Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Σοκολάτα: Φτιάχνεται από τους σπόρους ενός φυτού με το όνομα θεόβρωμα κακάο. Καθόλου ελκυστικό θα σκεφτείτε και θα έχετε δίκιο...
Ωστόσο το όνομα αυτό προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει «φαγητό των θεών». Οι Αζτέκοι λάτρευαν το κακαόδεντρο και ανακάλυψαν ότι σπάζοντας τους σπόρους του κακάο και ανακατεύοντάς τους με άλλα μπαχαρικά, έφτιαχναν ένα δροσιστικό και αναζωογονητικό πικρό ποτό. Ευρωπαίοι εξερευνητές, έφεραν αυτό το ποτό στη Γηραιά Ήπειρο τον 16οαιώνα και σκέφτηκαν να του προσθέσουν γλυκαντικά στοιχεία. ‘Έτσι «γεννήθηκε» το κακάο, ενώ οι πλάκες σοκολάτας έκαναν την εμφάνισή τους το 1800.
Ακόμη και αν δεν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που λατρεύουν τη σοκολάτα και γενικότερα τα γλυκίσματα, σίγουρα θα έχετε στον κύκλο σας ανθρώπους που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τη γεύση του αγαπημένου τους γλυκού.
Δεν είναι «λιχούδηδες» ή «λαίμαργοι», απλά είναι «γενετικά φτιαγμένοι» για να απολαμβάνουν με όλες τους τις αισθήσεις τη γεύση της σοκολάτας.
Ερευνητές από την γειτονική μας Ιταλία ανακάλυψαν ότι οι λάτρεις της σοκολάτας, ευχαριστιούνται τη γεύση της πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους και για αυτό υπεύθυνος είναι ο εγκέφαλος. Το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου τους γεμίζει από ευφορία όταν καταναλώνουν σοκολάτα. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, την ίδια ουσία που παράγει ο εγκέφαλος όταν είμαστε ερωτευμένοι! Όσο για εκείνους που εύκολα μπορούν να αρνηθούν μια «γλυκιά αμαρτία»; Ο εγκέφαλός τους απλά «καταγράφει» τη γεύση της σοκολάτας και τίποτα παραπάνω.
Οι Ιταλοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Κλινικής Φυσιολογίας της Piza, διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά πολύ διαφορετικά σε διάφορα ερεθίσματα που έχουν ως «θέμα» τους τη σοκολάτα (μια εικόνα με ένα σοκολατένιο γλυκό, για παράδειγμα).  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Dr Patricia Iozzo στην Telegraph: «Παρατηρήσαμε ότι σε μερικούς ασθενείς η απόκριση ήταν μειωμένη. Φαίνεται ότι βιώνουν λιγότερη ευχαρίστηση και το μπροστά μέρος του εγκεφάλου τους είναι λιγότερο ικανό να ελέγξει τι συμβαίνει. Με κάποιους άλλους επαληθεύτηκε η θεωρία μας. Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για την ίδια εγκεφαλική δραστηριότητα».
Όπως και να το κάνουμε η σοκολάτα είναι θαυματουργή! Μία άλλη έρευνα νευρολόγων του Νοσοκομείου της Βοστώνης, έδειξε πως η σοκολάτα διατηρεί τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων υγιή και σε εγρήγορση. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως οι επιστημονικές αποδείξεις που στηρίζουν τη θέση ότι η σοκολάτα βοηθά την καρδιά αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!