Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019


Από σκουπίδια που συλλέγονται στη λιμνοθάλασσα του Αμπιτζάν, στην Ακτή του Ελεφαντοστού δημιουργήθηκε ένα μικρό νησί.
 Η ιδέα ανήκει στον Γάλλο μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών Έρικ Μπέκερ που επί 6 χρόνια μάζευε τα σκουπίδια για τη δημιουργία του.
«Ανακάλυψα τη λιμνοθάλασσα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, όπως είναι η ρύπανση. Κι έτσι σιγά σιγά η ιδέα μου για την κατασκευή ενός τουριστικού σκάφους μετατράπηκε σε ένα σύστημα, σε ένα θέρετρο, χρησιμοποιώντας τη ρύπανση της λιμνοθάλασσας», δήλωσε.
Το νησί ζυγίζει 200 τόνους και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια, λίπασμα και νερό.
Σημειώνεται ότι το νερό της λιμνοθάλασσας είναι μολυσμένο.
Ο υπεύθυνος προώθησης του έργου Μπερανζέρ Οτοκόρε επισήμανε ότι «είναι ένα καλό έργο και πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρχουν πολλά πλωτά νησιά όπως αυτό, καθώς το τμήμα σχεδιασμού των λιμνοθαλασσών τάσσεται υπέρ των έργων αυτού του είδους. Έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε πλωτά νησιά σε όλη την Ακτή του Ελεφαντοστού, κάτι που θα ήταν καταπληκτικό για εμάς».
Το νησί άνοιξε για το κοινό πριν από έναν χρόνο και πάνω από 100 άτομα το επισκέπτονται κάθε εβδομάδα.

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 29,5% σε 12 μήνες. Πρόκειται για τους υψηλότερους ρυθμούς από το 2008, σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό της χώρας, Inpe.
Το τροπικό δάσος έχασε 9.762 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3,769 τετραγωνικά μίλια) της βλάστησής του μεταξύ Αυγούστου 2018 και Ιουλίου 2019. O ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας, Μπολσονάρου, έχει αμφισβητήσει στο παρελθόν την ακρίβεια των στοιχείων που παρείχε η Inpe. Ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν πως από τότε, που ανήλθε στην εξουσία, η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει επιταχυνθεί, καθώς ο νέος πρόεδρος βάζει την ανάπτυξη πάνω από την διατήρηση του φυσικού πλούτου.
Ως το τελευταίο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη, ο Αμαζόνιος είναι ζωτικής σημασίας για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Την τελευταία δεκαετία οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Βραζιλίας είχαν δώσει έμφαση στην προστασία του και είχαν περιορίσει τους ρυθμούς της αποψίλωσης με αυστηρότερους ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα.
Επί Μπολσονάρου καταγράφεται δραματική πτώση στις κατασχέσεις ξυλείας, ενώ οι καταδίκες για περιβαλλοντικά εγκλήματα και τα πρόστιμα σπανίζουν.

Ένα τμήμα ή το σύνολο των 7.700 υπαλλήλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων που, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα μετακινηθούν στους ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr αυτό θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ μέσα στο α΄εξάμηνο του 2020 για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων του κράτους και τον Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όσον αφορά τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που σήμερα έχουν, μεταξύ άλλων,  αρμοδιότητες:
-Σε θέματα    Μετανάστευσης: Διαχείριση για τα ζητήματα νόμιμης εισόδου και νόμιμης διαμονής και εργασίας
-Του ελέγχου νομιμότητας των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά θα περάσουν στον Επόπτη ΟΤΑ
-Σε θέματα περιβάλλοντος: Ορθολογικής διαχείρισης του κρατικού πλούτου των φυσικών πόρων και ορθής εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας.
-Σε Θέματα     Προστασίας Δασών και    Αγροτικών    Υποθέσεων: Διαχείρισης,  παρακολούθησης και ελέγχου του κρατικού πλούτου των δασών και των δασικών εκτάσεων
-Σε θέματα Πολιτικής Προστασίας: Αντιμετώπισης καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης,
αναμένεται να καταργηθούν
-Σε θέματα      Κοινωφελών      Περιουσιών: Εκκαθάρισης και εποπτείας επί των διαδικασιών διοίκησης και διαχείρισης των κοινωφελών περιουσιών και
εκκαθάρισης και εποπτείας των σχολαζουσών κληρονομιών,
οδεύουν προς κατάργηση, καθώς όπως είπε στην Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, «δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυσαν».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η απόφαση για το ποιες αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στις Περιφέρειες, κυρίως, αλλά και στους δήμους και ποιες θα παραμείνουν λόγω συνταγματικών απαγορεύσεων στο κράτος (όπως τα θέματα μετανάστευσης ή δασών) θα ληφθεί μέσα από τη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που θα δημιουργηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αλλά και με εξαντλητικό διάλογο με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους.
Πάντως, όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΕΣ στην aftodioikisi.gr, για παράδειγμα στις Αποκεντρωμένες Διοίκησεις υπηρετούν αυτή τη στιγμή 500 μηχανικοί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις Περιφέρειες στην αύξηση της χαμηλής απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «δεν είναι δυνατόν τμήμα της Πολιτικής Προστασίας να ανήκει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».aftodioikisi.gr

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο (515.825) αιτήσεις ασύλου έχουν υποβληθεί στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου EASO.
Σύμφωνα με την EASO, το ποσοστό των αιτήσεων που έλαβαν θετική απόφαση (γνωστό και ως «ποσοστό αναγνώρισης») μέχρι στιγμής φέτος ήταν 34%, έναντι 33% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018.
Οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν από υπηκόους της Συρίας, του Αφγανιστάν και της Βενεζουέλας. Αυτές οι τρεις ιθαγένειες συνέχισαν να αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο όλων των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, μέχρι στιγμής το 2019, οι χώρες της ΕΕ που χαρακτηρίζονται από μικρότερο μέγεθος πληθυσμού υφίστανται ιδιαίτερα μεγάλη πίεση, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Η Κύπρος δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου
Για παράδειγμα, τον Ιούλιο οι περισσότερες αιτήσεις ανά κάτοικο (σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού των χωρών) κατατέθηκαν στην Κύπρο και τη Μάλτα, ακολουθούμενες από την Ελλάδα, τη Σουηδία και το Λουξεμβούργο.
Από την άνοιξη του 2019, η Κύπρος έλαβε κατά μέσο όρο περίπου 1.500 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους κάθε μήνα, υπερδιπλάσιες από τη Μάλτα (περίπου 700) και περίπου τριπλάσιες από την Ελλάδα (πάνω από 450).
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, υποβλήθηκαν περίπου 507.800 πρώτες αιτήσεις. Επιπλέον, εκτιμάται ότι 381.700 αιτήσεις αναμένουν την έκδοση απόφασης στο στάδιο της προσφυγής ή της επανεξέτασης στα τέλη Ιουλίου του 2019, ποσό που ανέρχεται συνολικά σε περίπου 890.000 υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Μία στις τέσσερις εκκρεμείς αιτήσεις αφορούσε είτε τους υπηκόους της Συρίας, του Αφγανιστάν είτε της Βενεζουέλας.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!