Τρίτη 23 Μαΐου 2017




Ένταση προκλήθηκε λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ, κατά την άφιξη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε στον χώρο όπου γίνεται κομματική εκδήλωση, οπαδός του ΠΑΟΚ που βρισκόταν ανάμεσα στα κομματικά στελέχη, φώναξε προς τον κ. Μητσοτάκη: "Ο Μαρινάκης είναι καλύτερος από τον Σαββίδη;".

Ο οπαδός του Δικεφάλου, ένας συνταξιούχος 62 ετών, απομακρύνθηκε άμεσα από το σημείο από αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες. Νωρίτερα, οπαδοί του Δικεφάλου πραγματοποίησαν πορεία από το εμπορικό κέντρο One Salonica, προς τον χώρο του ξενοδοχείου, ωστόσο, η αστυνομία δεν επέτρεψε σε όλους να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο.

Αντιπροσωπεία περίπου δέκα ατόμων μπήκε στο ξενοδοχεία και είχε συνάντηση με τον ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, τον Γραμματέα της Π.Ε. της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη και τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, Σταύρο Καλαφάτη.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εξέφρασαν τα παράπονά τους για την επίθεση του προέδρου του κόμματος ενάντια στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ενώ από την πλευρά τους, οι τρεις άντρες τόνισαν προς τους οπαδούς ότι η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία της δεν έχουν κανένα πρόβλημα ούτε με την ομάδα, ούτε με τον λαό του ΠΑΟΚ.

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη ο Βρετανός ηθοποιός Ρότζερ Μουρ, σε ηλικία 89 ετών.
Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο Μουρ απεβίωσε στην Ελβετία, «μετά από μια σύντομη, αλλά γενναία μάχη με τον καρκίνο».
Καταγραφή
Ο σερ Ρότζερ Τζωρτζ Μουρ γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1927 και έγινε γνωστός από τον ρόλο τού Σάιμον Τέμπλαρ στην τηλεοπτική σειρά Ο Άγιο και μετέπειτα από τον ρόλο του μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ σε επτά κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ του 1973 και του 1985.

Θα μπορούσαν οι αστροναύτες να έχουν μια μερίδα ζεστές τηγανητές πατάτες στο διάστημα; Και γιατί το φαινόμενο του τηγανίσματος, δηλαδή το βράσιμο πατάτας σε καυτό ελαιόλαδο, να απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα; Η απάντηση είναι "ναι, μπορούμε να τηγανίσουμε εξίσου και σε έλλειψη βαρύτητας", κάτι που αν ακούγεται ευνόητο για τις γήινες διαδικασίες, ήταν -λόγω της βαρύτητας- "γρίφος" σε ό,τι αφορά το Διάστημα.

Η τετραμελής ομάδα του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, που συμμετέχει επί σειρά ετών στα γνωστά πειράματα παραβολικών πτήσεων (σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), επέστρεψε πριν δύο μέρες από το Μπορντό της Γαλλίας, με απαντήσεις σε δύο πειραματισμούς: στο φαινόμενο του βρασμού σε πορώδη μέσα και στο τηγάνισμα πατάτας.

Στο πρώτο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν πορώδη υλικά, κεραμικά και μεταλλικά, σε συνθήκες βρασμού σε έλλειψη βαρύτητας, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμπεριφορά τους στην αλλαγή θερμότητας.

Τα συμπεράσματα έχουν εφαρμογή σε μια σειρά από βιομηχανικές εφαρμογές, καθώς θα μπορέσουν να παραχθούν αποδοτικότερα συστήματα ψύξης ηλεκτρονικών μηχανημάτων, που αφορούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αεροσκάφη, δορυφόρους κ.α., όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της ομάδας του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καραπάντσιος.

"Ο βρασμός είναι η βασική διεργασία που απορροφά μεγάλες ποσότητες θερμότητας, ακαριαία και σε μικρές διατάξεις, δηλαδή έχουμε γρηγορότερη επαγωγή θερμότητας και με λιγότερο κόστος" είπε χαρακτηριστικά.

Συγγενικό του πειράματος αυτού είναι και το τηγάνισμα της πατάτας σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ήταν άξιο απορίας μέχρι σήμερα, αν η διάχυση - οι φυσαλίδες που ξεκολλούν από την πατάτα κατά το τηγάνισμα και ανεβαίνουν στην επιφάνεια, λόγω άνωσης από την βαρύτητα - λειτουργεί εξίσου και σε έλλειψη βαρύτητας.

Σε αυτή την περίπτωση οι φυσαλίδες εκτινάσσονται στο λάδι και έτσι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Με άλλα λόγια οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα θα μπορούν να γεύονται τηγανητά εδέσματα κατά την μακροχρόνια παραμονή τους μακριά από τη γη.

Ενδιαφέρον της NASA και της ESA για τις τηγανητές πατάτες

Η προηγούμενη μακροχρόνια εμπειρία της ομάδας Χημείας του ΑΠΘ, γύρω από τη συμπεριφορά των φυσαλίδων στο διάστημα, δεν θα μπορούσε να την αφήσει μακριά από τις αγαπημένες απολαύσεις των αστροναυτών.

Μια από αυτές, όπως οι ίδιοι έχουν αναφέρει για όσα θα ήθελαν να μπορούν να τρώνε κατά την διάρκεια μεγάλης διάρκειας αποστολών τους, είναι οι τηγανητές πατάτες.

Έτσι οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί, NASA και ESA, άρχισαν να στρέφουν το ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης πλέον ορισμένων επιθυμιών του προσωπικού τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ελπίζουν ότι κάποτε στο μέλλον οι επανδρωμένες αποστολές θα αφορούν "κοινούς ανθρώπους".

Ήδη γίνονται πειράματα πάνω στο ψήσιμο του καφέ και έπονται αντίστοιχα για το ψωμί και την μπύρα, ενώ και ο ρουχισμός των αστροναυτών με άνετα και επαρκή υφάσματα για χρήση εντός και εκτός διαστημοπλοίων, βρίσκεται στις προτεραιότητες των επιστημονικών ομάδων.

"Όταν για παράδειγμα μια αποστολή στον Άρη μπορεί να διαρκέσει το λιγότερο 1,5 με 2 χρόνια, σε ένα εχθρικό περιβάλλον και χωρίς σίγουρη επιστροφή, το ψυχολογικό κομμάτι των επανδρωμένων αποστολών είναι πολύ σημαντικό. Ωφελούν, λοιπόν, όλα όσα θυμίζουν τις γήινες συνήθειες και συνθήκες" εξήγησε ο κ.Καραπάντσιος.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι οι διαστημικοί οργανισμοί θα ήθελαν να παρατείνουν την παραμονή των αστροναυτών σε τόσο δαπανηρές αποστολές, για οικονομικούς λόγους.

Πάντως, για όσους το κίνητρο αυτό ακούγεται μικρό, το τηγάνισμα πατάτας στο διάστημα, έχει και πρακτικά οφέλη στην γήινη καθημερινότητα, καθώς η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, οδηγεί στην παραγωγή αποτελεσματικότερων φριτέζων, οικιακών και βιομηχανικών.

Η ESA, οι παραβολικές πτήσεις και το ΑΠΘ

Η ομάδα του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ συμμετείχε στην 66η καμπανιά παραβολικών πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Πρόκειται για ειδικές πτήσεις με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος Airbus A310 το όποιο ανεβαίνει σε ύψος 10 χιλιομέτρων, σβήνει τον κινητήρα του και «βουτά» για περίπου μισό λεπτό, καλύπτοντας απόσταση σχεδόν 2 χιλιόμετρων.

Κατά τη διάρκεια της πτώσης δημιουργούνται συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μέσα στο αεροσκάφος. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα γίνονται πειράματα από τους επιβαίνοντες επιστήμονες, στις ειδικές διατάξεις που έχουν φέρει από τα πανεπιστήμια τους και έχουν εγκαταστήσει στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Οι πτήσεις έχουν διάρκεια τρεις ήμερες. Κάθε ημέρα γίνονται 31 συνεχόμενες βουτιές και πραγματοποιούνται πειράματα σε κάθε βουτιά του αεροσκάφους μέσα στο μισό λεπτό που δεν υπάρχει βαρύτητα.

Είναι η 10η φορά που το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ συμμετέχει με πειράματα σε παραβολικές πτήσεις της ESA και είναι η μόνη ελληνική ομάδα που κάνει τέτοια πειράματα, στο πλαίσιο ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από τον ΕΟΔ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι
Στη Νικόλ Κίντμαν αρέσουν οι “παράξενες” ταινίες, όπως είναι ομολογουμένως αυτές του Γιώργου Λάνθιμου, και κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι την έχουμε δει σε πολλές τέτοιες ταινίες, στις οποίες άλλοι σταρ του Χόλιγουντ πιθανότατα θα γύριζαν την πλάτη.

“Μου αρέσει να μου ζητούν να είμαι σε τέτοια πράγματα, γιατί είναι ακριβώς αυτό που είμαι”, δήλωσε η γνωστή ηθοποιός σε συνέντευξη Τύπου μετά την προβολή της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, The Killing of a Sacred Deer, στην οποία πρωταγωνιστεί, στις Κάννες.

“Πάντα είχα αυτό το κάπως επαναστατικό πνεύμα, που μου λέει 'δε θέλω να βολευτώ, θέλω να βρω έναν τρόπο να μη βολευτώ'. Και αυτό ακριβώς είμαι”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Η Αυστραλέζα ηθοποιός τόνισε ακόμα πως δεν είναι υποχρεωμένη να εργάζεται, όμως “δουλεύω επειδή είναι ακόμα το πάθος μου, είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζομαι”.

Και είναι γεγονός ότι εργάζεται σκληρά: στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, πέρα από τη συμμετοχή της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, η Νικόλ Κίντμαν εμφανίζεται στην ταινία The Beguiled της Σοφία Κόπολα, στην ταινία επιστημονικής φαντασίας How to Talk to Girls at Parties, καθώς και σε ένα επεισόδιο της σειράς Top of the Lake της Τζέιν Κάμπιον που επίσης παρουσιάζεται στις Κάννες.
Σχεδόν τρομακτική η Πάμελα Άντερσον στις Κάννες
Εάν δεν μας έγραφαν τα πρακτορεία στη λεζάντα, δύσκολα θα αναγνωρίζαμε την κυρία με το πολύ πλούσιο και στητό για την ηλικία της στήθος που εμφανίστηκε με μαύρη ντεκολτέ τουαλέτα στις Κάννες, στην προβολή της ταινίας «120 Beats Per Minute».

Το  κομψό φόρεμα της Vivienne Westwood αντικειμενικά της πήγαινε πολύ. Όμως, εμφανέστατα «τραβηγμένη» και αλλαγμένη από τις πλαστικές και τα bottox, η 50άρα σήμερα Πάμελα Άντερσον αυτή τη φορά δεν απέσπασε και τις καλύτερες κριτικές για την εμφάνισή της: μάλιστα, πολλά ξένα πρακτορεία την χαρακτήρισαν αγνώριστη και την αλλαγή σχεδόν τρομακτική...



Μάντσεστερ: Έκρηξη βόμβας στη συναυλία της Ariana Grande με 19 νεκρούς
Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στο Manchester Arena λίγα λεπτά μετά το τέλος της συναυλίας της γνωστής αμερικανίδας ποπ τραγουδίστριας Ariana Grande.
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας του Μάντσεστερ μέχρι και αυτή την ώρα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 19 ατόμων, ενώ 50 ακόμα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κάποιοι εκ των οποίων σοβαρά. Παράλληλα, η αστυνομία εκτιμά πως πιθανότατα πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα και ως τέτοιο αντιμετωπίζει το περιστατικό.
Την ίδια ώρα, αμερικανοί αξιωματούχοι αλλά και στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσίων, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, θεωρούν πως ενδεχομενως πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας και σημειώνουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι να πρόκειται για έργο καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε την ώρα που ο κόσμος έβγαινε από τον συναυλιακό χώρο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!