Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017


Στην κατάργηση των «διαφημίσεων 30 δευτερολέπτων που δεν μπορούν να παραλειφθούν» σκοπεύει να προχωρήσει το YouTube.

Η αλλαγή αυτή πρόκειται να ισχύσει από τις αρχές του επόμενου έτους και όπως επιβεβαίωσε η Google, η πλατφόρμα αναπαραγωγής βίντεο επιδιώκει να επικεντρωθεί σε «φορμά τα οποία ικανοποιούν τόσο τους χρήστες όσο και τους διαφημιστές».

Οι μεγάλες σε μήκος διαφημίσεις, οι οποίες δεν μπορούν να παραλειφθούν, θεωρούνται ιδιαίτερα ενοχλητικές και για τον λόγο αυτόν η Google σκοπεύει να εισαγάγει διαφημιστικά βίντεο τα οποία θα είναι πολύ μικρότερα σε μήκος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο δηλώσεις αναλυτών, τα διαφημιστικά σποτ των 30 δευτερολέπτων που εμφανίζονται συχνά πυκνά στα βίντεο που προβάλλονται στο YouTube αποτελούν κατάλοιπο της ιδεολογίας των διαφημίσεων που προβάλλονται στην τηλεόραση.

Με την κίνηση αυτή στην οποία σκοπεύει να προβεί η Google, οι διαφημιστές θα αναγκαστούν να γίνουν πιο δημιουργικοί ώστε να προβάλλουν κατάλληλα κάποιο προϊόν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, υποστηρίζουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν πιστεύεις πως έχεις βρει το ιδανικό επάγγελμα της ζωής σου, τότε σίγουρα θα αλλάξεις γνώμη μόλις μάθεις πως μία εταιρία από την Νέα Ζηλανδία ψάχνει για εργαζόμενους απ όλο τον κόσμο, προσφέροντάς τους απεριόριστη ετήσια άδεια, ένα μερίδιο από τα κέρδη της εταιρίας και όλα αυτά χωρίς κανέναν περιορισμό στις ώρες εργασίας σου.
Η εταιρία τυχερών παιχνιδιών ονομάζεται Ρόκετβερκς και μπορεί να μοιάζουν όλα αυτά πολύ ουτοπικά για να είναι αληθινά, αλλά όπως αναφέρει ο ιδρυτής της εταιρίας στην Guardian γενικά το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό σε αυτόν το χώρο εργασίας.
Ο Ντιν Χολ ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της εταιρίας δούλευε στο παρελθόν ως αξιωματικός της Πολεμικής- Βασιλικής Αεροπορίας στην Νέα Ζηλανδία.
Η σκληρή εκπαίδευση και ο χρόνος του στο στρατό φαίνεται πως  άλλαξαν τις απόψεις τους σχετικά με τους κανόνες εργασίας, κάνοντας τον να θεωρεί πως το ανθρώπινο δυναμικό είναι το μεγαλύτερο προσόν που μπορεί να έχει κάποιος σε μία εταιρία.
Εκτός αυτού, ακόμη κι αν επισκεφτείς το γραφείο της εταιρίας θα εκπλαγείς από τους μικρούς άτυπους κανόνες τους, καθώς εκεί τριγυρνούν γατάκια για την αντιμετώπιση του άγχους και την Παρασκευή το απόγευμα οι εργαζόμενοι κάνουν διάφορες αθλοπαιδίες για να τελειώσει ευχάριστα η εβδομάδα.
Στην εταιρεία εργάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 40 άτομα, ενώ στόχος του Χαλ είναι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός τους να αυξηθεί στους 100.
Όπως υποστηρίζει ότι αν και οι εργασιακοί όροι που προτείνει ανοίγουν το δρόμο για χαμένες προθεσμίες και άδεια γραφεία, η πρότασή του είναι σχεδιασμένη ώστε να δίνει στους υπαλλήλους την αυτονομία να σχεδιάσουν τις προσωπικές τους ζωές και έτσι όταν έρχονται στην εργασία τους να είναι τελείως απαλλαγμένοι από σκοτούρες.
etairia n zilandia etairia nziland2
Μάθετε ποιες είναι οι 10 νεότερες χώρες του πλανήτη!
Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης είχε οδηγήσει στη «γέννηση» πολλών νέων χωρών, αλλά δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που δημιουργήθηκαν νέα κράτη.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Telegraph σε ένα αφιέρωμα στις 10 νεότερες χώρες του πλανήτη, η Ναμίμπια ήταν μέρος της Νότιας Αφρικής έως το 1990.
Αυτή τη στιγμή, η νεότερη χώρα στον πλανήτη είναι το Νότιο Σουδάν, ενώ ακολουθούν το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο με τη Σερβία.
Οι 10 νεότερες χώρες του πλανήτη:
1. Νότιο Σουδάν
Κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011 μετά από δημοψήφισμα. Ομως το 2013 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος.
2. Κόσοβο
Κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Την έχουν αναγνωρίσει 110 μέλη του ΟΗΕ και 22 μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.
3-4. Μαυροβούνιο και Σερβία
Υπήρξαν ενωμένο κράτος από το 1992 έως το 2006. Το Μαυροβούνιο αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτό, με δημοψήφισμα που έγινε στις 21 Μαΐου του 2006.
5. Ανατολικό Τιμόρ
Γνωστό και ως Τιμόρ-Λέστε, είναι ανεξάρτητο από τις 20 Μαΐου του 2002.
6. Παλάου
Εγινε ανεξάρτητη χώρα το 1994, όταν αποφάσισε να μην είναι μέρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας.
7. Ερυθραία
Ανεξάρτητη από τις 24 Μαΐου 1993.
8-9. Τσεχία και Σλοβακία
Από την 1η Ιανουαρίου του 1993 αποτελούν δύο ξεχωριστά κράτη.
10. Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Ανεξάρτητη χώρα από το 1995.


Συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ΜΜΕ συγκάλεσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ. Στη συνέντευξη, σύμφωνα με την πρόσκληση της NASA, θα κοινοποιηθούν για πρώτη φορά πληροφορίες για μια «ανακάλυψη πέρα από το ηλιακό μας σύστημα».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, οι πληροφορίες αφορούν σε εξωηλιακούς πλανήτες (ή εξωπλανήτες), δηλ. πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλους αστέρες και όχι γύρω από τον ήλιο. Δεν αναφέρονται άλλες πληροφορίες σχετικά με τη φύση της ανακάλυψης.

Οι εξωπλανήτες αποτελούν για πολλούς αστρονόμους ελπιδοφόρο έδαφος για την αναζήτηση ζωής σε άλλα σημεία του σύμπαντος, αφού πολλοί από αυτούς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν πολλές ομοιότητες με την Γη.

Η συνέντευξη Τύπου θα λάβει χώρα στις 22 Φεβρουαρίου και θα μεταδοθεί live στον ιστότοπο και τον τηλεοπτικό σταθμό της NASA.

Σε αυτήν αναμένεται να παρευρεθούν αστρονόμοι και επιστήμονες από κάθε γωνιά της Γης, ενώ η Nasa θα δεχτεί και ερωτήσεις από το κοινό, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν μέσω Twitter, με το hashtag #AskNasa.

H έλευση της δέκατης γενιάς του Honda Civic σήμανε και την αλλαγή πορείας της μάρκας σε πολλούς τομείς. Η φίρμα με το υψηλότερο τεχνολογικό στάτους ανάμεσα στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες υιοθέτησε για πρώτη φορά τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες βενζίνης VTEC, δήλωσε «παρών» στην οικογένεια των 1.000 κ.εκ. και αναθεώρησε την άποψή της για τη διαμόρφωση της δομής του αυτοκινήτου.

Αυτά τα βήματα μπορεί να φαντάζουν εύκολα για μια ευρωπαϊκή μάρκα, αλλά για τη Honda είναι ένας άθλος. Η εταιρεία είναι προσηλωμένη στην άποψη των μηχανικών και ακόμη βάζει σε δεύτερη μοίρα τις κατευθύνσεις του μάρκετινγκ. Και επειδή όλα κρίνονται στην τελευταία γραμμή, να τονίσω την αύξηση των πωλήσεων το 2016, την απορρόφηση όλης της παραγωγής από την παγκόσμια αγορά και την αυξανόμενη ζήτηση των μοντέλων της.

Στη Βαρκελώνη, επέλεξα για την πρώτη δοκιμή την έκδοση που ενδιαφέρει περισσότερο την ελληνική αγορά. Ξεκίνησα με το ολοκαίνουργιο λιλιπούτειο υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ 1.000 κ.εκ. απόδοσης 129 ίππων, που συνδυάζεται με το ανανεωμένο αυτόματο κιβώτιο CVT επτά σχέσεων.

Το μοτέρ που αλλάζει τη θέση του αυτοκινήτου στην αγορά ανεβάζει πρόθυμα στροφές και δίνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Η ροπή των 18 χλγμ. είναι διαθέσιμη μόλις πατήσεις το γκάζι από τις 1.700 σ.α.λ. Το νέο μοτέρ δεν είναι θορυβώδες, έχει απαλλαχτεί από κραδασμούς και είναι οικονομικό. Πρόκειται για μια επίδειξη της τεχνολογικής υπεροχής της μάρκας.

Οι πρώτες εντυπώσεις από την οδική συμπεριφορά είναι θετικές. Να τονίσω την υψηλή στιβαρότητα της κατασκευής, το άκαμπτο πλαίσιο, την πρωτόγνωρη άνεση στην ιστορία του Civic και την αίσθηση ασφάλειας. Ωστόσο, θα ήθελα το τιμόνι να είναι πιο στιβαρό και με μικρότερη υποβοήθηση. Το κιβώτιο να έχει λιγότερο θόρυβο και να εκτελεί πιο γρήγορα τις αλλαγές σχέσεων.

Περισσότερο μου άρεσε ο συνδυασμός του χιλιάρη κινητήρα με το χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων. Εδώ, ο οδηγός έχει αμεσότερη παρέμβαση στη παροχή της ενέργειας και τη διαχείρισή της.

Οι δύο επιλογές του μικρού κινητήρα είναι από τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς, κυρίως για αστική χρήση.

Πάντως η πιο ολοκληρωμένη πρόταση από την γκάμα του νέου Civic, τόσο για το αστικό περιβάλλον όσο και τον αυτοκινητόδρομο, είναι η έκδοση με τον επίσης καινούργιο κινητήρα 1.500 κ.εκ. ισχύος 182 ίππων, με ροπή 24,4 χλγμ. από 1.900 σ.α.λ. - 5.000 σ.α.λ και χειροκίνητο κιβώτιο.

Το μοτέρ είναι ένα από τα καλύτερα και ισχυρότερα της κατηγορίας, το κιβώτιο ακούει τον οδηγό, οι αναρτήσεις δεν φοβούνται ούτε τις οριακές καταστάσεις κίνησης και επιτέλους το τιμόνι συνομιλεί με τον έμπειρο χειριστή.

Αυτό το σύνολο αναδεικνύει όλη την προσπάθεια της μάρκας να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα μικρομεσαία μοντέλα και να ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές κατασκευές.

Το βάζω στην πρώτη θέση των προτιμήσεών μου και αφήνω ένα παράθυρο για την έκδοση 1.5CVT που θα οδηγήσω για πολλές ημέρες στην Ελλάδα.
Ελπίζω ότι η νέα εμπορική πολιτική θα καθορίσει λογικές τιμές για το αυτοκίνητο, που του αξίζει μια καλή θέση και στην ελληνική αγορά. Ερχεται τον Ιούνιο.
real.gr

Μάσκες, σερπαντίνες, κομφετί, όλα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Τα αποκριάτικα αξεσουάρ είναι έτοιμα και πάλι να εντυπωσιάσουν, με τους μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές να σχεδιάζουν τις στολές με τις οποίες θα εμφανιστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις και τα πάρτι που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με κορύφωση την Καθαρά Δευτέρα.

Την τιμητική τους θα έχουν και φέτος τα παραδοσιακά έθιμα και η σάτιρα, ενώ δεν θα λείψουν οι πιο σύγχρονες μορφές καρναβαλιού με τα στολισμένα άρματα, τους διαγωνισμούς, το κυνήγι θησαυρού και πολλά άλλα.

«Βασίλισσα» του καρναβαλιού παραμένει η Ξάνθη, με τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές. Από τις 11 Φεβρουαρίου οι δρόμοι της Ξάνθης γεμίζουν με χίλια χρώματα, ήχους και μουσικές, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 26 του μήνα, με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και το «Κάψιμο του Τζάρου».

Στο καρναβάλι της Ξάνθης,που θα έχει θέμα «Τέσσερις Εποχές»,αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες καρναβαλιστές όλων των ηλικιών, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες σύγχρονων και παραδοσιακών μουσικών σχημάτων, εικαστικές εκθέσεις, αποκριάτικα πάρτι, δράσεις για παιδιά και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες με πολιτιστική και καλλιτεχνική διάσταση, που αναλαμβάνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης.

Νάουσα: Γενίτσαροι και Μπούλες συνδυάζονται με το σύγχρονο καρναβάλι

Στη Νάουσα στο επίκεντρο των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα είναι το παραδοσιακό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες». Η αυλαία ανοίγει την Τσικνοπέμπτη με ψήσιμο στους δρόμους και λαϊκό γλέντι.

Στην κεντρική πλατεία θα βραβευτεί ο μαθητής ή η μαθήτρια που κέρδισε στο διαγωνισμό «Νονός της Αποκριάς», ενώ τα πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό και μουσικά συγκροτήματα θα αναλάβουν τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συνδιοργάνωση με τους Φίλους Καρναβαλιού Νάουσας της εκδήλωσης «Κερνάμε Νάουσα» στη οδό Ζαφειράκη, με προσφορά – κέρασμα τοπικών εδεσμάτων, κρασιού, τσίπουρου, με πολύ κέφι και χορό από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου.

«Η Αποκριά στη Νάουσα θα είναι υπέροχη και μοναδική, καθώς στόχος μας είναι να περάσουν όμορφα οι δημότες και οι επισκέπτες. Δεν θα λείψουν τα πυροτεχνήματα, τα λέιζερ, θα έχουμε πολλή μουσική και χορό. Έχουμε βγάλει πρόγραμμα από την Τσικνοπέμπτη έως τα Κούλουμα ώστε να υπάρχουν δράσεις που θα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Νάουσας, Δημήτρης Μάντζιος.

Το τριήμερο της αποκριάς θα αναβιώσει το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ο Γενίτσαρος φοράει -μεταξύ άλλων- φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μάσκα από πανί κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική, με ζωγραφιστό μουστάκι.

Τον ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενιτσάρων.

Τη δεύτερη Κυριακή της αποκριάς, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, στην οποία θα συμμετέχουν σχολεία, ομάδες και σύλλογοι.

Κουδουνοφόροι στον Σοχό

Το δρώμενο των Κουδουνοφόρων εξελίσσεται στον Σοχό, του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν, συμπαρασύροντας κατοίκους και επισκέπτες.

«Ο Σοχός ετοιμάζεται από τον Σεπτέμβριο– Οκτώβριο για την Αποκριά. Ο παλμός κυλάει στο αίμα των κατοίκων όλο το χρόνο. Από καταγραφές που έχουν γίνει στην περιοχή μας επισκέπτονται έως και 10.000 άτομα. Το καρναβάλι καταγράφεται ως η πιο αρχέγονη και ολοκληρωμένη μορφή έκφρασης των ανθρώπων μέσα από την αμφίεση» τόνισε ο αντιδήμαρχος Σοχού– Βερτίσκου του δήμου Λαγκαδά, ‘Ακης Γρούσκος.

Στην περιοχή αναβιώνει και η παρωδία γαμήλιας τελετής την Κυριακή της Αποκριάς. Σύμφωνα με την παράδοση, οι τραγόμορφοι χορεύουν στους δρόμους μαζί με όλους τους συγγενείς.

Μια μεγαλόπρεπη γαμήλια πομπή μεταφέρει τα προικιά της νύφης φορτωμένα σε άλογα. Ζουρνάδες και νταούλια παίζουν ασταμάτητα, ενώ το ρακί και το κρασί ρέουν άφθονα.

Την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού ολοκληρώνονται με την αναβίωση του εθίμου των μετανοιών. Οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους μεγαλύτερους συγγενείς, φίλους ή γείτονες και ζητούν συγχώρεση για ό,τι κακό έχουν πει ή έχουν κάνει στη διάρκεια της χρονιάς, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να δίνουν συγχώρεση.

Παραδοσιακό αποκριάτικο καρναβάλι στην Έδεσσα

Στην πόλη της Έδεσσας οι κάτοικοι θα γλεντήσουν με παραδοσιακούς χορούς, μουσική, μεζέδες, παραδοσιακά έθιμα, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, πάντα «παρέα» με το ντόπιο κόκκινο κρασί. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι πολύ καλά.

Και φέτος η περιοχή έχει το μεγάλο κομμάτι της διασκέδασης μέσω του καρναβαλιού» υποστήριξε ο δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Γιάννου, ο οποίος κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να βρεθούν στην Έδεσσα και να γιορτάσουν όλοι μαζί τη φετινή Αποκριά.

Το Σάββατο 25/2 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση, την Κυριακή 26 θα ακολουθήσει το κάψιμο του καρνάβαλου, ενώ η αυλαία θα πέσει με τη γιορτή χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα στο κέντρο της πόλης και στο ανεμοδρόμιο Παναγίτσας.

Κοζάνη: Το έθιμο του Φανού

Στην Κοζάνη θα αναβιώσει το έθιμο του Φανού, με φωτιές και υπαίθρια γλέντια να στήνονται σε κάθε γειτονιά. Οι φανοί, οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την Κοζάνη, οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και οι μπάντες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τοπικού καρναβαλιού. Σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι φανοί, μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι.

«Η αποκριά στην Κοζάνη είναι γιορτή. Είναι ξεγνοιασιά, γλέντι, χορός και τραγούδι. Η Κοζάνη όλο το διάστημα του δωδεκαήμερου ξεφαντώνει με χιούμορ και σκωπτική διάθεση, παρασέρνοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι Φανοί, που ανάβουν στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες, δημιουργούν έντονα εορταστική ατμόσφαιρα, ενώ το κέφι κορυφώνεται μέχρι το πρωί» αναφέρει ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης.

Η κοζανίτικη αποκριά 2017, θα κρατήσει 12 μέρες, ξεκινώντας την Τσικνοπέμπτη και τελειώνοντας την Καθαρά Δευτέρα, με πολλά δρώμενα: υπαίθρια καθημερινά γλέντια στους Φανούς, παρέλαση αρμάτων, χοροί και αυτοσχέδια θεατρικά στην κεντρική πλατεία, μουσική από τα χάλκινα πνευστά που περιδιαβαίνουν και ξεσηκώνουν ντόπιους και επισκέπτες, παιδικό καρναβάλι, Sourd Games, ένα ιδιότυπο κυνήγι θησαυρού για παιδιά γυμνασίων, ένα πάρτι νεολαίας το τελευταίο Σάββατο. Πυρήνας της παραμένει ο Φανός, εορταστική πυρά που ανάβει τέτοια εποχή εδώ και αιώνες.

Την Κυριακή της Αποκριάς οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής σε μια εκδήλωση οργανωμένη από επιχειρήσεις και τοπικούς παραγωγούς.

Το μεσημέρι θα ακολουθήσει η παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων και στη συνέχεια το άναμμα Φανού στην κεντρική πλατεία από το δήμαρχο της Κοζάνης. Το βράδυ θα ανάψουν όλοι οι Φανοί στην πόλη.

Η Αποκριά στην υπόλοιπη Μακεδονία

Με πληθώρα εκδηλώσεων και με έναν καρνάβαλο έκπληξη θα γιορτάσουν τις απόκριες στο Κιλκίς.

Στις 25/2 έχει προγραμματιστεί κυνήγι του χαμένου θησαυρού, ενώ την Κυριακή της αποκριάς θα γίνει παρέλαση των καρναβαλιστών.

Στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής την Τσικνοπέμπτη θα στηθεί ένα λαϊκό γλέντι στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλυβών με παραδοσιακή μουσική, κρασί και φαγητό για όλους, ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.

Σε ρυθμούς καρναβαλιού και η Θεσσαλονίκη

Στους ρυθμούς του καρναβαλιού ετοιμάζονται να ξεφαντώσουν και οι Θεσσαλονικείς καθώς οι περισσότεροι δήμοι διοργανώνουν εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν χωρίς κόστος τους δημότες.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα για το τριήμερο της αποκριάς θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Η δημοτική ενότητα Τριανδρίας σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων και συλλόγους της περιοχής σχεδιάζει αποκριάτικη παρέλαση μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών, με αφετηρία τη συμβολή των οδών Γυμναστηρίου κι Ελευθερίας.

Θα ακολουθήσει πάρτι στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας με ταχυδακτυλουργούς, ξυλοπόδαρους, μουσικοκινητικά παιχνίδια και το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στον …αστερισμό της αποκριάς και ο δήμος Νεάπολης – Συκεών που έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με οδηγό την παράδοση, το οποίο επιφυλάσσει εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Χοροί, συναυλίες, πάρτι και βεβαίως αποκριάτικα έθιμα διοργανώνονται σε όλες τις δημοτικές ενότητες, συνιστώντας ένα πρόγραμμα με προτάσεις για κάθε καρναβαλιστή.

Το πνεύμα της Αποκριάς θα περάσει από όλες τις περιοχές, καθώς έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στις πλατείες, τα γυμναστήρια, τις βιβλιοθήκες και άλλους δημοτικούς χώρους, όπως και σε ανοιχτούς χώρους σε Άγιο Παύλο, Νεάπολη, Πεύκα και Συκιές, με αποκορύφωμα το αντάμωμα και τη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας.

Το εορταστικό πρόγραμμα στον δήμο Νέαπολης – Συκεών ξεκινά την Τσικνοπέμπτη. Μπουλούκια, Γενίτσαροι και κουδουνοφόροι στους δρόμους συνοδεύουν το τσίκνισμα υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής στην Πλατεία Ειρήνης στη Νεάπολη.

Στον δήμο Θέρμης, η φετινή Αποκριά θα έχει κύρια συστατικά το κέφι, τη ζωντάνια, το χορό και το τραγούδι, ενώ θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον.

Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες θα διασκεδάσουν σε κάθε γωνιά του δήμου μέχρι να πέσει η αυλαία του καρναβαλιού. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης και στηρίζονται στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς, μειώνοντας το συνολικό κόστος τους στο ελάχιστο.
real.gr

Εδώ και δύο εβδομάδες, ο Χαρίλαος Κυριακίδης από την Έδεσσα εργάζεται στην ομοσπονδιακή αστυνομία στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Είναι ο πρώτος Έλληνας, αλλά και γενικότερα αλλοδαπός, που προσλαμβάνεται στη συγκεκριμένη υπηρεσία και μόλις ο τέταρτος μη Γερμανός υπήκοος που πιάνει δουλειά στην γερμανική Ομοσπονδιακή αστυνομία.
Ο 28χρονος αστυνομικός, ο οποίος υπηρέτησε για 10 χρόνια στην ΕΛΑΣ, τα περισσότερα εκ των οποίων στα ΜΑΤ, μιλάει στη Deutsche Welle για τα συναισθήματα και την έως τώρα εμπειρία του από το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στη ζωή του.
Αν και «φρέσκος» στην υπηρεσία, ο Χαρίλαος Κυριακίδης φαίνεται να νιώθει ήδη άνετα στο νέο του περιβάλλον. «Από αυτά που έχω ζήσει τις δύο εβδομάδες είμαι πολύ θετικός, εντυπωσιασμένος θα έλεγα. Με υποδέχθηκαν πολύ θερμά. Μου εξηγούν τα πάντα, με πολύ καλή διάθεση και όρεξη να μου τα εξηγήσουν με λεπτομέρεια. Νιώθω ότι θέλουν να γίνω ένα κομμάτι δικό τους και να γνωρίζω καλά το αντικείμενο της εργασίας μου. Μου δίνουν τον χρόνο, δείχνουν κατανόηση ότι είμαι εντελώς καινούριος», είπε στην DW.
Η παρουσία του Χαρίλαου Κυριακίδη ενισχύει το ευρωπαϊκό προφίλ της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, ένα στοιχείο που η διεύθυνση της υπηρεσίας αντιλαμβάνεται σαφώς ως πλεονέκτημα, διευκρινίζει ο Μίχαελ Μόζερ. «Ως Ομοσπονδιακή Αστυνομία χαιρετίζουμε βεβαίως ρητά τις αιτήσεις για εργασία εκ μέρους αστυνομικών από άλλες χώρες της ΕΕ. Το αεροδρόμιο εδώ στη Φραγκφούρτη είναι πύλη προς τον κόσμο. Αυτός ο διεθνής χαρακτήρας συνιστά για μας κατά κάποιον τρόπο υποχρέωση. Ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός που κάνει την υπηρεσία του εδώ, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, χρειάζεται από τη μία υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση αλλά και διαπολιτισμική επάρκεια. Οι γλωσσικές ικανότητες αλλά βεβαίως και η πολιτισμική ποικιλία που προσφέρουν οι συνάδελφοι από το εξωτερικό είναι πολύ μεγάλο συν για εμάς», σχολιάζει ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.
H απόφαση να μεταναστεύσει στη Γερμανία
Ο Χαρίλαος Κυριακίδης έζησε μέχρι τα 16 του χρόνια στην Έδεσσα. Το 2004 μετακόμισε στη Γερμανία μαζί με την οικογένειά του και φοίτησε στο Ελληνικό Λύκειο Φρανκφούρτης. Αφού πήρε το απολυτήριό του επέστρεψε στην Ελλάδα για να φοιτήσει στη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου. Το 2007 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), όπου παρέμεινε έως τον περασμένο Ιανουάριο – μάλιστα υπηρέτησε για σχεδόν 6,5 χρόνια στα ΜΑΤ, σε σκληρές και ενίοτε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, όπως λέει. Μετά από 10 χρόνια έμελλε να κλείσει ο επαγγελματικός του κύκλος στην Ελλάδα. Με πολύ καλή γνώση Γερμανικών παρά τη σύντομη διαμονή του στη χώρα και έχοντας τη δυνατότητα να αναγνωρίσει το πτυχίο του ως πολίτης της ΕΕ, πέρασε με επιτυχία τη διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων που προβλεπόταν, για να προσληφθεί τελικά με τον βαθμό του αρχιφύλακα (τον οποίο διέθετε στην Ελλάδα) στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία.
Η επαγγελματική ασφάλεια για τον ίδιο και τη σύζυγό του έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την απόφασή του. «Η γυναίκα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ. Έχει σίγουρη εργασία στην εφορία της Φρανκφούρτης. Επιλέξαμε να ζήσουμε στη Φρανκφούρτη επειδή και στους δυο μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε ταυτόχρονα δύο σίγουρες και καλές δουλειές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ίσως να μην ήταν εύκολο να εργαστεί η γυναίκα μου στην Ελλάδα σαν εφοριακός όπως εγώ εδώ ως αστυνομικός. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία μου έδωσε αυτή την ευκαιρία και πιστεύω ότι μπορούμε οργανωμένα και δυναμικά να ξεκινήσουμε την οικογένειά μας».
Τα καθήκοντά του είναι ο έλεγχος διαβατηρίων και οι περιπολίες εντός του αεροδρομίου. Όπως λέει, οι διαδικασίες είναι διαφορετικές και παραδέχεται ότι έχει πολλά να μάθει. Του ζητήσαμε να συγκρίνει τις συνθήκες εργασίας στη Γερμανία με αυτές στην Ελλάδα. Μετά από αρχικό δισταγμό, απάντησε άκρως διπλωματικά: «Θα μπορούσα να πω με λίγα λόγια ότι είναι εμφανέστατη η διαφορά στην οργάνωση. Μόνο αυτό. Όχι ότι νιώθω καλύτερα ή χειρότερα. Κάθε χώρα, κάθε τόπος, κάθε υπηρεσία έχει τα καλά και τα κακά της. Δεν θέλω να μπω σε διαδικασία να συγκρίνω τις δύο υπηρεσίες και πόσο μάλλον τις δύο χώρες. Γιατί η μία είναι η πατρίδα που μεγάλωσα και η άλλη είναι αυτή που σκοπεύω να ζήσω τα υπόλοιπά μου χρόνια».
Ο Χαρίλαος Κυριακίδης δεν νιώθει ότι του λείπει κάτι στη Γερμανία. «Σίγουρα έχουμε λιγότερο ήλιο εδώ», σχολιάζει με χιούμορ και αυτοπαρηγορείται λέγοντας ότι η Ελλάδα απέχει μόλις 2,5 ώρες από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Πηγή: Deutsche Welle
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!