Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Metro MalΣε ένα λαμπερά χριστουγεννιάτικο, στολισμένο σκηνικό, το Athens Metro Mall σας περιμένει με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή για να γιορτάσετε την έλευση των γιορτών με τον πιο χαρούμενο τρόπο, με τέσσερις εντυπωσιακές live συναυλίες, δράσεις και εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους!
Christmas Live Stage
Έως τις 16 Δεκεμβρίου 2016, ζήστε τη χαρά των γιορτών, αφού η μαγεία των Χριστουγέννων συναντά τη διάθεση για shopping & διασκέδαση στη Χριστουγεννιάτικη μουσική σκηνή των Christmas Live Stage του Athens Metro Mall, με μοναδικές live συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών!
Metro Mal
Μetro Mall christmas
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 στις 20:00, ανεβαίνουν στη σκηνή και… ανεβάζουν τη διάθεση ο Κώστας Μαρτάκης και οι Kings για ένα Christmas Live Stage γεμάτο ένταση, χορό και μουσική.
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 η σκηνή του Christmas Live Stage υποδέχεται τον Γιώργο Παπαδόπουλο.
Τα Christmas Live Stages του Athens Metro Mall κορυφώνονται την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου με τον Stan που θα «λάμψει» στη σκηνή και θα παρουσιάσει ένα μουσικό show που θα «απογειώσει» τη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Τα Christmas Live Stage ξεκινούν στις 20:00 και έχουν ελεύθερη είσοδο, αλλά η μουσική Χριστουγεννιάτικη γιορτή σας περιμένει από τις 6:00 το απόγευμα, όπου ο αγαπημένος ραδιοφωνικός σταθμός 92,3 Λάμψη fm θα μεταδίδει ζωντανά το πρόγραμμά του μέσα από τις εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρου σε άμεση επαφή με το κοινό.
Info:
Athens Metro Mall
Λεωφ. Βουλιαγμένης 276
Αγ. Δημήτριος, 173 43
Τηλ: 210 9769444
http://www.athensmetromall.gr

Την ευκαιρία να προειδοποίησει για τους κινδύνους που κρύβει η συνήθης σε πολλούς πρακτική να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της νύχτας βρήκε η πυροσβεστική στημ Ουαλία με αφορμή τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε σπίτι στην πόλη Morfa Bychan.
Οι φωτογραφίες του πριν και του μετά είναι αποκαλυπτικές της καταστροφής που μπορεί να προκληθεί.
Σύμφωνα με το ανακριτικό της πυροσβεστικής η μπαταρία του κινητού υπερθερμάνθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά και να καταστρέψει ολοσχερώς το δωμάτιο της κόρης της οικογένειας.
Το πριν του δωματίου

Το μετά του δωματίου

Εκτός από το δωμάτιο σημαντικές ζημιές υπέστη και όλος ο υπόλοιπος πρώτος όροφος του σπιτιού από τους καπνούς μετά την πυρκαγιά.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ είναι αδιευκρίνιστο αν ο φορτιστής ήταν γνήσιος ή το κορίτσι τον είχε προμηθευτεί από μη εξουσιοδοτημένο κατάστημα.
Το κινητό από το οποίο προκλήθηκε η φωτιά
Πηγή: protothema.gr

Αντικρίζοντας κανείς την πόλη αυτή της Βαυαρίας, θα μπορούσε να πει ότι ο χρόνος εκεί, έχει σταματήσει στον Μεσαίωνα.
Το Rothenburg ob der Tauber , που το όνομά του σημαίνει «κόκκινο φρούριο», είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Tauber και σίγουρα η μεσαιωνική ατμόσφαιρα έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη σε κάθε γωνιά του.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στα πλακόστρωτα σοκάκια και να θαυμάσει το τείχος της πόλης με τους πύργους και τις πύλες του, το ιστορικό κέντρο με τα παμπάλαια σπίτια (τα περισσότερα χρονολογούνται από το 1560), τις γαλήνιες πλατείες και γωνιές, τα σιντριβάνια με τις καταπληκτικές παλιές πέτρινες κρήνες, αλλά και τις άμαξες που σε γυρίζουν σε μια άλλη εποχή!
Κάτω από το Δημαρχείο υπάρχουν μεσαιωνικές φυλακές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το μεσαιωνικό Μουσείο Εγκλημάτων όπου εκτίθενται τα τρομακτικά όργανα βασανισμού εκείνων των εποχών. Η εκκλησία που κλέβει τα βλέμματα είναι η γοτθικού στυλ εκκλησία του Αγίου Ιακώβου που χρειάστηκε 150 ολόκληρα  χρόνια για να ολοκληρωθεί. Εκεί υπάρχει μια όμορφη λιθογραφία που απεικονίζει το Χριστό και τους κοιμισμένους Αποστόλους.
Το Rothenburg μπορεί να είναι μικρό αλλά είναι γεμάτο από ιστορικές τοποθεσίες, μουσεία, εκκλησίες, μοναστήρια και μνημεία. Σίγουρα όμως αυτό που ξεχωρίζει είναι τα σπίτια του!
Σπίτια βγαλμένα από παραμύθι, με κόκκινες στέγες και μικρά μπαλκόνια φορτωμένα με λουλούδια. Σπίτια με έντονα χρώματα και ξύλινες λεπτομέρειες που τα κάνουν να φαίνονται ακόμη ομορφότερα!
echoes.gr

Σε τρεις κύκλους κατ’ έτος θα εξελίσσονται οι διαδικασίες του νέου ενιαίου συστήματος κινητικότητας που θα αφορούν την κάλυψη κενών θέσεων με μετάταξη και την προσωρινή κάλυψη θέσεων με απόσπαση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την κινητικότητα που αναμένεται να κατατεθεί από μέρα σε μέρα στη Βουλή, το τελευταίο δεκαπενθήμερο κάθε έτους οι υπουργοί για τις υπηρεσίες των οποίων προΐστανται και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα, οι Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τις υπηρεσίες τους και για τους ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού της χωρικής αρμοδιότητάς τους, καθώς και οι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών, θα αποστέλλουν στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας τα αιτήματά τους για κάλυψη θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση, συνοδευόμενα από έκθεση αναφορικά με το υπηρετούν προσωπικό, τις εκτιμώμενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και τυχόν τρέχουσες διαδικασίες προσλήψεων.
Τα αιτήματα θα αξιολογούνται από την Επιτροπή και θα εισάγονται σε ενιαία βάση δεδομένων για τις προσφερόμενες – διαθέσιμες θέσεις στο Δημόσιο. Ο πίνακας για τον πρώτο κύκλο κινητικότητας θα δημοσιοποιείται με την ανάρτησή του σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτόν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η aftodioikisi.gr σας παρουσιάζει όλες τις κρίσιμες ημερομηνίες του νέου συστήματος κινητικότητας που θα ξεκινήσει να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2017.
Πότε καταθέτουν οι υπηρεσίες αιτήματα για την κάλυψη θέσεων:
  • 15 -31 Δεκεμβρίου
  • 15-30 Απριλίου
  • 15- 31 Αυγούστου
Πότε δημοσιεύονται οι προς κάλυψη θέσεις:
  • 1η Φεβρουαρίου
  • 1η Ιουνίου
  • 1η Οκτωβρίου
Πότε υποβάλλουν οι υπάλληλοι τις αιτήσεις για τις μετατάξεις τους:
  • 1 – 15 Φεβρουαρίου
  • 1 – 15 Ιουνίου
  • 1 – 15 Οκτωβρίου
Πότε αξιολογούνται τα αιτήματα των υπαλλήλων:
  • 15 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου
  • 15 Ιουνίου – 31 Ιουλίου
  • 15 Οκτωβρίου – 30 Σεπτεμβρίου
Πότε υλοποιούνται οι μετατάξεις
  • 1 Απριλίου – 15 Μαΐου
  • 1 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου
  • 1 Δεκεμβρίου – 15 Ιανουαρίου
  • aftodioikisi.gr
Ο πιο παράξενος αγώνας έλαβε χώρα στη Σλοβακία, με διαγωνιζόμενους γραφεία τελετών.

Δέκα ομάδες από τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία έλαβαν μέρος στον αλλόκοτο αγώνα για το πιο γρήγορο… φτυάρι.

Οι διαγωνιζόμενοι πήραν τα φτυάρια τους και ταξίδεψαν μέχρι το Τρέντσιν της Σλοβακίας, που αποτελεί γνωστό προορισμό για τους επαγγελματίες του χώρου, και πραγματοποιήθηκε ο αγώνας με σκοπό να αναδείξει μια χαλαρή πλευρά του επαγγέλματος.

«Η έκθεση έχει στόχο να φέρει κοντά τα γραφεία κηδειών», είπε ο εκπρόσωπος της διοργάνωσης Κρίστιαν Στριτζ . «Είναι για να δείξουμε στον κόσμο πόσο δύσκολη είναι η δουλειά των ανθρώπων που σκάβουν τάφους», κατέληξε.

Ο διαγωνισμός έλαβε υπόψιν την ταχύτητα και την ακρίβεια κάθε ομάδας, οι οποίες είχαν να σκάψουν έναν τάφο συγκεκριμένων διαστάσεων, βάθους 1,5 μέτρου, ύψους 2 μέτρων και πλάτους 0,90 μέτρων.

Νικήτρια του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε μια ομάδα από το Σλοβενικό χωριό Kalna nad Hronom.

https://www.thesout.gr

Δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά της...
η διάσημη ηθοποιός Σάρον Στόουν ενώ διάβαζε, από το βήμα συμποσίου στο Santa Clara University, την επιστολή μιας γυναίκας που είχε πέσει θύμα βιασμού, ενώ ήταν αναίσθητη, μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου από πρώην κολυμβητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Η Στόουν συμμετείχε στο συμπόσιο και με φωνή που έτρεμε διάβασε τι είχε γράψει το θύμα στον δράστη, Brock Turner.

Χαρακτήρισε το γράμμα «πάρα πολύ δυνατό» και σημείωσε πως ήταν αδύνατο κανείς να το διαβάσει «χωρίς να νιώσει να του ραγίζει την καρδιά και την ψυχή».

Το γράμμα της κοπέλας πυροδότησε τη συζήτηση σχετικά με τους βιασμούς σε πανεπιστημιακά campus και το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Ο Turner  αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει το μισό της ποινής του που ήταν... εξάμηνη.

Το όνομα του θύματος δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια και η επιστολή αποκαλείται «το γράμμα της Emily Doe».

«Υπάρχουν πολλές Emily Doe, πολλές γυναίκες που δεν τις έχουμε ακούσει και πρέπει να αλλάξουμε και την κουλτούρα και τους νόμους» σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις τόνισε η Στόουν. «Είναι μια εξωφρενική κατάσταση, η κατάστασή της, αυτή η κατάσταση κι αυτή η κουλτούρα που κάποιος μπορεί να πει πως είναι δράστης σεξουαλικής επίθεσης και συνεχίζει με τη ζωή του σαν να μην έχει συμβεί», πρόσθεσε η διάσημη ηθοποιός.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr
H χρυσή κληρονόμος Πάρις Χίλτον αποκάλυψε ότι ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

«Γνωρίζω τον Τραμπ από μικρό παιδί. Πάντα ήταν πολύ υποστηρικτικός μαζί μου και για αυτό τον ψήφισα» δήλωσε η Πάρις Χίλτον σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην αυστραλιανή εκπομπή The Project.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει παλαιότερα ότι γνώρισε την Πάρις Χίλτον όταν εκείνη ήταν 12 ετών και ότι είναι φίλη με την κόρη του Ιβάνκα.

Πηγή: Daily Mail

http://www.enikos.gr

Με καθυστέρηση πολλών ετών σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες καταναλωτές αναμένεται να βιώσουν την εμπειρία της Black Friday και στη χώρα μας.

O διεθνώς διαδεδομένος θεσμός, πρωτίστως στις ΗΠΑ αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, επιτρέπει στους καταναλωτές την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου κάθε χρονιάς να πραγματοποιούν αγορές προϊόντων με πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές .
 Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η ονομασία; Τότε τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις γράφονταν "στο χέρι" και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Εξελικτικά, καθιερώθηκε ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday.

Μάλιστα, αν και δεν αποτελεί επίσημη αργία, σε ορισμένες πολιτείες, όπως στην California, δίνεται άδεια στους εργαζομένους στην τοπική κυβέρνηση εκείνη την ημέρα. Είναι συχνό φαινόμενο τότε να συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι από τα χαράματα έξω από πολυκαταστήματα, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες, και να προσπαθούν να μπουν όσο γίνεται νωρίτερα, για να προλάβουν τις προσφορές.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά πέρυσι το εμπορικό κέντρο Mc ArthurGlen στα Σπάτα γιόρτασε το Black Friday με πολύ μεγάλες προσφορές σε πολλά από τα καταστήματα του, ενώ φέτος πρώτα τα Public, το μεγαλύτερο πολυκατάστημα τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, ανακοίνωσαν ότι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Black Friday θα προσφέρουν σε πολλές κατηγορίες προϊόντα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Παράλληλα και άλλοι retailers, κυρίως πολυεθνικών αλυσίδων, αναμένεται να ακολουθήσουν με αντίστοιχες πρακτικές.

Στην Ελλάδα

Όσοι σπεύσουν να μιλήσουν για ένα ακόμη ξενόφερτο έθιμο, μάλλον παραγνωρίζουν την εξής σημαντική διάσταση: πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές ημέρες του χρόνου για το λιανεμπόριο διεθνώς και το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν σύνορα στο πώς αγοράζει ο πελάτης (με το Amazon και άλλα μεγάλα e-commerce sites να πρωτοστατούν στο Black Friday), ώθησε τους retailers στην Ευρώπη να υιοθετήσουν και αυτοί το θεσμό ώστε να "φεύγουν” τζίροι από τις χώρες τους.

http://www.fpress.gr


Εκθέσεις, περιηγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέψεις σε εργαστήρια συντήρησης, προβολές και άλλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ημέρας Προβολής του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που ειδικά φέτος έχει επίκεντρο τη σημερινή ημέρα.
Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), τα μέλη του και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, αφορούν το ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό και γενικά το πολυσχιδές έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Έτσι, οι πόρτες αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων, αποθηκών και εργαστηρίων συντήρησης ανοίγουν, με τους αρχαιολόγους να μιλάνε με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες τους για τον τρόπο που δουλεύουν, αλλά και για τη σημασία που έχει η δουλειά τους για την εκπαίδευση, την οικονομία, την ανάπτυξη.
Η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Αποτέλεσμα εικόνας για i phone 6
Η Apple China θα προσφέρει δωρεάν αντικατάσταση μπαταριών για συσκευές κινητών τηλεφώνων iPhone 6, τα οποία βγαίνουν εκτός λειτουργίας, χωρίς κάποια προειδοποίηση.

Οι καταναλωτές σε όλη την κινεζική επικράτεια παραπονέθηκαν στη σελίδα υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας για κινητά τηλέφωνα "Weibo,” δηλώνοντας ότι τα κινητά τους τηλέφωνα έσβηναν, παρά το γεγονός ότι η ένδειξη μπαταρίας έδειχνε ότι αυτή ήταν φορτισμένη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Η κινεζική ένωση καταναλωτών έστειλε επίσης επιστολή στην Apple, ζητώντας τον προσδιορισμό της αιτίας που προκαλεί το πρόβλημα.

Από την πλευρά της, η Apple China διευκρίνισε εκδίδοντας σημερινή ανακοίνωση ότι το πρόβλημα δε σχετίζεται με την ασφάλεια χρήσης του αναφερόμενου κινητού, ενώ αυτό παρουσιάζεται σε παρτίδα κινητών με συγκεκριμένους αριθμούς σειράς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την αντικατάσταση των μπαταριών για τα κινητά iPhone 6 τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2015, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των χρηστών τους. Στο σχέδιο αντικατάστασης μπαταριών, δε συμπεριλαμβάνονται άλλα μοντέλα κινητών, που παρουσιάζουν το ίδιο πρόβλημα. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά στο Hyde Park της Βρετανικής πρωτεύουσας, ανοίγει τις πύλες της μια χειμωνιάτικη χώρα των θαυμάτων!
Μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, μικροί και μεγάλοι, Λονδρέζοι αλλά και τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο παραμύθι.
Η “Winter Wonderland” επιστρέφει, έχοντας σκοπό να εντυπωσιάσει για άλλη μια χρονιά το κοινό της με τα θέματα που περιλαμβάνει. Το φετινό χειμώνα, το θεματικό φεστιβάλ του Λονδίνου προσφέρει:
Ένα “ταξίδι” στην Αρκτική μέσα από το Μαγικό Βασίλειο του Πάγου. Γλυπτά, κάστρα και ένα υπέροχο δάσος όλα από πάγο!
Μοναδικές βόλτες με παγοπέδιλα στο μεγαλύτερο εξωτερικό παγοδρόμιο της χώρας το οποίο μάλιστα φωτίζεται με 100.000 λαμπάκια.
Εκπληκτική θέα στην πόλη από τη ρόδα η οποία ανεβαίνει στα 60 μέτρα από το έδαφος, το σπιτάκι του Άη Βασίλη, μία ανοιχτή χριστουγεννιάτικη αγορά με δώρα, χειροποίητα διακοσμητικά αλλά και κοσμήματα, έργα τέχνης, σπιτικά ποτά και ζεστά ροφήματα, λιχουδιές και φαγητά.
Κάπου εκεί και το περίφημο Καρουζέλ όπως και ένα bar από πάγο για στιγμές χαλάρωσης. Παράλληλα, το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει ζωντανές εμφανίσεις από συγκροτήματα και τραγουδιστές στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Hyde Park.
Η είσοδος στη Winter Wonderland είναι ελεύθερη, ωστόσο ορισμένες δραστηριότητες απαιτούν εισιτήριο.

Στις 23.18 το βράδυ της Κυριακής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετων ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Κ. Στεφανόπουλος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, από την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου η υγεία του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το νοσοκομείο, ο θεράποντας ιατρός Αντώνιος Δημητρακόπουλος, τομεάρχης Παθολογικού Τομέα του «Ερρίκος Ντυνάν», και διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος, ανακοίνωσε ότι ο κ. Στεφανόπουλος, εισήχθη στο Νοσοκομείο, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Κλινικά και απεικονιστικά διαπιστώθηκε ότι πάσχει από αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ΄ εισροφήσεως» και συμπλήρωσε ότι: «Παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, η κλινική του εικόνα βαίνει επιδεινούμενη με ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων».

Το βιογραφικό του Κ. Στεφανόπουλου
Ο Κωστής Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926 και ήταν γιος του Δημήτριου Στεφανόπουλου, δικηγόρου και πολιτικού, και της Βρισηίδας Φιλοπούλου, κόρης του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φιλόπουλου.
Από την πλευρά της μητέρας του καταγόταν από την παλαιά πατρινή οικογένεια Πράτσικα και ήταν ανιψιός των Ανδρέα, Χρήστου και Κούλας Πράτσικα καθώς και του Διονυσίου Τσερώνη, δημάρχου Πατρέων. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, αρχικά στον ανεξάρτητο σύλλογο Κολυμβητικός Όμιλος Γλυφάδας και από το 1949 στον Αχιλλέα Πατρών.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος φοίτησε στο Γυμνάσιο Πατρών, στη συνέχεια σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 μέχρι το 1975 άσκησε ενεργό δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.”
“Πολιτικός βίος”
Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1964. Μετά την πτώση της δικτατορίας εντάχθηκε στο νεοσύστατο τότε κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη μαζί της βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1974 και συμμετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Υφυπουργός Εμπορίου. Σε επακόλουθους κυβερνητικούς μετασχηματισμούς ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών από το Νοέμβριο του 1974 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1976 και Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (Σεπτέμβριος 1976 – Νοέμβριος 1977).
Στις εκλογές του 1977 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας και ανέλαβε Υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης από το 1977 έως το 1981, αρχικά υπό τον Καραμανλή και στη συνέχεια υπό τον Γεώργιο Ράλλη. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 1981 ο Στεφανόπουλος επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας αλλά το κόμμα του έχασε τις εκλογές από το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ. Η ήττα οδήγησε στην παραίτηση του Ράλλη από την αρχηγία του κόμματος. Στη Βουλή που σχηματίστηκε από τις εκλογές διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ήταν υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία της ΝΔ αλλά ηττήθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Ο Αβέρωφ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 1984, ως συνέπεια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1984, και στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν ο Στεφανόπουλος διεκδίκησε για άλλη μια φορά χωρίς επιτυχία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ηττημένος αυτή τη φορά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του 1985 και την επανεκλογή του ως βουλευτής Αχαΐας αποχώρησε από το κόμμα μαζί με 9 άλλους βουλευτές και στις 6 Σεπτεμβρίου 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Σχολιάζοντας την αποχώρηση ο Αβέρωφ είπε την παροιμιώδη φράση: «Το πρόβατο που φεύγει απ’ το μαντρί το τρώει ο λύκος».
Ο Στεφανόπουλος εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του Ιουνίου 1989, ενώ παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος αυτού μέχρι τον Ιούνιο του 1994, όταν η ΔΗΑΝΑ ανέστειλε τη δράση της, καθώς δεν κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1995, ο Στεφανόπουλος προτάθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης. Με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους, ως ο πέμπτος Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η σωματική άσκηση αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης, ενώ λειτουργεί ακόμη και προληπτικά, σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες.

Οι μελέτες, που χρησιμοποίησαν στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα, επιβεβαιώνουν ότι η τακτική άσκηση ασκεί τέτοια επίδραση στον οργανισμό και στον ψυχισμό, που κάνει τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς απέναντι στην κατάθλιψη.

Μια προηγούμενη μεγάλη μελέτη του 2013 δεν είχε καταφέρει να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η άσκηση αποτελεί αντίβαρο στην κατάθλιψη. Κάποιες μικρότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης.

Οι νέες μελέτες (μετα-αναλύσεις), που αξιολόγησαν όλα τα πιο πρόσφατα δεδομένα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», φαίνεται να διευθετούν οριστικά το ζήτημα, δείχνοντας ότι ένας άνθρωπος στα πρόθυρα της κατάθλιψης έχει κάθε λόγο να ασκείται συχνά.

Οι τρεις έρευνες δημοσιεύθηκαν αντίστοιχα στα ιατρικά περιοδικά "Preventive Medicine", "Journal of Psychiatric Research" και "Neuroscience and Behavioral Reviews".

Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιο αγύμναστοι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) έχουν κατά μέσο όρο 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με κατάθλιψη, σε σχέση με τους πιο γυμνασμένους. Όσοι βρίσκονται κάπου στη μέση από πλευράς σωματικής άσκησης, έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η δεύτερη μελέτη συμπέρανε ότι η άσκηση, ιδίως η μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ κ.α), που μπορεί ο καθένας να την ολοκληρώσει, έχει σημαντική θετική επίδραση στην κατάθλιψη.

Η τρίτη έρευνα, που μελέτησε δείγματα αίματος σε άτομα με κατάθλιψη πριν και μετά τη σωματική άσκηση, έδειξε αφενός μια σημαντική μείωση στα επίπεδα της φλεγμονής και αφετέρου μια αύξηση των ορμονών και άλλων βιοδεικτών που υποδηλώνουν ψυχική υγεία.

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν υπάρχει κάποιος ιδανικός τύπος άσκησης ή κάποια ιδανική χρονική διάρκεια για την πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης.

http://www.onmed.gr


Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!