Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

 Στη Σεβίλλη το Europa League για μια ακόμα χρονιά μετά από ένα τρομερό τελικό

Μετά από έναν τελικό που θα μείνει αξέχαστος, η απίθανη Σεβίλλη συνέχισε την εξωφρενική παράδοση που έχει χτίσει στο Europa League και επικρατώντας με 3-2 της Ίντερ πανηγύρισε τον 6ο της τίτλο στο θεσμό.

Η Ίντερ μπήκε φορτσάτη στον τελικό και με το… καλημέρα μπήκε μπροστά στο σκορ. Οι Ιταλοί έφυγαν γρήγορα στην κόντρα, με τον Λουκάκου να παίρνει τη μπάλα και να βάζει στην πλάτη του τον Ντιέγκο Κάρλος. Ο στόπερ της Σεβίλλης δεν τον έπιανε ούτε με… λάσο, με αποτέλεσμα να τον ανατρέψει εντός περιοχής. Ο Μάκελι έδειξε την άσπρη βούλα και ο Βέλγος επιθετικός νίκησε τον Μπόνο από τα 11 βήματα στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης.

Η Σεβίλλη δεν πτοήθηκε από το γρήγορο γκολ. Αντιθέτως, ξύπνησε βάζοντας… φωτιά στο ματς. Μόλις στο 12ο λεπτό, μετά από ωραία συνεργασία της ομάδας του Λοπετέγκι έγινε το 1-1. Ο Νάβας έβγαλε γλυκιά σέντρα, με τον Ντε Γιονγκ να πετάγεται στο πρώτο δοκάρι και με κεφαλιά-ψαράκι να απαντάει για την Σεβίλλη.

Το γκολ έδωσε… φτερά στους παίκτες του Λοπετέγκι, που έφτασαν στην ολική ανατροπή και πάλι με τον Ντε Γιονγκ. O 29χρονος επιθετικός εκμεταλλεύτηκε την άριστη εκτέλεση φάουλ του Μπανέγκα και με κεφαλιά νίκησε τον Χαντάνοβιτς, κάνοντας το 2-1 στο 33′.

Άπαντες, πίστεψαν σε εκείνο το σημείο, πως οι Σεβιγιάνοι θα πάνε στα αποδυτήρια με το προβάδισμα. Μέχρι, που ήρθε ο Γοδίν. Στο 36ο λεπτό του τελικού, η Ίντερ κέρδισε φάουλ σε καλό σημείο, με τον Μπρόζοβιτς να αναλαμβάνει την εκτέλεση. Η μπάλα κατέληξε στον Γοδίν, με τον Ουρουγουανό στόπερ να φέρνει στα ίσια το ματς με κεφαλιά στο 36΄. Έτσι, οι δυο ομάδες μετά την… βροχή από γκολ, τέλειωσαν το πρώτο μέρος, όντας ισόπαλες.

Στο δεύτερο ημίχρονο και πάλι η Ίντερ μπήκε δυνατά, έχοντας μια καλή στιγμή στο 51΄. Ο Μπρόζοβιτς έκανε το γύρισμα στην μεγάλη περιοχή των Ισπανών, με τη μπάλα να στρώνεται στον Γκαλιαρντίνι. Ο Ιταλός έκανε το σουτ και ο Ντιέγκο Κάρλος με σωτήριο τάκλιν έσωσε την εστία του Μπόνο και την Σεβίλλη.

Στο 57ο λεπτό, ο Ρεγκιλόν έκανε ωραία κίνηση, άφησε πίσω του τον Γοδίν με το σουτ του να καταλήγει στην εξωτερική μεριά των διχτύων του Χαντάνοβιτς. Στο 65ο λεπτό, η ομάδα του Αντόνιο Κόντε έφτασε κοντά στο 3-2. Ο Λουκάκου έφυγε και πάλι στην κόντρα, με τον Μπόνο να νικάει με εντυπωσιακό τρόπο στο τετ α τετ τον Βέλγο επιθετικό.

Δέκα λεπτά αργότερα, η ομάδα της Ανδαλουσίας πήρε και πάλι προβάδισμα στο σκορ. Ο Μπανέγκα εκτέλεσε το φάουλ, με τη μπάλα να στρώνεται στον Ντιέγκο Κάρλος. Ο στόπερ της Σεβίλλης έκανε μυθικό ψαλιδάκι με τη μπάλα να βρίσκει στο πόδι του Λουκάκου και να καταλήγει στα δίχτυα των Νερατζούρι!

Στο 82΄ μετά από αναμπουμπούλα στην περιοχή της Σεβίλλης, η Ίντερ έφτασε κοντά στην ισοφάριση. Ο Μόζες δεν έκανε καλό κοντρόλ, ο Σάντσες έκανε την προβολή, με τον Κουντέ να σώζει πάνω στην γραμμή για τους Ισπανούς.

Το 3-2 παρέμεινε μέχρι το τέλος, με την Σεβίλλη να κάνει δικό της ακόμα ένα τρόπαιο!

ΣΕΒΙΛΛΗ: Μπόνο, Κουντέ, Νάβας, Ρεγκιλόν, Ντιέγκο Κάρλος (86’ Γκουντέλι), Μπανέγα, Φερνάντο, Χορδάν, Σούσο (77’ Βάσκες), Οκάμπος (71’ Μουνίρ), Ντε Γιονγκ (85’ Εν Νεσιρί)

ΙΝΤΕΡ: Χαντάνοβιτς, Γιανγκ, Μπαζτόνι, Ντ’Άμπρόζιο (78’ Μόουζες), Ντε Φράι, Γοδίν (90’ Καντρέβα), Γκαλιαρντίνι (78’ Έρικσεν), Μπαρέλα, Μπρόζοβιτς, Λουκάκου, Λαουτάρο Μαρτίνες (78’ Αλέξις Σάντσες)

 

Η κυβέρνηση προτίθεται να κινηθεί γρήγορα για την πληρωμή των αναδρομικών των συνταξιούχων, κατά πληροφορίες στα τέλη του φθινοπώρου. Ο δικηγόρος Διονύσιος Ρίζοςειδικός σε θέματα Δημόσιας Ασφάλισης, αποσαφηνίζει ποιοι συνταξιούχοι, ανάλογα με την «ομάδα» στην οποία κατατάσσονται, θα λάβουν τα αναδρομικά και παρουσιάζει στο ert.gr συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά, πότε και πώς
  • Τα ποσά που θα χορηγηθούν θα δοθούν εφάπαξ μέσα στο 2020.
  •  Αφορούν σε 850.000-900.000 συνταξιούχους δικαιούχους κυρίων συντάξεων του Ιδιωτικού τομέα και μόνο.
  • Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου θα χρειαστεί αναμονή έως την έκδοση σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Δικαιούχοι θα είναι όσοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα ελάμβαναν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ.
  • Τα ποσά αφορούν τους 11 μήνες από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016.
  • ΔΕΝ αφορούν τα αναδρομικά σχετικά ποσά από δώρα και επιδόματα.
  • ΔΕΝ αφορούν τα αναδρομικά τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.
  • Όσοι ΔΕΝ έχουν προσφύγει δικαστικά, η απαίτηση τους αποσβένεται και χάνουν το δικαίωμα διεκδικήσεων από εκεί και μετά.
  • Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον ποσά κατά την εκδίκαση της αγωγής τους.
Παραδείγματα

1. Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ με συνολικά 40 έτη ασφάλισης και μεικτή κύρια σύνταξη στα 1.740 ευρώ. Η περικοπή του ν.4051/12 είναι 29,8€/μήνα και η περικοπή του ν.4093/2012 είναι 151,8€/μήνα. Επομένως συνολικά για το 11μηνο θα δικαιούται αναδρομικά 1.998,32 ευρώ.

2. Συνταξιούχος του ΤΣΜΕΔΕ με συνολικά 35 έτη ασφάλισης εξήλθε στη σύνταξη το 2008 με μεικτή κύρια σύνταξη στα 2.112,8 ευρώ. Η περικοπή του ν.4051/12 είναι 61,4€/μήνα, ενώ η περικοπή του ν.4093/2012 είναι 175,1€/μήνα. Επομένως, συνολικά για το 11μηνο, θα δικαιούται αναδρομικά 2.600,9 ευρώ.

3. Συνταξιούχος του ΙΚΑ με συνολικά 39 έτη ασφάλισης με μεικτή κύρια σύνταξη στα 1.389,1 ευρώ και επικουρική στα 344,1 ευρώ/μήνα. Για την κύρια σύνταξη η περικοπή του ν.4051/12 είναι 6,15€/μήνα και η περικοπή του ν.4093/2012 είναι 134,51€/μήνα. Επομένως συνολικά για το 11μηνο για την κύρια σύνταξη θα δικαιούται αναδρομικά 1.547.26 ευρώ. Για την επικουρική σύνταξη η περικοπή του ν. 4051/12 είναι 68,82€/μήνα και η περικοπή του ν.4093/2012 είναι 27,52€/μήνα. Δεν θα λάβει τίποτε για την επικουρική.

4. Συνταξιούχος του ΝΑΤ με συνολικά 24 έτη ασφάλισης, με μεικτή κύρια σύνταξη του στα 894,9€/μήνα, δεν θα λάβει καθόλου αναδρομικά.

5. Συνταξιούχος του ΟΓΑ με συνολικά 38 έτη ασφάλισης με μεικτή κύρια σύνταξη του στα 705,9€/μήνα. Δεν θα λάβει καθόλου αναδρομικά.

 

Μια ομάδα ερευνητών από το UCL (University College London), την Xtera και το KDDI Research κατάφερε να πετύχει τη μεγαλύτερη ταχύτητα σύνδεσης στον κόσμο.

Η ταχύτητα που έφτασαν είναι τα 178 Tb/s και είναι 17800 φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε εμπορική γραμμή στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Συγκριτικά, το ESnet της NASA φτάνει «μόλις» τα 400 Gb/s!

 Οι ερευνητές πέτυχαν την παραπάνω ταχύτητα μέσω νέων τρόπων διαχείρισης του φωτός, προτού αυτό περάσει από τις οπτικές ίνες. Χρησιμοποιήθηκαν geometric shaping μοτίβα, που αλλάζουν τη φάση, τη φωτεινότητα και την πόλωση του μήκους κύματος, χωρίς να επηρεάζονται τα κύματα μεταξύ τους. Παράλληλα συνδύασαν και ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες ενίσχυσης σήματος.

Με τα παραπάνω, κατάφεραν να περάσουν μεγαλύτερους όγκους πληροφοριών στα ήδη υπάρχοντα δίκτυα. Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα δίκτυα προσφέρουν 4.5 THz bandwidth (κάποια φτάνουν και τα 9 THz), ενώ οι ερευνητές πέτυχαν 16.8 THz.

 

Η έκπληξη που υποσχέθηκε ο Ερντογάν  με το δήθεν «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας» φαίνεται ότι ήταν ένα επικοινωνιακό σόου χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Eurasia Group, Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Eurasia Group στην έκθεσή του «οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα».

Και υπογραμμίζει ότι η τουρκική λίρα, η οποία είχε ανακτήσει μέρος από τις απώλειές της με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Ερντογάν για την ύπαρξη κοιτάσματος, επανήλθε σε πτωτική τροχιά, λίγο μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις.

«Ενώ ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου θα ξεκινήσει έως το 2023, αυτό φαίνεται επίσης φιλόδοξο. Η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων. Η μάλλον πρόωρη ανακοίνωση είναι πιθανώς μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων στην οικονομία και να αποσπάσει την προσοχή από την πρόσφατη νομισματική αδυναμία. Αν και είναι σαφώς θετικό για την Τουρκία, η έμφαση του Ερντογάν και του γαμπρού του, υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαιράκ, στην οικονομική ανεξαρτησία είναι ανησυχητική».

Είναι ενδεικτικό ότι λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν  η τουρκική λίρα υποχώρησε ξανά οδηγώντας σε ακόμα δυσχερέστερη θέση την τουρκική οικονομία. Την Πέμπτη 20 Αυγούστου ανώνυμες τουρκικές πηγές είχαν αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Ερντογάν θα ανακοίνωνε την ανακάλυψη κοιτάσματος 800 δισ. κυβικών μέτρων, όμως σήμερα, Παρασκευή 21 Αυγούστου, ο Τούρκος πρόεδρος  ανακοίνωσε ότι στο τεμάχιο Τούνα-1 ανακάλυψε 320 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή λιγότερα από τα μισά, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο το κοίτασμα να είναι μεγαλύτερο.

Όπως αποδεικνύουν οι πίνακες του Bloomberg το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε ξανά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική αντιπολίτευση αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη του κοιτάσματος.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!