Τρίτη 16 Απριλίου 2019


Τον θρύλο του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, τον «Μεγαλέξανδρο» του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον, Γιώργο Κούδα, ανακοίνωσε σήμερα σε συνάντηση που είχε δημοσιογράφους, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός.
Ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με τον συνδυασμό «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον»,  έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του Δικεφάλου του Βορρά και θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Ο κ. Ορφανός αναφερόμενος στον Γιώργο Κούδα έκανε λόγο για αθλητάνθρώπο, όνομα της πόλης μας αλλά και της χώρας που αποφάσισε να μετάσχει σε αυτή την προσπάθεια.
«Είναι ένα πρόσωπο που σέβομαι. Ξεσήκωνε τον κόσμο του ΠΑΟΚ αλλά προκαλούσε τον σεβασμό των αντιπάλων», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως ο κ. Κούδας ξέρει τις ανάγκες που έχει η κοινωνία.
 «Δέχτηκα την πρόσκληση του Γιώργου γιατί τον γνωρίζω χρόνια. Δεν έχω μάθει να λέω πολλά λόγια αλλά για αυτά που μου έχει πει ο Γιώργος έχω πειστεί. Πάντα στις δηλώσεις μου ήμουν συγκρατημένος. Ο Γιώργος με έπεισε. Έχω μάθει να δουλεύω και δέχτηκα την πρόσκληση για να δουλέψω. Πιστεύω όταν αυτή η ομάδα θα λειτουργεί με δήμαρχο τον Γιώργο θα κάνω ότι μπορώ περισσότερο για να βελτιώσουμε ορισμένα θέματα.
Ελπίζω με τη βοήθεια των συμπαικτών μου ότι θα φτάσουμε σε αυτό που θέλουμε για τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο Γιώργος Κούδας.
thestival.gr

Οι φορητοί υπολογιστές πλέον αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς υπολογιστών στον πλανήτη, καθώς είναι εξαιρετικά ισχυροί, γρήγοροι, λεπτοί και ελαφριοί, επιτρέποντας στους χρήστες τους να κάνουν σύνθετες και απαιτητικές εργασίες χωρίς να χρειάζονται τον όγκο ενός επιτραπέζιου υπολογιστή.
Ωστόσο, δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς κάνουν σημαντικά λάθη όταν χρησιμοποιούν τον laptop τους, με αποτέλεσμα και να κινδυνεύει η υγεία τους αλλά και να καταστρέφουν το μηχάνημά τους.
Σύμφωνα με ειδικούς της πληροφορικής, αυτά είναι τα πέντε μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε τους laptop υπολογιστές μας:
1. Δεν τους κλείνουμε όταν δεν τους χρησιμοποιούμε: συχνά αφήνουμε τους υπολογιστές μας ανοιχτούς όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Αυτή η πρακτική είναι λάθος, καθώς όταν κλείνει, ο υπολογιστής κάνει πρώτα ένα «καθάρισμα», ενώ αν δεν κλείσει σωστά, κινδυνεύουμε να έχουμε προβλήματα με τη λειτουργία του, φθορά της μπαταρίας, κλπ.
2. Τους ταρακουνάμε: το ότι οι laptop υπολογιστές είναι φορητοί δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τους μεταφέρουμε όπως-όπως. Ειδικά αν ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή δεν είναι SSD, τα πολλά ταρακουνήματα μπορούν να του προκαλέσουν προβλήματα και να καταστραφούν αρχεία ή και ο ίδιος ο δίσκος.
3. Τους βάζουμε πάνω στα πόδια μας: παρά το όνομά τους, οι laptop υπολογιστές δεν είναι κατάλληλοι για να τους χρησιμοποιούμε ακουμπησμένους στα πόδια μας, καθώς και αναπτύσσουν υψηλή θερμοκρασία, αλλά και δεν εξαερίζονται όπως πρέπει..
4. Ξεχνάμε να «γυμνάζουμε» τη μπαταρία: το να έχουμε συνεχώς τον υπολογιστή στην πρίζα καταστρέφει γρήγορα την μπαταρία, ιδίως αν αυτή μπορεί να αφαιρεθεί. Πρέπει συχνά να χρησιμοποιούμε το μηχάνημα με μόνη πηγή ενέργειας την μπαταρία για να τη «γυμνάζουμε».
5. Βγάζουμε το καλώδιο για να τους κλείσουμε: αν ο υπολογιστής μας «κολλήσει», δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος για να κάνουμε reset είναι να τον βγάλουμε από την πρίζα, καθώς προκαλούμε «σοκ» στο μηχάνημα. Επίσης, ποτέ δεν τραβάμε απότομα το καλώδιο από τον laptop, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψουμε το σύστημα τροφοδοσίας.

Ένα κύμα μεταναστών του Αιγαίου Πελάγους, από περιοχές που σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και την Τουρκία, αποίκησε τη σημερινή Βρετανία πριν από περίπου έξι χιλιετίες, και ουσιαστικά αντικατέστησε τον υπάρχοντα πληθυσμό κυνηγών-συλλεκτών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου στο περιοδικό Nature.
Οι επιστήμονες που εξέτασαν δείγματα αρχαίων λειψάνων που χρονολογούνται από το 8.500 π.Χ. βρήκαν ότι οι σκουρόχρωμοι κάτοικοι των βρετανικών νήσων από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, άφησαν σχετικά μικρό γενετικό αποτύπωμα μετά τη μετάβαση στη γεωργία, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν υπήρξε σημαντική αλληλεπίδραση με τους «νεοφερμένους» από το Αιγαίο που έφθασαν στην περιοχή γύρω στο 4.000 π.Χ.
Αντιθέτως, οι «μετανάστες του Αιγαίου» αναμίχθηκαν εκτενώς με τους τοπικούς πληθυσμούς όταν εισήγαν τη γεωργία στην ηπειρωτική Ευρώπη περίπου 1.000 χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες DNA.
Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, βάσει των ευρημάτων, οι «νεοεισερχόμενοι» δεν διέπλευσαν τη Μάγχη, ακολουθώντας τη συντομότερη πορεία, αλλά για κάποιο λόγο ακολούθησαν τη δυσκολότερη «οδό» μέσω του Ατλαντικού.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσαν ότι τα λείψανα των πρώιμων αγροτών της Βρετανίας ήταν γενετικά παρόμοια με εκείνων που ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δείχνοντας ότι αυτός ο πληθυσμός ταξίδεψε από την Ανατολή προς τη Δύση μέσω της Μεσογείου και στη συνέχεια μέχρι τη Βρετανία.

Το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο TESS βρήκε τον πρώτο εξωπλανήτη του με το μέγεθος της Γης και έναν ακόμη αρκετά μεγαλύτερο.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanets Survey Satellite) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο είχε εκτοξευθεί πριν ένα περίπου χρόνο, ανακάλυψε δύο ακόμη εξωπλανήτες, από τους οποίους ο ένας έχει το μέγεθος περίπου της Γης, ενώ ο άλλος είναι πολύ μεγαλύτερος.
Συγκεκριμένα, ο πλανήτης HD 21749b, ο οποίος ακτίνα περίπου 2,7 φορές μεγαλύτερη και μάζα 23 φορές μεγαλύτερη της Γης, κινείται γύρω από ένα άστρο κάπως μικρότερο από τον Ήλιο (έχει το 80% της μάζας του), που βρίσκεται σε απόσταση 53 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.
Ο εξωπλανήτης -η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώθηκε από το αμερικανικό Μαγγελανικό Τηλεσκόπιο στη Χιλή- χρειάζεται 36 μέρες για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από το άστρο του (η διάρκεια του έτους του). Εκτιμάται ότι έχει πυκνή ατμόσφαιρα, αλλά δεν είναι βραχώδης.
Ο δεύτερος εξωπλανήτης HD 21749c είναι πολύ μικρότερος, παρόμοιος με τη Γη. Είναι η πρώτη φορά που το TESS βρίσκει ένα πλανήτη με μέγεθος σαν της Γης.
Ο εξωπλανήτης χρειάζεται μόνο οκτώ μέρες για να κάνει μια πλήρη περιφορά περί το άστρο του. Οι αστρονόμοι θα προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα για τη μάζα και τη σύνθεση αυτού του «γήινου» πλανήτη, κάτι όχι εύκολο λόγω του μικρού μεγέθους του.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Νταϊάνα Ντράγκομιρ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του πανεπιστημίου ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters».

Άλμα 13,2 λεπτών έχει κάνει η βενζίνη από το τέλος του 2018 ως σήμερα και οι καταναλωτές έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ανυπεράσπιστοι μπροστά στο νέο κύμα ανατιμήσεων, χωρίς να ακούνε το παραμικρό για μείωση των φόρων, που καλύπτουν το 63,19% της λιανικής τιμής της αμόλυβδης!
Στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, η διεθνής τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 77,7 δολάρια, αλλά μέσα στο δίμηνο που ακολούθησε κατρακύλησε στα χαμηλά επίπεδα των 50,44 δολαρίων το βαρέλι. Σε αυτό το διάστημα (και) οι Έλληνες καταναλωτές είδαν με ανακούφιση τις λιανικές τιμές των καυσίμων να υποχωρούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, όχι βέβαια λόγω κάποιας αλλαγής στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ή στο ΦΠΑ, αλλά λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών.
Έτσι, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, η τιμή της απλής αμόλυβδης είχε υποχωρήσει στα 1,496 ευρώ/ λίτρο (σε μέσα επίπεδα) και η τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 1,354 ευρώ/ λίτρο. Η εικόνα αυτή έχει, πλέον αναστραφεί και οι καταναλωτές διαπιστώνουν έντρομοι ότι οι πινακίδες των πρατηρίων καυσίμων έχουν αρχίσει να «βαραίνουν» επικίνδυνα, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών. Φτάνοντας στα μέσα Απριλίου, η τιμή του Brent έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 71 δολαρίων.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών δείχνουν ότι η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα 1,628 ευρώ/ λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται πια στα 1,354 ευρώ/ λίτρο. Αν ανατρέξει, δε, κανείς στα επιμέρους στοιχεία, που αφορούν στις τιμές ανά Νομό, θα διαπιστώσει ότι ήδη στις Κυκλάδες η μέση τιμή έχει σπάσει το φράγμα των 1,80 ευρώ, ενώ στην Ευρυτανία, στην Κεφαλονιά, στα Δωδεκάνησα και στη Σάμο η μέση τιμή βρίσκεται πάνω από τα 1,70 ευρώ/ λίτρο.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπορεί να «σκαρφαλώσει» 10 δολάρια υψηλότερα, δηλαδή να φτάσει στα 80 δολάρια, ενώ ακόμα και οι πιο συντηρητικοί, όπως η Goldman Sachs αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους, ανεβάζοντας τον πήχη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους στα 72,50 δολάρια αντί αρχικής εκτίμησης 65 δολαρίων το βαρέλι.
Παράγοντες της εγχώριας αγοράς καυσίμων προειδοποιούν ότι λίαν συντόμως οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις, που θα οδηγήσουν τη μέση τιμή της αμόλυβδης προς τα επίπεδα των 1,7 ευρώ/ λίτρο. Παρά ταύτα, στο δημόσιο προεκλογικό διάλογο δεν υπάρχει ούτε νύξη για αναπροσαρμογή της φορολογίας, η οποία πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, έχει και δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω των επιβαρύνσεων στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων. Πηγή: iefimerida-Γ. Παππούς

Από την τηλεοπτική σειρά Casa de Papel του Netlix, φαίνεται πως επηρεάστηκε ένας υποψήφιος δήμαρχος στην Κομοτηνή που κατεβαίνει στις εκλογές 2019.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτακος», Κώστας Καραϊσκος, προφανώς θαυμαστής του του Casa de Papel, «μπήκε» στην γνωστή κόκκινη φόρμα και φωτογραφήθηκε για τους διαφημιστικούς σκοπούς της παράταξής του.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως ο υποψήφιος δήμαρχος έχει βάλει στο μάτι το δημαρχείο της πόλης και θέλει να το «κλέψει».
Ο πρωταγωνιστής του διαφημιστικού πάντως δεν έβαλε ποτέ τη στολή των πρωταγωνιστών του Casa de Papel, απλώς έκανε photoshop το κεφάλι σε φωτογραφία της δημοφιλούς σειράς και δημιούργησε το διαφημιστικό του για τις εκλογές 2019.
Η πρωτότυπη διαφήμισή του έχει ήδη προκαλέσει πολλά σχόλια στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, αν και έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων ξεκίνησε από εργασίες συντήρησης στην στέγη του του εμβληματικού ναού.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!