Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019


Η πολιτική κρίση και τα επακόλουθα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στο Χονγκ Κονγκ με αφορμή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έκδοσης υπόπτων στην Κίνα, έχουν προκαλέσει πολλά ψυχικά προβλήματα στον πληθυσμό, τα οποία η πόλη κράτος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τους ειδικούς του τομέα υγείας.
Η οργή και η απόγνωση για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο και οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν ωθήσει πολλούς στην κατάθλιψη. Οι θάνατοι τεσσάρων νέων ανθρώπων επιβαρύνουν αυτήν την ψυχική κατάσταση, ενώ μηνύματα απόγνωσης και απειλές για αυτοκτονίες από, τουλάχιστον, τρεις άλλους έχουν κινητοποιήσει εθελοντές της ψυχικής υγείας.
«Είναι δύσκολο να δεις το μέλλον αν δεν υπάρχει λύση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί πώς σκεφτόμαστε», δήλωσε η Κάγι Γουόνγκ, μια 23χρονη σχεδιάστρια, η οποία συμμετείχε στις τελευταίες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την Κυριακή, που οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι συγκέντρωσαν 230.000 ανθρώπους.
Η Γουόνγκ περιγράφει ότι ένιωσε θλίψη διαβάζοντας για τους πρόσφατους θανάτους. Πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν ότι θα υπάρχουν περισσότεροι λόγω των πολλών κοινωνικών προβλημάτων, περιλαμβανομένων των προβλημάτων στέγασης, των οικογενειακών προβλημάτων και εκείνου, που η ίδια περιέγραψε ως αδυναμία ανταλλαγής συναισθημάτων.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι εκκλήσεις στήριξης ομάδων και ΜΚΟ, σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας τέτοιας οργάνωσης, της Samaritans Hong Kong.
Δωρεάν συμβουλευτική από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
«Λόγω του στίγματος σχετικά με την ψυχική υγεία και με το φλέγον πολιτικό ζήτημα να προκαλεί στρες, οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι μπορούν να μιλήσουν γι αυτό», λέει η Ζόι Φόρτσιουν, η επικεφαλής της οργάνωσης City Mental Health Alliance. «Είναι διπλό χτύπημα και ο κόσμος δεν ξέρει πού να καταφύγει για στήριξη».
Οι συγκρούσεις μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας με διαφορετικές απόψεις αυξάνουν την ένταση και την πόλωση στους κόλπους της κοινωνίας, υπογραμμίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις ψυχολογικής στήριξης. Κάποιες από αυτές, όπως η Hong Kong Psychological Society, έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική.
Κάποιος που θα αναζητούσε θεραπεία για μιας ήπιας μορφής κατάθλιψη σε έναν δημόσιο φορέα θα έπρεπε να περιμένει περισσότερο από έναν χρόνο για να δει ψυχολόγο, λέει η Τζάσμιν Φονγκ, μια συμβουλευτική ψυχολόγος της Psychological Society.
Μια ατομική 50λεπτη συνεδρία με ιδιώτη ψυχολόγο στο Χονγκ Κονγκ κοστίζει από 90 ως 342 ευρώ καθιστώντας την θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα ανέφικτη για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας εφαρμογές για κινητά, όπως η Telegram, έχουν πληθύνει και έχουν στόχο να αποτρέψουν μελλοντικούς θανάτους. Μια διαδικτυακή συζήτηση συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους που αναζήτησαν έναν χρήστη του Facebook, ο οποίος είχε αναρτήσει ότι σχεδιάζει να αυτοκτονήσει. Τα μέλη της μοιράστηκαν σε ομάδες και πήγαν σε 40 σημεία γύρω από τον τόπο πραγματοποίησης των μεγαλύτερων διαδηλώσεων για να τον εντοπίσουν και να επιχειρήσουν να τον πείσουν να μιλήσει σε εκπαιδευμένους κοινωνικούς λειτουργούς. Αργότερα εντοπίστηκε σώος.
Αν τα πολιτικά ζητήματα δεν διευθετηθούν οριστικά, το αυξανόμενο ψυχολογικό στρες δεν θα μειωθεί, λέει ο Ζόε, ένας φοιτητής ο οποίος αρνήθηκε να δώσει τα πλήρη στοιχεία του λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος. Οι συλλήψεις νέων ανθρώπων, περιλαμβανομένου ενός 14χρονου σε σχέση με την επίθεση στο κτίριο του κοινοβουλίου, έχουν εντείνει το πρόβλημα.
«Είναι πολίτες του Χονγκ Κονγκ, όπως ακριβώς η οικογένειά μας. Συμβαίνουν πολύ σοβαρά πράγματα, επομένως είναι δύσκολο να παραμείνεις θετικός και αισιόδοξος», λέει ο ίδιος.
Συνέχεια στις διαδηλώσεις
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, που προκάλεσε τη σοβαρότερη πολιτική κρίση εδώ και δεκαετίες στο διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, είναι νεκρό, όμως οι διαδηλωτές απέρριψαν τις διαβεβαιώσεις της και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Το σχέδιο νόμου, που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα για να δικασθούν, πυροδότησε τεράστιες διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια και βύθισε την πρώην βρετανική αποικία στο χάος.
Στα μέσα Ιουνίου η Λαμ αντέδρασε στις μαζικές κινητοποιήσεις αποσύροντας το σχέδιο νόμου, αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τους επικριτές της, που συνέχισαν να διαδηλώνουν απαιτώντας το κείμενο να μπει οριστικά στο συρτάρι και την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης, που επεστράφη μεν στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, αλλά διατηρεί διαφορετικό δικαιικό καθεστώς, στο πλαίσιο μιας διευθέτησης που αποκαλείται «μία χώρα, δύο συστήματα».
Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους δεν έχουν σταματήσει να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου από την ημερήσια διάταξη του Νομοθετικού Συμβουλίου (του τοπικού κοινοβουλίου), αντί να αναμένουν τη νομική του λήξη τον Ιούλιο του 2020.
Η Λαμ, την παραίτηση της οποίας ζητούν οι διαδηλωτές, είχε σχεδόν εξαφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα δέχθηκε να συναντηθεί δημοσίως και χωρίς όρους με εκπροσώπους των φοιτητών, αναγνωρίζοντας ότι το Χονγκ Κονγκ είναι αντιμέτωπο με οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις άνευ προηγουμένου.
Στα δικαστήρια στέλνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έναν έμπορο από την Πενσιλβάνια ο οποίος προσπάθησε να βγάλει χρήματα από το παρατσούκλι του Έλληνα φόργουορντ, «Greek Freak», χωρίς να ζητήσει άδεια.
Ο Τζίντερ Μπόγκαλ εμπορεύεται σε ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει, ρούχα εμπνευσμένα από παίχτες του ΝΒΑ.
Μια από τις μπλούζες του εμφάνιζε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ντυμένο με χλαμύδα και με ένα στεφάνι με κέρατα στο κεφάλι ως παραπομπή στους Μπακς και το παρατσούκλι τους «ελάφια».
foto-design
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όμως, έχει κατοχυρώσει από το 2018 το «Greek Freak».
Η πλευρά του MVP του ΝΒΑ, πριν να καταλήξει στην υποβολή μήνυσης, είχε στείλει στις 3 Μαΐου επιστολή στον Μπόγκαλ με την οποία τον καλούσε να σταματήσει τα επίμαχα προϊόντα.
Σύμφωνα με τη μήνυση που υποβλήθηκε ο Αντετοκούνμπο ζητά αποζημίωση 2 εκατ. δολαρίων.
ante-dim

Περισσότερες φακέςκουκιά και ξερά φασόλια: σε δέκα χρόνια, ο πλανήτης αναμένεται να καταναλώνει περισσότερα όσπρια, πηγή πρωτεϊνών, κάτι, ωστόσο, που δεν θα αναχαιτίσει την κατανάλωση κρέατος, λένε ειδικοί του FAO και του ΟΟΣΑ.
Μέχρι το 2028, η κατανάλωση οσπρίων, ριζών και βολβών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% τον χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση «αγροτικές προοπτικές» για την περίοδο 2019-2028 που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (FAO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Πρόκειται για την πιο μεγάλη αύξηση στα διατροφικά προϊόντα βάσης: όσον αφορά τα δημητριακά, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% τον χρόνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, τα ζωικά προϊόντα, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά 1,7%, η ζάχαρη και τα φυτικά έλαια κατά 1,8%.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης «πως στη διάρκεια των επόμενων δέκα χρόνων, η ζήτηση αγροτικών προϊόντων θα εξαρτηθεί κυρίως από τις ανάγκες (…) ενός αυξανόμενου και πιο εύπορου πληθυσμού».
Έτσι στην Ασία, όπου το εισόδημα ανά κάτοικο αναμένεται να αυξηθεί πολύ έως το 2028,η κατανάλωση κρέατος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5 κιλά το έτος ανά κάτοικο στην Κίνα και κατά 4 κιλά στη Νοτιοανατολική Ασία, σημειώνουν οι ειδικοί.

Ο κανονισμός που φέρνει αλλαγές στο δημόσιο στην Ιταλία, μεταξύ αυτών και την κάρτα με… δακτυλικό αποτύπωμα για τους δημοσίους υπαλλήλους, είναι έτοιμος και έχει σταλεί ήδη στην αρμόδια επιτροπή προσωπικών δεδομένων για να εξακριβωθεί η συνταγματικότητά του. Αν κριθεί συνταγματικός, αναμένεται πως θα κατατεθεί για έγκριση μέσα στον Σεπτέμβριο.

Και δεν είναι μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα. Η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας μίλησε και για βιντεοπαρακολούθηση…

«Είμαι ευτυχής που ένας νόμος προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου διεξαγωγής των διαγωνισμών, τις νέες υποδομές σε στρατηγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, βοήθεια προς τις διευθύνσεις που έχουν ανάγκη και μία επιτέλους αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμηση των απουσιών από την εργασία. Έως σήμερα, είναι γεγονός, τη γλιτώνανε πολλοί. Σήμερα με τα δακτυλικά αποτυπώματα και τη βιντεοπαρακολούθηση θα αποτρέπουμε το φαινόμενο αυτό. Τελείωσε η εποχή της εξαπάτησης», ανακοίνωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Τζούλια Μποντζόρνο.

Η ίδια προσέθεσε πως ήρθε το τέλος της «συναδελφικής αλληλεγγύης» για το κτύπημα της καρτέλας από συνάδελφο όταν κάποιος δεν πάει στη δουλειά του, αναφερόμενη σε μία μεγάλου εύρους παρόμοια υπόθεση που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας στο νοσοκομείο της Μολφέτα, κοντά στο Μπάρι, η οποία προκάλεσε εισαγγελική έρευνα.

Πηγή: La Repubblica, Corriere della Sera
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!