Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Υποψήφιος για το βραβείο Πούσκας που απονέμεται από τη FIFA και το France Football στον σκόρερ του πιο εντυπωσιακού γκολ της χρονιάς είναι ο Παναγιώτης Κονέ!

Ο άσος της Μπολόνια επιλέχτηκε για το γκολ που πέτυχε στις 16 Δεκεμβρίου 2012 εναντίον της Νάπολι σε αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος.
 Ανάμεσα στις δέκα συνολικά υποψηφιότητες ξεχωρίζουν του Νεϊμάρ για γκολ που πέτυχε με την εθνική Βραζιλίας εναντίον της Ιαπωνίας στο τελευταίο κύπελλο Συνομοσπονδιών και του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς για το καταπληκτικό τέρμα που πέτυχε αγωνιζόμενος με τη Σουηδία στο φιλικό παιχνίδι με την Αγγλία πέρυσι τον Νοέμβριο.

Ο νικητής θα αναδειχτεί ύστερα από ψηφοφορία των φιλάθλων που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, όταν θα ανακοινωθούν τα τρία γκολ που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει νέα ψηφοφορία για τα τρία καλύτερα γκολ και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 13 Ιανουαρίου, στη διάρκεια της τελετής για την απονομή της Χρυσής Μπάλας.
tanea.gr
Για όλους εσάς τους λάτρεις της καφεϊνης, αυτά είναι νέα. Σας βρήκαμε τον πιο δυνατό καφέ του κόσμου, με περισσότερο από διπλάσια ποσότητα καφεϊνης σε σχέση με τους καφέδες που κυκλοφορούν(τουλάχιστον σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής αγοράς). Λέγεται Death Wish Coffee και υπόσχεται να σας μείνει αξέχαστος!
Έχουμε δει αρκετές φορές διάφορα τρισδιάστατα σχέδια και έχουμε μείνει με ανοιχτό το στόμα με το αποτέλεσμα. Τώρα είναι καιρός να δούμε ολόκληρη τη διαδικασία της δημιουργίας αυτού του τρισδιάστατου αριστουργήματος LEGO. Αυτό το σχέδιο δημιουργήθηκε στο φεστιβάλ κιμωλίας Sarasota στη Φλώριδα.
Η φύση δεν είναι ευγενική με το ανθρώπινο σώμα μετά το θάνατό του. Αν και η παραδοσιακή φυσική αποσύνθεση έχει αντικατασταθεί από πιο σύγχρονες μεθόδους και ο άνθρωπος μπορεί να επιλέξει να καθυστερήσει τη διαδικασία, η αλήθεια παραμένει πικρή: η αποσύνθεση είναι σκληρή.
Το 2003, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανακαλύψουν στοιχεία αρχαίων πολιτισμών, που έθαβαν τους νεκρούς τους στη βόρεια Ισπανία περίπου 350.000 χρόνια πριν.
Αυτό από μόνο του δίνει μία πρώτη εντύπωση για το γεγονός ότι ο άνθρωπος μάλλον πάντα προσπαθούσε να «αποχαιρετίσει» τους αγαπημένους του με έναν πιο …ανθρώπινο τρόπο. Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης;
Τα ανθρώπινα κύτταρα ανοίγουν διάπλατα
Η διαδικασία κατά την οποία το ανθρώπινο σώμα αποσυντίθεται ξεκινάει μόλις λίγα λεπτά μετά το θάνατο. Όταν η καρδιά σταματά να χτυπά, ο άνθρωπος βιώνει την λεγόμενη «ψύχρα του θανάτου», όταν δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος πέφτει περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου την ώρα μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σχεδόν αμέσως, το αίμα γίνεται πιο όξινο, καθώς συσσωρεύεται το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η διαδικασία προκαλεί τα κύτταρα να «ανοίξουν» διάπλατα, αδειάζοντας στην ουσία τους ιστούς από τα ένζυμα, τα οποία αρχίζουν να αφομοιώνουν τους ιστούς εκ των έσω.

Το εκρού του νεκρού
Η βαρύτητα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο ανθρώπινο σώμα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές μετά το θάνατο. Ενώ το υπόλοιπο σώμα γίνεται εκρού, τα πιο βαριά ερυθρά αιμοσφαίρια κινούνται στα μέρη του σώματος, που είναι πιο κοντά στο έδαφος.
Αυτό συμβαίνει επειδή έχει σταματήσει η κυκλοφορία του αίματος. Αποτέλεσμα αυτής της μετακίνησης είναι οι μωβ κηλίδες στα μέρη του σώματος που αγγίζουν το έδαφος (π.χ στην πλάτη αν το πτώμα είναι ξαπλωμένο ανάσκελα). Στην πραγματικότητα, τα σημάδια αυτά βοηθούν τον ιατροδικαστή για να εξακριβώσει την ώρα θανάτου.
Το ασβέστιο συστέλλει τους μυς
Πρόκειται για τη λεγόμενη νεκρική ακαμψία, κατά την οποία ένα νεκρό σώμα γίνεται σκληρό και δύσκολο να κινηθεί. Η νεκρική ακαμψία, σε γενικές γραμμές, ξεκινά μέσα σε περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες μετά το θάνατο, κορυφώνεται στις 12 ώρες και εξαλείφεται μετά από 48 ώρες.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Στις μεμβράνες των κυττάρων των μυών υπάρχουν κάποιες αντλίες, που ρυθμίζουν το ασβέστιο. Όταν αυτές οι αντλίες σταματούν να εργάζονται μετά το θάνατο, το ασβέστιο πλημμυρίζει τα κύτταρα, προκαλώντας τη συστολή και τη σκλήρυνση των μυών, άρα και τη νεκρική ακαμψία.

Τα όργανα αφομοιώνονται
Η σήψη είναι η διαδικασία που ακολουθεί της νεκρικής ακαμψίας. Αυτή η φάση μπορεί να καθυστερήσει, στην περίπτωση της ταρίχευσης, αλλά τελικά το σώμα θα υποκύψει κάποια στιγμή. Και η αιτία είναι τα ίδια τα ένζυμα που υπάρχουν στο πάγκρεας, τα οποία θα αναγκάσουν το όργανο να αρχίσει να αφομοιώνεται.
Τα μικρόβια θα «επιτεθούν» ομαδικά σε αυτά τα ένζυμα, δίνοντας στο σώμα ένα πρασινωπό χρώμα, ξεκινώντας από την κοιλιά. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, «αυτοί που επωφελούνται αυτής της διαδικασίας είναι τα περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια που έχουν περάσει τη ζωή τους αρμονικά μέσα στα ανθρώπινα εντόσθια».
Καθώς όμως τα βακτήρια αυτά προκαλούν τη διάσπαση του ανθρωπίνου σώματος, απελευθερώνουν πουτρεσκίνη και καδαβερίνη, τις ενώσεις δηλαδή που προσδίδουν τη μυρωδιά σε έναν νεκρό άνθρωπο.
Κέρινη επικάλυψη
Μετά τη σήψη, ακολουθεί η διαδικασία της παρακμής, η οποία είναι αρκετά γρήγορη και στην ουσία μετατρέπει το σώμα σε σκελετό. Ωστόσο, στη διαδικασία αυτή υπάρχουν διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο.
Εάν ένα σώμα έρχεται σε επαφή με κρύο έδαφος ή με νερό, μπορεί να αναπτυχθεί αδιπόκηρος ή πτωματόκηρος, ένα λιπαρό, κηρώδες υλικό που προκύπτει από την αλλοίωση των λιπιδίων κατά την αποσύνθεση των πτωμάτων.
Ο αδιπόκηρος λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό για τα εσωτερικά όργανα, γεγονός που μπορεί να παραπλανήσει τους ερευνητές αναφορικά με την ακριβή ώρα θανάτου. Χαρακτηριστικό, αν και σπάνιο παράδειγμα, είναι η περίπτωση του πτώματος ενός άνδρα 300 ετών, που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελβετία.

http://www.clickatlife.gr
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ βλέποντας το συγκεκριμένο λογότυπο της αμερικάνικης εταιρίας παραγωγής Columbia ποια είναι η κοπέλα που κρατά στα χέρια έναν πυρσό αναμμένο και φορά ένα μακρύ φόρεμα σε αρχαίο ελληνικό στιλ;
Έχει λοιπόν την ιστορία της. Δεν είναι μοντέλο αλλά ούτε και ηθοποιός. Θα μπορούσε να ήταν μια κοπέλα από εσάς.
Το 1999 η εταιρία αναζήτησε το πρόσωπο που θα ποζάρει, ώστε να ταυτιστεί με το σύμβολο της. Έτσι, ανέθεσαν στον ζωγράφο Μάικλ Ντίας να βρει μια κοπέλα «της διπλανής πόρτας», που να έχει φρέσκο πρόσωπο αλλά και να είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Εκείνος αμέσως έβαλε αγγελία, στην οποία απάντησαν χιλιάδες κορίτσια από όλη την Αμερική. Τελικά κατέληξε σε μια νοικοκυρά από την Λουιζιάνα, την Τζένι Τζόζεφ.
Εκείνη αμέσως έπαιξε τον ρόλο του μοντέλου και πόζαρε. Στη συνέχεια ο ζωγράφος δημιούργησε το λογότυπο της εταιρίας που βλέπουμε συνήθως λίγα λεπτά πριν ξεκινήσουν οι ταινίες της συγκεκριμένης εταιρίας παραγωγής!


http://www.4news.gr 
Βασιζόμαστε στη ζωή μας σε τόσα πράγματα που τελικά μας προκαλούν πόνο, άγχος και ανησυχίες κι αντί να προσπαθήσουμε να απελευθερωθούμε...


καταλήγουμε να είμαστε προσκολλημένοι σε αυτά, κάνοντας τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη από ό,τι είναι. Παρακάτω διαβάστε μια λίστα με 15 πράγματα στα οποία πρέπει να πείτε «όχι», κάνοντας έτσι τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο ευχάριστη. Αρχίζοντας από σήμερα κιόλας, μπορείτε να αλλάξετε οτιδήποτε δεν σας αρέσει και να το κάνετε καλύτερα.



1. Πείτε «όχι» στην ανάγκη σας να έχετε πάντοτε δίκιο
Τόσοι πολλοί άνθρωποι νιώθουμε την ανάγκη να έχουμε πάντοτε δίκιο και δεν αντέχουμε στην ιδέα ότι μπορεί να κάνουμε λάθος. Μάλιστα, είναι τόσο έντονη αυτή η ανάγκη μας που δεν αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που ελλοχεύει να καταλήξουν άδοξα διάφορες σχέσεις μας, γιατί δεν αντέχουν όλοι οι άνθρωποι το άγχος που έχουμε και μεταδίδουμε. Πραγματικά, δεν αξίζει. Οποτεδήποτε νιώσετε ξανά την ανάγκη να πεταχτείτε σε μια κουβέντα βγάζοντας την άκρη για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αναρωτηθείτε το εξής: «Προτιμώ να έχω δίκιο ή να έχω φίλους;». Αλήθεια, πόση σημασία έχει; Είναι τόσο μεγάλος ο εγωισμός μας τελικά;

2. Πείτε «όχι» στην ανάγκη σας να ελέγχετε τα πάντα
Δεν χρειάζεται να έχετε τον έλεγχο για οτιδήποτε συμβαίνει με όλους, τους φίλους, την οικογένειά σας, τη σχέση σας. Είτε πρόκειται για συναδέλφους είτε για τους γονείς σας είτε για το/τη σύντροφό σας, απλώς ηρεμήστε κι αφήστε να παίρνουν κι άλλοι ευθύνες για όσα συμβαίνουν. Επιτρέψτε σε όλους να είναι ο εαυτός τους, αλλά προπαντός, κάντε αυτό το δώρο σε εσάς και θα δείτε πόσο ανάλαφροι θα αισθανθείτε ξαφνικά.

3. Πείτε «όχι» στις κατηγορίες
Ξεπεράστε την ανάγκη σας να ρίχνετε το φταίξιμο στους άλλους για όσα έχετε ή όσα δεν έχετε, για όσα νιώθετε ή για όσα δεν νιώθετε. Σταματήστε να μεταθέτετε τις ευθύνες και αναλάβετε όσες σας αναλογούν για πράγματα στα οποία φταίτε.

4. Πείτε «όχι» στην αυτολύπηση
Πόσοι άνθρωποι δεν υποβαθμίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους επειδή σκέφτονται αρνητικά και θεωρούν ότι δεν αξίζουν σαν άνθρωποι ή δεν θεωρούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν; Μην πιστεύετε οτιδήποτε σας υπαγορεύει το μυαλό σας, ειδικά αν είναι κάτι αρνητικό και σας οδηγεί στην αυτολύπηση. Αξίζετε πολύ περισσότερα από αυτό.

5. Πείτε «όχι» στους περιορισμούς του μυαλού σας
Διώξτε μακριά τις σκέψεις σας ότι δεν είστε ικανοί να κάνετε οτιδήποτε υπάρχει στο νου σας. Μην σκέφτεστε τι νομίζετε ότι μπορείτε ή δεν μπορείτε να κάνετε, τι είναι δυνατό και τι αδύνατο. Από εδώ και μπρος, μην επιτρέψετε ξανά στον εαυτό σας να περιορίσει τις δυνατότητες σας, γιατί θα είστε πάντα κολλημένοι στο λάθος σημείο. Ανοίξτε τους ορίζοντες σας και πετάξτε!

6. Πείτε «όχι» στη γκρίνια
Εγκαταλείψτε την ανάγκη σας να παραπονιέστε για τόσα πολλά πράγματα καθημερινά. Για ανθρώπους, καταστάσεις, γεγονότα που σας έκαναν δυστυχισμένους, λυπημένους και κατηφείς. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε έτσι και καμιά περίσταση δεν μπορεί να σας δημιουργήσει αυτά τα συναισθήματα αν δεν το επιτρέψετε εσείς. Δεν είναι οι καταστάσεις που υποδαυλίζουν αυτά που νιώθετε, αλλά ο τρόπος που επιλέγετε να βλέπετε τα πράγματα. Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη που έχει η θετική σκέψη απέναντι στα πράγματα.

7. Πείτε «όχι» στην κριτική
Ξεφορτωθείτε το κομμάτι του εαυτού σας που ζει και τρέφεται από την κριτική που ασκεί σε ανθρώπους που είναι απλώς διαφορετικοί από εσάς ή από ό,τι περιμένατε να εξελιχθούν. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, κι όμως στη βάση μας είμαστε όλοι ίδιοι. Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, όλοι θέλουμε να αγαπάνε και μας αγαπήσουν κι όλοι θέλουμε να μας καταλαβαίνουν οι συνάνθρωποί μας. Όλοι κάτι αναζητάμε στη ζωή κι όλοι κάτι ευχόμαστε, γι αυτό ας μην κρίνετε κανέναν, γιατί κάποιος άλλος θα βρεθεί να κρίνει εσάς.

8. Πείτε «όχι» στον εντυπωσιασμό
Σταματήστε να προσπαθείτε τόσο σκληρά να εντυπωσιάσετε τους άλλους και να παριστάνετε ότι είστε κάτι που δεν είστε για να κάνετε τους άλλους να σας συμπαθήσουν. Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Τη στιγμή που θα σταματήσετε να προσπαθείτε τόσο σκληρά να γίνετε κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είστε, όταν θα ρίξετε όλες τις μάσκες, τότε θα αποδεχτείτε ουσιαστικά τον εαυτό σας και θα καταλάβετε ότι οι άνθρωποι πρέπει να σας αγαπούν για τον πραγματικό σας εαυτό, όχι για έναν ιδανικό μεν, αλλά ψεύτικο εαυτό που τους παρουσιάζετε.

9. Πείτε «όχι» στην αντίσταση προς τις αλλαγές
Οι αλλαγές είναι καλές, μας βοηθούν να προχωρήσουμε μπροστά, ακόμα και αν στην αρχή φαίνονται επώδυνες και δύσκολες. Οι αλλαγές όμως μας οδηγούν να βελτιώσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Συνεπώς, ακολουθήστε το ένστικτό σας, αγκαλιάστε τις αλλαγές, μην αντιστέκεστε σε αυτές και θα ανακαλύψετε το πραγματικό νόημά τους.

10. Πείτε «όχι» στις ταμπέλες
Σταματήστε να βάζετε ταμπέλες στους ανθρώπους, στα πράγματα και στα γεγονότα που δεν καταλαβαίνετε, λέγοντας ότι είναι περίεργα ή διαφορετικά. Αντί αυτού, προσπαθήστε να διευρύνετε τους ορίζοντές σας δειλά δειλά. Άλλωστε, το μυαλό δουλεύει καλύτερα όταν είναι ανοιχτό.

11. Πείτε «όχι» στους φόβους
Ο φόβος δεν υπάρχει, είναι απλώς μια ψευδαίσθηση που έχετε δημιουργήσει στο μυαλό σας. Διορθώστε τις λάθος αντιλήψεις που έχετε για τα πράγματα μέσα σας και θα δείτε τρομερές αλλαγές και στους εξωτερικούς παράγοντες που σας επηρεάζουν, γιατί πλέον δεν θα σας φοβίζει τίποτα.

12. Πείτε «όχι» στις δικαιολογίες
Αφήστε κατά μέρους τις δικαιολογίες, γιατί δεν τις χρειάζεστε πια. Πολλές φορές περιορίζουμε τους εαυτούς μας, καθώς προβάλλουμε συνεχώς δικαιολογίες. Αντί να ψάχνουμε πώς θα βελτιώσουμε τον εαυτό μας μεγαλώνοντας, λέμε ψέματα ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό, χρησιμοποιώντας όλες τις δικαιολογίες που μπορεί κανείς να σκεφτεί, δικαιολογίες που στο 99,9% δεν είναι αληθινές.

13. Πείτε «όχι» στα φαντάσματα του παρελθόντος
Είναι δύσκολο, φυσικά και είναι δύσκολο να ξεκολλήσουμε από το παρελθόν, πόσο μάλλον αν το παρόν μας φαίνεται δύσκολο και το μέλλον τρομακτικό. Ωστόσο, ας θυμηθούμε ότι το παρόν είναι στην ουσία το μόνο πράγμα που έχουμε, γιατί το παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα. Επίσης, το παρελθόν που τόσο επιζητάτε και επικαλείστε δεν ήταν ονειρικό όταν ήταν η καθημερινότητά σας. Γι’ αυτό σταματήστε να παραπλανάτε τον εαυτό σας. Δηλώστε παρών σε ό,τι κι αν συμβαίνει τώρα στη ζωή σας, χαρείτε την παρούσα στιγμή, γιατί έτσι κι αλλιώς, η ζωή είναι ένα ταξίδι κι όχι απλώς ένας προορισμός. Έχετε στο νου σας μια ξεκάθαρη εικόνα του μέλλοντος που επιθυμείτε, αλλά μην ξεχνάτε να ζείτε το παρόν σαν να μην υπάρχει αύριο!

14. Πείτε «όχι» στην προσκόλληση
Η έννοια της προσκόλλησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην προσκολλάται κανείς στα πράγματα, στους ανθρώπους, στα μέρη, στο χρόνο. Ωστόσο, τη στιγμή που θα αποκολληθείτε από όλα αυτά και θα μάθετε να ζείτε ελεύθεροι από παντός είδους εξαρτήσεις και προσκολλήσεις, θα μάθετε να αγαπάτε πραγματικά, μιας και αυτές οι δυο έννοιες δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Η προσκόλληση συνδέεται με το φόβο, την αγωνία που μας κυριεύει να μην χάσουμε όλα όσα θεωρούμε πολύτιμα, που στην ουσία όμως δεν είναι. Από την άλλη μεριά, η αγάπη, η πραγματική αγάπη είναι αγνή, ευγενής και ανιδιοτελής, γιατί όπου υπάρχει αγάπη δεν μπορεί να υπάρξει φόβος και προσκόλληση. Διαχωρίζοντας αυτά τα δυο και ζώντας απαλλαγμένοι από την προσκόλληση, θα είστε πραγματικά ευτυχισμένοι, ήρεμοι, ψύχραιμοι και ανεκτικοί. Θα μπορείτε να συνειδητοποιήσετε τα πάντα χωρίς την παραμικρή προσπάθεια, κι αυτή είναι μια κατάσταση που δεν περιγράφεται με λόγια.

15. Πείτε «όχι» στο να ζείτε τη ζωή που θέλουν οι άλλοι για εσάς
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν ζουν τη ζωή που ονειρεύτηκαν, αλλά τη ζωή που θέλουν οι γύρω τους για αυτούς. Ζουν σύμφωνα με τις απόψεις των γονιών, των δασκάλων, των φίλων, των συντρόφων τους, αγνοώντας τα δικά τους θέλω και τις δικές τους επιθυμίες. Δεν ακούν τη φωνή της καρδιάς τους που φωνάζει, γιατί είναι πολύ απασχολημένοι προσπαθώντας να ικανοποιήσουν όλους τους άλλους, ζώντας σύμφωνα με τις προσδοκίες των τρίτων κι όχι τις δικές τους. Ξεχνούν τι είναι αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους, αυτό που θέλουν πραγματικά, αυτό που χρειάζονται και τελικά φτάνουν να ξεχνούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ξυπνήστε! Ζούμε μια φορά και η ζωή που ζούμε πρέπει να είναι δική μας κι όχι των άλλων. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και ζήστε την όπως εσείς θέλετε! 
 


Τα τελευταία χρόνια πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές αναζητούν την τύχη τους στα γήπεδα της Ευρώπης.Κάποιοι , λίγοι, με επιτυχία άλλοι, οι περισσότεροι με περιορισμένες παρουσίες συνήθως επιστρέφουν στην πατρίδα μετά από λίγους μήνες παραμονής σε κάποιο από τα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Ας δούμε λοιπόν κάποιους από τους παίκτες που συνεχίζουν την ευρωπαϊκή τους καριέρα και την παρουσία τους στην τελευταία αγωνιστική. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε σε τι αγωνιστική κατάσταση βρίσκονται ειδικά αυτό το διάστημα , παραμονές των κρίσιμων αγώνων με τη Ρουμανία..

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ : Αγωνίστηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο της ήττας της Fulham από τη Liverpool με 4-0
ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ : Μπήκε ως αλλαγή στο ημίχρονο της ήττας με 2-1 της Dortmund από τη Wolfsburg
 ΣΑΜΑΡΑΣ : Εκτός  αποστολής λόγω τραυματισμού στην εκτός έδρας νίκη επί της Ross county με 1-4
ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ : Στον πάγκο στη ισοπαλία της Roma 1-1 με τη Sassuolo
ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ:  Αγωνίστηκε για 90 λεπτά με εξαιρετική απόδοση στη νίκη της Genoa επί της HellasVerona με 2-0. Στο ίδιο παιχνίδι ο Βαγγέλης Μόρας κάθισε στον πάγκο της Verona.
ΚΟΝΕ: Αγωνίστηκε για 90 λεπτα στην ήττα της Bolognia με 2-1 από την Atalanta. Εκτός  αποστολής ήταν  ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΌΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ :Παρών για 90 λεπτά στη νίκη της Catania επί της Udinese  με 1-0
ΚΑΡΝΕΖΗΣ:  Αναπληρωματικός στη νίκη της Granada με 3-1 επί της Malaga
ΒΥΝΤΡΑ : Δεν αγωνίστηκε στην ήττα της Levante με 2-1 από τη Bilbao Στον ίδιο αγώνα πέρασε ως αλλαγή στο 63’ο Καράμπελας στη θέση του γνωστού μας  Ivanschitz
ΓΚΕΚΑΣ : Αγωνίστηκε για 90 λεπτά στη νίκη της Konyaspor επί της Antalyaspor με 2-0

ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ : Μπήκε ως αλλαγή στο 68’ στη εκτός έδρας νίκη Kaiserslautern με 0-4 επί της FCV Frankfurt.
Ζητούμε συγγνώμη αν παραλείψαμε κάποιον. Θα προσπαθήσουμε καθ όλη τη διάρκεια της σεζόν να σας ενημερώνουμε για τις  επιδόσεις των Ελλήνων της διασποράς, ελπίζοντας στη θετική τους παρουσία η οποία θα έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα του ποδοσφαίρου της Εθνικής μας ομάδας.
Αυστηρότερα κριτήρια για την απαλλαγή από την υποβολή φορολογικής δήλωσης το 2014 των νέων ηλικίας άνω των 18 ετών θέσπισε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και με την οποία στο εισοδηματικό οριο για την υποχρεωτική ή μη φορολογική δήλωση προσμετράται και το «πραγματικό ή τεκμαρτό» εισόδημα.

Με τη νέα ρύθμιση οι νέοι άνω των 18 ετών, που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα, θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα ή εκείνο που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης ξεπερνά ετησίως τα 3.000 ευρώ.

Με το προηγούμενο καθεστώς για τα παραπάνω εισοδηματικά όρια λαμβανόταν υπόψη μόνο το φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο εισόδημα και όχι το πραγματικό ή το τεκμαρτό.

Παράδειγμα
Αυτό σημαίνει ότι προστατευόμενο τέκνο που το 2013 είχε στην κατοχή του για παράδειγμα ένα ΙΧ αυτοκίνητο με τεκμήριο διαβίωσης 4.000 ευρώ, ακόμα και αν το εισόδημά του ήταν μηδενικό, θα υποχρεωθεί να εκδώσει ΑΦΜ και κλειδάριθμο και να υποβάλει δήλωση το 2014. Επισημαίνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος απαλλάσσονται τα πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο και στα οποία περιλαμβάνονται:

α) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.

β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.

γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο εσωτερικό. Ειδικά για τα τέκνα, αυτά καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.

δ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

ε) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω.

στ) Οι ανιόντες και των δύο συζύγων.

ζ) Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω.

η) Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, όλα τα παραπάνω πρόσωπα, με εξαίρεση την περίπτωση των συζύγων, «θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω».

http://www.enikos.gr 
 Και προφανώς υπάρχουν και κάποιοι που τα αγοράζουν...
Δύο επιστήμονες απέδειξαν με τη βοήθεια ενός υπολογιστή ένα θεώρημα αναφορικά με την ύπαρξη του Θεού, που πίστευε ακράδαντα ο μαθηματικός Kurt Gödel.

Ωστόσο, αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, δεν είναι τόσο η άποψή τους για την ύπαρξη ή όχι του Θεού, αλλά για το πώς οι υπολογιστές κάνουν απλούστερη την επιστημονική πρόοδο, αναφέρει σε άρθρο του στο Spiegel ο David Knight.

«Επιστήμονες αποδεικνύουν την ύπαρξη του Θεού». Ο τίτλος στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ήταν πολύ πιασάρικος, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό, προσθέτει.

Στην πραγματικότητα, αυτό που απέδειξαν οι επιστήμονες ήταν ένα θεώρημα που είχε αναπτύξει ο διάσημος αυστριακός, μαθηματικός Kurt Gödel.

Η πραγματική είδηση δεν αφορά «το υπέρτατο ον», αλλά αυτό που μπορεί να καταφέρει κανείς σε διάφορους τομείς της επιστήμης με τη χρήση της εξελιγμένης τεχνολογίας.

Όταν πέθανε ο Gödel το 1978 άφησε πίσω του μια «σκανδαλιστική» θεωρία, η οποία βασιζόταν στις αρχές της τροπικής λογικής, και η οποία υποστήριζε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο ανώτερο ον.

Οι μαθηματικές πράξεις που χρησιμοποίησε ο Gödel στην οντολογική απόδειξή του για την ύπαρξη του Θεού ήταν περίπλοκες, ωστόσο η ουσία αυτών που υποστήριζε ήταν ότι «ο Θεός υπάρχει».

Δεν ήταν φυσικά ο πρώτος που ισχυρίστηκε και προσπάθησε να αποδείξει κάτι τέτοιο. Επί αιώνες, πολλοί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την αφηρημένη σκέψη για να αποδείξουν την πιθανότητα ή αναγκαιότητα ύπαρξης του Θεού.

Όμως το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξε ο Gödel πρότεινε και μια απόδειξη για την ιδέα αυτή. Τα θεωρήματα και τα αξιώματά του –παραδοχές που δεν μπορούν να αποδειχθούν- εκφράζονται ως μαθηματικές εξισώσεις. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποδειχθούν.

Η απόδειξη της ύπαρξης του Θεού με ένα MacBook
Κι εδώ είναι που υπεισέρχονται οι επιστήμονες Christoph Benzmüller από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ο Bruno Woltzenlogel Paleo από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Χρησιμοποιώντας ένα συνηθισμένο MacBook απέδειξαν, ότι η... απόδειξη του Gödel ήταν σωστή – τουλάχιστον σε μαθηματικό επίπεδο – μέσω ανώτερης τροπικής λογικής.

Ο τίτλος της έρευνάς τους ήταν ο εξής: «Formalization, Mechanization and Automation of Gödel's Proof of God's Existence».

«Το γεγονός ότι η επισημοποίηση τέτοιων σύνθετων θεωρημάτων μπορεί να γίνει με τη χρήση υπολογιστών, ανοίγει ένα ευρύ τομέα δυνατοτήτων» είπε στο Spiegel Online ο Benzmüller.

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι από τον ισχυρισμό του Gödel, όλα αυτά μπορούν να αποδειχθούν αυτόματα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με τη βοήθεια ενός απλού notebook» πρόσθεσε.

Κι ενώ το όνομα Gödel μπορεί να μη λέει πολλά στους πολλούς, ο αυστριακός μαθηματικός είναι πολύ «διάσημος» στους κύκλους των επιστημόνων, και απολαμβάνει φήμη ισάξια εκείνης του Albert Einstein, με τον οποίο μάλιστα ήταν στενοί φίλοι.

«Δεν περίμενα να προκαλούσε τόσο πολύ το ενδιαφέρον του κοινού, όμως η οντολογική απόδειξη του Gödel ήταν ένα πολύ καλύτερο παράδειγμα, από κάτι απρόσιτο στα μαθηματικά ή την τεχνητή νοημοσύνη» είπε ακόμη και συνέχισε: «Θα υπάρχουν κι άλλα πράγματ απου χρησιμοποιούν παρόμοια λογική. Μπορούμε άραγε να αναπτύξουμε συστήματα πληροφορικής, που να ελέγχουν κάθε ξεχωριστό βήμα και να είμαστε σίγουροι ότι είναι σωστά;».

«Μια φιλόδοξη εκφραστική λογική»
Οι δύο επιστήμονες πιστεύουν ότι η εργασία τους μπορεί να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές σε τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η επαλήθευση software και hardware.

Ο Benzmüller τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες, οι οποίες μελετούν παρόμοιους τομείς.

Ο ίδιος εμπνεύστηκε και αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό από ένα βιβλίο του Melvin Fitting με τίτλο «Types, Tableaus and Gödel's God».

Η χρήση υπολογιστών για τη διευκόλυνση των μαθηματικών δεν είναι καινούρια, παρότι δεν είναι ευπρόσδεκτη από όλους τους τομείς.

Ο αμερικανός μαθηματικός Doron Zeilberger χρησιμοποιεί το όνομα Shalosh B. Ekhad στα επιστημονικά έγγραφά του και τις δημοσιεύσεις του από τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με το ίδρυμα Simons Foundation, χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο αυτό για τους υπολογιστές που χρησιμοποιεί προκειμένου να αποδεικνύει θεωρήματα σε ελάχιστο χρόνο, που διαφορετικά απαιτούσαν πολλούς μαθηματικούς συλλογισμούς από σελίδα σε σελίδα.

Ο Zeilberger είχε πει ότι χρησιμοποιεί ένα «ανθρώπινο όνομα» για τον υπολογιστή, «για να δηλώσει ότι πρέπει να αναγνωρίζεται και η συμβολή των υπολογιστων». «Η ανθρωποκεντρική μισαλλοδοξία στο χώρο των μαθηματικών, δεν έχει βοηθήσει και πολύ στην πρόοδο» είπε ακόμη.

Σε τελική ανάλυση, καταλήγει το δημοσίευμα, η επισημοποίηση της οντολογικής απόδειξης του Gödel είναι απίθανο να αναγνωριστεί από τους άθεους, ούτε θεωρείται πιθανό ότι θα προσφέρει παρηγοριά στους θρησκευόμενους, οι οποίοι άλλωστε υποστηρίζουν ότι η ιδέα μιας ανώτερης δύναμης αψηφά τη λογική εξ ορισμού.

Για τους μαθηματικούς όμως που αναζητούν τρόπους για ανοίξουν «νέους ορίζοντες», η είδηση θα μπορούσε να αποτελέσει μια... απάντηση στις προσευχές τους.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Οι εκκρεμότητες των δημοσιονομικών και οικονομικών θεμάτων και γενικότερα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή της συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια τι άλλαξε στην στάση των δανειστών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και αυτό διότι το ραντεβού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αν και κανονίστηκε χθες το βράδυ, σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 10, ακυρώθηκε, με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Έτσι, ευλόγως, δημιουργούνται ερωτηματικά με τη στάση της τρόικας έναντι των συνομιλιών με την κυβέρνηση.

Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε περάσει τις εξετάσεις της προγραμματισμένης αξιολόγησης από την τρόικα, δεδομένου ότι έχει εκπληρώσει όσα είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων, την απόλυση 2.000 (μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ) και την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, που αφορούσε 400.000 δημόσιους υπαλλήλους.

Αυτό που επισήμαιναν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι για πρώτη φορά δεν αναμένουν οι εκπρόσωποι της τρόικας απαντήσεις, αλλά το αντίθετο.

Όσον αφορά στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, αυτή θα υλοποιηθεί με μικρή (ενός- δύο μηνών) καθυστέρηση, κάτι που εκ των πραγμάτων είναι αναγκαία, προκειμένου να προηγηθεί η απαραίτητη αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων, ενώ για το υπουργείο και την κυβέρνηση θεωρείται ότι ενδεχόμενες απολύσεις από το προσωπικό της αμυντικής βιομηχανίας, μετά την αναδιάρθρωσή τους, θα πρέπει να συνυπολογιστούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα. Το ίδιο ισχύει και για τις απολύσεις που θα προέλθουν από τους συμβασιούχους που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, μετά τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για επίσπευση εξέτασης των υποθέσεων αυτών.

Τέλος, όλα δείχνουν, σύμφωνα με τους συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι η συνολική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα φαίνεται πως θα καθυστερήσει καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι της τρόικας.

http://www.thestival.gr
Σε αναβολή όλων των αγώνων των πρωταθλημάτων που διοργανώνει η ίδια προχώρησε η ΕΟΠΕ. Η ομοσπονδία βόλεϊ κήρυξη τριήμερο πένθος για το χαμό του Γιώργου Περσιανλή.

Ο προπονητής του Άρη και πρώην τεχνικός της Λαμίας, έφυγε από τη ζωή  κατά τη διάρκεια του αγώνα του Άρη με την Ελπίδα Αμπελοκήπων για την Α2 Γυναικών.

"Η κατάρα που έχει χτυπήσει την οικογένεια του ελληνικού βόλεϊ μέσα στο 2013 δεν έχει τελειωμό. Η απώλεια του προπονητή της γυναικείας ομάδας του Άρη Γιώργου Περσιανλή, ήταν ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των δικών μας ανθρώπων που αποχαιρετίσαμε με αναπάντεχο τρόπο.

Το σοκ από την τραγωδία που συνέβη την ώρα του αγώνα του πρωταθλήματος Α2 Γυναικών Άρης – Ελπίδα Αμπελοκήπων είναι τεράστιο και η ΕΟΠΕ αποφάσισε την αναβολή όλων των αγώνων των πρωταθλημάτων που διοργανώνει η ίδια μέχρι την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013.

Παράλληλα η Ομοσπονδία καλεί όλες τις Ενώσεις του αθλήματος να πράξουν το ίδιο για τους αγώνες της αρμοδιότητας τους.

Επίσης στους αγώνες που θα διεξαχθούν το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου θα τηρηθεί ενός λεπτού στη μνήμη του Γιώργου Περσιανλή".

Η διοργανώτρια του Πρωταθλήματος ανδρών, Volley league αποφάσισε την κανονική διεξαγωγή του αποψινού αγώνα Παμβοχαϊκός-Φοίνικας Σύρου, όπου θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιώργου Περσιανλή, όπως και σε όλες τις αναμετρήσεις της 6ης αγωνιστικής.

Η κηδεία του τεχνικού του Άρη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Καλαμαριά.


Πλέον υπάρχει και αυτή η περίπτωση: να μην πουλάς απλά τα CD σου ή τα βινύλιά σου στο eBay, αλλά να συμπεριλαμβάνεις στην προσφορά και το χώρο στον οποίο τα πουλάς!
Ο ιδιοκτήτης ενός από τα παλιότερα δισκοπωλεία στο κεντρικό Λονδίνο αποφάσισε να πουλήσει το μαγαζί του μαζί με τους δίσκους του προς 300.000 λίρες. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 ενδιαφερόμενοι.
Ο Tim Derbyshire άνοιξε το δισκοπωλείο «On The Beat Records» το 1979, κοντά στο Tottenham Court Road.
Εκεί μπορεί κανείς να βρει διάφορα είδη μουσικής, από funk και soul έως ψυχεδελική και grunge – εκτός όμως από κλασική μουσική!
Ο ίδιος αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο στάδιο της ζωής σας που δεν έχετε ανάγκη τα χρήματα και μπορείτε να ζήσετε την μποέμικη ζωή, αυτή είναι η ευκαιρία σας να αναλάβετε το παλιότερο δισκοπωλείο στο κέντρο του Λονδίνου». Δεν ακούγεται και άσχημο, αν έχεις τα χρήματα.
akous.gr

Το ιατρικό επιτελείο της Barcelona επιβεβαίωσε μετά από εξετάσεις που έγιναν το πρωί της Δευτέρας, ότι ο Leo Messi υπέστει βαριάς μορφής θλάση στον αριστερό δικέφαλο και αναμένεται να απουσιάσει για τις επόμενες 6-8 εβδομάδες. Το πρώτο μέρος της θεραπείας αποκατάστασης θα γίνει στην Βαρκελώνη και στη συνέχεια ο παίκτης θα μεταβεί στο Buenos Aires.
Ο Messi είχε αντικατασταθεί στο 19ο λεπτό του αγώνα απέναντι στη Betis την Κυριακή. Το παιχνίδι στο Benito Vilamarin ήταν το 16ο στη φετινή σεζόν στην οποία έχει σκοράρει ήδη 14 φορές.
Αυτός είναι ο τρίτος τραυματισμός του Messi αυτή τη σεζόν. Τον Αύγουστο στις 21 στο πρώτο παιχνίδι για το Ισπανικό Super cup με την Atletico είχε τον πρώτο τραυματισμό που τον άφησε έξω για μια εβδομάδα και στη συνέχεια στο παιχνίδι με την Almeria στις 28 Σεπτεμβρίου είχε πάθει μια θλάση στο ίδιο σημείο που τον άφησε εκτός αγωνιστικών χώρων για 3 εβδομάδες.
http://www.fcbarcelona.com


H αύξηση της ανεργίας, η σχετική ανθεκτικότητα που επιδεικνύει ο χώρος της εστίασης, αλλά και η προσδοκία για εύκολο και γρήγορο κέρδος εν μέσω βαθύτατης κρίσης, οδηγούν ολοένα και περισσότερους νέους στην απόφαση να ανοίξουν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για το οποίο όμως δεν θα απαιτούνται υψηλές επενδύσεις αλλά και η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Aποδόμηση και βίαιη αλλαγή χαρακτήρα προκαλεί η κρίση στην αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου αρχίζει να δημιουργείται σταδιακά μία νέα «φούσκα», αυτή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πάσης φύσεως και γεύσεως, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» καταλαμβάνοντας κάθε κενό κατάστημα που αφήνει πίσω του το εμπόριο που παραπαίει.

H δημιουργία νέων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί πάνω από 20%, ενώ σε ορισμένες περιοχές του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και ορισμένων προνομιακών εμπορικών οδών περιφερειακών δήμων, ίσως το ποσοστό αυτό να είναι πολύ μεγαλύτερο.

H λειτουργία τέτοιων σημείων, είτε αυτά ανήκουν σε αλυσίδες, είτε είναι μεμονωμένα, έχει λάβει τόσο μαζική μορφή, που αυτή η «μόδα» αρχίζει να φοβίζει, κυρίως όσους τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν βιώσει και άλλα φαινόμενα «φούσκας», πρώτα με τα αναρίθμητα καταστήματα video-club, αργότερα με τα Internet-cafe κ.ά. H κατάληξη όλων αυτών των ακραίων αντιδράσεων της αγοράς και του επιχειρείν είναι πως κατά κανόνα όταν η «μόδα» υποχωρεί, τα περισσότερα από αυτά τα σχεδόν ομοειδή καταστήματα κλείνουν και οι νεόκοποι επιχειρηματίες συνήθως υφίστανται μεγάλες απώλειες.

Σήμερα η «επιχειρηματικότητα ανάγκης» είναι η κινητήριος δύναμη υλοποίησης αυτών των κινήσεων, καθώς η ανεργία αυξάνει τις «ανησυχίες», ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι, εάν διαθέτουν ένα μικρό κεφάλαιο, δικό τους ή δανεικό, πολλές φορές το κατευθύνουν στη δημιουργία ενός καφέ ή ενός αρτοζαχαροπλαστείου. Tίποτε το επιλήψιμο δεν υπάρχει στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τέτοιου είδους, οι οποίες δημιουργούν και κάποιες θέσεις εργασίας, έστω ημιαπασχόλησης ή ελαστικής μορφής.

Oι κίνδυνοι, όμως, που είναι ορατοί πλέον σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, ξεκινούν όταν μέσα σε λίγες εκατοντάδες μέτρα μίας εμπορικής οδού, ανοίγουν πολλά τέτοια ίδια καταστήματα, τα οποία με πρωταγωνιστικό προϊόν τον καφέ, τα αρτοποιήματα και τα διάφορα snack, επιδίδονται σε «μάχη» τιμών και σε αγώνα επιβίωσης.

Eίναι πολύ σπάνιο να ανοίξει σήμερα στη συμπρωτεύουσα ένα νέο κατάστημα ένδυσης ή υπόδησης, καθώς όλη η επιχειρηματική «ενέργεια» διοχετεύεται σχεδόν αποκλειστικά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δεν απαιτούν καμία ιδιαίτερη εξειδίκευση ή τεχνογνωσία για να λειτουργήσουν. Tον δικό τους ρόλο διαδραματίζει και το γεγονός πως ο «αέρας για να ενοικιαστεί ένα κενό κατάστημα πλέον δεν υπάρχει, τα ενοίκια είναι σημαντικά μειωμένα, ενώ και το εργατικό κόστος έχει επίσης υποχωρήσει. Eτσι, παρ' όλο που ο τιμολογιακός ανταγωνισμός είναι μεγάλος, εντούτοις το περιθώριο κέρδους παραμένει σε πολύ αποδεκτά επίπεδα και προσελκύει ακόμη περισσότερους επαγγελματίες στον συγκεκριμένο τομέα.

«Φούσκα»;

Mόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης εξέδωσε πάνω από 400 άδειες καφέ και εστιατορίων το 2011 και το 2012 εντός των ορίων του, κυρίως στο ιστορικό κέντρο, με την τάση αυτή να συνεχίζεται αμείωτη και φέτος. Bέβαια όσο εύκολα και γρήγορα ανοίγουν αυτού του είδους τα σημεία πώλησης, τόσο εύκολα και με ταχύ τρόπο κλείνουν, αφήνοντας πολλές φορές και απλήρωτες υποχρεώσεις προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ.

H «φούσκα» του υγειονομικού ενδιαφέροντος καλύπτει τα κενά που προκύπτουν από την κατάρρευση του παραδοσιακού λιανεμπορίου και δη των τοπικών αλυσίδων της Θεσσαλονίκης, τις οποίες η κρίση εξαΰλωσε. H περίπτωση του ομίλου «Φωκά» ήταν το τελευταίο κρούσμα μίας μακράς αλυσίδας «λουκέτων» μεγάλων και μικρών λιανεμπορικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, στο τέλος του καλοκαιριού του 2014 αναμένεται πως θα λειτουργήσει το νέο υπερκατάστημα της αλυσίδας Attica στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο ακίνητο που είχε μέχρι πρότινος η «Φωκάς», καθώς η πρώτη κατάφερε να επικρατήσει στον σχετικό ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό μίσθωσης.

Tα τελευταία τρία χρόνια πολλά επώνυμα καταστήματα στην πόλη έκλεισαν, όπως αρκετά από τα σήματα, που είχε αναπτύξει στην ελληνική αγορά ο όμιλος της Sato, σημεία πώλησης της Multirama, το δίκτυο της αλυσίδας Metropolis, ενώ το Planet Home του ομίλου Γιαννούλα στη Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε επένδυση 7,9 εκατ. ευρώ, δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει σχεδόν ποτέ.

Mόλις ανοίγουν... κλείνουν

Λιγότερο από έξι μήνες αντέχουν τα μικρά ταχυφαγεία Oύτε έξι μήνες δεν αντέχουν ανοιχτά τα περισσότερα από τα νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που «φυτρώνουν εν μια νυκτί» στις μεγάλες πόλεις.

«Θεωρούν πως είναι εύκολη δουλειά, ωστόσο κανείς δεν αντιλαμβάνεται τα έξοδα που συνεπάγεται η λειτουργία ενός σουβλατζίδικου, ενός τυροπιτάδικου, ενός ουζερί κρύου πιάτου, είτε ενός καταστήματος που διαθέτει 'παγωμένο παγωτό' (frozen yogurt) και ως εκ τούτου σε λιγότερο από έξι μήνες αναγκάζονται να κλείσουν», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣBEE και πρόεδρος των εστιατόρων Eλλάδας, Γιώργος Kαββαθάς.

Όπως λέει ο ίδιος, οι περισσότεροι που επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο είναι νέοι, συνήθως φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν άλλη διέξοδο, αφού οι «πόρτες» των εταιρειών παραμένουν ερμητικά κλειστές. Eπιπλέον, το σχετικά χαμηλό κόστος που απαιτείται για τη δημιουργία μιας τέτοιας επιχειρήσεις, το οποίο ξεκινά από 15.000 ευρώ και δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, -ποσό που ακόμη και σήμερα μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει- αλλά και το γεγονός πως δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού αυξάνει το κίνητρό τους.

Ωστόσο, ο κ. Kαββαθάς υπογραμμίζει πως η έξαρση αυτού του φαινομένου ελλοχεύει τεράστιους κίνδυνους για την υπόλοιπη αγορά και κυρίως για τις παραδοσιακές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους. Παρά την απειρία τους, δεν παύουν να κερδίζουν κάποιο μερίδιο και να αποσπούν πωλήσεις από τους υφιστάμενους παίκτες, και μάλιστα σε μια αγορά που συνεχώς υποχωρεί.

Δεν είναι τυχαίο, προσθέτει ο κ. Kαββαθάς, που ακόμη και μεγάλες αλυσίδες όπως τα Starbucks, η Pizza Hut, τα Goody's και η La Pasteria έχουν περιορίσει σημαντικά το δίκτυό τους τα τελευταία χρόνια.

http://www.cityportal.gr 
Νέο τοπίο δημιουργείται στα εργασιακά θέματα του Δήμου Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή των 601 συμβασιούχων, έργου και ορισμένου χρόνου οι οποίοι υποστήριζαν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπεί η σχέση εργασίας τους σε αορίστου χρόνου ναι να ενταχθούν ουσιαστικά στο δυναμικό του δήμου.

Είναι βέβαιο, αν και δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστό το σκεπτικό της απόφασης, ότι το σχέδιο για μείωση του προσωπικού της αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον στο δήμο Θεσσαλονίκης, δεν πέρασε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο δήμος είχε αποδεχτεί την αγωγή, με βάση το άρθρο 298 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τόσο ως προς την ιστορική όσο και ως προς τη νομική της βάση με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατη η άσκηση έφεσης.

Της απόφασης για αποδοχή είχε προηγηθεί αποκάλυψη της προέδρου του Σωματείου των Συμβασιούχων, Αλεξίας Μαργαρίτη, ότι στις δύο πρώτες υποθέσεις που είχαν ήδη εκδικαστεί, ο δικηγόρος του δήμου, είχε ζητήσει να απορριφθεί η αγωγή παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συμπαράσταση στους συμβασιούχους και παρά το ότι ο δήμαρχος είχε πει ότι χωρίς τους συμβασιούχους θα κλείσει ο δήμος.

Η αποκάλυψη της κ. Μαργαρίτη σε συνδυασμό με την πίεση που ασκήθηκε από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και από τη νομική υπηρεσία για συγκεκριμένη απόφαση, ανάγκασε τη διοίκηση να αλλάξει τη στάση της και να οδηγηθεί στην αποδοχή της αγωγής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Liberty-news.gr, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης, είπε: “Η απόφαση δίνει τέλος στην ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων. Είχα πει στο Δημοτικό Συμβούλιο και επαναλαμβάνω ότι αυτή ήταν η τελευταία γενιά συμβασιούχων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση του Δήμου πρέπει να φροντίσει να ενταχθούν δημιουργικά στο δυναμικό του δήμου και να είναι η δουλειά τους χρήσιμη για τους δημότες”.

Το σύνολο των συμβασιούχων του Δήμου που διεκδικούσαν επαναπρόσληψη είναι περίπου 650 και μέχρι τώρα είχε γίνει δεκτή μία αγωγή και είχαν απορριφθεί περίπου 10. Για τις υπόλοιπες δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση.

Η αγωγή τους επιδικάστηκε στις 16-10-2013 (δείτε εδώ)

 http://dimastin.blogspot.gr
Ο 23χρονος καλλιτέχνης Σέντρικ Τσέιμπερς σίγουρα δεν περίμενε ότι το έργο ζωγραφικής του θα προκαλούσε τέτοιο σάλο και ο ίδιος θα δεχόταν επικρίσεις από χιλιάδες ανθρώπους.
Ο πίνακάς του με τον τίτλο «The Prophet» ( «Ο Προφήτης») απεικονίζει τον διάσημο «κακό» Ντάρθ Βέιντερ να κουβαλάει στα χέρια του τον Ιησού Χριστό, ενώ στο βάθος φαίνονται υπολείμματα από τους δίδυμους Πύργους.
Δηλαδή ο Τσέιμπερς κατάφερε να τσαντίσει τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες «Αμερικανών», τους χριστιανούς, του κατοίκους της Νέας Υόρκης και τους φανατικούς οπαδούς του Star Wars.
Εκείνο, πάντως, που δεν περίμενε ήταν ότι την πιο σκληρή αντίδραση θα είχαν οι Νεϋορκέζοι και όχι οι φονταμενταλιστές χριστιανοί ή οι «πορωμένοι» οπαδοί του Star Wars.
Ο ίδιος πάντως δηλώνει πολύ ευτυχισμένος με το δημιούργημά του το οποίο χαρακτηρίζει ως έργο για συζήτηση.
Από την άλλη πλευρά ο 23χρονος Σέντρικ μάλλον δεν θα είναι ευτυχισμένος από το γεγονός ότι πούλησε πριν από έναν χρόνο τον πίνακα για μόλις 800 ευρώ και τώρα απλά πουλάει εκτυπώσεις μέσω ebay σε όσους θέλουν να τον έχουν.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πάντως, θα είχε εφόσον ο Τσέιμπερς αποφάσιζε να βάλει στη θέση του Νταρθ Βέιντερ τον Κάρολο Δαρβίνο όπως είχε σκεφτεί αρχικά.


Πηγή: iefimerida.gr

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ για 28.000 προσλήψεις σε επιβλέποντες φορείς του Δημοσίου. Πρόκειται για θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες, ΚΕΠ, Δικαστήρια, ασφαλιστικά ταμεία και Μητροπόλεις.

Η διαδικασία των προσλήψεων βρίσκεται στη φάση έγκρισης από το ΑΣΕΠ και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.

Η πρόσκληση αφορά σε 28.000 ανέργους απόφοιτους λυκείου αλλά και ΑΕΙ-ΤΕΙ και για 164 ειδικότητες.

Υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά ή μέσω ΚΕΠ

Οι ενδιαφερόμενοι που όπως αναφέρουν πληροφορίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 300.000, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ. Όσοι υποβάλλουν αίτηση θα αξιολογηθούν με βάση τη διάρκεια της ανεργίας, το εισόδημα, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση. Οι επιτυχόντες στην νέα προκήρυξη θα εργαστούν για πέντε μήνες με αμοιβή 500 ευρώ. Οι περισσότερες θέσεις αφορούν στους Δήμους (περισσότερες από 13.000) και ακολουθούν οι Περιφέρειες (7.800) και το ΙΚΑ (1.100), ενώ γεωγραφικά στην Αττική θα προκηρυχθούν οι περίπου 7.000 από τις 28.000 θέσεις.

Στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης οι αιτήσεις για 10.000 θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τις 150.000. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και η διαδικασία βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων. Στο oaed.gr μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν τη λίστα των επιτυχόντων αλλά και των αποκλειόμενων για το ίδιο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, ο οριστικός πίνακας κατάταξης ωφελουμένων, όπως και ο πίνακας αποκλειομένων, θα καταρτιστούν άμεσα, μετά την εξέταση ενστάσεων, που υποβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

http://www.iefimerida.gr

Καλώς ήρθατε στον επανασχεδιασμό του κλασικού τραπεζιού μπιλιάρδου. Πέντε νέοι Γάλλοι σχεδιαστές της εταιρείας Toulet (από τις φημισμένες στην κατασκευή τραπεζιών μπιλιάρδου), ανέλαβαν το έργο. Το πρωτοποριακό σχήμα του τραπεζιού είναι άμεσα αναγνωρίσιμο.
Perierga.gr - Μοντέρνο μπιλιάρδο
Αντί του κλασικού σχεδίου των τεσσάρων ποδιών και της μονής επιφάνειας, το νέο σχέδιο θυμίζει κορδέλα. Έχει ενσωματωμένο juke box, όπου οι παίκτες μπορούν να συνδέσουν τα iPod ή iPhone τους και να ακούσουν μουσική, είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου χωρίς ξύλο, από μέταλλο και συνθετικά υλικά, μόνο η επιφάνεια του τραπεζιού ακολουθεί την παράδοση αφού κάτω από την τσόχα υπάρχει το απαραίτητο μονοκόμματο μάρμαρο. Το τραπέζι μπορεί να γίνει κομμάτια να αποσταλεί και να συναρμολογηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, και θα είναι διαθέσιμο προς αγορά από το παγκόσμιο δίκτυο της εταιρείας Toulet.
Perierga.gr - Μοντέρνο μπιλιάρδο
Perierga.gr - Μοντέρνο μπιλιάρδο
πηγή: dailytech.gr
Το υπουργείο Εργασίας, με απόφαση του υπουργού Γιάννη Βρούτση, δίνει προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου σε 18.900 νέους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών για να ενεργοποιήσουν τα voucher (επιταγές εισόδου) στην αγορά εργασίας που έμειναν αδιάθετα έως τις 31 Οκτωβρίου.

Δικαιούχοι των επιταγών voucher είναι οι επιλαχόντες από τις λίστες των άνεργων νέων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής σε δύο προγράμματα, για συνολικά 35.000 θέσεις σε επιχειρήσεις (έμειναν αδιάθετα 8.900 voucher) καθώς και στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού (10.000 θέσεις από τις οποίες απορροφήθηκαν 3.000).

Με την ενεργοποίηση των επιταγών voucher, οι νέοι αποκτούν δικαίωμα θεωρητικής και πρακτικής άσκησης και λαμβάνουν, μετά τη λήξη του προγράμματος, 2.700 ευρώ οι «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ» και 2.400€ οι «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών – απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Μπείτε στο www.oaed.gr για περισσότερες πληροφορίες για τις προσλήψεις.
Πόσο γνωστές είναι οι «πολύχρυσες» Μυκήνες εκτός Ελλάδας; Όσοι έχουν ασχοληθεί με τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σίγουρα τις γνωρίζουν. Κι αν αρκετοί δεν έτυχαν να ακούσουν ποτέ για έναν από τους λαμπρότερους προϊστορικούς πολιτισμούς, ο αριθμός τους μάλλον θα έχει λιγοστέψει μετά το πρόσφατο άρθρο της ιστοσελίδας του CNN.

Ως ένας από τους 15 πιο σημαντικούς, αν και όχι πιο γνωστούς, αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο, συστήνονται οι Μυκήνες -ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO-- στο πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα του γνωστού ειδησεογραφικού οργανισμού.  Μεταξύ αυτών η αρχαία πόλη Κούριο και ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου στην Κύπρο, οι Θήβες της Αιγύπτου, το φρούριο-ανάκτορο του Ηρώδη του Μέγα στη Μασάντα (Ισραήλ), η αρχαία ελληνική πόλη Γέρασα στην Ιορδανία ή, ακόμα μακρύτερα, το Λουμπίνι στο Νεπάλ, τόπος γέννησης του Βούδα, αλλά και ο τάφος του Κομφούκιου στην Κίνα.

«Δεν μας χρειάζεστε για να σας επιστήσουμε την προσοχή ως προς τις Πυραμίδες της Αιγύπτου ή το Κολοσσαίο της Ρώμης, ωστόσο, όπως οι αρχαιολόγοι, έτσι κι εμείς "σκάβουμε" βαθιά στη λίστα με τα λιγότερα γνωστά αρχαία ερείπια», γράφει ο αρθρογράφος, επεξηγώντας ότι ως «αρχαία ερείπια» νοούνται μνημεία, που χρονολογικά «φτάνουν» μέχρι την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 μ. Χ. και τα οποία είτε διατηρούνται εδώ και αιώνες είτε αποτελούν «απλώς σκιές των ένδοξων ημερών τους».

Η αναφορά στις Μυκήνες ξεκινά με τον Ερρίκο Σλήμαν, ο οποίος το 1876 ανακάλυψε το χρυσό νεκρικό «Προσωπείο του Αγαμέμνονα», όπως είθισται να αποκαλείται το περίφημο εύρημα, καθώς ο Γερμανός αρχαιολόγος έσπευσε να το συνδέσει με τη σωρό του θρυλικού βασιλιά. Αν και αυθαίρετη η ονομασία, η αξία της παραμένει αδιαμφισβήτητη. Όπως πληροφορεί, εξάλλου, η ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, η προσωπίδα, που χρονολογείται στον 16ο αι. π. Χ., είναι η ωραιότερη από τις πέντε χρυσές μάσκες ηγεμόνων που βρέθηκαν στον Ταφικό Κύκλο Α΄ των Μυκηνών και η μοναδική που αφενός απεικονίζει γενειοφόρο άνδρα και αφετέρου παρουσιάζει τόσο έντονη απόδοση των χαρακτηριστικών του προσώπου.

«Η μυκηναϊκή αυτοκρατορία, εντούτοις, ήταν πραγματική και άσκησε εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στον αρχαίο κόσμο», αναφέρεται στο κείμενο, που μνημονεύει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διατήρηση της επιβλητικής Πύλης των Λεόντων (μέσα 13ου αι. π. Χ.), καθώς και τη συνέχιση της έρευνας που αφορά στους βασιλικούς θολωτούς τάφους.
'Αλλες περιοχές που παρουσιάζονται είναι επίσης οι θρακικές αρχαιότητες στο Χάσκοβο Βουλγαρίας (όπως ο περίφημος τάφος του Αλεξάντροβο), το παλάτι του Διοκλητιανού στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας, οι ρωμαϊκές θέσεις στις πόλεις Αρλ και Νιμ στη Γαλλία, οι ετρουσκικές νεκρόπολεις του Σερβετέρι και της Ταρκίνια στην Ιταλία, τα ντολμέν στην Κορέα, οι μεγαλιθικοί ναοί της Μάλτας, η Καρχηδόνα στην Τυνησία και η πρωτεύουσα των Χετταίων, Χατούσα, στην Τουρκία, μνημεία, τα περισσότερα, που έχουν τεθεί υπό την προστασία της UNESCO.
tanea.gr
Μετά από αρκετό καιρό, ήρθε ή στιγμή για το εμβληματικό εικονίδιο του δημοφιλέστερου ίσως κοινωνικού δικτύου στον κόσμο να αλλάξει μορφή, όπως θα συμβεί και με το πλήκτρο Share.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το blog της εταιρίας για τους developers χθες, τα κουμπιά Like και Share εμφανίζονται περίπου 22 δισεκατομμύρια φορές καθημερινά.

Η παρουσία τους είναι δε ενεργή σε περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια websites.

Η αλλαγή που θα υποστούν τα Like και Share περιλαμβάνουν την μετάβαση σε ένα πιο “ζωντανό” μπλε χρώμα ενώ αίσθηση προκαλεί η απουσία του εικονιδίου “Thumbs Up” – το γνωστό χέρι με υψωμένο τον αντίχειρα, το οποίο αντικαθίσταται από το “f” του Facebook.

Ο κώδικας των επανασχεδιασμένων Like και Share είνα ήδη διαθέσιμος για τους διαχειριστές και τους developers των sites οπότε αν δεν έχετε εντοπίσει ακόμα την αλλαγή κάντε λίγη υπομονή καθώς η ενσωμάτωση έχει ήδη ξεκινήσει σε όλο το διαδίκτυο.

http://e-pcmag.gr 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Ιστορικό ρεκόρ η Bayern

Μόλις 4 λεπτά ήταν αρκετά για την Bayern απέναντι στην Augsburg στο Σαββατιάτικο παιχνίδι στην Allianz Arena. Ο Jerome Boateng έβαλε τους πρωταθλητές σε θέση οδηγού και ο συνήθης ύποπτος Franck Ribery έβαλε τέλος στη σεμνή τελετή στο 42’. Τη διαδικασία ολοκλήρωσε ο Thomas Muller στις καθυστερήσεις γράφοντας το τελικό 3-0. Με τη νίκη αυτή η Bayern κατέρριψε το 30χρονο ρεκόρ του Αμβούργου συμπληρώνοντας 37 αγώνες πρωταθλήματος χωρίς ήττα . Στο διάστημα αυτό οι Βαυαροί σημείωσαν 31 νίκες με 98 γκολ υπέρ και μόλις 21 κατά. Ένα πραγματικά αξιοζήλευτο ρεκόρ το οποίο είναι άγνωστο που μπορεί να φτάσει αφού η Bayern αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται ως η πληρέστερη ομάδα στην Ευρώπη. Παράλληλα  με τη νίκη και το ρεκόρ ξέφυγε και στη βαθμολογία 4 πόντους από την Dortmund η οποία υποχρεώθηκε σε δεύτερη ήττα μέσα σε λίγες ημέρες αυτή τη φορά από την Wolfsburg με 2-1. Η ταξιαρχία του Klopp αν και βρέθηκε μπροστά στο σκορ με γκολ του Marco Reus σε κρίσιμο σημείο, στις καθυστερήσεις του α’ ημιχρόνου, δεν άντεξε στην πίεση των γηπεδούχων που με γκολ των Rodriguez στο 58’ και Ivica Olic στο 69’ ανέτρεψαν την κατάσταση . Η Dortmund συνειδητοποιεί με οδυνηρό τρόπο ότι η κορυφή όσο  κοντά και  αν φαίνεται θέλει τεράστιο κόπο και ιδρώτα για να κατακτηθεί. Το επόμενο Σάββατο θα φιλοξενήσει την Bayern στο παιχνίδι της αγωνιστικής το οποίο πιθανότατα να κρίνει και το πρωταθλητή πριν την ώρα του. Απομένει στους παίκτες του Klopp να δείξουν για άλλη μια φορά στον αγωνιστικό χώρο το μέταλλο που τους διακρίνει ειδικά σε τέτοιους αγώνες. Την ήττα της Dortmund δεν άφησε να πάει χαμένη η Leverkusen η οποία νίκησε σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι το Hamburg με 5-3 και την έπιασε στη δεύτερη θέση.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
  1. BAYERN  32
  2. DORTMUND  28
  3. LEVERKUSEN  28
  4. M’GLANDBACH  22
  5. WOLFSBURG  21

ΙΤΑΛΙΑ : LA VECCHIA SIGNORA

Και ξαφνικά φωτιά στην κορυφή του Campionato. Το τρένο της Roma μετά την ξέφρενη πορεία των πρώτων αγωνιστικών φαίνεται να μένει από καύσιμα , κάτι μάλλον αναμενόμενο για τους ειδήμονες του Ιταλικού πρωταθλήματος που εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το βάθος του ρόστερ των πρωτευουσιάνων. Η  Roma υποχρεώθηκε σε πικρή ισοπαλία 1-1 στο Olimpico από τη Sassuolo και μάλιστα με γκολ στις καθυστερήσεις  από τον Benardi που ισοφάρισε το προβάδισμα που είχαν οι γηπεδούχοι από το 19’ με το αυτογκόλ του Longhi. Στο ντέρμπι της αγωνιστικής η Juventus επικράτησε 3-0 της Napoli και πλησίασε στον πόντο την κορυφή. Παρά το γεγονός ότι ο χορός των γκολ άνοιξε στο 2’ με ένα γκολ του Liorente από θέση οφσάιντ , οι Ναπολιτάνοι δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν και υποχρεώθηκαν σε βαριά ήττα που ολοκληρώθηκε με τα γκολ των Pirlo στο 74’ και Pogba στο 80’. Την ανοδική της πορεία συνεχίζει και η Inter που νίκησε τη Livorno με 2-1, σε ένα ματς που σημαδεύτηκε από την επάνοδο στους αγωνιστικούς χώρους του 40χρονου !!  αρχηγού των nerazzurri Javier Zanetti μετά από τον σοβαρότατο τραυματισμό στον αχίλλειο που τον κράτησε εκτός για 7 μήνες  ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά που τον ήθελαν να τερματίζει την καριέρα του. Τέλος δεν φαίνεται να υπάρχει στην κατηφόρα της Milan που δεν κατάφερε να νικήσει ούτε την ουραγό Chievo μένοντας στο 0-0. Πλέον η ομάδα του Μιλάνου φιγουράρει στη μέση της βαθμολογίας μόλις 3 βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
  1. ROMA  32
  2. JUVENTUS  31
  3. NAPOLI   28
  4. INTER  25
  5. FIORENTINA  24

ΙΣΠΑΝΙΑ :  ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ  ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ BARCA

Με μια ακόμα επαγγελματική εκτός έδρας νίκη επί της Betis με 1-4 συνέχισε η Barcelona ΤΟΥ Tata Martino την κούρσα της προς τον τίτλο. Τονίζω το σημείο «του» γιατί όσοι θυμούνται ακόμα την ομάδα του Guardiola με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο  ανεξαρτήτως αντιπάλου θα πρέπει σιγά σιγά να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι στον πάγκο πλέον κάθεται ένας προπονητής με τη δική του φιλοσοφία και όχι κάποιος που προσπαθεί να μιμηθεί τον αγαπητό Pep. Η Barca παίζοντας προσεκτικά και αφού ο Valdez άντεξε για 30 λεπτά με καθοριστικές επεμβάσεις, χτύπησε για άλλη μια φορά στις κόντρα επιθέσεις  σε ανοργάνωτη άμυνα . Με το Cesk σε εξαιρετική βραδιά να σημειώνει 2 γκολ και να δίνει μια ασίστ στον Νeymar για το 1-0, ενώ ο Pedro διπλασίασε τα τέρματα ένα λεπτό αργότερα με εντυπωσιακή ατομική προσπάθεια, οι Blaugrana έφτασαν άνετα στη νίκη παρά την απώλεια του Messi  λόγω τραυματισμού , του τρίτου φετινού στο ίδιο σημείο, που είναι άγνωστο πόσο καιρό θα τον κρατήσει εκτός αλλά και πόσο θα τον επηρεάσει ψυχολογικά. Η Atletico ,όπως το είχαμε προβλέψει, πέρασε δύσκολες στιγμές στο Madrigal με τη Villareal και θα πρέπει να είναι μάλλον ικανοποιημένη από το τελικό 1-1 που διαμορφώθηκε με τα αυτογκόλ των Mario στο 2’ για το 0-1 και Juanfran στο 79’. Οι συνεχόμενοι αγώνες θα ήταν αφύσικο να μην επηρεάσουν την ομάδα του Simeone που δεν διαθέτει και το πληρέστερο ρόστερ της κατηγορίας. Όσο για τη Real τα πράγματα έχει αναλάβει να απλοποιήσει ο Ronaldo. Πάνω που άρχισαν οι γκρίνιες για τις μέτριες εμφανίσεις και την ήττα στο clasico ο CR7 πήρε τα πράματα στα..πόδια  του και με εκπληκτικές εμφανίσεις φαίνεται να τραβάει το κάρο από τη λάσπη. Με ένα ακόμα δικό του χατ τρικ οδήγησε τη βασίλισσα σε θρίαμβο επί της Sociedad με 5-1 και φαίνεται να αποκτά προβάδισμα στην κούρσα για τη χρυσή μπάλα. Benzema και Khedira συμπλήρωσαν το παζλ του θριάμβου της Real που όμως παραμένει 6 πόντους από την κορυφή.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
  1. BARCELONA   37
  2. ATLETICO  34
  3. REAL  31
  4. VILLAREAL  24
  5. BILBAO  23

ΑΓΓΛΙΑ : Η UNITED ΕΦΕΡΕ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ

Η Man United ήταν η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι με την Arsenal με ένα γκολ του πρώην κανονιέρη Van Persie που πανηγύρισε έξαλλα δείγμα της πίεσης που υπάρχει στο Old Trafford. Το παιχνίδι ήταν κακό και κρίθηκε στη δύναμη και την αποφασιστικότητα των γηπεδούχων που δεν ήθελαν με μια ήττα να βρεθούν εκτός στόχων από τόσο νωρίς. Από τα υπόλοιπα ματς ξεχώρισαν οι γκέλες των Chelsea, που έμεινε στο 2-2 με τη West Brom , Tottenham που έχασε στην έδρα της από τη Newcastle με 0-1 και Man City που ηττήθηκε 1-0 από την προτελευταία  Sunderland. Κερδισμένη της αγωνιστικής και η Liverpool που επικράτησε με 4-0 της Fulham όπως και η εκπληκτική Southampton που νίκησε με 4-1 τη Hull. Η φετινή Premier League είναι μακρά η πιο ενδιαφέρουσα και αμφίρροπη των τελευταίων ετών αφού τουλάχιστον 8 ομάδες αλλάζουν θέσεις αγωνιστική με αγωνιστική και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη που θα υπάρχει.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΚΟΡΥΦΗ
  1. ARSENAL  25
  2. LIVERPOOL  23
  3. SOUTHAMPTON  22
  4. CHELSEA  21
  5. MAN UNITED  20
  6. EVERTON  20
  7. TOTENHAM 20
  8. MAN CITY  19


Και λίγα λόγια για το Ελληνικό ντέρμπι που τελείωσε με θρίαμβο του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ με 4-0 και κατά τη γνώμη μου έβαλε τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο περί διεκδίκησης του τίτλου από άλλη ομάδα. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Huub Stevens δεν άλλαξε κάτι στο σύστημα που προσπαθεί να επιβάλλει από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο Δικέφαλο. Κατοχή μπάλας, κυκλοφορία και πίεση ψηλά με έμφαση στις επιθέσεις από τις πτέρυγες . Τα πρώτα 30 λεπτά ο ΠΑΟΚ φαινόταν να ελέγχει το ρυθμό του αγώνα αλλά ήταν φανερό πως δεν είχε λύσεις μπροστά αφού δεν κατάφερε στο διάστημα αυτό να δημιουργήσει ούτε μια φάση. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι παίκτες του βρέθηκαν σε ευνοϊκές θέσεις οι επεμβάσεις των αμυντικών του Ολυμπιακού ήταν έγκαιρες  και αποτελεσματικές. Από την άλλη μεριά ο Michel εφάρμοσε τακτική Champions league με παιχνίδι αναμονής και γρήγορες αντεπιθέσεις κυρίως από τα δεξιά με την επιλογή του Joel Campbell απέναντι στους Lino και Stoch να αποδεικνύεται η κίνηση κλειδί που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων. Ο Κοσταρικανός έκανε πραγματικό πάρτι αφού ο Lino με τις συχνές προωθήσεις του και τις αργές επιστροφές άφηνε χώρους που δεν καλύπτονταν ούτε από τα βαριά χαφ του ΠΑΟΚ αλλά ούτε και από το Stoch που δεν φημίζεται και για την αμυντική του συνέπεια. Παράλληλα οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές του δικεφάλου ήταν σε πολύ άσχημη μέρα οι δε αντιδράσεις του κεντρικού αμυντικού διδύμου στα γκολ ήταν τραγικές. Το αποτέλεσμα αυτό θεωρώ ότι είναι απόρροια της μεγάλης διαφοράς ποιότητας του ρόστερ των δυο ομάδων και θα είναι τεράστια έκπληξη αν υπάρξει οποιαδήποτε ανατροπή στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ έχει πολύ δρόμο ακόμα για τη κορυφή .
Όσοι γνωρίζουν από τη «βασίλισσα των ποτών» θα έχουν γευτεί την Veuve Clicquot, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο εμπορικό σήμα πώλησης σαμπάνιας στον κόσμο, με 1.474.000 εννιάλιτρα κιβώτια να πωλούνται παγκοσμίως.
Η Veuve Clicquot, όμως, δεν ήταν πάντα τόσο πετυχημένη. Για την ακρίβεια, ενδεχομένως, να μην υπήρχε καν χωρίς τις προσπάθειες μιας από τις πρώτες, γυναίκες επιχειρηματίες του κόσμου. Όπως αναφέρει το newsbeast, η χήρα Clicquot (veuve στα γαλλικά) είναι η γυναίκα που κατάφερε να απομακρύνει την επιχείρηση κρασιών της από το χείλος του γκρεμού και να βγάλει στην επιφάνεια την σαμπάνια.
Η Barbe-Nicole Ponsardin, όπως ήταν το όνομά της, ήταν κόρη ενός εύπορου βιομήχανου κλωστοϋφαντουργίας από το Reims της Γαλλίας. Γεννήθηκε πριν από τη Γαλλική Επανάσταση και κατά την παιδική της ηλικία επηρεάστηκε πολύ από τις πολιτικές πεποιθήσεις του πατέρα της, Ponce Jean Nicolas Philippe Ponsardin, ο οποίος από φιλοβασιλικός άρχισε να υποστηρίζει τους Ιακωβίνους.

Χάρη στους πολιτικούς αυτούς χειρισμούς του πατέρα της, η οικογένεια της Barbe-Nicole κατάφερε να βγει σχετικά αλώβητη από την Επανάσταση, σπάνιο για μια εύπορη οικογένεια της αστικής τάξης της εποχής.
Δίπλα στα κτήματα της οικογένειας ζούσε η οικογένεια του Philippe Clicquot, ενός ακόμη επιτυχημένου εμπόρου υφασμάτων και κύριο ανταγωνιστή του πατέρα της. Σε μια προσπάθεια να εδραιώσουν την εξουσία των επιχειρήσεών τους, οι δύο άντρες –όπως συνέβαινε πολύ συχνά εκείνη την εποχή- αποφάσισαν να παντρέψουν τα παιδιά τους.
Το 1789, όταν η Barbe-Nicole ήταν 21 ετών, παντρεύτηκε τον μοναδικό γιο της αντίπαλης –μέχρι τότε- οικογένειας, τον Francois Clicquot. Επρόκειτο, με άλλα λόγια, για ένα γάμο-επιχειρηματική συμφωνία. Οι δύο νέοι όμως φαίνεται ότι βρήκαν ένα κοινό κώδικα και μεταξύ τους άρχισε να αναπτύσσεται ένας στενός δεσμός.

Ο Francois ήταν ένας πολύ ζωντανός νέος με μεγάλες προσδοκίες: αντί να αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα του, όπως επιθυμούσε ο τελευταίος, ο Francois έδειξε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της μικρής επιχείρησης οινοποιίας της οικογένειάς του.
Ο αφρώδης οίνος ήταν ήδη γνωστός και η περιοχή Champagne της Γαλλίας ήταν πολύ διάσημη για τα λευκά κρασιά της, όμως ο Philippe Clicquot δεν είχε καμία πρόθεση να επεκτείνει την επιχείρησή του. Ο γιος του όμως είχε άλλα σχέδια. Αγνόησε την αποδοκιμασία του πατέρα του και ξεκίνησε να μαθαίνει τα μυστικά του κρασιού μαζί με τη νεαρή γυναίκα του.
Παρά το πάθος τους όμως η επιχείρηση σαμπάνιας τους δε φαινόταν να πηγαίνει πολύ καλά και ήταν λίγο πριν το στάδιο της κατάρρευσης. Το 1805, έξι χρόνια μετά το γάμο τους, ο Francois αρρώστησε βαριά. Πέθανε μετά από δώδεκα ημέρες.
Τότε άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία, λόγω της απόγνωσής του που η επιχείρησή του είχε αποτύχει, ενώ άλλοι απέδιδαν τον πρόωρο θάνατό του σε τυφοειδή πυρετό. Ο πατέρας του ανακοίνωσε τότε ότι μέχρι το τέλος του χρόνο θα έκλεινε την επιχείρηση κρασιού του γιου του. Η Barbe-Nicole όμως δε συμφωνούσε με την άποψη και έκανε μια τολμηρή πρόταση στον πεθερό της, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο smithsonianmag.com.

«Θέλω να πάρω το ρίσκο. Θέλω να επενδύσετε ένα εκατομμύριο δολλάρια στην επιχείρηση» φέρεται να του είπε, γράφει ο Tilar Mazzeo συγγραφέας του βιβλίου «The Widow Clicquot», κι εκείνος δέχτηκε.
«Είναι περίεργο που θα άφηνε μια γυναίκα, χωρίς γνώσεις, να τρέξει την επιχείρηση, όμως ο Philippe Clicquot δεν ήταν κανένας χαζός. Είχε καταλάβει πόσο έξυπνη και καπάτσα ήταν η νύφη του» λέει ακόμη ο συγγραφέας.
Φυσικά δε δέχτηκε άνευ όρων. Ο όρος που έθεσε ήταν η Barbe-Nicole να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα και μετά θα μπορούσε να λειτουργήσει την επιχείρηση μόνη της, αν αποδείκνυε τις ικανότητές της. Η νεαρή χήρα μαθήτευσε δίπλα στον γνωστό οινοποιό Alexandre Fourneaux και επί τέσσερα χρόνια προσπαθούσε να αναβιώσει την επιχείρηση που αργοπέθαινε. Δεν τα κατάφερε και στο τέλος της μαθητείας της, ζήτησε ξανά χρήματα από τον πεθερό της.
«Ήταν ακριβώς στο τέλος των ναπολεόντιων πολέμων, τότε που στα κελάρια της υπήρχε αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως "η θρυλική σοδειά του 1811", και λίγο πριν η επιχείρηση πτωχεύσει» γράφει ο Mazzeo.
Με τη χρεοκοπία προ των πυλών η Barbe-Nicole πήρε μια δύσκολη απόφαση. Είχε αντιληφθεί ότι η ρωσική αγορά θα «διψούσε» για τη σαμπάνια της –η οποία ήταν πολύ γλυκιά και περιείχε σχεδόν 300 γραμμάρια ζάχαρη, ποσότητα διπλάσια από αυτή που έχουν τα σημερινά γλυκά κρασιά. Αν κατάφερνε να κατακτήσει αυτήν την αγορά, η ίδια πίστευε ότι η επιτυχία ήταν τσεπάκι της.
Υπήρχε όμως ένα εμπόδιο: τα ναυτικά μπλόκα που είχαν παραλύσει την εμπορική ναυτιλία κατά τη διάρκεια των πολέμων.
Η Barbe-Nicole μετέφερε λαθραία την μεγαλύτερη ποσότητα των καλύτερων κρασιών της στο Άμστερνταμ και περίμενε τη σύναψη ειρήνης. Όταν έγινε αυτό, το πλοίο έβαλε ρότα για τη Ρωσία... αφήνοντας πολλές εβδομάδες πίσω τους ανταγωνιστές της

Σχεδόν αμέσως αφότου η σαμπάνια της έκανε την εμφάνισή της στη Ρωσία, ο τσάρος Αλέξανδρος Α΄ ανακοίνωσε ότι θα ήταν η μοναδική που θα έπινε.
«Από ένα μικρό όνομα έγινε κάποια που πλέον γνώριζαν όλοι. Και όλοι ήθελαν τη σαμπάνια της» γράφει ο Mazzeo. Η ζήτηση αυξήθηκε τόσο κατακόρυφα που η ίδια ανησυχούσε ότι δε θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλες τις παραγγελίες. Η διαδικασία παραγωγής της σαμπάνιας ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα, όμως η Barbe-Nicole ήξερε ότι θα υπήρχε ένας καλύτερος τρόπος απ΄ το να φιλτράρουν το προϊόν από το ένα μπουκάλι στο άλλο μέχρι να γίνει «καθαρό».
Έτσι επινόησε μια καινούρια μέθοδο, βάσει της οποίας το κρασί παρέμενε στο ίδιο μπουκάλι, όμως επειδή το γυρνούσαν ανάποδα η μαγιά συγκεντρωνόταν στο λαιμό του μπουκαλιού. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ακόμη από τους σύγχρονους παραγωγούς σαμπάνιας.
Η καινοτομία της Barbe-Nicole αποτέλεσε μια «επανάσταση» στο χώρο. Όχι μόνο βελτιώθηκε η ποιότητα του προϊόντος, αλλά το παρήγαγε και πιο γρήγορα.
Η νέα κρυφή τεχνική της είχε ενοχλήσει πολλούς ανταγωνιστές της, ειδικά τον Jean-Rémy Moët, ο οποίος δε μπορούσε να βρει ποια ήταν. Κι ενώ το μυστικό θα μπορούσε να διαρρεύσει εύκολα, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εργάζονταν στα κελάρια της Barbe-Nicole, κανείς δεν πρόδωσε την εμπιστοσύνη της. Πέρασαν δεκαετίες μέχρι να σκεφτούν τη μέθοδο του αναποδογυρίσματος.
Μέχρι το θάνατό της το 1866, η σαμπάνια Veuve Clicquot εξαγόταν στα πέρατα του κόσμου, από τη Λαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ.
«Ο κόσμος βρίσκεται σε συνεχή κίνηση και πρέπει να εφευρίσκουμε τα πράγματα του αύριο. Κάποιος πρέπει να πηγαίνει ένα βήμα μπροστά από τους άλλους. Χρειάζεται να είναι αποφασισμένος και αποφασιστικός. Αφήστε την εξυπνάδα σας να καθοδηγήσει τη ζωή σας. Πράξτε με θράσος» είχε γράψει λίγο πριν πεθάνει

Πηγή: iefimerida.gr
Η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα- σαν αυτά δηλαδή που λειτουργούν με επιτυχία στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις – ξεκίνησε. Όπως ανακοίνωσε…

ο Δήμος Αθηναίων στις 4 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο να γίνει η επιλογή της αναδόχου εταιρείας για την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Συστήματος μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο του δήμου Αθηναίων η χωροθέτηση των σταθμών εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων θα διαθέτει συνολικά 1000 ποδήλατα σε 70 σημεία. Η πρόβλεψη είναι να υπάρχουν ποδήλατα στα πιο ελκυστικά και πολυσύχναστα σημεία για ντόπιους και τουρίστες. Σταθμοί θα υπάρχουν σε πλατείες, δίπλα σε σταθμούς μετρό, κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, πλησίον δημοσίων υπηρεσιών.

Υπάρχει βέβαια έντονος προβληματισμός για το εαν το σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, αφού για παράδειγμα σε όλες τις πόλεις του εξωτερικού υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων με πολύ καλές υποδομές, με σωστή φύλαξη των ποδηλάτων και βεβαίως και με την απαιτούμενη κουλτούρα στους ποδηλάτες αλλά και στους υπόλοιπους οδηγούς οχημάτων έναντι των ποδηλατών.

Το μεγάλο στοίχημα θα είναι να δούμε κατά πόσο αυτή η πρωτοβουλια θα βρει πρακτική εφαρμογή σε μια πρωτεύουσα με έξαρση της μικροεγκληματικότητας και με πολύ κακή οδηγική συμπεριφορά. Άραγε πως θα μπορέσει ο δήμος της Αθήνας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργουνα φροντίσει ώστε τα ποδήλατα να επιστρέφονται στα σημεία εκμίσθωσης, πώς θα φυλάσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας για να μην τα κλέβουν απατεώνες που στη συνέχεια θα τα πωλούν για ανταλλακτικά και τέλος ποιός θα αστυνομεύει την εύρρυθμη λειτουργία των υπάρχοντων ποδηλατοδρόμων σε μια χώρα που δεν τηρήθηκε ούτε το μέτρο των λεωφορειογραμμών.

http://www.trelokouneli.gr 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!