Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Μία νέα πρωτοποριακή ιστοσελίδα υπόσχεται να αποκαλύψει στους χρήστες εάν τα προσωπικά δεδομένα τους, όπως μυστικοί κωδικοί πρόσβασης, λογαριασμοί πιστωτικών καρτών κλπ, έχουν υποκλαπεί διαδικτυακά, σύμφωνα με δημοσίευμα του εξειδικευμένου σε θέματα τεχνολογίας περιοδικού PCWorld.
Η ιστοσελίδα, η οποία έχει την ονομασία haveibeenpwned.com και δημιουργήθηκε από τον Αυστραλό προγραμματιστή Τρόι Χαντ, επιτρέπει στους χρήστες της να τσεκάρουν εάν οι διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (e-mail) υπάρχουν στις λίστες με δεδομένα που «εκλάπησαν» στο διαδίκτυο, μετά τις διαρροές στην εταιρεία Adobe System, φέτος, στη Yahoo, το 2012, στη Sony και τη Stratfor, το 2011 καθώς και στη Gawker, το 2010.
Στην ιστοσελίδα δεν υπάρχουν αποθηκευμένα τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει από τον κάθε χρήστη, αλλά μόνο οι διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, προκειμένου να γίνει εφικτή η διασταύρωση και κάθε χρήστης να γνωρίζει εάν έχει πέσει θύμα «διαδικτυακής υποκλοπής».
«Δεν έχω ανάγκη να γνωρίζω, προσωπικά, τους κωδικούς πρόσβασης του κάθε χρήστη που έχει πέσει θύμα διαδικτυακής κλοπής. Δεν είναι απαραίτητο και, ειλικρινά, δεν θέλω να έχω τέτοια ευθύνη» δήλωσε ο Χαντ στο PCWorld.
Συνολικά, στη βάση δεδομένων του haveibeenpwned.com υπάρχουν 152 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από την Adobe, 860.000 της Stratfor, πάνω από 530.000 της Gawker, περίπου 455.000 της Yahoo και 37.000 της Sony.
newpost.gr

Είναι ένα από τα πιο εύκολα και συνάμα λαχταριστά σνακ που επιλέγουν ανελλιπώς μικροί και μεγάλοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Τα χάμπουργκερ σε διάφορες παραλλαγές κερδίζουν τις… γευστικές εντυπώσεις χωρίς δυσκολία. Είτε πρόκειται για ένα απλό cheeseburger είτε για ένα πολυσύνθετο παραγεμισμένο με διάφορα υλικά, αυτή η αγαπημένη επιλογή fast food απολαμβάνει ένα extreme makeover και γίνεται ένα από τα καλύτερα τρόφιμα πολυτελείας στον κόσμο, που κοστίζει αρκετά ευρώ. Κι αν δεν το πιστεύετε ρίξτε μια ματιά στην ακόλουθη λίστα:
10. 777 Burger
Σε συνδυασμό με ένα μπουκάλι σαμπάνιας Dom Pérignon Rosé, αυτό το μπέργκερ κοστίζει 777 δολάρια, ενώ σόλο πωλείται για 70 δολάρια! Βοδινό κρέας Kobe, αστακός, καραμελωμένα κρεμμύδια, brie και προσούτο καρυκευμένο με βαλσάμικο ξίδι ηλικίας εκατό ετών!
9. Fleurburger
Για 75 δολάρια το μπέργκερ αυτό από βοδινό κρέας Kobe, φουά γκρα και μαύρη τρούφα προσφέρει επίσης, εκτός από απόλαυση και πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι δοκιμάσατε ένα από τα πιο ακριβά χάμπουργκερ.
8. DB Royale Double Truffle Burger
Σίγουρα ταιριάζει σε βασιλείς, αυτό το νόστιμο μπιφτέκι δημιουργήθηκε από τον Daniel Brasserie το 2007 και κοστίζει 120 δολάρια. Περιέχει βοδινό κρέας, φουά γκρα, μαύρες τρούφες και διάφορα λαχανικά.
7. The Burger Tri-Beef
Δημιουργήθηκε το 2006 και κοστίζει 125 δολάρια. Ποιο είναι το ιδιαίτερο σε αυτό το μπέργκερ; Ο συνδυασμός τριών ειδών βοδινού κρέατος, οι τρούφες και η σαμπάνια!
6. The X Burger
Η Νότια Κορέα έχει επίσης το μερίδιό τους σε πολυτελή μπέργκερ. Για 160 δολάρια το μπέργκερ του W Hotel στη Σεούλ έγινε πρωτοσέλιδο όταν έκανε το ντεμπούτο του. Δημιουργία του διάσημου σεφ Ciarian Hickey αποτελείται από μοσχάρι, ντομάτα, ψητό κόκκινο κρεμμύδι, φρέσκα σπαράγγια, άγρια μανιτάρια και αστακό, ενώ ολοκληρώνεται με φουά γκρα και μαύρες τρούφες.
5. Richard Nouveau Burger
Είναι κατασκευασμένο από βοδινό κρέας, μαύρη τρούφα, φουά γκρα, άγρια μανιτάρια και γραβιέρα, ενώ γαρνίρεται με φύλλα χρυσού. Κοστίζει μόλις 175 δολάρια.
4. The Burger
Η αλυσίδα ταχυφαγείων Burger King δημιούργησε ένα από τα πιο ακριβά χάμπουργκερ στον κόσμο στην τιμή των 190 δολαρίων! Είναι κατασκευασμένο από βοδινό κρέας, λευκή τρούφα και κρεμμύδι, ενώ μαρινάρεται σε σαμπάνια..
3. Le Burger Extravagant
Είναι κατασκευασμένο από βοδινό, λευκή και μαύρη, τηγανητά αυγά ορτυκιού, τυρί τσένταρ και χαβιάρι. Τιμή; Μόλις 250 δολάρια.
2. Douche Burger
Για 666 δολάρια θα απολαύσετε ένα μπέργκερ με βοδινό, γραβιέρα, χαβιάρι, αστακό, τρούφες, φουά γκρα και φύλλα χρυσού!
1. Burger Tes Tube
Το πιο ακριβό μπέργκερ στον κόσμο κοστίζει 330.000 δολάρια! Σε αντίθεση με άλλα μπιφτέκια που δημιουργήθηκαν από διάσημους σεφ, αυτό έγινε από επιστήμονα. Ο καθηγητής Mark Post στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ έφτιαξε το πρώτο συνθετικό κρέας στον κόσμο από ζωικό ιστό που καλλιεργείται από τα βλαστοκύτταρα αγελάδας.
Πηγή: perierga.gr

Ανάμεσα στο Broadway και στη West End Avenue ένας γραφικός οικισμός που παραπέμπει στην αγγλική επαρχία αποτελεί το «μικρό (άγνωστο) θαύμα» της Νέας Υόρκης. Τα κτήρια είναι χτισμένα σε παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ, με μπαλκονάκια ανθισμένα και πολύχρωμα, γουστόζικους μικρούς κήπους, τούβλα στις προσόψεις και όμορφες χρωματιστές σκεπές.
Ο «οικισμός» αποτελείται από 27 κτήρια και κατασκευάστηκε το 1921 από τον ιμπρεσάριο Thomas J. Healy που σχεδίαζε να χτίσει ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ιστορικό Christopher Gray, όταν ο Healy δεν κατάφερε να πάρει τη χρηματοδότηση για το ξενοδοχείο αποφάσισε να χτίσει τα σπιτάκια που ξεχωρίζουν μέχρι σήμερα στην περιοχή. Ολόκληρος ο οικισμός μοιάζει να έχει ξεπηδήσει παραμύθι της αγγλικής λογοτεχνίας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει σκηνικό πολλών κινηματογραφικών ταινιών.

Πηγή: perierga.gr

Έναν ακόμη πλανήτη ανακάλυψαν οι αστρονόμοι αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση, αφού οι ειδικοί λένε ότι κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχει. Τα χαρακτηριστικά του και ειδικά το μέγεθός του σε σχέση με τη θέση στην οποία βρίσκεται πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες.

Την ανακάλυψη έκανε διεθνής ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Ο πλανήτης που εντόπισαν έλαβε την κωδική ονομασία HD 106906b. Πρόκειται για έναν πλανήτη - βρέφος αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών δημιουργήθηκε μόλις πριν από 13 εκατομμύρια έτη όταν η Γη μας είναι αισίως… 4,5 δισ. ετών.

Ο HD 106906b είναι ένας γίγαντας με μάζα 11 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Δία. Αυτό που έχει κάνει τους επιστήμονες να απορούν είναι η θέση στην οποία βρίσκεται στο πλανητικό σύστημα που ανήκει. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι βρίσκεται περίπου 650 φορές πιο μακριά από το μητρικό του άστρο από ό,τι η Γη από τον Ηλιο.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου μεγέθους πλανήτη σε τόσο μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο προβληματίζει τους ειδικούς. Οι πλανήτες δημιουργούνται από την ύλη (σκόνη, αέρια) που υπάρχει στον κοσμικό δίσκο που δημιουργείται γύρω από ένα νεογέννητο άστρο. Η περισσότερη ύλη συγκεντρώνεται στον πυρήνα και τα εσωτερικά στρώματα του δίσκου. Στα εξωτερικά του στρώματα δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ύλης ή τουλάχιστον τέτοιες που να επιτρέπουν τον σχηματισμό ενός γιγάντιου πλανήτη όπως ο HD 106906b.

Αν το σύστημα στο οποίο ανήκει ο HD 106906b ήταν δυαδικό, δηλαδή υπήρχαν δύο άστρα σε αυτό, η ύπαρξη του θα μπορούσε να εξηγηθεί. Ομως πρόκειται για ένα πλανητικό σύστημα με ένα άστρο, παρόμοιο μάλιστα με τον Ηλιο.

«Αυτό το πλανητικό σύστημα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον επειδή κανένα μοντέλο σχηματισμού πλανητών ή άστρων δεν εξηγεί αυτό που βλέπουμε» αναφέρει η Βανέσα Μπέιλι επικεφαλής της μελέτης. Η ανακάλυψη αυτού του πλανήτη είναι συναρπαστική επειδή βρίσκεται τόσο μακριά από το μητρικό του άστρο εγείροντας μια σειρά από ερωτήματα για την ιστορία, τον σχηματισμό και τη σύνθεση του.

«Ο εντοπισμός του μας προσφέρει νέα δεδομένα για την ποικιλομορφία των πλανητικών συστημάτων στο Σύμπαν» αναφέρει η Τίφανι Μεσκατ, του Αστεροσκοπείου Leiden στην Ολλανδία που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε τη μελέτη στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters».
Πηγή: tovima.gr

Τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη μας παρατηρούνται κλιματικές αλλαγές οι οποίες οφείλονται κυρίως στην ανθρώπινη συμπεριφορά, σε αντίθεση με το μακρινό παρελθόν όπου οι αλλαγές στο κλίμα της Γης ήταν αποτέλεσμα φυσικών αιτιών.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, απελευθερώνουν κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, στον εγκλωβισμό υπερβολικής ποσότητας θερμότητας. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση του πάχους της «κουβέρτας του θερμοκηπίου» και προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της γης, που με τη σειρά της οδηγεί στην αλλαγή του κλίματος.
Το.. «καλό» σενάριο ως προς την αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, προβλέπει διπλάσιες συγκεντρώσεις αυτού του αερίου στην ατμόσφαιρα το 2100, σε σχέση με τις συγκεντρώσεις που παρατηρούνταν πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Όσο για το «κακό».. ο διπλασιασμός αναμένεται νωρίτερα, περίπου το 2045!
Μέσα από ένα εντυπωσιακό video, το International Geosphere-Biosphere Programme παρουσιάζει την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις αλλαγές που αναμένονται στο μέλλον.
 http://www.youtube.com/watch?v=_EWOrZQ3L-c
news.gr
Η Καναδέζα Kathryn Jones, κατέχει επάξια μια υποψηφιότητα για τον πιο ετερόκλητο συνδυασμό τύχης και ατυχίας. Αφότου κέρδισε 52 εκατομμύρια δολάρια στο τζάκποτ του Lotto Max τον περασμένο Νοέμβριο, έχασε το πολύτιμο δελτίο.
Σαν να μην έφτανε αυτό, δε διεκδίκησε εγκαίρως τα κέρδη όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί, ενώ άλλα 400 άτομα εμφανίστηκαν διεκδικώντας τα χρήματα, υποστηρίζοντας ομοίως πως έχουν χάσει το αποδεικτικό απόκομμα.
Μέχρι που δέχθηκε επίσκεψη από δυο υπαλλήλους της εταιρείας που διοργανώνει το καναδικό λόττο στο Οντάριο της μακρινής χώρας. Ακολούθησε εκτεταμένη και ενδελεχής έρευνα, καθώς έπρεπε να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας πως όσα ισχυριζόταν η κ. Jones ήταν αληθή.
Μεταξύ άλλων, η εταιρεία μελέτησε το οπτικό υλικό από την κάμερα κλειστού κυκλώματος του μαγαζιού από όπου η Jones είχε προμηθευτεί το τυχερό δελτίο, ενώ της ζητήθηκε να αποδείξει ότι η πιστωτική της κάρτα χρεώθηκε την ίδια ακριβώς ώρα που εκείνη εμφανίζεται στο σημείο πώλησης.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες και η άτυχη νικήτρια δεν έχει παρά να περιμένει αγωνιώντας. Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες να επικυρωθεί το ποσόν υπερ της, είναι πλέον συντριπτικές.
news.gr
Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και τα ραδιόφωνα πλημμυρίζουν με «χριστουγεννιάτικους» ήχους, σκεφτήκαμε να σας πούμε την ιστορία του πιο διάσημου τάρανδου όλων των εποχών. Του Ρούντολφ με την κόκκινη μύτη.
Θα έχετε ακούσει άλλωστε έστω και μία φορά το γνωστό τραγούδι, που έγραψε ο Johnny Marks  το 1939, βασιζόμενος στο παραμύθι «Rudolph the Red-Nosed Reindeer» που είχε εκδώσει η εταιρεία Montgomery Ward Company.
Το παραμύθι λοιπόν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα todayifoundout.com, δημιούργησε η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Montgomery Ward, στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει κάποια χρήματα.
Ήταν το έτος 1939, όταν οι υπεύθυνοι της εταιρείας αποφάσισαν να βρουν ένα τρόπο για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, από τις πωλήσεις των βιβλίων ζωγραφικής. Έτσι, σκέφτηκαν να φτιάξουν το δικό τους.
Ο Robert L. May, που εργαζόταν ως κειμενογράφος στην εταιρεία, ήταν γνωστός στους συναδέλφους του γιατί ήταν πολύ καλός στο να γράφει στιχάκια και ιστορίες για παιδιά. Επιλέχτηκε λοιπόν για να γράψει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, η οποία θα χρησίμευε ως διαφημιστική προώθηση για τα βιβλία ζωγραφικής που εισήγαγε η εταιρεία.
Ο May στα νιάτα του ήταν πολύ μικροκαμωμένος και πολλά παιδιά τον πείραζαν γι' αυτό. Έτσι αποφάσισε να κάνει μια ιστορία σαν αυτή του ασχημόπαπου που... έγινε κύκνος. Καθώς έγραφε την ιστορία του, δοκίμασε διάφορες εκδοχές της με την τετράχρονη κόρη του Barbara, μέχρι να καταλήξουν μαζί σε μια που θεωρούσαν και οι δύο ικανοποιητική.
Τότε, την παρουσίασε και στο αφεντικό του, στον οποίο δεν άρεσε αρχικά καθώς πίστευε ότι ένας τάρανδος με κόκκινη μύτη υποδήλωνε ότι... έπινε αλκοόλ.
Όταν όμως είδε και τα σκίτσα που σχεδίασε ο Denver Gillen, που εργαζόταν στο δημιουργικό τμήμα της Montgomery Ward, αποφάσισε να δώσει την έγκρισή του.
Τον πρώτο χρόνο ο «Τάρανδος Ρούντολφ με την Κόκκινη Μύτη» πούλησε περίπου 2,4 εκατομμύρια αντίτυπα.
Μέχρι το 1946 πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα της ιστορίας είχαν διανεμηθεί από την εταιρεία, αριθμός πολύ εντυπωσιακός, δεδομένου ότι δεν εκτυπώθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά τον πόλεμο, η ζήτηση για την ιστορία του συμπαθέστατου τάρανδου εκτινάχτηκε στα ύψη, με τη μεγαλύτερη ώθηση να δίνεται αφότου ο κουνιάδος του May και ραδιοφωνικός παραγωγός Johnny Marks, δημιούργησε και τη... μουσική εκδοχή της παιδικής ιστορίας.
Το πρωτοτραγούδησε ο Harry Brannon το 1948, όμως το παιδικό τραγουδάκι έγινε διάσημο όταν το είπε ο Gene Autry το 1949, πουλώντας 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο εκείνη τη χρονιά.
Παρά το γεγονός ότι ο May ήταν ο δημιουργός της ιστορίας του Ρούντολφ, ο οποίος έγινε εξωφρενικά δημοφιλής, τα πνευματικά δικαιώματα ανήκαν στην Montgomery Ward. Σε μια κίνηση εξαιρετικά σπάνια για τον επιχειρηματικό χώρο, η εταιρεία αποφάσισε το 1947 να μεταφέρει τα πνευματικά δικαιώματα... στον δημιουργό, χωρίς καμία δέσμευση.
Εκείνη την εποχή ο May ήταν βυθισμένος στα χρέη, με τους ιατρικούς λογαριασμούς να τρέχουν εξαιτίας μιας ανίατης ασθένειας από την οποία έπασχε η σύζυγός του.
Με το που πήρε τα πνευματικά δικαιώματα της ιστορίας του, κατάφερε να ξεχρεώσει και μέσα σε λίγα χρόνια ήταν σε θέση να παραιτηθεί από την εταιρεία, παρότι μια δεκαετία μετά επέστρεψε και δούλεψε ξανά γι' αυτήν μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1971.
news.gr
Ως το 2100 εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια, από 8 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα, ενώ ήδη 870 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μαστίζονται από την πείνα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως ο πλανήτης μπορεί να θρέψει 11 δισεκατομμύριαάτομα, ωστόσο το αν οι άνθρωποι θα καταφέρουν να υιοθετήσουν βιώσιμες μεθόδους παραγωγής ή αν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα για την προμήθεια τροφίμων είναι δυο ξεχωριστά ζητήματα. Η εξασφάλιση τροφής για έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό δεν μπορεί να προέλθει από μια και μόνη λύση. Πρέπει να υιοθετηθούν διαφορετικές στρατηγικές κάθε μια εκ των οποίων θα μικραίνει την ψαλίδα μεταξύ των διαθέσιμων πόρων και των πόρων που απαιτούνται για να τραφεί ο πληθυσμός. Αυτές είναι έξι πιθανές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

Λιγότερο κρέας

Οι άνθρωποι πρέπει να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους και να φροντίσουν να μην επιδεινώσουν την κατάσταση. Το βοδινό κρέας δεν θεωρείται από τις πιο βιώσιμες τροφές. Οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή τσιζμπεργκερ στις ΗΠΑ ισοδυναμούν με τις εκπομπές που απελευθερώνουν κάθε χρόνο 6,5 ως 19,6 αυτοκίνητα SUV. Για την εξασφάλιση τροφής για 11 δισεκατομμύρια ανθρώπους πρέπει να αλλάξουν σημαντικά οι σημερινές διατροφικές συνήθειες με την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, η παραγωγή των οποίων απαιτεί λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με το κρέας.

Συνθετικό κρέας

Άλλη μια λύση είναι η παραγωγή και κατανάλωση συνθετικού κρέατος. Νωρίτερα φέτος ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία ανέπτυξαν το πρώτο συνθετικό μπιφτέκι, το οποίο αποτελείται από 3.000 λωρίδες μυϊκού ιστού, μήκους 3 εκατοστών και πλάτος 1,5 εκατοστού, που αναπτύχθηκαν από βλαστοκύτταρα. Τον Αύγουστο το συνθετικό μπιφτέκι έδωσε τις πρώτες του εξετάσεις, με κριτές δυο γενναίους εθελοντές γευσιγνώστες οι οποίοι δήλωσαν ότι το εργαστηριακό κρέας που δοκίμασαν θυμίζει σε γεύση το αληθινό, με τη διαφορά δεν είναι τόσο ζουμερό και λιπαρό. Ωστόσο πολλοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το συνθετικό κρέας, καθώς χρειάζεται θρεπτικά συστατικά και σε αυτή τη φάση οι ερευνητές το τροφοδοτούν με αίμα από έμβρυα αγελάδων.

Λιγότερο φαγητό στα σκουπίδια

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα σήμερα είναι τα απόβλητα τροφίμων. Υπολογίζεται ότι μια στις τέσσερις θερμίδες που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται ή πετιέται. Το 56% της παγκόσμιας απώλειας και απόρριψης τροφίμων συντελείται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Παγκοσμίως έχουν ξεκινήσει κάποιες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των προϊόντων που κανονικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια, όπως για παράδειγμα το εστιατόριο «Rub og Stub» στην Κοπεγχάγη που δημιουργεί μενού αποκλειστικά από απόβλητα τροφίμων.

Υδροπονικές καλλιέργειες

Μια ελπιδοφόρα λύση για τη βιώσιμη παραγωγή είναι η υδροπονία, ένα αρχαίο σύστημα που συνδυάζει την εκτροφή ψαριών και την καλλιέργεια φυτών στο νερό. Τα ψάρια τροφοδοτούν τα φυτά με λίπασμα και τα φυτά καθαρίζουν το νερό για τα ψάρια. Τόσο τα φυτά όσο και τα ψάρια προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Η μέθοδος συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση της γης.

Κάθετοι κήποι

Κάθετες φάρμες σε ουρανοξύστες εξασφαλίζουν τροφή στους κατοίκους των πόλεων. Οι συγκεκριμένες καλλιέργειες έχουν το θετικό ότι στο κλειστό περιβάλλον των αστικών κέντρων προστατεύονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Βελτίωση των μεθόδων παραγωγής

Σε πολλές περιοχές του κόσμου ακόμα χρησιμοποιούνται απαρχαιωμένες μέθοδοι που καθηλώνουν την παραγωγή σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πρέπει να εφαρμοστούν νέες, περισσότερο αποδοτικές τεχνικές καλλιέργειας που θα εξασφαλίσουν περισσότερη τροφή για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό.

http://www.pinnokio.gr 
Την τελευταία διετία εκατοντάδες εκατομμύρια στοιχεία λογαριασμών σε online υπηρεσίες έχουν κλαπεί από διάφορες προσπάθειες hacking που ήταν επιτυχείς...
θέτοντας σε κίνδυνο τους κατόχους τους.

Ο Troy Hunt είναι ένας developer που δημιούργησε ένα πολύ χρήσιμο online εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγξουν εάν τα στοιχεία κάποιου λογαριασμού του έχουν διαρρεύσει έπειτα από κάποια κλοπή.

Στο haveibeenpwned.com μπορεί κάθε χρήστης να εισαγάγει έναν λογαριασμό email και να διαπιστώσει εάν ο συγκεκριμένος έχει διαρρεύσει από κάποιο hacking που έχει προηγηθεί βάσεις δεδομένων εταιρειών.

Αυτή τη στιγμή στο web site υπάρχουν πάνω από 154 εκατομμύρια στοιχεία από πέντε σημαντικά συμβάντα: της Adobe, της Gawker, της Sony, της Yahoo και της Stratfor.

Η βάση δεδομένων με τους κλεμμένους λογαριασμούς θα ενημερώνεται διαρκώς και με επιπλέον στοιχεία από άλλες περιπτώσεις κλοπής.

Το haveibeenpwned λειτουργεί με τις τελευταίες εκδόσεις όλων των browser.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν η ΠΟΕ ΟΤΑ και σωματεία δημοτικών αστυνομικών. Αύριο Δευτέρα νομικοί εκπρόσωποι εκατοντάδων δημοτικών αστυνομικών από όλη την Ελλάδα, εκτός από την κατάθεση ομαδικών προσφυγών στο ΣτΕ, θα αποστείλουν εξώδικα υπομνήματα προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και προς τον ΑΣΕΠ.

Μήλον της έριδος τα 20 μόρια που δόθηκαν στους προσληφθέντες υπαλλήλους το 2010 και ρυθμίσεις που καθορίζουν τα προσόντα για την κάλυψη νέων θέσεων στο δημόσιο.

Φωτογραφικές διατάξεις

«Φωτογραφικές διατάξεις» για την κάλυψη θέσεων εφοριακών και τελωνειακών, «αθέμιτο προβάδισμα» με μοριοδότηση δημοτικών αστυνομικών που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας έναντι άλλων κατά τη διαδικασία μετάταξής τους στην ΕΛ. ΑΣ ή σε θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και «ρυθμίσεις που αντίκεινται στην αρχή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας». Είναι ορισμένες από τις αιτιάσεις στις οποίες βασίζονται οι προφυγές που θα κατατεθούν τις προσεχείς ημέρες στο ΣτΕ. [για μετάταξη, στο πλαίσιο της κινητικότητας].

Η νομική σύμβουλος της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εργατολόγος κυρία Μαρία Τσίπρα, κάνει λόγο για «καινοφανές φαινόμενο "φωτογραφικής" διάταξης, η οποία σκοπό έχει την κάλυψη προφανώς ευνοημένων από την Κυβέρνηση υπαλλήλων».

Η κυρία Τσίπρα αναφέρεται στην υπ' αριθμ 31890/25-11-2013 (Αριθμός Ανακοίνωσης 5/2013) απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την οποία γνωστοποιήθηκαν μια σειρά θέσεων, όπου οι «διαθέσιμοι» δημοτικοί υπάλληλοι μπορούν να μεταταχθούν.

Όπως σημειώνει «το εύρος της ρουσφετολογικής τακτοποίησης που επιχειρεί το υπουργείο, αποτυπώνεται ανάγλυφα στον πίνακα προσόντων που συνοδεύει την απόφαση - ανακοίνωση, αφού», το υπουργείο φτάνει στο σημείο να φωτογραφίζει πτυχία και τίτλους, που απαιτούνται για την ένταξη σε κατηγορίες προσωπικού, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων του π. δ. 50/2001 (προσοντολόγιο), που ισχύει για τους υπαλλήλους, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κυρία Τσίπρα, για την κάλυψη θέσεων «ΠΕ ή ΤΕ Εφοριακών ή Τελωνειακών» οι τίτλοι σπουδών που απαιτούνται αναφέρονται όχι απλώς αναλυτικά, αλλά... εξαντλητικά, ενώ προκύπτουν ερωτηματικά περί της συνάφειας που μπορεί να έχει το έργο ενός τελωνειακού ή εφοριακού υπαλλήλου με πτυχία όπως Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ή Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων.

Σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της ΠΟΕ ΟΤΑ «είναι προφανές, ότι οι διαθέσιμοι υπάλληλοι, που θα τοποθετηθούν στις ως άνω θέσεις έχουν ήδη εκ των προτέρων επιλεγεί από το Υπουργείο, το οποίο περιγράφει αναλυτικά τους απαιτούμενους τίτλους, προκειμένου να αποκλείσει όλους τους υπολοίπους δημοτικούς αστυνομικούς ακόμα και εάν αυτοί διαθέτουν ενδεχομένως περισσότερα προσόντα από τους κατόχους των τίτλων αυτών».

Νομικοί εντάσσουν στον κύκλο των «φωτογραφικών διατάξεων» την πρόβλεψη ότι η διαδικασία πρόσληψης των υποψηφίων ως ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, κατά την οποία υπήρχε η δυνατότητα άσκησης ένστασης ενώπιον του ΑΣΕΠ, συγκαταλέγεται στις «λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ». Με αυτή την επεξήγηση λαμβάνουν 20 επιπλέον μόρια οι δημοτικοί αστυνομικοί, που προσελήφθησαν κατά το έτος 2010, έναντι των υπολοίπων, αποκτώντας έτσι «αθέμιτο προβάδισμα», όπως σημειώνει η κυρία Τσίπρα, για την κατάληψη θέσεων.

Από την πλευρά του το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισεις επισημαίνει ότι όλα διατυπώθηκαν στη βάση των υποδείξεων του ΑΣΕΠ και των οριζομένων από τη νομοθεσία.

Ενστάσεις και για τα πτυχία

Ωστόσο, ενστάσεις υπάρχουν και για τη δυνατότητα που παρέχεται να δηλωθούν θέσεις ανώτερης κατηγορίας (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) από αυτήν που κατείχαν οι υπάλληλοι όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, εφόσον έχουν τα τυπικά προσόντα της θέσεως αυτής.

Μέχρι τώρα ένας υπάλληλος που προσελήφθη στο Δημόσιο, προκειμένου να κάνει χρήση του πτυχίου που απέκτησε ή κατείχε πριν από τον διορισμό του, θα έπρεπε, βάσει του Υπαλληλικού Κώδικα, να περιμένει 8 έτη, για να μεταταγεί σε ανώτερη κατηγορία. Τώρα, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορέσουν κάνοντας χρήση των πτυχίων τους να μετάγουν απευθείας σε θέσεις ανώτερης κατηγορίας. «Με τον τρόπο αυτό», σημειώνει η κυρία Τσίπρα, «οι ως άνω τυχεροί βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από οποιονδήποτε άλλο υπάλληλο του Δημοσίου».

Βροχή τα εξώδικα

Ενστάσεις έχουν διατυπώσει το Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας, το Παγκρήτιο Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών και σωματεία από άλλες περιοχές της χώρας. Εκπρόσωποί τους έχουν χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» τον τρόπο μοριοδότησης, αλλά και τις ελλείψεις στις πρόνοιες για μετάταξη, ενώ έχουν επισημάνει ότι έμμεσα οδηγείται κόσμος σε απόλυση.

Την ίδια ώρα, δημοτικοί αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα θα ασκήσουν ομαδικές αιτήσεις ακυρώσεως και αιτήσεις αναστολής της απόφασης 29.11.2013(ΔΙΠΙΔ/Β. 2/Δ/83/οικ. 32170) του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμιησς ενώπιον του ΣτΕ προκειμένου να αποτρέψουν την «άδικη και άνιση μεταχείριση σε βάρος τους».

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο Δρ Συνταγματικού Δικαίου - δικηγόρος κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, θα καταθέσει εκ μέρους εκατοντάδων δημοτικών αστυνομικών από διάφορες περιοχές της χώρας ομαδικές αιτήσεις προς το ΣτΕ και «θα αποσταλούν εξώδικα υπομνήματα προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προς τον ΑΣΕΠ, προκειμένου ο κάθε αρμόδιος φορέας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εστιάζει στο ζήτημα ότι πρόκειται για επιλεκτική μοριοδότηση συγκεκριμένης σειράς εισαγωγής στην δημοτική αστυνομία, του έτους 2010, σε βάρος δημοτικών αστυνομικών που είχαν εισέλθει νωρίτερα μέσω αντικειμενικών διαδικασιών και μοριοδότησης με βάση τα ΠΔ 2002 και 2006 (το ΣτΕ έκρινε, με πρακτικό επεξεργασίας του έτους 2006, ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες εισόδου στη δημοτική αστυνομία είναι απολύτως σύννομες και συνταγματικές). Στην περίπτωση που γίνει η πρόσθετη μοριοδοτηση, όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί του 2010 θα πάνε στην Αττική και οι υπόλοιποι, στην πλειονότητά τους, στην επαρχία.

«Η δικαιολογικητική βάση που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την πρόσθετη μοριοδότηση αποτελεί μόνο το γεγονός ότι οι ενστάσεις των δημοτικών αστυνομικών για τη σειρά αυτή υποβάλλονταν στον ΑΣΕΠ», υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και προσθέτει: «Πρόκειται για διαδικασίες αμφίβολης συνταγματικότητας, που αντιβαίνουν στην αρχή της αξιοκρατίας».

Και η διαμάχη συνεχίζεται με δεκαπέντε βουλευτές της ΝΔ, να έχουν καταθέσει στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία ζητούν να συμπεριληφθεί το κριτήριο της εντοπιότητας, ώστε να διασφαλισθεί ότι η επανατοποθέτηση των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών θα γίνει κατά προτεραιότητα στα μέρη στα οποία υπηρετούσαν.
 

Το στοπ στην υποχρέωση για υποβολή φορολογικής δήλωσης για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν μια πηγή εισοδήματος προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

«Τώρα που επιτύχαμε τον στόχο να έχουμε καθολική ηλεκτρονική υποβολή, προχωρούμε στο επόμενο στάδιο, να αφαιρέσουμε δηλαδή, την υποχρέωση υποβολής δήλωσης από το 2014» δηλώνει στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Θεοχάρης.

«Οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς τους θα μπαίνουν στο λογαριασμό τους, όπου θα είναι προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία των εισοδημάτων τους και έτσι θα είναι εύκολη η διαδικασία. Το μόνο που θα έχουν αν κάνουν είναι να συμφωνήσουν ή να συμπληρώσουν πρόσθετα στοιχεία».

Προαναγγέλλει ακόμη τεχνικές βελτιώσεις στις δύο ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστούν οι αποδείξεις του 2013.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι νεότερο. Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν έχουμε υποχρέωση να μαζεύουμε αποδείξεις. Δεν είμαι σίγουρος αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Θεοχάρης διαψεύδει τους ισχυρισμούς της τρόικας σχετικά με τη εισπραξιμότητα των φόρων στα ακίνητα, ενώ ισχυρίζεται πως τα έσοδα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα είναι τελικώς περισσότερα από αυτά που εκτιμούν οι εκπρόσωποι των δανειστών. «Είναι σίγουρο ότι το ποσό θα είναι μεγαλύτερο από τα 350 εκατ. ευρώ που εκτιμά η τρόικα για το 2014. Θεωρώ ότι ο στόχος να ξεπεράσουμε τα 500 εκατ. δεν είναι φιλόδοξος, αλλά ρεαλιστικός».

Νέες δράσεις κατά της φοροδιαφυγής θα γίνουν στον τομέα της χονδρικής, με διασταυρώσεις των τιμολογίων πελατών και προμηθευτών, ενώ στόχος είναι να γίνουν καλύτεροι έλεγχοι στο ζήτημα του ΦΠΑ.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις των πιστωτών της χώρας για την πορεία των εσόδων υπογραμμίζει πως «έχουν μια τάση να είναι πιο συντηρητικοί από εμάς, αλλά νομίζω ότι όσο και αν τις προηγούμενες χρονιές αυτοί ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, πλέον εμείς έχουμε την καλύτερη εικόνα».

Αναφέρει δε, ότι στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί πως«αν δεν επιτύχει η γγ. Δημοσίων Εσόδων, δεν θα επιτύχει ούτε η ίδια κυβέρνηση ούτε η χώρα»

http://www.iefimerida.gr

Στην εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών προχωρεί το υπουργείο Παιδείας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

 Οι πρώτες κρίσεις θα αφορούν εκείνους τους λειτουργούς της στοιχειώδους και της μέσης εκπαίδευσης που στις 31 Μαΐου 2014 συμπληρώνουν χρόνο προαγωγής. Στη βαθμολόγησή τους λαμβάνονται υπόψη το παιδαγωγικό κλίμα, η οργάνωση της τάξης, η προετοιμασία των μαθητών, τα εκπαιδευτικά μέσα, η επαγγελματική συνέπεια.

Με βήμα ταχύ θέλει να ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας από τον επόμενο μήνα την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαδικασία που θα περιλαμβάνει και τα στελέχη διοίκησης.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 240) και περιλαμβάνει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. Ηδη έχουν ξεκινήσει και τα σχετικά σεμινάρια για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, τα οποία γίνονται σε όλες τις περιφέρειες και αρχικά αφορούν την επιμόρφωση των στελεχών της Εκπαίδευσης.

Σκοπός της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι η βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού και του διοικητικού τους έργου μέσω της άμεσης σύνδεσής της με την επιμόρφωση, προς όφελος των ιδίων, των μαθητών και της κοινωνίας.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Μήπως μουδιάζουν τα πόδια και τα χέρια σας συχνά; Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.

Δείτε αναλυτικά ποιες είναι οι κυριότερες από αυτές και τι πρέπει να κάνετε κατά περίπτωση.

Έλλειψη βιταμίνης Β12

Στην περίπτωση αυτή δυσχεραίνεται η μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση μουδιάσματος στα άκρα και μπορεί να συνοδεύεται από την αίσθηση καψίματος.

Στην περίπτωση αυτή συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης της Β12. Έχετε υπόψη σας ότι το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης αυτής.

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Στην περίπτωση αυτή, οι νευρικές απολήξεις των άκρων δεν αιματώνονται ικανοποιητικά.

Καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό, προκειμένου να σας συστήσει κατάλληλη αγωγή για τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Σε αυτή την περίπτωση, η κήλη είναι δυνατό να πιέζει κάποιο νεύρο, προκαλώντας μούδιασμα, που γίνεται αισθητό στα άκρα, όπου και καταλήγει.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Οι χρήστες υπολογιστών υποφέρουν πολύ συχνά από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Προκειμένου να ανακουφιστείτε, καλό θα είναι να ξεκουράσετε το χέρι σας και να  σταματήσετε τη δραστηριότητα που θεωρείτε ότι το προκάλεσε.

http://www.onmed.gr

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε 12 καταστήματα πώλησης αλκοολούχων ποτών το Σάββατο στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα άτομα, στο τελευταίο κύμα επιθέσεων κατά πωλητών αλκοόλ στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μέλη της κουρδικής μειονότητας Γιαζιντί που κυρίως στελεχώνουν τα καταστήματα αλκοόλ στο Ιράκ.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά πιστεύεται ότι πίσω από αυτές και από όσες προηγήθηκαν τον τελευταίο καιρό σε κάβες και καφετέριες, βρίσκονται σιιτικές μουσουλμανικές παραστρατιωτικές ομάδες. Οι ομάδες αυτές αντιτίθενται σε πρακτικές που αντιβαίνουν την αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ.

Οι επιθέσεις που «πρωτοεμφανίστηκαν» τον περασμένο Μάιο προκάλεσαν την αντίδραση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί «πολιτοφυλακές και συμμορίες» που παραβιάζουν τις δημόσιες ελευθερίες. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν κατηγορήσει επίσης σιίτες πολιτοφύλακες για επιθέσεις σε καφενεία όπου γυναίκες εργάζονται ως σερβιτόρες.

Ακόμα κι αν πολλοί Ιρακινοί αποφεύγουν το αλκοόλ, καθώς απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, η χώρα είναι σε γενικές γραμμές η πλέον λιγότερο συντηρητική μουσουλμανική κοινωνία σε σχέση με τους γείτονές της όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, χάρη στο θρησκευτικό μωσαϊκό συνδυασμό των σιιτών, των σουνιτών, των κούρδων και των χριστιανών. Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν επέτρεπε σε καταστήματα να πωλούν αλκοόλ νόμιμα, αν και τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα είχαν απαγορευτεί προς το τέλος της κυριαρχίας του.

Η βία στο Ιράκ είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό το Σάββατο, ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν το γιο και τον ανιψιό μιας εξέχουσας προσωπικότητας των σουνιτών στην πόλη Ραμάντι σε απόσταση 100 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης. Ένας άλλος άμαχος σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν όταν βόμβα εξερράγη στη σουνιτική περιοχή Ντούρα στη νότια Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

http://www.thestival.gr 
Του Τάσου Τασιούλα
 
Αυτή η τραγική εικόνα που παρουσιάζει ο κεντρικός τομέας της Θεσσαλονίκης με το κυκλοφοριακό είναι πλέον εξοργιστική. Το μποτιλιάρισμα είναι συνεχές, η παραβατικότητα πάει σύννεφο και η αδράνεια των αρμοδίων παραδειγματική. Η διοίκηση Μπουτάρη αν απέτυχε παταγωδώς στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος, αυτό είναι το κυκλοφοριακό. Ευθύνες πρέπει να αποδοθούν σε πολλούς, αλλά θα μείνω στην ατολμία και την αποφυγή των ρήξεων, που ως νοοτροπίες μάς έφτασαν στο σημερινό αδιέξοδο.
 
Κάποτε απορούσαμε αν γίνεται κάποια πορεία και τα αυτοκίνητα πηγαίνουν σημειωτόν προς το κέντρο της πόλης. Πλέον γνωρίζουμε ότι δε χρειάζεται να γίνει καμιά πορεία, κανένα έκτακτο γεγονός για να έχουμε μποτιλιάρισμα. Που δηλαδή να μην υπήρχε και η κρίση που –κατά τους επιστήμονες- οδήγησε σε περιορισμό της χρήσης του ΙΧ…
 
Λείπει η δημοτική αστυνομία, λείπει και η Τροχαία κι ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει, λένε στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Αληθές. Καβαλάμε πλέον και τα κολωνάκια, ξύνουμε τα δένδρα, παρκάρουμε κάθετα στο πεζοδρόμιο, δε βλέπουμε ράμπες, διαβάσεις, στροφές κι άμα λάχει κοπανάμε και καμιά μηχανή, διπλο-τριπλοπαρκάρουμε, μετακινούμε κάδους και… διορθώνουμε εκείνους που παρκάρισαν πριν από εμάς για να κάνουμε χώρο να βάλουμε και το δικό μας αυτοκίνητο.
 
Για τη μη χρήση των πάρκινγκ επικαλούμαστε την κρίση. Η συμπεριφορά μας ως «υπεύθυνων» πολιτών είναι τριτοκοσμική, ανεύθυνη και παιδαριώδης. Είναι σαφές πως ως κοινωνικό σύνολο δε λειτουργούμε και δε θα αναλύσω εδώ τα αίτια. Το αποτέλεσμα είναι ότι χωρίς αστυνόμευση, χωρίς έλεγχο, μπορούμε να τα διαλύσουμε όλα. Για να επιστρέψουμε στο απεχθές γνωμικό ότι «ο Έλληνας θέλει βούρδουλα», το οποίο είναι φαιδρό και επικίνδυνο, αλλά με την καθημερινή συμπεριφορά μας φροντίζουμε να ενισχύουμε τα επιχειρήματα όσων είναι θιασώτες του.
 
Πέρα όμως από τις ευθύνες των πολιτών υπάρχει και η αδράνεια, αδιαφορία και ατολμία των υπευθύνων. Η Πολιτεία απουσιάζει πλήρως από το πρόβλημα. Δεν έχει καμιά διάθεση να ασχοληθεί, διότι έχει προφανώς σοβαρότερα ζητήματα από μια πόλη που δε λειτουργεί, έστω κι αν αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό. Από τις ανέξοδες εξαγγελίες υπουργών Περιβάλλοντος και Μεταφορών στο παρελθόν, που τελικά δεν έκαναν τίποτα, φτάσαμε πλέον να μην τους περισσεύουν ούτε τα λόγια…
 
Η Τροχαία επεμβαίνει μόνον όταν κινδυνεύουν να κλειδώσουν όλοι στη μέση του δρόμου τα ΙΧ τους και μόνο στις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Δεν έχει προσωπικό. Η δημοτική αστυνομία καταργήθηκε και η κυβέρνηση ακόμη βρίσκει λύση για την αστυνόμευση των πόλεων. Σε λίγο θα καλέσουν τους υπαλλήλους της καθαριότητας των δήμων να κόβουν κλήσεις…
 
Ο δήμος προχώρησε σε αποσπασματικές παρεμβάσεις, χωρίς κανένα συνολικό σχέδιο κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της πόλης, οι οποίες παρεμβάσεις έδωσαν κάποιες ανάσες τοπικά, αλλά ούτε έλυσαν το πρόβλημα, ούτε το βελτίωσαν.
 
Κι αντί όλοι αυτοί και οι όποιοι άλλοι εμπλεκόμενοι να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να βάλουν κάτω τα δεδομένα, να αγνοήσουν όλους τους «θιγόμενους» και να συνθέσουν το κατάλληλο σχέδιο αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού, με άμεσες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της σταδιακής βελτίωσης των πραγμάτων, κατηγορούν ο ένας τον άλλο, ψάχνουν δικαιολογίες και επιτρέπουν να μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη σε κολαστήριο.
 
Η πόλη χρειάζεται ένα σοκ για να συνέλθει. Οι μικρής έκτασης πεζοδρομήσεις δεν αποδίδουν. Η στέρηση χώρων στάθμευσης από τα ΙΧ δεν αποδίδει. Η μετατροπή μικρών οδών σε ήπιας κυκλοφορίας δεν αποδίδει. Μιλάω για παρεμβάσεις που αποδεικνύουν τις καλές προθέσεις της διοίκησης Μπουτάρη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και οφείλω εδώ να μνημονεύσω τις προσπάθειες του αρμόδιου εντεταλμένου συμβούλου, Γιώργου Δημαρέλου και του αντιδημάρχου, Ανδρέα Κουράκη.
 
Πιστεύω πραγματικά ότι ο Δήμος προσπάθησε να λύσει το κυκλοφοριακό και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχει διαρκής προβληματισμός και πρόθεση να το κάνει. Επισημαίνω όμως ότι ανάλογες προθέσεις είχε και η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, αλλά δεν πετύχαινε το στόχο της. Η κατάσταση διαρκώς επιδεινωνόταν. Και οι δυο διοικήσεις (κι ας ενοχλεί και τους δυο ο παραλληλισμός) δεν είχαν ένα συγκεκριμένο ρηξικέλευθο σχέδιο, μια συνολική επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση και την πολιτική βούληση να συγκρουστούν με όλους και όλα για το καλό της πόλης και του κοινωνικού συνόλου (όχι για το διαφορετικό καλό κάθε ομάδας, κάθε συντεχνίας, καθενός μας ξεχωριστά).
 
Συμπέρασμα (και συγνώμη για την προχειρότητα και το… λαϊκισμό): οι καλές προθέσεις δε λύνουν το πρόβλημα, ούτε οι αποσπασματικές (σωστές) παρεμβάσεις. Χρειάζεται μια ρηξικέλευθη δράση εδώ που φτάσαμε κι όχι πρόταση.
 
Γι’ αυτό κάνω λόγο για ατολμία. Αν ήθελε πραγματικά η διοίκηση Μπουτάρη να ταρακουνήσει τα νερά θα έπρεπε να πάρει το ρίσκο και το εκλογικό κόστος (δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν αυτό το κόστος θα είχε αρνητικό ή θετικό πρόσημο…) και να υιοθετήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης. Υπάρχουν –και έχουν πληρωθεί αδρά- δεκάδες μελέτες για το πρόβλημα. Δεν υπάρχει σοβαρή γενική κυκλοφοριακή μελέτη εδώ και 14 χρόνια! Αφού δε φρόντισε ο δήμος να την κάνει όλο αυτό το διάστημα ας πάει στη μέθοδο του σοκ.
 
Ο Κώστας Λαλιώτης κάποτε έγινε persona non grata στη Θεσσαλονίκη, επειδή πρότεινε να λειτουργήσει η πόλη με κλιμακωτό ωράριο (πραγματικό όχι γιαλαντζί όπως το σημερινό) κι επειδή τόλμησε να ξεστομίσει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος ΙΧ στο κέντρο της πόλης ή να υιοθετηθεί δακτύλιος. Επιστήμονες λίγο έλειψε να τους πετροβολήσουν επειδή πρότειναν να μπουν αστικά διόδια (με την κρίση και μόνο η υπενθύμισή τους με βάζει σε κίνδυνο;). Κι ο κ. Μπουτάρης πριν από κάποια χρόνια μιλούσε για πεζοδρόμηση του κέντρου, για απαγόρευση της κυκλοφορίας και κυρίως της στάθμευσης ΙΧ κτλ.
 
Και τα αποτελέσματα της ατολμίας, της αναποφασιστικότητας και της απροθυμίας να χαλάσουμε τα κέφια (και τα συμφέροντα) κάποιων ομάδων, υποθήκευσαν το μέλλον μιας ολόκληρης πόλης. Δεν έγινε τίποτα και πολύ φοβάμαι ότι κανείς δε θα λάβει τελικά την απόφαση να υλοποιήσει ένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού.
 
Το δυστύχημα είναι ότι όσοι έχουν καλές προθέσεις και προτάσεις, όταν αναλαμβάνουν ευθύνες είτε υπαναχωρούν, είτε ανακαλύπτουν τα διοικητικά παράδοξα στην Ελλάδα και σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Σκεφτείτε πόσο χρόνο μας παίρνει να αναπλάσουμε τον άξονα Αχειροποίητος – Αγία Σοφία και μας έμεινε αμανάτι η ψευτοπεζοδρόμηση μεταξύ Ερμού και Τσιμισκή. Σκεφτείτε πόσο χρόνο μας παίρνει να δώσουμε λύση στο ζήτημα της στάσης των ταξί. Σκεφτείτε πόσο χρόνο θα του πάρει η «λάου λάου» απαγόρευσης κυκλοφορίας στην παλιά παραλία του δημάρχου μέχρι να αποφασίσει να κάνει μόνιμο το μέτρο για τη Λεωφόρο Νίκης. Αναγνωρίζω ότι όλοι προσπαθούν. Να αναγνωρίσουν ότι δεν αρκεί.
voria.gr
Το μόνο σίγουρο για τους Αμερικάνους είναι πως έχουν φαντασία.

Η Νέα Υόρκη υποδέχτηκε το πρώτο εστιατόριο που φτιάχνει burger από  γρύλους και ακρίδες. Συνιστάται για τολμηρούς και λογικά δεν θα θυμίζει Wendy's...





Μια σειρά πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των διαδικασιών απονομής της προανήγγειλε ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπάρχει ήδη υπό διαμόρφωση πλήθος κομβικών σχεδίων νόμου, πολλά από τα οποία θα κατατεθούν τους πρώτους μήνες του 2014.

Το πρώτο εξ αυτών, αφορά στη θέσπιση της διαδικασίας της υποχρεωτικής ενδικοφανούς προσφυγής που θα αποσυμφορήσει τα διοικητικά δικαστήρια και θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα για τους πολίτες και το Δημόσιο. Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, προανήγγειλε νομοσχέδια για: τους Νέους Κώδικες Πολιτικής Δικονομίας, την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό των ποινικών διατάξεων κατά της διαφθοράς, για τη δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στις θεσμικές και οργανωτικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, καταπολεμούν τη γραφειοκρατία και εξοικονομούν ανθρώπινους πόρους και κόστος για το Δημόσιο και τους πολίτες, ο κ. Αθανασίου προανήγγειλε: Τη δημιουργία Σώματος Δικαστικής Αστυνομίας, την «Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη», την ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων (ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων κ.α), την ολοκλήρωση συστήματος ψηφιακής καταγραφής των πρακτικών συνεδριάσεων, και την υλοποίηση του Εθνικού Ποινικού Μητρώου.

http://aftodioikisi.gr 
Σαν σήμερα, το 1966, το φέρι μποτ «Ηράκλειον», το οποίο ταξίδευε από Κρήτη προς Πειραιά, βυθίστηκε ανοικτά της νήσου Φαλκονέρας, παρασύρνοντας στον θάνατο 217 άτομα.

1660 - Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε αγγλική θεατρική σκηνή γυναίκα ηθοποιός. Η ηθοποιός (η Μάργκαρετ Χιουζ ή η Αν Μάρσαλ) υποδύεται τη Δεισδαιμόνα, στον Οθέλο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1827 - Η Τουρκία εκδίδει «Χάτι Σερίφι», με το οποίο όλοι οι «άπιστοι» χαρακτηρίζονται θανάσιμοι εχθροί των μουσουλμάνων.

1886 - Iδρύεται η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας και Βιομηχανικών Οργανισμών (AFL- CIO).

1912 - O ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά.

1941 - Oι ΗΠΑ και η Βρετανία κηρύττουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία, μετά την επίθεση της τελευταίας στο Περλ Χάρμπορ.

1966 - Ώρα 02.06 πρωινή το φέρι-μποτ "Ηράκλειον" βυθίζεται λόγω διάρρηξης του πλευρικού καταπέλτη μέσα σε 10' ανοικτά της νήσου Φαλκονέρας, παρασύροντας στο θάνατο 217 από τους επιβαίνοντες.

1969 - Ένα Douglas DC-6 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται στην Κερατέα Αττικής. 85 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος νεκροί.

1971 - Ο καρδιοχειρουργός, Γεώργιος Τόλης, πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση «bypass» στην Ελλάδα.

1974 - Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό στην Ελλάδα (υπέρ της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας 69,2%)

1980 - Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των "Beatles", Τζον Λένον από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.

1991 - Οι ηγέτες της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας συμφωνούν στη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.) με πρωτεύουσα το Μινσκ.

http://www.enikos.gr 
Πάνω από 15.000 φορές μέσα στο τελευταίο εξάμηνο κάλεσε την Αστυνομία. Η είδηση προέρχεται από την πόλη Σακάι κοντά στην Οσάκα, με μια 44χρονη γυναίκα, η οποία έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο τους αστυνομικούς χωρίς λόγο!
Όπως λένε οι αξιωματικοί της υπηρεσίας, υπήρξε μέρα που τους πήρε και… 127 φορές τηλέφωνο.
Παρόλο που της είχαν ζητήσει να σταματήσει να τους ενοχλεί, εκείνη συνέχιζε.
Στο τέλος, την συνέλαβαν με χειροπέδες, μιας και δεν τους άφηνε ν΄ασκήσουν τα καθήκοντα τους.
Οι αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η συμπεριφορά της να οφείλεται σε ψυχική ασθένεια, ενώ η ίδια δεν έκανε καν τον κόπο να τους πείσει πως διέτρεχε όντως κίνδυνο.
Τώρα, λόγω της… επιμονής της, η 44χρονη αντιμετωπίζει έως και 3 χρόνια φυλάκιση, ή πρόστιμο 4.900 δολαρίων.
aftodioikisi.gr
Μπορείτε τώρα πια να πείτε ότι το υψηλό IQ σας ευθύνεται για το hangover σας, γιατί μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση ανάμεσα στη νοημοσύνη και στη κατανάλωση του αλκοόλ.
Όσο πιο γρήγορα μιλάτε, τόσο πιο γρήγορα θα πιείτε

Φινλανδοί ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 3000 αδέλφια και πανομοιότυπα δίδυμα και διαπίστωσαν ότι το αδέλφι που ανάπτυξε πρώτο την λεκτική ικανότητα, την ανάγνωση και τη χρήση εκφραστικής γλώσσας, επίσης έτεινε να είναι το πρώτο που δοκίμαζε αλκοόλ και επίσης έπινε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό καθ΄όλη την διάρκεια της εφηβείας.

Η λεκτική ανάπτυξη μπορεί να συσχετιστεί με την νοημοσύνη. Το προφορικά πρώιμο δίδυμο είχε επίσης, κατά μέσο όρο, περισσότερους φίλους, και είναι πιο πιθανό να καταλήξει σε κοινωνικές καταστάσεις όπου το αλκοόλ είναι παρόν: “Καλές γλωσσικές δεξιότητες μειώνουν την πιθανότητα απόρριψης από ομότιμους και υψηλότερη κοινωνική δραστηριότητα προβλέπει πιο συχνή κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία" γράφουν οι ερευνητές.

Αυτοί που άρχισαν να μιλάνε σε μικρότερη ηλικία συνδέονται επίσης με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις σε όλη την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς υπάρχουν και υψηλότερες πιθανότητες για την αποφοίτησή τους από το πανεπιστήμιο. Η επίτευξη υψηλότερων επιπέδων εκπαίδευσης συσχετίζεται επίσης με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η νοημοσύνη συσχετίζεται με την περιέργεια και την επιθυμία για νέες εμπειρίες. “Γνωστικές λειτουργίες και ικανότητες ανάγνωσης στην παιδική ηλικία σχετίζονται με την τάση της αναζήτησης έντονων διεγέρσεων.”

Οι συχνοί χρήστες του αλκοόλ προσαρμόζονται εξελικτικά

Σύμφωνα με το Savanna-IQ Interaction Hypothesis και τον εξελικτικό ψυχολόγο Satoshi Kanazawa, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δυσκολεύεται σε καταστάσεις που δεν υπήρχαν στη περίοδο των παγετώνων, κατά την οποία και εξελίχθηκε το ανθρώπινο είδος. Κάποιοι εγκέφαλοι όμως (λιγότερο ευφυείς) έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους, γράφει ο Kanazawa.

“Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρουσιάζει δυσκολίες στην κατανόηση και την απασχόληση με οντότητες και καταστάσεις που δεν υπήρχαν στο προγονικό περιβάλλον ... η γενική νοημοσύνη εξελίχθηκε ως μία συγκεκριμένη ψυχολογική προσαρμογή για να λύσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εξέλιξη του είδους.” Η κατανάλωση του αλκοόλ είναι μια «εξελικτική προσαρμογή» - οι άνθρωποι άρχισαν την καλλιέργεια και την κατανάλωση αλκοόλ μόνο πριν από περίπου 10.000 χρόνια (παρόλο που μπορεί να είχαν καταναλώσει ίχνη αιθανόλης σε φρούτα που είχαν υποστεί ζύμωση) - έτσι, αυτό το μοντέλο δείχνει μια σχέση μεταξύ νοημοσύνης και κατανάλωσης.

Όταν ο Kanazawa ανέλυσε τις πληροφορίες που απέκτησε από παιδιά στην Βρετανία, βρήκε αυτήν τη σχέση. Πάνω στα αποτελέσματα της National Child Development Study, η οποία παρακολούθησε όλα τα παιδιά που είχαν γεννηθεί μια συγκεκριμένη εβδομάδα του Μαρτίου το 1958, ο Kanazawa βρήκε ότι τα παιδιά με υψηλότερο IQ, μεγάλωσαν πίνοντας περισσότερο αλκοόλ από τους λιγότερο ευφυείς συνομήλικούς τους.

Αξιολόγησε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας, της συχνότητας του εκκλησιασμού, της κοινωνικής τάξης, της εκπαίδευσης των γονέων τους και της ικανοποίησης από τη ζωή τους. Διαπίστωσε ότι η νοημοσύνη πριν από την ηλικία των 16 ετών ήταν ο δεύτερος παράγοντας σε σύγκριση με το φύλο στην πρόβλεψη της κατανάλωσης αλκοόλ στην ηλικία των 23 ετών.

Στο μοντέλο του Kanazawa, τα παράνομα ναρκωτικά αποτελούν μία άλλη εξελικτική εμπειρία - ο ίδιος (και άλλοι) βρήκε επίσεις μια σύνδεση μεταξύ του υψηλού IQ και τον πειραματισμό με τα ναρκωτικά. Στη μελέτη του Kanazawa, όσο πιο υψηλό ήταν το IQ ενός ερωτώμενου πριν την ηλικία των 16, τόσο και περισσότερες ψυχοδραστικές ουσίες είχε δοκιμάσει μέχρι την ηλικία των 42.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τριαντάχρονες γυναίκες που είχαν υψηλή βαθμολογία σε τεστ IQ που πήραν όταν ήταν ακόμα 5 ετών, είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν καπνίσει μαριχουάνα ή να έχουν χρησιμοποιήσει κοκαΐνη. Οι άνδρες που είχαν σκοράρει έναν μεγάλο βαθμό στο τεστ νοημοσύνης, όταν ήταν ακόμη παιδιά, είχαν 50 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να έχουν καταναλώσει πρόσφατα αμφεταμίνες ή έκσταση.

Οι έξυπνοι άνθρωποι προτιμούν το κρασί

Μια μελέτη η οποία συνέκρινε τα αποτελέσματα IQ από 1800 Δανούς άνδρες με τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος, βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του υψηλού IQ στην αρχή της ενηλικίωσης και της προτίμησης του κρασιού από την μπύρα αργότερα στη ζωή τους, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “Στον δανικό πληθυσμό που η μπύρα συνήθως προτιμάται, ... η κατανάλωση κρασιού είναι ένα σημάδι της υψηλής κοινωνικής τους θέσης." Η συσχέτιση μεταξύ των εισοδημάτων, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής θέσης και της ευφυΐας θα μπορούσε να εξηγήσει τα ευρήματά τους.

Απόφοιτοι πανεπιστημίου πίνουν περισσότερο

Ερευνητές από το London School of Economics που εξέτασε στοιχεία από χιλιάδες Βρετανούς ενήλικες στη δεκαετία του '30, βρήκαν θετική συσχέτιση μεταξύ του μορφωτικού επιπέδου και της καθημερινής κατανάλωσης.

Η σχέση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες. Οι γυναίκες που είχαν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο είχαν 86 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες που δεν είχαν αποφοιτήσει από το λύκειο να παραδεχθούν ότι καταναλώνουν αλκοόλ τις περισσότερες ημέρες. Οι πιθανές εξηγήσεις συμπεριλαμβάνουν “μια πιο έντονη κοινωνική ζωή που ενθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ, μεγαλύτερη δέσμευση σε ανδρικούς κύκλους, μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή της χρήσης αλκοόλ και της κατάχρησης, περισσότερη έκθεση στο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εύπλαστης ηλικίας, και μεγαλύτερη αναβολή της τεκνοποίησης μεταξύ των καλύτερα μορφωμένων”.

Η σχέση μεταξύ της εκπαίδευσης και της κατανάλωσης ισχύει και για τους Αμερικανούς ενήλικες. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνονται με το επίπεδο εκπαίδευσης. Με το 68,4% των αποφοίτων πανεπιστημίου να περιγράφουν τους εαυτούς τους ως συχνούς χρήστες οινοπνευματωδών ποτών, σε σύγκριση με το 35,2% ενηλίκων χωρίς διπλώματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

briefingnews.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!