Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Για να κολυμπάτε σαν δελφίνι, τι χρειάζεστε; Δέρμα καρχαρία... εκτυπωμένο!
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ δημιούργησαν και εκτύπωσαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή- μια ρεαλιστική απομίμηση ενός καρχαριο-δέρματος, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς βελτιώνει κατά 6,6% τις κολυμβητικές επιδόσεις, με αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά σχεδόν 6%.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας "Journal of Experimental Biology", κατόρθωσαν να προσομοιώσουν τα εκατομμύρια μικροσκοπικά οδοντωτά λέπια που υπάρχουν πάνω στο φαινομενικά λείο δέρμα του καρχαρία και μειώνουν την αντίσταση που ασκεί το νερό.
Οι επιστήμονες, αφού προμηθεύτηκαν ένα κομμάτι καρχαρία από μία ψαραγορά, ανέλυσαν το δέρμα με απεικονιστικές τεχνικές υψηλής ανάλυσης, δημιουργώντας τελικά στον υπολογιστή τους ένα προσομοιωμένο μοντέλο του δέρματος, το οποίο διέθετε, πάνω σε μια ομαλή εύκαμπτη μεμβράνη, χιλιάδες λέπια μήκους 0,15 χιλιοστών το καθένα (περίπου δέκα φορές μεγαλύτερα από το πραγματικό λέπι του καρχαρία).
Το τελικό βήμα ήταν η χρησιμοποίηση ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή για την εκτύπωση του τεχνητού βιομιμητικού δέρματος, με τη χρήση δύο διαφορετικών υλικών, ενός για τα σκληρά λέπια και ενός για την εύκαμπτη μεμβράνη-υπόστρωμα.
Πάντως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν βλέπουν σύντομα να κατασκευάζονται μαγιό από τεχνητό δέρμα καρχαρία λόγω των -προς το παρόν τουλάχιστον- πολλών τεχνικών δυσκολιών για τη βιομηχανική παραγωγή του κατάλληλου υφάσματος- αν και δεν αποκλείουν να συμβεί στο μέλλον.
news.gr
Η φράση «Ρωμαϊκό όργιο» δεν έχει προκύψει τυχαία, αφού οι αρχαίοι Ρωμαίοι αξιωματούχοι φημίζονταν για τις διαστροφές τους. Ωστόσο ορισμένοι αυτοκράτορες κυριολεκτικά ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, μένοντας στην ιστορία για την ακόλαστη φήμη τους.

Ευνουχισμοί, αιμομιξίες, παιδεραστία και πορνεία ήταν σχεδόν καθημερινότητα στο μενού των αυτοκρατόρων, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο «Η σεξουαλική ζωή των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων» του Αγγλοαμερικανού ιστορικού και συγγραφέα Νάιτζελ Κάοθορν.

Ακολουθούν οι 10 χειρότερες διαστροφές από την αρχαία Ρώμη για πραγματικά γερά νεύρα:

Αιμομιξία (ανιψιά)
Ισως το πιο «light» περιστατικό της λίστας και η απόδειξη ότι όταν είσαι αυτοκράτορας μπορείς να κάνεις κυριολεκτικά ότι θέλεις. Πρόκειται για την περίπτωση του αυτοκράτορα Κλαύδιου ο οποίος παντρεύτηκε την ανιψιά του Αγριππίνα, κόρη του νεκρού αδελφού του Γερμανικού. Μάλιστα προκειμένου να προλάβει όσους μπορεί να έκαναν λόγο για αιμομιξία, συγκάλεσε τη Σύγκλητο και έπεισε τους παρευρισκόμενους, ότι ήταν υποχρεωμένος να παντρευτεί την ανιψιά του μετά το θάνατο του αδελφού του, «για το καλό του κράτους» και ότι ήταν «ζήτημα εθνικής σημασίας».

Αιμομιξία (αδελφή)
Στα ίδια -ίσως και χειρότερα- πλαίσια κινήθηκε και ο διαβόητος Καλιγούλας. Ο ίδιος διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με όλες τις αδελφές του και πολλές φορές μάλιστα μπροστά στα μάτια της νόμιμης συζύγου του, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι συχνά εκπόρνευε τις αδελφές του. Ωστόσο η αγαπημένη του αδελφή, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν η Δρουσίλα, με την οποία διατηρούσε σχέσεις απ' όταν ήταν ακόμη μικρά παιδιά και μάλιστα συχνά την έπαιρνε από τον νόμιμο σύζυγο της για να διασκεδάσει χωρίς αυτός να μπορεί να φέρει αντίρρηση.

Αιμομιξία (Οιδιπόδειο σύμπλεγμα)
Ωστόσο κυριολεκτικά «βάζει τα γυαλιά» στους προηγούμενους δύο αυτοκράτορες, ο πυρομανής Νέρωνας, ο οποίος διατηρούσε ερωτική σχέση με τη μητέρα του Αγριππίνα (την προαναφερθείσα). Η σχέση τους προδόθηκε από το αίμα της Αγριππίνας στα ρούχα του και οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να σταματήσουν αυτή τη σχέση, φοβούμενοι ότι η Αγριππίνα θα πάρει μεγάλη εξουσία έτσι. Βέβαια δε πρόλαβαν, αφού τη σχέση διέκοψε ο ίδιος ο Νέρωνας επιχειρώντας να τη σκοτώσει.

Το πρώτο «πορνό»
Ο αυτοκράτορας Τιβέριος όταν αποσυρόταν στο νησί Κάπρι είχε προσλάβει νέους και των δύο φύλων, τους οποίους έβαζε να συνευρίσκονται ανά τρεις μπροστά του, ωστόσο όταν κάποιες φορές ακόμα και αυτό δεν τον ικανοποιούσε, οι ιστορικοί επισημαίνουν ότι διέθετε μία ολόκληρη συλλογή βιβλίων με ερωτικές εικόνες.

Το παιχνίδι του ζώου
Φήμη διεφθαρμένου αυτοκράτορα είχε και ο πυρομανής Νέρωνας, ο οποίος αναφέρεται ότι συχνά κάλυπτε το σώμα του με γούνα ζώου, έμπαινε σε ένα κλουβί και μόλις κάποιος το άνοιγε, όρμαγε και τον δάγκωνε στα γεννητικά όργανα.

Ερωτικοί σταθμοί
Οπως υπήρχαν στάσεις για να ανεφοδιάζονται και να τρώνε τα άλογα στο δρόμο, ο Νέρωνας εισήγαγε και τους «ερωτικούς σταθμούς» με πόρνες κατά μήκος του δρόμου για να «ξεκουράζουν» τους ταξιδιώτες.

Aυτοκρατορικό πορνείο
Ο Καλιγούλας ήταν πολυέξοδος αυτοκράτορας, τόσο πολύ μάλιστα που άδειασε τα ταμεία του κράτους σε σημείο που αναγκάστηκε να μετατρέψει το παλάτι σε ένα αυτοσχέδιο πορνείο, προκειμένου να ξεχρεώσει τους δανειστές του.

Κάνοντας έναν άνδρα, «γυναίκα» του
Προφανώς δεν εννοούμε ομοφυλόφιλο γάμο εδώ, αλλά το «γυναίκα» με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Συγκεκριμένα, ο Νέρωνας πήρε έναν άνδρα, του έκοψε τα γεννητικά όργανα, τον έντυσε γυναικεία και τον παντρεύτηκε με όλες τις τιμές.

Παιδεραστία
Ο αυτοκράτορας Τιβέριος, σύμφωνα με τα στοιχεία, απολάμβανε την «παρέα» μικρών παιδιών καθώς και το κολύμπι κι έτσι επέλεξε να δημιουργήσει ένα ενυδρείο ερωτικής διαστροφής, με πολλά παιδάκια να κολυμπάνε μαζί του.

Το πρώτο όργιο
Η Μεσσαλίνα, σύζυγος του Κλαύδιου (αυτού που τελικά παντρεύτηκε την Αγριππίνα) έμεινε στην ιστορία για τις ακόρεστες σεξουαλικές ορμές της, κάνοντας το Nymphomaniac του Trier να μοιάζει με επεισόδιο του Sesame Street. Ηταν η πρώτη αυτοκράτειρα που εκπορνεύτηκε με τη θέληση της, ενώ κατέχει το ρεκόρ για ταυτόχρονη σεξουαλική συνεύρεση με τους περισσότερους άνδρες μέχρι τότε.
Όταν είχε πρωτοεμφανιστεί το πρωτότυπο, το 2012, η ιπτάμενη μοτοσικλέτα της Aerofex είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στα ΜΜΕ, καθώς η όλη ιδέα παρέπεμπε άμεσα σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως η «Επιστροφή των Τζεντάι».

Έκτοτε δεν είχε γίνει γνωστό κάτι καινούριο- ωστόσο, αυτό άλλαξε πρόσφατα, καθώς η εταιρεία δέχεται πλέον προπαραγγελίες για το φουτουριστικό της όχημα, Aero-X (κόστους που υπολογίζεται στα 85.000 δολάρια), η παράδοση του οποίου εκτιμάται να αρχίσει το 2017.

«Εκεί που πηγαίνετε, δεν υπάρχουν δρόμοι. Γι' αυτό χρειάζεστε το Aero-X, ένα όχημα που κάνει την πτήση χαμηλού ύψους ρεαλιστική και οικονομική.

Πετώντας τρία μέτρα πάνω από το έδαφος, σε ταχύτητα 72 χιλιομέτρων την ώρα, το Aero-X δεν μοιάζει με κανένα άλλο όχημα που έχετε δει. Είναι ένα χόβερκραφτ που λειτουργεί σαν μοτοσικλέτα- ένα όχημα εκτός δρόμου που σας απομακρύνει από το έδαφος.

Το Aero-X μπορεί να προσαρμοστεί για απεριόριστες εξωτερικές χρήσεις: τοπογράφηση, έρευνα και διάσωση, περιπολίες, αντιμετώπιση καταστροφών, αγροτικές εφαρμογές αέρος, ράντσα και πολλά άλλα. Ή μπορεί απλά να θέλετε να πάτε στην έρημο και να πετάξετε» αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Όπως υποστηρίζεται, ο χειρισμός του οχήματος είναι πολύ εύκολος, στην ουσία ενστικτώδης, και χρειάζεται μόλις ένα σαββατοκύριακο εκπαίδευσης για να μάθει να το χειρίζεται κανείς με ασφάλεια, καθώς ανταποκρίνεται στις κινήσεις του χειριστή όπως μία μοτοσικλέτα, ενώ παράλληλα είναι φθηνότερο από ένα αεροπλάνο ή ελικόπτερο.

«Η συντήρησή του είναι απλή και φθηνή, καθώς είναι φτιαγμένο από πολύ λίγα κινητά σημεία και κινείται χάρη σε έναν αξιόπιστο κινητήρα στροφείου» σημειώνεται.

Η προκαταβολή είναι ύψους 5.000 δολαρίων ανά όχημα, και η εταιρεία παρέχει εγγύηση επιστροφής. Όπως επισημαίνεται, έξι μήνες πριν την παράδοση η Aerofex θα έρθει σε επαφή με τον πελάτη για να κάνει κάποιες επιλογές και να επιβεβαιώσει την ημερομηνία παράδοσης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΙΕΕΕ Spectrum, το διθέσιο Aero-X θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο μέχρι 140 κιλών, και θα έχει δυνατότητα συνεχόμενης λειτουργίας για μία ώρα και 15 λεπτά με γεμάτο ρεζερβουάρ. Οι δοκιμαστικές πτήσεις του τελικού σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσουν το 2016.

Το Aero-X βασίζεται σε σχέδια ενός οχήματος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου (δεκαετίες 1950-1960) του μηχανικού Φρανκ Πιασέκι, ο οποίος είχε αναπτύξει ένα παρόμοιο «ιπτάμενο τζιπ» για τον αμερικανικό στρατό – ωστόσο η ιδέα εγκαταλείφθηκε λόγω θεμάτων σταθερότητας και ελέγχου, τα οποία η Aerofex επιχειρεί να επιλύσει, ενσωματώνοντας παράλληλα συστήματα αυξημένης ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Ο Ελβετός υπερρεαλιστής ζωγράφος, γλύπτης, σκηνογράφος και δημιουργός του κινηματογραφικού "Άλιεν", ο Χ.Ρ Γκίγκερ, απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών, όπως μετέδωσε η ελβετική τηλεόραση. 
 
Γιός χημικού, ο Γκίγκερ ονομαζόταν στην πραγματικότητα Χανς Ρούντολφ. Γεννήθηκε το 1940 και πέθανε τη Δευτέρα στη Ζυρίχη ύστερα από τραυματισμό του από πτώση, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός SRF και ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Γκίγκερ έγινε γνωστός ως ο δημιουργός του "Άλιεν", του εξωγήινου χαρακτήρα που πρωταγωνιστούσε στην ομότιτλη ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ το 1979.

Μάλιστα, το 1980 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερων Οπτικών Εφέ για τη συγκεκριμένη ταινία.

Με σπουδές στην Αρχιτεκτονική και στο Βιομηχανικό Σχέδιο στη Ζυρίχη, ο Γκίγκερ με τα έργα του διερευνούσε τη σχέση ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και τις μηχανές.

Το 1998, ίδρυσε το δικό του μουσείο στην πόλη Γκριγιέρ της κεντρικής Ελβετίας, όπου εκτίθενται πολλοί από τους πίνακές του, τα γλυπτά και τα κινηματογραφικά του σχέδια καθώς και η ιδιωτική συλλογή του με έργα τέχνης, στα οποία περιλαμβάνονται και πίνακες του Σαλβαντόρ Νταλί.

http://www.newsbomb.gr 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την αποχώρηση του Ντρου Γκόνταρντ από την καρέκλα του σκηνοθέτη για το «The Martian» της 20th Century Fox, αλλά το στούντιο επέμεινε να αναλάβει ο Ματ Ντέιμον τον πρωταγωνιστικό ρόλο και όπως φαίνεται καλά έκανε, αφού τελικά πίσω από την κάμερα δε θα καθίσει άλλος από τον Ρίντλεϊ Σκοτ.

Ο Γκόνταρντ, που επιμελήθηκε σεναριακά τη μεταφορά του sci-fi μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ταινία για τον προγραμματισμό του spin off του Spider – Man «The Sinister Six» και εικάζουμε ότι το να εγκαταλείψεις το προσωπικό σου πρότζεκτ για ένα φραντσάιζ από αυτά μάλιστα που δεν μοιάζουν ικανά να γίνουν μεγάλες επιτυχίες, έχει το τίμημά του.

Η ταινία, με αύρα «Ναυαγού» του Ζεμέκις και «Apollo 13» του Ρον Χάουαρντ, εστιάζει σε έναν αστροναύτη, απομονωμένο σε μια αποικία στον Άρη, που προσπαθεί να επιβιώσει, ενώ η NASA προσπαθεί να σώσει την παράτολμη αποστολή.

Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρει ο Ματ Ντέιμον σε ρόλο … Τομ Χανκς, αλλά ο Σκοτ, σκηνοθέτης με εμπειρία στο διάστημα, αναμένεται να καταπιαστεί με το πρότζεκτ μετά την κυκλοφορία της βιβλικής «Εξόδου» του κι εν μέσω σχεδίων για σίκουελ του «Προμηθέα», το οποίο δεν αποκλείεται τελικά να επιβλέψει απλώς ως παραγωγός.

ΠΗΓΗ: e-go.gr/cinemag
Μπορεί αποκλειστικό κίνητρο για κάποιες να επισκεφθούν το γυμναστήριο να είναι η εμφάνιση, αλλά ένα γυμνασμένο σώμα δεν είναι ο μοναδικός λόγος που πρέπει να παρακινεί τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, το 10% των θανάτων σχετίζονται με την αδράνεια- ποσοστό που ξεπερνάει αυτό των θανάτων από το κάπνισμα.
Ερευνητές της ιατρικής σχολής του Harvard εξέδωσαν έρευνα, σύμφωνα με την οποία, το 2010, ο αριθμός των θανάτων από αιτίες όπως η διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και κάποιες μορφές καρκίνου σχετίζονται με την έλλειψη αθλητικής δραστηριότητας. Οι θάνατοι από αυτά τα αίτια έφτασαν τα 5.3 εκατομμύρια, με αυτούς που οφείλονται στο κάπνισμα να μην ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια. Η αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας κατά 10% παγκοσμίως θα μείωνε το ποσοστό των θανάτων κατά 553.000 ετησίως.

Υπάρχουν και άλλες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η αδράνεια μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα και, συνεπώς, όσο περισσότερο μπορούμε να κινούμαστε καθημερινά τόσο καλύτερα. Ακόμα κι αν, κάθε μέρα, κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά διάδρομο ή ελλειπτικό, καλό είναι να περπατάτε περισσότερο, αλλά και να κάνετε τακτικά διαλείμματα, στο γραφείο, ώστε να σηκώνεστε και να κινήστε, έστω και ελάχιστα.

http://www.4news.gr 
Στο Γιουβέντους Στάντιουμ του Τορίνο η Σεβίλλη κατέκτησε στα πέναλτι το Europa League της σεζόν 2013/14 και ισοφάρισε, μέσα στην έδρα της, το ρεκόρ της Μεγάλης Κυρίας, με τρεις κατακτήσεις, όσες έχουν και οι Λίβερπουλ και Ίντερ.
Ο τελικός με τη Μπενφίκα κερδήθηκε με 4-2 στα πέναλτι, μετά τις χαμένες κακές εκτελέσεις των Καρντόζο και Ροντρίγκο και είναι το δεύτερο τρόπαιο που κερδίζει στα πέναλτι η Σεβίλλη, μετά από το κύπελλο UEFA με αντίπαλο την Εσπανιόλ. Ταυτόχρονα, πρόκειται για τον πρώτο τελικό του Europa League που κρίνεται στη διαδικασία των πέναλτι.
Η Μπενφίκα, από την πλευρά της, ηττάται σε όγδοο σερί τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Πρωταθλητριών 1961/62 και την... περιβόητη πλέον κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν, στον οποίο έκαναν και πάλι επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του στη Βουδαπέστη πριν τον αγώνα για να "σπάσει" η κατάρα.
Οι Λουζιτανοί, που έχουν άλλον έναν τελικό να δώσουν την Κυριακή, με αντίπαλο τη Ρίο Άβε, διεκδικώντας το κύπελλο Πορτογαλίας, ήταν καλύτεροι στον αγώνα, αλλά τους κόστισαν οι απουσίες του Πέρεζ και του Σάλβιο, κάνοντας περισσότερο ασύνδετο το κέντρο της ομάδας.
Ωστόσο, δημιούργησαν ευκαιρίες, μερικές από τις οποίες κλασικές και ο Μπέτο, ένας Πορτογάλος τερματοφύλακας που διώχθηκε από την Πόρτο και απορρίφθηκε από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, έκανε την απόκρουση του αγώνα σε σουτ του Λίμα, ενώ αποσόβησε και το γκολ και σε τετ-α-τετ με τον Μάξι Περέιρα.
Ο Ουνάι Έμερι επέλεξε καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα η Σεβίλλη να αγωνιστεί με αντεπιθέσεις και έδωσε προτεραιότητα στην αμυντική λειτουργία, με την Μπενφίκα να έχει την κατοχή της μπάλας, ως συνήθως, καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Μάταια... Ο Έμερι τελικά δικαιώθηκε, κάνοντας τους Ανδαλουσιάνους την πλέον επιτυχημένη ομάδα του θεσμού, με τρεις κατακτήσεις σε ισάριθμους τελικούς (100% επιτυχία).

 news.gr
Η δασκάλα της Α' δημοτικού έχει πρόβλημα με τον Τοτό που όλο βρίζει
και δε δίνει την παραμικρή σημασία στο μάθημα.
'Ποιο είναι το πρόβλημά σου?', τον ρωτάει εξαγριωμένη.
'Είμαι πολύ έξυπνος για να είμαι στην πρώτη τάξη'. Απαντά ο Τοτός με ύφος. 'Η αδερφή μου είναι στην τρίτη τάξη και είμαι πολύ εξυπνότερος από αυτήν Πιστεύω πως πρέπει να πάω τουλάχιστον στην τρίτη κι εγώ'.
Η δασκάλα τον πάει στον διευθυντή, ο οποίος συμφωνεί να του κάνουν διάφορα tests γνώσεων κι εξυπνάδας κι αν απαντήσει σωστά, να τον βάλουν στη τρίτη τάξη.
'Πόσο κάνει 3x13?', ρωτά ο διευθυντής.
'Τριάντα εννέα'.
'Ποια είναι η πρωτεύουσα της Φιλανδίας?'
'Το Ελσίνκι'..
'Πότε γιορτάζουμε το έπος της Αλβανίας?'
'Την 28η Οκτωβρίου'
Σε όλες τις ερωτήσεις του διευθυντή, ο Τοτός απαντά σωστά. Όμως, μετά
αρχίζει να ρωτά η δασκάλα, η οποία τον έχει άχτι και θέλει να
αποδείξει πόσο αθυρόστομος είναι.
'Τι είναι αυτά που η αγελάδα έχει 4 κι εγώ 2?', ρωτάει πονηρά η δασκάλα.
'Τα πόδια', απαντά ήρεμα ο Τοτός.
'Τι είναι αυτό που έχεις μέσα στο παντελόνι σου, ενώ εγώ δεν έχω?'
'Τσέπες'.
'Τι είναι μαλλιαρό, οβάλ, γλυκό και μέσα υγρό?'
'Η καρύδα'.
'Τι μπαίνει μέσα σκληρό και ροζ και βγαίνει μαλακό και βρεγμένο?'
Ο διευθυντής ανοίγει διάπλατα τα μάτια του, αλλά πριν προλάβει να
μιλήσει ο Τοτός λέει με αυτοπεποίθηση:
'Η τσίχλα'.
'Τι κάνει ο άντρας όρθιος, η γυναίκα καθιστή και το σκυλί στα τρία
πόδια του?', ρωτά ακόμη πιο έντονα η δασκάλα.
'Χειραψία'.
Η δασκάλα τα έχει πάρει στο κρανίο! Αποφασίζει λοιπόν να χτυπήσει πιο δυνατά:
'Χώνεις τα παλούκια μέσα μου. Με πιέζεις, με καρφώνεις κι εγώ
ανεβαίνω. Δεν προλαβαίνεις να τελειώσεις κι εγώ βρέχομαι. Τι είμαι?'
Τα μάτια του διευθυντή ανοίγουν τρομαγμένα, αλλά πάλι πριν προλάβει να
πει κάτι, ακούει τον Τοτό να απαντά:
'Η σκηνή!', απαντά με σιγουριά ο Τοτός.
'Βάζεις το δάχτυλο μέσα μου! Με παίζεις νευρικά! Ο σωστός άντρας αυτό κάνει πρώτα. Τι είμαι?'
Ο διευθυντής πλέον άναυδος κοιτάζει σαν χαμένος!
'Η βέρα!', λέει θριαμβευτικά ο Τοτός.
'Είμαι σε διάφορα μεγέθη. Όταν δεν είμαι καλά, στάζω. Όταν με πιάνεις και με αναταράζεις, ανακουφίζομαι.... Τι είμαι?'
'Η μύτη'.
'Είμαι σα σκληρό δοκάρι με σουβλερή άκρη. καρφώνομαι με δύναμη τρέμοντας.. Τι είμαι?'
'Το βέλος!'.
'Αρχίζω από 'μ' και τελειώνω σε 'ι'. Όταν με δοκιμάσεις λιγώνεσαι. Τι είμαι?'
'Το μέλι φυσικά!'
Ο διευθυντής φωνάζει: 'Φτάνει πια! Ποια τρίτη τάξη? Στείλε το παλιόπαιδο κατευθείαν στο πανεπιστήμιο! Εγώ από μέσα μου απάντησα λάθος σε όλες τις ερωτήσεις...!!!'
Ένα ενεργό ηφαίστειο κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, το οποίο θα μπορούσε να εκραγεί λιώνοντας τα στρώματα πάγου… από μέσα, ανακάλυψαν οι επιστήμονες, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη του ηφαιστείου κάτω από τα παχιά στρώματα πάγου, όταν εγκατέστησαν συσκευές για τη μέτρηση της τεκτονικής δραστηριότητας στην περιοχή Marie Byrd Land, στη δυτική πλευρά της ηπείρου.

Οι επιστήμονες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους σεισμογράφους, για να τους βοηθήσουν στις προσπάθειές τους να υπολογίσουν το βάρος του στρώματος πάγου στην περιοχή.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν… ένα ηφαίστειο κάτω από αυτό!

Παρότι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια έκρηξη θεωρείται αδύνατο να μπορούσε να σπάσει τον πάγο, ωστόσο από τη θερμότητα θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά το τοπίο της περιοχής.

Μια έκρηξη κάτω από τους παγετώνες θα μπορούσε να προκαλέσει λιώσιμο των πάγων, αυξάνοντας την ποσότητα του νερού που καταλήγει στη θάλασσα.

«Υπάρχουν αρκετά ηφαίστεια σε αυτήν την περιοχή της Δυτικής Ανταρκτικής και η υψηλή ροή θερμότητας μέσω του φλοιού στην περιοχή θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα του στρώματος πάγου. Οι εκρήξεις σε αυτήν την περιοχή είναι απίθανο να διεισδύσουν περισσότερο από 1,2 – 2 χιλιόμετρα στον υπερκείμενο πάγο, ωστόσο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων νερού από την τήξη, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τη ροή του ρεύματος του παγετώνα» ανέφερε η Amanda Lough από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που συμμετείχε στην έρευνα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature Geoscience.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο κύκλος των διαπραγματεύσεων την ΠΑΕ με δύο από τους πιο σημαντικούς παίκτες που βρίσκονται στο ρόστερ του ΠΑΟΚ.
Στον Δικέφαλο σύμφωνα με το inpaok, αναμένεται να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Αθανασιάδη και Γλύκο, δύο παικτών που όχι μόνο τα....
συμβόλαια του λήγουν την νέα σεζόν -κάτι που σημαίνει ότι μπορούν τον χειμώνα να συμφωνήσουν με άλλον σύλλογο- αλλά είναι και από τους πιο χαμηλόμισθους της ομάδας!
Με λίγα λόγια ο ΠΑΟΚ αναμένεται να ανταμείψει τους δύο παίκτες αλλά και να τους «δέσει» με τους Γλύκο και Αθανασιάδη να αγωνίζονται για «λίγα λεφτά» σε σχέση με τα όσα προσφέρουν αλλά και με αυτά που παίρνουν άλλοι ποδοσφαιριστές.
Σύμφωνα με το τρέχον συμβόλαιο του Κλάους που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων του εξωτερικού, ο επιθετικός του ΠΑΟΚ πληρώνεται 150.000 ευρώ ετησίως ενώ του Γλύκου δεν ξεπερνάει τα 90.000 ευρώ.
Τα θέματα των δύο παικτών δεν έχουν ξεκαθαρίσει ως τώρα λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην ΠΑΕ αλλά και τους συνεχόμενους αγώνες στα πλέι οφ.

http://simantra.blogspot.gr 
Συγκλονίζει η αποκάλυψη των επιστημόνων ότι οι πρόγονοι του συγχρόνου ανθρώπου (homo sapiens) είχαν ένα σημαντικό μέρος του DNA τους κοινό με εκείνο των «ξαδελφιών» τους, των Νεάντερταλ, γεγονός που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ανάμεσα στα δύο είδη του ανθρώπινου γένους (homo) υπήρξε σεξουαλική διασταύρωση και γενετική επιμιξία.
 Όμως, μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την εκτίμηση, αντιτείνοντας πως οι ομοιότητες του DNA τελικά οφείλονται απλώς στο γεγονός ότι τα δύο είδη μοιράζονταν έναν μακρινό κοινό πρόγονο, κάτι που άφησε παρόμοια κατάλοιπα στο γενετικό υλικό τους.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον Αντρέα Μανίκα του τμήματος ζωολογίας της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), θεωρούν ότι το ποσοστό του κοινού DNA που μπορεί να αποδοθεί στην επιμιξία, έχει υπερεκτιμηθεί σημαντικά.
Η αιτία, όπως πιστεύουν, είναι ότι δεν ελήφθη υπόψη η μεγάλη γενετική ποικιλομορφία που ήδη υπήρχε μεταξύ των διαφορετικών πληθυσμών των προγόνων μας στην Αφρική, ιδίως μεταξύ των βορειαφρικανών και των νοτιαφρικανών.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις γενετικές διαφορές του homo sapiens, οι Βρετανοί ερευνητές υπολόγισαν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ πρέπει να είχαν έναν κοινό πρόγονο -μερικοί τον ονομάζουν «άνθρωπο της Χαϊδελβέργης» (homo heidelbergensis)- πριν από περίπου 500.000 χρόνια, ο οποίος ζούσε τόσο στην Αφρική όσο και στην Ευρώπη.
Ο αποχωρισμός του αφρικανικού κλάδου του κοινού προγονικού είδους από τον ευρωπαϊκό κλάδο -πιθανώς εξαιτίας κλιματικών και περιβαλλοντικών λόγων- εκτιμάται ότι έγινε πριν από περίπου 350.000 χρόνια, ενώ η μετέπειτα διαχωρισμένη εξέλιξη αυτού του πρώην κοινού είδους μπορεί να εξηγήσει τις κατοπινές ομοιότητες του DNA.
Ο αφρικανικός κλάδος εξελίχθηκε στον σύγχρονο άνθρωπο (homo sapiens) που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο πριν από περίπου 60.000- 70.000 χρόνια, ενώ ο ευρωπαϊκός κλάδος εξελίχθηκε στον Νεάντερταλ. Όμως οι βορειαφρικανικοί πληθυσμοί που ζούσαν παραδοσιακά πιο κοντά στους Ευρωπαίους Νεάντερταλ, διατήρησαν στο DNA τους την ανάμνηση του κοινού παρελθόντος τους.
Όταν, πιο πρόσφατα, οι homo sapiens μετανάστευσαν και συνάντησαν τους Νεάντερταλ στην Ευρώπη, δεν είναι ανάγκη, σύμφωνα με τη νέα βρετανική μελέτη, να υπήρξαν επιμιξίες για να εξηγηθεί η προϋπάρχουσα μερική επικάλυψη του γενετικού υλικού τους.
Όπως είπε ο Μανίκα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί τελείως η πιθανότητα σεξουαλικής διασταύρωσης και γενετικής επιμιξίας ανάμεσα στα δύο είδη, όμως, όπως εκτίμησε, θα είχε πολύ μικρότερη επίδραση από ό,τι θεωρείται σήμερα.
Την αντίθετη άποψη, ότι υπήρξε αυτή η επιμιξία και ήταν σημαντική, προώθησε η ανάγνωση, το 2010, του γονιδιώματος του Νεάντερταλ από τον κορυφαίο γενετιστή καθηγητή Σβάντε Πάαμπο του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, στη Λειψία.
Το συμπέρασμά του ήταν ότι περίπου το 1% έως 4% του DNA των περισσότερων ανθρώπων που ζουν σήμερα εκτός της Αφρικής (Ευρωπαίων και Ασιατών), είναι κοινό με εκείνο των Νεάντερταλ, γεγονός που έχει ερμηνευθεί ως προϊόν επιμιξίας (οι γηγενείς Αφρικανοί, ιδίως του Νότου, δεν έχουν σχεδόν καθόλου κοινό DNA με τους Νεάντερταλ).
Σχολιάζοντας τη νέα βρετανική εκτίμηση, ο Πάαμπο, που ετοιμάζει νέα γενετική μελέτη για να υποστηρίξει τη θέση του, επέμεινε ότι η δική του ερμηνεία είναι πιο σωστή. «Βρήκαμε ότι η τελευταία μεταφορά γονιδίων από τους Νεάντερταλ (ή τους συγγενείς τους) στους Ευρωπαίους πιθανώς συνέβη πριν από 37.000- 86.000 χρόνια και, το πιο πιθανό, μεταξύ 47.000- 65.000 χρόνια.
Αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι υπήρξαν πρόσφατες επιμιξίες και ότι αυτές συνέβησαν όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι με τις τεχνολογίες της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου, καθώς επεκτείνονταν έξω από την Αφρική, συνάντησαν τους Νεάντερταλ», όπως είπε.
Επίσης ο καθηγητής Ντέιβιντ Ράιχ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, συνεργάτης του Πάαμπο, δήλωσε ότι δεν έχει πειστεί από τη νέα βρετανική μελέτη πως δεν υπήρξε εκτεταμένη.

Τώρα μπορείτε να μάθετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ψηφίσετε ηλεκτρονικά.

Για να μάθεις πού ψηφίζεις, μπορείς να ενημερωθείς από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ειδικότερα, αρκεί να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, να κάνετε κλικ στην επιλογή «Εκλογές» και στη συνέχεια να κάνετε κλικ στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις». Στη συνέχεια, επιλέγετε την ένδειξη «Ελληνες πολίτες» ή την ένδειξη «Ευρωπαίοι πολίτες».

Από εκεί, συμπληρώνετε τα βασικά σας στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ονόματα γονέων και έτος γέννησης και η εφαρμογή σας βγάζει αποτελέσματα με τα πλήρη στοιχεία που χρειάζεστε όπως τον ειδικό εκλογικό αριθμό σας, το εκλογικό διαμέρισμα και τη δημοτική ενότητα όπου ανήκετε, την περιφερειακή ενότητα, το νομό καθώς και τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος όπου θα ψηφίσετε.





Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε την διεύθυνση η εφαρμογή σας παρέχει χάρτη. Μπορείτε να μπείτε στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» κάνοντας κλικ ΕΔΩ

http://www.fpress.gr 
Στις 15 Μαΐου 1618 ο Γιοχάνες Κέπλερ διατυπώνει τον τρίτο νόμο της κίνησης των πλανητών.

392 - Δολοφονείται ο αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Β', ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εκστρατεία του στη Γαλατία κατά του Φράγκου σφετεριστή Αρβογάστη.

589 - Ο βασιλιάς Αυθάριος παντρεύεται τη Θεοδελίνδα, κόρη του δούκα της Βαυαρίας, Γαριβάλδου Α΄, με μεγάλη επιρροή στους Λομβαρδούς ευγενείς.

1252 - Ο Πάπας Ιννοκέντιος Δ΄ εκδίδει την παπική βούλα ad extirpanda, με την οποία επιτρέπει, αλλά και οριοθετεί, τα βασανιστήρια των αιρετικών στη μεσαιωνική Ιερά Εξέταση.

1525 - Οι εξεγερμένοι χωρικοί με επικεφαλής τον Αναβαπτιστή πάστορα Τόμας Μύνστερ ηττούνται στη μάχη του Φρανκενχάουζεν, τερματίζοντας τον Πόλεμο των Χωρικών στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

1567 - Η Μαρία Α' της Σκωτίας κάνει τον τρίτο της γάμο με τον Ιάκωβο Χέπμπορν, 4ο κόμη του Μπόθγουελ, ο οποίος είχε δικαστεί και αθωωθεί για το φόνο του πρώην συζύγου της βασίλισσας.

1602 - Ο Μπαρτόλομιου Γκόσνολντ γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στο Ακρωτήριο Κοντ (Μασαχουσέτη).

1618 - Ο Γιοχάνες Κέπλερ διατυπώνει τον τρίτο νόμο της κίνησης των πλανητών.

1756 - Ξεκινά ο Επταετής Πόλεμος, με την Αγγλία να κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1905 - Ιδρύεται η πόλη Λας Βέγκας στην πολιτεία Νεβάδα των ΗΠΑ

1918 - Τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Φινλανδία.

1919 - Η 1η (Ι) ελληνική μεραρχία με νηοπομπή που συνοδευόταν από ελληνικά και αγγλικά πολεμικά πλοία αποβιβάζεται στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Κατά την αποβίβαση τα τμήματα δέχθηκαν αιφνίδια πυρά από διάφορα κτίρια της τουρκικής συνοικίας. Μετά από ημίωρη συμπλοκή επιβλήθηκε η τάξη.

1940 - Ιδρύεται η εταιρεία εστιατορίων «McDonald's».

1941 – Βυθίζεται από Γερμανική αεροπορική επιδρομή το αντιτορπιλικό Λέων στον όρμο της Σούδας.

1943 - Ο Ιωσήφ Στάλιν διαλύει την Κομμουνιστική Διεθνή, γνωστή και ως Τρίτη Διεθνή.

1948 - Το Ισραήλ δέχεται επίθεση από την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και την Υπεριορδανία.

1955 - Υπογράφεται η συνθήκη με την οποία η Αυστρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1988 - Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, ύστερα από οκτώ και πλέον χρόνια πολέμου.

1991 - Η Εντίθ Κρεσόν γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας.

http://www.enikos.gr 
Αντισυνταγματική κρίθηκε για μία ακόμα φορά η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο καθώς με  δύο νέες αποφάσεις του το Πρωτοδικείο Αθηνών, έκρινε ότι οι διατάξεις του ν.4172/2013 και των Υπουργικών Αποφάσεων, που κατήργησαν οργανικές θέσεις υπαλλήλων στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου, είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα ενώ διέταξε την επάνοδο στην εργασία συνολικά 48 εργασιακά διαθέσιμων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της δικηγόρου-εργατολόγου Μαρίας – Μαγδαληνής Τσίπρα το Δικαστήριο έκρινε: «Περαιτέρω, δεδομένου, ότι ο διορισμός δημοσίου υπαλλήλου προϋποθέτει την προηγούμενη νομοθέτηση οργανικής θέσης, συνεπώς και την ορθολογική οργάνωση των λειτουργιών και γενικά των υπηρεσιών του κράτους, δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο θεμιτός σκοπός της αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών και της ορθολογικής διαχείρισης τη αντίστοιχης δημόσιας δαπάνης να καθορίζονται όροι υποχρεωτικής απομάκρυνσης υπαλλήλων από την υπηρεσία με βάση κριτήρια μη συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανωτικέ ανάγκες της Διοίκησης καθώς και με τα προσόντα, τις ικανότητες και γενικά την υπηρεσιακή απόδοση των υπαλλήλων και να επέρχεται έτσι η κατάργηση των οργανικών θέσεων, τις οποίες κατείχαν οι απομακρυνόμενοι, ως αυτόθροη συνέπεια της απομάκρυνσης (βλ.Ολ.ΣτΕ 3354/2013 ΤΝΠΔΣΑ)».

Συνέπεια των ανωτέρω το Δικαστήριο διέταξε:

«-Υποχρεώνει το καθ’ ου να αποδέχεται προσωρινά τις υπηρεσίες των αιτούντων με τους ίδιους όρους και αποδοχές πριν την θέση των αιτούντων σε διαθεσιμότητα.

-Απειλεί εις βάρος του καθ’ ου και υπέρ εκάστου των αιτούντων χρηματική ποινή ύψους τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης του να αποδέχεται τις υπηρεσίες των αιτούντων…»

Η προσπάθεια μας και ο αγώνας μας για την ανατροπή των δυσμενών μέτρων, που έχουν επιβληθεί εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και είμαστε βέβαιοι, ότι με τη συνδρομή της δικαιοσύνης θα οδηγηθούμε στην τελική μας δικαίωση.

http://www.aftodioikisi.gr 
Στην πώληση των μετοχών του 49% της Intracom Telecom που απέκτησαν πρόσφατα funds με έδρα το Ντουμπάι προς την Σουηδική Ericsson θα προχωρήσουν σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοχοί τους στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η πώληση θα γίνει στο πλαίσιο της συμφωνίας που ήδη υπάρχει μεταξύ των Ρώσων της Sistema και της Ericsson ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν οι μετοχές δεν πήγαν στη Sistema προκειμένου να αποφευχθεί η ενοποίηση.
Η μεταβίβαση του 49% της Intracom Telecom εντάσσεται στ πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας των δύο πλευρών που προβλέπει την ανάληψη από τους Σουηδούς σειρά έργων στη Ρωσία. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει εμπλοκή και της Ericsson Hellas στην οποία θα «μεταφερθούν» μηχανικοί από την Intracom telecom.
Σε δεύτερο στάδιο πάντως δεν αποκλείεται η συγχώνευση των Ericsson Hellas-Intracom Telecom. Αυτό θα συμβεί μόνο εφ όσον οι Ρώσοι αποχωρήσουν πλήρως. Επισημαίνεται πάντως ότι η Sistema είχε κάνει ανάλογη συμφωνία με τον όμιλο Ιντρακόμ αλλά δεν την τήρησε σε επίπεδο έργων ενώ η συμβολή της στην ελληνική θυγατρική της μάλλον συμβολική ήταν καθώς ουσιαστικά χρησιμοποίησε την εξαγορά για να λάβει καλύτερη αποτίμηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.

http://www.fpress.gr 
Εκδόθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 149 μόνιμων υπάλληλων,  με σκοπό την ενίσχυση τελωνείων σε περιοχές όπως Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Έβρος κλπ.

Απαραίτητα προσόντα για τις εν λόγω θέσεις κρίνονται η γνώση ξένης γλώσσας και χειρισμού Η/Υ, ενώ για τους πτυχιούχους το μεταπτυχιακό και η προϋπηρεσία. Οι αιτήσεις θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά  μέσω ΑΣΕΠ.

Οι υποψήφιοι οφείλουν να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης, το παράβολο,  φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας και επικυρωμένες βεβαιώσεις που να αποδεικνύουν τα αναφερθέντα στις αιτήσεις προσόντα των υποψηφίων.

Δείτε την προκήρυξη εδώ.

http://www.aftodioikisi.gr 
Ο όρος επιστήμη με την ευρεία έννοια αρχικά δήλωνε το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης. "Ο πρώτος αυτός ορισμός διατυπώνεται στο έργο Θεαίτητος του Πλάτωνα όπου ένας από τους συνομιλητές αναφέρει ότι "έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου", δηλαδή η επιστήμη αποτελεί βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση. Πολλές από τις ανθρώπινες προκαταλήψεις γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν έχουν αμφισβητηθεί κατά καιρούς από τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις.
Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος είναι πιο περιορισμένος και δηλώνει το σύστημα απόκτησης γνώσης με βάση την επιστημονική μεθοδολογία που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, καθώς και στην οργάνωση και ταξινόμηση της αποκτώμενης με αυτόν τον τρόπο γνώσης" γράφει η Wikipedia.
 
Κι όμως πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις προέκυψαν… εντελώς τυχαία.
 
Ας γνωρίσουμε μερικές από αυτές, στη λίστα που ακολουθεί:
 
1. Πενικιλίνη 
 
 
Η ανακάλυψη της πενικιλίνης –μια ομάδα αντιβιοτικών που αντιμετωπίζουν αρκετές βακτηριακές λοιμώξεις- προέκυψε κατά λάθος, γράφει ο Darren Orf στο popularmechanics.com. Ο σκοτσέζος βιολόγος Alexander Fleming πήρε την αυγουστιάτικη άδειά του από το εργαστήριό του, όπου μελετούσε το σταφυλόκοκκο. Όταν επέστρεψε στις 3 Σεπτεμβρίου το 1928 ο οξυδερκής επιστήμονας ανακάλυψε ένα παράξενο μύκητα σε μια καλλιέργεια που είχε αφήσει εκεί. Ένα μύκητα, που είχε σκοτώσει όλα τα βακτήρια στην καλλιέργεια. 
Η σύγχρονη ιατρική άλλαξε μια για πάντα εκείνη τη στιγμή.
 
2. Ο φούρνος μικροκυμάτων
 
 
Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται για να κάνει κανείς ένα τεράστιο άλμα στο χώρο των επιστημών είναι… ένα σνακ. Ο Percy Spencer, ένας αμερικανός μηχανικός κι εφευρέτης που εργαζόταν στην εταιρεία Raytheon, μια μέρα ενώ κατασκεύαζε μάγνητρα για ραντάρ, παρατήρησε ότι η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του έλιωσε.
Το 1945 μετά από μερικά ακόμη πειράματα ο Spencer εφηύρε τον πρώτο φούρνο μικροκυμάτων.
 
3. Velcro (τα γνωστά σε όλους μας "σκρατς")
 
 
Ο ελβετός μηχανικός Georges de Mestral μια μέρα του 1941 που είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα παρατήρησε, ότι τόσο στο παντελόνι του, όσο και στο τρίχωμα του σκύλου του είχαν κολλήσει αγριάδες. Παρατηρώντας καλύτερα τα κομματάκια, είδε ότι αποτελούνταν από μικροσκοπικά "αγκίστρια" τα οποία προσκολλούνταν σε οτιδήποτε είχε το σχήμα θηλιάς. Τότε, σκέφτηκε ότι αν μπορούσε να το αναπαράγει αυτό τεχνητά… ίσως βρισκόταν μπροστά σε κάτι καλό.
Και κάπως έτσι προέκυψε το Velcro. 
Οι πρώτοι που εκμεταλλεύτηκαν το νέο αυτό υλικό ήταν οι επιστήμονες της NASA. Σήμερα, υπάρχει από τσάντες και παπούτσια, μέχρι σε ρούχα και άλλα πολλά αντικείμενα.
 
4. Η Μεγάλη Έκρηξη
 
 
Οι Arno Penzias και Robert Wilson, από το εργαστήριο Bell Telephone Laboratories στο Murray Hill του Νιου Τζέρσεϊ ενώ κατασκεύαζαν ένα ραδιοφωνικό δέκτη (κεραία) το 1965 έπιασαν υψηλότερες θερμοκρασίες (ακτινοβολία) από αυτές που περίμεναν. Αρχικά, πίστεψαν ότι αυτή η ανωμαλία οφειλόταν στα περιστέρια και τις κουτσουλιές που άφηναν πίσω τους, όμως παρότι καθάρισαν και… εξαφάνισαν τα περιστέρια που είχαν φωλιάσει μέσα στην κεραία, η "ανωμαλία" αυτή επέμενε. Την ίδια περίοδο, μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Πρίνστον, με επικεφαλής τον Robert Dicke, προσπαθούσε να βρει αποδείξεις για την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου. 
Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν, ότι αυτό που έψαχναν το είχαν ανακαλύψει οι Penzias και Wilson.
 
5. Teflon
 
 
Το 1938 ο Roy Plunkett, επιστήμονας που εργαζόταν στην εταιρεία DuPont, αναζητούσε τρόπους για να κάνει τα ψυγεία πιο φιλικά στα νοικοκυριά και να αντικαταστήσει τα –τότε- ψυκτικά, που ήταν κατά κύριο λόγο η αμμωνία, το διοξείδιο του θείου και το προπάνιο. Όταν άνοιξε τη δεξαμενή σε ένα δείγμα που επεξεργαζόταν, ανακάλυψε ότι το πειραματικό αέριο είχε εξαφανιστεί και πως είχε απομείνει ένα περίεργο υλικό που γλιστρούσε, το οποίο ήταν ανθεκτικό στην υπερβολική θερμότητα και τα χημικά. 
Τη δεκαετία του 1960 το Teflon άρχισε να χρησιμοποιείται στα κουζινικά σκεύη. 
 
6. Βουλκανισμένο καουτσούκ
 
 
 
Στη δεκαετία του 1830, το φυσικό καουτσούκ ήταν μια δημοφιλής ουσία για αδιάβροχα παπούτσια και μπότες, αλλά η αδυναμία του να αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την υπερβολική ζέστη, είχε ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να το εγκαταλείψουν σύντομα προς απογοήτευση των κατασκευαστών.
Ορισμένοι άρχισαν να εκφράζουν την άποψη, ότι το καουτσούκ δεν είχε μέλλον, κάτι με το οποίο ο Charles Goodyear διαφωνούσε κάθετα. Μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και λαθών, ο επιστήμονας έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψή του… κατά λάθος! 
Το 1839 ενώ παρουσίαζε το τελευταίο του πείραμα, έριξε κατά λάθος το καουτσούκ σε μια καυτή σόμπα. Ανακάλυψε μια καρβουνιασμένη, σαν δέρμα ουσία, η οποία ήταν ελαστική. Το καουτσούκ είχε μόλις γίνει αδιάβροχο.
Ο ίδιος, βέβαια δεν κατάφερε να καρπωθεί τα οφέλη της ανακάλυψής του και πέθανε έχοντας χρέη 200 χιλιάδων δολαρίων. Το όνομα και ο θρύλος του ζουν ωστόσο μέσα από την εταιρεία Goodyear Tire and Rubber Company, η οποία πήρε το όνομά της από αυτόν, 40 χρόνια μετά το θάνατό του.
 
7. Coca-Cola
 
 
Ο φαρμακοποιός John Pemberton ήθελε να βρει ένα τρόπο να θεραπεύσει τον πονοκέφαλο. Χρησιμοποίησε δύο κύρια συστατικά: φύλλα κόκας και καρπούς cola. Όταν ο βοηθός του στο εργαστήριο να ανέμιξε κατά λάθος με ανθρακούχο νερό… το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη κόκα κόλα του κόσμου! 
Φυσικά, με το πέρασμα των χρόνων η εταιρεία πειραματίστηκε με τη συνταγή, την οποία και κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό. Όσο για τον Pemberton, εκείνος πέθανε δύο χρόνια μετά την ανακάλυψή του και δεν έμαθε ποτέ ότι μίγμα που "γέννησε" έγινε το πιο δημοφιλές αναψυκτικό στον κόσμο.
 
8. Βιάγκρα
 
 
Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανέπτυξε μια φαρμακευτική ουσία, που ονομάστηκε UK92480, με σκοπό να βοηθήσει όσους έπασχαν από στηθάγχη. Το χάπι δεν ήταν αποτελεσματικό ως προς τον αρχικό στόχο, όμως οι δευτερεύουσες παρενέργειές του ήταν εντυπωσιακές.
Το χάπι έγινε γνωστό ως Βιάγκρα και… όλοι γνωρίζουν σε τι χρησιμεύει.

Μείνατε ξύπνιοι μέχρι αργά επειδή διασκεδάζατε ή είχατε επιπλέον φόρτο εργασίας και την επόμενη μέρα σηκωθήκατε νωρίς. Σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικό να νιώσετε κούραση σε κάποια στιγμή. Τι συμβαίνει όμως εκείνες τις μέρες που απλά αισθάνεστε κούραση χωρίς να υπάρχει κάποια προφανή αιτία;

Ορισμένες φορές η απάντηση έχει άμεση σχέση με την κατάσταση της υγείας σας και μάλιστα με τρόπο που δεν πάει το μυαλό σας.

Δείτε μερικούς λόγους που σας συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να ξέρετε για τον καθένα:
Είστε αφυδατωμένοι
Υγιείς γυναίκες που απέτυχαν να αντικαταστήσουν μόλις το 1,5% του νερού στο σώμα τους ένιωσαν έντονες εναλλαγές της διάθεσης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, σύμφωνα με μια έρευνα του 2012 στην επιθεώρηση Nutrition. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νευρώνες στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της ενυδάτωσης και της θερμοκρασίας του σώματος, στέλνουν μηνύματα που για την απότομη αλλαγή διάθεσης και συμπεριφοράς ως μία έγκαιρη προειδοποίηση για να πιείτε περισσότερο νερό.

Έχετε έλλειψη βιταμίνης B12
Το σώμα σας χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την σωστή λειτουργία των νευρώνων. Η έλλειψη της συγεκκριμένης βιταμίνης μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα σας αφήνοντάς σας με αυτό το άισθημα υπνηλίας. Επειδή μόνο ζωικές τροφές περιέχουν βιταμίνη Β12, οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξάντλησης.

Έχετε αυξημένο στρες
Κανονικά, τα επίπεδα της “ορμόνης του στρες”, της κορτιζόλης είναι υψηλότερα το πρωί και πέφτουν προς το βράδυ, βοηθώντας σας να διατηρείτε έναν φυσιολογικό καθημερινό ρυθμό. Αλλά το χρόνιο στρες επηρεάζει αυτήν τη διαδικασία. Αν το σώμα σας παραμένει σε συνεχή εγρήγορση, τα επίπεδα της κορτιζόλης σας δεν πέφτουν ούτε το βράδυ, διαταράσσοντας έτσι τον ύπνο σας. Επίσης μπορεί τα επινεφρίδια σας να μην ανταποκρίνονται πλέον στην αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης, αφήνοντας σας με έντονο το αίσθημα της υπνηλίας όλη την ημέρα.

Έχετε κάποια καρδιακή πάθηση
Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Heart & Lung, το ήμισυ των γυναικών που είχαν καρδιακά επεισόδια είπαν ότι είχαν προβλήματα στον ύπνο και αισθάνονταν ασυνήθιστα κουρασμένες κατά τις εβδομάδες πριν το καρδιακό επεισόδιο. Κόπωση και δύσπνοια όταν ασκείστε, όταν ανεβαίνετε τις σκάλες ή πιέζετε τον εαυτό σας με κάποιο άλλο τρόπο θα πρέπει να σας θορυβήσει. Φραγμένες αρτηρίες ή ένας αδύναμος καρδιακός μυς μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος, εμποδίζοντας τους μυς και τους ιστούς σας από το να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.

Έχετε έλλειψη σιδήρου
Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου οδηγούν σε προβλήματα στα ερυθρά αιμοσφαίρια που στερούν έτσι το σώμα σας από οξυγόνο. Εντούτοις, το να πάρετε πάρα πολύ σίδηρο (συμπληρώματα χωρίς την συμβουλή γιατρού) μπορεί να σας προκαλέσει αντίστοιχα προβλήματα.

Δεν ασκείστε αρκετά
Μια αγχωτική μέρα στη δουλειά ανεβάζει στα ύψη την κορτιζόλη και την γλυκόζη στο αίμα σας, και έτσι νιώθετε έτοιμοι για “δράση” συνέχεια. Αλλά όταν ξοδεύετε τη μέρα σας από τον καναπέ της τηλεόρασης στην οθόνη του υπολογιστή δεν μπορείτε ποτέ να απελευθερώσετε αυτή την ενέργεια και την ένταση. Αυτό μπορεί διαταράξει τον ύπνο σας τη νύχτα ή να ρίξει τόσο χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης, ώστε την επόμενη μέρα να νιώθετε έντονη κούραση.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!