Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Νυχτοπεταλούδα stealth ξεγελά το σόναρ των νυχτερίδων
Άμυνα υψηλής τεχνολογίας: τα φτερά μιας όμορφης νυχτοπεταλούδας της Βορείου Αμερικής έχουν εξελιχθεί να ξεγελούν το σύστημα ηχοεντοπισμού των εντομοφάγων νυχτερίδων.

Η νυχτοπεταλούδα Actias luna, με μέγεθος που φτάνει τα 11 εκατοστά, έχει πράσινα φτερά με μακριά τελειώματα σαν ουρές. Όταν τα φτερά ανοιγοκλείνουν, οι ουρές αυτές παράγουν ήχους που προσελκύουν τις νυχτερίδες. Αυτό κάνει τα ιπτάμενα τρωκτικά να επιτίθενται στα φτερά της νυχτερίδας αντί στο σώμα της.

Για να επιβεβαιώσουν τον αμυντικό ρόλο των φτερών, εντομολόγοι αιχμαλώτισαν 162 νυχτοπεταλούδες και έκοψαν τις ουρές των φτερών στα μισά έντομα.

Στη συνέχεια, κρέμασαν με πετονιά τις ζωντανές νυχτοπεταλούδες από την οροφή ενός σκοτεινού δωματίου, μέσα στο οποίο αφέθηκε ελεύθερη μια αμερικανική εντομοφάγο νυχτερίδα του είδους Eptesicus fuscus.

Το 81% των νυχτοπεταλούδες από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί οι ουρές έγιναν βορά της νυχτερίδας, συγκριτικά με μόλις 35% μεταξύ των νυχτερίδων με ανέπαφα φτερά.

Κάμερες υψηλής ταχύτητας αποκάλυψαν επίσης ότι στο 55% των επιθέσεων εναντίον των νυχτοπεταλούδων με άθικτα φτερά η νυχτερίδα επιτέθηκε στις ουρές των φτερών, επιτρέποντας στην υποψήφια λεία να διαφύγει.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στην επιθεώρηση PNAS, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η νυχτοπεταλούδα Actias luna είναι το πρώτο παράδειγμα ζώου που χρησιμοποιεί το σχήμα του σώματός του για να αποφύγει θηρευτές με σύστημα ηχοεντοπισμού.
in.gr


Μετά από 9 χρόνια και παραγωγή 1,3 εκατομμυρίων μονάδων, η 4η γενιά του Mitsubishi L200 pickup truck ετοιμάζεται να δώσει τη σκυτάλη στην 5η γενιά του μοντέλου που θα πραγματοποιήσει την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα κατά τη διάρκεια της 85ης Διεθνής Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης.
Μοντέλο στρατηγικής σημασίας για τη Mitsubishi Motors Corporation, το L200 έχει εξελιχθεί ως το  “Απόλυτο Sport Utility Truck” που πετυχαίνει νέα επίπεδα αξιοπιστίας, αντοχής, άνεσης και ευελιξίας, για να ικανοποιήσει τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των παγκόσμιων πελατών pickup truck (Ευρωπαϊκές προδιαγραφές).
Το νέο L200 κατασκευάζεται από τη Mitsubishi Motors Thailand για όλες τις παγκόσμιες αγορές και θα παρουσιαστεί στην Ευρώπη, το καλοκαίρι του 2015, σε αμαξώματα Club Cab και Double Cab. Ο νέος αλουμινένιος υπερτροφοδοτούμενος 2.4 MIVEC diesel (4N15) χάρη στην καλύτερη λειτουργία του προσφέρει 17% λιγότερες εκπομπές CO2. Οι εκπομπές CO2 του απερχόμενου L200 μειώνονται περαιτέρω στα 169 γμ/χλμ, τουλάχιστον, σε συνδυασμό με το νέο εξάρι μηχανικό κιβώτιο. Ο νέος 4N15 αποδίδει 180 ίππους ή 154 ίππους (και αντίστοιχα ροπή 430 Nm / 380 Nm) στις χαμηλές στροφές και προσφέρει δυναμικές, συναρπαστικές επιδόσεις ακόμα και με φορτωμένο όχημα. Ο υπερσυμπιεστής μεταβλητής γεωμετρίας με μικρή τουρμπίνα παρέχει βελτιωμένη απόκριση και κορυφαία οδηγική απόλαυση με το νέο 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και τα paddles (χειριστήρια στο τιμόνι) του αυτόματου κιβωτίου.
Το εσωτερικό είναι αισθητά πιο αθόρυβο χάρη στο νέο κινητήρα diesel τα αυξημένα ηχομονωτικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι εμπρός και πίσω επιβάτες μπορούν να συνομιλούν και να ακούγονται ακόμα και σε διαδρομές στον αυτοκινητόδρομο ή σε ανώμαλους δρόμους. Ιδιαίτερη άμφαση έχει δοθεί στη βελτιωμένη ενεργητική ασφάλεια, με: SS4-II (Super Select 4WD II (με low gear, μόνιμη 4WD) πετυχαίνει καλύτερη σταθερότητα στο στρίψιμο, ακόμα και σε τραχείς δρόμους οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα προγράμματα οδήγησης περιστρέφοντας τον σχετικό επιλογέα. Active Stability & Traction Control με συστήματα Trailer Stability Assist και Hill Start Assist, Lane Departure Warning προσφέρουν στον οδηγό μία ξεκούραστη οδηγική εμπειρία. Προβολείς HID (με ενσωματωμένα φώτα ημέρας LED και προβολείς Bi-Xenon) προσφέρουν ανώτερη ορατότητα ακόμα και το χειμώνα ή κατά τη νυχτερινή οδήγηση.
naftemporiki.gr

Η πλατεία Vendome στο Παρίσι είναι το σπίτι δεκάδων οίκων πολυτελών κοσμημάτων.

Ένα κοσμηματοπωλείο χρησιμοποιεί τώρα μια άλλη φιλοσοφία: συνδυάζει την τρισδιάστατη εκτύπωση με την on line επικοινωνία με τον πελάτη.

Στο Jaubalet, η 42χρονη Καρίν Πισόν παραγγέλνει το μονόπετρο των ονείρων της.

Αντίθετα με αυτό που κάνουν οι περισσότεροι κοσμηματοπώλες, οι οποίοι δουλεύουν με συγκεκριμένα σχέδια, σ’ αυτό το κατάστημα οι πωλητές συζητούν και σχεδιάζουν αυτό που θέλουν ακριβώς οι πελάτες τους, μετά από αρκετές συζητήσεις μαζί τους.

«Δεν μπορούσα να υπογράψω μια επιταγή, κοιτάζοντας μια φωτογραφία στο ίντερνετ. Σκεφτείτε αν αγόραζα κάτι και δεν είχε το μέγεθος που ήθελα. Μπορεί να ήταν είτε πολύ μεγάλο, είτε πολύ μικρό.

Το να έχεις κάτι μπροστά σου, που δεν είναι η τελική εκδοχή αλλά κάτι κοντά σε αυτήν, είναι πολύ σημαντικό για να είμαστε σίγουροι εμείς οι πελάτες, ότι η επιλογή μας είναι καλή» εξήγησε η Καρίν Πισόν.

Η συγκεκριμένη εταιρία υποστηρίζει ότι τα κέρδη της αυξάνονται κάθε χρόνο. Το 75% των πελατών είναι όμως από το εξωτερικό, κυρίως την Κίνα, την Κεντρική Ασία, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

Από την ιστοσελίδα του κοσμηματοπωλείου ψωνίζουν μάλιστα πολλοί Αμερικανοί και Γερμανοί. Σημαντικό ρόλο παίζει ότι οι τιμές είναι 40-50% χαμηλότερες σε σχέση με τους υπόλοιπους, γειτονικούς, επώνυμους οίκους.

«Δεν υπάρχουν έξοδα show room, όλα φτιάχνονται κατόπιν παραγγελίας, άρα δεν χρειαζόμαστε ούτε χώρους αποθήκευσης. Άρα οι τιμές είναι χαμηλότερες, πιο προσιτές και η ποιότητα είναι εξαιρετική» επισημαίνει ο Πατρίκ Μπαριέλ, διευθυντής εμπορικής ανάπτυξης του Jaubalet.

Ύστερα από ένα μήνα συζητήσεων και συμβουλών, η συγκεκριμένη πελάτισσα έχει μπροστά της το δαχτυλίδι των ονείρων της. Έχει ένα διαμάντι, 0,7 καρατίων και κοστίζει 6.100 Ευρώ.

Παρόλο που το Παρίσι δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσων ψάχνουν ακριβά κοσμήματα, τελικά φαίνεται ότι υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες που μπορούν να βρουν στην πόλη του Φωτός.

ΠΗΓΗ: euronews.com
Ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς του κλάδου του κρασιού, ο 15ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκθέσεων Detrop και Oenos από τις 24-26 Φεβρουαρίου 2015.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος και τη ΔΕΘ-Helexpo, ενώ για πρώτη φορά θα υλοποιηθεί παράλληλα και ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης.

Συνολικά, περίπου 600 κρασιά και αποστάγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα διεκδικήσουν να διακριθούν στο διαγωνισμό, ο οποίος θα λάβει χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από τις ετικέτες των οίνων, που θα συμμετάσχουν, οι 470 είναι από την Ελλάδα, οι 36 είναι αποστάγματα και 95 αφορούν σε κρασιά από την Κύπρο, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Βραζιλία και Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης, 20 ξένοι και 15 Έλληνες οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι εξειδικευμένοι σε θέματα οίνου, θα κρίνουν τα διαγωνιζόμενα κρασιά, ενώ η επίσημη ανακοίνωση των μεταλλίων και η απονομή των διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση απονομής το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.

Κύριος στόχος των διοργανωτών του διαγωνισμού είναι η παρουσίαση και προβολή της ελληνικής και διεθνούς παραγωγής οίνων και αποσταγμάτων στο καταναλωτικό και το εμπορικό κοινό.

Ο θεσμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό διεξαγωγής διαγωνισμών οίνου του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin,O.I.V.), με σχετική άδεια διοργάνωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και κλαδικών φορέων και οργανώσεων.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!