Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Μεγάλη Τετάρτη - 15 Απριλίου 2020: Τι γιορτάζουμε σήμερα
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία, ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.
Το πρωί τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Θεία Λειτουργία.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας αναφέρεται η μετάνοια και η μεταστροφή της πόρνης που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού, ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαίων και η προδοσία του Ιούδα.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού της Μεγάλης Τετάρτης διαβάζεται η περικοπή από το ευαγγέλιο του Ιωάννη, όμως το περιεχόμενο και η υμνολογία της ημέρας είναι εμπνευσμένη από την περικοπή του ευαγγελίου του Λουκά.
Σύμφωνα με το ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιησούς προσκλήθηκε σε δείπνο στο σπίτι του Σίμωνος που ανήκε στην τάξη των Φαρισαίων.
Επίσης στην πόλη βρισκόταν μία πόρνη, που μόλις έμαθε ότι ο Ιησούς ήρθε στην πόλη, θέλησε να μάθει σε ποιο σπίτι ήταν προκειμένου να τον συναντήσει.
Ενώ ο Ιησούς έτρωγε και συζητούσε με τους υπόλοιπους παρεβρισκόμενους, μπήκε ξαφνικά στο σπίτι η γυναίκα, κρατώντας στα χέρια της αλαβάστρινο δοχείο γεμάτο με μύρο.
Προχώρησε στο μέρος του Ιησού και αφού στάθηκε πίσω του, γονάτισε και άρχισε να κλαίει και να οδύρεται γοερά.
Η γυναίκα άνοιξε το δοχείο και άρχισε να ρίχνει μύρο και να πλένει τα πόδια του Ιησού, ενώ ταυτόχρονα έπεφταν τα δάκρυα της, που έτρεχαν σαν ποτάμι από τα μάτια της.
Αφού άδειασε το δοχείο, ξέπλεξε τα μαλλιά της και σκούπισε με αυτά τα πόδια του Ιησού, ενώ τα φιλούσε αδιάκοπα.
Αμέσως ο Ιησούς γύρισε προς την γυναίκα και της είπε: «Σου συγχωρούνται οι αμαρτίες σου».
Όλοι οι παραβρισκόμενοι άρχισαν να διερωτώνται ποιος είναι αυτός που μπορεί να συγχωρέσει αμαρτίες και ο Χριστός γύρισε ξανά προς την γυναίκα και της είπε: «Η πίστη σου σε έσωσε, πήγαινε στο καλό».
Η παράδοση της Εκκλησίας χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο περιστατικό, συγκρίνοντας τη μετάνοια της πόρνης με το ολίσθημα του Ιούδα και παραλληλίζει τις δύο ψυχικές καταστάσεις.
Η πόρνη ελευθερώνεται από την αμαρτία και μετανοεί, ενώ ο Ιούδας αιχμαλωτίζεται από τη φιλαργυρία και αποχωρίζεται απ’ το Θεό.
Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου.
Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με Μύρο, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους.
Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης.
Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδών των αποστόλων υπό του Κυρίου, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής του Κυρίου προς τον πατέρα του στην Γεθσημανή πριν από τη σύλληψή του και της προδοσίας του Κυρίου από τον Ιούδα.
Το βασικό τροπάριο της ημέρας, «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί», αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

Μπορεί οι ναοί να είναι κλειστοί και οι πιστοί να μην έχουν πρόσβαση στον πνευματικό τους, ωστόσο η πανδημία δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να καταργήσει την επικοινωνία των ανθρώπων. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ η ψηφιακή τεχνολογία ευνοώντας το μυστήριο της εξομολόγησης να τελείται έστω και εξ’ αποστάσεως.
Διανύοντας ήδη τη Μεγάλη Εβδομάδα η ανάγκη των πιστών να επικοινωνήσουν με τους ιερείς γίνεται όλο και πιο έντονη. Και είναι αναμενόμενο, καθώς για αρκετούς ο λόγος του ιερέα, η συμβουλή ενός πνευματικού, τούς δίνει δύναμη και πίστη για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, να νιώσουν πιο δυνατοί και να διαχειριστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ιερείς προσπαθούν βρίσκονται στο πλευρό των πιστών προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες επικοινωνίας και ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία των ανθρώπων. Οι πιο ηλικιωμένοι επιλέγουν την τηλεφωνία και οι πιο νέοι το διαδίκτυο.
Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε ο ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Επιφάνιος Οικονόμου, τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν πάρει «φωτιά», καθώς τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα από τους ιερείς για να επικοινωνήσουν με τους πιστούς, να τους προσφέρουν κουράγιο και ψυχολογική στήριξη, να τους ενθαρρύνουν και τους δυναμώσουν την πίστη τους.
Και πέρα από την επικοινωνία υπάρχει η ανάγκη των πιστών για εξομολόγηση, ειδικά αυτές τις μέρες του Θείου Δράματος που ο άνθρωπος θέλει να λυτρωθεί με τον δικό του τρόπο.
Άλλες χρονιές, τέτοιες μέρες οι ιερείς δεν σταματούσαν να εξομολογούν τους πιστούς που καρτερικά περίμεναν τη σειρά τους στις εκκλησίες για να πουν αυτά που τους βασανίζουν.
«Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς οι πιστοί δεν μπορούν να προσέλθουν στους ναούς» τόνισε ο προϊστάμενος του μητροπολιτικοί ναού π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου προσθέτοντας πως «η εξομολόγηση γίνεται με άλλους τρόπους. Υπάρχουν τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα, το email και το viber και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διευκολύνουν τους ιερείς. Σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε, ο κόσμος έχει την διάθεση ψυχής για να επικοινωνήσει ακόμη περισσότερο με το Θεό. Οι πιστοί θέλουν να εκφραστούν και να ξεφορτώσουν το βαρύ ψυχολογικό φορτίο που έχουν μέσα τους».
Μάλιστα πρόσθεσε πως σε αρκετές περιπτώσεις η εξομολόγηση αποκτά και χαρακτηριστικά ψυχολογικής στήριξης των πιστών. Συμπλήρωσε δε πως και οι ιερείς πονούν αυτή την περίοδο, που δεν μπορούν να είναι μαζί με τους πιστούς και να τελούν τα μυστήρια της εξομολόγησης και της θείας κοινωνίας.
Πηγή: e-thessalia.gr

Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων κίνησης πεζών και οχημάτων, όπως αυτά προκύπτουν από τα δεδομένα των κινητών Apple.
Κόντρα στην αίσθηση ότι οι Έλληνες εφαρμόζουν ένα πολύ αυστηρό lockdown σε σχέση με άλλες χώρες, προκύπτει από τα δεδομένα ότι η μείωση των μετακινήσεων – αν και δραστική – υπολείπεται της μείωσης των μετακινήσεων στις περισσότερες πόλεις του κόσμου.
Επιπλέον, μετά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου καταγράφεται μια χαλάρωση, καθώς οι μετακινήσεις πεζών και οχημάτων δείχνει να ακολουθεί μια αυξητική πορεία.
Το σετ των δεδομένων βασίζεται μόνο στα κινητά apple, αλλά είναι ένας καλός δείκτης της γενικότερης συμπεριφοράς και κυρίως επιτρέπει ευθείες συγκρίσεις μεταξύ πόλεων και χωρών.
Τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά και καταρρίπτουν πρόσφατα στερεότυπα σχετικά με τα lockdown και την αυτοπειθαρχία των πληθυσμών:

Αθήνα: Πεζοί -64%, Οχήματα -68%


Η μείωση στις διαδρομές πεζών είναι στο 64% και τον οχημάτων στο -68%. Η μείωση άγγιξε το 70% και στις δυο κατηγορίες την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.
Όμως από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου φαίνεται ότι η κίνηση αυξάνεται. Από -70% η πτώση για την κίνηση πεζών έφτασε το περασμένο σαββατοκύριακο στο -60% για τους πεζούς
Πάντως η πτώση στην κίνηση από μόνη της είναι εντυπωσιακή, αλλά πώς συγκρίνεται με άλλες χώρες;

Μιλάνο: Πεζοί -91%, Οχήματα -88%


Στο επίκεντρο της κρίσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη, το Μιλάνο, το lockdown ξεκίνησε πιο νωρίς από την Αθήνα και ήταν πιο δραστικό: Περίπου 90% η μείωση της κίνησης πεζών και οχημάτων όπως καταγράφεται από τα κινητά, ενώ η χαλάρωση (αυξηση της κίνησης) δεν είναι τόσο έντονη.
Είναι χαρακτηριστικό στη γειτονική Ιταλία, ότι η πρωτεύουσα Ρώμη, παίρνοντας σήμα από την τραγωδία στη Λομβαρδία αυτοπεριορίστηκε ακόμα περισσότερο:

Ρώμη: Πεζοί -94%, Οχήματα -90%


Οι Ρωμαίοι φαίνεται ότι δεν έχουν ξεθαρρέψει καθόλου ως προς τις μετακινήσεις των πεζών ενώ και οι εποχούμενες μετακινήσεις εμφανίζουν σταθερότητα. Είναι μια καλή στιγμή να κάνετε scroll up στη σελίδα και να συγκρίνετε με το διάγραμμα της Αθήνας.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν οι Ισπανικές πόλεις:
Μαδρίτη: Πεζοί -91%, Οχήματα -83%

Κάθετη πτώση της κίνησης στην Ισπανική πρωτεύουσα και βασικό επίκεντρο του ξεσπάσματος της επιδημίας στην Ευρώπη, με ποσοστά μείωσης της τάξης της Ιταλίας, αλλά με διαφορά φάσης στην εφαρμογή του lockdown.

Βαρκελώνη: Πεζοί -96%, Οχήματα -89%


To lockdown στη Βαρκελώνη ήταν ακόμα πιο πειθαρχημένο, και δείχνει ότι οι κάτοικοι της πόλης δεν σκέφτονται καν ακόμα να βγουν. Δεν υπάρχει αυξητική τάση στην κυκλοφορία.
Ας επιστρέψουμε στην μείωση της κυκλοφορίας της Αθήνας για να τη συγκρίνουμε με δυο χώρες ανάλογου μεγέθους, με πολύ περισσότερους νεκρούς από τον κορωνοϊό. Τις Κάτω Χώρες.
Η αίσθηση είναι ότι το lockdown εκεί είναι πιο χαλαρό και για αυτό έχει προκαλέσει πολλαπλάσια θύματα. Τα νούμερα λένε μια διαφορετική ιστορία:

Βρυξέλλες: Πεζοί -67%, Οχήματα -72%


Οι Βρυξέλλες καταγράφουν μεγαλύτερη πτώση κυκλοφορίας πεζών (-67%) από την Αθήνα (-64%) αλλά και οχημάτων (-72% έναντι -68%). Βέβαια μια σημαντική διαφορά είναι ότι η μείωση της κυκλοφορίας στην Αθήνα ξεκίνησε νωρίτερα καθώς η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα περιορισμού δεύτερη, μετά την Ιταλία.
Αντίστοιχη εικόνα και στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας με την εκατόμβη νεκρών:

Άμστερνταμ: Πεζοί -63%, Οχήματα -80%


Στη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδία η οποία ξεκίνησε να πάρει μέτρα η μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων είναι αντίστοιχη με της Αθήνας (βέβαια στο Αμστερνταμ λιγότεροι αναλογικά κάτοικοι χρησιμοποιούν αυτοκίνητο) ενώ η μείωση στην κίνηση των πεζών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή της Αθήνας (-80% έναντι -68%)

Παρίσι: Πεζοί -92%, Οχήματα -86%

Εντυπωσιακό lockdown καταγράφεται στο Παρίσι – η Γαλλία είναι η τρίτη πλέον πληττόμενη χώρα στην Ευρώπη. Επιπλέον οι Παριζιάνοι εμφανίζονται πειθαρχημένοι καθώς δεν καταγράφεται αυξητική τάση στην κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων.

Λονδίνο: Πεζοί -77%, Οχήματα -73%

Οι ενδείξεις από το Λονδίνο προκαλούν έκπληξη καθώς φαίνεται ότι η μείωση των μετακινήσεων είναι μεγαλύτερη από την Αθήνα: κόντρα στην αίσθηση ότι οι Βρετανοί μαντρώθηκαν αργά και δεν έχουν πάρει στα σοβαρά το lockdown, τα δεδομένα κινητής από μετακινήσεις λένε άλλα:

Μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας, και μάλιστα από σχετικά νωρίς – αν συγκριθεί με το Παρίσι.

Τί γίνεται στην Αμερική;

Οι πολιτικοί διαξιφισμοί και η διαχείριση του Προέδρου Τραμπ έδωσαν αρχικά την αίσθηση ότι οι Νεοϋορκέζοι ήταν ανέμελοι. Τα δεδομένα κινητής περιγράφουν ένα ισχυρό lockdown.

Νέα Υόρκη: Πεζοί -81%, Οχήματα -64%



Η μείωση της κυκλοφορίας δεν ήταν τόσο απότομη όσο στις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά ήταν δραστική. Η μείωση της κίνησης των οχημάτων είναι ακριβώς η ίδια με την μείωση που καταγράφεται στην Αθήνα (αν και η Νέα Υόρκη δεν είναι πόλη για ΙΧ), ενώ η κίνηση πεζών είναι σημαντικά μικρότερη στο Μανχάταν από ότι στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
ΤΟ συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το lockdown στην Αθήνα ξεκίνησε νωρίτερα, δεν ήταν όμως όσο «πειθαρχημένο» μοιάζει να είναι στις άλλες πόλεις, ενώ παρουσιάζει σημεία κούρασης
Ποια πόλη συγκρίνεται με την Αθήνα ως προς τη συμπεριφορά και τη μείωση των μετακινήσεων (αλλά όχι ως προς την έναρξη των μέτρων);
Η Κωνσταντινούπολη!

Κων/πολη: Πεζοί -66% Οχήματα -73%

Τόσο η κίνηση των οχημάτων όσο και των πεζών μειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη περισσότερο από όσο στην Αθήνα (-64%, -68%).
Και στην Κωνσταντινούπολη παρατηρείται η ιδιαιτερότητα μιας αύξησης της κίνησης, χωρίς να υπάρχουν κρατικές οδηγίες για κάτι τέτοιο.
Βέβαια η Αθήνα πήρε μέτρα νωρίτερα. όμως παρά την αίσθηση που υπήρχε φαίνεται πως οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης κλειδαμπαρώθηκαν χωρίς μεγάλη χρονική διαφορά.



Το συγκρότημα των U2 ανακοίνωσε δωρεά ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Ιρλανδίας, στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.
Το ιρλανδικό δίκτυο RTE μετέδωσε ότι η δωρεά των U2 είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στο οποίο συμμετέχει, επίσης, η αεροπορική εταιρεία leasing Avolon, η οποία συνεργάζεται με άλλες εταιρείες για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού από την Κίνα.
Το πρώτο φορτίο με εξοπλισμό από την Κίνα έφτασε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου.
Υπενθυμίζεται, ότι  ο τραγουδιστής των U2, Bono, έγραψε ένα τραγούδι για την Ιταλία, η οποία δοκιμάζεται εξαιτίας του κορωνοϊού.
Ο διάσημος τραγουδιστής, ανέβασε το καινούριο του τραγούδι με τίτλο «Let Your Love Be Known» γράφοντας: «Για τους Ιταλούς, που το ενέπνευσαν… για τους Ιρλανδούς. Για όποιον είναι σε δύσκολη θέση αυτή την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου και τραγουδά ακόμη. Για τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, τους φροντιστές στην πρώτη γραμμή, σε εσάς τραγουδάμε».

Φυσική είναι η προέλευση του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Αμερικανικό στρατό, αντικρούοντας ότι κατασκευάστηκε σε ένα κινέζικο εργαστήριο, τονίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει βεβαιότητα.
Τα παραπάνω δήλωσε την Τρίτη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι.
«Υπάρχουν πολλές φήμες και εικασίες σε πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης, ιστολόγια κλπ. Δεν πρέπει να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουμε δείξει έντονο ενδιαφέρον για αυτό και είχαμε πολλά μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών να τις εξετάσουν προσεκτικά», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάιλι, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κορονοϊός μπορεί να αναπτύχθηκε σε ένα κινέζικο εργαστήριο.
«Και θα ήθελα απλώς να πω, σε αυτό το σημείο, ότι είναι μη καταληκτικό, αν και το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων φαίνεται να υποδεικνύει ότι προέκυψε φυσικά. Αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!