Τρίτη 4 Αυγούστου 2015


Αναζητώντας το καλό βιβλίο για το καλοκαίρι ο Αναγνώστης προσφέρει έναν οδηγό από τις εκδόσεις των τελευταίων μηνών. Φυσικά τι σημαίνει «καλό» βιβλίο θα το ορίσει ο καθένας μόνος του, εμείς απλώς προτείνουμε μια πλειάδα επιλογών.
 ΕΛΛΗΝΙΚH ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
 Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης στο «Μεθόριος ζωή»(Πατάκης)επιλέγει μια «προβληματική» ηρωίδα , τη Ζωή που όμως η ζωή δεν την πάει. Σέρνει μαζί της το κακό. Δασκάλα στην παραμεθόριο περιοχή του Έβρου έρχεται αντιμέτωπη με πολλές αντιξοότητες και κυρίως με τον ίδιο τον αυτό της. Με ευαισθησία και νοσταλγία ο συγγραφέας ανατέμνει την άτυχη δεκαετία του ΄80 και φανερώνει γι άλλη μια φορά , όπως και στα προηγούμενα έργα του, πόσο ευαίσθητα πλάσματα είναι οι γυναίκες και πόσο βαθιά τραυματίζονται από τη ζωή.
O Θανάσης Χειμωνάς στο «Αίτημα φιλίας» (Πατάκης) παίζει με το διαδίκτυο, τη φαντασίωση, το πριν και το μετά ενός γεγονότος με ήρωες τρείς νέους στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Σπύρος Γιανναράς στη συλλογή διηγημάτων του «Ο βασιλιάς έρχεται όποτε του καπνίσει»(Άγρα) έχει επίκεντρο τον έρωτα και την απόρριψη. Έντεκα διηγήματα που συμπληρώνονται στο τέλος με ένα ολιγοσέλιδο δοκίμιο για την τέχνη της μικρής φόρμας.
Διηγήματα έγραψε και ο Ηλίας Παπαμόσχος, «Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες»(Κίχλη) με φόντο την ελληνική επαρχία της βόρειας Ελλάδας. Δεσπόζουν η φύση, η παράδοση, ο χρόνος και ο πόνος. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί έναν ποιητικό λόγο που τονίζει αυτά τα «ξεχασμένα» θέματα του.

SENARIOΟ Βασίλης Γκουρογιάννης στο «Σενάριο αθανασίας» (Μεταίχμιο) γράφει ένα από τα πιο περίεργα και γοητευτικά μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε φέτος. Ο ήρωας μεταπλάθει το ερωτικό ένστικτο σε αισθητική δημιουργία με πολλές συνδηλώσεις και αναφορές. Ο ήρωας του Παναγιώτης Ζαφείρης χρησιμοποιεί την τέχνη ως ασπίδα ανάμεσα στον εαυτό του και την εκάστοτε ποθητή γυναίκα.
 Ο Χρίστος Βούζας είναι πρωτοεμφανιζόμενος και μόλις εκδόθηκε το βιβλίο του «Ιστορίες με κακό τέλος» (Φαρφουλάς), επτά διηγήματα ευφάνταστα, με ανατρεπτικό τέλος, με ζοφερό ορισμένες φορές κλίμα και πολύ χιούμορ.
Ο βραβευμένος Θοδωρής Ρακόπουλος περνάει από την ποίηση στην πεζογραφία με μια μικρή συλλογή διηγημάτων που φέρουν τον τίτλο «Νυχτερίδα στην τσέπη» (Νεφέλη) και αποδεικνύεται ότι είναι ευφάνταστος και εξίσου ικανός. Κείμενα με ήρωες φευγάτους, περίεργους σε καταστάσεις μεταξύ ρεαλισμού και φαντασίας.
Η Κάλλια Παπαδάκη στο μυθιστόρημά της  «Δενδρίτες» (Πόλις) μας μεταφέρει σε μια φτωχική αμερικάνικη επαρχία στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ στα  1980 η Μίνι και η Λητώ ενηλικιώνονται σε μια εποχή που έχει καταρρεύσει το αμερικάνικο όνειρο παρασύροντας τις προηγούμενες γενιές και τις προσδοκίες τους.
Η Λένα Κιτσοπούλου βραβευμένη ως διηγηματογράφος (Διαβάζω, 2006) και δημοφιλής ως θεατρική συγγραφέας (Μ.Α.ΙΡ.Ο.Υ.Λ.Α.) επιβεβαιώνει τον προκλητικό της λόγο και στη νέα συλλογή της διηγημάτων με τίτλο ‘Το μάτι του ψαριού» (Μεταίχμιο). Οι ήρωες των ιστοριών θα δοκιμαστούν από την σκληρότητα της ύπαρξης τους.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 Τον  Ζιλ Βενσάν τον γνωρίσαμε με το «Ντζεμπέλ» βραβευμένο με το Europolar 2014  και τώρα επανασυστήνεται στους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος με το νέο μυθιστόρημα «Το φιλί του θανάτου» (Καστανιώτης, μετ: Ρίτα Κολαϊτη). Με φόντο τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο δίνει μια ισχυρή αστυνομική ίντριγκα όπου συνυπάρχει η τραγωδία με τον έρωτα, η τρέλα με την εκδίκηση, η μνήμη με τη σκληρότητα του χρόνου.
Τα εγκλήματα πάθους συγκινούν πάντα την αστυνομογραφία. Στο «Ερωτικά εγκλήματα»(Πατάκης) οκτώ γνωστοί έλληνες συγγραφείς , η πλειονότητα των οποίων δεν έχει σχέση με το αστυνομικό μυθιστόρημα, εντρυφούν στην νουάρ ατμόσφαιρα δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους σε αυτό το είδος πεζογραφίας, Είναι η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Χρήστος Οικονόμου, η Μαρία Μήτσορα, ο Κώστας Καβανόζης, ο Χρίστος Κυθρεώτης, η Ελένη Γιαννακάκη, ο Γιάννης Ατζακάς και ο Τεύκρος Μιχαηλίδης – ο μόνος που γράφει σταθερά αστυνομικό μυθιστόρημα.  Οι γραφές τους διαφορετικές, αλλού εξομολογητικές, σε άλλους ρεαλιστικές- ωμές, κάπου κλασικές αστυνομικές.
«H Πηνελόπη των τρένων» (Μεταίχμιο) , μια υπόθεση του ερευνητή Παύλου Γ. γνωστού και από προηγούμενα βιβλία της Μαρλένας Πολιτοπούλου, είναι ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα που στηρίζεται στην αποκάλυψη του δολοφόνου στη βάση της συλλογής στοιχείων από διαφορετικά πρόσωπα και της διασταύρωσης πηγών και ερμηνειών.  Η διαφορά είναι ότι η Μαρλένα Πολιτοπούλου αρέσκεται να εντρυφά στην ελληνική ιστορία και να της δίνει όχι μόνον ως φόντο αλλά και ως πτυχή στην αφηγούμενη ιστορία και τις περιπλοκές της. Σε αυτό το βιβλίο διαλέγει την μεταπολεμική εποχή των μεταναστών στη Γερμανία, την εποχή που μεσουρανούσε ο Καζαντζίδης
bleu « Το μπλε δωμάτιο» (Άγρα,μετ: Αργυρώ Μακάρωφ) του Ζωρζ Σιμενόν ανήκουν στη σειρά νουάρ χωρίς τον αστυνόμο Μαιγκρέ και είναι από τα καλύτερα και όπου πιστοποιείται ότι ο Σιμενόν είναι πρώτα λογοτέχνης και μετά αστυνομικός συγγραφέας. Κάτι που ισχύει  για ελάχιστους.  Στο «μπλε δωμάτιο» οι δύο εραστές συζητούν για την ελευθερία τους. Αλλά μόνον ο ένας τη διαλέγει για να την χάσουν τελικά και οι δυο.

Ο Μπερνχαρτ Σλινκ στο «Η γυναίκα στη σκάλα»( Κριτική, μετ: Απόστολος Στραγαλυνός) με αφορμή έναν διάσημο πίνακα χαμένο για χρόνια θα αναπτύξει το αγαπημένο του θέμα της απόδοσης δικαιοσύνης στο πλαίσιο της ερωτικής προδοσίας μιας γυναίκας προς τρεις άνδρες.

Ο Τζέημς Ελρόι στα «Σκοτάδια μου»(Άγρα, μετ: Ανδρέας Αποστολίδης) αφηγείται την ιστορία της μητέρας του. Βρέθηκε δολοφονημένη  στις 22 Ιουνίου 1958. Το κορμί της πετάχτηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο, σε ένα υποβαθμισμένο προά­στιο του Λος Άντζελες. Ο δολοφόνος δεν βρέθηκε και η υπόθεση έκλει­σε. Ήταν μια απεχθής ανθρωποκτονία, από αυτές πού καταγράφονται στις πίσω σελίδες των εφημερίδων και κανείς δεν τη θυμάται πια. Εκτός από τον γιο της, που παίρνει αφορμή για να μας συστήσει ένα καθαρά προσωπικό αφήγημα.
Ο Φίλιπ Κερ έγινε γνωστός στην Ευρώπη και στη χώρα μας χάρη στην «Τριλογία του Βερολίνου» (εκδ. Κέδρος).  Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα δύο βιβλία του. Ένα παλιότερο σε νέα έκδοση «Το ψοφίμι»(μετ: Δημήτρης Κωνσταντίνου, εκδ.Ολκός) και ένα νεώτερο , το «Φλόγα που καίει» (μετ: Γιώργος Κυριαζής, εκδ.Κέδρος). Και τα δύο διαδραματίζονται μακριά από το γνώριμο βερολινέζικο τοπίο. Στο «Ψοφίμι» η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αγία Πετρούπολη με ήρωα τον αστυνόμο «Γκρούσκο» (με αυτόν τον τίτλο γυρίστηκαν τρία επεισόδια στο BBC) ενώ στο «Φλόγα που καίει» η δράση μεταφέρεται στην Αργεντινή με ήρωα τον δημοφιλή ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ο Λάσλο Κρασναχορκάι στο   «Πόλεμος και πόλεμος» (Πόλις, μετ: Ι. Αβραμίδου) περιγράφει την σημερινή ανθρώπινη συνθήκη: πόλεμος παντού και μόνον πόλεμος. Μέσα από την ιστορία τεσσάρων ηρώων που κυκλοφορούν ανά τους αιώνες περιγράφεται η παντοδυναμία του πολέμου.Το βιβλίο τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ.
Πρόσφατα μας επισκέφθηκε ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκεζ για να προμοτάρει το βιβλίο του «Οι πληροφοριοδότες» (Ίκαρος, μετ: Αχ.Κυριακίδης). Μια έρευνα για το παρελθόν της Κολομβίας βρίσκει αντίθετο τον πατέρα του συγγραφέα. Αναζητώντας την αλήθεια θα βρει ότι ο πατέρας του είναι μπλεγμένος σε παλιές ιστορίες πληροφοριοδοτών, γεγονός που θα σοκάρει τον ήρωα.
Ο Ουμπέρτο Έκο στο τελευταίο του βιβλίο «Φύλλο μηδέν» (Ψυχογιός, μετ: Έφη Καλλιφατίδη)    αναφέρεται στον σκοτεινό κόσμο της δημοσιογραφίας, των πολιτικών παρασκηνίων και της συνωμοσιολογίας. Μια εφημερίδα με τίτλο «Αύριο» κινούμενη μεταξύ  αλήθειας και ψεύτικης πραγματικότητας θέλει να χειραγωγήσει τις μελλοντικές εξελίξεις.
Ο Ζοζέ Λουίς Πεισότο στο μυθιστόρημα  «Βιβλίο» (Κέδρος, μετ: Αθηνά Ψυλλιά) γράφει για την πορτογαλική μετανάστευση στη Γαλλία στη δεκαετία του ΄70. Μια μητέρα εγκαταλείπει το παιδί της σε ένα σιντριβάνι. Του υπόσχεται ότι θα επιστρέψει σε λίγα λεπτά και του δίνει να κρατά ένα βιβλίο. Η μητέρα δεν θα επιστρέψει ποτέ, έχει αποφασίσει να μετοικήσει στη Γαλλία, όπως τόσοι και τόσοι Πορτογάλοι. Το παιδί μεγαλώνει σε μια αγροτική οικογένεια και, όταν γίνεται άντρας, ερωτεύεται μια όμορφη κοπέλα. Κάποια στιγμή χωρίζουν. Οι δυο τους θα μεταναστεύσουν επίσης στη Γαλλία. Συνδετικός κρίκος το βιβλίο, που θα καταφέρει να κρατήσει ενωμένους τους δύο εραστές…
Περιμέναμε πολύ για να δούμε στην ελληνική γλώσσα τα διηγήματα του Τζόρτζ Σόντερς, «Δεκάτη Δεκεμβρίου»(Ίκαρος, μετάφραση Γ.Ι. Μπαμπασάκης). Μεταξύ ρεαλισμού και ουτοπίας ο Σόντερς δίνει μια σειρά διηγημάτων υψηλής τεχνικής.
 Ο Χάουαρντ Τζέικομπσον με το «Εψιλον» (Ψυχογιός, μετ: Γ.Ι.Μπαμπασάκης) είναι μια ιστορία αγάπης όπου οι δύο βασικοί ήρωες ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται χωρίς να ξέρουν από πού έρχονται και πού πάνε. Ο Κίβερν δε γνωρίζει γιατί ο πατέρας του πάντα του σφράγιζε τα χείλη με το χέρι όταν εκστόμιζε μια λέξη που αρχίζει από Ε. Αλλά και η Αϊλίν μεγάλωσε μέσα στο σκοτάδι σε σχέση με το ποια ήταν και από πού καταγόταν. Ένας πολύ καλός συγγραφέας που δεν έχει βρει την ανταπόκριση που του αξίζει στο ελληνικό κοινό.
PAPADOPOYLOS-KAKOSΤην  Μιράντα Τζουλάι γνωρίζουμε με το πρώτο βιβλίο της « Ο πρώτος κακός» (Παπαδόπουλος, μετ: Χαρά Γιαννακοπούλου) όπου οι ήρωες διαμορφώνουν έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής που έχει δικούς του κανόνες που τους βοηθάει να αντιβαίνουν στο σύστημα. Φυσικά για τους άλλους παραμένουν από αόρατοι έως γραφικοί.
Ο Λουίς Σεπουλδέβα στη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Ο μουγκός Ουζμπέκος κι άλλες ιστορίες παρανομίας» (Όπερα, μετ: Αχ. Κυριακίδης) δίνει με ευαισθησία και χιούμορ εννέα ιστορίες έρωτα και πολιτικής που διαδραματίζονται στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στις ταραγμένες περιοχές της λατινικής Αμερικής.
O αγαπημένος στην Ελλάδα Πασκάλ Κινιάρ μας δίνει ένα λιλιπούτειο βιβλιαράκι με τρεις ιστορίες που ακραγγίζουν τη μεγάλη αγάπη του , τη Μουσική. Τίτλος Το μάθημα μουσικής( Μελάνι,μτφρ. Γιάννης Κατσάνος).
Ο Erri De Luca στη νουβέλα του «Το βάρος της πεταλούδας»( Κέλευθος, μετ: Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου) σε μια συμβολική ιστορία σαν παραμύθι. Η ιστορία ενός λαθροκυνηγού που κυνηγά ζώα στα βουνά, άγριος και ακοινώνητος και η παράλληλη ιστορία του βασιλιά των αγριόγιδων που νιώθει κουρασμένος και ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κοπαδιού. Αναμέτρηση με τη φύση, το χρόνο, την ανάγκη να υπάρχεις πρώτος.
Όσοι έχετε παρακολουθήσει την Γιγέν Λι θα έχετε εντυπωσιαστεί για το καταγράφει τη σκληρή ζωή στην Κίνα. Στο μυθιστόρημά της «Αντίδοτο στη μοναξιά» (Καστανιώτης, μετ: Τόνια Κοβαλένκο) έχει για ήρωες τρεις αντιφρονούντες φοιτητές, εκ των οποίων οι δύο μεταναστεύουν στις ΗΠΑ και ο τρίτος μένει στην πατρίδα του. Και οι τρεις πρέπει να βρουν τρόπους να επιβιώσουν αλλά το «παρελθόν φυγείν αδύνατον».
Αν ανατρέχετε στους κλασικούς θα σταθείτε σίγουρα στον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι και την έκδοση του αριστουργήματος  «Ο παίκτης»( Μίνωας, μετ: Κίρα Σίνου)μια ιστορία δύο μεγάλων παθών: του έρωτα και του τζόγου, όπου ο συνδυασμός τους συνθέτει ένα εκρηκτικό μίγμα.
Στους κλασικούς, όχι όμως τους πολύ γνωστούς θα προσθέταμε τον Αλφρέ Ντε Μυσσέ με το «Η εξομολόγηση ενός τέκνου του αιώνα» ( Printa, μετ: Μαρία Σπυριδοπούλου), που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εξομολόγηση του συγγραφέα των διακυμάνσεων της σύντομης ερωτικής του σχέσης με την περίφημη Γεωργία Σάνδη, ένα διαρκές παιχνίδι μεταξύ αλήθειας και ψέματος, αναζήτησης ενός άπιαστου ερωτικού ιδεώδους και η  συνεχής απογοήτευση του ήρωά του.
Ο Άλάα Αλ Ασουάνι επανέρχεται με το «Η αυτοκινητιστική λέσχη της Αιγύπτου» (Πατάκης, μετ: Γιάννης Στριγκος)  για να μιλήσει μέσα από μια παλιότερη  εποχή, αυτή της δεκαετίας του ΄40, για μια Λέσχη των ανώτερων τάξεων ενώ στην κοινωνία κινούνται παράλληλα τα παράνομα κινήματα απελευθέρωσης. Εποχή διλημμάτων, νοσταλγικό με πολλές σημερινές συνδηλώσεις.
ΔΟΚΙΜΙΑ
Η Martha C. Nussbaum, μια από τις πιο σημαντικές φιλοσόφους διεθνώς μας δίνει το «Έρωτος γνώση»(Πατάκης, μετ: Γιώργος Λαμπράκος), ένα βιβλίο με δοκίμια της για τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. Τα δοκίμια της αφορούν στη σχέση λογοτεχνίας και φιλοσοφίας, τη σχέση ύφους και περιεχομένου, τη φύση της ηθικής προσήλωσης και της ηθικής γνώσης και τη σχέση τους με μορφές και ύφη γραφής. Στα δοκίμια της υπερτερεί η ηθική κατανόηση που εμπεριέχει τόσο  την συναισθηματική όσο και την διανοητική δραστηριότητα. Οι  αναφορές της έχουν σχέση με τους αρχαίους φιλοσόφους και φθάνουν μέχρι τους μεγάλους συγγραφείς του 19- 20ου αιώνα (Χένρι Τζέημς, Μπέκετ κ.ά).

«ros (Θύραθεν, μετ:Γιάννης Αβραμίδης) του Στηβ Σμιθ καταγίνεται συνοπτικά με την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη συνέχεια της από το 1917 έως το 1929. Ο συγγραφέας αφηγείται όχι μόνον τα πολιτικά γεγονότα αλλά και τις προσπάθειες αλλαγής της κοινωνίας, του τρόπου ζωής και των συνηθειών που προσπάθησε να επιβάλλει η νέα επανάσταση.  Στο βιβλίο υπάρχουν ενδιαφέροντα κεφάλαια για τον εμφύλιο πόλεμο και την ίδρυση του κράτους των μπολσεβίκων, την εποχή του πολεμικού κομμουνισμού, το πείραμα της ΝΕΠ, την πολιτιστική επανάσταση, τις αλλαγές στη νεολαία, τη θρησκεία και αλλού.
Ο ιστορικός Χρήστος Καρδαράς στη μελέτη του «Ιστορία και ρεμπέτικο» (Παπαζήσης)  συγκεντρώνει τραγούδια που αντανακλούν άμεσα την ελληνική ιστορία. Επιλέγει εκείνα τα τραγούδια που μιλούν για τη μετανάστευση, τη ζωή του εξωελλαδικού ελληνισμού, τους βαλκανικούς πολέμους, τον μικρασιατικό πόλεμο, τους πρόσφυγες ,τους βαλκανικούς πολέμους, τον μεσοπόλμεο, την κατοχή μέχρι την μεταπολεμική Ελλάδα.
Ο καθηγητής Δημήτρης Δημηρούλης επιμελείται μια πλήρη επισκόπηση και καταγραφή όλων των καβαφικών ποιημάτων (Κ.Π.Καβάφης, Τα Ποιήματα, Δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, Gutenberg). Tα ποιήματα παρατίθενται με πολλά σχόλια, ερμηνευτικές σημειώσεις, γραμματολογικές παρατηρήσεις, χρονολογικές υπομνηματίσεις που όλα φέρουν την υπογραφή του επιμελητή.
Ο Αντώνης Γλυτζουρής στη μελέτη του «Δια την διανοητική εξύψωσιν του λαού»(Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης) παρουσιάζει την απόπειρα του Ελ. Βενιζέλου να ιδρύσει Εθνικό Θέατρο. Μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2010 είχε φθάσει η ώρα για μια προσπάθεια πνευματικής ανόρθωσης και η ίδρυση ενός Εθνικού Θεάτρου θα ήταν μια σημαντική τομή στην ελληνική κοινωνική και πνευματική ζωή. Η υπόθεση δεν ήτο εύκολη και οι αντιδράσεις πολλές. Τα αρχεία του Βενιζέλου προσφέρουν πολύ υλικό που λειτουργεί και ως μια λοξή ματιά στην κοινωνία και την σκέψη της εποχής.
Τι είναι ο συντηρητισμός; Ο φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης στη μελέτη του «Συντηρητισμός- ιστορικό περιεχόμενο και παρακμή» (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, μετ: Λ.Αναγνώστου) μελετάει το ρεύμα αυτό από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης μέχρι τις νεότερες μέρες. Η μελέτη αυτή μεταφράζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.
Για τον Μέγα Αλέξανδρο, μια προσωπικότητα που συγκινεί και προτρέπει πάντα να διαβαστεί οτιδήποτε αφορά σε αυτόν κυκλοφόρησαν πρόσφατα δύο ογκώδη αλλά άκρως ενδιαφέροντα βιβλία. Το πρώτο των αδελφών Ήρκου και Στάντη Αποστολίδη τιτλοφορείται «Μέγας Αλέξανδρος- Οι πρώτες πηγές» (Gutenberg). Πρόκειται για μια καταγραφή όλων των αποσπασμάτων των αρχαίων ιστορικών που αναφέρονται στον μακεδόνα στρατηλάτη με αναλυτική εισαγωγή, σχόλια, παραπομπές και φυσικά τη μετάφρασή τους στην τρέχουσα ελληνική. Το δεύτερο βιβλίο είναι της ελληνίστριας Κορίν Ζουαννό έχει τίτλο «Το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου» (ΜΙΕΤ, μετ: Μαρίνα Λουκάκη) και παρακολουθεί τη ζωή και τις μεταμορφώσεις του μέσα από ένα πλήθος πηγών. Γραμμένο σε ρέουσα γλώσσα διαβάζεται και ως γοητευτικό παραμύθι.
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήµης του Πανεπιστηµίου Yale Στάθης Ν. Καλύβας µε το βιβλίο «Καταστροφές και θρίαμβοι» (Παπαδόπουλος) επιχειρεί μια  σφαιρική και ρηξικέλευθη αποτίµηση της ιστορικής πορείας της σύγχρονης Ελλάδας που εντάσσει τη σηµερινή κρίση σε ένα πλαίσιο ιστορικής διάρκειας, από την κατάκτηση της ανεξαρτησίας ως σήµερα.
Ο H.G.Wells γράφει τη «Σύντομη ιστορία του κόσμου» (Κέδρος, μετ: Γιώργος Μαραγκός)  ξεκινώντας από την καταγωγή της γης μέχρι τον Πρώτο παγκόσμιο πολεμο. Στρωτή αφήγηση σαν μυθιστόρημα.
επιμέλεια: Γιάννης Ν. Μπασκόζος
πηγή: oanagnostis.gr


Η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία καταγράφηκε στην πόλη Μπαντάρ Μασάχρ του Ιράν, όπου το θερμόμετρο έδειξε 74 βαθμούς Κελσίου, συνυπολογίζοντας την υγρασία.
Για να επιτευχθεί η αστρονομική επίδοση του δείκτη θερμοκρασίας, η πραγματική θερμοκρασία του αέρα του Μπαντάρ Μασάχρ, που έχει πληθυσμό περίπου 110.000 κατοίκους, έφτασε τους 46 βαθμούς Κελσίου.
Η επίδοση των 74 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε την Παρασκευή στις 4:30 μ.μ., μία ημέρα αφού ο δείκτης θερμοκρασίας κατέγραψε 70 βαθμούς Κελσίου στην ίδια τοποθεσία.
Το Μπαντάρ Μασάχρ βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο στο νοτιοδυτικό Ιράν, όπου οι θερμοκρασίες του νερού κυμαίνονται στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε μερικά από τα πιο έντονα επίπεδα υγρασίας στον κόσμο, όταν φυσούν άνεμοι προς την περιοχή της πόλης. Εξάλλου στο Τζασκ στο νοτιοανατολικό Ιράν, επίσης κατά μήκος του Περσικού Κόλπου, καταγράφηκε θερμοκρασία 69 βαθμών Κελσίου.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία, οι 81 βαθμοί Κελσίου είναι η υψηλότερη γνωστή θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ. Το ρεκόρ συνέβη στις 8 Ιουλίου 2003 στην πόλη Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, που βρίσκεται επίσης στον Περσικό Κόλπο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες αυτής της εβδομάδας καταγράφηκαν στο πλαίσιο ενός έντονου κύματος καύσωνα που μαστίζει τη Μέση Ανατολή. Την περασμένη Πέμπτη, η θερμοκρασία στη Βαγδάτη έφτασε τους 50 βαθμούς Κελσίου και η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε τους κατοίκους να μένουν σε εσωτερικούς χώρους και να πίνουν άφθονο νερό, αλλά αυτό είναι δύσκολο για πολλούς από τα εκατομμύρια Ιρακινούς που έχουν εκτοπιστεί λόγω των βίαιων συγκρούσεων στην περιοχή.


Οι Αυστραλοί ιδιοκτήτες γάτας θα πρέπει να κρατούν τα κατοικίδιά τους μόνιμα εντός οικίας, σύμφωνα με απαγόρευση κυκλοφορίας που προτείνει η κυβέρνηση.
Η πρόταση κατατέθηκε από τον πρώτο «επίτροπο απειλουμένων ειδών» της Αυστραλίας, Γκρέγκορι Άντριους, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν τα τοπικά είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση λόγω επιθέσεων από γάτες, αναφέρουν τα μέσα της χώρας.
Ο Άντριους δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη δημόσια στήριξη για την επιβολή του 24ωρου περιορισμού για τις κατοικίδιες γάτες, ιδιαίτερα κοντά στις περιοχές μεγάλης σπουδαιότητάς όσον αφορά τους πληθυσμούς των απειλουμένων ειδών.
Το μέτρο ισχύει ήδη σε ορισμένες περιοχές και θα μπορούσε να επιβληθεί μελλοντικά σε όλη τη χώρα.
Η Αυστραλία αντιμετωπίζει μια «κρίση γατών», και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους τεράστιους αριθμούς τους.
Οι γάτες εισήχθησαν στην περιοχή πριν από περίπου 200 χρόνια από Ευρωπαίους αποίκους και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι περίπου 20 εκατομμύρια γάτες στην Αυστραλία σκοτώνουν καθημερινά 75 εκατομμύρια μικρά ζώα.
Παράλληλα, η Αυστραλία διαθέτει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ εξαφανίσεων ειδών στον κόσμο, με 29 αυτόχθονα είδη θηλαστικών να έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξη των Ευρωπαίων. Σήμερα απαριθμεί περίπου 1.800 είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Η κυβέρνηση έχει επίσης προτείνει τη θανάτωση δύο εκατομμυρίων γατών σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα άλλα είδη. Η αμφιλεγόμενη πρόταση έχει καταδικαστεί από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, όπως τη Γαλλίδα ηθοποιό Μπριζίτ Μπαρντό που δήλωσε ότι η χώρα «έχει αμαυρωθεί από το αίμα εκατομμυρίων αθώων ζώων».
naftemporiki.gr

Πολλές κινηματογραφικές ταινίες έχουν συνήθως το πλεονέκτημα του μεγάλου budget, κάτι που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν γυρίσματα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ακόμη και οι πρωταγωνιστές των blockbuster, όμως, πρέπει να φάνε κάτι και πολλές φορές αυτό συμβαίνει σε πραγματικά εστιατόρια, όπου γευστικά πιάτα έρχονται το ένα μετά το άλλο κι εμείς παρακολουθούμε με το ένα χέρι στο τηλεκοντρόλ και το άλλο στο τηλέφωνο για delivery.
Ας γνωρίσουμε, όμως, λίγο καλύτερα μερικά από αυτά τα εστιατόρια, για να δούμε πού έφαγαν μερικοί από τους αγαπημένους μας πρωταγωνιστές σε κάποιες από τις επίσης αγαπημένες μας ταινίες.
Polidor Paris, Παρίσι – Μεσάνυχτα στο Παρίσι
Σε αυτό εδώ το συμπαθητικό, παριζιάνικο εστιατόριο είναι που ο Γκιλ (Όουεν Γουίλσον) προσπαθεί να πείσει τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ να ρίξει μια ματιά στο μυθιστόρημά του, στην ατμοσφαιρική ταινία του Γούντι Άλεν. Στην πραγματικότητα, το εστιατόριο αυτό είναι ανοιχτό από το 1845 και ο Χέμινγουεϊ υπήρξε πράγματι τακτικός πελάτης.

WWW.WIKIPEDIA.COM/ERIKA39
Katz’s Delicatessen, Νέα Υόρκη – Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι
Όσοι έχουν δει την ταινία, θυμούνται καλά τι έχει συμβεί σε αυτή τη σκηνή του εστιατορίου. Αφού η Σάλι (Μεγκ Ράιαν) και ο Χάρι (Μπίλι Κρίσταλ) κάθονται να φάνε, η Σάλι αποφασίσει να μάθει στον Χάρι 1-2 πραγματάκια για το πόσο εύκολα μπορεί να υποδυθεί μια γυναίκα οργασμό. Περίπου 20 χρόνια μετά, περνάει ακόμη κόσμος από το Katz’s Delicatessen της Νέας Υόρκης όπου γυρίστηκε η σκηνή, λέγοντας το περιβόητο "I'll have what she's having".

COPYRIGHT LIA VITTONE/LIA VITTONE
The Portrait Restaurant, Λονδίνο – Εξ Επαφής
Το εστιατόριο βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ και στους περισσότερους είναι αναγνωρίσιμο από την ταινία αγάπης και εξαπάτησης «Εξ επαφής» όπου πρωταγωνιστούν η Νάταλι Πόρτμαν, ο Κλάιβ Όουεν, η Τζούλια Ρόμπερτς και ο Τζουντ Λο. Σερβίρει κλασική βρετανική κουζίνα και η θέα του είναι εξαιρετική, με όλο το Λονδίνο στο πιάτο.

Café Lalo, Νέα Υόρκη – Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας
Σε άλλη μια κομεντί με πρωταγωνίστρια τη Μεγκ Ράιαν, στο «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας», ο Τομ Χανκς και η Μεγκ Ράιαν συνθέτουν το τέλειο ζαυγάρι αγάπης/μίσους. Πριν τα βρουν και γίνουν ζευγάρι και πριν ο χαρακτήρας της Μεγκ Ράιαν ανακαλύψει ότι ο διαδικτυακός φίλος της είναι ο ανταγωνιστής της, συναντιούνται οι δυο τους σε ένα πανέμορφο, νεοϋορκέζικο καφέ, όπου ακόμη το επισκέπτεται πολύς κόσμος για καφέ και κέικ.

New York Grill Park Hyatt, Τόκιο – Χαμένοι στη μετάφραση
Η Σοφία Κόπολα σκηνοθετεί τον Μπιλ Μάρεϊ και τη Σκάρλετ Γιόχανσον, οι οποίοι υποδύονται δυο μοναχικούς ξένους στο Τόκιο. Όλα γίνονται στο New York Grill στο Park Hyatt, όπου ο Μπομ, ο χαρακτήρας του Μάρεϊ, συναντά τη Σάρλοτ (Γιόχανσον) για πρώτη φορά.

Criterion, Λονδίνο – Μπάτμαν: Ο Σκοτεινός Ιππότης
Ο πολυεκατομμυριούχος playboy και μυστικός ήρωας, Μπρους Γουέιν, ανταλλάζει την Γκόθαμ Σίτι με το Λονδίνο, όπου διακόπτει το γεύμα της Ρέιτσελ Ντοζ και του Χάρβεϊ Ντεντ στο εστιατόριο Criterion στο Piccadilly, ένα από τα πιο κομψά εστιατόρια του Λονδίνου.

Smith and Wollensky, Νέα Υόρκη – Ο Διάβολος φορούσε Prada
Αν θυμάστε τη σκηνή όπου η μαθητευομένη σε περιοδικό μόδας Άντι (Αν Χάθαγουεϊ) ψάχνει να βρει το ακυκλοφόρητο χειρόγραφο του νέου Χάρι Πότερ για τα παιδιά του δύστροπου αφεντικού της (Μέριλ Στριπ), τότε θα θυμάστε ότι περνάει και από το εστιατόριο Smith and Wollensky για να της πάρει τη μεσημεριανή της μπριζόλα, την οποία ούτε καν αγγίζει.

Bar de la Marine, Μασσαλία – Love Actually
Αφού ο χαρακτήρας του Κόλιν Φερθ έχει ψάξει όλο τον κόσμο για να βρει την εκ Πορτογαλίας αγαπημένη του Αουρέλια, αυτός και το μισό χωριό, περνώντας από πλακόστρωτα δρομάκια, καταλήγουν να την εντοπίζουν στο Bar de la Marine, το οποίο στην πραγματικότητα βρίσκεται στη Μασσαλία κι όχι στην Πορτογαλία.
clickatlife.gr


Το ήμισυ του online πληθυσμού του κόσμου θεωρείται ότι είναι πλέον ενεργό στο Facebook- χρησιμοποιώντας το τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο «βασιλιάς» των κοινωνικών δικτύων, ο αριθμός αυτών που το χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία φορά ανά μήνα αυξήθηκε κατά 13%, φτάνοντας στα 1,49 δισεκατομμύρια, μέσα στους τρεις μήνες ως το τέλος του Ιουνίου. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο μισό του συνολικού εκτιμώμενου πληθυσμού του Ίντερνετ.
Από αυτούς τους χρήστες, πάνω από τους μισούς (65%) χρησιμοποιούν το Facebook ημερησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρεία, στις ΗΠΑ οι χρήστες ξοδεύουν πλέον πάνω από ένα ανά πέντε λεπτά στα smartphones τους στο Facebook.
Τα κόστη και οι δαπάνες για το τρίμηνο σημείωσαν άνοδο της τάξης του 82%, στα 2,8 δισ. δολάρια, κάτι που είχε ως συνέπεια το μείωση των καθαρών εσόδων κατά 9,1%, στα 719 εκατ. δολάρια.
Κατά τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τα έξοδα αντικατοπτρίζουν επενδύσεις και βελτιώσεις που έχουν λάβει χώρα, όπως ένα νέο data centre στο Τέξας.
Σημειώνεται πως το Facebook είχε προειδοποιήσει ήδη από τον Απρίλιο ότι τα έξοδα θα αυξάνονταν κατά 65%, λόγω νέων επενδύσεων και βελτιωτικών κινήσεων σε κάποια προϊόντα/ υπηρεσίες, όπως το WhatsApp και το Instagram.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα του βίντεο, όπου σημειώνεται αύξηση της χρήσης, ενώ αναμένεται έναρξη των πωλήσεων του Oculus Rift 3D headset μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους.
Γελωτοποιό προσέλαβε χωριό της Ουαλίας για τη διασκέδαση των κατοίκων
Το Κόνγουεϊ, ένα χωριουδάκι στη βόρεια Ουαλία διόρισε την Κυριακή έναν... γελωτοποιό, τον πρώτο μετά από 700 χρόνια, για να διασκεδάζει τους κατοίκους.
Ο 34χρονος Ράσελ Έργουντ, ο επονομαζόμενος στο εξής «Έργουιντ ο Τρελός», στέφθηκε επίσημος γελωτοποιός του Κόνγουεϊ σε μια γιορτή που περιλάμβανε κυνήγι με γεράκια, ιππότες με πανοπλίες και μια παρέλαση στο χωριό όπου δεσπόζει ένας πύργος με επάλξεις του 13ου αιώνα.
Ο νέος ρόλος του Έργουιντ του Τρελού θα είναι να διασκεδάζει τους περίπου 15.000 συντοπίτες του δύο φορές την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, μέχρι τις 29 Αυγούστου.
«Είναι μεγάλη τιμή να μου εμπιστεύονται τον ρόλο του γελωτοποιού του χωριού» είπε ο Ράσελ ο οποίος είναι επαγγελματίας μάγος και καλλιτέχνης του τσίρκου.
Κατά την άσκηση των «καθηκόντων» του ο Ράσελ θα είναι υποχρεωμένος να φοράει στο κεφάλι ένα σκούφο διακοσμημένο με γαϊδουρινά αυτιά, όπως ήταν η παραδοσιακή στολή των γελωτοποιών του 13ου αιώνα.
Ο Έργουιντ ο Τρελός διαδέχεται στη θέση αυτή τον Τομ τον Τρελό, τον τελευταίο γελωτοποιό του Κόνγουεϊ.
Τον είχε επιλέξει ο βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας ο οποίος είχε αποκλειστεί στην κοινότητα αυτή τον χειμώνα του 1294-95, πολιορκημένος από τους Ουαλούς.

Προσλήψεις στο δημόσιο τομέα που είναι ανοικτές για αιτήσεις μπορείτε να δείτε στο συνοπτικό εβδομαδιαίο αρχείο.
Οι θέσεις εργασίας αφορούν συμβάσεις στους δήμους τα πανεπιστήμια αλλά και γενικά στο δημόσιο. Το αρχείο περιέχει περίληψη των προκηρύξεων και link για τα δικαιολογητικά και τις αιτήσεις.
Δείτε αναλυτικά τις προκηρύξεις ΕΔΩ.
Το Μουσείο της Ακρόπολης θα υποδεχθεί την πανσέληνο σε ρυθμούς τάνγκο
Με τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis», θα υποδεχθεί το Μουσείο της Ακρόπολης τη φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 29 Αυγούστου οι λάτρεις του τάνγκο θα μπορούν να απολαύσουν μουσική και χορό στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.
Συγκεκριμένα, από τις 20:30 μ.μ. ως τις 23:30 μ.μ. ο προαύλιος χώρος του Μουσείου θα μετατραπεί σε μια μεγάλη πίστα.
Όπως πληροφορεί το μουσείο, διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν χορογραφίες τάνγκο και στη συνέχεια το κοινό θα έχει την ευκαιρία να χορέψει με μουσική από την ορχήστρα του γνωστού και αγαπημένου συνθέτη Μάριου Στρόφαλη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αργεντινής σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Επιπλέον, την ημέρα αυτή το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 08:00 το πρωί ως τα μεσάνυχτα (η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη από τις 20:00 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους χώρους της μόνιμης έκθεσης αλλά και την περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη - Τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών».
Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο του Μουσείου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Facebook κατασκεύασε και ετοιμάζεται να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες ένα τεράστιο αυτόνομο αεροπλάνο (drone), το οποίο θα πετά σε απομονωμένα μέρη της Γης και θα παρέχει στους κατοίκους δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

H επιδίωξη

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο έχει πλέον αγγίξει τους 1,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, αλλά έχει φιλόδοξα σχέδια να επεκτείνει περαιτέρω την «πελατεία» του στις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, όπου ζει περίπου το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι δύσκολη ή μη οικονομικά βιώσιμη η κατασκευή επίγειων δικτυακών υποδομών (οπτικών ινών κ.α.).

Το μη επανδρωμένο drone, με την ονομασία Aquila, που έχει άνοιγμα φτερών 42 μέτρων, όσο ένα αεροπλάνο Μπόινγκ 737, θα πετά σε ύψος 20 έως 30 χιλομέτρων, πάνω από τους αεροδιαδρόμους των κανονικών αεροπλάνων, αλλά και πάνω από τις καταιγίδες. Θα μπορεί να μένει στον αέρα, χωρίς ανεφοδιασμό, για 90 συνεχόμενες ημέρες.

Η πρόσβαση
Το αεροπλάνο θα δίνει στους επίγειους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν Ίντερνετ με την πολύ υψηλή ταχύτητα των 10 Gigabit το δευτερόλεπτο, χάρη σε μια ειδική νέα τεχνολογία οπτικού λέιζερ, που θα μεταφέρει τα δεδομένα από τον ουρανό στο έδαφος και αντίστροφα.

Κάθε drone θα διαγράφει στον αέρα έναν κύκλο διαμέτρου τριών χιλομέτρων και εκτιμάται ότι θα παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση στο έδαφος σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Τα αεροσκάφη -που δεν προρίζονται προς πώληση, αλλά για ιδία χρήση μόνο του Facebook- θα μεταδίδουν επίσης σήματα μεταξύ τους. Προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθούν εκατοντάδες τέτοια drones, τα οποία θα συνεργάζονται με δορυφόρους του Facebook, που θα βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο υψόμετρο.

Το αεροσκάφος κινείται με την ηλιακή ενέργεια, ζυγίζει περίπου 400 κιλά, ενώ σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε εντός 14 μηνών στη Βρετανία από την ειδική αεροδιαστημική ομάδα Ascenta του Facebook. H πρώτη πιλοτική πτήση του θα γίνει στις ΗΠΑ σύντομα. Σε παρόμοια κατεύθυνση κινείται και η Google, η οποία πειραματίζεται επίσης με drones, δορυφόρους και μπαλόνια σε μεγάλο υψόμετρο.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, συνολικά πεντακοσίων εβδοµήντα πέντε (575) ατόµων, για την εκτέλεση σωστικών ανασκαφών στους προϊστορικούς οικισµούς εντός των ορίων του Ορυχείου Πεδίου Αµυνταίου της ∆ηµόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισµού (∆.Ε.Η.) Α.Ε., αρµοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, που εδρεύει στη Φλώρινα και συγκεκριµένα του εξής, ανά έργο, υπηρεσία, τόπο απασχόλησης, ειδικότητα και διάρκεια σύµβασης, αριθµού ατόµων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), µε τα αντίστοιχα απαιτούµενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β).
Δείτε την προκήρυξη ΕΔΩ.

Σποραδικές καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας με σταδιακή βελτίωση και στη συνέχεια λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα πυκνώσουν δίνοντας βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους έντονα φαινόμενα που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, περιμένουμε σήμερα Τρίτη. Καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 34 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 19 έως 35 στην Κεντρική Ελλάδα, από 22 έως 36 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 25 έως 35 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 22 έως 31 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και από 24 έως 35 βαθμούς στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.
Λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα από τα δυτικά θα αυξηθούν και ενισχυμένο μελτέμι στα ανατολικά, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 34 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα ανατολικά θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Νότιο Ευβοϊκό σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων ή καταιγίδας στα ορεινά, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν νότιοι σχεδόν μέτριοι.
Αναλυτικά ο καιρός
Μακεδονία, Θράκη
Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 34 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνεις 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στην Κρήτη η μέγιστη έως 32 βαθμούς.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 34 βαθμούς κελσίου.
Αττική
Αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 34 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς κελσίου.

Αν και φέτος ξεκίνησε δυσοίωνα και συνεχίζεται στον ίδιο ρυθμό, το καλοκαίρι είναι εδώ. Φυσικά, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και του οικονομικού αντίκτυπου των πολιτικών εξελίξεων, δεν έχουν απομείνει πολλοί που να σχεδιάζουν ανέμελα τις καλοκαιρινές τους διακοπές και να μετρούν με προσμονή αντίστροφα τις ημέρες για να φύγουν με καράβια και αεροπλάνα για αγαπημένους προορισμούς, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, παρά το όχι και τόσο ευχάριστο κλίμα και την επικαιρότητα που απ’ ότι φαίνεται, θα συνεχίσει να μας απασχολεί και μέσα στον Αύγουστο, η μοναδική ευκαιρία που έχουμε για να χαλαρώσουμε, να ρίξουμε τους ρυθμούς μας και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας είναι τώρα – και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη.
Καλοκαιρινές διακοπές = υγιής εγκέφαλος
Οι διακοπές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη σωματική και διανοητική μας υγεία γιατί το σώμα και ο εγκέφαλός μας δεν έχουν φτιαχτεί για να αντέχουν στο χρόνιο άγχος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Το χρόνιο άγχος οδηγεί το σώμα στο να παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες-, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στον ιππόκαμπο, μία δομή του εγκεφάλου που σχετίζεται άμεσα με τη μνήμη και τη διαδικασία της μάθησης. Συνεπώς, η μείωση του άγχους είναι καθοριστική για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν την κατάλληλη αφορμή, μιας και δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, ο επαρκής ύπνος, ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους, αλλά και η επαφή με νέες εμπειρίες αποδεδειγμένα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σημασία δεν έχει το πού, αλλά το πώς
Σύντομες ή πολυήμερες, σε ξενοδοχείο, σε σκηνή, στο εξοχικό στο χωριό ή ακόμα και στο σπίτι μας, δεν έχει καμία σημασία. Οι διακοπές χαρίζουν απλόχερα τα οφέλη τους σε όσους έχουν συνειδητοποιήσει ότι το «κλειδί» της καλοκαιρινής αναζωογόνησης δεν είναι απλά το να λείψει κανείς για λίγες ημέρες από τη δουλειά, αλλά το να απομακρυνθεί από τους χώρους στους οποίους συνήθως κινείται. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι μάλλον προφανής: είναι αδύνατο να αδειάσεις το μυαλό σου από τα προβλήματα που σε απασχολούν, όταν κινείσαι μέσα σε αυτά.
Και, όπως σωστά φαντάζεστε, πάντα κάτι προκύπτει: ένα επείγον ζήτημα στο γραφείο για το οποίο είναι απαραίτητη η βοήθειά σας, η «ευκαιρία» να βάψετε το σπίτι τώρα που έχετε χρόνο, η ανάγκη να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα στο mailbox που έχει πάνω από 100 μη αναγνωσμένα μηνύματα…Πάρτε αποστάσεις από οτιδήποτε σας κρατάει δεμένους με τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Κι αν δεν φύγετε από τη βάση σας κατά τη διάρκεια των διακοπών, γίνετε τουρίστες στην πόλη σας! Κάντε ολοήμερες εξορμήσεις στις κοντινές παραλίες, εξερευνήστε τα πιο δροσερά σημεία της πόλης, επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους μπροστά από τους οποίους περνάτε στη διαδρομή προς το γραφείο.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η απόσταση από τα συνηθισμένα μας «λημέρια» είναι λυτρωτική, είναι ότι βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινής μας ζωής με φρέσκια ματιά. Σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν ζητάτε τη γνώμη ενός φίλου για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε: συνήθως σας βοηθά να προσεγγίσετε το θέμα μέσα από μία νέα προοπτική, μιας και ο ίδιος δεν εμπλέκεται σε αυτό που βιώνετε. Αντίστοιχα, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις απαντήσεις σε ζητήματα που τους απασχολούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ακριβώς επειδή παίρνουν απόσταση από το πρόβλημα και οι λύσεις αναδύονται αυθόρμητα, σα να ήταν πάντα μπροστά στα μάτια τους και να μην τις έβλεπαν.
Τραβήξτε την πρίζα: ο εγκέφαλός σας θα σας ευγνωμονεί
Το γεγονός ότι πολλοί από εμάς είμαστε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδεδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο με το διαδίκτυο, δεν είναι κάτι καινούριο. Άσχετα με το αν θέλουμε να το παραδεχτούμε, τα μάτια μας βρίσκονται για πολλές ώρες κολλημένα σε μία μικρή ή μεγαλύτερη οθόνη. Καθημερινά, ο εγκέφαλός μας κατακλύζεται από χιλιάδες πληροφορίες που καταφθάνουν με συνεχόμενη ροή. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2011, σε μία συνηθισμένη ημέρα, ερχόμαστε σε επαφή με όγκο πληροφοριών αντίστοιχο με αυτόν που περιέχεται σε 174 εφημερίδες, αριθμός που είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από την αντίστοιχη έκθεσή μας σε πληροφορίες το 1986.
Ακόμα κι αν αρχίζετε να νιώθετε τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης και μόνο στη σκέψη ότι θα αποχωριστείτε το κινητό σας τηλέφωνο, το tablet και το laptop, η αλήθεια είναι ότι ο εγκέφαλός σας χρειάζεται ένα διάλειμμα από όλα αυτά. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας απαρνηθείτε την τεχνολογία και το διαδίκτυο και απολαύστε το καλοκαίρι όπως όταν ήσασταν παιδιά, ζώντας την κάθε στιγμή με όλες σας τις αισθήσεις και αποτυπώνοντας εικόνες και εμπειρίες στο μυαλό και όχι στο Instagram. Κι αν αυτό σας φαίνεται ακατόρθωτο, ορίστε τουλάχιστον κάποιους κανόνες, όπως π.χ. ότι θα ελέγχετε τα emails σας και θα συνδέεστε στα social media μόνο μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για λίγα λεπτά.
Αν φέτος το καλοκαίρι θέλετε να αποφορτίσετε τον εγκέφαλό σας από το καθημερινό στρες, να τονώσετε τις λειτουργίες του και να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: επιτρέψτε του να κάνει και αυτός διακοπές. Αφήστε πίσω σας τα προβλήματα, τη ρουτίνα και τις «Σειρήνες» της τεχνολογίας και επιτρέψτε του να τεμπελιάσει και να περιπλανηθεί ελεύθερα σε σκέψεις και εμπειρίες, ώστε να είναι έτοιμος να σας υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας.
Πηγή: boro.gr

Μειώσεις σε πρόστιμα ορισμένων τροχαίων παραβάσεων ακόμα και κατά 50% καθώς και ευκολίες πληρωμής στην εξόφλήση τους με δόσεις περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς το υπουργείο Μεταφορών.
Τα υψηλά πρόστιμα καθώς και η αδυναμία πληρωμής τους λόγω της οικονομικής κρίσης ,ήταν το βασικό σκεπτικό για τις προτάσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τα αρμόδια υπουργεία,
Σε σχετικές εισηγήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας περιλαμβάνεται , σύμφωνα με πληροφορίες , και η σκέψη για την αντικατάσταση της ποινής της αφαίρεσης των πινακίδων με κοινωφελή εργασία.
Ολες αυτές οι προτάσεις της ελαστικοποίησης των προστίμων αφορά τις λεγόμενες απλές παραβάσεις ,όπως η παράνομη στάθμευση.
Αντίθετα δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία αλλαγή στις παραβάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί επικίνδυνες και βασικές αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων. Παραβάσεις δηλαδή , όπως η παραβίαση ταχύτητας, του ερυθρού σηματοδότη , του STOP καθώς και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Όλα αυτά αποτελούν προτάσεις καθώς αρμόδιο για τη σύνταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ,των ποινών και του ύψους των προστίμων είναι το Υπουργείο Μεταφορών.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!