Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Το σκαρί "κοιμόταν" για αιώνες στο βυθό ανοικτά της βόρειας ακτής της Αϊτής
Για περισσότερο από 500 χρόνια, η περήφανη ναυαρχίδα του πιο γνωστού εξερευνητή στην ιστορία, του Χριστόφορου Κολόμβου, κοιμόταν στο βυθό. Κανείς δεν γνώριζε πού ακριβώς βρισκόταν.
Όμως, μόλις αυτή την εβδομάδα αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τη ναυαρχίδα Santa Maria!
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν απομεινάρια που πιστεύουν ότι ανήκουν στο πλοίο στο βυθό ανοικτά της βόρειας ακτής της Αϊτής.

Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές υποβρύχιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία.
Μέχρι σήμερα η ομάδα των αρχαιολόγων, με επικεφαλής το Barry Clifford δεν έχει επέμβει στο σημείο που φέρεται να κείται η Santa Maria αλλά με ειδικό εξοπλισμό έχει καταγράψει κάθε πιθαμή του βυθού.
Το 2003, μια άλλη ομάδα αρχαιολόγων είχε φωτογραφίσει κάποια ευρήματα για τα οποία διατυπώθηκε η άποψη ότι ανήκουν στο Santa Maria. Σε αυτά τα ευρήματα βασίστηκε η ομάδα του Clifford.
Το Σάντα Μαρία ήταν μαζί με τα Νίνια και Πίντα οι τρεις καραβέλες με τις οποίες απέπλευσε ο μεγάλος εξερευνητής στις 3 Αυγούστου 1492, ταξίδι στο οποίο ανακάλυψε την Αμερική.
Πηγή: Independent
Η αγαπημένη σειρά γιορτάζει τα 10 χρόνια, από όταν παίχτηκε το τελευταίο της επεισόδιο...
Το επιτυχημένο κωμικό σήριαλ, παιζόταν για 10 χρόνια και στη χώρα μας με τις επαναλήψεις, πιθανώς να κοντεύει 15ετία. Τα Φιλαράκια όπως αναμενόταν, από τη δημοτικότητά τους και μόνο, έκαναν πολύ κόσμο να σκέφτεται με άξονα τους πρωταγωνιστές.
Όπως αναμενόταν λοιπόν, τα Φιλαράκια, έχουν περάσει ορισμένα standar που έχεις στη δεκαετία των 20 σου. Πολλά όμως από αυτά είναι ελαφρώς δύσκολα να έχουν επιτευχθει για την πλειονότητα των ανθρώπων.

Δείτε τις 5 προσδοκίες που μας δημιούργησε η σειρά!

1. Οι φίλοι σας θα είναι πάντα κοντά και δεν θα κάνουν τίποτα καλύτερο, από το να βγαίνουν μαζί σας.
Στα Φιλαράκια έβλεπες σε κάθε δωμάτιο, απευθείας μία τέλεια εικόνα παρέας. Κάτι τέτοιο δύσκολα συμβάινει στην πραγματικότητα. Τις περισσότερες φορές θα πέσετε πάνω σε κάποιον που αντιπαθείτε παρά σε φίλους που αγαπάτε. Ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στο να συνενοηθούμε πότε θα βρεθούμε, από όταν βρισκόμαστε όλοι παρέα.

2. Θα βρεις στάνταρ θέση στον άνετο καναπέ της καφετέριας.
Πρόκειται για ένα σκληρό ψέμα, που ακυρώνεται κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την αγαπημένη μας καφετέρια. Ο καναπές του Central Perk πάντα ήταν ελεύθερος και ΠΑΝΤΑ τους χόραγε όλους άνετα. Ποτέ! Σε καμία καφετέρια!

3. Η δουλειά είναι πιο χαλαρή από οτιδήποτε.
Σκεφθείτε απλά πόσες ώρες ξόδευαν στο Central Perk τα Φιλαράκια στα lunch break τους! Πήγαιναν πολλές φορές στο αγαπημένο τους στέκι από την άλλη άκρη της πόλης, ακόμα και στο μέσο της ημέρας!

4. Φυσικά και μπορείς να πληρώσεις για δυάρι στην περιοχή Greenwich Village με tips σερβιτόρας και μισθό chef.
Το διαμέρισμα που συγκατοίκησαν Rachel και Monica μπορεί να ήταν κληρονομιά από τη γιαγιά της Monica, όπως και τα πολυτελή έπιπλα. Ωστόσο η επιβίωση και τα έξοδα με τους συγκεκριμένους μισθούς, στη Νέα Υόρκη φαντάζει μάλλον ουτοπική.

5. Μπορείς να έχεις παιδιά, αλλά να βγαίνεις με τους φίλους σου όπως παλιά!
Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο από τον κλασσικό καφέ στο Central Perk. Ούτε καν η μητρότητα ή η πατρότητα. Ο Μπεν γενιέται στην πρώτη σεζόν, ενώ η Έμμα στην όγδοη. Κανένα όμως από τα δυο παιδιά δεν επηρεάζουν την κοινωνική ζωή του Ross ή της Rachel. Η Εμμα φαίνεται πως μάλλον περνάει την περισσότερη ώρα της στην καφετέρια, ενώ ο Μπεν είναι σαν να γίνεται ένας μικρός μπελάς για τον παλαιοντολόγο!

http://peiraxtiri.gr
Στον κατάλογο του Παγκόσμιου Δικτύου Σχολείων και Οργανισμών Εναλλακτικής Εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνεται πλέον το Δημοτικό Σχολείο του Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου.
Το «Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων» -όπως έχει χαρακτηριστεί- έγινε δεκτό, χωρίς τις ετήσιες εισφορές που κανονικά απαιτούνται, στη παγκόσμια λίστα των σχολείων της Εναλλακτικής Εκπαίδευσης εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μια εκπαιδευτική κοινότητα που θέτει διαφορετικούς στόχους.
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του Φουρφουρά, καθώς είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας που επελέγη να συμμετέχει στο δίκτυο αυτό, το οποίο συμπεριλαμβάνει περίπου εκατό από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά κέντρα και οργανισμούς από όλο τον κόσμο, όπως το Summerhill, το Sands School, τα Sudbury, τα Waldorf, τα Σχολεία του Δάσους και άλλα αντίστοιχα.
Η διαφορετική προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ακολουθεί το σχολείο, οι πολλές και σημαντικές δραστηριότητές του, που κινούνται σε διαφορετικό πλαίσιο από το σύνηθες πρόγραμμα σπουδών, χωρίς βεβαίως να το παρακάμπτει ή να το παραβλέπει και κυρίως η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών άσκησης της μαθητικής δημιουργίας, ήταν τα στοιχεία που ενέταξαν το απομακρυσμένο σχολείο, το οποίο λειτουργεί νότια του Ψηλορείτη, στο παγκόσμιο δίκτυο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ακολουθούν πρότυπες, εναλλακτικές διαδικασίες.
Το σχολείο του Φουρφουρά, με τη δυναμική που αναπτύσσουν οι μαθητές του λόγω των δασκάλων τους και του διευθυντή τουςκ. Άγγελου Πατσιά, αποτελεί σχολείο – πρότυπο, η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας.
Έχοντας στόχους όπως η λειτουργία της δημοκρατικής κοινωνίας, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η εναλλακτικές μέθοδοι εκπαίδευσης και η κατάκτηση της γνώσης και μέσα από την πρακτική άσκηση, δίδουν το παράδειγμα για το πως ένα μικρό σχολείο της υπαίθρου, μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Πηγή: rethnea.gr
Μία βασική λειτουργία του σώματος, είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του εσωτερικού του σε σταθερά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα παράγει μεγάλες ποσότητες θερμότητας, επομένως ο οργανισμός επιβάλλεται να βρει τρόπους να αποβάλλει τη θερμότητα αυτή.

Ένας από τους μηχανισμούς που διαθέτει για αυτόν το σκοπό, είναι ο ιδρώτας. Έτσι, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του εσωτερικού του σώματος, εκκρίνεται ιδρώτας από το δέρμα. Εν συνεχεία εξατμίζεται, και έτσι επιτυγχάνεται η απώλεια θερμότητας.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο ιδρώτας δεν έχει σχέση με την καύση του λίπους. Όταν το σώμα ιδρώνει περισσότερο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η καύση λίπους είναι μεγαλύτερη. Ο ιδρώτας διαδραματίζει μόνο σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

http://www.4news.gr 
Μεσιτικό γραφείο έβγαλε στο σφυρί το θρυλικό κάστρο του κόμη Δράκουλα στην Τρανσυλβανία.
«Εάν κάποιος έρθει με μία λογική προσφορά, θα δούμε ποιος είναι, τι προτείνει και θα εξετάσουμε σοβαρά την ιδέα» δήλωσε ο Μαρκ Μέιερ του μεσιτικού γραφείου Herzfeld and Rubin που έχει αναλάβει την πώληση του κάστρου.
Το κάστρο Μπραν χτίστηκε το 1212 και βρίσκεται στην πόλη Μπρασόφ.
Έγινε ευρύτερα γνωστό παγκοσμίως χάρη στον Μπραμ Στόκερ, ο οποίος το 1897 έγραψε μια ιστορία τρόμου με ήρωα τον κόμη Δράκουλα. Ωστόσο αυτός ο κόμης Δράκουλας, δεν είναι ο ίδιος με τον ένοικο του κάστρου Μπραν.
Στο κάστρο έμενε ο πρίγκιπας Βλαντ -πρόκειται για τον Βλαντ τον Ανασκολοπιστή, γνωστό και ως κόμη Δράκουλα- που κατά τον 15ο αιώνα το χρησιμοποίησε ως ορμητήριο.
Οι μύθοι λένε ότι ο κόμης Δράκουλας έζησε ελάχιστα στο κάστρο, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι του ανήκε.
Διαθέτει πολλές κρεβατοκάμαρες, όχι μόνο για να κοιμίσει μερικούς, δούκες και δούκισσες, αλλά και υπηρέτες και στρατιώτες. Και, φυσικά, όπως κάθε τρομακτικό κάστρο που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει και μπουντρούμια. Στη δεκαετία του 1920 το κάστρο δόθηκε στη βασίλισσα Μαρί, εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας της Βρετανίας.
Όταν πέθανε το 1938 το άφησε στην κόρη της, η οποία στη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου το μετέτρεψε σε νοσοκομείο για τους τραυματίες πολέμου. Το 1948 οι κομμουνιστές ανήλθαν στην εξουσία και έδωσαν τελεσίγραφο στην βασιλική οικογένεια να εγκαταλείψει το κάστρο μέσα σε ένα 24ωρο.
Μετά την πτώση του καθεστώτος του Τσαουσέσκου, το κάστρο δόθηκε ξανά στη βασιλική οικογένεια. Το κάστρο ανήκει στον αρχιτέκτονα Ντόμινικ φον Χάπσμπουργκ, ανιψιό του τελευταίου βασιλιά της Ρουμανίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσπάθειες για την πώληση του κάστρου. Παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει και το 2007.
Δεν είναι γνωστό πόσο ζητάει ο φον Χάπσμπουργκ για το κάστρο. Πληροφορίες θέλουν να έχει κάνει πρόταση στη ρουμανική κυβέρνηση να το αγοράσει για 80 εκατομμύρια δολάρια.
Οι κληρονόμοι ελπίζουν ότι το ρουμανικό κράτος θα ενδιαφερθεί για τα έσοδα που προσφέρει ετησίως το κάστρο και θα θελήσουν να τα μεγιστοποιήσουν.
Τον περασμένο Οκτώβρη, στο κάστρο φιλοξενήθηκε έκθεση εργαλείων βασανισμού.
Μεταξύ των εργαλείων βασανισμού ήταν η «σιδηρά παρθένος», ένα σιδερένιο κουβούκλιο, το εσωτερικό του οποίου καλύπτεται από προσεκτικά τοποθετημένα αιχμηρά αντικείμενα, που σκοπό έχουν να βασανίσουν όποιον καταλήξει εκεί. Τα καρφιά καταλήγουν στα μάτια, στο στήθος και την πλάτη του θύματος, αλλά αποφεύγουν να τραυματίσουν κάποιο όργανο ζωτικής σημασίας, προκειμένου το θύμα να αιμορραγεί και να υποφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επίσης, στα εκθέματα ήταν η κλίνη του Προκρούστη, μάσκες ντροπής, χειροπέδες, δρεπάνια, αλυσίδες, ζώνες παρθενίας και η καρέκλα του Ιούδα, ένα κάθισμα σαν πυραμίδα, όπου το θύμα καθόταν πάνω, έτσι ώστε η κορυφή της πυραμίδας να μπαίνει σε κάποια οπή και δενόταν με σχοινιά η βαρίδια. Αυτά σιγά-σιγά τραβούσαν προς τα κάτω.
Συνολικά εκτέθηκαν 53 εργαλεία βασανισμού, που αποτελούν τμήμα ιδιωτικών συλλογών από την Ιταλία και την Ισπανία.
Ο μύθος του κόμη Δράκουλα παραμένει το πιο δυνατό τουριστικό brand name της Ρουμανίας
Ο μύθος του Κόμη Δράκουλα που ενέπνευσε κινηματογραφικούς παραγωγούς να τον »μεταφέρουν» στη μεγάλη οθόνη και συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων, εξακολουθεί να παραμένει το πιο δυνατό τουριστικό brand name της Ρουμανίας, που αξιοποιείται για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Η αξιοποίηση του μύθου του Κόμη Δράκουλα που προκαλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, μπορεί να αποτελέσει και κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας, όπως ανέφερε πρόσφατα η Συνομοσπονδία Τουρισμού και Υπαλλήλων Υπηρεσιών (FPTS) της Ρουμανίας.
Οι τοπικές αρχές σε έξι περιφέρειες της Τρανσυλβανίας μπορούν να αναπτύξουν – με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων – ένα περιφερειακό έργο που έχει τίτλο »Δράκουλα» και αποτελεί πρόταση του δημάρχου του Τάργκου Μούρες (κεντρική Ρουμανία). Ο δήμαρχος Ντόριν Φλορέα συναντήθηκε πρόσφατα με αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να βρουν κοινό και βιώσιμο τρόπο ανάπτυξης του έργου, μέσω της προσέλκυσης ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το έργο »Δράκουλα» για την προώθηση της Τρανσυλβανίας ως τουριστικού προορισμού αποτελεί την πιο κερδοφόρα αναπτυξιακή στρατηγική που – εφόσον αναπτυχθεί κατάλληλα – θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή, προστίθεται στην ανακοίνωση της FPTS.
Πηγή:  news247.gr
Μια γυναίκα περνώντας έξω από το δωμάτιο της κόρης της ακούει από μέσα ένα ηλεκτρονικό βουητό. Ανοίγει τη πόρτα μπαίνει μέσα…Η κόρη της παίζει με ένα ερωτικό βοήθημα.
«Τι κάνεις εκεί κορίτσι μου; «ρωτάει σοκαρισμένη.

«Μαμά σε παρακαλώ άπαντα εκείνη, «είμαι 35 χρονών ανύπαντρη γυναίκα και αυτό εδώ το πραγματάκι είναι ο σύζυγος που δεν είχα ποτέ. Σε παρακαλώ να βγεις έξω τώρα αμέσως!»

Την επόμενη μέρα καθώς μπαίνει στο σπίτι ο πατέρας ακούει τον ίδιο θόρυβο από το δωμάτιο της κόρης του. Χωρίς να ξέρει μπαίνει κι αυτός μέσα στο δωμάτιο και τσακώνει τη κόρη του να βγάζει γούστα με το βοήθημα.

Σοκαρισμένος κι αυτός ρωτάει τι κάνει εκεί πέρα.

«Μπαμπά σε παρακαλώ» απαντά εκείνη, «είμαι 35 χρονών ανύπαντρη γυναίκα και αυτό εδώ το πραγματάκι είναι ο σύζυγος που δεν είχα πότε. Σε παρακαλώ να βγεις έξω τώρα αμέσως!»

Μερικές μέρες αργότερα η γυναίκα επιστρέφει από τα ψώνια. Καθώς μπαίνει μέσα στο σπίτι ακούει το ίδιο ηλεκτρικό βουητό, πιο δυνατό από ποτέ, να έρχεται από το καθιστικό.

Τρέχει στο καθιστικό και βλέπει τον άντρα της να κάθεται μπροστά στην τηλεόραση με τη μπύρα στο χέρι και διπλά στον καναπέ το βοήθημα να πάλλεται πέρα-δώθε σαν τρελό.
«Τι κάνεις εκεί βρε, τρελάθηκες»; ρωτάει

«Τι θες μωρέ;»άπαντα ο σύζυγος. «Βλέπω Τσάμπιονς Λιγκ με το γαμπρό μου
Στην πρόσληψη 1200 ατόμων, από τους οποίους τουλάχιστον οι 650 θα είναι νοσηλευτές, προχωρά το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της σταδιακής ενίσχυσης του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Επιπλέον στο δυναμικό του έρχονται τις επόμενες ημέρες να προστεθούν και 200 νοσηλευτές από την διαθεσιμότητα – κινητικότητα του υπουργείου Παιδείας.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, επισημαίνοντας ότι «ο στόχος είναι, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που υπάρχουν στη διαδικασία των προσλήψεων, να φύγει η χώρα μας από την τελευταία θέση των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς την αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού και πληθυσμού».
Ο κ. Μπέζας αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να υπάρχει ένα υγειονομικό δίκτυο προστασίας που θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και ασφαλιστική τους κατάσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχει εξασφαλιστεί η ελεύθερη, για όλους τους πολίτες , πρόσβαση στις Μονάδες Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και επίσης έχει παραταθεί για ένα χρόνο, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015, η ισχύς των βιβλιάριων υγείας των ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ.
«Οφείλουμε να προστατεύσουμε υγειονομικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ώστε να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της υγείας», κατέληξε ο κ. Μπέζας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε μια αλλαγή της στρατηγικής της θα περάσει η ιαπωνική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Nintendo που ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει νέες κονσόλες...
που απευθύνονται σε αναδυόμενες αγορές σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι νέες κονσόλες θα κατασκευαστούν από το μηδέν και δεν θα αποτελούν φθηνότερες εκδόσεις από ήδη υπάρχουσες κονσόλες όπως πχ το Wii U και το 3DS.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας Satoru Iwata δήλωσε "Θέλουμε να κάνουμε νέα πράγματα , με ένα νέο τρόπο σκέψης και όχι μια φθηνότερη έκδοση από ό, τι έχουμε σήμερα".

Η είδηση για την αλλαγή στρατηγική της Nintendo έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση για ζημιές ύψους 457 εκατομμυρίων δολαρίων που οφείλονται στις πολύ κακές πωλήσεις του Wii U.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

Οι προϋποθέσεις για σύνταξη με χαμηλά όρια


Στο κυνήγι των ευνοϊκών ρυθμίσεων που μπορούν να αξιοποιήσουν για να κλειδώσουν σύνταξη με χαμηλά όρια ηλικίας βρίσκονται οι ασφαλισμένοι. Καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις τους είναι οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο ασφαλιστικό ως το φθινόπωρο και θα εφαρμοστούν από την 1η/1/2015 με νέο νόμο. 

Οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αφορούν δύο ομάδες: τους ασφαλισμένους που μπορούν να αποχωρήσουν από τα 50 έως τα 54 και τους ασφαλισμένους που μπορούν να κλειδώσουν σύνταξη από τα 55 έως τα 60 είτε πλήρη είτε μειωμένη. 

ΙΚΑ
1. Μητέρες με ανήλικο παιδί που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 στο ΙΚΑ. 
2. Γυναίκες που συμπλήρωσαν το 550 έτος πριν από το 2013. 
3. Άνδρες και γυναίκες που κατοχυρώνουν σύνταξη στα 58-59 με 10.500 ημέρες ασφάλισης έως το 2012.
4. Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα. 

ΔΕΚΟ- τράπεζες
Πλήρης σύνταξη και στα 50 ή μειωμένη με όρους ΙΚΑ για μητέρες ανηλίκων επιτυγχάνονται ως εξής: 
1. Με 25ετία και ανήλικο παιδί ΤΟ 2010 ΚΛΕΙΔΏΝΟΥΝ ΠΛΉΡΗ ΣΎΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 50. Με 25ετία το 2011-2012 παίρνουν σύνταξη στα 52-55. 
2. Με 18,3 έτη και ανήλικο παιδί το 2010 για πλήρη στα 55 και μειωμένη στα 50 (προϋποθέσεις ΙΚΑ).
Τα παραπάνω αφορούν ασφαλισμένες μεταξύ 1983 και 1992. 

Πώς κλειδώνουν έξοδο στα 57 και στα 60 οι γυναίκες με 25ετία:
1. Σύνταξη στα 60 παίρνουν όσες συμπλήρωσαν το 55ο έτος το 2010 και είχαν 25ετία. Προσοχή: Δεν αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος για την 25ετία το 2010. Αν όμως το 55ο έτος συμπληρώθηκε το 2011 ή το 2012, τότε έχουν τη δυνατότητα μόνο για μειωμένη από τα 56 ή τα 57 αντίστοιχα. Η πλήρης σύνταξη χορηγείται μόνο εφόσον το 2011 ή το 2012 είχαν κλειδώσει το 60ο έτος οπότε έτσι κλειδώνουν την έξοδο από τα 61. 

2. Όσες συμπληρώνουν το 55ο έτος ή το 60ο έτος από το 2013 παίρνουν μειωμένη στα 62 και πλήρη στα 67. 

Σύνταξη με 35ετία:
Οι άνδρες ασφαλισμένοι πριν από το 1983 σε Ταμεία ΔΕΚΟ- τραπεζών (ή σε οποιοδήποτε άλλο Ταμείο και στη συνέχεια σε φορείς ΔΕΚΟ- τραπεζών) φεύγουν κανονικά με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Αν όμως αναγνωρίσουν στρατιωτική θητεία για να συμπληρώσουν 35ετία θα φύγουν αναγκαστικά στα 58. Οι ασφαλισμένοι από 1983 έως 1992 θα πρέπει να έχουν συμπληρωμένη 35ετία ως το 2012 ώστε να κατοχυρώσουν σύνταξη με όριο ηλικίας το 58ο ή το 59ο έτος και με την προϋπόθεση ότι στην ηλικία αυτή θα έχουν συνολικό χρόνο ασφάλισης 36 ή 37 έτη.

newsbeast.gr
Στην πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο και μάλιστα χωρίς αποζημίωση θα βρεθούν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποδειχθεί πως μονιμοποιήθηκαν παράνομα και οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου.

Η μονιμοποίησή τους μπαίνει, με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο μικροσκόπιο του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο επανέλεγχος αφορά, κατά κύριο λόγο, τον «νόμο Παυλόπουλου» και περισσότερες από 32.000 συμβάσεις που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.

Απόφαση του Κ. Μητσοτάκη προβλέπει τον επανέλεγχο της μετατροπής χιλιάδων συμβάσεων που από ορισμένου χρόνου και έργου έγιναν σε αορίστου χρόνου. Και αυτό θα γίνει υπό τη συνολική εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Όπως σημειώνεται, με την υπουργική απόφαση εφαρμόζεται η νομοθετική πρόβλεψη του άρθρου 42 του νόμου 4250/2014 («Επανέλεγχος μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ»).

Με αυτή την απόφαση καθορίζονται τα εφαρμοζόμενα κριτήρια και η διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων, όπως οι προτεραιότητες των φορέων ή των ειδικοτήτων που θα ελεγχθούν, η σύνθεση των κλιμακίων ελέγχου, ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την περαίωση του έργου και η υποβολή περιοδικών εκθέσεων προόδου του έργου.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπει:

- Την έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο, με την οποία θα ζητείται από τις διευθύνσεις διοικητικού του συνόλου των φορέων του Δημοσίου να γνωστοποιήσουν αναλυτικά τα στοιχεία όσων μετέτρεψαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου, προκειμένου να συνταχθεί συνολική κατάσταση όλων των συμβασιούχων, καθώς και της διαδικασίας με την οποία πραγματοποιήθηκε η μετατροπή. Η συνολική κατάσταση θα προωθηθεί μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, αρμοδίως, στα κλιμάκια ελέγχου και το ΑΣΕΠ

- Τη συγκρότηση των κλιμακίων ελέγχου ανά φορέα ή ομάδες φορέων. Σημειώνεται, ότι το κάθε κλιμάκιο θα αποτελείται, τουλάχιστον, από δύο μέλη και θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε αυτό, επιθεωρητής ή βοηθός επιθεωρητής ελεγκτικού οργάνου του Δημοσίου. Σε περίπτωση επιλογής υπαλλήλου κατηγορίας ΠΕ και βαθμού τουλάχιστον Δ', ο υπάλληλος αποδεσμεύεται από την άσκηση των λοιπών υπηρεσιακών καθηκόντων του

- Τη θεσμοθέτηση συνεργασίας των συντονιστών των κλιμακίων για επανέλεγχο υποθέσεων ομοειδών φορέων και υιοθέτηση πρότυπων ελέγχων και εκθέσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομοιομορφία και αρτιότητα του ελέγχου σε ομοειδείς φορείς.

- Την περιγραφή των διαδικασιών ελέγχου και των αρμοδιοτήτων των κλιμακίων, καθώς και τη ρητή υποχρέωση των φορέων να διευκολύνουν το έργο των ελεγκτών

- Την περιγραφή του τρόπου και της διαδικασίας υποβολής του επαρκώς αιτιολογημένου πορίσματος στο ΑΣΕΠ - Την περιγραφή ενδεικτικών συμπεριφορών που συνιστούν λόγο παράνομης μετατροπής, όπως η τυχόν χρήση πλαστών δικαιολογητικών, η υποβολή αναληθών ή ανακριβών στοιχείων και η παρασιώπηση ή απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων.
- Τη δυνατότητα προηγούμενης ακρόασης του υπαλλήλου να εκφράσει τις θέσεις του ενώπιον του κλιμακίου ελέγχου και του ΑΣΕΠ

- Το δικαίωμα του ΑΣΕΠ να αναπέμψει το πόρισμα στο κλιμάκιο ελέγχου, εάν θεωρήσει ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη η έκθεση

- Την υποχρέωση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου να εκδώσει, αμελλητί, πράξη, με την οποία διαπιστώνεται η αυτοδίκαιη λύση της υπαλληλικής σχέσης και η κατάργηση της θέσης, σε περίπτωση που το ΑΣΕΠ κρίνει ότι στο πρόσωπό του δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις μετατροπής της σχέσης εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου

- Τη σύνταξη συγκεντρωτικής έκθεσης από το ΑΣΕΠ, προκειμένου να κωδικοποιηθούν τα συμπεράσματα και να υπάρξει συνολική αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Οφείλουμε να ελέγξουμε το σύνολο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, προκειμένου να διαλύσουμε οποιαδήποτε σκιά μπορεί να πλανάται, ότι αυτές οι μετατροπές δεν έγιναν με σύννομο τρόπο. Το οφείλουμε όχι μόνο στη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων».
newsit.gr


Τρίτη και 13 σήμερα και πολλοί είναι εκείνοι που στο άκουσμα μόνο του... συνδυασμού ημέρας και ημερομηνίας «φτύνουν τον κόρφο» τους. Η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα... Γνωρίζετε γιατί;

Μάλλον γιατί κάθε λαός έχει τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες του...

Μια από τις πιο γνωστές αιτίες γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. 29 Μαΐου 1453 έπεσε η πόλη αλλά η... γρουσουζιά κρύβεται αλλού. Όταν οι Οθωμανοί άλωσαν την Πόλη ήταν ημέρα Τρίτη και το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) βγαίνει... 13. Τρίτη και 13 λοιπόν. Στον δυτικό κόσμο, πάντως, γρουσούζικη είναι η Παρασκευή και 13.

Ακόμη μια εξήγηση: Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού, την Κωνσταντινούπολη.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι... μύθοι για τις αιτίες που θέλουν την Τρίτη και 13 γρουσούζικη μέρα!

Το 13 «κατηγορείται» γιατί... χαλάει την τελειότητα του 12!
12 οι θεοί του Ολύμπου
12 οι μήνες
12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας
12 οι άθλοι του Ηρακλή
12 τα ζώδια

Το 12+1 θα συμβόλιζε μια νέα αρχή. Αλλά επειδή αυτές είναι πάντα δύσκολες, δεν άργησε το 13 να κατηγορηθεί για όλα τα κακά του κόσμου! Και συνδέθηκε με κακοδαιμονίες, δεισιδαιμονίες και κάθε τι κακό!

Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμά του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου.

13 ήταν και οι μαθητές του Ιησού που βρέθηκαν στο Μυστικό Δείπνο. Οι 12 απόστολοι και ο Ιούδας που πρόδωσε τον Χριστό.

Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου.

Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.
 
Σε πλήρη συμφωνία με τον Ολυμπιακό έχουν έρθει Πανθρακικός και Καθάριος, με τον νεαρό άσο να υπογράφει για τέσσερα χρόνια.

Τον τσέκαρε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, για μεγάλο διάστημα ακουγόταν και για την ΑΕΚ που επίσης τον είχε στη λίστα της. Εν τέλει όμως γίνεται…κάτοικος Λιμανιού κι αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο για τέσσερα χρόνια με τους πρωταθλητές.

Ο λόγος για τον 22χρονο μέσο του Πανθρακικού, Νίκο Καθάριο που τα έχει βρει σε όλα με τους «ερυθρόλευκους», όπως επίσης και η ομάδα του, με την οποία έχει συμβόλαιο ως το 2015.

Ο νεαρός άσος αναμένεται άμεσα στην Αθήνα, ίσως και σήμερα για να ολοκληρωθεί το deal και να επισημοποιηθεί η συνεργασία του με τον Ολυμπιακό. Σχετικά με το ύψος της μεταγραφής, σύμφωνα με τον «Γαύρο» η ακριτική ομάδα θα βάλει στα ταμεία της κοντά στις 200 χιλ. ευρώ, ενώ φέρεται να υπάρχει και συμφωνία για να παραμείνει στον σύλλογο της Θράκης με τη μορφή δανεισμού για ένα χρόνο, ώστε να πάρει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του και να βελτιωθεί.

http://www.4news.gr 
Η Κίνα επεξεργάζεται σχέδια για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα την συνδέει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα κινεζικών μέσων ενημέρωσης, γράφει η εφημερίδα Guardian.
Η γραμμή θα ξεκινά από τη βορειο-ανατολική Κίνα, θα διασχίζει τη Σιβηρία, θα περνά με υποθαλάσσια σήραγγα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα φθάνει μέσω της Αλάσκας και του Καναδά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Beijing Times.
Η διέλευση του Βερίγγειου Πορθμού ανάμεσα στη Ρωσία και την Αλάσκα θα απαιτήσει την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους 200 χιλιομέτρων. «Αυτή τη στιγμή ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις, Η Ρωσία το σκέφτεται εδώ και καιρό», δήλωσε ο Γουάνγκ Μενγκσού, ειδικός για τους σιδηροδρόμους της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής. Το σχέδιο που ονομάζεται «Γραμμή Κίνα-Ρωσία συν Αμερική», θα καλύπτει απόσταση 13.000 χιλιομέτρων, δηλαδή η διαδρομή θα είναι κατά 3.000 μακρύτερη από τη διαδρομή του Υπερσιβηρικού και θα καλύπτεται σε δύο ημέρες, με ταχύτητα 350 χιλιομέτρων/ώρα.
Ωστόσο, το σχέδιο αφήνει μεγάλα περιθώρια για επιφυλακτικότητα σχολιάζει το δημοσίευμα της Guardian, που επισημαίνει ότι τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν επικαλούνται απόψεις άλλων ειδικών, ενώ τίθεται το ερώτημα εάν η κινεζική κυβέρνηση έχει συζητήσει το θέμα με τη Ρωσία, τον Καναδά ή τις ΗΠΑ. Η υποθαλάσσια σήραγγα στο Βερίγγειο Πορθμό επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, θα αποτελεί έναν άνευ προηγουμένου άθλο μηχανικής, αφού θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο υποθαλάσσια σήραγγα, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη σήραγγα της Μάγχης.
Σύμφωνα με την China Daily, η Κίνα διαθέτει την τεχνογνωσία για την κατασκευή της σήραγγας και θα την χρησιμοποιήσει στην ζεύξη της επαρχίας Φουτζιάν με την Ταϊβάν. Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί και θα κατασκευασθεί από την Κίνα, αναφέρεται στο δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας που διευκρινίζει ότι μένει η οριστικοποίηση των λεπτομερειών.
Σύμφωνα με την Beijing Times, η σύνδεση Κίνας-ΗΠΑ είναι μόνο ένα από τα διεθνή σιδηροδρομικά σχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία. Το ένα αφορά τη γραμμή που θα ξεκινά από το Λονδίνο , θα κατευθύνεται μέσω του Παρισιού, του Βερολίνου, της Βαρσοβίας και του Κιέβου στη Μόσχα και εκεί θα χωρίζεται σε δύο διαδρομές, που θα καταλήγουν στην Κίνα, μία μέσω του Καζκστάν και η άλλη μέσω της ανατολικής Σιβηρίας.
Το δεύτερο σχέδιο σιδηροδρομικής γραμμής θα ξεκινά από το Ουρουμτσί και μέσω του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Ιράν και της Τουρκίας θα καταλήγει στη Γερμανία. Η τρίτη γραμμή θα ξεκινά από την πόλη Κουνμίνγκ της νοτιο-δυτικής Κίνας και θα καταλήγει στη Σιγκαπούρη.

http://www.4news.gr 
Ονομάζεται Huacachina και βρίσκεται στη μέση της ερήμου της περιοχής Ica του Περού. Είναι από τις ελάχιστες οάσεις που υπάρχουν σήμερα στην αμερικανική ήπειρο, και θεωρείται η ωραιότερη του κόσμου.
Ο μύθος λέει ότι μία πανέμορφη πριγκίπισσα των Inca, περιπλανιόταν ανάμεσα στους αμμόλοφους θαυμάζοντας την ομορφιά της σε έναν καθρέφτη που είχε μαζί της. Ένας κυνηγός που την συνάντησε θέλησε να την κατακτήσει και τρέχοντας εκείνη να ξεφύγει, ο καθρέφτης έπεσε από τα χέρια της και έσπασε. Στο σημείο όπου έσπασε ο καθρέφτης δημιουργήθηκε και η όαση Huacachina!
Είναι γνωστή και ως «όαση της Αμερικής», ενώ στο πανέμορφο αυτό μέρος μένουν μόνιμα λιγότεροι από 150 άνθρωποι. Στην ουσία πρόκειται για μία όαση-χωριό χτισμένο γύρω από μία μικρή φυσική λίμνη. Επειδή το νερό στο συγκεκριμένο σημείο είναι άφθονο, τα πάντα στην μικρή αυτή περιοχή είναι καταπράσινα, σε αντίθεση με το γυμνό τοπίο των αμμόλοφων που κυριαρχεί τριγύρω.
Με το πέρασμα των χρόνων το χωριό έχει μετατραπεί σε αγαπημένο προορισμό για τους κατοίκους των κοντινών πόλεων αλλά και για πολλούς τουρίστες που θέλουν να ζήσουν για λίγο στον μικρό αυτό παράδεισο της ερήμου. Άλλωστε τα ήρεμα νερά, οι πανέμορφοι φοίνικες, οι φιλόξενοι κάτοικοι, οι υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις και η μοναδικότητα του τοπίου εγγυώνται μία αξέχαστη εμπειρία.
echoes.gr

Το Δεκέμβριο του 2012, τρεις νεαροί άντρες ζούσαν σε ένα κλειστοφοβικό σπίτι στο San Francisco, στην περιοχή Tenderloin. Είχαν παραλάβει 170.000 δολάρια από την επενδυτική εταιρία Y Combinator, όμως το project τους- ένα σχέδιο για τη δημιουργία φτηνών πύργων κινητής...
τηλεφωνίας- απέτυχε. Με τις 70.000 που τους είχαν μείνει συνέχισαν να προσπαθούν μέχρι που ξέμειναν από χρήματα. Αλλά πώς θα μπορούσαν να κάνουν τη χρηματοδότηση να κρατήσει; Δουλεύοντας μανιωδώς είχαν ήδη αποχαιρετίσει την κοινωνική τους ζωή και το νοίκι ήταν ένα κόστος που δεν μπορούσαν να αποφύγουν. Καθώς εξέταζαν τον προϋπολογισμό τους, το βασικό τους πρόβλημα ήταν άλλο: το φαγητό.

Τρέφονταν κυρίως με σνακς και συμπληρώματα βιταμινών, για να αποφύγουν το σκορβούτο, αλλά ο λογαριασμός του φαγητού παρέμενε δυσβάστακτος. «Το φαγητό ήταν ένα τεράστιο βάρος, είχαμε μια πολύ μικρή κουζίνα χωρίς νεροχύτη» δήλωσε ο Rob Rhinehart, ένας εκ των τριών. Τα γεύματα McDonald’s και τις πίτσες ακολούθησε μια πολύ μεγάλη δίαιτα, μέχρι που δεν άντεχαν άλλο και νόμιζαν πως θα πεθάνουν.

Ο Rhinehart στα 25 του, έχοντας σπουδάσει ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Georgia, άρχισε να αναλογίζεται το φαγητό σαν ένα πρόβλημα μηχανικής. «Χρειάζεσαι αμινοξέα και λιπίδια, όχι το ίδιο το γάλα» είπε. «Χρειάζεσαι υδατάνθρακες, όχι το ίδιο το ψωμί» σκέφτηκε. Τα φρούτα και τα λαχανικά μας παρέχουν ζωτικές βιταμίνες και μέταλλα, όμως «είναι κατά το μεγαλύτερο τους ποσοστό νερό». Άρχισε λοιπόν, να πιστεύει πως το φαγητό δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πάρουμε αυτά που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. «Φαίνεται πως είναι ένα σύστημα πολύ πολύπλοκο, πολυδάπανο και εύθραυστο» είπε.

Όμως τι θα γινόταν αν προσπερνούσε τη διαδικασία της τροφής και πήγαινε κατευθείαν στην πρόσληψη των χημικών συστατικών; Έκανε ένα διάλειμμα απ’ τον πειραματισμό σε προγράμματα software και ξεκίνησε να μελετά βιβλία της διατροφικής βιοχημείας. Τελικά ο Rhinehart συνέταξε μια λίστα 35 θρεπτικών χαρακτηριστικών που χρειάζονται για την επιβίωση. Ύστερα αντί να πάει στο super market, παρήγγειλε απ’ το διαδίκτυο τα συγκεκριμένα συστατικά, κυρίως με τη μορφή χαπιού ή σκόνης και τα έβαλε όλα στο blender με λίγο νερό. Το αποτέλεσμα ήταν ένας πολτός χημικών ουσιών, που έμοιαζε με πηχτή, κολλώδη λεμονάδα. «Άρχισα να ζω με αυτό». Ο Rhinehart ονόμασε τη φόρμουλα του «Soylent», από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1973, με τίτλο «Soylent Green» και πρωταγωνιστή τον Charlton Heston. Η ταινία βρίσκεται σε ένα μέλλον, που λόγω της ρύπανσης και του υπερπληθυσμού, οι άνθρωποι ζουν σε μυστηριώδη υποστρώματα, με το όνομα Soylent Green. Τελειώνει με τη φρικαλέα αποκάλυψη ότι τα Soylent Green είναι φτιαγμένα από ανθρώπινη σάρκα.
Οι συγκάτοικοι του ήταν αρκετά επιφυλακτικοί. Έλεγαν πως τους φαίνεται πολύ παράξενο αυτό που έκανε και συνέχιζαν να κάνουν τα ψώνια τους απ’ το super market. Ύστερα από ένα μήνα ο Rhinehart δημοσίευσε τα αποτελέσματα του πειράματος του σε ένα blog με τίτλο «Πώς σταμάτησα να τρώω φαγητό». Όπως έγραψε, το ποτό Soylent ήταν πολύ νόστιμο και όταν το δοκίμασε για πρώτη φορά «Ένιωσα πως είχα φάει το καλύτερο πρωινό της ζωής μου». Πίνοντας Soylent γλίτωσε πολύ χρόνο και χρήμα, καθώς τα χρήματα που δαπανούσε το μήνα για φαγητό απ’ τα 470 δολάρια έπεσαν στα 50. Ο ίδιος τονίζει: «Η φυσική μου κατάσταση είχε αξιοπρόσεκτη βελτίωση, το δέρμα μου ήταν πιο καθαρό, τα δόντια μου λευκότερα, τα μαλλιά μου πιο πυκνά και η πιτυρίδα μου εξαφανίστηκε».

Ολοκληρώνοντας έγραψε: «Δεν έχω φάει μπουκιά εδώ και 30 μέρες και αυτό άλλαξε τη ζωή μου».
Σε μερικές βδομάδες το δημοσίευμα του ήταν πρώτο στο Hacker News, αλλά δίχασε το κοινό που το διάβασε. Πάντως ήταν πολλοί εκείνοι που του ζητούσαν τη φόρμουλα, την οποία και ανάρτησε.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι εδώ και μια δεκαετία ευδοκιμεί το «lifehacking», δηλαδή η επινόηση τρόπων για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων της ημέρας, έτσι ώστε να απελευθερώνεται χρόνος. Το «φαγητό απ’ το μέλλον» του Rhinehart επιτυγχάνει να υπηρετήσει έξυπνα αυτό το πνεύμα. Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει ήδη να το δοκιμάζουν αλλά και να δημιουργούν τις δικές τους εκδοχές. Σύντομα άρχισαν τα σχόλια και οι διαπληκτισμοί στο Reddit για τη σωστή δόση ασβεστίου και μαγνησίου. Ύστερα από τρεις μήνες, ο Rhinehart κατάλαβε πως το μείγμα του δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενασχόληση. «Έδωσε περισσότερη αξία στη ζωή μου από οποιαδήποτε εφαρμογή έχω δημιουργήσει» είπε. Αυτός και οι συγκάτοικοι έβαλαν στην άκρη τις ιδέες τους για software και ασχολούνται πλέον με την επιχείρηση συνθετικών τροφίμων.
Για να προσελκύσουν κεφάλαια, ο Rhinehart και οι συγκάτοικοί του, απευθύνθηκαν στο διαδίκτυο. Έστησαν μια εταιρία στην οποία οι πελάτες αγόραζαν προμήθεια μιας βδομάδας Soylent με το αντίτιμο των 65 δολαρίων. Ξεκίνησαν έχοντας ως στόχο τα 100 χιλιάδες δολάρια, τα οποία ήλπιζαν πως θα συγκεντρώσουν σε ένα μήνα. Βλέποντας τις προσφορές ο Rhinehart είπε: «Έχουμε τόσα τις δύο πρώτες ώρες». Την προηγούμενη εβδομάδα τα πρώτα 30 χιλιάδες τεμάχια των Soylent ταξίδεψαν για πελάτες σε όλη την Αμερική. Η επενδυτική εταιρία Andreessen Horowitz ενίσχυσε το εγχείρημα με 1 εκατ. δολάρια.

Το Soylent ανακοινώθηκε απ’ τον τύπο ως «το τέλος του φαγητού», που είναι κάπως ζοφερό μελλούμενο. Θα ήταν κρίμα τις τόσο όμορφες γεύσεις που απολαμβάνουν οι άνθρωποι, να τις αρνηθούν για χάρη μιας γρηγορότερης ζωής. Ωστόσο, ο Rhinehart λέει πως δεν είναι αυτό ακριβώς το όραμα του. «Τα περισσότερα απ’ τα γεύματα μας τα ξεχνάμε» είπε. Φαντάζεται πως στο μέλλον «θα είναι διαφορετικά τα γεύματα που θα αφορούν την επιβίωση, ομαλή λειτουργία του οργανισμού και διαφορετικά για την εμπειρία και την κοινωνικοποίηση».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε για λίγο τα tablets και τα laptop, εάν δεν θέλουμε να ξεχάσουμε και… τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η παραδοσιακή μέθοδος της γραπτής σημείωσης με το στυλό και το χαρτί, μας κρατάει σε εγρήγορση και μας βοηθάει περισσότερο από την σύγχρονη τεχνολογία.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Princeton και του UCLA, μας προτρέπει να ξεχάσουμε τα πληκτρολόγια των laptop στα μαθήματα και στις επαγγελματικές συναντήσεις, επιστρέφοντας στις σημειώσεις με στυλό και χαρτί. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο έντυπο Psychological Science, με τους συμμετέχοντες  να παρακολουθούν ομιλία σε συνάντηση της ακαδημίας TED.
Το θέμα της ομιλίας ήταν πολύ ενδιαφέρον για τους φοιτητές, με τους μισούς να παίρνουν από ένα laptop και στους υπόλοιπους να δίνονται σημειωματάρια και γραφική ύλη για να κρατούν σημειώσεις. Στο τέλος της ομιλίας ζητήθηκε από τους φοιτητές να συμπληρώσουν μία λίστα ερωτήσεων, με την ομάδα που κρατούσε σημειώσεις σε χαρτί να έχει αντιληφθεί πολύ καλύτερα το θέμα.
Το αποτέλεσμα της έρευνας οφείλεται στο γεγονός, ότι η πληκτρολόγηση γίνεται συνήθως μηχανικά χωρίς πραγματικά να σκεφτόμαστε. Αντίθετα, όταν γράφουμε σε χαρτί πρέπει να ακούμε τις πληροφορίες και να τις τροποποιούμε, μέχρι να φτάσουμε στην τελική μορφή για να τη γράψουμε με δικά μας λόγια.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Pam Mueller ανάφερε χαρακτηριστικά: «Σχεδόν κανείς δεν μπορεί στις μέρες μας να γράψει όσο γρήγορα πληκτρολογεί, αλλά οι άνθρωποι που το προσπαθούν, μακροπρόθεσμα επωφελούνται όσον αφορά τη διαδικασία της κατανόησης και συνεπώς της εκμάθησης. Τα νέα μας ευρήματα δείχνουν ότι ακόμα κι αν οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται για ακαδημαϊκούς σκοπούς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις επιδόσεις».
Δήλωσε βέβαια, ότι είναι πολύ δύσκολο την σημερινή εποχή να μπορέσεις να πείσεις τους νέους να απαρνηθούν τα πληκτρολόγια και να στραφούν στο χαρτί και το μολύβι.
echoes.gr
Στην ψηφιακή εποχή περνά η ενημέρωση των δρομολογίων του σιδηροδρόμου, αφού ο ΟΣΕ θέτει σε λειτουργία το σύστημα ενημέρωσης επιβατών σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα ενημέρωσης επιβατών, το οποίο λειτουργεί σε τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς, Πειραιά, Λάρισας και Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει:

1. Οθόνες πληροφόρησης επιβατών, (Digital Signage) οι οποίες προβάλλουν ψηφιακό περιεχόμενο που συχνά και εύκολα ενημερώνεται και αλλάζει, διαθέτοντας μάλιστα και διαδραστικές δυνατότητες. Το σύστημα Digital Signage χρησιμοποιείται κυρίως για ενημέρωση του επιβατικού κοινού σε θέματα όπως πρόγραμμα των δρομολογίων, νέα και ανακοινώσεις του ΟΣΕ, καιρός, ειδήσεις, πολυμεσικό περιεχόμενο, πληροφορίες, videos, photos, εορτολόγιο, διαφημίσεις, ώστε να παρέχει τοπική και στοχευμένη πληροφόρηση, στο σημείο της εγκατάστασής του(αποβάθρα σταθμού).

2. Wi-Fi με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) για τους επιβάτες, όπως ορίζει το πλαίσιο της κυβερνητικής εξαγγελίας. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ, καθώς και των δράσεων αναβάθμισης των υπηρεσιών προς του πολίτες, ο Οργανισμός έχει υποβάλλει πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο επέκτασης του πιλοτικού έργου, που αφορά στην «Προμήθεια και την εγκατάσταση συστήματος ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, μέσω υποδομών Wi-Fi και οθονών ενημέρωσης του επιβατικού κοινού». Το έργο προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ).

Το σύστημα ενημέρωσης επιβατών θα πληροφορεί σε πραγματικό χρόνο για τις καθυστερήσεις, από συσκευές GPS - GSM που θα εγκατασταθούν στις αμαξοστοιχίες και θα προβάλει τις πληροφορίες στις οθόνες πληροφόρησης επιβατών. Στην ολοκληρωμένη εφαρμογή τού συστήματος οι επιβάτες θα έχουν, επίσης, την δυνατότητα να λαμβάνουν και την εξέλιξη της πορείας του δρομολογίου που τους ενδιαφέρει σε πραγματικό χρόνο, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τέλος, οι πληροφορίες θα απεικονίζονται και στην ιστοσελίδα (web site) του ΟΣΕ, με δυνατότητα αναζήτησης των δρομολογίων αμαξοστοιχιών από και προς κάθε σταθμό του σιδηροδρομικού άξονα.

Οι κοντοί άνδρες ζουν περισσότερο από τους ψηλότερους τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «PLoS One». 
Σύμφωνα με την έρευνα, το κοντό ανάστημα μπορεί να σχετίζεται με ένα γονίδιο που συνδέεται με τη μακροζωία. Μία προστατευτική μορφή του γονιδίου, που ονομάζεται FOXO3 , οδηγεί σε μικρότερο μέγεθος σώματος κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης, αλλά είναι επίσης πιθανό να σημαίνει μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής .
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ παρακολούθησαν επί δεκαετίες την πορεία της υγείας περισσότερων από 8.000 Αμερικανών ιαπωνικής καταγωγής, που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1900 και 1919. Περίπου 1.200 από αυτούς τους άντρες έζησαν έως τα 90 και τα 100 τους χρόνια, ενώ σχεδόν 250 είναι ακόμα ζωντανοί.  
Επίσης οι πιο κοντοί άνδρες φάνηκε ότι είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, και ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους . 
Ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Μπράντλεϋ Γουίλκοξ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γηριατρικής του Πανεπιστημίου της Χαβάης, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά δεν είναι απόλυτα, αλλά παρέχουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του ύψους και της μακροζωίας . «Δεν έχει σημασία πόσο ψηλός είσαι, αλλά να ζεις ένα υγιεινό τρόπο ζωής», είπε.  
Τα νέα ευρήματα απηχούν εκείνα μιας μελέτης του 2012, που είχε διεξαχθεί στους άντρες της Σαρδηνίας και έδειξε ότι, οι κοντοί άντρες ζουν κατά μέσον όρο 2 χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι οι ψηλοί. Στην ιταλική μελέτη είχε καταγραφεί η πορεία της υγείας και η διάρκεια της ζωής 500 ανδρών, οι οποίοι είχαν γεννηθεί μεταξύ 1866 και 1915.
news.gr
Καθώς μεγαλώνουμε, η γνωστική ικανότητα του μυαλού μας αρχίζει να επιδεινώνεται. Αυτό είναι μέρος της αναπόφευκτης, φυσικής διαδικασίας της γήρανσης, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Αν και δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης μπορούμε να τις επιβραδύνουμε.

Η απώλεια μνήμης είναι ένα τρομακτικό θέμα για τους περισσότερους από εμάς, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να επιβραδύνουμε την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών μας. Ακολουθούν δραστηριότητες του εγκεφάλου που θα βελτιώσουν τη μνήμη σας σε μακροπρόθεσμη βάση.

1. Μάθετε μια νέα γλώσσα
Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας μπορεί να σας ωφελήσει σε πολλά επίπεδα . Οχι μόνο σας προσθέτει μία ακόμη προσωπική ικανότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι μία εξαιρετική άσκηση του εγκεφάλου.

2. Παζλ και Επιτραπέζια με λέξεις
Μια άλλη άσκηση του εγκεφάλου που θα εμπλουτίσει τις γενικές γνώσεις σας και θα βοηθήσει να αποτρέψετε την απώλεια μνήμης είναι να λύνετε sudoku, σταυρόλεξα και παζλ, ή να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια με λέξεις.

3. Μην υποτιμάτε τη δύναμη της μουσικής
Η Μουσικοθεραπεία (melotherapy) παρέχει μεγάλη άσκηση του εγκεφάλου, καθώς βελτιώνει την ψυχική εστίαση σας, αλλά και υποστηρίζει την υγιή μακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία. Απλά ακούστε την αγαπημένη σας μουσική σε καθημερινή βάση, και προσπαθήστε να θυμηθείτε τη μελωδία ή τους στίχους.

4. Μην ντρέπεστε να μιλήσετε στον εαυτό σας
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μιλούν στους εαυτούς τους έχουν πραγματικά χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας αργότερα στη ζωή. Με άλλα λόγια. Το να συζητάτε με τον εαυτό σας είναι σημαντική «συναισθηματική άσκηση» και έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer για μεγάλο χρονικό διάστημα.

5. Διαβάστε διαφορετικά βιβλία και προσπαθήστε να θυμηθείτε την πλοκή
Ποιος δεν ήθελε να διαβάσει ένα καλό βιβλίο; Λένε ότι ένας άνθρωπος που δεν διαβάζει ζει μόνο μία ζωή, αλλά αυτός που διαβάζει, ζει ταυτόχρονα χιλιάδες ζωές. Ετσι μία από τις καλύτερες ασκήσεις του εγκεφάλου που μπορείτε να κάνετε για να αποφευχθεί η απώλεια μνήμης είναι να διαβάζετε όσο μπορείτε και όσο πιο συχνά μπορείτε. Από βιβλία και δοκίμια μέχρι εφημερίδα ή περιοδικό.

6. Ασκήσεις μυαλού
Υπάρχουν πολλά παιχνίδια και ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την τόνωση του εγκεφάλου σας. Επίσης, ασκήσεις για τον συντονισμό χεριού-ματιού είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόληψη της απώλειας μνήμης. Δεν χρειάζεται να εξαντλήσετε τον εαυτό σας με απαιτητικές ασκήσεις εγκεφάλου, μπορείτε να βασιστείτε σε εύκολες ή μέτριες ασκήσεις που ενεργοποιούν τους νευρώνες και τις συνδέσεις, στέλνοντας έτσι άμεσα μηνύματα στο νευρικό σύστημα, βοηθώντας τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.

http://www.seleo.gr 
Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει 90 εκ. ευρώ (ή 123 εκατομμύρια δολάρια) ως αποζημίωση για την εισβολή στη Κύπρο το 1974, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Τουρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει επιβάλει ποτέ το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεσης. 
Τι προβλέπει
Σύμφωνα με την απόφαση, η αποζημίωση των 90 εκατομμυρίων ευρώ αφορά στις ζημιές και τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοικοι, κατά τη διάρκεια της εισβολής και διχοτόμησης του νησιού. Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ αναφέρει στην απόφασή του ότι η Άγκυρα θα πρέπει να πληρώσει 30 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις σε συγγενείς αγνοουμένων και 60 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές στους υπό κατοχή ελληνοκύπριους κατοίκους της Καρπασίας, εντός τριών μηνών. 
"Μετά το πέρας των τριών μηνών, η Τουρκία, για όσο δεν καταβάλλει το ποσό, θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η κυβέρνηση της Κύπρου είναι αυτή που θα κρίνει πώς θα διατεθούν οι αποζημιώσεις.
Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση του ΕΔΑΔ και κάλεσε την Άγκυρα να την εφαρμόσει. Παράλληλα, η Νομική Υπηρεσία του Κράτους ανακοίνωσε ότι μελετά την απόφαση για λεπτομερή αξιολόγηση και αξιοποίησή της.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του καθώς δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επίσης, ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την πορεία των
διαπραγματεύσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η σημερινή απόφαση για την αποζημίωση-μαμούθ έρχεται ως συνέχεια της απόφασης της 10ης Μαΐου 2011. Τότε, το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί ακόμη στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το θέμα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει την κύρια και καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου κατά της Τουρκίας, στην υπόθεση "Κύπρος κατά Τουρκίας".
news.gr
Όταν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έλεγε στη Βουλή την περασμένη Κυριακή ότι «από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι ελάχιστη, από το γελοίο, όμως, στο σοβαρό, είναι πολύ μεγάλη» πιθανότατα να είχε υπόψη του και τα πεπραγμένα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ αναφορικά με τη (δήθεν) αξιολόγηση των δομών των δήμων! Την άποψη αυτή εξέφραζε στην aftodioikisi.gr δήμαρχος της ΝΔ, μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ, απηχώντας, όπως τονίζει, τις απόψεις πολλών συναδέλφων του σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikis.gr, έξαλλος με τις διαρροές είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση σκληρής ανακοίνωσης (εκδόθηκε λίγες ώρες αργότερα) για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα.
Σε αυτό το κλίμα κινούνταν δήμαρχοι απ’ όλη την Ελλάδα όλων των κομματικών αποχρώσεων που επικοινώνησαν με την aftodioikisi.gr. Προκειμένου δε να επιβεβαιώσουν τη… σοβαρότητα με την οποία χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα αντιπαράθεταν τις σημερινές διαρροές στο «έθνος» με αυτές στο «βήμα» προ 15θημερου (σ.σ. που, μάλιστα, όπως λένε, τις έκανε το ίδιο πρόσωπο).
Φεύγουν 3.334 από το Δ. Αθηναίων; 
Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τις σημερινές διαρροές για να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα 5 έως 6.000 υπάλληλοι των δήμων, έχει προκύψει ένας μαθηματικός τύπος που υπολογίζει ως βέλτιστη αναλογία 6,2 υπαλλήλους ανά 1.000 κατοίκους. Δηλαδή, για κάθε 10.000 κατοίκους θα πρέπει να υπηρετούν στο δήμο 62 υπάλληλοι, αναλογία με την οποία θα προκύψουν οι πλεονάζοντες ή σε κάποιες περιπτώσεις και οι ανάγκες σε προσωπικό των δήμων.
Με βάση, λοιπόν, το μαθηματικό τύπο της γνωστής «ομάδα Ραπακούλια» (του διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου) την οποία έχει αναγκαστικά υιοθετήσει και ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης προκύπτει ότι:
-Στο δήμο της Αθήνας με τους 655.780 κατοίκους όπου υπηρετούν 4.800 υπάλληλοι, θα πρέπει να υπηρετούν 4.066, προκύπτουν δηλαδή 734 πλεονάζοντες. Μόνο που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων αυτή τη στιγμή εργάζονται στις υπηρεσίες του 7.500 υπάλληλοι. Δηλαδή, πρέπει να απολυθούν 3.334! Υπενθυμίζεται, δε, ότι σύμφωνα με την προηγούμενη διαρροή του υπουργείου Εσωτερικών στο Δήμο Αθηναίων εμφανίζεται πλεονάζον προσωπικό 752 έως 1.918 υπάλληλοι. Άλλα αντ”  αλλων!
Άλλα κριτήρια για την Αθήνα, άλλα για το Βόλο
Αν, πάλι, υποθέσουμε ότι τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για 4.800 υπαλλήλους αφορούν μόνο αυτούς που υπηρετούν στον κεντρικό δήμο και όχι στα Νομικά Πρόσωπα και τους συμβασιούχους τότε, όπως έλεγε δήμαρχος μεγάλης πόλης στην aftodioikisi.gr, υπάρχει «τρικυμία στο κρανίο» στους ένοικους της πλατείας Κλαυθμώνος. Κι αυτό γιατί, για παράδειγμα στο Δήμο Βόλου που τώρα εμφανίζεται να έχει 400 πλεονάζοντες υπαλλήλους (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι στη διαρροή του Οκτωβρίου ο Δήμος Βόλου εμφανιζόταν να έχει ελλείψεις προσωπικού!) οι υπολογισμοί έχουν γίνει με βάση το συνολικό αριθμό των υπαλλήλων του δήμου (συμπεριλαμβανομένων και των Νομικών Προσώπων, των συμβασιούχων κλπ). Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr ο συγκεκριμένος δήμος έχει αυτή τη στιγμή 908 υπαλλήλους στην κεντρική υπηρεσία του και συνολικά περί τους 1200 έως 1300 (σ.σ. ο αριθμός ποικίλει ανάλογα με τους συμβασιούχους που υπηρετούν κάθε φορά). Με δεδομένο ότι ο Δήμος Βόλου έχει 145.000 κατοίκους με βάση τον αριθμητικό τύπο του 6,2, τότε πρέπει να έχει 899 υπαλλήλους. Δηλαδή, με βάση τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για το Δήμο Αθηναίων «περισσεύουν» εννέα και όχι 400 υπάλληλοι.
Μπάχαλο και με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Ρόδου
Τα ίδια αντιφατικά στοιχεία προκύπτουν και για τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Ρόδου, καθώς σύμφωνα με τη σημερινή  διαρροή στη μεν Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.500 πλεονάζοντες υπάλληλοι ενώ σύμφωνα με αυτή του Οκτωβρίου οι υπεράριθμοι υπολογίζονται στους 367 έως 934 σε σύνολο 3.673 εργαζομένων, στη δε Ρόδο με τους 119.640 κατοίκους όπου, σύμφωνα με την τελευταία διαρροή, υπηρετούν 1.100 υπάλληλοι θα έπρεπε, να εργάζονται 742 και έτσι οι 358 θεωρούνται πλεονάζοντες, ενώ σύμφωνα με αυτή του Οκτωβρίου από τους 1.496 υπαλλήλους «περισσεύουν» 100. Μπάχαλο!
aftodioikisi.gr
Οι σπουδές, η αναζήτηση εργασίας και οι ταχύτατοι ρυθμοί της σύγχρονης εποχής είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν ένα νέο στην απογοήτευση.

Αν και η δεύτερη δεκαετία της ζωής ταυτίζεται συνήθως με ευχάριστες εμπειρίες, δεν είναι σπάνιο ένας νέος να εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης την περίοδο αυτή.

Κατά τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση, οι μεγάλες αλλαγές και η αβεβαιότητα για το μέλλον μπορεί να πυροδοτήσουν αυτή τη βαθιά θλίψη.

Σύμφωνα με το Δρ Στιούαρτ Γκούντμαν από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, υπάρχουν αρκετά σημάδια που φανερώνουν την κατάθλιψη.

Δείτε ποια από αυτά είναι χαρακτηριστικά στους νέους ανθρώπους.

1. Απώλεια ενδιαφέροντος

Τα περισσότερα νεαρά άτομα αγαπούν να βγαίνουν με φίλους, έχουν συναρπαστικά χόμπι, λατρεύουν τα ταξίδια και ασχολούνται με τη μουσική. Εάν ξαφνικά οι δραστηριότητες αυτές δεν προσφέρουν χαρά ή ο νέος απομακρύνεται από τους φίλους και τις παρέες ίσως οι γονείς θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στους λόγους που συμβαίνει αυτό.

2. Λιγότερη ενέργεια

Τα άτομα με κατάθλιψη κατακλύζονται από την απογοήτευση ή την απελπισία. Τα συναισθήματα αυτά συνήθως συνοδεύονται από έλλειψη κινήτρων. Η μόνιμα κακή διάθεση στερεί την ενέργεια και εντείνει την κόπωση, με αποτέλεσμα οι ρυθμοί της καθημερινότητας να επιβραδύνουν.

3. Απώλεια συγκέντρωσης

Οι αρνητικές σκέψεις και η απαισιοδοξία δεν αφήνουν το μυαλό να επικεντρωθεί σε σημαντικές αποφάσεις ή ακόμη και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα.

4. Αϋπνία τις πρώτες πρωινές ώρες

Αρκετοί νέοι που δίνουν μάχη με την κατάθλιψη ξυπνούν νωρίς το πρωί – στις 4 ή τις 5 τα χαράματα – αδυνατώντας να ξανακοιμηθούν. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο στρες, με τις ορμόνες να αυξάνονται απότομα και να διακόπτουν τον ύπνο.

5. Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

Πρόκειται για μια συχνή μέθοδο διαφυγής τόσο για τους νέους όσο και για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το αλκοόλ θεωρείται λανθασμένα τακτική αντιμετώπισης, καθώς θολώνει παροδικά τη σκέψη, όμως δε βοηθά να αντιμετωπιστεί το υποκείμενο πρόβλημα.

6. Μειωμένη ερωτική διάθεση

Η νιότη είναι μια περίοδος της ζωής κατά την οποία οι σεξουαλικές ορμές και το φλερτ επικρατούν. Η αδιαφορία για τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις είναι μία έκφανση της απομόνωσης που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη.

7. Αλλαγές στο βάρος

Η απότομη αύξηση ή μείωση του βάρους λόγω αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή της διάθεσης. Άλλοτε παρατηρείται απώλεια όρεξης και άλλοτε υπερκατανάλωση φαγητού, όμως σε κάθε περίπτωση οι ακραίες διατροφικές συνήθειες είναι ανησυχητικές.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!