Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Πού χρησιμεύει η θηλιά στο πίσω μέρος του πουκαμίσου
Πολλοί από εμάς ίσως έχουν αναρωτηθεί ποιος ο σκοπός της θηλιάς στο πίσω μέρος ενός πουκαμίσου.
Αρχικά αυτές οι θηλιές χρησιμοποιούνταν για να κρατήσουν τα ρούχα στο σύρμα με μανταλάκια ώστε να στεγνώσουν και αργότερα για να κρεμαστούν από άγκιστρα στο σπίτι μιας και δεν υπήρχαν πραγματικές ντουλάπες, ούτε κρεμάστρες.
Σύμφωνα με την ιστορία της μόδας, οι θηλιές αρχικά χρησιμοποιήθηκαν από τους ναύτες της Ανατολικής Ακτής.
Ένα γραπτό απόσπασμα αναφέρει πως "οι ναυτικοί θα κρεμάσουν τα πουκάμισά τους σε άγκιστρα του πλοίου κατά την αλλαγή". Αυτή η στιλιστική λεπτομέρεια βρέθηκε σύντομα έξω από τα πλοία και στους δρόμους. Η τάση ξεκίνησε στις ΗΠΑ, όταν έφτιαξαν τα πουκάμισα Οξφόρδης που κουμπώνουν, τη δεκαετία του '60. Τότε, ονομαζόντουσαν θηλιές ντουλαπιού.
Τα πουκάμισα ξεκίνησαν να έχουν θηλύκια το 1960 και βοηθούσαν τους άνδρες να κρεμούν τα ρούχα τους τακτοποιημένα μέσα στα αποδυτήρια των γυμναστηρίων. Πλέον υπάρχουν κρεμάστρες και ντουλάπες, οπότε οι θηλιές είναι διακοσμητικές.

αρχείο_λήψης.jpg
Γιατί τα PIN στα ATM έχουν 4ψήφιο κωδικό
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα περισσότερα PIN έχουν μόνο 4 ψηφία; Δεδομένου ότι ένα ΑΤΜ κάνει συναλλαγές χρημάτων δε θα έπρεπε οι κατασκευαστές των ΑΤΜ να ζητούν ένα πιο μεγάλο PIN, εξαψήφιο ή οκταψήφιο όπως γίνεται και με το email μας;
Υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτό. Το ATM "εφευρέθηκε" από το Σκωτσέζο John Adrian Shepherd-Barron, τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των μηχανημάτων. Κατά τις δοκιμές ο Barron είχε προτείνει και ένα 6-ψήφιο κωδικό PIN.
Ωστόσο, το πρώτο πρόσωπο που χρησιμοποίησε την "εφεύρεση" ήταν η σύζυγός του Caroline, η οποία όμως απέρριψε την ιδέα της χρήσης ενός εξαψήφιου PIN για την εφεύρεσή του συζύγου της, επειδή μπορούσε να θυμηθεί μόνο μέχρι τέσσερις αριθμούς.
Όταν ο Barron επινόησε την ιδέα συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να θυμηθεί τον εξαψήφιο αριθμό που είχε στο στρατό. Αλλά αποφάσισε να το ελέγξει με τη σύζυγό του Caroline.
"Πάνω στο τραπέζι της κουζίνας είπε ότι θα μπορούσε να θυμηθεί μόνο τέσσερις αριθμούς, οπότε χάρη σε εκείνη, τα τέσσερα στοιχεία έγιναν το παγκόσμιο πρότυπο», είπε γελώντας.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές τράπεζες στις μέρες μας που προσφέρουν 6 ψήφιο PIN, για λόγους ασφαλείας, όσοι από εσάς χρησιμοποιούν 4ψήφιο PIN, θα έπρεπε να ευγνωμονούν την Caroline!

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αρχαιότερο μέχρι σήμερα «άθικτο» ναυάγιο, ένα αρχαίο ελληνικό πλοίο που κειτόταν εδώ και περισσότερα από 2.400 χρόνια στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας.
Το πλοίο αυτό των 23 μέτρων ανακαλύφθηκε με το κατάρτι του, το πηδάλιό του και τους πάγκους για τους κωπηλάτες στη θέση τους λίγο περισσότερα από 1.600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, διατηρήθηκε στην κατάσταση αυτή χάρη στην έλλειψη οξυγόνου.
«Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από τον κλασικό κόσμο είναι κάτι που ποτέ δεν πίστεψα ότι θα ήταν δυνατό», λέει στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο καθηγητής Τζον Άνταμς, ο βασικός ερευνητής της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη, της Black Sea Maritime Arcaeology Project (MAP, Θαλάσσιο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας). «Θα αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε τη ναυπηγική και τα θαλάσσια ταξίδια στον αρχαίο κόσμο».
Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό, ενός τύπου που οι ερευνητές λένε πως είχαν δει προηγουμένως μόνο «σε αρχαία ελληνικά κεραμικά, όπως το Αγγείο των Σειρήνων (Siren Vase) που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ομάδα είπε ότι σκοπεύει να αφήσει το σκάφος εκεί όπου βρέθηκε, όμως πρόσθεσε πως ένα μικρό κομμάτι του χρονολογήθηκε με άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και πως τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το παλαιότερο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα». Η ομάδα πρόσθεσε πως τα δεδομένα θα δημοσιοποιηθούν στο συνέδριο του MAP Μαύρης Θάλασσας αργότερα αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.
Πηγή: The Guardian
Πώς ένας άνθρωπος μετέτρεψε γεωργούς σε... εκατομμυριούχους!
Το Huaxi δεν είναι ένα οποιοδήποτε χωριό της Κίνας αλλά το πλουσιότερο, συγκεκριμένα το «Νο1 χωριό κάτω από τον ουρανό», όπως αναφέρει η πινακίδα πάνω από την είσοδό του.
Το Huaxi, είναι ένα χωριό- μοντέλο του σοσιαλισμού, όπως το χαρακτηρίζουν οι τοπικοί αξιωματούχοι. Ιδρύθηκε από τον τοπικό γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Wu Renbao το 1961. Η φιλοδοξία του ήταν να μεταμορφώσει μια φτωχή αγροτική κοινότητα σε έναν ζάμπλουτο οικισμό. Η μεταμόρφωση αυτή βασίστηκε πάνω σε έναν δικό του τρόπο υιοθέτησης των σύγχρονων μεθόδων μεταποίησης αγροτικών αγαθών, ακολούθως στην επέκτασή του σε χαλυβουργεία, logistics και κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις.
Η κοινότητα μπήκε στο χρηματιστήριο στα τέλη της δεκαετίας του '90 και αποτελεί σήμερα μεγάλη μετοχική εταιρεία από μόνη της. Οι θυγατρικές της- δομημένες με τρόπο που θυμίζει σύγχρονο όμιλο- εξάγουν σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Huaxi είναι το μέρος όπου οι Κινέζοι πηγαίνουν για να μάθουν πώς να πλουτίσουν. Στην εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος- και μεγάλο μέρος της Κίνας- προσπαθεί να απορροφήσει την οικονομική επιβράδυνση, το Huaxi μοιάζει να κινείται σε ένα παράλληλο σύμπαν.


huaxi-secrets-of-the-richest-village-in-china.jpg
Στον περίφημο ουρανοξύστη με το χρυσό βόδι- που κόστισε 300 εκατομμύρια γουάν αλλά έχει αξία 500 εκατομμυρίων γουάν ενώ ο ουρανοξύστης κόστισε τρία δισεκατομμύρια γουάν- κι άλλοι όροφοι διαθέτουν παρόμοιες κατασκευές, γιγάντια ζώα φτιαγμένα από καθαρό ασήμι. Κατάφορτοι πολυέλαιοι φωτίζουν αίθουσες με χωρητικότητα χιλιάδων. Για να φτάσει κανείς εκεί βαδίζει πάνω σε δάπεδα με επιχρυσωμένα μάρμαρα και ενυδρεία με καρχαρίες και σαλάχια.
Από κάτω στέκονται σε παράταξη βίλες και πολυτελή αυτοκίνητα. Κάθε «χωρικός» εισπράττει ένα μερίδιο από τα κέρδη της εταιρείας και κατέχει αυτομάτως αυτοκίνητο, σπίτι, δωρεάν υπηρεσίες υγείας και... δωρεάν λάδι μαγειρέματος.


huaxi-village-skyscraper.jpg
Υπάρχουν ακόμα και ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται ως ταξί.
Οι πρώτες ιδρύτριες οικογένειες, γνωστές ως «μέτοχοι», αριθμούν περίπου 1600 άτομα και το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε νοικοκυριού είναι περίπου 120.000 ευρώ με συνυπολογισμένα όλα τα μπόνους, τις συντάξεις και τους μισθούς. Τα πολυτελή αυτοκίνητα αφθονούν και οι τοιχογραφίες αντί να δείχνουν μυώδεις εργάτες σε σοσιαλιστικό πρότυπο απεικονίζουν χαρούμενες οικογένειες να ζουν σε πολυτελείς βίλες.
Την ώρα που η υπόλοιπη χώρα ταλανίζεται από το χάσμα του πλούτου ανάμεσα στις πλούσιες πόλεις της ανατολής και των νότιων ακτών από τη μία και τα αγροτικά χωριουδάκια από την άλλη, το χωριό αυτό πήρε την πρωτοβουλία, ωθούμενο από τον πραγματισμό του Wu, να ακολουθήσει τη δική του ρότα. Συμπεριφέρθηκε σαν πόλη- φέρνοντας ακόμα και μετανάστες εργάτες.
«Το μόνο που θέλαμε πάντα ήταν το καλό του λαού μας», έλεγε ο Wu που έφυγε από τη ζωή το 2013. Ο γιος του έχει πάρει τη θέση του στη γραμματεία του κόμματος αλλά ο πατέρας έδινε μέχρι το 2012 διαλέξεις για τον σοσιαλισμό κάθε μέρα. Απέφυγε να συνδεθεί πολύ στενά είτε με τον καπιταλισμό είτε με τον κομουνισμό αν και ο πραγματισμός του εμπεριείχε ισχυρές θέσεις του ΚΚΚ σχετικά με το ζήτημα αυτό. Τα κρατικά μέσα πάντως αποδίδουν στην «ειλικρινή και σύγχρονη» διοίκηση του Wu την πορεία του Huaxi προς την ευημερία.


180373d2873012b2e79109.jpg
Στο χωριό κανείς δεν αμφισβητούσε τη σοφία του Wu και, κοιτάζοντας τον πλούτο του χωριού, γιατί να το κάνει άλλωστε. Το 2004 ο μέσος ετήσιος μισθός των κατοίκων του διαμορφωνόταν στα περίπου 17.000 ευρώ- δηλαδή 40 φορές υψηλότερα από το μέσο εισόδημα ενός αγρότη στην Κίνα.
Κάτω από τους μετόχους, στην ιεραρχία, έρχονται οι κάτοικοι γειτονικών χωριών που απορροφήθηκαν στο Huaxi και στη συνέχεια δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες που κάνουν όλη την υπόλοιπη δουλειά.
Κυρίαρχες ιδεολογίες στο Huaxi είναι η δουλειά και ο πλούτος. Κανείς δεν κάθεται τα Σαββατοκύριακα και οι δρόμοι είναι συνήθως έρημοι καθώς όλοι οι κάτοικοι δουλεύουν. Η σκληρή δουλειά προφανώς απέδωσε καρπούς και βοήθησε τους χωρικούς να ασχοληθούν με διαφορετικούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι ο τουρισμός- ο ακριβός τουρισμός- και ορισμένοι από τους ντόπιους βοηθούν στην υποδοχή των δύο εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το χωριό.
Το «μυστικό» της επιτυχίας»
Το μυστικό της επιτυχίας του Huaxi παραμένει εν μέρει μυστικό, είναι δηλαδή ακόμα μυστήριο το πώς ακριβώς από αγροτικό χωριουδάκι έγινε μαγνήτης πλούτου. Με μυστικότητα αντιμετωπίζουν, και οι ίδιοι οι κάτοικοι τον τρόπο με τον οποίο πλούτισαν ενώ και η πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης είναι δύσκολη: δημοσιογράφοι μπαίνουν στο χωριό μόνο κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης από τους τοπικούς αξιωματούχους.
Η εξήγηση της «μεταμόρφωσης» αυτής εστιάζεται, ως επί το πλείστον, στην αυστηρή «συλλογική οικονομία» του Huaxi. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 το Huaxi άρχισε να λειτουργεί ένα εργοστάσιο υφασμάτων ιδιοκτησίας του. Με κάποιο τρόπο ο Wu κατάφερε τους ανώτερούς του να κάνουν τα στραβά μάτια όταν το εργοστάσιο άρχισε να παράγει και να διανέμει αγαθά. «Δεν μπορούσα να κάθομαι και να βλέπω το λαό μου να πεθαίνει από την πείνα. Φοβόμασταν τη φτώχεια και η αγροτική εργασία από μόνη της δεν θα μας έβγαζε ποτέ από αυτή», είχε δηλώσει αργότερα. Έδειχνε υπάκουος απέναντι στους ανώτερούς του αλλά ταυτόχρονα ακολουθούσε τη δική του στρατηγική. «Αν μια πολιτική δεν ταιριάζει στο χωριό μας δεν θα την εφαρμόσουμε» τόνιζε. Έτσι ακολούθησε κάποιες από τις κατευθυντήριες γραμμές της κεντρικής κυβέρνησης προσαρμόζοντας ταυτόχρονα άλλες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του.
Όταν μια δεκαετία αργότερα η Κίνα άρχισε να κινείται προς την οικονομική μεταρρύθμιση που προέβλεπε και την ενίσχυση των ιδιωτικών οικογενειακών αγροτικών πρωτοβουλιών το Huaxi παρέμεινε στο προηγούμενο καθεστώς του. Τα έσοδα από το πρώτο εργοστάσιο υφασμάτων ήταν ήδη περισσότερα για τους χωρικούς από όσα έβγαζαν από τις αγροτικές δραστηριότητες και οργανωμένοι σχεδόν ολοκλήρωσαν τη μετάβαση από την αγροτική οικονομία στη βιομηχανοποίηση. Έχτισαν κι άλλα εργοστάσια και άνοιξαν κι άλλες επιχειρήσεις πολλών ειδών. Όταν η Κίνα άρχισε να ανοίγει στον έξω κόσμο, στις αρχές των '80, το Huaxi ήταν έτοιμο.
Αντί να αντισταθεί στο εισερχόμενο κύμα του καπιταλισμού, το Huaxi το καλοδέχτηκε και καρπώθηκε όσο περισσότερα μπορούσε. «Αν μόνο καλλιεργείς δεν ζεις μια πλούσια ζωή», είχε πει κάποτε ο Wu. «Πρέπει να έχεις λεφτά, χωρίς λεφτά όλα είναι άδειες λέξεις».
Το Huaxi συνέχισε να επεκτείνεται με κάθε τρόπο. Ο αρχικός πληθυσμός των 2000 χωρικών άρχισε να αυξάνεται καθώς εργάτες από άλλες περιοχές συνέρρεαν για να εργαστούν στα εργοστάσια του χωριού. Το μέγεθός του μεγάλωσε κι αυτό και σήμερα έχει εξαγοράσει 12 γειτονικά χωριά. Όταν το 1998 μπήκε στο χρηματιστήριο -ήταν η πρώτη κομμούνα που το πετύχαινε αυτό- ιδρύθηκαν εκεί οκτώ μεγάλοι όμιλοι και έσοδα ύψους τριών έως τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων εισέρρεαν κάθε χρόνο στο κάποτε φτωχό μικρό χωριό.
Σύμφωνα με το βιβλίο «Economic Strategies and Practice of Modern China» που εκδόθηκε το 2014 οι κάτοικοι του Huaxi- οι περισσότεροι εργάζονται σε εταιρείες ιδιοκτησίας του χωριού- εισπράττουν το 30% των μισθών τους. Τα υπόλοιπα τα διαχειρίζονται οι εταιρείες του χωριού ω ς κεφάλαιο κίνησης. Επίσης οι κάτοικοι δε μπορούν να «σηκώσουν» τα ετήσια μπόνους τους που συνήθως είναι τριπλάσια των μισθών τους. Τους δίνονται όμως με τη μορφή μετοχών της εταιρείας.
Με λίγα λόγια τα κεφάλαια του χωριού τα διαχειρίζονται οι ηγέτες του και δεν μπορούν να εισπραχθούν από τους κατοίκους τους εάν αποφασίσουν να μετακομίσουν.
Το καθαρά συγκεντρωτικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα του Ηuaxi έχει προκαλέσει και αντιδράσεις και ορισμένα μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί πως αποτελεί εργαλείο προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, σαν ένα Truman Show της πραγματικής ζωής.
Το περιοδικό Southern Weekly ισχυρίστηκε το 2011 πως η επιτυχία του Huaxi στηρίζεται στην ταχεία ενσωμάτωση των κοντινών χωριών. Έτσι η συγκεντρωτική ηγεσία του Huaxi πήραν τα ενεργητικά 33.000 κατοίκων και τα χρησιμοποίησε για να επενδύσει στην ανάπτυξη του πρώτου χωριού, που είχε πληθυσμό 2000 ατόμων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι νέοι κάτοικοι του Huaxi κατέληξαν άδικα να ζουν σε άθλια κατάσταση.





Ενώπιον της Δικαιοσύνης απολογείται ο Σκοπιανός εθνικιστής που τον περασμένο Ιούλιο είχε δημοσίως εκφράσει απόψεις μίσους για την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν διάσημο δημοσιογράφο, γνωστό προπαγανδιστή του πρώην κυβερνώντος κόμματος VMRO, Μιλένκο Νεντελκόφσκι, ο οποίος με αφορμή τις πυρκαγιές στην Αττική είχε εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια για τους Έλληνες, βρίζοντας τα θύματα της πυρκαγιάς και – θυμίζοντας ολίγον από τον… δικό μας Αμβρόσιο- κάνοντας λόγο για την κατάρα του Θεού...


«Είμαστε καθαροί. Δεν τους λυπάμαι. Θεέ μου δώσ’ τους χίλιες φορές χειρότερα από αυτά που ζουν. Έκαψαν την Αττική. Ο Θεός καίει αυτούς, όχι εμένα… Τους καίει ζωντανούς. Να καείτε όλοι ζωντανοί…», είχε αναφέρει στην παραληρηματική του ανάρτηση για τις φονικές φωτιές στην Αθήνα.

Η δημόσια τοποθέτηση του Νεντελκόφσκι είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, καταρχάς από χρήστες του διαδικτύου, αλλά τελικά και από την Δικαιοσύνη της χώρας. Για πρώτη φορά, ο Εισαγγελέας Σκοπίων κινήθηκε αυτεπάγγελτα κατά συγκεκριμένων προσώπων για τις αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με λόγια μίσους (hate speech) που θεωρείται ότι διαδίδουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις. Οι εισαγγελείς «θα συγκεντρώσουν αποδείξεις για την στοιχειοθέτηση της υπόθεσης, θα ταυτοποιήσουν τους πρωταγωνιστές και θα διερευνήσουν εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως». Και μόλις χθες, ο Νεντελκόφσκι κλήθηκε στην αστυνομία να απολογηθεί.

Πέρα από την ανθρώπινη πλευρά της νέας ελληνικής τραγωδίας με τους 99 νεκρούς, η δημόσια τοποθέτηση εθνικιστών όπως ο Νεντελκόφσκι «στόχευε» και στη δημιουργία κλίματος για τη συμφωνία των Πρεσπών πριν από το επικείμενο δημοψήφισμα. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Εισαγγελική Αρχή των Σκοπίων ενεργοποιείται για λόγια μίσους κατά των Ελλήνων δείχνει τη μεταστροφή του κλίματος στη χώρα. Κι αυτό είχε ξεκινήσει πριν την πρόσφατη πλειοψηφία της σκοπιανής Βουλής…

Παράλληλα, μία ΜΚΟ άρχισε να καταγράφει και να συγκεντρώνει τα περιστατικά hate speech, επίσης για πρώτη φορά. Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα και συνοδεύεται από την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το επίσημο κράτος της πΓΔΜ αλλά και ιδιώτες που θέλησαν να συνεισφέρουν τα λίγα ή περισσότερα για τους νότιους γείτονές τους που πλήττονται από την πυρκαγιά…
Φήμες ή αλήθεια;

Ο Μιλένκο Νεντελκόφσκι δεν είναι καθόλου τυχαίος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για υπόθεση με παράνομες βίζες. «Όταν το κόμμα του Γκρουέφσκι ήρθε στην εξουσία, ο Νεντελκόφσκι απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και έκτοτε τους χρωστάει. Για 10 χρόνια ήταν ένας από τους βασικούς προπαγανδιστές του VMRo και είχε μια εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή από την οποία ο λόγος μίσους ήταν μια… κανονικότητα. Στο στόχαστρό του βρέθηκαν όλοι όσοι δεν συμφωνούσαν πολιτικά με το κυβερνών κόμμα, αλλά και οι Αλβανοί, οι Μουσουλμάνοι και οι γκέι… Φυσικά και οι Έλληνες», είπε στο Νews 24/7 άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα στα Σκόπια, υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας.

Ένας από τους αγαπημένους φίλους του Νεντελκόφσκι είναι και ο Μπόμπαν Ν., ο οποίος μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως «δημοσιογράφος» στις Βρυξέλλες. Στις ερωτήσεις του προς την Κομισιόν, που θύμιζαν περισσότερο τοποθετήσεις υπέρ της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, επέμενε να καλεί την πΓΔΜ «Μακεδονία» και να προκαλεί τους εκπροσώπους Τύπου να απαντήσουν στις προκλήσεις του. Μετά την εκλογή Ζάεφ, ο Μπόμπαν «εξαφανίστηκε». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασχολείται ξανά με χειρωνακτικές εργασίες, από τις οποίες έβγαζε τα προς το ζην και πριν από την σύντομη δημοσιογραφική του θητεία.
ΕΛΣΤΑΤ: Στα €323,378 δισ. ανήλθε το δημόσιο χρέος της χώρας στο τέλος του β' τριμήνου του 2018
Στα 323,378 δισ. ευρώ ανήλθε το δημόσιο χρέος της χώρας στο τέλος του β' τριμήνου εφέτος, από 309,091 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης. Ενώ, για τόκους καταβλήθηκε ποσό ύψους 1,67 δισ. ευρώ (το 8,2% των συνολικών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης) έναντι 1,424 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2017 (το 7% των συνολικών δαπανών).
Από την ίδια έρευνα προκύπτουν επίσης τα εξής:
Τα συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 20,188 δισ. ευρώ από 20,419 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2017. Οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία ήταν 4,731 δισ. ευρώ από 4,919 δισ. ευρώ (αποτελούν το 23,4% των συνολικών εσόδων από 24,1% πέρυσι). Οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές ήταν 6,869 δισ. ευρώ από 7,063 δισ. ευρώ (το 34% των συνολικών εσόδων από 34,6% πέρυσι). Ενώ, οι κοινωνικές εισφορές ανήλθαν σε 6,499 δισ. ευρώ από 6,505 δισ. ευρώ (το 32,2% των συνολικών εσόδων από 31,9% πέρυσι).
Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 20,368 δισ. ευρώ από 20,27 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο πέρυσι. Οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν σε 18,698 δισ. ευρώ από 18,846 δισ. ευρώ (αποτελούν το 91,8% των συνολικών δαπανών από 93% πέρυσι). Οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας ήταν 5,402 δισ. ευρώ από 5,318 δισ. ευρώ (το 26,5% των συνολικών δαπανών από 26,2% πέρυσι). Και οι κοινωνικές παροχές ήταν 9,081 δισ. ευρώ από 9,319 δισ. ευρώ (αποτελούν το 44,6% των συνολικών δαπανών από 46% πέρυσι).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Η γέφυρα που περνά πάνω από κανάλι ενώνει στην ουσία τις τρεις μεγάλες πόλεις, που βρίσκονται στο Δέλτα του ποταμού Περλ.
Το συνολικό της μήκος είναι 55 χλμ και είναι η μακρύτερη υπερθαλάσσια γέφυρα του κόσμου, ενώ έχει το βαθύτερο υποθαλάσσιο τούνελ, που βρίσκεται σε βάθος 46 μέτρων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν 420.000 τόνοι σιδήρου, δηλαδή 60 φορές η ποσότητα του Πύργου του Άιφελ. Πρόκειται για ένα από τα πιο περίπλοκα έργα στην Κίνα, αφού η γέφυρα αποτελείται από τη βασική κατασκευή, 7χλμ τούνελ και δύο τεχνητά νησιά.
Ο επιχειρηματικός, κυρίως, κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες, καθώς η ένωση των τριών μεγάλων πόλεων αναμένεται να δώσει ώθηση στον τουρισμό και να βελτιώσει τις συνθήκες των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ τους.
Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2009 και τα δύο κύρια μέρη της ενώθηκαν τον Ιούνιο του 2016. Τον Μάιο του 2017 ολοκληρώθηκε το υποθαλάσσιο τούνελ.  Την Πρωτοχρονιά του 2018 άναψαν τα φώτα της, μετρώντας αντίστροφα για την παράδοση του έργου στο κοινό.

Ήδη οι πρώτοι συγγραφείς άρχισαν να καταφεύγουν στις υπηρεσίες των προγραμμάτων μηχανικής και βαθιάς μάθησης για να συμπληρώνουν την έμπνευσή τους. Χαρακτηριστική είναι, σύμφωνα με τους «NY Times», η περίπτωση του Ρόμπιν Σλόαν, ο οποίος συνεργάζεται με ένα πρόγραμμα υπολογιστή για να γράψει το νέο βιβλίο του.
Το λογισμικό, το οποίο μάλιστα έχει αναπτυχθεί από τον ίδιο, ολοκληρώνει τις προτάσεις που ο ίδιος αρχίζει. Αν και είναι νωρίς να προστεθεί το επάγγελμα του συγγραφέα σε αυτά που η τεχνητή νοημοσύνη φιλοδοξεί να κάνει (γιατρός, δικηγόρος, δημοσιογράφος κ.α.), διαφαίνεται ήδη ότι η ίδια η έννοια της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας θα αναθεωρηθεί στο μέλλον.
Ιδού ένα παράδειγμα: Καθώς ο Σλόαν γράφει τη φράση «οι βίσωνες μαζεύονται στο φαράγγι…», την αφήνει μισοτελειωμένη, πατά ένα πλήκτρο και ο υπολογιστής συμπληρώνει μόνος του «…κάτω από τον άδειο ουρανό». «Φανταστικό!» αναφωνεί ο συγγραφέας. «Θα το είχα γράψει μόνος μου εγώ αυτό; Ίσως ναι, ίσως όχι…», λέει και διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να αξιοποιήσει εμπορικά τον «έξυπνο» βοηθό του.
Ο όλος πειραματισμός εντάσσεται στο ευρύτερο και συνεχώς ανερχόμενο πεδίο της «υποβοηθούμενης από υπολογιστή δημιουργίας» (computer-assisted creation), που ήδη βοηθά και άλλου είδους καλλιτέχνες, όπως τους εικαστικούς.
Όμως ο λόγος είναι πιο δύσκολος από την εικόνα, όσον αφορά την επεξεργασία από τις «έξυπνες» μηχανές. Αλλά η πρόοδος είναι σαφής: τον Ιανουάριο η κινεζική Alibaba ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα λογισμικό που πέτυχε καλύτερες επιδόσεις από τους ανθρώπους στην κατανόηση του κειμένου. Αν οι μηχανές μπορούν να καταλάβουν τι διαβάζουν, τότε μπορούν και να γράψουν. Η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι πόσο δημιουργικά μπορούν να γράψουν.

Επενδυτής εδώ και καιρό ο Ντι Κάπριο, ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων, αποφάσισε να πουλήσει μια από τις πιο όμορφες επαύλεις που διαθέτει. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου "Variety", ο 43χρονος ηθοποιός πωλεί ένα μεγάλο σπίτι έκτασης 330 τετραγωνικών μέτρων. Ο πρωταγωνιστής το είχε αγοράσει αντί 770.000 δολαρίων. Σήμερα η τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς ο ΝτιΚάπριο ελπίζει να αποκομίσει 1,749 εκατομμύρια δολάρια.
Πολυτέλεια και παράδοση
Η απλή, ισπανικού στιλ κατοικία αλλά πλήρως εξοπλισμένη, κατασκευάστηκε στο Σίλβερ Λέικ, στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και έχει διατηρήσει το αρχικό της ύφος. Στο εσωτερικό υπάρχουν μεγάλες ξύλινες σκαλιστές πόρτες, δοκοί στο ταβάνι, ένα παλιό τζάκι και κατάλευκοι τοίχοι. Η τραπεζαρία έχει παλιό κομψό ξύλινο πάτωμα. Η τεράστια κουζίνα έχει επενδυθεί με λευκά και μπλε κεραμικά πλακάκια. Το σπίτι διαθέτει επίσης βιβλιοθήκη, αρκετές τουαλέτες μια από τις οποίες είναι "ντυμένη" με πράσινο σμαραγδί πλακάκι, και τέσσερα υπνοδωμάτια.
Ο μέλλων ιδιοκτήτης θα έχει επίσης μια εξωτερική πισίνα και ένα τεράστιο κήπο, καθώς το μικρό αυτό κόσμημα χτίστηκε σε οικόπεδο 60 και πλέον στρεμμάτων.

Μπορεί στην Ελλάδα οι υπουργοί Παιδείας να θεωρούν «επανάσταση» να μην διδάσκονται πλέον στα σχολεία τα Αρχαία Ελληνικά τα οποία για όλους τους επιστήμονες της γης θεωρούνται μια μητρική γλώσσα του πλανήτη, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft Μπίλ Γκέιτς έχει άλλη άποψη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής του πανεπιστημίου Πατρών Σταύρο Παπαμαρινόπουλο – οποίος είναι και στην επιτροπή επιστημόνων για τη διατήρηση της Αρχαίας Ελληνικής –  ο Αμερικανός κροίσος των windows, αγόρασε στην Σκοτία (τι κρίμα όχι στην Ελλάδα) έναν τεράστιο πύργο και δημιουργεί εκεί το μεγαλύτερο ίσως ιδιωτικό εργαστήριο μελέτης των Αρχαίων Ελληνικών, με σκοπό να αποκρυπτογραφήσει όλο τον πλούτο των προγόνων μας και να φτιάξει και μια νέα διαδικτυακή γλώσσα για το μέλλον. Σε αυτό το εγχείρημα συμμετέχουν και δυο κορυφαίες Ελληνίδες επιστήμονες της αρχαίας ελληνικής γνώσης, των οποίων τα ονόματα όμως δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
Αν αναλογιστείτε τι τεράστιο κακό έχει κάνει στην Ελλάδα ο ρουσφετολογικός συνδικαλισμός των δημοσίων υπαλλήλων που σχετίζονται με τον Αρχαίο Ελληνικό Πλούτο τον οποίο συχνά τον θεωρούν ιδιοκτησία τους, τότε θα καταλάβετε γιατί η ζάπλουτη Ελλάδα από αρχαία ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ γνώση και ιστορία, είναι η ψωροκώσταινα της ΕΕ και όλου του κόσμου. Το πολιτικό προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι ένοχο. Γιατί, για  να έχει συνεχή εκλογή  στην καρέκλα της εξουσίας (και της μάσας όπως αποδεικνύεται από τα ειδικά δικαστήρια)  προσελάμβανε και ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ με ρουσφέτι ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αναπτύξουν για το καλό του συνόλου, αυτόν τον αρχαίο πλούτο, που αν χρησιμοποιούνταν δίκαια και σωστά, μπορεί να απασχολεί και να ταΐζει όλους τους Έλληνες, που σήμερα φιγουράρουν πρώτοι στην παγκόσμια κατάταξη ανεργίας και απογοήτευσης.
Γ.Τσ

Μετά το τεράστιο ενδιαφέρον χιλιάδων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, το ΕΝΥΠΕΚΚ έκρινε απαραίτητο και έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια των αιτήσεων, με τις οποίες διεκδικούν τις παρανόμως παρακρατηθείσες περικοπές για τα έτη από το 2013 έως και σήμερα που αφορούν τον 13ο και 14ο μισθό, καθώς και την αίτηση που μπορούν να καταθέσουν στις Υπηρεσίες τους οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι.
Παρότι ο υπουργός Οικονομικών, απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταβάλει το δημόσιο αναδρομικά τα χρήματα από τα κομμένα δώρα, το ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και συνταξιούχους να κάνουν αιτήσεις τονίζοντας ότι θα δικαιωθούν.
Δείτε την αίτηση που μπορεί να συμπληρώσει ο εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος:
(Υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο εν ενεργεία μόνιμος ή με σχέση αορίστου
ή ορισμένου χρόνου υπάλληλος)
Α Ι Τ Η Σ Η
Του/της………. (ονοματεπώνυμο) του ………. (πατρώνυμο), κατοίκου …………. (διεύθυνση), υπηρετών/-ούσα στ… …………, με σχέση εργασίας ……….., κλάδου ………, βαθμού …………
————————————
Είμαι μόνιμος υπάλληλος της Υπηρεσίας σας (ή με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου) και υπηρετώ από …….(έτος πρόσληψης).
Με τους ν. 4024/2011, 4093/2012 και 4354/2015, καταργήθηκε η καταβολή των Δώρων Χριστουγέννων ύψους 500, 250 και 250 ευρώ (αντίστοιχα), όπως είχαν περιοριστεί με τον ν. 3845/2010.
Με τις υπ’αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική η κατάργηση των ανωτέρω επιδομάτων επειδή κρίθηκε ότι ο 13ος και 14ος μισθός καθώς και η 13η και 14η σύνταξη συνιστούν περιουσιακό δικαίωμα του εργαζόμενου και του συνταξιούχου (αντίστοιχα) και συμβάλλουν στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Τον τελευταίο καιρό, πλήθος δικαστικών αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία (Διοικητικά και Πολιτικά) της χώρας, συμμορφούμενα με τις ανωτέρω αποφάσεις του ΣτΕ (ενδεικτικά οι υπ’αριθ. 7/2016 Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, 467/2016 Ειρηνοδικείου Λαμίας, 169/2017 Ειρηνοδικείου Μαραθώνα, 16/2017 Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου, 608/2017, 619/2017, 1093/2017, 287/2018 και 892/2018 Ειρηνοδικείου Αθηνών κ.λπ.), δικαιώνουν εν ενεργεία συναδέλφους μου διαφόρων κατηγοριών (μόνιμοι, αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου) και διαφόρων Υπηρεσιών (δικαστικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι υποθηκοφυλακείων, Δήμων, ΟΑΕΔ, Νοσοκομείων κ.λπ.), που είχαν διεκδικήσει αναδρομικώς τα ανωτέρω ποσά.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου
Α Ι Τ Ο Υ Μ Α Ι
1ον) Να μου καταβάλετε αναδρομικά, από το έτος 2013 μέχρι και σήμερα, τα ποσά που αντιστοιχούν στα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, τα οποία παρακρατήσατε παρανόμως, συμμορφούμενοι με τις ανωτέρω οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
2ον) Να μου καταβάλλετε από τούδε και στο εξής, για κάθε έτος και αδιακόπως, τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, όπως αυτά καταβάλλονταν πριν την κατάργησή τους (31-12-2012).
Αθήνα…………….. 2018
Ο αιτών/-ούσα
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΑΙΤΗΣΗ-ΣΤΟ-ΕΤΕΑΕΠ-181018

ΑΙΤΗΣΗ-ΣΤΟΝ-ΕΦΚΑ-181018

 aftodioikisi.gr

Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι παρά το γεγονός ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούν περιοδεία στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Νότιο Ειρηνικό. Το νιόπαντρο ζευγάρι παρευρέθηκε το Σάββατο στην έναρξη των Invictus Games στον περίβολο της Όπερας του Σίδνεϊ, η οποία καθυστέρησε για σχεδόν δύο ώρες εξαιτίας καταιγίδας που ξέσπασε.
Πάντως οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν πτόησαν τους περισσότερους από 500 διαγωνιζόμενους από 18 χώρες οι οποίοι παρακολούθησαν έναν μουσικό να παίζει το ντιτζεριντού (παραδοσιακό όργανο των ιθαγενών της Αυστραλίας) στη διάρκεια της τελετής έναρξης των Αγώνων που ακολούθησε την παράδοση των Αβορίγινων.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το ζευγάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Αυστραλία και ο κόσμος είναι πολύ φιλόξενος. Μάλιστα τη στιγμή που ο πρίγκιπας Χάρι βρισκόταν… μεσοπέλαγα από διπλανό σκάφος πήδηξε πολίτης ο οποίος έδειξε εμπράκτως την αγάπη του στον Χάρι. Κυριολεκτικά μπούκαρε στο σκάφος του Χάρι τον πήρε αγκαλιά και τον σήκωσε ψηλά.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!