Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016


O πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ότι «εξόργισε» την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ όταν συνέκρινε την Ευρώπη με «στείρα γυναίκα».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Χόρχε Μπεργκόλιο είπε ότι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης λίγο μετά την ομιλία του ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών στο Στρασβούργο, τον Νοέμβριο του 2014:

«Ακουγόταν λίγο θυμωμένη, καθώς είχα συγκρίνει την Ευρώπη με μία στείρα γυναίκα, που δε μπορούσε να κάνει παιδιά. Εκείνη με ρώτησε εάν πραγματικά πίστευα ότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί πλέον να κάνει παιδιά».

Ο επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας διαβεβαίωσε ότι της απάντησε ότι «η Ευρώπη μπορεί ακόμα να αποκτήσει παιδιά κι ακόμα περισσότερα, διότι οι ρίζες της είναι γερές και βαθιές».

Η Ευρώπη «έχει μια μοναδική ιστορία» τόνισε ο ποντίφικας προσθέτοντας ότι «μπορούσε και μπορεί ακόμη να διαδραματίσει έναν θεμελιώδη ρόλο, αρκεί να σκεφθεί κανείς την κουλτούρα και τις παραδόσεις που ενσαρκώνει».

«Στις σκοτεινότερες περιόδους (της ιστορίας) έδειξε ότι διέθετε αποθέματα που κανείς δεν είχε υποψιαστεί» υπογράμμισε ο Αργεντινός πάπας

Ο ίδιος κάλεσε την Ευρώπη, ενώπιον των προσφυγικών ροών, να «αλλάξει», να «μεταρρυθμιστεί», να «ανοικοδομήσει» ένα «κατακερματισμένο» εκπαιδευτικό σύστημα.

Η δύναμη της Γηραιάς Ηπείρου, εκτίμησε, μπορεί να προέρχεται από το παράδειγμα των «σπουδαίων προσωπικοτήτων που έχουμε ξεχάσει» όπως ο καγκελάριος της Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ, ο Γάλλος πολιτικός Ρομπέρ Σουμάν ή ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Αλτσίντε ντε Γκάσπερι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακόμα και αδιάφορη δεν χάνει αυτή η Μπάρτσα, η οποία αν και κατέβηκε με πολλές αλλαγές κόντρα στην Βαλένθια πήρε την ισοπαλία (1-1) και την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου.

Το μη ανατρέψιμο πλεονέκτημα του πρώτου αγώνα (7-0) άλλωστε έδωσε το δικαίωμα στους «μπλαουγκράνα» να ξεκουράσουν τα αστέρια τους εν όψει της δύσκολης συνέχειας.

Περισσότερα στο filathlos.gr

Όσοι ζουν με φαγητά από fast food και οτιδήποτε άλλο περιέχει πολλά λίπη, αλάτι και ζάχαρη, συχνά λένε ότι θα ήθελαν να ήταν αλλιώς τα πράγματα, αλλά τους είναι εντελώς αδύνατον να αντισταθούν σε ένα χάμπουργκερ, στο μπέικον, στις τηγανητές πατάτες ή σε μια λαχταριστή σοκολατίνα. Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι όντως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Το εύρημα προέρχεται από πειράματα σε αρουραίους. Όταν οι ερευνητές τούς επέτρεψαν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε ένα… τούρμπο διαιτολόγιο με γλυκά, μπέικον, κέικ και άλλα πρόχειρα φαγητά, τα ζώα γρήγορα άρχισαν να παχαίνουν και να τρώνε ολοένα περισσότερο, σε σημείο που τελικά άρχισαν να τρώνε ακατάσχετα και να μην σταματούν ακόμα και όταν οι ερευνητές άρχισαν να τους κάνουν ένα μικρό ηλεκτροσόκ στο πόδι κάθε φορά που έχαναν τον έλεγχο.

Και αν αυτό ακούγεται σχεδόν αναμενόμενο, η αντίδραση των ζώων όταν οι ερευνητές τους πήραν τα πρόχειρα φαγητά ήταν εντελώς απρόσμενη: επί δύο εβδομάδες δεν έτρωγαν σχεδόν τίποτα, όταν οι ερευνητές αντικατέστησαν τα πρόχειρα φαγητά με υγιεινά πιάτα!

Με άλλα λόγια, «έμπαιναν σε μια οικειοθελή κατάσταση λιμοκτονίας», όπως χαρακτήρισε την αντίδρασή τους ο επικεφαλής ερευνητής Πωλ Κίνι, αναπληρωτής καθηγητής στο Ερευνητικό Ίδρυμα Scripps, στη Φλόριντα.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη ομάδα αρουραίων που εξ αρχής τρέφονταν υγιεινά, είχαν πολύ μεγαλύτερο έλεγχο της όρεξής τους – και έπαυαν να τρώνε όταν χόρταιναν.

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά για τους ανθρώπους;

Αν και σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει, οι ερευνητές εκτιμούν πως όταν τρώμε πολλά τρόφιμα που διεγείρουν τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου - και αυτό κάνουν τα λουκάνικα, τα τσίζκεϊκ και κάθε είδους τρόφιμο με πολλά λίπη, αλάτι, ζάχαρη και θερμίδες – μπορεί να προκαλούνται αλλαγές στο σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου.

Όταν αυτές οι αλλαγές ξεπεράσουν ένα όριο, το επακόλουθο δεν είναι απλώς να τρώμε ακατάσχετα και να παχαίνουμε, αλλά να μην μπορούμε να σταματήσουμε κιόλας!

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο χθεσινό τεύχος της επιθεώρησης «Nature Neuroscience», όταν εξέτασαν τον εγκέφαλο των αρουραίων, διαπίστωσαν ότι σε όσους έτρωγαν τα πρόχειρα φαγητά ήταν μειωμένοι οι υποδοχείς της ντοπαμίνης D2 – μια ομάδα πρωτεϊνών στην επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων που σε προγενέστερες μελέτες έχει σχετισθεί με τον εθισμό στην… κοκαΐνη και στην ηρωίνη!

Με άλλα λόγια, «τα ζώα είχαν απτές βιολογικές ενδείξεις εθισμού», είπε ο δρ Κίνι. Και εξήγησε πως όταν μειώνονται οι υποδοχείς D2, αρχίζει κανείς να επιδεικνύει ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά – εν προκειμένω απέναντι στο φαγητό.

Πρακτικά, τα παραπάνω ευρήματα σημαίνουν ότι «για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της πειθαναγκαστικής κατανάλωσης πρόχειρων φαγητών, θα πρέπει κανείς επίμονα να τρώει υγιεινά για πολύ καιρό, ώστε να “αποτοξινωθεί”», λέει ο δρ Πιέτρο Κοτόνε, επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Εθιστικών Διαταραχών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι ο εγκέφαλος συμπεριφέρεται με παρόμοιους τρόπους απέναντι στα εδέσματα και στα ναρκωτικά. Μελέτες του δρος Κοτόνε έχουν δείξει πως μπορεί να αναπτυχθούν ακόμα και συμπτώματα στέρησης όταν διακοπεί απότομα η χορήγηση πρόχειρων φαγητών στα πειραματόζωα!

Πηγή: tanea.gr

Η Google προσθέτει δύο νέα χαρακτηριστικά στο Gmail στο web για να κάνει την υπηρεσία της ασφαλέστερη.

Η πρώτη προσθήκη είναι ένα notification όταν στέλνετε ή λαμβάνετε email από μία υπηρεσία που δεν χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση TLS τότε θα βλέπετε ένα σπασμένο λουκέτο στο μήνυμα.

Σύμφωνα με το δεύτερο update, αν λάβετε ένα email που ο χρήστης του δεν μπορεί να πιστοποιηθεί, τότε θα βλέπετε ένα ερωτηματικό στη θέση της φωτογραφίας του αποστολέα, ή του logo της εταιρείας.

Το roll out των νέων υπηρεσιών έχει ξεκινήσει.

Πηγή: e-pcmag.gr

Χαράς ευαγγέλια για τους φανατικούς αναγνώστες των βιβλίων της J. K. Rowling με πρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ! Εννέα ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου της σειράς, το 2007, το θεατρικό έργο “Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί” θα κυκλοφορήσει στις 31 Ιουλίου σε μορφή βιβλίου από τον εκδοτικό οίκο Little Brown, μία μέρα μετά την πρεμιέρα του θεατρικού στο Palace Theatre του West End στο Λονδίνο.

Η απόφαση να κυκλοφορήσει το θεατρικό έργο και σε μορφή βιβλίου ελήφθη μετά την τεράστια ζήτηση για κάτι τέτοιο, ειδικά από fans του Χάρι Πότερ που ζουν μακριά από το Λονδίνο και δεν θα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση. Μάλιστα, το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και σε μορφή e-book, που θα είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα Pottermore.

Η ιστορία του θεατρικού εκτυλίσσεται 19 χρόνια μετά το τελευταίο βιβλίο της σειράς και ακολουθεί την πορεία των βασικών χαρακτήρων, Χάρι, Ρον και Ερμιόνης.

Και βέβαια, οι fans του Χάρι Πότερ περιμένουν με ανυπομονησία τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν και θα βγει στους κινηματογράφους η ταινία Fantastic Beasts and Where to Find Them, που βασίζεται στο “σύμπαν” των βιβλίων της J. K. Rowling, ενώ και το 2017 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά, καθώς συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την έκδοση του πρώτου βιβλίου της σειράς, “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος”, ένα ορόσημο που θα τιμηθεί δεόντως με την κυκλοφορία τεσσάρων νέων εκδόσεων του βιβλίου, μίας για κάθε οίκο του Hogwarts.
news.gr
«Γενοκτονία» στους ελληνικούς δρόμους -1.600 νεκροί και 20.000 τραυματίες μέσα σε ένα χρόνο
Χίλια εξακόσια άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα σε ελληνικούς δρόμους ενώ 20.000 τραυματίστηκαν. Κάθε ημέρα χάνονται 5 ζωές, πέντε άνθρωποι γίνονται παραπληγικοί, 10 παραπληγικοί, 60 τραυματίζονται ενώ δεκάδες χιλιάδες ευρώ είναι το κόστος σε υλικές ζημιές.
«Είναι σαν να πέφτει κάθε μέρα σε μια κατοικημένη περιοχή, ένα μικρό αεροσκάφος της αεροπλοΐας με 20 επιβάτες.
Τα πιο πολλά τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές με ταχύτητες κάτω από 45 χλμ την ώρα. Και τα περισσότερα θύματα που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, είναι κάτω των 30 ετών. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία, το 60 με 70% των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, είναι ηλικίας 15 - 29».
Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία παρουσίασε στην Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας ο Αναστάσιος Μαρκούζος, γνωστός ως Ιαβέρης. Και η κοινή παραδοχή όλων των μελών της ήταν ότι στους ελληνικούς δρόμους γίνεται καθημερινά μια γενοκτονία.
Αιτία; Οι τραγικοί δρόμοι και οι επικίνδυνοι οδηγοί που σε συνδυασμό με την άγνοια και την αδιαφορία οδηγούν σε ένα εγκληματικό αποτέλεσμα, όπως εξήγησε ο Ιαβέρης.
Και αυτά μας κατατάσσουν στην 28η και τελευταία θέση στην ΕΕ.
«Τον καρκίνο του δρόμου στη χώρα μας τον αντιμετωπίζουμε με παυσίπονο αντί χειρουργείου», είπε και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι, ενώ σε όλες τις χώρες έχουν μειωθεί τα τροχαία ατυχήματα από 20% - 99,5%, όπως η Σουηδία, στην Ελλάδα είχαμε αύξηση ως και 60%.
«Το αυτοκίνητο γίνεται όπλο, όταν μπαίνει ένα βλήμα» είπε χαρακτηριστικά ο Ιαβέρης και εξήγησε: «Μέσα στα τελευταία 100 χρόνια, στην Ελλάδα που πέρασε και δύο πολέμους, έχασαν την ζωή τους σε ώρα μάχης 70.000 ελληνόπουλα. Στα 60 τελευταία χρόνια με το αυτοκίνητο έχασαν τη ζωή τους 140.000 άνθρωποι, δηλαδή τα θύματα ήταν τετραπλάσια, ενώ 350.000 έμειναν ανάπηροι».
Ο Ιαβέρης, έθεσε και μια άλλη σημαντική παράμετρο, την οικονομική καθώς όπως είπε, «το 40% του κόστους στην υγεία, είναι από τροχαία».
«Τα τροχαία ατυχήματα κοστίζουν 12 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Στα 50 χρόνια σημαίνει 600 δισ. ευρώ πεταμένα ματωμένα, στην άσφαλτο. Και μετά λέμε πώς να εξοικονομήσουμε λεφτά και βάζουμε ισοδύναμα, όταν όλα αυτά τα χρήματα πετιούνται άδικα στο δρόμο», επεσήμανε ο Ιαβέρης.
Ο γνωστός αυτοκινητιστής ήταν αποκαλυπτικός, σε ότι αφορά την εγκληματική άγνοια που επιδεικνύουν οι γονείς, απέναντι στα παιδιά τους.
«Ένας γονιός που οδηγεί με πάνω από 10 χλμ την ώρα το αυτοκίνητο και αφήνει το παιδί του να κάθεται στη μέση των πίσω καθισμάτων και δεν το δένει κανονικά στο παιδικό κάθισμα είναι σαν το προορίζει για αναπηρικό καροτσάκι που θα το σπρώχνει σε όλη του τη ζωή, αν συμβεί ένα βίαιο φρενάρισμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μίλησε, όμως, και για γενικότερη άγνοια που υπάρχει στη κοινή γνώμη, σε ότι αφορά την σημασία που έχει η ασφαλής οδήγηση, επικαλούμενος το εξής παράδειγμα: «Ρωτήσανε σε ένα τηλεπαιχνίδι 100 ανθρώπους για ποιο επάγγελμα χρειάζεται μικρότερη προσοχή και η πιο δημοφιλής απάντηση με ποσοστό 80% ήταν ο επαγγελματίας οδηγός. Δηλαδή, ο οδηγός του σχολικού που μεταφέρει τα παιδιά μας», ανέφερε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι απόπειρα φόνου, είναι απόπειρα αυτοκτονίας».
Ο Ιαβέρης, υπογράμμισε ακόμα, ότι, μόνο αν αναληφθεί πρωτοβουλία σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, μπορεί το εθνικό αυτό πρόβλημα να πάρει σοβαρές διαστάσεις.
«Για να σταματήσει το έγκλημα και η γενοκτονία που συντελείται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους, πρέπει η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας να πάει στο Μαξίμου και να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να το πάρει πάνω του γιατί είναι μέγα εθνικό και πολιτικό ζήτημα», τόνισε και η πρόταση του αυτή έδειξε να έχει θετική αποδοχή από την Επιτροπή.
Κλείνοντας ο Ιαβέρης την ενημέρωση του, έδωσε μια συμβουλή σε όλους τους οδηγούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η λύση του προβλήματος είναι η αυτοεκτίμηση. Καθένας, πρέπει να ξέρει πόσο ανεκτίμητος και λατρεμένος είναι, και πόσο θα λείψει από τα παιδιά ή τους γονείς του, αν εμπλακεί σε μια ανόητη σύγκρουση, επειδή τα μυαλό του είναι στα κάγκελα. Αν θέλουμε άμεσα να μειώσουμε το οδικό έγκλημα, κάθε πρωί ας κοντοσταθούμε και ας σκεφτούμε πόσες αγκαλιές μας περιμένουν το απόγευμα».

Πηγή: iefimerida.gr

Βραβείο πρωτοτυπίας πήραν οι πρωταγωνιστές του «Zoolander 2», Μπεν Στίλερ, Πενέλοπε Κρουζ και Όουεν Ουίλσον, καθώς… έκαναν πασαρέλα στην πρεμιέρα της ταινίας!

Στο μωβ χαλί που στρώθηκε στη Νέα Υόρκη, οι δημοφιλείς ηθοποιοί έγιναν για λίγο... μοντέλα, με την Πενέλοπε Κρουζ να κλέβει τα βλέμματα.

Το δίδυμο Μπεν Στίλερ και Όουεν Ουίλσον ως Ντερεκ Ζουλαντερ και Χάνσελ έδωσαν το δικό τους στίγμα της μόδας και καταχειροκροτήθηκαν, ενώ ο Γουίλ Φέρελ, ως μοχθηρός αντίπαλος του Ζουλάντερ, περπάτησε... βαρύς και ασήκωτος!

Αγνώριστος ήταν ο σύζυγος της Τζένιφερ Άνιστον, Τζάστιν Θέρου, ο οποίος υποδύεται τον Evil DJ, ενώ στην πασαρέλα περπάτησαν και διάσημα μοντέλα, όπως οι Ναόμι Κάμπελ, Ιρίνα Σάικ και Τζίτζι Χαντίντ.

Φαίνεται, πάντως, ότι οι υπεύθυνοι της ταινίας έχουν βαλθεί να εντυπωσιάσουν για τα καλά: όπως έχει γράψει το star.gr, στην πρεμιέρα που έγινε προ ημερών στο Λονδίνο, ο Μπεν Στίλερ μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την selfie με το πιο μακρύ σελφοκόνταρο!

To γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι η Κιμ Καρντάσιαν και ο Κάνι Γουέστ είναι ένα βήμα πριν το διαζύγιο λίγο καιρό μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού τους!

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό «Heat», η 35χρονη τηλεπερσόνα συναντήθηκε με δικηγόρο που ειδικεύεται σε…διαζύγια διασημοτήτων.

Όπως αποκάλυψε πηγή από το περιβάλλον του ζευγαριού, «η Κιμ αγαπάει τον Κάνι αλλά οι καυγάδες τους δεν σταματούν. Έχει συναντηθεί με τη Λάουρα (δικηγόρος) για να συζητήσουν πως θα προχωρήσουν. Ξέρει πως ο κόσμος θα πιστεύει ότι εκείνη φταίει αλλά όταν το θέμα πάει στα οικονομικά θέλει να είναι ξεκάθαρη».

Επίσης, η ίδια πηγή πρόσθεσε πως η διάσημη τηλεπερσόνα «είναι πολύ αγχωμένη και δυστυχισμένη. Είναι αρκετά κουρασμένη και πιστεύει πως ο σύζυγός της θα πρέπει να τη βοηθά περισσότερο. Δεν ξέρει πώς να διορθώσει τα πράγματα».

Φυσικά, οι φήμες δεν έχουν επιβεβαιωθεί με πολλά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Πηγή: star.gr

Ο ισχυρισμός ότι το ασφαλές σεξ δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα ευχάριστο σύντομα θα καταστεί παντελώς αβάσιμος, χάρη στο σχεδόν… αόρατο προφυλακτικό!
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία κατάφεραν να αποσπάσουν τη νανοκυτταρίνη, μια πανάλαφρη στερεά ουσία, από ένα είδος χλόης και τη χρησιμοποίησαν συνδυαστικά με το λάτεξ για την κατασκευή ενός πρωτοποριακού προφυλακτικού που υπόσχεται μέγιστη ασφάλεια αλλά και απόλαυση στο σεξ.
Οι επιστήμονες, με τον καθηγητή Ντάρεν Μάρτιν του Ινστιτούτου Εμβιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας επικεφαλής, διαπίστωσαν ότι η νανοκυτταρίνη από τη χλόη του γένους spinifex βελτίωσε σημαντικά τις φυσικές ιδιότητες του λάτεξ, του υλικού που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για την κατασκευή προφυλακτικών.
Το νέο προφυλακτικό είναι πολύ πιο λεπτό, πιο ανθεκτικό και πιο ελαστικό από τα κοινά προφυλακτικά που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα.
Ένα κοινό προφυλακτικό έχει πάχος 0,049 έως 0,121 χιλιοστά. Ο Μάρτιν ευελπιστεί πως το νέο προφυλακτικό θα είναι περίπου 30% πιο λεπτό, ενώ παράλληλα θα πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας των προφυλακτικών που κυκλοφορούν στην αγορά.
Στο πλαίσιο των δοκιμών αντοχής που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι το νέο προφυλακτικό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό τόσο ως προς τη χωρητικότητά του όσο και ως προς την πίεση που μπορεί να δεχτεί, αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου.
Η χρήση της νανοτεχνολογίας για την κατασκευή προφυλακτικών εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής, άρα και μείωση της τιμής διάθεσης. Η παράμετρος αυτή, σε συνδυασμό με τις «ελκυστικές» ιδιότητες των προφυλακτικών –αντοχή και αυξημένη αίσθηση– θα προωθήσει επίσης την ευρύτερη χρήση του δημοφιλούς μέσου αντισύλληψης, επιφέροντας μείωση στους δείκτες σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.
Πηγή: onmed.gr

Στο ανατολικό Αιγαίο βροχές και σποραδικές καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση. Στα υπόλοιπα παροδικές νεφώσεις και από το απόγευμα στα δυτικά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα και από τα δυτικά οι νεφώσεις πάλι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στη δυτική Μακεδονία πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιονιά στα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτίους με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανόν στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα οι νεφώσεις πάλι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανόν στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση. Από το βράδυ οι νεφώσεις πάλι θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει τη νύχτα στα βόρεια.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 στα νότια τοπικά 7 μποφόρ εξασθενούνε από το μεσημέρι και στρεφόμενοι στα βόρεια σε νοτίους.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα οι νεφώσεις πάλι θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Θερμαϊκό βορειοδυτικοί μέχρι 6 μποφόρ στρεφόμενοι το απόγευμα σε νοτίους με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Μητρώο on line media δημιουργεί η γενική γραμματεία Ενημέρωσης. Ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος προχωρά στη συγκεκριμένη κίνηση στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης».
Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως θα δημιουργηθεί Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, στο οποίο θα καταχωρίζονται σε ειδικές μερίδες τα στοιχεία των Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης και θα υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Τα on line μέσα που θα ενταχθούν στο Μητρώο θα έχουν νόμιμο δικαίωμα για την απορρόφηση κρατικής διαφήμισης με κανόνες και διαφάνεια, όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η δυνατότητα χρήσης ειδικού software, που λειτουργεί ως παρατηρητήριο και «κόφτης» λογοκλοπής από τα εγγεγραμμένα μέλη.
Οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο επιχειρήσεις ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης θα έχουν πιο συγκεκριμένα τα εξής προνόμια:
α) Πρόσβαση στα ιστορικά αρχεία οπτικοακουστικών μέσων, τα οποία τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα εποπτευόμενα από αυτή Νομικά Πρόσωπα του δημόσιου τομέα, υπό την επιφύλαξη του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Δύνανται δε να κάνουν χρήση του φυλασσόμενου σε αυτά υλικού (αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό), εφόσον χορηγηθεί σχετική άδεια από τον αρμόδιο για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική υπουργό.
β) Περιλαμβάνονται μεταξύ των επιχειρήσεων, στις οποίες κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 261/1997 (Α’ 186), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μπορεί να ανατεθεί η καταχώριση διαφημιστικών ή άλλων συναφών μηνυμάτων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης στην κατανομή της προϋπολογιζόμενης διαφημιστικής δαπάνης κάθε δημόσιου φορέα, καθώς και η διαδικασία επιλογής συγκεκριμένων ηλεκτρονικών μέσων και ανάθεσης σε αυτά της μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων.
γ) Προτιμώνται ως συνεργάτες και εταίροι στα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και λοιπά προγράμματα του ΕΚΟΜΕ.
δ) Μπορούν να ζητούν τη διαπίστευση δημοσιογράφων τους στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (Briefing) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Τον Μάρτιο το Μητρώο;
Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 1.400 site που δηλώνουν ενημερωτικά. Το Μάρτιο ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος ευελπιστεί να παρουσιάσει το σύνολο των υπηρεσιών που θα παρέχει το Μητρώο On Line Media, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο έργο, το οποίο θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση, με απώτατο στόχο την προστασία της συνταγματικής ελευθερίας του Τύπου. Οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τους ιστοτόπους θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ΑΦΜ – ως εκ τούτου αποκλείονται εξ ορισμού blogs και προσωπικές ιστοσελίδες. Στην ουσία, ο κ. Κρέτσος προωθεί την πολυπόθητη καταστατική αυτορρύθμιση, στην οποία ευελπιστούσε επί σειρά ετών η αγορά.
«Θέλουμε όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο να εισάγουν περισσότερα ποιοτικά στοιχεία λειτουργίας. Αυτά δεν μπορούν να προκύψουν όταν έχουμε εργασιακές γαλέρες, όταν ξεπλένουμε χρήματα στις ιστοσελίδες, όταν απειλούμε ανθρώπους, επιχειρηματίες και πολιτικούς με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε το χώρο και δίνουμε κίνητρα – το βασικό είναι ότι θα έχουν μερίδιο στην κρατική διαφήμιση. Δεν παρεμβαίνουμε στο περιεχόμενο, όμως σχεδιάζουμε το μητρώο να παρέχει και αρκετά χρηστικά εργαλεία, όπως ένα πολύ αποτελεσματικό software για τη λογοκλοπή», σημειώνει.
Το τελευταίο θα προσφέρει ανακούφιση στον πονοκέφαλο του copy paste, όχι μόνο των aggregators, των μεγάλων μηχανών αναζήτησης-ρομπότ, αλλά και των πειρατικών sites που ζουν παρασιτικά πάνω σε άλλα και δη σε επιχειρήσεις με ΑΦΜ, με υποχρέωση να απασχολούν πραγματικούς δημοσιογράφους και με ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Εν τω μεταξύ το φαινόμενο της κλοπής των κειμένων συνεχίζεται καθημερινά και σε αμείωτο βαθμό, χωρίς αναφορές στις πηγές, χωρίς ενεργό link και με πλήρη αναπαραγωγή των κειμένων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στη λογική αυτή του πιο θεμιτού copy paste, ορισμένοι αντιγραφείς επισημαίνουν την πηγή με … «ψιλά γράμματα» στο τέλος του κειμένου και αφού έχουν εισπράξει το σχετικό κλικ.
Το ζήτημα της κρατικής διαφήμισης
Παράλληλα, η καταγραφή των sites στο Μητρώο θα έχει και τη λογική της αναγνώρισης των νόμιμων δικαιούχων κρατικής διαφήμισης. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι στόχος της είναι η θέσπιση ενός συστήματος κατανομής της κρατικής διαφήμισης, με απόλυτη διαφάνεια και με αντικειμενικά κριτήρια κατανομή. Η διαδικασία σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα ελεγχθεί σε όλο το μήκος της αξιακής αλυσίδας: διαφημιζόμενοι – media shops/agencies – διαφημιστές και ΜΜΕ.
«Στόχος μας είναι να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά και με δημοκρατικό τρόπο τον ιντερνετικό χώρο, διότι και εκεί ενδεχομένως υπάρχουν μεγάλα διαφυγόντα κέρδη από τη διαφημιστική δαπάνη. Το ιντερνετικό τοπίο, όπως και -ως ένα βαθμό- ο χώρος της διαφήμισης λειτουργούν με όρους αδιαφάνειας και αναρχίας, που ευνοούν συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων και δεν διασφαλίζουν το γενικό κοινωνικό συμφέρον. Στην παρούσα φάση αναλύουμε τα δεδομένα της αγοράς, τις θέσεις των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων και προσπαθούμε να μελετήσουμε τη διεθνή εμπειρία», αναφέρει ο κ. Κρέτσος.
Η άποψη της ΕΝΕΔ
Για το θέμα έχει ήδη τοποθετηθεί και έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης η ηγετική ομάδα της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημήτρη Μάρη.
Η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου χαιρετίζει την προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει τη βάση ενός θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στο σχέδιο νόμου για την «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης», πιστεύουμε ότι αποπειράται για πρώτη φορά να υπάρξει καταγραφή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης και θεωρούμε ότι είναι η απαρχή της θέσπισης διαφανών και ισότιμων κανόνων για όλες τις επιχειρήσεις του χώρου. Η ΕΝΕΔ, ως επίσημος φορέας εκπροσώπησης των ελληνικών εκδοτικών εταιρειών πρωτογενούς ενημερωτικού ψηφιακού περιεχομένου, επιχειρεί συστηματικά να προαγάγει τη ρύθμιση της αγοράς και θα σταθεί αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Η ένωση είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο για τη δημιουργία ενός επίσημου ηλεκτρονικού μητρώου, όπως και για το επόμενο βήμα της δημιουργίας κανόνων για τη λειτουργία των διαδικτυακών ΜΜΕ. Κάθε τέτοια προσπάθεια οφείλει να διευκολύνει την εκδοτική δραστηριότητα στη βάση των αρχών της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής ηθικής. Επίσης, πρέπει να αποτρέπει στρεβλώσεις που προκύπτουν από τη μη διαφανή κατανομή των πόρων της δημόσιας διαφήμισης. Εφόσον υπάρχει ειλικρινής σεβασμός στις προαναφερθείσες αρχές, η ΕΝΕΔ θέτει στη διάθεσή σας τη μακρόχρονη εμπειρία της από τη συστηματική μελέτη των τάσεων στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.
Πηγές: Advertising.gr/News247.gr

Mόνον στους υπαλλήλους που μετατάσσονται υποχρεωτικά καταβάλλεται η προσωπική διαφορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Αυτό προκύπτει από απαντητικό έγγραφο που έστειλε το ΓΛΚ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, έπειτα από ερώτημα για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους που μετατάχθηκαν με την εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα.
Δείτε αναλυτικά:
proswpiki diafora

Όπως αναφέρει ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η ΜΕΤΑ, η απόφαση αυτή του ΓΛΚ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την 122/2015 απόφαση του Τμήματος Ι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία ενέκρινε εντάλματα πληρωμής προσωπικής διαφοράς στους μετατασσόμενους υπαλλήλους μέσω εθελοντικής ενδοδημοτικής κινητικότητας. Δηλαδή, δικαιούνται να λαμβάνουν τη διαφορά από τη μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% λόγω της εφαρμογής του μισθολογίου και στη νέα τους θέση, κατ’ εφαρμογή της αρχής της ισότητας, η οποία επιβάλλει να αμείβονται με ίσες απολαβές υπάλληλοι, που παρέχουν ίδιας αξίας υπηρεσίες.
Η παραπάνω απόφαση εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής του Δήμου Ρόδου και παρέμβασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Με την πράξη αυτή (122/2015) ανακλήθηκε προηγούμενη πράξη (135/2015) του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο I Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά δεν δύναται να διατηρήσουν το δικαίωμα στην παροχή αυτή, στην περίπτωση στην οποία μετατάσσονται ή μεταφέρονται σε άλλο φορέα.
aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!