Η Ισπανία έγινε σήμερα η πέμπτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την ευθανασία. Μετά τη σχετική ψηφοφορία στη βουλή, η πρόταση έλαβε 202 ψήφους υπέρ και 141 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.
Η Ισπανία θεωρείται πλέον, μαζί με τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τον Καναδά, από αυτήν την Πέμπτη ως μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που νομιμοποιούν την ευθανασία.
Η Βουλή ενέκρινε τον νόμο που προώθησε το PSOE (Σοσιαλιστικό Κόμμα), ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ εντός τριών μηνών. Για να το ζητήσει, το εκάστοτε άτομο πρέπει «να υποστεί μια σοβαρή και ανίατη ασθένεια ή μια σοβαρή, χρόνια και ανικανότητα» που προκαλεί «ανυπόφορη ταλαιπωρία». Αν και αφαιρέθηκε από τον τίτλο της πρότασης κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ο κανόνας ρυθμίζει τόσο την ίδια την ευθανασία - «άμεση χορήγηση μιας ουσίας στον ασθενή από τον αρμόδιο επαγγελματία υγείας» - όσο και αυτό που έχει χαρακτηριστεί ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία - «Η συνταγή ή προμήθεια στον ασθενή από τον επαγγελματία υγείας μιας ουσίας, έτσι ώστε να μπορεί να την αυτοχορηγηθεί, για να προκαλέσει τον θάνατό του»
Οι αυστηρές προϋποθέσεις πλαισιώνουν τη διαδικασία: το άτομο, Ισπανός ή κάτοικος της χώρας, πρέπει επομένως να είναι «ικανός και ενημερωμένος» κατά την υποβολή του αιτήματος, το οποίο πρέπει να διατυπωθεί γραπτώς «χωρίς εξωτερική πίεση» και να ανανεωθεί δεκαπέντε ημέρες αργότερα.
Ο γιατρός μπορεί πάντα να απορρίψει αυτό το αίτημα εάν κρίνει ότι αυτά τα κριτήρια δεν πληρούνται. Επιπλέον, πρέπει να εγκριθεί από άλλον γιατρό και να λάβει το πράσινο φως από επιτροπή αξιολόγησης. Οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας μπορεί να ισχυριστεί «την αντίρρηση συνείδησης» και να αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία, η οποία πληρώνεται από το σύστημα δημόσιας υγείας.
πηγή:naftemporiki.gr