Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019


Ένα εντυπωσιακό γλυπτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου το οποίο ήρθε στο φως, αποκάλυψε η κα Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Το γλυπτό αυτό πορτραίτο ήταν για χρόνια ξεχασμένο στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας.
Με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα αναφέρει:
«Ήθελα να σας τον φανερώσω αύριο, αλλά με έπιασε ανυπομονησία! Ένα “ολοκαίνουριο” πορτραίτο του Μεγαλέξανδρου, άγνωστο ακόμη σε αρχαιολόγους και φιλότεχνους…
Το  εντυπωσιακό γλυπτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου το οποίο ήρθε στο φως
Για δεκαετίες χαμένος σε μια σκοτεινή γωνιά της αποθήκης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βέροιας ανάμεσα σε κλούβες με κεραμεική, μισοκρυμμένος κάτω από παλιά κονιάματα και ρύπους -βλέπετε είχε χρησιμοποιηθεί σαν οικοδομικό υλικό και βρέθηκε στα μπάζα κοντά σε ένα χωριό του ημαθιώτικου κάμπου…
Πριν μερικούς μήνες, καθώς αδειάζαμε τις αποθήκες για τις αναπροσαρμογές, τον είδα… Παρά τις πληγές που άφησαν στο ωραίο του πρόσωπο οι αιώνες και η άγνοια, η λεοντίσια χαίτη, τα ονειροπόλα μάτια, το απαραγνώριστο βλέμμα ήταν εκεί… ο Αλέξανδρος που αναζητούμε τα ζωντανά του ίχνη στην Οικουμένη!…
Ένα υστεροελληνιστικό πορτραίτο με έντονο τον απόηχο του Περγαμηνού μπαρόκ, ένας Αλέξανδρος θεός, όπως είχαν μάθει να τον βλέπουν οι πολίτες του κόσμου που εκείνος ονειρεύτηκε, πίσω στην πατρώα γη, τόσο κοντά στους τάφους των προγόνων και του γιου του, ένας απροσδόκητος και ανέλπιστος θησαυρός, που στα χέρια των άξιων συντηρητών μας ξαναβρήκε κάτι από την παλιά του αίγλη!….
Αυτός ο Αλέξανδρος θα πρωταγωνιστήσει στην έκθεση “Οικουμένης Αντίδωρο” που μαζί με την μεγάλη έκθεση “Αιγών μνήμη” θα ανοίξει, στο τέλος του 2020, το νέο Μουσείο των Αγών για τους φίλους της ιστορίας και του πολιτισμού!…».

Ορισμένοι από τους χιλιάδες ανέργους στη χώρα μας, μπορούν να λάβουν μια σειρά από επιδόματα από τον ΟΑΕΔ, είτε όταν έχουν χάσει τη δουλειά τους πρόσφατα, είτε όταν βρίσκονται στην ανεργία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ. Η aftodioikisi.gr, παρουσιάζει το σύνολο των επιδομάτων που χορηγεί σήμερα ο Οργανισμός στους ανέργους και τις προϋπόθεσης για τη λήξη τους. Ειδικότερα:
1) ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Η Τακτική Επιδότηση Ανεργίας είναι μια παροχή που χορηγείται σε μισθωτούς, ασφαλισμένους στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ των οποίων η εργασιακή σχέση είτε έληξε (σύμβαση ορισμένου χρόνου) είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη, με χρονική διάρκεια από πέντε έως 12 μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης, που ορίζονται ως κρίσιμα.
Προϋποθέσεις
Για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους απαιτείται η συνδρομή των κάτωθι γενικών προϋποθέσεων:
  1. Να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ
  2. Να έχει προηγηθεί Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση) ή
  3. Να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση)
  4. Να μην αυτοαπασχολούνται
  5. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότηση
Επιπρόσθετα:
α) Για δικαιούχο που επιδοτείται για πρώτη φορά απαιτείται:
 1η περίπτωση:
  • πραγματοποίηση 125 ημερών εργασίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από από την έναρξη της επιδότησής του.
2η περίπτωση (για δικαιούχους που δεν καλύπτουν την προϋπόθεση της 1ης περίπτωσης):
  • πραγματοποίηση 200 ημερών εργασίας κατά τα δύο προηγούμενα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής, και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης.
β) Για δικαιούχο που έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν απαιτείται:
  • πραγματοποίηση τουλάχιστον 125 ημερών εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής
  • τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας που έχει λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας, από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης, να μην υπερβαίνουν τα τετρακόσια (400).
Εάν εντός της τετραετίας έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων (400) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων (400) ημερησίων επιδομάτων.
 Δικαιολογητικά
  1. Έντυπο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας (Ε6) υπογεγραμμένο από τον άνεργο και σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη ή Βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (Ε7). Για απασχολούμενους σε οικοδομοτεχνικές εργασίες η Βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου πρέπει να είναι σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη.
  2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου διμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
  3. Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
  4. Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή εφόσον δεν έχει εκδοθεί για οποιοδήποτε λόγο, αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  5. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του ασφαλισμένου.
  6. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι ο πρώτος δικαιούχος.
  7. Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.
  8. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
2) ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας.
Προϋποθέσεις
1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών.
Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους, λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης.
2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.
Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης με βάση το άρθρο 20 του ν.δ. 2961/54, που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων αίτηση, μέσα σε αποσβεστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών .
3. Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ.
Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο.
Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.172,16 (10.000 + 587 + 587 = 11.172,16) ΕΥΡΩ
Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) .
Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.
Διάρκεια / Ποσό Επιδότησης
Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ΕΥΡΩ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.
Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.
Δικαιολογητικά
1. Αίτηση του δικαιούχου προς την Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του ή της τελευταίας επιδότησης αυτού.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της άσκησης οικονομικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος, που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του.
3. Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου , η οποία είναι συνημμένη στη σχετική αίτηση, όπου βεβαιώνονται τα παρακάτω:
α) ότι έλαβε γνώση των χρονικών διαστημάτων της υποχρεωτικής του εμφάνισης στον ΟΑΕΔ.
β) ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία για τους λόγους απώλειας της ιδιότητας του ανέργου εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του μήνα επιδότησης.
γ) ότι έλαβε γνώση ότι μετά την άρση του λόγου αναστολής και για να συνεχιστεί η επιδότησή του, οφείλει να παρουσιαστεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού το αργότερο μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία άρσης του λόγου αναστολής.
δ) ότι υποχρεούται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλήση της αρμόδιας Υπηρεσίας για αυτοπρόσωπη εμφάνισή του εντός της προθεσμίας που θα του ορίζει.
ε) ότι υποχρεούται σε περίπτωση αλλαγής του τόπου κατοικίας ή διαμονής του, να το δηλώσει στην αρμόδια Υπηρεσία.
στ) ότι όσα δικαιολογητικά καταθέτει σε φωτοαντίγραφα είναι ακριβή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα.
4. Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.)
5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
6. Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
Διαδικασία Υποβολής Αίτησης – Παραλαβή Απόφασης
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, εντός αποσβεστικής προθεσίας δυο (2) μηνών από τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρόπους:
αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους
ηλεκτρονικά, μέσω του e-services. Για την μετάβασή σας στο e-services, παρακαλούμε, πατήστε εδώ.
μέσω των ΚΕΠ
3) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Η υποβολή αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος καταβάλεται στις επαγγελματικές κατηγορίες εργαζομένων, που περιλαμβάνονται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 όπως ισχύει.
Ποιοι είναι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία στην Ελλάδα, εφ’ όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα.
Συγκεκριμένα αυτά του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.
Επίσης σύμφωνα με την διάταξη του Ν. 3762/09 – ΜΕΡΟΣ Β – ΚΕΦ. Α – ΑΡΘΡΟ 14 παρ. 1 (ΦΕΚ 75 Α/15-5-2009) δικαιούχοι είναι και οι μισθωτοί της ναυπ/κής ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), όταν παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2017, που κατά το έτος 2017 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2017, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ’ όσον το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερο από το ποσό των 495,75 €. (Απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ 2712/63/3-10-2017 ) Όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2017 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι δικαιούχοι του βοηθήματος.
Το χρηματικό ύψος του επιδόματος
Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος, προκειμένου για οικοδόμους, ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών- πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου – κιν/φου, ταμιών κιν/φου – θεάτρου, τεχνικών κιν/φου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου – κιν/φου, χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
4) Βοήθημα Ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων (Ο.Α.Ε.Ε., Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε.):
  • πρέπει να είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοτελώς απασχολούμενος
  • για ασφαλισμένοι σε φορείς Ο.Α.Ε.Ε. ή Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.
  • διακοπή αποδεδειγμένα του επάγγελματος από την 1.1.2012 και έπειτα
  • να έχει καταβληθεί από 1.1.2011 ειδική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ
  • τουλάχιστον 3ετή συνεχή ή διακεκομμένη ασφάλιση στον ασφαλιστικό φορέα που υπαγόσασταν (αποκλειστικά ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) κατά τη διακοπή του επαγγέλματος
  • όχι αυτοαπασχολούμενος
  • όχι με μισθωτή εργασία
  • να μην έχει λάβει ο δικαιούχους σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον Ο.Γ.Α., το Ν.Α.Τ., ή το Δημόσιο ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής
  • όχι υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα εντός ή εκτός Ελλάδος
5) Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών
  • Το δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης –εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας
  • Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς το 20πλάσιο του βασικού επιδόματος ανεργίας
  • Προσαυξαίνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος
Προϋποθέσεις
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες και να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.
Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος. Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο αυτό ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των εξήντα ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.
Επίσης ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει τεθεί, σε όλο το καθοριζόμενο σ’ αυτές χρονικό διάστημα, στη διάθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος απαιτείται επιπλέον το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, (για το έτος 2016 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 10.858,4 €) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.
Δικαιολογητικά
Α) Απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή στο μητρώο του ΟΑΕΔ
  • Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΦΜ
  • Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  • Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.)
  • Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ
  • Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.
Β) Απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιδότηση 
  • Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης .
  • Φωτοαντίγραφο του επισχετηρίου
6) Ειδικό Βοήθημα μετά από τη Λήξη της Τακτικής Επιδότησης Ανεργίας:
  • Το δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που παραμένουν άνεργοι κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμειναν άνεργοι επί ένα μήνα μετά από την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές
  • το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος οι ασφαλισμένοι απαιτείται:
  • να παραμένουν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας
  • το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα  να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, (για το έτος 2016 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 10.858,4 €) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος
  • να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κλπ).
Οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων δεν μπορούν να λάβουν το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης.
Δικαιολογητικά
1) Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης.
2) Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
3) ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.
Ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων:
Το δικαιούνται όσοι ασφαλισμένοι παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες, όσοι έχουν εξήντα τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν είναι οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές 
Προϋποθέσεις
  • Να πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου
  • Να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λ.π)
  • Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, (για το έτος 2016 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 10.858,4 €) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.
Δικαιολογητικά
1) Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης .
2) Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
3) ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει με επιτυχία, από το 2002, τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα Μουσεία της χώρας.
Ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2018 ξεπέρασε τους 100.000 επισκέπτες (έναντι των 74.970 επισκεπτών για το 2017 και  63.795 για το 2016) που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία σε όλη την επικράτεια.
Ο εορτασμός της Πανσελήνου του Αυγούστου 2019 θα κορυφωθεί την Πέμπτη 15 Αυγούστου, ημέρα της Πανσελήνου, με εκδηλώσεις που εκκινούν από τις 11 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 19 Αυγούστου.
97 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και Μουσεία της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά για να απολαύσει το κοινό το πιο λαμπερό φεγγάρι του καλοκαιριού και σε 48 από αυτά θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, κυρίως μουσικές συναυλίες. Οι εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία  και τα Μουσεία της χώρας, που αναμένεται να αυξηθούν, καταγράφονται σε πίνακες που θα επικαιροποιούνται για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και θα είναι αναρτημένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Για τον εορτασμό της Πανσελήνου του Αυγούστου που συμπίπτει για το 2019 με την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, επιλέχθηκε ως θέμα της αφίσας η Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στη Σίφνο. Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.
naftemporiki.gr
alkool-krasi-filoi-trapezi-fagito-partu

Το κάπνισμα είναι μία από τις κακές συνήθειες που επηρεάζουν τους γύρω μας (παθητικό κάπνισμα). Το αντίστοιχό του στο αλκοόλ είναι το Second-Hand Drinking.

Στην περίπτωση αυτή, το αλκοόλ που πίνει κάποιος μπορεί να είναι επιζήμιο για την ζωή κάποιου άλλου, αφού η κακομεταχείριση ατόμων από πότες, αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στην Journal of Studies on Alcohol and Drugs, βάζει τις αρνητικές επιπτώσεις του Second-Hand Drinking στο ίδιο επίπεδο με το παθητικό κάπνισμα.
Για τις ανάγκες της μελέτης, ερευνητές από την Alcohol Research Group, ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, ανέλυσαν δεδομένα από 8.750 ερωτηθέντες, ηλικίας 18 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε χρόνο ένας στους πέντε αμερικανούς ενηλίκους έχει υποστεί βλάβη εξαιτίας του αλκοολισμού κάποιου άλλου. Πέρυσι περίπου το 21% των γυναικών και το 23% των ανδρών δήλωσαν ότι υπέστησαν βλάβη εξαιτίας της χρήσης αλκοόλ κάποιου άλλου. Κάθε χρόνο 53 εκατομμύρια ενήλικες (26 εκατομμύρια γυναίκες, 27 εκατομμύρια άνδρες) στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα είδος βλάβης από πότες.
 Αυτές οι βλάβες περιλαμβάνουν απειλές ή παρενόχληση (είναι η πιο συχνά αναφερόμενη βλάβη σε ποσοστό 16% για γυναίκες και για άνδρες), σωματική επίθεση, οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερο προβλήματα από άτομα της οικογένειας. Οι γυναίκες κάτω των 25 ετών αναφέρουν ως πιο συχνή βλάβη του Second-Hand Drinking την παρενόχληση και την απειλή (31%), και τα προβλήματα από την οδήγηση (16%). Για τους άνδρες, τα προβλήματα προκύπτουν από κάποιον ξένο και έχουν να κάνουν με βανδαλισμό ιδιοκτησίας ή σωματική επιθετικότητα. Οι επιστήμονες, ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα οδηγήσει σε πολιτικές ελέγχου του αλκοόλ. «Η τιμολόγηση, η φορολογία, η μειωμένη διαθεσιμότητα και ο περιορισμός της διαφήμισης, μπορεί να είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι μείωσης όχι μόνο της κατανάλωσης οινοπνεύματος, αλλά και της βλάβης του αλκοόλ σε άτομα εκτός του πότη»  ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Madhabika B. Nayak.
Πηγή: iatrikanews.gr 

Διεθνή κατακραυγή, με τα σχόλια περί προώθησης ρατσιστικών ιδεολογιών να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, προκάλεσε φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται αστυνομικός πάνω σε άλογο να τραβά με σκοινί Αφροαμερικανό. Για το περιστατικό που σημειώθηκε στο Τέξας έσπευσε να δώσει εξηγήσεις ο επικεφαλής της Αστυνομίας, της κομητείας Γκάλβεστον, ο οποίος τόνισε ότι δεν έγινε σωστή εκτίμηση του συμβάντος.
Οι σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν άργησαν, πάντως, να κάνουν την εμφάνισή τους, με τις αναφορές περί εικόνων που παραπέμπουν σε εποχές δουλείας να είναι πολλές.
Ο Ντόναλντ Νίλι συνελήφθη για ποινικό αδίκημα, Οι Αρχές διευκρινίζουν, επιχειρώντας να ρίξουν τους τόνους, ότι ο άνδρας δεν ήταν δεμένος με σκοινί αλλά με χειροπέδες.
Η πρακτική κατά την οποία ύποπτος για τέλεση αδικήματος δένεται με σκοινί και η αστυνομία τον τραβά πάνω σε άλογο εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται κατά περίπτωση στην κομητεία Γκάλβεστον. Πλέον όμως, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι, εξετάζεται κατάργηση της συγκεκριμένης μεθόδου τιμωρίας.
Ο υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης της κομητείας Γκάλβεστον, Λίον Φίλιπς, μίλησε από την πλευρά του για ντροπιαστική στιγμή, ενώ τόνισε πως ο Αφροαμερικανός έπασχε από ψυχική ασθένεια οπότε οι αστυνομικοί θα έπερεπε να περιμένουν να καταφθάσει περιπολικό ανεξάρτητα από τον χρόνο αναμονής.

Σε τσουχτερά πρόστιμα προχωρεί η δημοτική αστυνομία της Ρώμης που απαγόρευσε στους τουρίστες να κάθονται και να τρώνε στα σκαλοπάτια του ναού της Αγίας Τριάδας των Βουνών (Trinità dei Monti), στην Πιάτσα ντι Σπάνια, ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα της ιταλικής πρωτεύουσας, απειλώντας με τσουχτερά πρόστιμα τους παραβάτες.
Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει από τις αρχές του καλοκαιριού,απαγορεύεται σε τουρίστες να κάθονται σε δημόσιους χώρους «με ασεβή τρόπο» όπως και «να κάθονται καταναλώνοντας τρόφιμα ή ποτά σε μνημεία ιστορικής, καλλιτεχνικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς» ιδίως σε σιντριβάνια και σκαλοπάτια.
Ο κανονισμός, που εφαρμόζεται ήδη στον ναό Τρινιτά ντέι Μόντι, προβλέπει, επίσης, την επιβολή προστίμου ύψους 150 ευρώ που θα μπορούσε να φθάσει στα 400 ευρώ στην περίπτωση σοβαρών παραπτωμάτων, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.
Τα σκαλοπάτια, ένα από τα πλέον δημοφιλή αξιοθέατα της ιταλικής πρωτεύουσας, άνοιξαν ξανά για το κοινό τον Σεπτέμβριο του 2016, έπειτα από έναν χρόνο εργασιών.

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν μια νέα μορφή χρυσού που είναι η πιο λεπτή στον κόσμο, με πάχος μόλις δύο ατόμων. Το νέο υλικό μπορεί μελλοντικά να έχει μια ευρεία γκάμα εφαρμογών στην ιατρική, στις ηλεκτρονικές βιομηχανίες, καθώς και ως καταλύτης για την επιτάχυνση των χημικών αντιδράσεων σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Έβανς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Advanced Science», πέτυχαν να δημιουργήσουν χρυσό πάχους μόνο 0,47 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), ένα εκατομμύριο φορές πιο λεπτό από ένα νύχι ανθρώπινου δάχτυλου.
Το υλικό θεωρείται δισδιάστατο (2D), καθώς αποτελείται από μόνο δύο στρώματα ατόμων, το ένα πάνω στο άλλο. Όλα τα άτομά του είναι επιφανείας και ορατά, με άλλα λόγια το νέο υλικό δεν έχει καθόλου άτομα εσωτερικά, που δεν φαίνονται. Επειδή ακριβώς όλα τα άτομα του νέου νανοχρυσού είναι επιφανειακά και άρα συμμετέχουν στη χημική διαδικασία της κατάλυσης, αυτή είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι το νέο υπέρλεπτο μέταλλο είναι δέκα φορές πιο αποτελεσματικό ως καταλύτης, σε σχέση με τα σήμερα χρησιμοποιούμενα νανοσωματίδια χρυσού, που είναι τρισδιάστατα υλικά (3D), με την πλειονότητα των ατόμων τους κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια.
«Η βιομηχανία θα μπορεί να παίρνει το ίδιο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας μια μικρότερη ποσότητα χρυσού, κάτι που έχει οικονομικά πλεονεκτήματα, από τη στιγμή που μιλάμε για ένα πολύτιμο μέταλλο», δήλωσε ο Έβανς.
Μεταξύ άλλων, ο νέος νανοχρυσός μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία τεχνητών ενζύμων, που θα αξιοποιηθούν σε ιατρικά διαγνωστικά τεστ-εξπρές, καθώς επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα καθαρισμού του νερού, σε εύκαμπτες ηλεκτρονικές και διαφανείς οθόνες και σε άλλες εφαρμογές.
Το πρώτο δισδιάστατο υλικό, το γραφένιο (από άτομα άνθρακα), είχε δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 2004.

Πολλά έχουμε δει στο ίντερνετ, τόσα πολλά που -δυστυχώς- τείνουμε πλέον να φτάσουμε στο σημείο να μη μας κάνει αίσθηση σχεδόν τίποτα πια.
Τώρα, η «όχι άλλο κάρβουνο» είδηση της ημέρας μας έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία. Εκεί όπου η 35χρονη δημοσιογράφος Toni Street, αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις για… την ανατομία του στήθους της.
Συγκεκριμένα, η αθλητικογράφος και συμπαρουσιάστρια του Seven Sharp, εμφανίστηκε στο πλευρό του κεντρικού παρουσιαστή Sam Wallace με ένα ροζ φόρεμα το οποίο όπως φαίνεται, έκανε κάποιους να μπερδευτούν και να νομίζουν πως διαγράφονταν οι ρώγες της.

Στη συνέχεια, μέσα από τη ραδιοφωνική της εκπομπή επανήλθε και αστειευόμενη είπε πως οι ισχυρισμοί δεν θα έστεκαν από άποψη ανατομική. «Η θέση που έχουν οι ρώγες μου δεν είναι στο κάτω μέρος του στήθους μου, ευτυχώς», είπε η ίδια μεταξύ άλλων, ενώ με το δέον χιούμορ απάντησε και σε άλλα σχόλια τηλεθεατών.
«Προφανώς και μου αρέσει μάλλον που όλος ο κόσμος μιλάει για το στήθος μου αλλά δεν ήταν αυτό που φαντάστηκαν. Πρέπει να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω τόσο τεράστιες ρώγες, όχι αυτές δεν είναι δικές μου».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!