Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018


Η ορατότητα στους δρόμους είναι ιδιαίτερα χαμηλή, με τα επίπεδα των μολυντών στην ατμόσφαιρα να ξεπερνούν 20 φορές τα συνιστώμενα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 91% των κατοίκων του πλανήτη εισπνέουν μολυσμένο αέρα, με αποτέλεσμα περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο.
ποιότητα του αέρα αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες λόγω της χρήσης πυροτεχνημάτων που θα εκτοξευθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Diwali, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Πολλοί κάτοικοι έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την έκταση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσης, και οι έγκυες που εκτίθενται στον μολυσμένο αέρα κινδυνεύουν να φέρουν στον κόσμο ελλιποβαρή βρέφη.

Tην επαναφορά των μαθητικών στολών στα δημοτικά σχολεία αποφάσισε μια γαλλική πόλη στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού δίνοντας στα παιδιά ηλικίας από 6 έως 11 ετών την επιλογή να ντύνονται ομοιόμορφα με τους συμμαθητές τους, ή να ακολουθούν το δικό τους dress code.
Η αρχική ιδέα της επαναφοράς των μαθητικών στολών άνηκε στον δήμαρχο της πόλης Προβέν, ο οποίος κατόπιν διοργάνωσε μια δημοσκόπηση, ζητώντας από τους γονείς των παιδιών του δημοτικού να ψηφίσουν εάν ήθελαν ή όχι να εφαρμοστεί η προαιρετική χρήση στολών.
Πάνω από το 60% των γονιών της περιοχής απάντησαν θετικά, και έτσι η ιδέα του δημάρχου έγινε πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι 759 μαθητές των έξι δημοτικών στο Προβέν θα μπορούν να επιλέξουν όσα κομμάτια θέλουν από μια «κολεξιόν» 10 ενδυμάτων, που θα περιλαμβάνει μπλε t-shirt και γαλάζια πουλόβερ, τα οποία θα φέρουν το έμβλημα της πόλης και το εθνικό σύνθημα «liberté, egalité, fraternité» (ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα).
Τα δέκα ενδύματα κοστίζουν συνολικά 145 ευρώ, αν όμως μια οικογένεια έχει δύο παιδιά το κόστος μειώνεται στο μισό, αφού παρέχεται έκπτωση 50%.
Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ, δήλωσε υπέρ της επαναφοράς των μαθητικών στολών, αφού κατά τη γνώμη του «ενισχύουν το αίσθημα περηφάνιας» για το εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου φοιτεί ο μαθητής και εκφράζουν «την ισότητα μεταξύ των παιδιών».
Η Γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ξανακάνει τις στολές υποχρεωτικές στα σχολεία, μετά την κατάργησή τους το 1968, αφού ένα τέτοιο μέτρο θα κρινόταν οπισθοδρομικό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Ακόμα μία θριαμβευτική επιτυχία πρόσθεσε στο ενεργητικό της η Ελένη Φουρέιρα, καθώς το «Fuego» έγινε πλατινένιο στην Ισπανία! Μάλιστα, η απονομή έγινε λίγο πριν «μαγέψει» με την εμφάνισή της τα μουσικά βραβεία της χώρας.
Εν μέσω της sold out πολύμηνης ευρωπαϊκής της περιοδείας και με το νέο της τραγούδι «Tómame» να συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία εντός και εκτός Ελλάδας, η «εκρηκτική» τραγουδίστρια βρέθηκε στην Μαδρίτη, όπου, το βράδυ της Παρασκευής, πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή εμφάνιση στη σκηνή του κατάμεστου WiZink Center, στα μοναδικά μουσικά βραβεία που διοργανώνονται στην Ισπανία, τα Los40 Music Awards.
Λίγο πριν την εμφάνιση της, έγινε η απονομή του πλατινένιου δίσκου από τον CEO της Sony Music Iberia, José María Barbat, παρουσία του CEO της Panik Entertainment Group, Γιώργου Αρσενάκου. Χαρούμενη και συγκινημένη, η Ελένη παρέλαβε την σπουδαία διάκριση, ευχαριστώντας για την αδιάκοπη στήριξη.
Θυμίζουμε πως το «Fuego» βρέθηκε στην πρώτη θέση του επίσημου ραδιοφωνικού airplay της Ισπανίας (APC chart), μπήκε στο top10 του ισπανικού Shazam και στο no1 στο chart του ραδιοφώνου Los40, ενώ έχει γίνει χρυσό στη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Την ίδια ώρα, το νέο international hit της Ελένης, «Tómame», έχει κατακτήσει το κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, παρέμεινε επί μία εβδομάδα στο no1 των γενικών και μουσικών τάσεων στο YouTube, όπου μετρά περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια views, ενώ έχει ξεπεράσει τα 330.000 streams στο Spotify, έχοντας μπει σε πάνω από 7.000 playlists.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική αποστολή έκανε εκτεταμένες ανασκαφές σε μία περιοχή όπου ήταν γνωστό ότι υπήρχε ένα μεγάλο λατομείο από τα αρχαία χρόνια, καταφέρνοντας να εξηγήσουν τον τρόπο μεταφοράς των κομματιών του αλάβαστρου, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την κατασκευή της πυραμίδας.
Στο αρχαίο λατομείο εντοπίστηκε μία μεγάλη και φαρδιά ράμπα, στην οποία τοποθετούνταν οι πέτρες με μικρή κλίση, ενώ χιλιάδες εργάτες και σκλάβοι τραβούσαν με σκοινιά τα έλκηθρα πάνω στα οποία ήταν τοποθετημένες.
Στα πλαϊνά τμήματα της ράμπας βρίσκονταν δύο κλιμακοστάσια, στα οποία υπήρχαν τοποθετημένα δεκάδες ξύλα με μικρές οπές, που διευκόλυναν το έργο των εργατών, ενώ η ηλικία της ράμπας υπολογίζεται στα 4.500 χρόνια.
Το αρχαίο λατομείο βρίσκεται στην περιοχή Χατνάμπ στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου, ενώ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το σημείο που κατασκευάστηκαν τελικά οι πυραμίδες-σήμα κατατεθέν του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε περίπου 30 λογαριασμούς του δικτύου του, όπως και 85 λογαριασμούς στο Instagram, το οποίο κατέχει, οι οποίοι θα μπορεί να συνδέονται με ξένες οντότητες και να χρησιμοποιηθούν για ανάμειξη στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση από τις αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ότι δεν εντόπισαν απόπειρες ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία, αλλά οι Αμερικανοί θα πρέπει να προσέχουν για ρωσικές προσπάθειες μετάδοσης πλαστών πληροφοριών.
«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να εμποδίσουμε ανάμειξη στο Facebook κατά τη διάρκεια των εκλογών, είμαστε σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της νομοθεσίας, με ειδικούς εκτός εταιρείας αλλά και με άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο», αναφέρει το Facebook.
«Την Κυριακή το πρωί, οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή του νόμου ήρθαν σε επαφή μαζί μας για το θέμα δραστηριοτήτων που ανακάλυψαν πρόσφατα και που θα μπορούσαν σύμφωνα με τις ίδιες να συνδέονται με ξένες οντότητες», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Οι προκαταρκτικές μας έρευνες έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό μέχρι στιγμής 30 λογαριασμών στο Facebook και 85 στο Instagram που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με συντονισμένες παράτυπες δραστηριότητες. Αμέσως μπλοκάραμε τους λογαριασμούς αυτούς και ερευνούμε γι’αυτούς με μεγαλύτερη λεπτομέρεια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Όλες οι σελίδες στο Facebook που συνδέονται με τους λογαριασμούς αυτούς ήταν στη γαλλική ή τη ρωσική γλώσσα, σύμφωνα με το Facebook. Οι λογαριασμοί στο Instagram ήταν στην αγγλική γλώσσα και ορισμένοι επικεντρώνονταν σε διασημότητες, ενώ άλλοι στην πολιτική.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ για το Κογκρέσο, τα αποτελέσματα των οποίων θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη συνέχεια της θητείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το Σάββατο το Twitter επιβεβαίωσε ότι διέγραψε αυτόματους λογαριασμούς που έγραφαν μηνύματα για την αποθάρρυνση των ψηφοφόρων να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές. Οι αμερικανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι οι λογαριασμοί αυτοί ανέρχονταν σε 10.000.
Τον περασμένο μήνα, το Facebook είχε ανακοινώσει επίσης ότι διέγραψε λογαριασμούς και ομάδες που συνδέονταν με μια ιρανική απόπειρα άσκησης επιρροής στην αμερικανική και τη βρετανική πολιτική, θίγοντας ευαίσθητα θέματα, σχετικά με τη μετανάστευση ή τον ρατσισμό.
Εξάλλου82 σελίδες, ομάδες και λογαριασμοί στο Facebook και το Instagram, που κατηγορήθηκαν ότι «σπέρνουν τη διχόνοια», έχουν κλείσει έπειτα από απόφαση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Τις 23 εβδομάδες που πέρασε στη θάλασσα ο αθλητής κολυμπούσε έως και δώδεκα ώρες ημερησίως, ακόμη και τη νύχτα και ξεκουραζόταν σε ένα καταμαράν το οποίο τον συνόδευε
Εκατόν πενήντα επτά ημέρες χρειάστηκε ο 33χρονος Βρετανός Ρος Έντγκλεϊ, για να κάνει το γύρο της Βρετανίας κολυμπώντας, διανύοντας δηλαδή 2.882 χιλιόμετρα.
Αφού αναχώρησε την 1η Ιουνίου από το Μάργκεϊτ στη νοτιοανατολική Αγγλία, ο Έντγκλεϊ ολοκλήρωσε τον περίπλου της Βρετανίας χθες Κυριακή υπό τις επευφημίες 300 κολυμβητών που τον συνόδευσαν στα τελευταία μέτρα ως τη στεριά. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι στο τελευταίο χιλιόμετρο ένιωθε να τρέμει.
Μόλις έφτασε στη στεριά για πρώτη φορά έπειτα από 157 ημέρες, και αφού έγινε ο πρώτος κολυμβητής που κολύμπησε τον γύρο της Βρετανίας, η πρώτη σκέψη του Έντγκλεϊ ήταν το φαγητό, μια ζεστή κουβέρτα και μια αγκαλιά.
«Ήταν τόσο περίεργο», δήλωσε ο ίδιος γελώντας. «Ανησυχούσα πραγματικά ότι απλώς θα πέσω κάτω με τα μούτρα».
Τις 23 εβδομάδες που πέρασε στη θάλασσα ο αθλητής κολυμπούσε έως και δώδεκα ώρες ημερησίως, ακόμη και τη νύχτα και ξεκουραζόταν σε ένα καταμαράν το οποίο τον συνόδευε. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, όπως καταιγίδες, τσιμπήματα από μέδουσες, κράμπες και παγωμένα νερά. Μια τεράστια μέδουσα κόλλησε στο πρόσωπό του για 30 λεπτά στη διάρκεια μιας τεράστιας δύνης που δημιουργήθηκε.
Η καλύτερη στιγμή του, όπως τη διηγήθηκε, ήταν όταν εισήλθε στο κανάλι του Μπρίστολ όπου επί πέντε μίλια τον συνόδευε μια θηλυκή φάλαινα μινκ, η οποία πίστεψε ότι είναι μια τραυματισμένη φώκια.
Για να μπορέσει να φέρει σε πέρας τον άθλο του ο Έντγκλεϊ κατανάλωνε 10.000 με 15.000 θερμίδες ημερησίως, εξαπλάσια ποσότητα από αυτή που καταναλώνει ο μέσος άνδρας. Ωστόσο το σπιτικό τσίζκεϊκ της μητέρας του «ήταν δύσκολο να μεταφερθεί στο καταμαράν», σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο Έντγκλεϊ μπήκε στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες την 74η ημέρα του άθλου του καθώς είχε κολυμπήσει τη μεγαλύτερη απόσταση στη θάλασσα. Όμως γνώριζε ότι το ρεκόρ του θα ίσχυε αν ολοκλήρωνε τον περίπλου. Κάτι που κατάφερε 83 ημέρες αργότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!