Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

 Πώς να χρησιμοποιήσουμε τα φαγητά που έχουν μείνει για καιρό στο ψυγείο

Η σπατάλη των τροφίμων είναι κάτι που μας απασχολεί άπαντες καθώς λίγο – πολύ όλοι μας, γεμίζουμε το ψυγείο μας με περισσότερα απ′ όσα χρειαζόμαστε.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της WWF, που έγινε πριν από μερικά χρόνια, τα στοιχεία είναι σοκαριστικά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο σχεδόν 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ετήσια σπατάλη τροφής ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Όσο για την Ελλάδα, η έρευνα της Public Issue, η πρώτη που έγινε στην χώρα μας, έδειξε πως το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, το 30 με το 40% των τροφίμων, καταλήγει στα σκουπίδια.
Με λίγη καλή θέληση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τροφές που μας έχουν μείνει στην κουζίνα μας, μειώνοντας έτσι την σπατάλη αισθητά και φέρνοντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, τον παγκόσμιο υποσιτισμό, το περιβάλλον και την οικονομία των νοικοκυριών.

Επιλέγουμε μία θεματική ενότητα αντί για συνταγή
Η Κλαιρ Λάνγκαν, παραγωγός της εκπομπής «Scraps», στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ειδικεύεται στον χώρο της μαγειρικής με υπολείμματα τροφών, προτείνει να επιλέγουμε μια θεματική ενότητα για φαγητό αντί για μια συγκεκριμένη συνταγή.

«Μπορούμε να σχεδιάζουμε τα γεύματα μας με βάση τις τροφές που έχουμε στο σπίτι. Και καθώς δεν είναι ρεαλιστικό να έχουμε τα πάντα στο ψυγείο και στο ντουλάπι για να μαγειρέψουμε μία συγκεκριμένη συνταγή, θα μπορούσαμε να έχουμε μία πιο χαλαρή προσέγγιση στο θέμα του φαγητού».

«Για παράδειγμα, την Δευτέρα δεν τρώμε κρέας, την Τρίτη μεξικάνικη κουζίνα, την Κυριακή ζυμαρικά. Έτσι μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τις αγορές μας στο σούπερ μάρκετ, αποφεύγουμε να πετάμε φαγητό, ενώ δίνουμε και μια πιο ενδιαφέρουσα νότα στα βράδια μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο «executive chef» του εστιατορίου Κόπερλιφ, του ξενοδοχείου Σίνταρμπρουκ στο Σιάτλ, Άνταμ Στίβενσον, αφού συμφωνεί απόλυτα με την ιδέα της μεξικάνικης βραδιάς με τάκος.

«Όταν έχουμε τάκος, χρησιμοποιούμε πολλά διαφορετικά ωμά λαχανικά ως γαρνιτούρες, απολαμβάνοντας τα θρεπτικά συστατικά και την τραγανότητα τους».

«Τα λαχανικά που θέλουμε και αρέσουν σε όλους είναι λάχανο φριζέ αλλά και κανονικό, καρότο και ραπανάκι. Αυτά, αναμεμειγμένα με ξύδι από μήλο, ελαιόλαδο και λεμόνι, χαρίζουν αυτή την ωραία τραγανότητα που ψάχνουμε στα τάκος».

Ενσωματώνουμε τα υπολείμματα τροφών στο μενού μας
Όταν ο Άνταμ Στίβενσον είναι στο σπίτι του, λατρεύει να μαγειρεύει και να τρώει ότι του έχει απομείνει στο ψυγείο.
«Το βλέπουμε αυτό ως ευκαιρία να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, από ένα ψητό ή καπνιστό κοτόπουλο, θα διαλέξουμε το υπόλοιπο κρέας και θα έχουμε τάκος την επόμενη μέρα. Από το κοτόπουλο παίρνουμε τα κόκαλα και φτιάχνουμε έναν υπέροχο ζωμό. Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι η βιετναμέζικη σούπα Pho».

«Συνήθως την φτιάχνουμε από ζωμό βοδινού, παρέα με μπαχάρια, προσθέτοντας νούντλς και λεπτοκομμένο βοδινό κρέας ή κοτόπουλο. Συνδυάζεται με το ψητό χοιρινό που μας έχει απομείνει από προηγούμενη φορά. Ο ίδιος ζωμός είναι φανταστικός για την παρασκευή σούπας ή ζυμαρικών».
Η Κλαιρ Λάνγκαν με την σειρά της αγαπάει πολύ να μαγειρεύει με ζωμό που της έχει περισσέψει, ειδικά όταν αυτό αφορά πιάτα με ρύζι ή κινόα καθώς και με φασόλια κονσέρβας ή ξερά που τα σιγοβράζουμε.

«Πρόκειται για το τέλειο τέχνασμα όταν θέλουμε να δώσουμε γεύση στα φασόλια της κονσέρβας, αφού μοιάζουν σαν να τα έχουμε μαγειρέψει εμείς».
Παράλληλα πίτσα, σούπες λαχανικών, τάκος, φριτάτες (ισπανική ομελέτα) και τοστ με τυρί, είναι ιδανικά, για να χρησιμοποιήσουμε ότι μας έχει απομείνει στο ψυγείο.

«Κατάδυση» στο ψυγείο με την τέλεια φριτάτα
Η Κλαιρ Λάνγκαν, μας προτείνει μία εξαιρετική ιδέα για να αδειάσουμε το ψυγείο μας από τρόφιμα που που μας έχουν περισσέψει και ψάχνουμε τρόπο για να τα καταναλώσουμε.

«Μία φορά την εβδομάδα και πριν την καθιερωμένη μας επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, κάνουμε μία εκκαθάριση στο ψυγείο, μαγειρεύοντας μία ισπανική ομελέτα, γνωστή ως φριτάτα. Παίρνουμε ότι λαχανικό μας έχει απομείνει, μισό κρεμμύδι, μία χούφτα σπανάκι, τον λιγοστό μας αρακά από την κατάψυξη και τα ρίχνουμε σε ένα ταψί. Σπάμε έξι με οκτώ αυγά, προσθέτουμε τυρί και μπαχάρια και ψήνουμε για τριάντα με σαράντα λεπτά στους 180 βαθμούς. Η τέλεια συνταγή για όλες της ώρες της ημέρας».

Δεν πετάμε τις καρδιές λαχανικών
«Ένας τρόπος για να αξιοποιήσουμε περισσότερο τα λαχανικά μας και να τα διατηρήσουμε, είναι να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα», μας προτείνει ο Άνταμ Στίβενσον.

«Μου αρέσει πολύ να τρώω τις καρδιές από μαρούλι και μπρόκολο. Γίνονται υπέροχα τουρσί, ψητά ή απλά σοταρισμένα. Δεν πρέπει να τις πετάμε καθώς εκεί είναι όλες οι βιταμίνες και οι θρεπτικές αξίες».

Χρησιμοποιούμε το μπαγιάτικο ψωμί
Μπορεί να έχουμε την τάση να πετάμε το ψωμί που έχει μπαγιατέψει, αλλά πιστέψτε μας, μπορεί κάλλιστα να μπει στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη φορά.
Η παντζανέλα είναι μία εξαιρετική σαλάτα, που φτιάχνεται από ψωμί, μας λέει η Κλαιρ Λάνγκαν.

«Κόβουμε σε καρέ το ψωμί, είτε φρέσκο έχουμε – είτε μπαγιάτικο και το ψήνουμε στο φούρνο για λίγο. Περίπου 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε με βινεγκρέτ και ό,τι λαχανικό, τυρί και βότανα έχουμε ακόμα και φασόλια. Ντομάτα, βασιλικός και μοτσαρέλα είναι κλασσική συνταγή αλλά είπαμε: Χρησιμοποιούμε ότι μας έχει απομείνει. Πολύ αγαπημένη μου συνταγή είναι αυτή με αγγούρι, άνηθο, τυρί φέτα και κόκκινο κρεμμύδι καθώς τα αρώματα και οι γεύσεις θυμίζουν Ελλάδα».

Εναλλακτικά η Κλαιρ Λάνγκαν μας προτείνει κομμάτια μικρά από ψωμί στο τηγάνι με ελαιόλαδο, σκόρδο και μπαχάρια για χρήση με ζυμαρικά, σαλάτες και σούπες.

Πώς θα φανούμε δημιουργικοί με φρούτα και μούρα
Γνωρίζουμε όλοι μας πως τα φρούτα έχουν μικρή διάρκεια ζωής.
Πολλές συνταγές στο παρελθόν δημιουργήθηκαν προκειμένου να μας διευκολύνουν να χρησιμοποιήσουμε τα φρούτα πριν χαλάσουν, υποστηρίζει η Κλαιρ Λάνγκαν. Μία από αυτές είναι το κραμπλ.

«Μπορούμε επίσης να σιγοβράσουμε φρούτα με ζάχαρη, μέλι η σιρόπι από σφένδαμο σε μια κατσαρόλα έως ότου δέσουν και σερβίρουμε με παγωτό, πάνω σε κέικ, με γιαούρτι ή πόριτζ».

πηγή: huffingtonpost.gr

  Οι φυσικές πισίνες με το ζεστό νερό στην παρθένα εξοχή της Τοσκάνης

Ανάμεσα στους λόφους και τους αμπελώνες της υπαίθρου της Τοσκάνης βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά τουριστικά αξιοθέατα όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο – ένας καταρράκτης που ρέει σε λευκές πισίνες από ασβεστόλιθο που ξεχειλίζουν με ζεστό, τιρκουάζ νερό.

Πρόκειται για το θέρετρο Κασκάτε ντελ Μουλίνο (Cascate del Mulino), που στα ιταλικά σημαίνει «Καταρράκτες του Μύλου». Πρόκειται για ένα φυσικό «θαύμα» που βρίσκεται στο έδαφος ενός παλιού μύλου, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Σατούρνια. Από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι άνθρωποι επισκέπτονταν την περιοχή για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες με το ιαματικό νερό των υπόγειων πηγών, οι οποίες είναι πλούσιες σε ορυκτά. Σήμερα το Κασκάτε ντελ Μουλίνο έχει γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός που πρωταγωνιστεί όλο και συχνότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μέρος για πολλούς θυμίζει επίγειο παράδεισο. Οι φυσικές πισίνες με τα γαλαζοπράσινα νερά τους σε σταθερή θερμοκρασία στους 37 βαθμούς Κελσίου συμβαίνει να.. αχνίζουν πολλά χειμωνιάτικα πρωινά δημιουργώντας μαγικές εικόνες. Πολλοί προτιμούν να κάνουν στάση στο θέρετρο επίσης μιας και είναι ένα από τα λίγα δωρεάν φυσικά ιαματικά λουτρά στην Τοσκάνη. H ιδανική εποχή θα ήταν να επισκεφτεί κάποιος τα ιαματικά λουτρά το φθινόπωρο ή το χειμώνα, όπου ελάχιστοι επισκέπτες βρίσκονται εκεί.

Ο θρύλος λέει ότι το Κασκάτε ντελ Μουλίνο σχηματίστηκε από αστραπές που έχασαν τον στόχο τους όταν ο Δίας τις πέταξε στον Κρόνο.

Τα ιαματικά λουτρά του Σατούρνια έχουν αρχαία ιστορία. Οι Ετρούσκοι λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι που έχτισαν λουτρό στην περιοχή καθώς και έναν ναό για να ευχαριστήσουν τους θεούς για αυτό το δώρο. Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την περιοχή και έχτισαν το πρώτο δημόσιο λουτρό στην ιστορία, την Αουρίνια, που σήμερα βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Οι φυσικές πισίνες στο Κασκάτε ντελ Μουλίνο δεν έχουν μεγάλο βάθος για να κολυμπήσει κανείς άνετα, όπως αυτές στα μεγαλύτερα ιαματικά λουτρά Τέρμε ντι Σατούρνια, αλλά προσφέρουν απόλυτη χαλάρωση εάν κάποιος καθίσει και βυθιστεί στα ζεστά, τιρκουάζ νερά αγναντεύοντας την παρθένα εξοχή της Τοσκάνης.

πηγή:perierga.gr

 

Στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα ανέρχεται η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, για όλους τους καταναλωτές, σε όλες τις εταιρίες ενεργείας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Ο κος  Μητσοτάκης εξήγγειλε το Σάββατο τη δημιουργία του Ταμείου ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού.

Η εξειδίκευση των μέτρων αναμένεται από τον υπουργό ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Παράλληλα, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, θα γίνουν δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!