Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017


Βρισκόμαστε στο πιο θερμό μέρος του πλανήτη. Ο ήλιος καίει, η άμμος βγάζει θερμοκρασία που ψήνει και άνθρωπο. Είμαστε στην έρημο Lut στο Ιράν με  μέγιστη θερμοκρασία: 71°C.
Αν και πολλοί επιστήμονες μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν πως το πιο θερμό μέρος του πλανήτη ήταν το  Αλ Αζιζάια στη Λιβύη, όπου έχει καταγραφεί θερμοκρασία που άγγιζε τους 60 βαθμούς, Κελσίου, σύμφωνα με έναν δορυφόρο της ΝASΑ, το ρεκόρ το έσπασαν οι 71 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στην έρημο Lut! Μια μεγάλη έρημος αλατιού στην επαρχία του Κερμάν και Σιστάν Μπαλουχιστάν, στο Ιράν και είναι η 25η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. 
480 χιλιόμετρα ξηρής και καυτής θερμοκρασίας και ατμόσφαιρας! Το πιο θερμό μέρος της ερήμου είναι το Γκόρντομ Μπεριάν, ένα μεγάλο οροπέδιο που καλύπτεται με σκούρα λάβα, με εμβαδόν περίπου 480 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Από που πήραν το όνομά τους 10 ιστορικές συνοικίες της Αθήνας
Οι συνοικίες της Αθήνας έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες προέλευσης του ονόματός τους. Ο τρόπος που προέκυψαν οφείλεται συνήθως σε κάποιον γνωστό κάτοικο της, σε κάποιο συμβάν ή σε ένα χαρακτηριστικό κτίσμα της.
Εσείς γνωρίζετε πως οι παρακάτω 10 ιστορικές συνοικίες πήραν το όνομά τους;
Μπραχάμι
Το Μπραχάμι σήμερα λέγεται επίσημα Άγιος Δημήτριος. Όμως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ακόμα την παλιά του ονομασία. Το όνομα προέκυψε μάλλον από έναν Εβραίο ιδιοκτήτη μεγάλης έκτασης γης, με το Αβραάμ να γίνεται Μπραχάμης και Μπραχάμ Πασάς επί τουρκοκρατίας.
Τζιτζιφιές
Η συνοικία της Καλλιθέας κοντά στην παραλιακή λεωφόρο οφείλει το όνομά της στα δέντρα με το ίδιο όνομα που ευδοκιμούσαν στην περιοχή. Η περιοχή μέχρι και πριν από 50 χρόνια ήταν ολόκληρος συνοικισμός με περισσότερους από 3.000 κατοίκους.
Χαυτεία
Η περιοχή των Χαυτείων είχε γνωρίσει τεράστιες δόξες, αφού επρόκειτο για το πιο κεντρικό σημείο των Αθηνών. Πήρε το όνομά της από τον θρυλικό καφενείο της περιοχής που ανήκε στον Ιωάννη Χάφτα. Αρχικά, τα Χαυτεία αποτελούνταν από τα τετράγωνα της Πατησίων από την οδό Βερανζέρου μέχρι τη Σταδίου. Σήμερα, το όνομα χρησιμοποιείται για το κομμάτι της Αιόλου ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου.
Εξάρχεια
Ίσως η πιο γνωστή συνοικία του κέντρου της Αθήνας, με πλούσια πολιτική ιστορία ιδίως κατά τον 20ο αιώνα. Πήραν το όνομά τους από τον ιδιοκτήτη ενός μεγάλου για την εποχή καταστήματος που βρισκόταν στην οδό Θεμιστοκλέους, τον Ηπειρώτη Έξαρχο.
Κουκουβάουνες
Στα αρχαία, η σημερινή περιοχή της μεταμόρφωσης, ονομαζόταν Γλαύκεια, που πήρε το όνομά της από την Γλαύκα, δηλαδή την κουκουβάγια, λόγω του μεγάλου πληθυσμού του συγκεκριμένου πουλιού στην περιοχή. Με το πέρασμα του χρόνου και την υποβάθμιση της Γλαύκας σε κουκουβάγια, η περιοχή ονομάστηκε Κουκουβάουνες.
Μεταξουργείο
Λίγο μετά το τέλος της ελληνικής επανάστασης, στην περιοχή του σημερινού Μεταξουργείου, άρχισε να λειτουργεί ένα εργοστάσιο μεταξωτών υφασμάτων, στην ημιτελή κατοικία του πρίγκιπα Κατακουζηνού. Το όνομα της συνοικίας ήταν φυσικό να προκύψει από αυτό.
Πατήσια
Τα Πατήσια, η συνοικία που γνώρισε δόξες και αργότερα υποβαθμίστηκε, δεν είναι απολύτως βέβαιο από που ακριβώς πήρε την ονομασία της. Τα σενάρια είναι αρκετά. Κάποιοι λένε πως η ονομασία προέρχεται από την φράση που έλεγαν τα παιδιά σε έναν Τούρκο Αγά που μεθούσε και τα κυνηγούσε, «Αγά... πάτα ίσια». Η επικρατέστερη όμως προέλευση είναι ότι πήραν το όνομά τους από τον αρχαίο Δήμο Βάτης και συγκεκριμένα από τον επιρρηματικό τύπο Βάτησι.
Κολωνάκι
Η αριστοκρατική συνοικία του κέντρου οφείλει το όνομα της σε ένα μικρό κολωνάκι που βρίσκεται ακόμα στην ομώνυμη πλατεία. Το κολωνάκι αυτό τοποθετήθηκε στο σημείο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι Αθηναίοι της εποχής συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες για αποφυγή επιδημιών ή άλλων συμφορών. Στα σημεία που κατέληγαν οι λιτανείες έστηναν ένα κολωνάκι. Υπάρχουν αρκετά τέτοια κολωνάκια σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με αυτό να είναι το πιο γνωστό.
Βουλιαγμένη
Το πολυτελές παραλιακό προάστειο πήρε το όνομα του από την Λίμνη της Βουλιαγμένης, η οποία δημιουργήθηκε από καθίζηση του εδάφους. Το έδαφος λοιπόν βούλιαξε, εξού και το Βουλιαγμένη.
Πετράλωνα
Υπάρχουν πολλά σενάρια για την ρίζα της ονομασίας της ιστορικής συνοικίας της Αθήνας. Το πρώτο λέει πως το όνομα προέρχεται από τα αλώνια που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή και το πετρώδες έδαφός της. Μια άλλη αναφέρεται στο δημοψήφισμα που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής μετά την κατοχή, όπου και αποφασίστηκε η περιοχή να πάρει το όνομά της από τον ήρωα της αντίστασης, Πέτρο Αλωναριώτη.

 
Αυτός είναι ο λόγος που στην Ινδία μαζεύουν τις χρησιμοποιημένες σερβιέτες
Στην Ινδία κατοικεί μία στις τέσσερις γυναίκες που πάσχει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η έλλειψη επαρκών υποδομών προληπτικής ιατρικής στις αγροτικές περιοχές της χώρας, καθώς και το υψηλό κόστος είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι Ινδές δεν προβαίνουν στον απαραίτητο έλεγχο.
Προκειμένου, λοιπόν, να μπορεί να διαγνωστεί η πιθανότητα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε χωριά της Δυτικής Ινδίας είχαν την ιδέα της συλλογής των χρησιμοποιημένων σερβιετών των γυναικών.

Να σημειωθεί πάντως πως πάνω από το 90% των Ινδών που ζουν σε αγροτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της περιόδου τους χρησιμοποιούν σπιτικά υφάσματα αντί των προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.«Οι γυναίκες στις αγροτικές περιοχές ντρέπονται να κάνουν την απαραίτητη εξέταση και τη θεωρούν περιττή» δήλωσαν οι ερευνητές που γράφουν στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα για την Πρόληψη του Καρκίνου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές με την ανάλυση αυτών των χρησιμοποιημένων υφασμάτων μπορούσαν να ανιχνεύσουν την παρουσία του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
«Είναι ένας εύκολος και βολικός τρόπος», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας. Στην έρευνα, που διήρκεσε δύο χρόνια, συμμετείχαν πάνω από 500 γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου και η έμμηνος ρύση τους ήταν φυσιολογική.

 
Σέρφερ κολύμπησε στο «νησί των σκουπιδιών»... τις Μαλδίβες
Οι Μαλδίβες θεωρούνται ο επίγειος παράδεισος κι όταν αναφερόμαστε σε αυτές, συνήθως ακολουθούν οι λέξεις "πολυτέλεια", "τιρκουάζ νερά" και "ατέλειωτες παραλίες".
Όμως, μια 27χρονη κινηματογραφίστρια αποκάλυψε στο βίντεο που ετοίμασε μια άλλη, πιο σκοτεινή και βρώμικη πλευρά των νησιών.
Η βραβευμένη Alison Teal έπαθε σοκ όταν είδε τους τόνους σκουπιδιών που έπλεαν πάνω στα διάσημα νερά στις ατόλες του Ινδικού ωκεανού. Στα δυτικά του Malé, εξηγεί η 27χρονη, έχει δημιουργηθεί ένας σκουπιδότοπος από μπουκάλια και άλλα πλαστικά.

Συνοδευόμενη από τους φωτογράφους Mark Tipple και τη Sarah Lee, απαθανάτισε τις σοκαριστικές εικόνες που αντίκρισε και δημοσιοποίησε την περιβαλλοντική καταστροφή του επίγειου παραδείσου.
Trash Isles
Όπως αποκαλύπτει με το ρεπορτάζ της, κάθε επισκέπτης του νησιού παράγει 3,5 κιλά αποβλήτων ενώ η τουριστική βιομηχανία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι συνήθειες ενός τέλειου συντρόφου και πατέρα
Το αιώνιο ερώτημα. Είναι ο ιδανικός για σένα; Πως μπορείς να είσαι σίγουρη για αυτόν στο μέλλον; Κάνει για πατέρας;
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει στο μέλλον αλλά υπάρχουν σημάδια που μπορούν να σε πείσουν, ότι είναι ο κατάλληλος.
  • Εργάζεται πολλές ώρες, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο και για σένα.
  • Δεν είναι σπάταλος και δεν επιδεικνύει τα λεφτά που βγάζει.
  • Σε ακούει πάντα. Ενδιαφέρεται πάντα για αυτά που έχει να του πεις.
  • Προσφέρεται να σε ξεκουράσει. Είναι πρόθυμος να σε βοηθήσει με τις δουλειές σου.
  • Νοιάζεται για την οικογένειά του, και είναι πάντα διαθέσιμος, όταν του ζητηθεί.
 

Στις 11 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα θα ανοίξουν το φετινό σχολικό έτος 2017-2018 τα σχολεία.
Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία (3) τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.
Στο νηπιαγωγείο, στην αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο νηπιαγωγείο για ορισμένα νήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους. Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, το σύλλογο διδασκόντων και το σχολικό σύμβουλο, σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες του νηπίου. Μετά την πάροδο των δύο (2) εβδομάδων, το σύνολο των νηπίων ακολουθεί κοινό ωράριο.
Τέλος σύμφωνα με το ΠΔ το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η ώρα έναρξης ή λήξης των μαθημάτων μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ύστερα από απόφαση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.
Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις
1. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους:
α) τα Σάββατα και τις Κυριακές
β) την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή)
γ) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων)
δ) την Καθαρά Δευτέρα
ε) την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή)
στ) από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα), η) την 1η Μαΐου
θ) την εορτή του Αγίου Πνεύματος
ι) από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές) και
ια) την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.
2. Εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται:
α) στις 27 Οκτωβρίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή
β) στις 24 Μαρτίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Σε περίπτωση που η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή
γ) στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή
δ) στις 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την προηγούμενη Παρασκευή.
Και όμως αυτά τα γλυκά είναι vegan και έχουν ενθουσιάσει το Instagram
Αν είστε ένας από εκείνους τους που σκέφτεται ότι το vegan φαγητό είναι όλα λαχανικά και σπόρους, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε. Ένας 16χρονος Instagrammer που ονομάζεται Χοσέ , θέλει να αποβάλει την ταμπέρα του «βαρετού φαγητού» κατασκευάζοντας πολύχρωμα, ζωντανά και απολύτως vegan πρωινά και γλυκά που ακόμα και οι κρεατοφάγοι λιγουρεύονται.
Μια πανδαισία χρωμάτων από φρούτα και άλλα υλικά που ανοίγουν την όρεξη με την πρώτη ματιά!

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!