Τρίτη 17 Μαρτίου 2015


Οι επιβάτες της πτήσης Χίθροου με προορισμό στο Ντουμπάι θα πρέπει να θυμούνται για πολύ καιρό την τελευταία πτήση τους κατά τη διάρκεια της οποίας οι πιλότοι αναγκάστηκαν να προσγειώσουν το αεροπλάνο, όχι λόγω αεροπειρατείας ή μηχανικής βλάβης, αλλά λόγω βιολογικής ανάγκης επιβάτη.
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και αναρτήσεις των επιβατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ανάγκη ενός επιβάτη ήταν αρκετή για να προσγειωθεί άρον άρον το αεροπλάνο.
Όπως αναφέρεται, ένας επιβάτης επισκέφθηκε τις τουαλέτες του αεροπλάνου με αποτέλεσμα η δυσωδία να εξαπλωθεί σε όλο το εσωτερικό του, κάνοντας την ατμόσφαιρα ανυπόφορη.
Πολλοί άρχισαν να παραπονιούνται για την αηδιαστική μυρωδιά, που γινόταν εντονότερη, με τις αεροσυνοδούς να προσπαθούν να εντοπίσουν από που ερχόταν και αν επρόκειτο για μηχανικό πρόβλημα. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε η δυσοσμία προερχόταν από τις τουαλέτες.
 
Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους πιλότους της πτήσης να γυρίσουν πίσω το αεροπλάνο και να το προσγειώσουν στο Χιθρόου, με τους αγανακτισμένους επιβάτες να αναμένουν υπομονετικά στο αεροδρόμιο την επόμενη πτήση.
(Πηγή: Metro)
Ξενάγηση τώρα και στο θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα προμηθεύτηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΣΠΑ), προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους, την παράκτια ζώνη της νησίδας Νησιώπη, καθώς και το χερσαίο τμήμα της με τα μοναδικά ευρήματα απολιθωμένων δέντρων 20 εκατομμυρίων ετών.

Οι επισκέπτες θα μπορούν μέσα από τον γυάλινο πυθμένα του σκάφους να παρατηρήσουν τις μοναδικές απολιθωματοφόρες θέσεις που βρίσκονται σήμερα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και δομές.

Κατά τη μετάβασή τους στο χερσαίο τμήμα της Νησιώπης οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν μέσα από ειδικές περιπατητικές διαδρομές στη νησίδα και να γνωρίσουν 40 εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτές περιλαμβάνονται νέες εμφανίσεις απολιθωμένων δένδρων της οικογένειας των Ταξοδιείδων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το εντυπωσιακότατο εύρημα ενός γιγαντιαίου κορμού δένδρου που αποκαλύφθηκε σχεδόν ακέραιος στη φυσική του θέση.

Το απολίθωμα έχει συνολικό μήκος 17,20 μέτρα, ενώ η διάμετρός του κοντά στη βάση του κορμού είναι 1,70 μέτρα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το δένδρο αυτό αποκαλύπτει και τις συνθήκες του ενταφιασμού του μέσα σε ένα μεγάλο ρεύμα ηφαιστειακών υλικών που με την πίεσή του φαίνεται να ξερίζωσαν το γιγάντιο αυτό δένδρο και το έριξαν στο έδαφος.

Οι επισκέπτες θα μπορούν, επίσης, να επισκεφτούν και να θαυμάσουν δεκάδες άλλους κατακείμενους και ιστάμενους κορμούς δέντρων που έχουν έλθει στην επιφάνεια από τις συνεχιζόμενες εργασίες ανάδειξης των απολιθωμάτων της Νησιώπης. Παράλληλα, εξαιρετικό ενδιαφέρον θα παρουσιάζει η περιήγηση στις θέσεις των ηφαιστειακών, τεκτονικών, γεωμορφολογικών και παρακτίων γεωτόπων, όπου οι γεωμορφές εμφανίζονται πολύ συχνά στην παράκτια ζώνη, ως αποτέλεσμα της αποσάθρωσης των πετρωμάτων της περιοχής.

Εντυπωσιακά ευρήματα στη νησίδα Νησιώπη

Η Νησιώπη ή Μεγαλονήσι είναι η νησίδα που κλείνει από δυτικά τον κόλπο του Σιγρίου και αποτελεί τμήμα της ευρύτερης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου. Το Πάρκο της Νησιώπης περιλαμβάνει ένα δίκτυο γεωτόπων που εντοπίζονται στην παράκτια και θαλάσσια ζώνη της Δυτικής Λέσβου και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις ήδη υπάρχουσες δράσεις διαχείρισης και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους στο χερσαίο τμήμα της Δυτικής Λέσβου.

Στη νησίδα Νησιώπη έχουν καταγραφεί, ανασκαφεί και συντηρηθεί εντυπωσιακά χερσαία και θαλάσσια τμήματα απολιθωμένων κορμών. Σχεδόν σε όλη την έκταση του νησιού εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι ή κατακείμενοι, με εντυπωσιακούς χρωματισμούς, συμπληρώνουν την εικόνα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η μεγάλη συγκέντρωση φυτικών απολιθωμάτων στη Νησιώπη την καθιστά ένα μοναδικό γεώτοπο.

Στη δυτική πλευρά του νησιού έχουν αποκαλυφθεί γιγαντιαίοι κορμοί κωνοφόρων (προγονικές μορφές Σεκόιας) αλλά και αγγειόσπερμων δένδρων που κείτονται στην ακρογιαλιά. Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί, εμφανίζονται επίσης δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί δένδρων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Παράλληλα, δεκάδες ρήγματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια και στις απόκρημνες ακτές του νησιού μαρτυρούν την έντονη ρηξιγενή τεκτονική δράση που γνώρισε η περιοχή κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν και είναι ενδεικτικά της πρόσφατης αποκοπής της νησίδας από την υπόλοιπη Λέσβο.

Η μελέτη των ρηγμάτων αυτών δίνει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου.
tanea.gr

ια ιδέα που ξεκίνησε από ένα tweet έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην αγαπημένη μας Γερμανία.
Την χρονιά που μας πέρασε, μια κοπέλα στο twitter κάλεσε όσους την ακολουθούν ''να φανταστούν πώς θα ήταν αν οι άντρες σιχαίνονταν τον βιασμό όσο σιχαίνονται και την περίοδο μιας γυναίκας''.

 
Η ατάκα αυτή έκανε την Γερμανίδα καλλιτέχνιδα Elonë, να εμπνευστεί και να ξεκινήσει μια τρόπον τινά διαδήλωση, αρκετά διαφορετική όμως από τις υπόλοιπες. Η δική της οπτική γράφτηκε και τυπώθηκε σε αυτοκόλλητα, τα οποία κόλλησε πάνω σε σερβιετάκια τα οποία στη συνέχεια τοποθέτησε σε περίπου 40 σημεία στην πόλη της, το Karlsruhe.
Τα μηνύματα που βλέπει κανείς στα σερβιετάκια είναι εκτός από το tweet που ενέπνευσε την ενέργεια αυτή και φράσεις όπως ''οι βιαστές βιάζουν ανθρώπους όχι ρούχα'', ''δικό μου το αιδοίο, δική μου η επιλογή'' και ''δε με λένε ''μωρό''''.
Η κίνησή της αυτή έχει βρει τεράστια ανταπόκριση στο διαδίκτυο και η Elonë καλεί τν κόσμο να κάνει το ίδιο, και να τραβήξει φωτογραφίες δείχνοντας τη στήριξή του με το hashtag #padsagainstsexism.
Φυσικά υπήρξαν και αντιδράσεις και μηνύματα μίσους για την κίνηση αυτή της καλλιτέχνιδος. Για την ακρίβεια υπήρξαν άνθρωποι που υποστήριξαν πως ''ξοδεύει άδικα χρήσιμες σερβιέτες τις οποίες θα μπορούσε να δώσει σε άστεγες γυναίκες αντ' αυτού''. Η ίδια δε φαίνεται να πτοείται ιδιαίτερα ''Φεμινισμός για μένα σημαίνει ισότητα. Δε διαβάζω όλα όσα γράφονται online, επειδή δεν το κάνω όλο αυτό για τη φήμη και τη δόξα, απλά θέλω να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο και να γνωστοποιήσω ότι ο σεξισμός είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά''.
 ladylike.gr
Μετέφεραν ασύρματα ηλεκτρική ενέργεια!
Μια επαναστατική και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία παρουσίασαν Ιάπωνες επιστήμονες: κατάφεραν να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια ασύρματα, μέσω του αέρα, χωρίς καλώδια.
Αν και η απόσταση ήταν μικρή (55 μέτρα) και η ισχύς του ρεύματος επίσης μικρή (1,8 κιλοβάτ), πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον, μεταξύ άλλων την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας για την παραγωγή ηλεκτρισμού στο διάστημα και την ασύρματη μετάδοσή της στη Γη.
Οι επιστήμονες της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χρησιμοποίησαν μικροκύματα για να κάνουν, από ένα πομπό σε ένα δέκτη, μετάδοση ρεύματος αρκετού για να ζεστάνει μια κατσαρόλα.
"Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατάφερε να στείλει σχεδόν δύο κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μικροκυμάτων σε ένα μικρό στόχο, χρησιμοποιώντας μια συσκευή ελέγχου μεγάλης κατευθυντικότητας", δήλωσε εκπρόσωπος της JAXA, η οποία εδώ και χρόνια εργάζεται για τη δημιουργία διαστημικών σταθμών παραγωγής ρεύματος.
Η διαστημική παραγωγή ηλεκτρισμού έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραγωγή στη Γη, κυρίως ότι είναι πάντα διαθέσιμη, ανεξαρτήτως καιρού ή ώρας. Αν και οι δορυφόροι, καθώς και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, την οποία μετατρέπουν σε ηλεκτρική για τις ανάγκες τους, η ασύρματη μετάδοση αυτού του ρεύματος στη Γη, ώστε να το χρησιμοποιούν ευρέως οι άνθρωποι, παραμένει επιστημονική φαντασία.
Όμως οι ιάπωνες επιστήμονες επιμένουν πως είναι θέμα χρόνου κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό. Η JAXA οραματίζεται ένα δίκτυο δορυφόρων με ηλιακούς συλλέκτες και αντένες, σε ύψος περίπου 36.000 χλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη μας, που θα συλλέγουν το φως του Ήλιου, θα το μετατρέπουν σε ρεύμα και τελικά θα το "διακτινίζουν" στο έδαφος.
Όμως, όπως είπε ο εκπρόσωπος της JAXA, μπορεί να περάσουν δεκαετίες, έως ότου υπάρξει πρακτική εφαρμογή της φιλόδοξης τεχνολογίας. Εκτίμησε ότι αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, θα συμβεί στη δεκαετία του 2040.
Αν και η όλη ιδέα είχε ξεπηδήσει στους επιστημονικούς κύκλους των ΗΠΑ στη δεκαετία του ’60, ήταν η Ιαπωνία αυτή που πήρε ζεστά το ζήτημα, επειδή η νησιωτική χώρα εξαρτάται σε ανησυχητικό βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, με συνέπεια να προσπαθεί εναγωνίως να αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια - έστω και εξ ουρανού. Το σοβαρό πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011 έκανε την ανάγκη ακόμη πιο επείγουσα, καθώς έδειξε ότι η πυρηνική ενέργεια, στην οποία είχε ″ποντάρει″ η χώρα, δεν έχει αμελητέους κινδύνους.
news.gr
Κορμός με πορτοκάλι
Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5): 1 - Πολύ εύκολη

Υλικά
Για 4-6 άτομα
Χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1 συσκευασία γεμιστά μπισκότα σοκολάτας ή της επιλογής σας ψιλοκομμένα
1 1/2 κουταλιά της σούπας άνθος αραβοσίτου
1 βανίλια
2 κουταλιές της σούπας μαλακή μαργαρίνη
5 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
100 γραμμάρια φουντούκια
Νερό
Εκτέλεση
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαργαρίνη, ενώ σε ένα φλιτζάνι βάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού και μετά συμπληρώνουμε όσο χρειάζεται με νερό.
Προσθέτουμε στη λιωμένη μαργαρίνη το νερό με το χυμό, τη ζάχαρη, το κακάο, τη βανίλια, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τέλος το άνθος αραβοσίτου.
Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς. Παράλληλα, σπάμε τα γεμιστά μπισκότα και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα σας σε μια λαδόκολλα και σχηματίζουμε τον κορμό για να τον βάλουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr
Αλέφαντος:
Έχει καταντήσει αηδία να βλέπουμε ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο. Θα το ξαναπώ, είναι μεγάλη γκάφα του Κοντονή αυτό που έχει γίνει, να κάνουν τα επεισόδια ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, να είναι το Καραϊσκάκη σωστό, αλλά να τιμωρείται ο κόσμος του Ολυμπιακού! Και γενικώς να τιμωρούνται οι σωστοί φίλαθλοι όλων των ομάδων.

Έχουμε πληρώσει διαρκείας και μας απαγορεύουν να πάμε στο γήπεδο ενώ δεν φταίμε! Ξενέρωτο ποδόσφαιρο βλέπουμε, ξενερώνει και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής όταν μπαίνει σε γήπεδο νεκροταφείο. Είναι δράμα.

Ο Ολυμπιακός στο α΄ ημίχρονο δεν ήταν καλός. Αργό ποδόσφαιρο, προβλήματα, δεν είχε ανάπτυξη, δεν είχε ταχύτητα, δεν είχε αλλαγή θέσεων.

Ο Χάρα δεν είναι καλός χειριστής της μπάλας, είναι δύσκολος με την μπάλα στα πόδια, αδυνατεί να πάρει την μπάλα και να μπει μέσα. Ο Αφελάι ήταν τύποις ακραίος, όλο να κάνει το δεκάρι θέλει. Μόνο ο Ντοσεβί υπήρχε να κάνει κάποια μπασίματα, έχει και ταχύτητα.

Λάθη η ομάδα στις μεταβιβάσεις, έχουμε πρόβλημα στο κέντρο, πολλά λάθη τέτοια έγιναν και με την ΑΕΚ. Στο β΄ ημίχρονο πάντως ο Ολυμπιακός ανέβηκε. Όχι όμως πολλά πράγματα, τα δύο γκολ ήταν η ουσία.

Δεν πείθει ο Ολυμπιακός, δεν παίζει καλή μπάλα. Όχι ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι, ο Ολυμπιακός θα πάρει και το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα. Όμως Ολυμπιακός είσαι, παίξε μπάλα. Έχεις πολύ καλύτερους παίκτες από την Ξάνθη.

Έλα μωρέ με τη διαφημισμένη Ξάνθη. Δεν επιτρέπεται να σε κρατάνε κύριε Ολυμπιακέ στόπερ όπως ο Παπάζογλου με τον Καρυπίδη! Ο Παπαστεργιανός στα χαφ, αν είναι δυνατόν. Ποια Ξάνθη, σοβαρά μιλάτε; Από έναν καλό Ολυμπιακό 4 γκολ έπρεπε να φάει στο Καραϊσκάκη.

Όμως δεν είναι αυτός μεγάλος προπονητής… Εγώ τον στήριξα για τον πανηγυρισμό του στο ΟΑΚΑ, όπως γουστάρει θα πανηγυρίζει, ήταν ανθρώπινο να πανηγυρίσει έτσι με γκολ στο τελευταίο λεπτό. Αλλά δεν είναι μεγάλος προπονητής.

Είδα ένα μεγάλο προπονητή την ίδια μέρα, στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τότεναμ. Ο Φαν Χάαλ την πάει για δεύτερη τη Γιουνάιτεντ, πλησίασε πολύ τη Σίτι. Με 3-5-2 ο Φαν Χάαλ αλλά δεν είναι το σύστημα το θέμα μου, είναι η τακτική του να περάσει πολλούς παίκτες να πατάνε περιοχή.

Στο α΄ ημίχρονο ήταν πανδαισία η Μάντσεστερ και έριξε 3-0 στην Τότεναμ από το πρώτο μισάωρο. Προσέξτε παίκτες που πατούσαν περιοχή. Προσέξτε πόσοι επιθετικογενείς μέσα! Με τους 3 πίσω, Σμόλινγκ, Τζόουνς, Μπλιντ και με έναν κόφτη μόνο, τον Κάρικ, έχουμε και λέμε: Τους εξτρέμ Βαλέντσια και Γιανκ τους έχει κάνει να παίρνουν όλη την πλευρά από πίσω προς τα μπρος. Ο Φελαϊνί ανεβασμένος από πέρσι, ανέβαινε ψηλά και έβγαινε μπροστά, έβαλε και ωραίο γκολ έτσι. Ο Ρούνεϊ κυνηγός. Ο Ερέρα πίσω του. Και δεξιά έβαλε τον Μάτα που είναι μπαλαδόρος. Πόσοι παίκτες έβγαιναν μπροστά! Τη διαλύσανε την Τότεναμ σε 30 λεπτά. Ωραίο ποδόσφαιρο. Εδώ βλέπουμε αργό ποδόσφαιρο, πάσα, πάσα, πάσα, βαρετό πράγμα.

Με ρωτάει ο Σινάνογλου πώς βλέπω τον Βαρουφάκη. Αφήστε τον ήσυχο, μην τον χτυπάτε. Ζηλεύετε; Ασχολήθηκαν με τη φωτογράφηση που έκανε για γαλλικό έντυπο και τον τσακίσανε επειδή φωτογραφήθηκε με τη γυναίκα του στο σπίτι του. Σιγά το τραπέζι με τα φαγητά! Εγώ είδα ένα τραπέζι απλό με μια σαλάτα, ψωμί και 2 ψάρια. Σιγά τα ψάρια, ο κάθε Έλληνας μπορεί να αγοράσει δύο ψάρια, σήμερα παίρνεις τσιπούρες με 7 ευρώ το κιλό. Όσο και το κρέας δηλαδή.

Και να σας πω, μπορεί να έδωσε και ένα μήνυμα στους Γερμανούς με αυτήν τη φωτογράφηση. Ήταν σαν να έλεγε στον Σόιμπλε, σε αυτόν τον κακό άνθρωπο (φαίνεται ο κακός άνθρωπος από τα μάτια), ήταν σαν να του έλεγε: "Ούτε αγχωμένος είμαι, ούτε μας φοβίζεις. Είμαστε Έλληνες, μεσόγειοι, δεν πεινάμε, δεν είμαστε ζητιάνοι. Και ήλιο έχουμε και ψάρια άφθονα έχουμε στις θάλασσές μας, καλά θα περνάμε όσο και αν σκυλιάσεις. Δεν θα μας πεις εσύ τι θα κάνουμε και πως θα ζούμε, άντε γ… Και αν μας απειλείς με το ευρώ, δεν σε φοβόμαστε".

Και στον Σουλτς ωραία τα είπε ο Καμμένος. Τι δουλειά έχει ο Γερμανός να λέει στον Τσίπρα με ποιον θα φτιάξει ο Έλληνας πρωθυπουργός κυβέρνηση. Καλά του είπε ο Καμμένος ότι έχει ύποπτο παρελθόν με οπλικά συστήματα ο Σουλτς και ήταν βαρύ αυτό γιατί είναι υπουργός άμυνας και ξέρει πλέον τι γινόταν με τους εξοπλισμούς…

Καλά το χειρίστηκε ο Τσίπρας και με τις πολεμικές αποζημιώσεις, με το κατοχικό δίκαιο. Πού ήταν οι άλλες κυβερνήσεις τόσα χρόνια να ζητήσουνε τα δίκαια της Ελλάδας; Εγώ δεν ψήφισα Τσίπρα αλλά όταν κάνουν τους Γερμανούς να βγάζουν αφρούς από το στόμα, το χαίρομαι. Είχαν συνηθίσει να βρίσκουν πολιτικούς εδώ που έτρωγαν σφαλιάρες. Ο κόσμος πείναγε εδώ και αυτοί ήταν αγκαλιές με τους γερμανούς οι οποίοι μας τιμωρούσαν και μας έστελναν στη φτώχεια και στην ανεργία.
sportdog.gr


Το νευρωνικό «αποτύπωμα» του έρωτα και της ρομαντικής αγάπης ισχυρίζονται ότι εντόπισαν Κινέζοι ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ερωτευμένων.
Δεν αποκλείουν, μάλιστα, ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα τεστ που θα δίνει αντικειμενική απάντηση στο αν κάποιος πράγματι είναι ερωτευμένος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιαοτσού Ζανγκ του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χεφέϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Frontiers in Human Neuroscience», πραγματοποίησαν εγκεφαλική απεικόνιση, με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε 100 άνδρες και γυναίκες, που είτε δήλωσαν ερωτευμένοι, είτε πρόσφατα είχαν χωρίσει, είτε ποτέ δεν είχαν ερωτευτεί.
Οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν κοινά «ίχνη» στους εγκεφάλους των ερωτευμένων (οι οποίοι κλήθηκαν να βλέπουν στο εργαστήριο φωτογραφίες των αγαπημένων τους την ώρα της εγκεφαλικής απεικόνισης), τα οποία τους έκαναν να ξεχωρίζουν από τους εγκεφάλους των υπολοίπων εθελοντών που δεν ήταν ερωτευμένοι.
Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες «είδαν» με ποιο τρόπο το συναίσθημα του έρωτα επηρεάζει και αλλάζει τον εγκέφαλο.
Όπως διαπίστωσαν, όταν κανείς ερωτεύεται, τότε συμβαίνουν ορατές αλλαγές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, στην ανταμοιβή, στην υποκίνηση, στην κοινωνική λειτουργικότητα κ.α.
Μία συγκεκριμένη περιοχή - ο κερκοφόρος πυρήνας - ενεργοποιείται, όταν κανείς χωρίζει.
«Η μελέτη μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις για τις αλλαγές που σχετίζονται με τον έρωτα στην υποκείμενη αρχιτεκτονική του εγκεφάλου. Τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στους νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς της ρομαντικής αγάπης», δήλωσε ο Σιαοτσού Ζανγκ.
Όπως ανέφεραν οι κινέζοι επιστήμονες, στο μέλλον ανοίγεται η δυνατότητα για την εφαρμογή μιας μεθόδου εγκεφαλικής διάγνωσης του έρωτα, κάτι που πάντως δεν ακούγεται και πολύ ρομαντικό…
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ζώντας σε ένα περιβάλλον αρκετά τοξικό, όπου ακόμα και πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να αποδειχθούν τοξικές, η αποτοξίνωση παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά όσον αφορά το συκώτι. Ο λόγος είναι ότι το συκώτι αποτελεί τον μεγαλύτερο αδένα του οργανισμού, χωρίς τον οποίο ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει, αφού επιτελεί πλήθος λειτουργιών:
  • Καθαρίζει το αίμα από βλαβερές ουσίες (τοξίνες, φάρμακα, αλκοόλ κ.λπ)
  • Αποθηκεύει βιταμίνες και σίδηρο
  • Μετατρέπει τα αποθηκευμένα σάκχαρα σε σάκχαρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν το σάκχαρο του οργανισμού πέσει κάτω του φυσιολογικού
  • Παράγει χολή, ουσία απαραίτητη για την πέψη τροφών
  • Διασπά την αιμογλοβίνη, όπως επίσης την ινσουλίνη και άλλες ορμόνες
  • Καταστρέφει τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια
Επειδή το συκώτι πραγματοποιεί τόσες ζωτικές λειτουργίες, είναι πολύ εύκολο να νοσήσει και τότε καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν θα λειτουργεί σωστά στον οργανισμό. Καταναλώνοντας κάποιες τροφές, όμως, που το βοηθούν, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την υγεία του.
Παντζάρια και καρότα: Τα καρότα είναι πλούσια σε γλουταθειόνη, μια πρωτεΐνη που βοηθάει στην αποτοξίνωση του συκωτιού, ενώ και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη. Η κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της λειτουργίας του συκωτιού.
Ντομάτες: Περιέχουν υψηλά ποσοστά γλουταθειόνης και εκτός από το συκώτι προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού και των πνευμόνων χάρη στο λυκοπένιο.

Γκρέιπφρουτ: Άλλη μια πηγή της «καθαριστικής» για το συκώτι γλουταθειόνης. Το γκρέιπφρουτ είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, αυξάνοντας την παραγωγή των ενζύμων αποτοξίνωσης του συκωτιού και τη φυσική διαδικασία καθαρισμού του.
Σπανάκι: Το ωμό σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή γλουταθειόνης, «ξυπνώντας» τα καθαριστικά ένζυμα του συκωτιού.
Λεμόνι και lime: Και τα δυο τους περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενεργοποιεί το συκώτι και βοηθά στη μετατροπή τοξικών ουσιών σε ουσίες που μπορούν να απορροφηθούν από το νερό.
Λάχανο: Οι ισοθειοκυανάτες (ITCs) οι οποίες δημιουργούνται από τις γλυκοσινολάτες του λάχανου παράγουν τα αποτοξινωτικά ένζυμα που βοηθούν στο να αποδιώξετε τις τοξίνες.
Κουρκουμάς: Είναι το αγαπημένο μπαχαρικό του ήπατος, καθώς βοηθά τα ένζυμα που δραστηριοποιούνται κατά των καρκινογόνων ουσιών που προέρχονται από τη διατροφή.

Καρύδια: Μια ακόμη εξαιρετική πηγή γλουταθειόνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και του αμινοξέος αργινίνη, τα καρύδια υποστηρίζουν τις φυσικές διαδικασίες καθαρισμού του συκωτιού.
Μήλα: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πεκτίνη και άλλα χημικά απαραίτητα για τον καθαρισμό και την απελευθέρωση των τοξινών από το πεπτικό σύστημα. Τα μήλα, μάλιστα, διευκολύνουν το συκώτι να χειριστεί το φορτίο τοξινών κατά τη διάρκεια της διαδικασία καθαρισμού.
Λαχανάκια Βρυξελλών: Με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκοσινολάτη και άλλες ουσίες, «πιέζει» το συκώτι να απελευθερώσει ένζυμα που μπλοκάρουν τη ζημιά που προκαλούν διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Σκόρδο: Οι ενώσεις θείου του ενεργοποιούν τα ένζυμα που διώχνουν τις τοξίνες μακριά, ενώ έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε αλισίνη και σελήνιο, 2 φυσικά συστατικά που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Η χλωροφύλλη τους απορροφά τις περιβαλλοντικές τοξίνες και αυξάνει την παραγωγή χολής, εξουδετερώνοντας βαρέα μέταλλα, χημικά και μικροβιοκτόνα, χαμηλώνοντας το «φορτίο» του συκωτιού.
Σπαράγγια: Ως φυσικά διουρητικά, τα σπαράγγια βοηθούν στη διαδικασία καθαρισμού και μοιράζουν το φορτίο τοξινών του συκωτιού και των νεφρών.
Πράσινο τσάι: Με την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, το πράσινο τσάι βοηθάει στη λειτουργία του συκωτιού.
Ελαιόλαδο: Μαζί με τα έλαια λιναρόσπορου και κάνναβης, το ελαιόλαδο υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος, παρέχοντας στον οργανισμό την υγρή βάση για να απορροφήσει τις τοξίνες.
clickatlife.gr

Με ξέφρενο ρυθμό 500% συνεχίζεται η αύξηση της μετανάστευσης Eλλήνων γιατρών και μάλιστα με προορισμό τη Γερμανία. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος Eλλήνων γιατρών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, όπου ζουν και εργάζονται ήδη 1.800 έλληνες γιατροί.
Η ονομασία του είναι «Γένεσις, Ένωση Ελλήνων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας» και έρχεται όχι μόνο για να βοηθήσει τους έλληνες γιατρούς που επιθυμούν να μεταναστεύσουν , αλλά και για να προσφέρει φιλανθρωπικό έργο με δωρεές σε ελληνικά ιδρύματα.
«Εγώ αν και γνώριζα άψογα τη γλώσσα, ήρθα και στη Γερμανία και χρειάστηκα μεγάλη βοήθεια. Η γραφειοκρατία και εδώ είναι μεγάλη και δεν είναι καθόλου εύκολη η ορολογία που έχουν στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά ούτε και να βρεις σπίτι», αναφέρει ο Αλέξης Θεοδώρου, γραμματέας του πρώτου συλλόγου ελλήνων γιατρών στη Γερμανία και ειδικευόμενος γενικός χειρουργός.
Παράλληλα, ο Λεωνίδας Καραπάνος , ειδικευόμενος γιατρός στην ουρολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολωνίας, βρίσκεται ήδη τέσσερα χρόνια στη Γερμανία. Τα πολλά χρόνια αναμονής για να κάνει ένας γιατρός ειδικότητα στην Ελλάδα, τον οδήγησαν στην απόφαση να φύγει. Η γλώσσα ήταν η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετώπισε μαζί με τον «καταθλιπτικό» καιρό. Με την πάροδο όμως του χρόνου τα προβλήματα της γλώσσας αμβλύνθηκαν και τι καλό επίπεδο ζωής αντιστάθμισε τον γκρίζο ουρανό.
Έφθασαν τους 3.500
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2013, οι Eλληνες γιατροί στη Γερμανία είναι 2.847.Με τα στοιχεία όμως που διαθέτει ο νεοϊδρυθείς ιατρικός σύλλογος, τους τελευταίους μήνες έχουν καταφθάσει από την Ελλάδα στη Γερμανία τουλάχιστον ακόμη 600 έλληνες γιατροί ανεβάζοντας τον αριθμό σε 3.500. Περίπου δηλαδή όσους έχει η Βρετανία, η οποία αποτελεί ιστορικά τον πρώτο τόπο επιλογής ελλήνων επιστημόνων. Μάλιστα, για να εξυπηρετούνται οι έλληνες γιατροί στη Βρετανία έχουν ιδρυθεί τα τελευταία 20 χρόνια τέσσερις ιατρικοί σύλλογοι.
Πηγή: ΝΕΑ

Στη δημοσιότητα πρόκειται να δοθεί σήμερα για διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με το οποίο επανέρχονται οι απολυθέντες και αποκαθίστανται οι «διαθέσιμοι» δημόσιοι υπάλληλοι του Δημοσίου, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης των 6.000 επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr το σχέδιο νόμου που έχει τίτλο «Αποκατάσταση αδικιών – Επαναφορά προσωπικού – Κινητικότητα», περιλαμβάνει τρία μέρη: α) «Εκδημοκρατισμός και εξορθολογισμός της διοίκησης», β) «Δικαιώματα πολιτών – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας – Ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και γ) «Άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης».
Αναφορικά με τους διαθέσιμους και απολυμένους, ο προγραμματισμός, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, είναι να επιστρέψουν στο Δημόσιο 45 ημέρες από την ψήφιση του νομοσχέδιου που αναμένεται να γίνει λίγο πριν το Πάσχα, δηλαδή εντός Μαΐου. Παράλληλα με το νομοσχέδιο επανασυστηνονται κλάδοι και ειδικότητες που είχαν καταργηθεί όπως αυτή των σχολικών φυλάκων αλλά και  η Δημοτική Αστυνομία.
Όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, η διαδικασία δεν θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ  αλλά με μία τριμελής Επιτροπή του υπουργείου.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι διαταξεις που αφορούν την άρση των μνημονιακών νόμων για τα πειθαρχικά.
Αναλυτικά τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου (σε παλαιότερη εκδοχή του η οποία όμως έχει λίγες αλλαγές σε σχέση με τη νεότερη) είναι τα εξής:  

Άρθρο 20 Πεδίο εφαρμογής
  1. Στις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου εμπίπτουν μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι:
α) των οποίων έχει λυθεί η υπαλληλική σχέση κατόπιν λήξης της διαθεσιμότητας, ή οι οποίοι μετά την έκδοση οριστικών πινάκων δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν μετά την ανάληψη αυτής και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου,
β) οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας βάσει του ν.4172/2013 και του ν.4250/2014, ακόμη και εάν έχει παρέλθει ο χρόνος της διαθεσιμότητας χωρίς να έχει λυθεί η υπαλληλική τους σχέση,
γ) οι οποίοι τελούν σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ.67 παρ.4 του ν.4316/2014,
δ) οι οποίοι, αφού τέθηκαν σε διαθεσιμότητα κατόπιν κατάργησης της θέσης τους, υπηρετούν βάσει δικαστικής απόφασης με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων,
ε) οι οποίοι ανήκαν οργανικά σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., τα οποία καταργήθηκαν με τις διατάξεις του ν.4250/2014 και
στ) οι οποίοι τέθηκαν σε εργασιακή εφεδρεία δυνάμει των διατάξεων  των παρ.6 και 7 του άρθρου 34 του ν.4024/2011.
  1. Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου δεν εμπίπτουν υπάλληλοι των οποίων η υπαλληλική σχέση λύθηκε κατόπιν υποβολής αίτησης παραίτησης και υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση.

Άρθρο 21 Διαδικασία προσδιορισμού και πλήρωσης θέσεων μέσω εθελοντικής κινητικότητας
  1. Ο αρμόδιος Υπουργός ή τα όργανα διοίκησης των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου υποβάλλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ειδικώς αιτιολογημένα αιτήματα, ως προς τις ανάγκες του φορέα σε προσωπικό, τον αριθμό του απαιτούμενου προσωπικού κατά κλάδους και ειδικότητες και τους λόγους για τους οποίους ανέκυψαν οι σχετικές ανάγκες, για ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών τους που δύνανται να καλυφθούν από τους υπαλλήλους που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου.
  1. Το σύνολο των αιτημάτων που υποβάλλονται από τους φορείς και τις υπηρεσίες διαβιβάζονται στην Τριμελή Επιτροπή του άρθρου 22 του παρόντος, προκειμένου η Τριμελής Επιτροπή εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις ανάγκες για προσωπικό που δύνανται να καλυφθούν από υπαλλήλους που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου.
  1. Κατόπιν της ανωτέρω γνωμοδότησης της Τριμελούς Επιτροπής, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκδίδει Πρόσκληση, με την τεχνική υποστήριξη του ΑΣΕΠ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ως άνω Πρόσκληση καθορίζονται οι θέσεις που θα καλυφθούν ανά φορέα, περιφερειακή ενότητα, κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα προσωπικού, τα τυπικά προσόντα και τυχόν ειδικά ή πρόσθετα προσόντα που απαιτούνται για τους κλάδους ή ειδικότητες στις οποίες πρόκειται να μεταταχθούν/μεταφερθούν. Οι φορείς στους οποίους υπάγονταν οργανικά υποχρεούνται να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους υπαλλήλους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος.
  1. Με την Πρόσκληση ορίζεται αποκλειστική προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από τη δημοσίευσή της, εντός της οποίας οι υποψήφιοι υποβάλλουν Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση καθορίζοντας τη σειρά προτίμησης των φορέων στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν/μεταφερθούν σε ειδικό προς το σκοπό αυτό έντυπο, το οποίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται ηλεκτρονικά αμελλητί στη Διεύθυνση Διοικητικού της υπηρεσίας στην οποία ανήκει ή ανήκε οργανικά ο υπάλληλος, ή σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, στη Διεύθυνση/Τμήμα Εποπτείας του οικείου Υπουργείου και κοινοποιείται στην Τριμελή Επιτροπή του άρθρου 22 του παρόντος. Η καθ’ ύλην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού, όπου ανήκει ή ανήκε οργανικά ο υπάλληλος, ή σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, στη Διεύθυνση/Τμήμα Εποπτείας του οικείου Υπουργείου ελέγχει τα όσα υπευθύνως δήλωσε ο υποψήφιος βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο προσωπικό του μητρώο και τηρούνται στο αρχείο της υπηρεσίας και εκείνων που συνυποβάλλει με την Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωσή του, και ακολούθως προβαίνει σε αποτύπωση (καταγραφή) των προσόντων των υποψηφίων. Σε περίπτωση αναντιστοιχίας των όσων υπευθύνως δηλώνει ο υποψήφιος στην αίτηση με όσα τηρούνται στο προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου και στο αρχείο της υπηρεσίας, η αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού, αφού προηγουμένως καλεί τον υποψήφιο για την προσκόμιση των επιπλέον εκείνων στοιχείων που υπευθύνως δηλώνει ότι κατέχει, εντός προθεσμίας δέκα ημερών. Εάν προκύψει μετά τον έλεγχο ανακρίβεια της δήλωσης, η αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού γνωστοποιεί το γεγονός αυτό στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αμελλητί. Άλλως η αίτηση θεωρείται ακριβής.
  1. Η Τριμελής Επιτροπή παραλαμβάνει τις αιτήσεις των υποψηφίων και αποφασίζει αιτιολογημένα εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την πάροδο της δεκαήμερης προθεσμίας της προηγούμενης παραγράφου για τη μοριοδότηση των υποψηφίων και την κατάταξή τους σε φθίνουσα σειρά, σύμφωνα με τη μοριοδότηση και την τυχόν υποβληθείσα αίτηση προτίμησης, σε προσωρινούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης, οι οποίοι αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και στο διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.
  1. Η κατάταξη των υποψηφίων γίνεται κατόπιν μοριοδότησης κριτηρίων σχετικών με τα τυπικά τους προσόντα, το χρόνο υπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση, την ομοεδρικότητα φορέα προέλευσης – φορέα υποδοχής και τη συνυπαγωγή φορέα προέλευσης – φορέα υποδοχής στο ίδιο Υπουργείο. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν ιδίως στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, στον προσδιορισμό και τη βαθμολόγηση των μοριοδοτούμενων κριτηρίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.
  1. Κατά των πινάκων της παρ. 5 του παρόντος άρθρου δύναται να ασκηθεί ένσταση εντός πέντε (5) ημερών από την επόμενη της ανάρτησης στο διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ. Με την ένσταση μπορεί να προβληθούν μόνο νομικές αιτιάσεις σχετικές με τη βαθμολόγηση των κριτηρίων της Υπουργικής Απόφασης της παρ. 6. Οι ενστάσεις εξετάζονται από το αρμόδιο Τμήμα του ΑΣΕΠ εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής τους Μετά την εξέταση των ενστάσεων το ΑΣΕΠ καταρτίζει: α) οριστικό πίνακα κατάταξης υποψηφίων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα και β) οριστικό πίνακα διάθεσης υποψηφίων ανά φορέα υποδοχής, κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα και τους διαβιβάζει στην αρμόδια Τριμελή Επιτροπή. Η Τριμελής Επιτροπή εκδίδει τους οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης των υπαλλήλων, οι οποίοι αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του ΑΣΕΠ. Η πράξη μετάταξης/μεταφοράς των υπαλλήλων εκδίδεται από το φορέα υποδοχής και δημοσιεύεται στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  1. Το ΑΣΕΠ έχει την αρμοδιότητα διενέργειας αυτεπάγγελτου ελέγχου νομιμότητας της ως άνω διαδικασίας.

Άρθρο 22 Τριμελής Επιτροπή Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
  1. Στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης συστήνεται Τριμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ως Πρόεδρο, και τους δύο (2) Προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως μέλη.
Τον Πρόεδρο της Επιτροπής σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνει ένας (1) εκ των δύο Προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ως αναπληρωματικά μέλη ορίζονται δύο (2) Προϊστάμενοι Διεύθυνσης του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Εισηγητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ορίζονται τρεις (3) Προϊστάμενοι Τμήματος του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Γραμματείς ορίζονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
  1. Αρμοδιότητα της Τριμελούς Επιτροπής είναι:
α) Η επεξεργασία των αιτημάτων των φορέων για ενίσχυση με προσωπικό των Υπηρεσιών και η γνωμοδότηση σχετικά με τις ανάγκες σε προσωπικό που δύνανται να καλυφθούν από τους υπαλλήλους που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου.
β) Η μοριοδότηση των υπαλλήλων βάσει των αιτήσεών τους και των βεβαιώσεων των αρμόδιων Διευθύνσεων Προσωπικού/Διοικητικού.
γ) Η έκδοση προσωρινών και οριστικών πινάκων κατάταξης και διάθεσης

Άρθρο 23 Επαναφορά προσωπικού
  1. Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος και έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, παρατείνεται μέχρι και την ανάληψη υπηρεσίας στο φορέα στον οποίο μετατάσσονται, μεταφέρονται ή τοποθετούνται βάσει των διατάξεων του παρόντος.
  1. α) Υπάλληλοι, για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες διάθεσης μετατάσσονται/ μεταφέρονται υποχρεωτικά σε θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν βάσει των οριστικών πινάκων διάθεσης, εκτός από το προσωπικό του άρθρου 25 του παρόντος, επί του οποίου εφαρμόζονται οι ειδικές ρυθμίσεις του άρθρου αυτού.
β) Ειδικά το προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του οποίου οι ειδικότητες κατά κλάδο και κατηγορία καταργήθηκαν με το άρθρο 82 του ν. 4172/2013 και εξαιρέθηκε από τη διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013 και του ν. 4250/2014, όπως και όσοι από το προσωπικό αυτό τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις, δυνάμει οριστικών πινάκων, δύναται να επανέλθει στις θέσεις που κατείχε και επανασυστήνονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του παρόντος, εφόσον υποβάλει την προβλεπόμενη από την παρ. 2 του άρθρου αυτού αίτηση. Η πράξη κατάταξης των υπαλλήλων αυτών κοινοποιείται στην υπηρεσία στην οποία είχαν τοποθετηθεί, για να λάβει γνώση.
  1. Υπάλληλοι, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε προσωρινούς ή τελικούς πίνακες διάθεσης των Ανακοινώσεων του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, επανέρχονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στο Υπουργείο που υπάγονταν οργανικά και τίθενται στη διάθεση του οικείου Υπουργού, εκτός εάν δηλώσουν με αίτησή τους που υποβάλλεται στη Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού του φορέα υποδοχής, εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, ότι επιθυμούν να μεταταχθούν/μεταφερθούν στις θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν βάσει των πινάκων αυτών.
  1. Υπάλληλοι, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης της της παραγράφου 2 του παρόντος, καθώς και υπάλληλοι, οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη/μεταφορά και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 20, επανέρχονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στο Υπουργείο που υπάγονταν οργανικά και τίθενται στη διάθεση του οικείου Υπουργού, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα βάσει του ν.4172/2013. Στις περιπτώσεις υπαλλήλων που υπηρετούσαν σε κλάδους οι οποίοι έχουν συνολικά καταργηθεί, οι εν λόγω υπάλληλοι επανέρχονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις υφιστάμενων κλάδων, ανάλογα με την ειδικότητα τους. Για το προσωπικό του άρθρου 25 εφαρμόζονται οι ειδικές ρυθμίσεις αυτού.
  1. Υπάλληλοι, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες διάθεσης της ως άνω Πρόσκλησης ή δεν υπέβαλαν αίτηση σε αυτή και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου, εφόσον υπάγονταν οργανικά σε φορείς που καταργήθηκαν, επανέρχονται στα Υπουργεία που επόπτευαν τους καταργηθέντες φορείς, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα ή την κατάργηση της σύμβασης εργασίας τους βάσει του ν.4250/2014.
  1. Για την επαναφορά του προσωπικού των παρ. 3, 4, 5 και 6 του παρόντος άρθρου εκδίδεται πράξη του οικείου Υπουργού.
Άρθρο 24 Επανασύσταση καταργηθέντων κλάδων και ειδικοτήτων και κατάταξη προσωπικού
  1. α) Οι ειδικότητες και κλάδοι του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που καταργήθηκαν με το άρθρο 82 του ν. 4172/2013 επανασυστήνονται αυτοδίκαια από τη δημοσίευση του παρόντος, όπως και το σύνολο των κατεχόμενων από το προσωπικό αυτό οργανικών θέσεων.
β) Επανασυστήνονται επίσης οι ειδικότητες και κλάδοι, όπως και το σύνολο των οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων που καταργήθηκαν κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013.
γ) Επανασυστήνεται η ειδικότητα των Σχολικών Φυλάκων, όπως και οι θέσεις σχολικών φυλάκων που καταργήθηκαν δυνάμει του άρθρου 80 του ν. 4172/2013.
  1. Το προσωπικό της προηγούμενης παραγράφου, δύναται να επανέλθει στις θέσεις τις οποίες κατείχε πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή πριν λήξει η υπαλληλική του σχέση, εφόσον καταθέσει αίτηση που υποβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού του φορέα που υπηρετούσε. Οι υπάλληλοι αυτοί κατατάσσονται με πράξη του οικείου οργάνου διοίκησης στις ως άνω θέσεις με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα βάσει του ν.4172/2013.
  1. Οι θέσεις κλάδου ΥΕ στις οποίες έχουν τοποθετηθεί υπάλληλοι της ειδικότητας των Σχολικών Φυλάκων κλάδου ΔΕ δυνάμει οριστικών πινάκων μετατρέπονται αυτοδίκαια σε προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ΔΕ της ίδιας ειδικότητας.

Άρθρο 25 Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας
  1. α) Καταργούνται στην Ελληνική Αστυνομία οι θέσεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών που είχαν συσταθεί με την υπ’ αριθμ. 6000/2/5250/8-π΄ από 12.12.2014 απόφαση του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α. (ΦΕΚ Β΄ 3595) και επανασυστήνονται αυτοδίκαια οι αντίστοιχες θέσεις και κλάδοι ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας, που είχαν καταργηθεί με την παρ. 1 του άρθρου 81 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167).
β) Οι υπάλληλοι που κατείχαν τις οργανικές θέσεις του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνουν αυτοδίκαια τις υπό κρίση επανασυσταθείσες θέσεις, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα, εφόσον καταθέσουν αίτηση που υποβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού του οικείου Δήμου. Σχετική διαπιστωτική πράξη εκδίδεται  από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο του οικείου Δήμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
γ) Υπάλληλοι, πρώην δημοτικοί αστυνομικοί οποιουδήποτε κλάδου, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 20 και δεν περιλαμβάνονται στο προσωπικό του εδαφίου (α), είτε διότι δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη/μεταφορά, είτε διότι δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης της της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του παρόντος, επανέρχονται με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο στις θέσεις που κατείχαν πριν από τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και οι οποίες επανασυστήνονται αυτοδίκαια με τον παρόντα νόμο, εφόσον καταθέσουν αίτηση που υποβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού του οικείου Δήμου.
Σχετική διαπιστωτική πράξη εκδίδεται  από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο του οικείου Δήμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα.
  1. Οι αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στην Ελληνική Αστυνομία με την παρ. 4 του άρθρου 81 του ν. 4172/2013, ασκούνται εκ νέου από τις Υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας των Δήμων, όπως αυτές είχαν συσταθεί με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτών, δυνάμει του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που ίσχυε μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4172/2013.
  1. Μετά τη συμπλήρωση δέκα ετών συνολικής υπηρεσίας στην Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας ενός ή περισσοτέρων Δήμων επιτρέπεται η μετάταξή του άλλους κλάδους ή η ανάθεση άλλων καθηκόντων, σύμφωνα με τα γενικώς οριζόμενα στο ν.3584/2007 όπως ισχύει κάθε φορά. Για τους υπαλλήλους της παρ. 1 του παρόντος ο υπολογισμός της δεκαετίας ξεκινά από την αρχική πρόσληψη τους ή μετάταξη τους σε Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας, χωρίς να υπολογίζεται το χρονικό διάστημα που διανύθηκε από 23 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου.
  1. Επιτρέπεται η μετάταξη στους κλάδους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας σε υπαλλήλους του ν. 3584/2007 μετά από ειδική εκπαίδευση, στην οποία επιτρέπεται να συμμετάσχουν, μετά από αίτηση τους, υπάλληλοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία έναρξης της εκπαίδευσης. Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και των κατά περίπτωση αρμόδιων Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ορίζονται οι προϋποθέσεις αποδοχής υπαλλήλων στην εκπαίδευση που προβλέπεται στην παράγραφο αυτή, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή, ο τόπος, η διάρκεια, το αντικείμενο της εκπαίδευσης, οι προϋποθέσεις για την επιτυχή περάτωση και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτομέρεια για την εκπαίδευση αυτή.
  1. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και των κατά περίπτωση αρμόδιων Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου αυτού.
  1. Για το έτος 2015 οι δαπάνες που σχετίζονται με τη μισθοδοσία και την ασφαλιστική κάλυψη των υπαλλήλων του άρθρου αυτού και αυτών της περίπτωσης γ της παραγράφου 1 του άρθρου 26 θα γίνουν διά μεταφοράς των σχετικών πιστώσεων στους αντίστοιχους ΚΑΕ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Άρθρο 26 Διορισμός επιτυχόντων ΑΣΕΠ
  1. Οι επιτυχόντες σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού του Α.Σ.Ε.Π. και των φορέων των οποίων οι πίνακες έχουν ελεγχθεί από το Α.Σ.Ε.Π., οι οποίοι περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων που δημοσιεύτηκαν μετά την 1.1.2009, δύνανται να διατεθούν για διορισμό, με την διαδικασία του άρθρου 21 του παρόντος, βάσει της μοριοδότησης της παρ. 2 του άρθρου αυτού, εφόσον δεν έχουν διοριστεί βάσει του πίνακα διοριστέων στον οποίο περιλαμβάνονται.
  1. Η κατάταξη των υποψηφίων γίνεται, κατόπιν μοριοδότησης με αντικειμενικά κριτήρια που αφορούν ιδίως τον χρόνο έκδοσης του πίνακα επιλογής τακτικού προσωπικού του Α.Σ.Ε.Π. στον οποίο ανήκουν, την ομοεδρικότητα του φορέα του εν λόγω πίνακα και του φορέα υποδοχής καθώς και τη συνυπαγωγή φορέα προέλευσης – φορέα υποδοχής στο ίδιο Υπουργείο. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν  ιδίως στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, στον προσδιορισμό των μοριοδοτούμενων κριτηρίων, στη διαδικασία μοριοδότησης, στον αριθμό των μορίων που αντιστοιχεί στα επιμέρους κριτήρια καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνονται υπόψη οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια τα οποία θα προσδιοριστούν με την ως άνω απόφαση.  Για την εν λόγω διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το αρχείο-μητρώο του άρθρου 17.
  1. Οι επιτυχόντες της παραγράφου 1 δύνανται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε διαφορετική κατηγορία/κλάδο/ειδικότητα προσωπικού από αυτή στην οποία περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες διοριστέων ή διοριστέων ή στην απόφαση του Τμήματος του ΑΣΕΠ με την οποία διατέθηκαν προς διορισμό σε αντικατάσταση – αναπλήρωση αρχικώς διορισθέντων. Προϋπόθεση για την αίτηση συμμετοχής σε ανώτερη κατηγορία είναι ο απαιτούμενος τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί μετά τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων ή την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής ως άνω απόφασης του Τμήματος του ΑΣΕΠ. Στη ρύθμιση αυτή και με τις ίδιες προϋποθέσεις υπάγονται και όσοι έχουν διατεθεί προς διορισμό σε αντικατάσταση – αναπλήρωση αρχικώς διορισθέντων, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Α.Σ.Ε.Π. που εκδόθηκε μετά την 1.1.2009.
  1. Επιτυχόντες, οι οποίοι δεν υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη νέα διαδικασία πλήρωσης θέσεων, καθώς και όσοι δεν διοριστούν βάσει της διαδικασίας αυτής, διορίζονται σταδιακά, βάσει σειράς επιτυχίας, με τη βαθμολογία, με την οποία είχαν ενταχθεί στον πίνακα διοριστέων, στις αρχικές θέσεις διορισμού τους, μέχρι τις 31.12.2016. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης δεν ισχύει το κώλυμα της παρ. 17 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 2839/2000 (Α 196).»
  1. Η παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3833/2010 (Α 40), όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση της από την παρ. 4 του άρθρου 51 του ν. 4250/2014 καταργείται. Τυχόν εκκρεμείς διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 51 του ν. 4250/2014, για τις οποίες έχει εκδοθεί σχετική προκήρυξη πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, ολοκληρώνονται βάσει των ισχυουσών κατά το χρόνο έκδοσης της προκήρυξης διατάξεων.
Παράλληλα με το νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου επιλύονται «ζητήματα εκδημοκρατισμού» στο Δημόσιο με την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων των προηγούμενων κυβερνήσεων:
Αλλαγες στα Πειθαρχικά
Συγκεκριμένα:
  • Καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική αργία για πειθαρχικά αδικήματα, η οποία θα μετατραπεί σε δυνητική, καθώς και αυτή που αφορά την πειθαρχική δίωξη για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά». Η τελευταία θα παραμείνει με ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποκλείουν την συνδικαλιστική ή κοινωνική δράση.
  • Ανακαλούνται όλες οι διώξεις που έγιναν με τις προηγούμενες διατάξεις και η υποχρεωτική αργία που επιβλήθηκε, εκτός από ποινικά αδικήματα που επισείουν την ποινή της απόλυσης.
  • Τα τριμελή δευτεροβάθμια πειθαρχικά γίνονται πενταμελή με προσθήκη αιρετών που θα προκύψουν από τα εν λειτουργία υπηρεσιακά.
  • Καταργείται η δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης απεργών.
  • Δημιουργείται ο θεσμός των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων σε δευτεροβάθμιο επίπεδο για θεσμικά ζητήματα και σε τριτοβάθμιο για οικονομικά. Θα υπάρχει η δυνατότητα διαιτησίας μέσω του ΟΜΕΔ.
Εκδόθηκε Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 110 θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ Α. Ε.

Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει στις 15 Απριλίου 2015 και λήγει στις 29 Απριλίου 2015.

Η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:

ΑΣΕΠ
Αίτηση για την Προκήρυξη 1Κ/2015
Τ.Θ. 14308
Αθήνα Τ.Κ. 11510

αναγράφοντας στο φάκελο την αντίστοιχη κατηγορία εκπαίδευσης (ΠΕ ή ΤΕ), θέσεις της οποίας διεκδικούν.

Η προθεσμία αποστολής της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά λήγει με την πάροδο της 4ης Μαΐου 2015, ημέρας Δευτέρας.

http://www.aftodioikisi.gr 


Είκοσι τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του, το δημοφιλές ελληνικό hip-hop/low bap συγκρότημα των Active Member ανακοίνωσε το τέλος του.
Ο B. D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης) με ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα των Active Member στο Facebook έβαλε  τελεία στη μακρά πορεία της μπάντας - ορόσημο.

Η ανακοίνωση

Το τέλος είναι η μαγεία
Πάντα ήλπιζα ότι αυτή η στιγμή θα μας έβρισκε στα καλύτερά μας κι ευτυχώς έτσι κι έγινε. Ο «φύλακας άγγελος» που έχουμε τραγουδήσει τόσες φορές μαζί σας, μας είχε στο νου του ακόμα μια φορά. Σήμερα λοιπόν έφτασε η στιγμή να σας ανακοινώσουμε ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στη ζωή μας, οι Active Member, έφτασε κοντά στο τέλος του.

Όπως είχαμε πει πολλά χρόνια πριν «θα τελειώσουμε όταν γουστάρουμε εμείς, μπράβο της παρακμής». Ο μαγικός κύκλος αυτής της σπουδαίας ιστορίας έφτασε στον επίλογό της. Μας έχουν μείνει 235 μέρες ακόμα για να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες μας που είναι οι εξής:
1. Ένας τελευταίος κύκλος συναυλιών που αρχίζει από την Αθήνα στις 4/4 και θα ολοκληρωθεί στις 7/11 πάλι στην Αθήνα. Μέχρι τότε θα προσπαθήσουμε να περάσουμε από κάθε μέρος που κουβαλάμε όμορφες μνήμες και 2. Ένα τελευταίο δίσκο, σε μια έκδοση ανάλογη της περίστασης.

Περισσότερες πληροφορίες από 5/4. Μετά λοιπόν από τις 7/11 ο B. D. Foxmoor και η Sadahzinia θα στρέψουν τη προσοχή τους στα προσωπικά τους project και σε άλλα δημιουργικά πράγματα. Μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.
Περάσαμε μαζί 23 πανέμορφα και δημιουργικά χρόνια και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.
Κρατείστε ότι «το τέλος είναι η μαγεία». Έχουμε μέρες ακόμα για να γράψουμε μαζί τον κατάλληλο επίλογο.

Με πραγματική αγάπη και σεβασμό
Active Μember

naftemporiki.gr
Τη λήψη δανείου, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, με στόχο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα JESSICA, για την υλοποίηση του έργου “Προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων”, ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με την υλοποίηση του έργου, θα διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων (εύκολη συλλογή και διαλογή στην πηγή, βέλτιστες δυνατές συνθήκες υγιεινής, αναβάθμιση της αστικής εικόνας κλπ). Παράλληλα, θα επιτευχθεί δραστική μείωση του κόστους αποκομιδής των απορριμμάτων με την εγκατάσταση υπόγειων συστημάτων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων.

Επίσης, εγκρίθηκε το κανονιστικό πλαίσιο για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων ως προς την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων. Οι νέες ρυθμίσεις για τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων και τη χορήγηση των σχετικών αδειών, έχουν ως στόχο την προστασία του δημόσιου χώρου, την ευταξία και της λειτουργικότητα της πόλης.

Στον κανονισμό προσδιορίζονται με ακρίβεια το ποσοστό του κοινόχρηστου χώρου που μπορεί να παραχωρηθεί και η έκταση που πρέπει να παραμείνει ελεύθερη. Αντίστοιχα, υπάρχει πρόβλεψη ώστε να παραμένει ελεύθερη η όδευση τυφλών, η ράμπα ΑμΕΑ, ο χώρος μπροστά από διάβαση και γύρω από κάδους απορριμμάτων, κυτία οργανισμών κοινής ωφέλειας, προσδιορίζεται ελάχιστη απόσταση από φωτεινό σηματοδότη, ενώ ορίζεται ότι πρέπει να παραμένουν ελεύθερα και χωρίς καμία παρέμβαση δέντρα – δενδροδόχοι, παρτέρια και λοιπά σημεία φύτευσης.

http://www.aftodioikisi.gr 
Δημόσιο: Σε 45 μέρες επιστρέφουν απολυμένοι και διαθέσιμοι – Κινητικότητα για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

Μέσα στις επόμενες ημέρες έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που ανοίγει ξανά την πόρτα του Δημοσίου σε χιλιάδες υπαλλήλους που βρέθηκαν εκτός μέσω κατάργησης οργανισμών και διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος μέσα σε 45 ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής των απολυθέντων και διαθέσιμων υπαλλήλων.

Με το νέο νομοσχέδιο επιστρέφουν στο Δημόσιο:
Όσοι απολύθηκαν μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας
Όσοι απολύθηκαν μετά από κατάργηση των ΝΝΠΙΔ όπου υπηρετούσαν
Όσοι είναι σε διαθεσιμότητα και η περίοδος διαθεσιμότητας έληξε
Όσοι βρίσκονται ακόμη σε διαθεσιμότητα
Όσοι τέθηκαν σε εργασιακή εφεδρεία

Το ΑΣΕΠ και τριμελής επιτροπή θα κρίνουν τις ανάγκες των υπηρεσιών και αφού γνωμοδοτήσουν για τις θέσεις που υπάρχουν θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης απολυθέντων και διαθέσιμων.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει εντός 15 ημερών να δηλώσουν που θέλουν να τοποθετηθούν και στη συνέχεια μια τριμελής επιτροπή θα κρίνει αρχικά τους υπαλλήλους με βάση τα τυπικά προσόντα.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα βαθμολογηθούν τα τυπικά προσόντα θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει τα τυπικά προσόντα, τον χρόνο προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση, αλλά και την ομοεδρικότητα φορέα προέλευσης-φορέα υποδοχής όπως και την συνυπαγωγή φορέα προέλευσης-φορέα υπαγωγής στο ίδιο υπουργείο.

Σε μίνι κινητικότητα θα τεθούν και οι περίπου 6.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ οι οποίοι επίσης θα κριθούν με βάση τυπικά προσόντα που αφορούν κυρίως στον χρόνο έκδοσης του πίνακα επιλογής, την ομοεδρικότητα και τη συνυπαγωγή του φορέα προέλευσης και υποδοχής. Ουσιαστικά οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ αποδεσμεύονται από τον φορέα όπου έχουν πετύχει στον διαγωνισμό και μπορούν να επιλέξουν νέα θέση.
newsit.gr

Στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, η αντίληψη που έχει το ευρύ κοινό για τα λιπαρά είναι παρεξηγημένη. Αυτό συμβαίνει διότι θεωρείται ότι, για να ακολουθεί κάποιος υγιεινή διατροφή, χρειάζεται να απομακρύνει οτιδήποτε λιπαρό υπάρχει γύρω του. Δεν είναι όμως όλα τα λιπαρά τα ίδια.
Τα λιπαρά είναι συστατικά απαραίτητα και κάποια από αυτά είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, αφού:
  • Αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας.
  • Προμηθεύουν τον οργανισμό με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που δεν μπορεί ο ίδιος να συνθέσει (ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα), τα οποία εμπλέκονται σε δεκάδες μονοπάτια του μεταβολισμού.
  • Βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών Α, D, E και K.
  • Παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των κυττάρων και του νευρικού συστήματος.
  • Είναι απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.
Τα λιπαρά ανάλογα με την σύνθεσή τους χωρίζονται σε:
  • Μονοακόρεστα
  • Πολυακόρεστα
  • Κορεσμένα
  • Trans λιπαρά
Τα «καλά» λιπαρά είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα). Αυτά επιδρούν ευεργετικά στα επίπεδα της χοληστερόλης του οργανισμού εφόσον αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής μας, αφού βοηθούν έτσι στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), ενώ ταυτόχρονα δρουν δυναμωτικά για την «καλή» χοληστερίνη (HDL). Επίσης, στα καλά λιπαρά ανήκουν και τα Ω-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν τα παράγει από μόνος του. Τα «καλά» λιπαρά βρίσκονται στα οστρακοειδή και στα μικρότερα ψάρια, όπως οι σαρδέλες, οι μαρίδες, ο γαύρος, η αθερίνα, ο μπακαλιάρος, η ρέγκα και οι γαρίδες, αλλά και στα μεγαλύτερα, όπως ο κολιός, ο αστακός, το σκουμπρί, ο τόνος και ο σολομός. Επίσης, στις φυτικές μαργαρίνες, στο ελαιόλαδο και στις ελιές, στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς (κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια), στο σουσάμι και στο ταχίνι.
Τα «κακά» λιπαρά είναι τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά. Η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων αυτών των λιπαρών αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες αύξησης της χοληστερόλης και τον κύριο παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Αυτά βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το αγελαδινό/πρόβειο βούτυρο, το τυρί και το πλήρες σε λιπαρά γάλα. Επίσης, στο κατεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον, τα αλλαντικά και τα λουκάνικα, καθώς επίσης και στα λιπαρά κρέατα, όπως το βοδινό, το αρνί και το γουρουνόπουλο. Τέλος, τα λίπη αυτά βρίσκονται σε τηγανητά και έτοιμα τρόφιμα, όπως είναι τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, τα αρτοπαρασκευάσματα, τα έτοιμα σνακς ή τα γεύματα των fast food (ταχυφαγείων).
Ας δούμε λοιπόν πέντε τρόπους που βοηθούν στη μείωση των «κακών» λιπαρών στη διατροφή μας και συνάμα στην αύξηση των ακόρεστων.
Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και φυτικές μαργαρίνες, που φτιάχνονται ουσιαστικά από συνδυασμό φυτικών ελαίων αντί για αγελαδινό βούτυρο.

Περιορίστε την κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών μέσα στην εβδομάδα. Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, προτείνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μία φορά ανά 10 μέρες, ενώ το λευκό (κοτόπουλο), μία φορά την εβδομάδα. Όσον αφορά στα αλλαντικά και στα επεξεργασμένα κρέατα, καλό είναι να μην εντάσσονται στην καθημερινή σας διατροφή, διότι εκτός από «κακά» λιπαρά περιέχουν και αρκετό αλάτι, πλήθος συντηρητικών και άλλων πρόσθετων ουσιών.

Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών. Τα ψάρια είναι πηγή καλών λιπαρών οξέων και για αυτόν το λόγο συστήνεται η κατανάλωσή τους 2 φορές την εβδομάδα.

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ανάλατων ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής άλεσης. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού. Επίσης οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά εμποδίζουν την απορρόφηση των «κακών» λιπαρών από τον οργανισμό. Οι ξηροί καρποί με τη σειρά τους είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και ω-3 λιπαρών οξέων.

Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα. Το ελαιόλαδο αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από μονοακόρεστα λιπαρά. Ένα πολύ σημαντικό του χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αντέχει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς αυτό να γίνει αιτία αύξησης των τηγανητών φαγητών. Για ακόμη πιο θρεπτική μαγειρική, προσπαθήστε να υιοθετήσετε τη συνήθεια της προσθήκης του ελαιολάδου προς το τέλος του μαγειρέματος, έτσι ώστε να μην καταστρέφεται κανένα θρεπτικό του συστατικό.
boro.gr

Στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, άνοιξε το πρώτο δημόσιο WiFi Hotspot, χάρη στην πρωτοβουλία ενός Κουβανού καλλιτέχνη και την έγκριση των Αρχών της χώρας.

Ο καλλιτέχνης είναι ο γλύπτης και ζωγράφος Kchoο, ο οποίος αποφάσισε να βοηθήσει στον εκσυχρονισμό του πολιτιστικού κέντρου που διατηρεί για νέους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να συνδέονται δωρεάν στο Internet μέσω των laptops και smartphones τους.

Τον καλλιτέχνη βοήθησε ο πάροχος Etecsa, ενώ συναίνεσαν και οι Αρχές της Κούβας, καθώς εξακολουθεί να είναι αυστηρή η νομοθεσία σχετικά με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αναφέρει το BBC.

Εδώ, πρέπει να τονιστεί ότι το 5-25% των Κουβανών έχουν πρόσβαση στο Internet [όχι απαραίτητα γρήγορη σύνδεση], καθώς είναι μία υπερβολικά ακριβή υπηρεσία.

Τέλος, σε ένα net-cafe, η πρόσβαση στο Internet χρεώνεται $4,5/ώρα, όσο είναι περίπου ο μισθός μίας εβδομάδας για τον μέσο Κουβανό.

Πηγή: e-pcmag.gr

Το Facebook είναι το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες ενώ πολύ συχνά δημιουργούνται προβλήματα από τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις που ανεβαίνουν.
Σε ένα μακροσκελές blog post το Facebook εξηγεί τους νέους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούν οι χρήστες του προκειμένου να υπάρχει σεβασμός και σωστή συμπεριφορά μεταξύ των χρηστών. Οι ανανεωμένες οδηγίες αναφέρονται σε διάφορους τομείς ξεχωριστά.
Αρχικά, όπως αναφέρει το techblog.gr, σε ότι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει για την χρήση του πραγματικού ονόματος, το Facebook εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί το όνομα που γράφει η ταυτότητα, αλλά το όνομα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς το Facebook περιόρισε διάφορους λογαριασμούς των οποίων τα ονόματα δεν το έπεισαν ότι ήταν πραγματικά, με το πιο ηχηρό παράδειγμα οι να είναι οι λογαριασμοί των drag queens. Ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπου πραγματικά ονόματα όπως Shane Creepingbear και άλλα πολλά, τα οποία δεν αναγνωρίστηκαν ως πραγματικά.
Πέρα από την χρήση του ονόματος, το Facebook εξηγεί ότι δεν δέχεται την παρενόχληση άλλων χρηστών, αναρτήσεις που προάγουν την αυτοκτονία και τον αυτοτραυματισμό και απειλές για σωματική βία. Δεν δέχεται υποστήριξη υπέρ επικίνδυνων οργανισμών (όπως τρομοκρατικές οργανώσεις), εγκληματικές δραστηριότητες και σεξουαλική βία. Επιπλέον, θα σβήνει αναρτήσεις που προάγουν το μίσους προς τους υπόλοιπους χρήστες το οποίο προέρχεται λόγω διαφορετικής εθνικότητας, φυλής, σεξουαλικής προτίμησης κλπ. Όσον αφορά στο γυμνό ξεκαθαρίζει ότι απαγορεύεται η ανάρτηση φωτογραφιών που εστιάζει σε γυμνά οπίσθια και στήθος.
Το Facebook θα βασίζεται κυρίως σε καταγγελίες χρηστών για να προχωρά στην απαγόρευση οποιουδήποτε post. Στην περίπτωση που κάποιο post είναι προσβλητικό για μια συγκεκριμένη χώρα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα σβήνεται, αλλά μπορεί να μην προβάλλεται στην συγκεκριμένη περιοχή μόνο.
Της Άννας Κανδύλη

Συνολικό πρόστιμο 200.000 ευρώ υποχρεούται να καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών σε τέσσερις Ομοσπονδίες και Ενώσεις ενστόλων λόγω της μη συμμόρφωσης του προς τις τελεσίδικες και  αμετάκλητες αποφάσεις  της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές  τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών  όλων των Σωμάτων.

Η τριμελής Επιτροπή  Συμμόρφωσης του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο έλαβε συγκεκριμένα τέσσερις  αποφάσεις  για κάθε μία από τις τέσσερεις Ομοσπονδίες,  των ενστόλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ  τον Ιανουάριο του 2014 έκρινε ομόφωνα ότι οι ανδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.

Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ενστόλων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μη συμμόρφωσης της Κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το ανώτατο δικαστήριο απορρίπτοντας όλα τα κυβερνητικά επιχειρήματα,  έδωσε προθεσμία δύο μηνών για τη συμμόρφωση του Υπουργείου.

Παρά ταύτα το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε απόλυτα προς τις επίμαχες αποφάσεις  της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά με το νόμο 4307/2014 και σχετικές υπουργικές αποφάσεις πρόεβη σε μερική προσαρμογή ως προς τις αναδρομικές αυξήσεις σε βάθος χρόνου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Κατόπιν αυτών σήμερα η τριμελής Επιτροπή  Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 18 – 21/2015 αποφάσεις της επισημαίνει ότι με το νόμο 4307/2014 θεσπίζεται ιδιότυπο μισθολόγιο για τους ενστόλους.

Και αυτό γιατί αναπροσαρμοσμένες  αποδοχές είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1 Αυγούστου2012».

Κατά την άποψη της  επιτροπής του ΣτΕ οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

http://www.enikos.gr 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!