Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015


Δύο καινοτόμες ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες που στόχο έχει την ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο δημιούργησε το ινστιτούτο Πληροφορικής το οποίο είναι από τα έξι ερευνητικά ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα διάχυτης νοημοσύνης. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο διεπιστημονικό ερευνητικό σχέδιο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και επιδιώκει να αποτελέσει μία πλατφόρμα συνεργασίας για πρωτοποριακή έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν υλοποιηθεί «ευφυή» διαδραστικά συστήματα τα οποία έχουν σαν στόχο να συνενώσουν την πληροφορία με την εκπαίδευση και τη ψυχαγωγία, υποστηρίζοντας, με διαισθητικό και ποικιλόμορφο τρόπο, φιλική προς τον χρήστη αλληλεπίδραση.

Ήδη το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εγκατασταθεί

- Στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης . Πρόκειται για μια μόνιμη διαδραστική έκθεση με τίτλο: «Η Μακεδονία από τις ψηφίδες στα pixels». Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο δεν έχουν κρύψει των τον ενθουσιασμό τους.

- Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στο λιμάνι Ηρακλείου, στο αεροδρόμιο Χανίων και στο λιμάνι Σούδας, έχουν εγκατασταθεί συνολικά δώδεκα διαδραστικά συστήματα, στο πλαίσιο του έργου Creative Crete σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

- Στο Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, ένα κέντρο πληροφόρησης για τους επισκέπτες του Ηρακλείου, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2015, απέναντι από την Κρήνη Μοροζίνι. Ένα διαδραστικό γλυπτό, σύνθεση τεχνολογίας και τέχνης, διακοσμεί την μπροστινή του όψη.

- Στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ε. Κ. Βενιζέλος» έχουν εγκατασταθεί επτά διαδραστικά συστήματα του ΙΠ-ΙΤΕ.

Εικονικό δοκιμαστήριο ένδυσης

Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα του ινστιτούτου πληροφορικής, το οποίο δίνει ουσιαστικά την δυνατότητα στους καταναλωτές που επισκέπτονται ένα κατάστημα για να αγοράσουν ρούχα να τα προβάρουν πάνω τους χωρίς να μπαινοβγαίνουν στον δοκιμαστήριο.

Ουσιαστικά είναι ένας «εικονικός καθρέφτης» επαυξημένης πραγματικότητας, μέσω του οποίου οι πελάτες ενός καταστήματος μπορούν να φορέσουν στο είδωλό τους ποικίλα ρούχα και αξεσουάρ. Επιπλέον το σύστημα είναι αρκετά «ευφυές» ώστε να προτείνει στο χρήστη και συνδυασμούς που εκείνος μπορεί να μην έχει σκεφτεί και ενδεχομένως να του ταιριάζουν. Η αλληλεπίδραση των χρηστών με το σύστημα γίνεται με την χρήση χειρονομιών από απόσταση, επιτρέποντας τους με αυτόν τον τρόπο να βλέπουν τους εαυτούς τους να φορούν τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν σε πραγματικό χρόνο.

Το «Εικονικό Δοκιμαστήριο Ένδυσης» μπορεί να τοποθετηθεί τόσο μέσα στο χώρο των καταστημάτων αλλά ακόμα και πίσω από τη βιτρίνα τους, ώστε με αυτό τον τρόπο οι περαστικοί να δοκιμάζουν τα διαθέσιμα ρούχα και αξεσουάρ πριν ακόμα μπουν στο κατάστημα ή όταν το κατάστημα είναι κλειστό.

Επιπλέον, υποστηρίζεται η λειτουργία μιας εικονικής γκαρνταρόμπας στην οποία αποθηκεύονται οι «αγαπημένες» επιλογές ένδυσης του χρήστη, τους ώστε αφενός ο χρήστης να μπορεί να συγκρίνει εναλλακτικούς συνδυασμούς και αφετέρου να πραγματοποιείται η αγορά εύκολα, μιας και οι υπεύθυνοι του καταστήματος γνωρίζουν εξαρχής το χρώμα, το μέγεθος και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ρούχων που έχει επιλέξει ο χρήστης.

Ακόμα , το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών, οι οποίες μπορεί να δημοσιεύονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, κοινοποιώντας με τον τρόπο αυτό την εμπειρία των χρηστών με την εφαρμογή, αλλά και προωθώντας το ίδιο το εμπορικό κατάστημα και τις εταιρείες ρουχισμού που παρέχει προς πώληση.
Το «Εικονικό Δοκιμαστήριο Ένδυσης» που παρουσιάστηκε στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στην 80η ΔΕΘ είναι αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ-ΙΤΕ.
το ινστιτούτο Πληροφορικής το οποίο είναι από τα έξι ερευνητικά ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση για την αριστεία του. Από την ίδρυσή του το 1983 το ΙΠ-ΙΤΕ διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, αναπτύσσει εφαρμογές, παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι τεχνολογίες και οι εφαρμογές που αναπτύσσονται απευθύνονται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία, και επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τον άνθρωπο στην καθημερινή του ζωή, καθιστώντας τον υπολογιστή ένα φιλικό εργαλείο που σταδιακά ενσωματώνεται στο περιβάλλον αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα του
Τα ερευνητικά πεδία που καλύπτει το ΙΠ-ΙΤΕ είναι: Υπολογιστική Βιο-Ιατρική, Ηλεκτρονική Υγεία, Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI, Επεξεργασία Σήματος, Κατανεμημένα Υπολογιστικά Συστήματα, Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα, Πληροφοριακά Συστήματα και Πολιτισμική Πληροφορική, Αλληλεπίδραση Ανθρώπου – Υπολογιστή, Διάχυτη Νοημοσύνη και Έξυπνα Περιβάλλοντα.
real.gr

Ένα online τεστ που αξιολογεί την εβδομαδιαία διατροφή μας και υπολογίζει πόσο ασβέστιο περιέχει δημιούργησαν επιστήμονες από τον Διεθνή Οργανισμό Οστεοπόρωσης (IOF).

Το τεστ προορίζεται για άτομα κάθε ηλικίας και αρχίζει με τη συμπλήρωση τριών απλών ερωτημάτων για το φύλο, την ηλικία και το αν έχει ο χρήστης διαγνωστεί με οστεοπόρωση ή οστεοπενία (είναι πρόδρομος κατάσταση της οστεοπόρωσης).

Ακολουθεί ένας μακρύς κατάλογος τροφίμων, από τον οποίο πρέπει να διαλέξουμε αυτά που καταναλώνουμε κάθε εβδομάδα, αναφέροντας πόσες μερίδες τρώμε από το καθένα. Επειδή, όμως, κάθε τρόφιμο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποσότητα, πριν προστεθεί ένας αριθμός οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάξουν σε ποια ποσότητα αντιστοιχεί.

Με βάση τις απαντήσεις σε όλ' αυτά, το τεστ υπολογίζει πόσο ασβέστιο θα έπρεπε να καταναλώνουμε και πόσο προσλαμβάνουμε στην πραγματικότητα, ενώ παρέχει και συστάσεις για το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια.

Ο Υπολογιστής Πρόσληψης Ασβεστίου, όπως αποκαλείται, δημιουργήθηκε επ' ευκαιρία του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου των Συλλόγων Οστεοπόρωσης του IOF, το οποίο θα διεξαχθεί από αύριο Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 έως και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 στην Αθήνα, με την συμμετοχή περισσότερων από 35 συλλόγων ασθενών από όλο τον κόσμο.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», ο οποίος συνδιοργανώνει το συνέδριο με τον IOF, περίπου 22 εκατομμύρια γυναίκες και 5,5 εκατομμύρια άνδρες, ηλικίας 50-84 ετών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πάθουν οστεοπόρωση έως το 2025.

Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο περίπου 640.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφονται περίπου 86.000 νέα κατάγματα εξαιτίας της.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις πρόσληψης ασβεστίου, μικροί και μεγάλοι πρέπει να καταναλώνουν 700-1.300 mg ασβεστίου την ημέρα - η ακριβής ποσότητα παρουσιάζει διακυμάνσεις αναλόγως με το φύλο και την ηλικία.

Οι έφηβοι, καθώς επίσης και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι των οποίων η δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου είναι μειωμένη, έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο.

Πηγή: tanea.gr
Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει συνεργασία του κορυφαίου Έλληνα σταρ, Σάκη Ρουβά, και του συγκροτήματος Onirama.

Μάλιστα, θα κάνουν πρεμιέρα στα μέσα του Οκτωβρίου σε νυχτερινό μαγαζί στη περιοχή των "Σφαγείων".

Αξιοσημείωτο είναι ότι την τελευταία φορά που εμφανίστηκε live ο Σάκης Ρουβάς στη Θεσσαλονίκη ήταν τον Σεπτέμβρη του 2014, στη ΔΕΘ και στο πλαίσιο του The Ace Of Hearts Tour, προσελκύοντας 30.000 θεατές -ρεκόρ προσέλευσης.

Αυτή την περίοδο, οι Onirama περιοδεύουν στην Αμερική, μαζί με την  Έλλη Κοκκίνου.

Αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Σάκης Ρουβάς και οι Onirama θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους και στην Αθήνα. Το μαγαζί όπου θα εμφανίζονται ανακαινίζεται, ώστε να είναι έτοιμο και ιδανικό για τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες.

http://thesout.gr


Μια πιο «προσβάσιμη» Αθήνα υποσχέθηκε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης. Συγκεκριμένα, για τη δυσκολία πρόσβασης στο άλσος Παγκρατίου ο...
δήμαρχος Γ. Καμίνης διευκρίνισε ότι όπου υπάρχουν παράνομες μπάρες που δυσκολεύουν την πρόσβαση, ο δήμος τις ξηλώνει, ενώ για τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που επίσης δυσκολεύουν την πρόσβαση, σημείωσε ότι σε λίγο καιρό θα βγει ξανά η δημοτική αστυνομία στους δρόμους και θα δώσει λύση στο πρόβλημα των παρανόμως σταθμευμένων αυτοκινήτων.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία αυτό το Σαββατοκύριακο, λόγω του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2015-2016 είναι αφιερωμένος στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα». Ζήτημα διαχρονικό, πολυδιάστατο και οδυνηρά επίκαιρο, είτε αφορά στην ιδεολογία ή και στην πράξη. Εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με διαφορετική δυναμική. Μπορεί να αφορά στην πολιτική ιδεολογία, την κοινωνική οργάνωση, αλλά και την προσωπική στάση απέναντι σε οτιδήποτε είναι ξένο ή παρεκκλίνει από τις νόρμες και τα «καθεστώτα» κάθε εποχής.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού δίνεται η αφορμή να παρουσιαστεί ο ρόλος της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, με λιγότερο ή περισσότερο φανερό τρόπο. Ο σεβασμός των πεποιθήσεων του Άλλου, η αποδοχή του μη όμοιου και η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας είναι μια κατάκτηση που «τυπικά» και θεωρητικά έχει ήδη επιτευχθεί τουλάχιστον από την εποχή του Διαφωτισμού. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

Η ανεκτικότητα αντανακλά την ιδανικά δημοκρατική κοινωνία, ενώ η βία την αντίσταση σε αυτό το ιδανικό. Η ευρωπαϊκή – και όχι μόνο – ιστορία βρίθει ατομικών και συλλογικών παραδειγμάτων, περισσότερο ή λιγότερο ακραίων με την απομόνωση έως και εξόντωση φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών ή κοινωνικών ομάδων να εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα μέσα στο χρόνο. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν για αυτό το Σαββατοκύριακο σε πάνω από 100 σημεία σε όλη την Ελλάδα φωτίζουν κάποια από αυτά.

http://www.thestival.gr 
To Android 6.0 Marshmallow αναμένεται να κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στις 5 Οκτωβρίου ως στοιχείο αναβάθμισης σε όλες τις συσκευές.

Στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένουμε να δούμε τις δύο Nexus συσκευές που ετοιμάζει η LG και η Huawei για λογαριασμό της Google. Και οι δύο συσκευές θα έχουν ως λειτουργικό σύστημα το Android 6.0 Marshmallow, προεγκατεστημένο, αλλά οι υπόλοιπες συσκευές που θα μπορούν να το δεχτούν ως update θα μπορούν να αναβαθμιστούν σε αυτό από την 5η Οκτωβρίου και έπειτα.

Τα Nexus 5 και Nexus 6 θα είναι, όπως είναι αναμενόμενο, οι πρώτες συσκευές που θα πάρουν το update σε Android 6.0. Σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες συσκευές.

Οι πληροφορίες για το πρόγραμμα των updates σε Android 6.0 προέρχεται από έναν πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στον Καναδά, την Talus, επομένως δεν βασίζεται σε κάποια επίσημη ανακοίνωση της Google, αλλά η ημερομηνία αυτή θεωρείται σχεδόν σίγουρη από διάφορες πηγές στο Διαδίκτυο.

Παραδοσιακά, οι κάτοχοι συσκευών Google Nexus είναι οι πρώτοι που δέχονται τις αναβαθμίσεις στο νέο λειτουργικό σύστημα. Το ενδιαφέρον των περισσότερων φίλων του Android είναι, πάντως, στραμμένο στην 29η Σεπτεμβρίου όπου θα εμφανιστούν οι συσκευές Nexus νέας γενιάς με το νέο λειτουργικό σύστημα της Google έτοιμο προς χρήση από την πρώτη τους ενεργοποίηση.

http://www.pestaola.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!