Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Μια κοπέλα πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει τον βιασμό της. Οι αστυνομικοί μετά από έρευνες πιάνουν τέσσερις πιθανούς υπόπτους, αναμεσά τους και ένας Πόντιος.
Τους πηγαίνουν στο τμήμα και φέρνουν την κοπέλα για αναγνώριση.
Της δείχνουν τον πρώτο και τη ρωτάνε αν αυτός είναι ο δράστης.
– Όχι, τους λέει η κοπέλα. Αυτός που με βίασε ήταν πιο ψηλός.
Tης δείχνουν τον δεύτερο.
– Ούτε αυτός είναι, λέει η κοπέλα. Αυτός που με βiασε ήταν πιο αδύνατος.
Της δείχνουν τον τρίτο ύποπτο.
– Ούτε αυτός, λέει η κοπέλα. Ο βiαστής μου δεν είχε ξανθά μαλλιά.
Στο τέλος της δείχνουν και τον Πόντιο.
Μόλις την βλέπει ο Πόντιος λέει στους αστυνομικούς :
– Ναι αυτή είναι!!!
Από την αναμέτρηση μεταξύ του Γκάρι Κασπάροφ και του...
Deep Blue, σχεδόν 20 χρόνια πριν, το σκάκι θεωρείται μια ιδιαίτερη «αρένα» αντιπαράθεσης μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, όσο ισχυροί και να έχουν γίνει οι υπολογιστές, η βασική αρχή των σκακιστικών προγραμμάτων είναι ίδια: «brute force», δηλαδή την εξέταση όλων των ενδεχομένων/ επιλογών μέχρι να βρεθεί η καλύτερη.

Οι άνθρωποι, πάντως, εξακολουθούν να «στέκονται» απέναντι στους ψηφιακούς σκακιστές, καθώς έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τις θέσεις στο σκάκι και να εξετάζουν μόνο τις πιο αποδοτικές επιλογές, μειώνοντας κατά πολύ το σύνολο των επιλογών.

Οι υπολογιστές γενικά δεν ήταν πολύ καλοί σε αυτό, αλλά αυτό αλλάζει χάρη στη δουλειά του Μάθιου Λάι στο Imperial College London, που δημιούργησε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης- Giraffe- το οποίο έμαθε μόνο του να παίζει σκάκι, αξιολογώντας θέσεις στα πρότυπα της ανθρώπινης σκέψης, με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα κλασικά σκακιστικά προγράμματα.

Σε ανθρώπινο επίπεδο, θεωρείται αντίστοιχης ικανότητες με έναν FIDE International Master- διάκριση που το εντάσσει στο 2,2% των παικτών των τουρνουά.

Το «κλειδί» είναι η τεχνολογία νευρικού δικτύου (neural network) που χρησιμοποιείται, η οποία ακολουθεί το «μοντέλο» του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ως εκ τούτου, είναι δυνατή η «εκπαίδευση» του συστήματος, μκε αποτέλεσμα το Giraffe να μπορεί να εντοπίζει «μοτίβα» στο σκάκι.

Ο Λάι συνεχίζει την εκπαίδευση του προγράμματος με ένα σετ δεδομένων από πραγματικές παρτίδες σκακιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγισή του προβλέπει την καλύτερη δυνατή κίνηση στο 46% των περιπτώσεων και βάζει την καλύτερη δυνατή κίνηση στις κορυφαίες τρεις επιλογές του στο 70% των περιπτώσεων- οπότε και δεν χρειάζεται να προβαίνει σε πάρα πολλές αναλύσεις, όπως ένα «συμβατικό» σκακιστικό πρόγραμμα.

Όπως σημειώνει ο Λάι, εν αντιθέσει με τα περισσότερα σημερινά σκακιστικά προγράμματα, η δύναμη του Giraffe δεν προκύπτει από τη δυνατότητα να βλέπει πολύ μακριά, αλλά από το να αξιολογεί «δύσκολες» θέσεις με ακρίβεια και να κατανοεί πολύπλοκες έννοιες που είναι έμφυτες στους ανθρώπους, αλλά ήταν «ξένες» προς τις μηχανές εδώ και πολύ καιρό.

Επόμενες σταθμός, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι το κινεζικό παιχνίδι του «Γκο».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ο σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν το βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Χιλής στοίχισαν τη ζωή σε 13 ανθρώπους, ενώ έξι ακόμη άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, 48 ώρες μετά την καταστροφή που έπληξε χιλιάδες ανθρώπους.

«Ο αριθμός των θανάτων έφθασε στους 13», δήλωσε ο Μαχμούντ Αλέγου, υφυπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (ONEMI) στο Σαντιάγο.

Εξάλλου έξι άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,3 βαθμών που σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη και το τσουνάμι που ακολούθησε. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 12 νεκρούς και πέντε αγνοούμενους.

Το νέο θύμα είναι ένας άνδρας η σορός του οποίου ανακαλύφθηκε από την αστυνομία σε μια ακρογιαλιά κοντά στο λιμάνι της πόλης Κοκίμπο, που πλημμύρισε από τα σεισμικά κύματα μετά τον ισχυρό σεισμό.

Σε αυτή την περιοχή, περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγο, καταγράφηκαν πάνω από 1.500 πληγέντες από τον σεισμό και το τσουνάμι, 262 κτίρια υπέστησαν ζημιές και πάνω από 24.000 οικογένειες δεν είχαν ηλεκτροδότηση μετά το σεισμό, τον έκτο ισχυρότερο στην ιστορία της Χιλής και τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως αυτή τη χρονιά.

Στην περιοχή της πόλης Κοκίμπο κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ επισκέφθηκε δύο φορές την περιφέρεια αυτή και συναντήθηκε με κατοίκους.

Τα κύματα έπληξαν πολλές παραθαλάσσιες πόλεις στις περιοχής της Κοκίμπο και του Βαλπαραΐσο.

Στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, ο σεισμός οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να βγουν τρομοκρατημένοι στους δρόμους. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Αργεντινής, ακόμη και στο Μπουένος Άιρες, 1.400 χιλιόμετρα από το επίκεντρό του.

http://www.enikos.gr 
Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τη χθεσινή έκρηξη βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα και ανατράπηκε σε δρόμο του Νοτίου Σουδάν την ώρα που πλήθος προσπαθούσε να αφαιρέσει το φορτίο του, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών.

Ο αρχικός απολογισμός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έκανε λόγο για 85 νεκρούς και 100 τραυματίες, όμως τοπικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της νύκτας πολλοί από τους τραυματίες υπέκυψαν στα βαριά εγκαύματα που είχαν υποστεί.

Στην περιοχή, από όπου περνά ο δρόμος που συνδέει τις πόλεις Τζούμπα και Μαρίντι, κυκλοφορεί πλήθος φορτηγών και βυτιοφόρων που περνούν μέσα από τα χωριά κινούμενα σε επικίνδυνους χωματόδρομους. Ελάχιστοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι υπάρχουν στο Νότιο Σουδάν, μία από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής.

Οι διαρροές στους πετρελαιαγωγούς και τα οδικά ατυχήματα με βυτιοφόρα προσελκύουν πλήθη ανθρώπων από τις αφρικανικές χώρες που σπεύδουν για να γεμίσουν μπιτόνια με καύσιμα.

Από τον Δεκέμβριο 2013 το Νότιο Σουδάν πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Η προεδρία της χώρας διευκρίνισε ότι η χθεσινή έκρηξη δεν συνδέεται με τις εχθροπραξίες του εμφυλίου πολέμου.

Τον Ιούλιο 2010, 292 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δημοκρατία του Κονγκό από την έκρηξη βυτιοφόρου με καύσιμα υπό ανάλογες συνθήκες. Τον Δεκέμβριο 2006, 284 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νιγηρία έπειτα από επιδρομή σε πετρελαιαγωγό στο Λάγκος, ενώ, έξι μήνες αργότερα, έκρηξη σε άλλον πετρελαιαγωγό είχε σκοτώσει 150 έως 200 ανθρώπους.

http://www.thestival.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!