Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015


Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την επανεμφάνιση του κακόβουλου λογισμικού «CryptoWall» στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο λογισμικό, που αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware, ενώ μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.

Ειδικότερα, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται – μεταδίδεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή «μολυσμένες» ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το «CryptoWall» εξαπλώνεται μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, «κλειδώνει» όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων, ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, κ.λπ.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει «μολυνθεί» από τον ιό, ενώ για να «ξεκλειδωθούν» τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom), διότι σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Το λογισμικό κυκλοφορεί στην 3η έκδοσή του από τον Ιανουάριο του 2015 παγκοσμίως και γίνεται ιδιαίτερη μνεία ότι τόσο για την τρέχουσα έκδοση, όσο και για την προηγούμενη (v2.0), ενώ υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις για την απομάκρυνση του ίδιου του κακόβουλου λογισμικού, δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος αποκρυπτογράφησης των αρχείων, λόγω της πολύ ισχυρής κρυπτογράφησης (2048-bit RSA key), που χρησιμοποιείται.

Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό έχει επιπλέον τη δυνατότητα να «αυτοδιαδίδεται» μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος, στο οποίο αποκτά πρόσβαση. Η δυνατότητα αυτή το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε εταιρικά δίκτυα, όπου η διάδοση μπορεί να είναι ραγδαία.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος «bitcoin» (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στο χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Οι χρήστες του διαδικτύου και ιδιαιτέρως οι διαχειριστές των εταιρικών δικτύων καλούνται να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές, καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα:
Οι χρήστες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία, η οποία δεν είναι γνωστή σε αυτούς.

Συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links).
Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή από «ιούς».

Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

Να δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση τους.

Ιδιαίτερη προσοχή στην τακτική και ασφαλή τήρηση αντιγράφων ασφαλείας συστήνεται στους διαχειριστές των εταιρικών δικτύων καθότι τα αντίγραφα αποτελούν το μόνο τρόπο επαναφοράς των αρχείων στο σύνολό τους.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 210-6476464 ή 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα iOS – Android: CYBERKID
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR.

Πηγή: techgear.gr
Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή επέβαλε το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε κατηγορούμενο για υπόθεση που αφορούσε αντίσταση και ελαφριά σωματική βλάβη σε βάρος Δημοτικού Αστυνομικού στα πλαίσια ελέγχου ρουτίνας για παράνομη στάθμευση. 


Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου, ο κατηγορούμενος, το όχημα του οποίου δεν έφερε πινακίδες, αλλά αυτοκόλλητα τύπου Velcro (σκρατς) ώστε αυτές να αφαιρούνται από τον ίδιο κατά βούληση, είχε σταθμεύσει παράνομα σε χώρο φορτοεκφόρτωσης επί της οδού Κούσκουρα. Σε τυπικό έλεγχο από κλιμάκιο δημοτικών αστυνομικών, αφού ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας, αρνήθηκε να δώσει τα προβλεπόμενα στοιχεία για την βεβαίωση της παράβασης. Στη συνεχεία, χρησιμοποίησε το όχημά του (μάρκας smart), ώστε να διαφύγει και να γλιτώσει τη βεβαίωση της παράβασης. Στην απόπειρα του αυτή χτύπησε και τραυμάτισε ελαφρά έναν από τους δημοτικούς αστυνομικούς. Όταν αντιλήφθηκε την άφιξη δικυκλιστών της Δημοτικής Αστυνομίας που έσπευσαν να συνδράμουν τους συναδέλφους τους, τράπηκε σε φυγή πεζός, καταφεύγοντας σε παρακείμενη πολυκατοικία επί της οδού Τσιμισκή αρ. 38. Με την ενημέρωση των αρμοδίων αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών ο κατηγορούμενος συνελήφθη από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και μεταφέρθηκε στο ΑΤ Λευκού Πύργου για τα περαιτέρω.

Η υπόθεση συνεχίστηκε στα δικαστήρια την Παρασκευή με τη διαδικασία του αυτοφώρου, τελικά όμως μετά από αίτημα αναβολής του συνηγόρου υπεράσπισης εκδικάστηκε το Σάββατο 17/10 αναγκάζοντας τον κατηγορούμενο να παραμείνει κρατούμενος για δύο ημέρες. 

Η έδρα έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο και για τα δύο αδικήματα επιβάλλοντας ως κύρια ποινή φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι επί του ακροατηρίου παραδέχθηκε επί της ουσίας την υπαιτιότητά του για το περιστατικό. Η αρτιότητα των καταθέσεων των εμπλεκομένων δημοτικών αστυνομικών, η σύννομη και σταθερή επαγγελματική τους στάση σε συνδυασμό με την άμεση επέμβαση των αστυνομικών και ποινικών αρχών διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ταχεία και ουσιαστική αντιμετώπιση του συμβάντος.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε μόλις τρεις βδομάδες λειτουργίας στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης, η Δημοτική Αστυνομία έχει βεβαιώσει πάνω από 6.500 παραβάσεις "αναγκάζοντας", με το έργο της, την πλειοψηφία των κατοίκων και επαγγελματιών του κέντρου της Θεσσαλονίκης να συνεργαστούν, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των Δημοτικών Αστυνομικών για βελτίωση της κατάστασης.

http://www.dimastin.gr 


Εντολή του εισαγγελέα να σχηματίζονται δικογραφίες για κατάληψη δρόμων σε βάρος οδηγών αρχικά για όσους σταθμεύουν στις λεωφορειολωρίδες.
Αρχικά στο επίκεντρο δικογραφιών θα βρεθούν οι οδηγοί που σταθμεύουν επί ώρες τα αυτοκίνητά τους ειδικά στις λεωφορειολωρίδες των κεντρικών δρόμων του ιστορικού κέντρου. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, μαζί με τη δικογραφία θα προχωράει και η απομάκρυνση του Ι.Χ. με γερανό της τροχαίας.
Μέχρι και με ποινές φυλάκισηςαπειλούνται οι οδηγοί αυτοκινήτων, οι οποίοι κατά… συνήθεια σταθμεύουν παράνομα και ουσιαστικά εγκαταλείπουν τα Ι.Χ. τους σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στη δημοτική αστυνομία, εκτός από τα πρόστιμα, να σχηματίζει για τέτοιες περιπτώσεις δικογραφίες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ του εισαγγελέα Πρωτοδικών, αρμόδιου για θέματα δημοτικής αστυνομίας Λάμπρου Τσόγκα και των υπευθύνων της υπηρεσίας του δήμου που επαναλειτουργεί, δόθηκαν οδηγίες για το σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος οδηγών. Η σύσκεψη αφορούσε τον πρώτο απολογισμό των μέτρων στο κέντρο και τα αποτελέσματα κρίθηκαν θετικά.
Πλέον οι δημοτικοί αστυνομικοί όταν διαπιστώνουν πως ένα αυτοκίνητο, για την παράνομη στάθμευση του οποίου βεβαίωσαν παράβαση, παραμένει επί ώρες στο ίδιο σημείο, θα κινούνται ποινικά σε βάρος του οδηγού. Δηλαδή θα υποβάλλουν μήνυση με βάση το άρθρο 34 (παράγραφος 12) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας περί “κατάληψης δρόμων”, που είναι πλημμέλημα και προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών, ενώ μαζί με τη μήνυση θα προσκομίζουν σχετικό φωτογραφικό υλικό.
“Υπάρχουν περιστατικά στα οποία οι οδηγοί βλέποντας το ροζ χαρτάκι της κλήσης στο παρμπρίζ τους δεν απομακρύνουν το αυτοκίνητο, αλλά χρησιμοποιούν τη θέση παράνομης στάθμευσης σαν πάρκινγκ, εξακολουθώντας να δημιουργούν πρόβλημα στο δρόμο”, έλεγαν στη “Μ” στελέχη της δημοτικής αστυνομίας. Αρχικά στο επίκεντρο τέτοιων δικογραφιών θα βρεθούν οι οδηγοί που σταθμεύουν επί ώρες τα αυτοκίνητά τους ειδικά στις λεωφορειολωρίδες των κεντρικών δρόμων του ιστορικού κέντρου. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, μαζί με τη δικογραφία θα προχωράει και η απομάκρυνση του Ι.Χ. με γερανό της τροχαίας.
Στη σύσκεψη που έγινε, η εικόνα η οποία δόθηκε στον εισαγγελέα από τις πρώτες μέρες
επαναδραστηριοποίησης της δημοτικής αστυνομίας και ειδικά των μέτρων που εφαρμόζονται για την παράνομη στάθμευση στο κέντρο είναι θετική. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου βεβαιώθηκαν σχεδόν 4.500 παραβάσεις στο κέντρο για παράνομη στάθμευση.
Οι κλήσεις των δημοτικών αστυνομικών αφορούσαν δώδεκα δρόμους του ιστορικού κέντρου και συγκεκριμένα τις οδούς Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Β. Όλγας, Αγγελάκη, Εθν. Άμυνας, Αλ. Σβώλου, Π. Μελά, Π.Π. Γερμανού, Ι. Δραγούμη, Βενιζέλου, Ερμού και Νίκης. Επίσης στα πρώτα συμπεράσματα που αναπτύχθηκαν ήταν ότι σε πολλά σημεία έχει αυξηθεί η ταχύτητα κίνησης των λεωφορείων του ΟΑΣΘ και ειδικά στην οδό Μητροπόλεως είχε αύξηση ποσοστού 8%, ενώ ο στόχος είναι να αυξηθεί κατά 20%.
Εκτός των παράνομων σταθμεύσεων, οι δημοτικοί αστυνομικοί ήδη άρχισαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μάλιστα στο διάστημα αυτό σφράγισαν επτά τα οποία λειτουργούσαν παράνομα, επανασφράγισαν ακόμη ένα, ενώ υπέβαλαν και δύο μηνύσεις για αντίστοιχους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Οι εντολές που δόθηκαν εκ νέου από τον εισαγγελέα είναι η συνέχιση της υπεραυστηρής επιτήρησης του κέντρου της πόλης, για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, προκειμένου να παγιωθεί μία κατάσταση ελέγχων για την αποτροπή άλλων τέτοιων περιστατικών.
Σε δεύτερη φάση το ενδιαφέρον θα εστιαστεί τόσο στο παρεμπόριο όσο κυρίως στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα και τις καταλήψεις πεζοδρομίων από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 
Πηγή: www.makthes.gr

Η ζωή των φίλων σας μπορεί να μοιάζει πιο ενδιαφέρουσα από τη δική σας στο Facebook, αλλά αυτό ίσως οφείλεται στο ότι την αναπαριστούν όπως θα ήθελαν να είναι, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Όπως έδειξε, οι δύο στους τρεις χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης «ποστάρουν» φωτογραφίες και ανακοινώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά έχουν ως αποκλειστικό σκοπό κάνουν τις ζωές τους να μοιάζουν πολύ πιο γεμάτες και ενδιαφέρουσες απ’ όσο στ’ αλήθεια είναι.

Μάλιστα για να κάνουν τις ζωές τους να φαίνονται ακόμα πιο λαμπερές, οι έξι στους δέκα νέους φτάνουν στο σημείο να δανείζονται αντικείμενα που εντάσσουν στις φωτογραφίες τους σαν να ήταν δικά τους.

Γιατί το κάνουν αυτό; Για περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων η απάντηση είναι απλή: πολλές αναρτήσεις εικόνων, κοινωνικών εξόδων και ταξιδιών γίνονται μόνο και μόνο για να προκαλέσουν αισθήματα ζήλειας σε συγκεκριμένους φίλους και συγγενείς τους.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας smartphone HTC, έδειξε επίσης ότι περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες κρίνουν τους συνομηλίκους τους με βάση όσα βλέπουν στα προφίλ τους στο FB, το Instagram και το Snapchat - και, φυσικά, προσπαθούν να μιμηθούν εκείνους τους οποίους θαυμάζουν.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Το πορνό, σύμφωνα με έρευνες, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.
Πάνω σε αυτό στηρίχθηκε η απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να βλέπουν ανενόχλητοι εικόνες και βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους διαλείμματος στη δουλειά κι έτσι δεν συντρέχει κανένας λόγος απόλυσής τους, αναφέρει η iefimerida.gr.
Η απόφαση, που πιθανόν χαροποίησε χιλιάδες εργαζόμενους του «ισχυρού» φύλου, αφορά την υπόθεση του Τζουζέπε Ζ -όπως έγινε γνωστός- ο οποίος απολύθηκε από το εργοστάσιο της Fiat όπου εργαζόταν όταν αποκαλύφθηκε το 2008 πως κατά τη διάρκεια του διαλείμματός του παρακολουθούσε βίντεο με πορνό στον φορητό υπολογιστή του.
Ο εργαζόμενος κατέφυγε αρχικά σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο και παρ’ όλο που ο δικαστής δεν είχε καμία απόδειξη ότι το «χόμπι» του άνδρα κατά το διάλειμμά του επηρέαζε την υπόλοιπη βάρδιά του στον χώρο εργασίας του, έκρινε πως νομίμως απολύθηκε.
Ο Τζουζέπε όμως έφτασε έως το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως «τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ανεπαρκή για να αποδείξουν ότι ο εργαζόμενος έβλεπε πορνό κατά τη διάρκεια της εργασίας του» και δεν υπήρχε κανένας λόγος απόλυσής του.

Αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι ο δραματικός ρυθμός της τήξης των πάγων στην Ανταρκτική ίσως θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα ολόκληρης της ηπείρου έως το 2100.

Εάν τα στρώματα των πάγων στην Ανταρκτική συνεχίσουν να λιώνουν και να καταρρέουν με αυτούς τους ρυθμούς, η στάθμη των ωκεανών μπορεί αυξηθεί έως και κατά 65 μέτρα, αναφέρει η έρευνα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Λουκ Τρούσελ και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν μια μελέτη για να εξετάσουν πώς η άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα επηρεάζει την τήξη των επιφανειακών πάγων στην Ανταρκτική, και αν οδηγεί τελικά σε αποσταθεροποίηση των παγετώνων.

Όταν λιώνουν οι πάγοι στην επιφάνεια, ο λιωμένος πάγος ρέει και φτάνει σε ρωγμές που αν διευρυνθούν αρκετά, τότε η δομή των παγετώνων θα καταρρεύσει.

«Αυτό έχει ήδη συμβεί σε περιοχές όπως η Ανταρκτική Χερσόνησος, όπου έχουμε παρατηρήσει αύξηση της θερμοκρασίας και απότομες καταρρεύσεις παγετώνων κατά τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο Τρούσελ.

Οι ερευνητές εξέτασαν δύο διαφορετικά σενάρια για την κλιματική αλλαγή. Το πρώτο προβλέπει τη συνεχή αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το δεύτερο συνυπολογίζει μια πιθανή μείωση των εκπομπών.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ερευνητές προβλέπουν ότι το λιώσιμο των επιφανειακών πάγων θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050, αφαιρώντας το φυσικό φράγμα που εμποδίζει τη ροή του πάγου από τους παγετώνες.

Μετά τα μέσα του αιώνα, οι προβλέψεις για κάθε σενάριο αποκλίνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στο πρώτο σενάριο, η τήξη θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς, και μπορεί τελικά να ξεπεράσει τους 600 γιγατόνους ετησίως μέχρι το 2100.

Το δεύτερο σενάριο είναι πιο θετικό και δεν προβλέπει μεγάλη αύξηση του ρυθμού τήξης μετά το 2050, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ μακριά από την επίτευξή του.

Ο Τρουσέλ επισημαίνει πως οι προβλέψεις του «δεν προλέγουν την ολική κατάρρευση των παγετώνων», καθώς εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το πώς θα ανταποκριθούν στις μελλοντικές συνέπειες της τήξης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!