Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019


Ένας βουλευτής, προερχόμενος από το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του στις οποίες φαίνεται να ανταλλάσσει μηνύματα με μια ιερόδουλη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου.
Ένας ουκρανικός ιστότοπος δημοσίευσε την Τετάρτη φωτογραφίες από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου του 48χρονου πρώην διπλωμάτη και νυν βουλευτή Μπογκντάν Γιαρεμένκο. Στα μηνύματα ο βουλευτής φαίνεται ότι ρωτάει πώς μπορεί να κλείσει ένα ραντεβού με τη γυναίκα. Στην απάντησή της, εκείνη αναφέρει τι είδους σεξουαλικές πράξεις δέχεται και πόσο κοστίζει: «100 δολάρια για μια ώρα, 150 δολάρια το δίωρο».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Ο βουλευτής αρχικά ισχυρίστηκε, με ανάρτησή του στο Facebook, ότι η υπόθεση ήταν «σκηνοθετημένη». Στη συνέχεια όμως διέγραψε αυτό το κείμενο και ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό και τα παιδιά τους, καθώς και από την κοινοβουλευτική ομάδα του και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία έχει το κόμμα του Ζελένσκι, του πρώην ηθοποιού που εξελέγη θριαμβευτικά στην προεδρία τον περασμένο Απρίλιο. Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να παραιτηθεί ο Γιαρεμενκο από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος θα συζητήσει το θέμα στη συνεδρίασή της εντός της εβδομάδας, ανέφερε ο επικεφαλής της, Νταβίντ Αραχαμία.


Η απίθανη ιστορία μιας γυναίκας της οποίας το πτώμα έμεινε μέσα στο διαμέρισμά της για 15 χρόνια επειδή κανείς δεν είχε καταλάβει πως πέθανε με αποτέλεσμα να γίνει μούμια.
Η γυναίκα που ζούσε στην Μαδρίτη, είχε φύγει από την ζωή πριν από 15 χρόνια και κανείς δεν την είχε θάψει.
Παρά το γεγονός πως ήταν η γειτόνισσα… «φάντασμα» – κυριολεκτικά και μεταφορικά-  κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί δεν την έβλεπε αφού πλήρωνε τα πάντα κανονικά, λογαριασμούς και κοινόχρηστα.
Έτσι, από εκεί πληρώνονταν όλοι οι λογαριασμοί αυτόματα.
Σύμφωνα με την elpais, η αστυνομία βρήκε το μουμιοποιημένο πτώμα της Ριβέρα μέσα στο διαμέρισμά της την περασμένη Τρίτη, μετά από αναφορά που κατατέθηκε από την ανιψιά της, η οποία είχε θυμηθεί τη θεία της μετά από πολλά χρόνια.
Πυροσβέστες μπήκαν μέσα από το μπαλκόνι καθώς κανείς δεν είχε κλειδιά, ενώ διαπιστώθηκε πως είχε πεθάνει από φυσικά αίτια ενώ έπαιζε πιάνο.
Έτσι λόγω των υγρών συνθηκών και του καλού εξαερισμού, το σώμα της είχε γίνει μούμια στη μπανιέρα.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, οι γιατροί δήλωσαν ότι ήταν νεκρή για 14-16 χρόνια.
Στα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της είχε ζήσει με έναν αρχιτέκτονα, τον Juan Molina Muñoz, έναν διαζευγμένο με παιδιά.
Κάποια χρονική περίοδο, η Molina ανέλαβε την διαχείριση του κτιρίου στο οποίο διέμεναν και ακολούθησαν προβλήματα, τα οποία απομόνωσαν το ζευγάρι από τους γείτονές τους.
Μετά το θάνατο του Μολίνς, η Ριβέρα έμεινε μόνη. Η μικρή επαφή που είχε με την οικογένειά της σταδιακά σταμάτησε. Ούτε μιλούσε με κανέναν στο κτίριο, όπου διέμενε.
Η τελευταία φορά που την είχαν δει όλοι ήταν τον Σεπτέμβριο του 2004.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι γείτονες είχαν πάει στο αστυνομικό τμήμα του Ciudad Lineal και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξαφάνισή της καθώς τους έκανε εντύπωση πως κανείς δεν έπαιρνε τα γράμματα από το γραμματοκιβώτιό της.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αξιωματικοί τους έδωσαν τον τηλεφωνικό αριθμό του αδερφού της, τον οποίο και κάλεσαν και τους είπε πως μάλλον είναι σε γηροκομείο.
Μάλιστα έγιναν κι άλλες προσπάθειες να την βρουν αλλά όλες έπεσαν στο κενό, μέχρι πριν λίγες μέρες που τελικά βρέθηκε στη μπανιέρα της.
Αυτό συνέβη επειδή κανείς δεν είχε δηλώσει τον θάνατο της με αποτέλεσμα να μπαίνει κανονικά στον λογαριασμό της η σύνταξή της.

Από την 1η Νοεμβρίου, και πρακτικά από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, τίθεται οριστικά και αμετάκλητα σε ισχύ ο ομοσπονδιακός νόμος για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία, τον οποίο είχαν υπερψηφίσει στις 2 Ιουλίου τέσσερα από τα πέντε κόμματα της πρόσφατα απελθούσας προηγούμενης Βουλής, έπειτα από πολυετείς συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
Την έναρξη ισχύος του ομοσπονδιακού νόμου -- η τήρηση του οποίου θα ελέγχεται με ιδιαίτερη αυστηρότερα και σε περίπτωση παράβασης του θα επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα και κυρώσεις -- προβλέπει σχετική απόφαση της 16ης Οκτωβρίου του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία αυτό είχε απορρίψει την προσφυγή που είχαν καταθέσει νωρίτερα εκπρόσωποι της αποκαλούμενης "νυκτερινής γαστρονομίας" ζητώντας την εξαίρεσή τους από τον σχετικό νόμο.
Στην προσφυγή τους ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ως επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις τους - μπαρ, ντίσκο -- λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά τις νυκτερινές ώρες και οι επισκέπτες τους έχουν διαφορετικό προφίλ εκείνων της υπόλοιπης εστίασης.
Τονίζοντας, πως, πολυάριθμες διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει τα θετικά αποτελέσματα των απαγορεύσεων του καπνίσματος, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, σε σημερινή ανακοίνωση της, χαιρετίζει ως σημαντικό βήμα την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι στην Αυστρία εξαιτίας του καπνίσματος χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 14.000 άνθρωποι, ενώ σε 1.000 ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του "παθητικού καπνίσματος".
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην Αυστρία το ποσοστο των νέων ανθρώπων που αρχίζουν το κάπνισμα από ηλικία 15 ετών ανέρχεται σε 30%, με το αντίστοιχο αυτό ποσοστό να είναι μεγαλύτερο μόνο στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.
Η υπερψήφιση, τον περασμένο Ιούλιο, του νόμου για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία, είχε καταστεί δυνατή με την υπαναχώρηση του πρώην κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στο θέμα απελευθέρωσης του καπνίσματος στην εστίαση.
Την απελευθέρωση του καπνίσματος στην εστίαση το Λαϊκό Κόμμα υποστήριζε με εμμονή έως την διάλυση, στα τέλη του περασμένου Μαίου, του κυβερνητικού συνασπισμού του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το όποιο ήταν και το μόνο από τα πέντε κόμματα της Βουλής, που καταψήφισε το νόμο τον περασμένο Ιούλιο.
Κρίνοντας προφανώς πως, ενόψει του προεκλογικού αγώνα για τις πρόσφατες πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, δεν θα ήταν προς το συμφέρον του η εμμονή του κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, μία υπόθεση που συνταράσσει επί χρόνια την κοινωνία στην Αυστρία, το Λαϊκό Κόμμα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου την υποστήριξή του στην προστασία των μη καπνιστών, παραιτούμενο της έως τότε αντίθεσής του στην απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.
Τον Μάρτιο του 2018, τα δύο κόμματα της τότε νέας κυβέρνησης συνασπισμού, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, είχαν ψηφίσει στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής την κατάργηση του σχετικού ομοσπονδιακού νόμου του 2015, ο οποίος επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Μαίου 2018 και προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.
Η ανατροπή εκείνου του νόμου του 2015 έγινε από την τότε νέα κυβέρνηση, κάτω από τις εκβιαστικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων -- το οποίο έθετε αυτό ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό -- ξεσηκώνοντας ωστόσο θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών.
Παρατηρητές στη Βιέννη σχολίαζαν πως με την άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος τον Μάρτιο 2018, η κυβέρνηση φαινόταν να αδιαφορεί παντελώς για το πρωτοφανές "ρεκόρ" των εκατοντάδων χιλιάδων -- πάνω από 900.000 σε μία χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων -- "δηλώσεων υποστήριξης" που κατατέθηκαν επίσημα από πολίτες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος.
Κατά την άποψη των παρατηρητών η κυβέρνηση αδιαφορούσε επίσης και για το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους (τρεις στους τέσσερις) οι Αυστριακοί ζητούσαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος απέρριπτε κατηγορηματικά ο πρώην αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και πρώην αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος, κατά τα άλλα, εμφανιζόταν πάντα ως υπέρμαχος της "άμεσης δημοκρατίας" και υπέρ των τακτικών δημοψηφισμάτων.
Ο Στράχε είχε παραιτηθεί τον περασμένο Μάιο, από όλα τα αξιώματά του εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής γνωστού ως "Υπόθεση Ίμπιζα", στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα και το οποίο είχε οδηγήσει στη συνέχεια στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και στις πρόσφατες πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!