Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Οι μάχες της Ιστορίας που πρέπει να ξέρετεΑπό τις μάχες στην Αρχαία Ελλάδα που απώθησαν τους Πέρσες, μέχρι τις συρράξεις της Ευρώπης που αμύνθηκε απέναντι σε αραβικές και οθωμανικές δυνάμεις, και από τους πολέμους που επέφεραν ή τελείωσαν την αποικιοκρατία στην Αμερική μέχρι της παγκόσμιας κλίμακας εκστρατείες του 20ου αιώνα, παρακάτω συγκεντρώνουμε τις πιο σημαντικές, καθοριστικής για την πορεία της ανθρωπότητας πολεμικές μάχες, που άλλαξαν την Ιστορία.

Η Μάχη του Μαραθώνα (480 π.Χ.)
Θεωρείται μάχη-σταθμός, όχι μόνο για την ελληνική Ιστορία, αλλά και για την πορεία όλου του δυτικού πολιτισμού. Η πρώτη νίκη των Ελλήνων ενάντια στον επεκτατισμό των Περσών ήταν μία σπουδαία επιτυχία των Αθηναίων και των Πλαταιών που συγκεντρώθηκαν στον Μαραθώνα και κέρδισαν τους πολύ περισσότερους από αυτούς Πέρσες του Δάτη και του Αρταφέρνη. Η νίκη αυτή έδειξε στους Έλληνες ότι οι Πέρσες δεν είναι ανίκητοι, οδηγώντας τελικά στην απώθησή τους. Έτσι, μπόρεσε να ακολουθήσει η κλασική εποχή της Αρχαίας Ελλάδας, και να «γεννηθούν» όλα αυτά τα ιδανικά, οι ιδέες, οι τέχνες και οι επιστήμες που θεωρούνται απαρχή του δυτικού πολιτισμού.

Η μάχη των Γαυγαμήλων (331 π.Χ.)

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η μάχη των Γαυγαμήλων (στη σημερινή περιοχή του Κουρδιστάν), στον δρόμο του μακεδόνα βασιλιά για τα «έγκατα» της Ασίας, είδε τον Δαρείο Γ’ να κατατροπώνεται, σε μία μάχη 47.000 Ελλήνων απέναντι σε έναν στρατό διπλάσιο αριθμητικά. Μετά τη μάχη, ο Δαρείος σκοτώθηκε, οι σατραπείες δήλωσαν υποταγή στον Αλέξανδρο και αυτό είναι το σημείο της Ιστορίας που θεωρείται το τέλος της αυτοκρατορίας των Αχαμενίδων. Ήδη αχνοφαινόταν η αρχή της Ελληνιστικής Εποχής.

Η Μάχη του Πουατιέ (732 μ.Χ.)

Γνωστή και ως Μάχη της Τουρ, αυτή η σύγκρουση έφερε αντιμέτωπους τους ενωμένους Φράγκους και Βουργουνδούς ενάντια στους Άραβες. Ήδη προωθημένοι μέχρι την Ισπανία, οι τελευταίοι απείλησαν να εξαπλωθούν ολοκληρωτικά στη δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, ο Κάρολος Μαρτέλος ηγήθηκε της μεσαιωνικής Ευρώπης, κατατρόπωσε τους Άραβες του Αμπντούλ Ραχμάν Ιμπίν Αλ Γκαφίκι και αποσόβησε κάτι που θα σήμαινε πιθανότατα τον μόνιμο εξισλαμισμό της Ευρώπης.

Η μάχη του Χέιστινγκς (1066 μ.Χ.)

Πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ 10.000 Αγγλοσαξόνων και ισάριθμων Νορμανδών για τον έλεγχο της αγγλικής γης, που οδήγησε σε ήττα των πρώτων. Με τον θάνατο του Χαρολντ, ο νορμανδός Γουλιέλμος κατέλαβε την Αγγλία, και έτσι ξεκίνησε μια νέα εποχή που έκρινε το μέλλον της Βρετανίας και της Γαλλίας. Η μάχη δε, θεωρείται σταθμός στην πολεμική Ιστορία, αφού σε αυτή καθιερώθηκε η συντονισμένη επίθεση του ιππικού, των τοξωτών και του πεζικού, ως η αποτελεσματικότερη πολεμική μέθοδος.

Η μάχη της Ορλεάνης (1428)
Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του Εκατονταετούς Πολέμου μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, αυτή η μάχη είχε τη «σφραγίδα» της Ιωάννας της Λορραίνης, που πέτυχε τον μεγαλύτερό της θρίαμβο. Μπορεί στη μάχη να χάθηκαν 2.000 Γάλλοι (και διπλάσιοι Άγγλοι), άλλα ο στρατός της Ιωάννας κατόρθωσε να απωθήσει τους Άγγλους και να αποφύγει την α λα ιρλανδικά υποδούλωση της Γαλλίας. Αν οι Άγγλοι είχαν νικήσει αυτή τη μάχη, ίσως η Γαλλία να είχε γίνει έκτοτε μια αγγλική επαρχία.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453 μ.Χ.)

Επί 52 ημέρες προσπαθούσαν οι οθωμανικές δυνάμεις του Μωάμεθ Β’ να καταλάβουν την Πόλη, κάτι που τελικά έγινε όταν οι δυνάμεις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου υπέκυψαν τον Μάιο του 1453. Πέρα από τις αγριότητες των άνω των 100.000 στρατιωτών και Γενίτσαρων του Μωάμεθ, η Άλωση της Πόλης σήμανε και το τέλος μιας εποχής 1.500 χρόνων. Ήταν η τελευταία σελίδα της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτορατορίας, και από τους ιστορικούς θεωρείται το τέλος του Μεσαίωνα. Μάλιστα, οι λόγιοι και διανοητές που κατέφυγαν από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία συνέβαλαν αποφασιστικά στο «πέρασμα» στην εποχή της Αναγέννησης. Ωστόσο, η νίκη των Οθωμανών σήμανε επίσης την ανεμπόδιστη επέκτασή τους στη Βόρεια Αφρική και την κεντρική Ευρώπη και τον εξισλαμισμό της, κάτι που αποσοβήθηκε στην επόμενη καθοριστική μάχη στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

…τη Μάχη της Βιέννης (1529)

Οι Οθωμανοί Τούρκοι του Σουλειμάν Β’ επεκτάθηκαν ασταμάτητοι, μέχρι που έφτασαν στη Βιέννη, το 1529. Οι Βιεννέζοι είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, έχτισαν τείχη και ετοίμασαν το πυροβολικό τους για να αντιμετωπίσουν την άνω των 200.000 ανδρών στραστιωτική δύναμη του Σουλεϊμάν. Η ήττα του τελευταίου στη Βιέννη θεωρείται το «Βατερλό» του και ο λόγος που ο χριστιανισμός είναι ακόμα κυρίαρχη θρησκεία στην Ευρώπη.

Η μάχη της Cajamarca (1532)

Κι ενώ στην Ευρώπη κρινόταν το χριστιανική ή ισλαμικό της μέλλον, την ίδια στιγμή κρινόταν το μέλλον της Λατινικής Αμερικής. Οι Ισπανοί ετοίμαζαν το σχέδιό τους για την κατάληψη της Νέας Γης και η αρχή έγινε όταν 180 μόλις άνδρες με επικεφαλής τον Pizarro, χάρη στα κανόνια τους που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι αυτόχθονες, έδωσαν τέλος στον πολιτισμό των Ίνκας στην περιοχή του σημερινού Περού. Αργότερα, οι ισπανοί κατακτητές συνέχισαν την αποικιοκρατική του επέκταση, στα εδάφη της σημερινής Χιλής και Κολομβίας – γι’ αυτό και η μάχη της Καχαμάρκα θεωρείται η αρχή μιας νέας εποχής για την Αμερική.

Οι μάχες του Λέξινγκτον, της Κονκόρντ και του Γιορκτάουν (1775-1781)
Οι Αμερικανοί μάχονται ενάντια στους βρετανούς αποικιοκράτες, με πρώτους «σταθμούς» τις πόλεις Λέξινγκτον και Κονκορντ στη Μασαχουσέτη. Κι ενώ τα βρετανικά στρατεύματα προσπαθούν να φτάσουν στη Βοστώνη, οι αμερικανοί πατριώτες Samuel Adams και John Hancock τους απωθούν, σε μια νίκη που επέφερε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1776. Πέντε χρόνια αργότερα, Αμερικανοί και Γάλλοι νικούν και πάλι τους Βρετανούς σε αμερικανικά εδάφη, η ανεξαρτησία των ΗΠΑ είναι πια αδιαμφισβήτητο γεγονός, ενώ η εξέλιξη αυτή συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην πυροδότηση της Γαλλικής Επανάστασης.

Η Μάχη του Βατερλό (1815)

Το τέλος της Γαλλικής Αυτοκρατορίας και της Εποχής του Ναπολέοντα ήρθε τον Ιούνιο του 1815, όταν οι συνασπισμένες δυνάμεις άλλων μοναρχών της Ευρώπης, με τους Άγγλους και τους Πρώσους να πρωτοστατούν, συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Γαλλίας. Ο Ναπολέων χώρισε τα στρατεύματά του στα δύο για να τους απωθήσει, οδηγήθηκε στο Βατερλώ και ηττήθηκε πανηγυρικά. Υπολογίζεται ότι στη μάχη σκοτώθηκαν περίπου 47.000 άνδρες. Οι νικήτριες δυνάμεις του Συνασπισμού εισέβαλαν στη Γαλλία και αποκατέστησαν στον θρόνο της τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΗ΄, ενώ η κεντρική Ευρώπη έκτοτε πέρασε μία «ήσυχη περίοδο» τερματίζοντας τους πολέμους που την μάστιζαν από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα.

Η Μάχη του Στάλινγκραντ (1942)

Δύο χρόνια νωρίτερα, οι Βρετανοί είχαν καταφέρει να απωθήσουν τους Γερμανούς, που για 57 ολόκληρες ημέρες πραγματοποιούσαν αεροπορικές επιδρομές πάνω από την Αγγλία. Αλλά μία από τις πιο αποφασιστικές στιγμές που έκριναν την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν αυτή στο Στάλινγκραντ, όπου οι Σοβιετικές Δυνάμεις απώθησαν τους Ναζί σε μία από τις επικότερες και πιο αιματηρές μάχες στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Στη μάχη χάθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, και οι απώλειες των Γερμανών ήταν τέτοιες που δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και δεν πέτυχαν στη συνέχεια καμία στρατηγικής σημασίας νίκη.

Η επίθεση του Τετ (1968)
Στην πιο αιματηρή σελίδα του πολέμου του Βιετνάμ, οι Βιετκόγνκ του Βόρειου Βιετνάμ επιτέθηκαν ξαφνικά και συντονισμένα σε 44 πρωτεύουσες επαρχιών του Νότιου Βιετνάμ, σε 23 αεροδρόμια και πολλές άλλες βάσεις του Νότιου Βιετνάμ και των αμερικανών συμμάχων τους. Η μεγάλης κλίμακας επίθεση δεν είχε την έκβαση που ήθελαν οι Βιετκόνγκ, αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν κρίσιμη: Η κομμουνιστική πλευρά είχε μεγάλες απώλειες (πάνω από 30.000 νεκροί σε μία εβδομάδα και 4.000 αμερικανικές απώλειες σε δύο μήνες) ενώ αποτέλεσε νίκη προπαγάνδας και πολιτικών εξελίξεων σε βάρος των Αμερικανών: Ο πόλεμος του Βιετνάμ θεωρήθηκε ως η πρώτη μη νικηφόρα εκστρατεία των ΗΠΑ μετά από ενάμιση αιώνα, ο Πρόεδρος Τζόνσον οδηγήθηκε σε πολιτική κατάρρευση και τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησε πήγαν "στο κενό".
10 απίστευτα κόλπα για το καθάρισμα του σπιτιούΥπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από το glitter, αν κολλήσει σε χαλιά/ επιφάνειες/ ρούχα; Γίνεται να απομακρύνεις τις οσμές από το ψυγείο, χωρίς να χαλάσουν όλα τα φαγητά που έχεις εκεί μέσα; Και πώς καθαρίζει, επιτέλους, η τοστιέρα; Όλα όσα θέλατε πάντα να μάθετε για το καθάρισμα του σπιτιού, και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε, μη σας πουν ανοικοκύρευτους.

Τρίψτε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής με χοντρό αλάτι και λεμόνι, για να τις καθαρίσετε χωρίς να τους αφήσετε σημάδια.



Για το καθάρισμα του φούρνου, το καλύτερο διάλυμα είναι ξύδι και μαγειρική σόδα.



Λεκέδες από μπογιά στα ρούχα; Ένα ξυραφάκι (αφότου στεγνώσουν) κάνει θαύματα για την αφαίρεσή τους.

Η παλιά σας οδοντόβουρτσα είναι το τέλειο εργαλείο για το καθάρισμα του πληκτρολογίου σας.



Σκορπίστηκε glitter παντού; Η πλαστελίνη είναι ο σύμμαχός σας!



Αντίστοιχα, τα μικροσκοπικά κομματάκια σπασμένου γυαλιού τα μαζεύει ωραιότατα μια φέτα ψωμιού.



Καθαρίστε πανεύκολα τον φούρνο μικροκυμάτων, τοποθετώντας μέσα ένα μπολ γεμάτο νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικές σταγόνες υγρό πιάτων. Το «ζεσταίνετε» για ένα λεπτό, και εν συνεχεία απλώς σκουπίζετε τα τοιχώματα του φούρνου με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι ή βετέξ.

Τα φίλτρα της καφετιέρας κάνουν την καλύτερη δουλειά στο καθάρισμα τηλεοράσεων, υπολογιστών και πάσης φύσεως οθονών.



Όταν (το πάρετε απόφαση να) καθαρίσετε το ψυγείο σας, απλώστε μερικά φύλλα εφημερίδας στο εσωτερικό του, για να απορροφήσουν τις μυρωδιές.

Για να καθαρίσετε την τοστιέρα, όταν τελειώσετε το ψήσιμο, βγάλτε την από την πρίζα, βάλτε κάμποσα φύλλα βρεγμένο απορροφητικό χαρτί κουζίνας, και κλείστε την για λίγα δευτερόλεπτα. Απομακρύνετε τα χαρτιά και θαυμάστε το αποτέλεσμα.
5 υπέροχες ταινίες για οικογενειακές ιστορίες Οικογένεια. Έννοια και θεσμός που πολλάκις έχει αναλυθεί στη μεγάλη οθόνη βγάζοντας συγκινητικές και γλυκόπικρες παραγωγές που αφήνουν το στίγμα τους και μας κάνουν να προβληματιζόμαστε.

Η αγάπη, ο χωρισμός, η απώλεια, η μητρική ή πατρική στοργή και ένα σωρό συναισθήματα… με το τσουβάλι σε πέντε ταινίες που πρέπει να δείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ή και μόνοι σας.

Kramer vs. Kramer

Ο Τεντ Κράμερ, ένας εργασιομανής και στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας, αναλαμβάνει τον μεγαλύτερο πελάτη της εταιρίας. Όταν η σύζυγός του Τζοάνα τον εγκαταλείπει, ο Τεντ αναγκάζεται να μεγαλώσει το γιο τους Μπίλι μόνος του. Οι δυο θα αρχίζουν να μισούν ο ένας τον άλλον καθώς ο Τεντ έχει πολύ δουλειά να κάνει και ο Μπίλι δεν αισθάνεται την αγάπη και την προσοχή που του έδινε η μητέρα του. Η συγκίνηση είναι διάχυτη σε ένα σκληρό μελόδραμα, το οποίο υπήρξε τεράστια εμπορική επιτυχία, κερδίζοντας πέντε Όσκαρ (ανδρικού και γυναικείου ρόλου, ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου).

The Pursuit of Happiness

Στην αμερικάνικη πραγματικότητα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 80, ο Chris βλέπει πάντα πηγαίνουν αριστερά στην ζωή του, με αποκορύφωμα την στιγμή που απομένει μόνος, με ελάχιστα δολάρια στην τσέπη, άστεγος και άνεργος, να φροντίσει τον πεντάχρονο γιο του. Θα τα καταφέρει; Η απάντηση σε αυτήν την γλυκόπικρη ταινία, στην οποία ο Will Smith δίνει μια από τις πιο ώριμες ερμηνείες της καριέρας του, ενισχυόμενος από τον απίστευτο πιτσιρικά (και πραγματικό γιο του) Jaden. Η ερμηνεία του χάρισε μια υποψηφιότητα για το Oscar πρώτου ανδρικού ρόλου.

Louder than bombs

Με αφορμή την εκδήλωση στη μνήμη μιας διάσημης φωτογράφου και μετά την αποκάλυψη ενός επώδυνου μυστικού, ο σύζυγος και τα δύο παιδιά της έρχονται αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους. Ο Jesse Eisenberg μετά τον Σωσία, το Night Moves και το The End of The Tour δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία, η Isabelle Huppert υποστηρίζει πλήρως τον ρόλο της «άυλης» παρουσίας της και ο Gabriel Byrne στέκεται επαρκώς σε ένα οικογενειακό δράμα που συγκινεί, προβληματίζει και διαγωνίστηκε στο περσινό φεστιβάλ των Καννών. Το απολαμβάνουμε τον Νοέμβριο στα Novacinema ή το «γράφουμε» πατώντας rec, το σταματάμε όποτε θέλουμε, αλλά και ξαναβλέπουμε τις σκηνές που μας άρεσαν πατώντας rewind.

Room

Ο πεντάχρονος Τζακ έχει μεγαλώσει σε ένα δωμάτιο δέκα τετραγωνικών, στο οποίο συνεχίζει να ζει με τη μητέρα του. Μέχρι τη στιγμή που εκείνη αποφασίζει πως έφτασε η ώρα να ξεγελάσουν τον άντρα που τους κρατά φυλακισμένους εκεί και να βγουν στον έξω κόσμο. «Το Δωμάτιο» κέρδισε μόνο ένα Oscar (ερμηνείας για την υπέροχη Brie Larson, η οποία κέρδισε και τη Χρυσή Σφαίρα) από τα τέσσερα που ήταν προτεινόμενο, αλλά κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είχε κερδίσει περισσότερα. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα, η ταινία αποτελεί μια φοβερή ιστορία ενηλικίωσης και ένα συγκινητικό σχόλιο πάνω στην μητρική αγάπη που όλα τα υπομένει και – εν τέλει – όλα τα κερδίζει. Το βλέπουμε ξανά και ξανά τον Νοέμβριο στα κανάλια Novacinema, χάρη στο Nova on Demand, χωρίς έξτρα χρεώσεις.

Fathers and daughters

O Jake Davis, συγγραφέας και κάτοχος ενός βραβείου Pulitzer, πέφτει στα δύσκολα, όταν ένα θανατηφόρα αυτοκινητιστικό ατύχημα θα του στερήσει τη γυναίκα του, και εκείνος θα πρέπει να μεγαλώσει μόνος του, την 5 ετών κόρη του, Katie. Προσπαθώντας να ξεπεράσει τις τύψεις, παλεύει να συνηθίσει τη νέα του ζωή, με το περιβάλλον και τους συγγενείς του, να θέλουν να πάρουν την κόρη του, μακριά από αυτόν. Russel Crowe και Amanda Seyfried επωμίζονται δύσκολους ρόλους, αλλά καταφέρνουν να μας συνεπάρουν με τις ερμηνείες τους σε ένα «βαρύ» οικογενειακό δράμα, το οποίο αγγίζει και προβληματίζει ευχάριστα με ένα άκρως αισιόδοξο και δυναμικό φινάλε. Αν πάλι δε μας βολεύει η ώρα προβολής, υπάρχει και το Nova On Demand.
Νέα σεισμική δόνηση έγινε αισθητή πριν από λίγα λεπτά στη Θεσσαλονίκη.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 19:36 με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα δυτικά της Κρηστώνης Κιλκίς. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός είχε ένταση 4,1 ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για το ίδιο σημείο στο οποίο έχουν καταγραφεί δεκάδες δονήσεις τον τελευταίο μήνα.

http://thestival.gr

H Ινδία «ξεκινά τη δημιουργία του μεγαλύτερου ποταμού στον κόσμο»
Παρά τις προειδοποιήσεις για σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τις ακτογραμμές, η Ινδία φέρεται έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη σύνδεση δεκάδων ποταμών της χώρας. Αυτό που θα προέκυπτε θα ήταν ένα υδάτινο δίκτυο διπλάσιο σε μήκος από τον Νείλο, το μακρύτερο ποτάμι του κόσμου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών αναμένεται να δώσει άμεσα την έγκρισή του και τα έργα θα αρχίσουν «σύντομα», ανέφεραν στο περιοδικό New Scientist αξιωματούχοι που γνωρίζουν την υπόθεση.

Η ιδέα της σύνδεσης μεγάλων ποταμών στα Ιμαλάια και την Χερσόνησο Ντεκάν χρονολογούνται από την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία.

Στόχος ήταν ανέκαθεν είναι να μειωθούν οι πλημμύρες σε περιοχές που πλήττονται από μουσώνες,  αλλά και οι ξηρασίες σε τμήματα της χώρας που δεν δέχονται υψηλά ύψη βροχόπτωσης.

Η τελευταία βερσιόν του σχεδίου, την οποία στηρίζει ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, προβλέπει τη δημιουργία 30 γιγάντιων καναλιών και 3.000 φραγμάτων. Θα συνέδεε 14 ποτάμια της βόρειας Ινδίας με 16 ποτάμια της υπόλοιπης χώρας, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων.

Θα προσέφερε επίσης 34 Gigawatt υδροηλεκτρικής ενέργειας και θα δημιουργούσε 350 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Η Εθνική Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων έχει ολοκληρώσει τις μελέτες για τα τις τρεις πρώτες διασυνδέσεις. η πρώτη είναι το πιλοτικό έργο ανάμεσα στα ποτάμια Κεν και Μπέτβα στη βόρεια και την κεντρική Ινδία, ενώ ακολουθεί η διασύνδεση των ποταμών Ντάμαν Γκάντζα και Πινζάλ στη δυτική Ινδία και το έργο στα ποτάμια Παρ και Τάπτι στην δυτική και κεντρική Ινδία.

Πολλοί, όμως, δηλώνουν αντίθετη με μια παρέμβαση τόσο μεγάλης κλίμακας. Οι γεωλόγοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις λεκάνες ποταμών που δέχονται υπερβολικά πολύ ή υπερβολικά λίγο νερό: σε έναν κόσμο που αλλάζει λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, τα μοτίβα της βροχόπτωσης μπορεί να αλλάξουν με απρόβλεπτες συνέπειες στη ροή του νερού.

Παλαιότερα, τα υπολογιστικά μοντέλα των κλιματολόγων προέβλεπαν ότι στο μέλλον οι υγρές περιοχές της Ινδίας θα γίνουν ακόμα πιο υγρές και οι ξηρές περιοχές ακόμα πιο άνυδρες.

Αυτό, όμως δεν δείχνει να ισχύει: όπως επισημαίνει το New Scientist, ινδική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στην επιθεώρηση PLoS ΟΝΕ διαπίστωνε ότι η βροχόπτωση έχει μειωθεί σε λεκάνες που δέχονται νερό των μουσώνων ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί σε ξηρότερες λεκάνες.

Επιπλέον, οι γεωλόγοι ανησυχούν ότι η γιγαντιαία παρέμβαση θα άλλαζε για πάντα τη ροή των ιζημάτων και των θρεπτικών συστατικών, τα οποία συντηρούν πλούσια οικοσυστήματα στα δέλτα των ποταμών και στις εκτάσεις που πλημμυρίζουν εποχιακά.

«Τα ποτάμια δεν είναι απλοί φυσικοί σωλήνες μέσα στους  οποίους ρέει νερό» λέει ο Τσιτενιπάτου Ραζέντραν, γεωλόγος του Κέντρου Προηγμένης Επιστημονικής Έρευνας στο Μπάνγκαλορ. «Τα ποτάμια μεταφέρουν ιζήματα, και τα φράγματα παγιδεύουν τα ιζήματα που παίζουν κρίσιμο ρόλο στα ενδιαιτήματα πιο χαμηλά στη ροή των ποταμών» εξηγεί.

Επιπλέον, οι εποχικές πλημμύρες ανανεώνουν τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή των εκβολών, εμποδίζοντας την εισβολή θαλασσινού νερού και την απώλεια καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Επιπλέον, η απόθεση ιζημάτων επιβραδύνει τη διάβρωση των ακτών και προστατεύει τις ακτογραμμές.

Μια άλλη πηγή ανησυχίας είναι ο εκτοπισμός πληθυσμών από την περιοχή των σχεδιαζόμενων ταμιευτήρων και η καταστροφή των τοπικών βιοτόπων. Το πιλοτικό σχέδιο διασύνδεσης των ποταμών Κεν και Μπέτβα, για παράδειγμα, θα κατέστρεφε 41.000 στρέμματα δάσους, συμπεριλαμβανομένου του 10% της έκτασης ενός καταφυγίου τίγρεων.

Η κυβέρνηση, όμως, δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ανάγκες του πληθυσμού και την πιο ίση κατανομή των υδάτινων πόρων της Ινδίας.

Μένει να δούμε αν το σχέδιο θα υλοποιηθεί πλήρως και πώς θα αλλάξει ολόκληρη την Ινδία.

Δύο κορυφαία ατομικά ρολόγια σε ένα, συνδύασαν Αμερικανοί επιστήμονες δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο το πιο σταθερό ρολόι στον κόσμο.
Ως σταθερότητα εννοείται η ακρίβεια με την οποία η διάρκεια του «τικ» ταιριάζει με τη διάρκεια του «τακ» που ακολουθεί.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), του «θεματοφύλακα» του χρόνου στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον φυσικό ‘Αντριου Λούντλοου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φωτονικής «Nature Photonics», συνδύασαν δύο πειραματικά ρολόγια που βασίζονται σε άτομα του χημικού στοιχείου υττερβίου.
Το παγκόσμιο ρεκόρ ακριβείας κατέχει ένα άλλο ατομικό ρολόι επίσης του NIST, που βασίζεται σε άτομα του χημικού στοιχείου στροντίου. Η ακρίβεια διαφέρει από τη σταθερότητα σε ένα ατομικό ρολόι, καθώς η πρώτη δείχνει πόσο πιστά το ρολόι συντονίζεται με τη φυσική συχνότητα με την οποία τα άτομα του ταλαντώνονται.
Τόσο τα ρολόγια υττερβίου όσο και τα ρολόγια στροντίου είναι ανώτερα από τα ατομικά ρολόγια καισίου που χρησιμοποιούνται σήμερα για την επίσημη μέτρηση του χρόνου. Το «τικ-τακ» των πρώτων μετριέται σε οπτικές συχνότητες, ενώ του δεύτερου σε συχνότητες μικροκυμάτων.
Η μεγάλη πρόκληση των επιστημόνων και των μηχανικών είναι να μειώσουν το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των διαφόρων ατομικών ρολογιών, ώστε να γίνουν φορητά και να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εκτός εργαστηρίου.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, σκοπεύει μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2017 να δώσει τη δυνατότητα σε δημοσίους υπαλλήλους να λαμβάνουν μικρά δάνεια «έκτακτης ανάγκης».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα δάνεια, έως 5.000 ευρώ, θα δίνονται βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων ως “προκαταβολή μισθού”, κατ’ αναλογία με τη (θεωρητική) δυνατότητα που έχει ένας ιδιωτικός υπάλληλος.
Θα έχουν δε, χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη περιόδο αποπληρωμής ώστε να μπορούν εύκολα να εξοφληθούν. Προς το παρόν, αναζητούνται οι πόροι και εκκρεμούν διαδικαστικές λεπτομέρειες, καθώς λόγω προεδρικού διατάγματος που είναι σε ισχύ από το 2014, δεν επιτρέπεται στο ΤΠκΔ, αν και έχει πλεόνασμα, να δίνει δάνεια «καταναλωτικού» χαρακτήρα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, ενδέχεται, καθώς στόχος είναι να αποφευχθεί η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου που έχει επιβληθεί από τους δανειστές, να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση ή να βρεθούν άλλοι πόροι.
Το ύψος των κονδυλιών που θα βρεθούν θα καθορίσουν και τον αριθμό των δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, στόχος είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να δίνονται δάνεια σε 15 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους ετησίως.

Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές 11 και 18 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν με συνεχές και διευρυμένο ωράριο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας το προτεινόμενο ωράριο για την περίοδο των Χριστουγέννων, έχει ως εξής:
  • Κυριακή 11.12.2016 11.00 – 18.00
  • Πέμπτη 15.12.2016 09.00 – 21.00
  • Παρασκευή 16.12.2016 09.00 – 21.00
  • Σάββατο 17.12.2016 09.00 – 18.00
  • Κυριακή 18.12.2016 11.00 – 18.00
  • Δευτέρα 19.12.2016 09.00 – 21.00
  • Τρίτη 20.12.2016 09.00 – 21.00
  • Τετάρτη 21.12.2016 09.00 – 21.00
  • Πέμπτη 22.12.2016 09.00 – 21.00
  • Παρασκευή 23.12.2016 09.00 – 21.00
  • Σάββατο 24.12.2016 09.00 – 18.00
  • Κυριακή 25.12.2016 ΑΡΓΙΑ
  • Δευτέρα 26.12.2016 ΑΡΓΙΑ
  • Τρίτη 27.12.2016 09.00 – 21.00
  • Τετάρτη 28.12.2016 09.00 – 21.00
  • Πέμπτη 29.12.2016 09.00 – 21.00
  • Παρασκευή 30.12.2016 09.00 – 21.00
  • Σάββατο 31.12.2016 09.00 – 17.00
  • Κυριακή 01.01.2017 ΑΡΓΙΑ
Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017 προτείνεται, όπως παραδοσιακά γίνεται, τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά.
Στη Θεσσαλονίκη το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έχει ως εξής:
  • Κυριακή, 11-12-2016, 11 π.μ – 6 μ.μ
  • Πέμπτη, 15-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
  • Παρασκευή, 16-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
  • Σάββατο, 17-12-2016, 10 π.μ. – 6 μ.μ.
  • Κυριακή, 18-12-2016, 11 π.μ. – 8 μ.μ
  • Δευτέρα, 19-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
  • Τρίτη, 20-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
  • Τετάρτη, 21-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
  • Πέμπτη, 22-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
  • Παρασκευή, 23-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
  • Σάββατο –Παραμονή Χριστουγέννων, 24-12-2016, 10 π.μ. – 6 μ.μ
  • Κυριακή – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, 25-12-2016, ΚΛΕΙΣΤΑ
  • Δευτέρα, 26-12-2016, ΚΛΕΙΣΤΑ
  • Τρίτη, 27-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
  • Τετάρτη, 28-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
  • Πέμπτη, 29-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
  • Παρασκευή, 30-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
  • Σάββατο – Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31-12-2016, 10 π.μ. – 6 μ.μ
  • Κυριακή – Πρωτοχρονιά, 1-1-2017, ΚΛΕΙΣΤΑ
  • Δευτέρα, 2-1-2017 ΚΛΕΙΣΤΑ (σε αντικατάσταση της Κυριακής 18-12-2016).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε το Εορταστικό ωράριο που θα ισχύσει για τα εμπορικά καταστήματα, τις ημέρες των Χριστουγέννων, στην πόλη.
3c7563d638907a7156d8903fb4c5d0ff
Πρόκειται για το διάστημα από τις 11 Δεκεμβρίου 2016, μέχρι και την 2α Ιανουαρίου 2017.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα καταστήματα θα λειτουργήσουν και τις Κυριακές, 11 και 18 Δεκεμβρίου, κατά τις ώρες 11.00-18.00 και 11.00-20.00 αντίστοιχα.
Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί έως και τις 18:00, ενώ θα παραμείνουν κλειστά ανήμερα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου 2016 και την επομένη ημέρα. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν ανήμερα την Πρωτοχρονιά και στις 2 Ιανουαρίου 2017.
Τις υπόλοιπες ημέρες θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί και θα κλείνουν στις 21.00, ή στις 18.00 (Σάββατα).
Ανάμεσα στις 15 με 22 Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνει η πληρωμή της τέταρτης (δ’) δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr.

Στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι να εξασφαλισθούν τα χρήματα, ώστε τα επιδόματα να χορηγηθούν στους δικαιούχους, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους, ώστε να ενισχύσουν τα νοικοκυριά αλλά και να τονωθεί η αγοραστική κίνηση. Να σημειωθεί ότι το περιθώριο για τη χορήγηση της 4ης δόσης είναι ως τις 20 Ιανουαρίου 2017,  ωστόσο όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιες αρχές η καταβολή θα γίνει εντός του 2016.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΓΑ, οι δικαιούχοι θα φτάσουν τους 770 χιλιάδες. Συνολικά, η δαπάνη για οικογενειακά επιδόματα το 2016 έφτασε τα 675 εκατ. ευρώ.

Ως οικογενειακά επιδόματα θεωρούνται το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών.
Στους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων καταβάλλονται από 13 έως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί ανάλογα με το εισόδημα, ενώ οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι παίρνουν επιπλέον 500 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί.

Τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ χορηγούνται στις οικογένειες που έχουν εξαρτώμενα τέκνα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:

α) Τα άγαμα τέκνα που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΚΕΤΕΚ).

β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή Κολλέγια καθώς και σε Ι.Ε.Κ., Δημόσια ή ιδιωτικά. Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης των τέκνων και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους (ανεξάρτητα εάν συνεχίζουν να φοιτούν). Διευκρινίζεται ότι στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Ναυτικού, κ.λ.π.), καθώς και τα αναγνωρισμένα Ιδρύματα του Εξωτερικού.

γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

http://www.aftodioikisi.gr 
bazaar
Χειροποίητες δημιουργίες, γαστρονομικές λιχουδιές και χριστουγεννιάτικα στολίδια, εργαστήρια για τα παιδιά, εθελοντικές δράσεις και αιμοδοσία περιλαμβάνει το φετινό bazaar του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ».
Τα έσοδα της φιλανθρωπικής εκδήλωσης, με τίτλο «Το χωριό των αστεριών», θα διατεθούν στον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Αντηρίδα».
bazaar
Το χριστουγεννιάτικο bazaar ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου, στα Πεύκα της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τις γιορτινές ημέρες, οι μαθητές, καθώς και το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του «ΔΕΛΑΣΑΛ» θα υποδεχτούν τους προσκεκλημένους για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αλλά κυρίως για να εκφράσουν όλοι μαζί την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Παράλληλα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των εγκαταστάσεων, θα παρουσιαστούν μουσικοχορευτικές παραστάσεις από μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στους Ομίλους Δραστηριοτήτων του Δημοτικού μας σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς, από και προς το Κολέγιο, με λεωφορείο, το οποίο θα κάνει τη διαδρομή Αριστοτέλους – Κολέγιο “ΔΕΛΑΣΑΛ” – Αριστοτέλους, κάθε μία ώρα, ξεκινώντας από τις 10.00΄ π.μ.
Πληροφορίες για το κοινό:
Κυρία Μαριάννα Πραβητιανού, υπεύθυνη της διοργάνωσης
Τηλέφωνο και ώρες επικοινωνίας: 2310.674471 (εσωτ.40), 8.00΄ – 15.

Με μήνυμά της στην ιστοσελίδα www.gsis.gr,  η ΓΓΔΕ ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η ανάρτηση Ανάρτηση Τελών Κυκλοφορίας 2017.
Η εκτύπωση μπορεί να γίνει από εδώ:
Με κωδικούς ΤaxisNet  (Έντυπα Τελών και Κατάσταση Οχημάτων)
Χωρίς Κωδικούς TaxisNet (Έντυπα Τελών)
Με κωδικούς ΤaxisNet  (Κατάσταση Τελών Κυκλοφορίας εταιριών με μεγάλο αριθμό οχημάτων)
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!