Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Πως έκτισε την περιουσία του ο Ιβάν Σαββίδης;
Το όνομα του βρίσκεται πλέον καθημερινά στην επικαιρότητα. Είτε με την ενασχόληση του με την ομάδα του ΠΑΟΚ, είτε για τις επιχειρηματικές κινήσεις που στρατηγικά οργανώνει ώστε να έχει φτάσει σήμερα να έχει στην ιδιοκτηρία του ιστορικές επιχειρήσεις και κτίρια στην Ελλάδα αλλά και για τα -μετ'έμποδίον- βήματα του στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Από το Μακεδονία Palace και την Σουρωτή, μέχρι το Mega και την προσπάθεια απόκτησης του ΔΟΛ, οι κινήσεις του είναι επιθετικές και μοιάζει να μη χάνει καμιά ευκαιρία.
Για τον Ιβάν Σαββίδη και τα σχέδια του στην Ελλάδα ένα είναι σίγουρο: όχι απλά ήρθε για να μείνει, αλλά για να φτάσει και στην κορυφή.
Η ιστορία του
Γεννημένος πριν από 58 χρόνια, στις 27 Μαρτίου του 1959, στο χωριό Σάντα στην Τσάλκα, της νότιας Γεωργίας, μεγάλωσε σε μια περιοχή που επί Σοβιετικής Ενωσης αναγνωριζόταν ως μοναδική περιοχή με αμιγώς ελληνικό εθνικό πληθυσμό. Ηταν το όγδοο παιδί μιας οικογένειας εργατών με ελληνική καταγωγή. Ανατράφηκε ως χριστιανός, διδάχτηκε Ελληνική Ιστορία και ως τα 7 του χρόνια μιλούσε μόνο ποντιακά, όπως και άλλοι συμπατριώτες του στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας. Μετά τη μετακόμισή του στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας στο Ροστόφ, στις εκβολές του ποταμού Ντον, αποφοίτησε από το Λύκειο Ντενίσοβσκαγια της περιοχής Μαρτίνοβσκ και αμέσως κατετάγη στον Σοβιετικό Στρατό, από όπου αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχία. Στα 23 του χρόνια, το 1980, ως παιδί εργατών άρχισε να εργάζεται ως καπνεργάτης στο Κρατικό Εργοστάσιο Καπνού του Ντον. Παράλληλα, το 1984 ξεκίνησε να σπουδάζει στο Τμήμα Logistics του Ινστιτούτου Εθνικής Οικονομίας του Ροστόφ από όπου αποφοίτησε το 1988. Τη χρονιά που ξεκίνησε τη φοίτησή του, παντρεύτηκε την Κυριακή, με την οποία παραμένουν παντρεμένοι και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Νίκο. Είναι ίσως παρακινδυνευμένο να θεωρείται ότι εκείνα τα χρόνια ο Ιβάν ονειρευόταν να γίνει κάποτε βιομήχανος, χάρη στα προσόντα του, πάντως, αναρριχήθηκε γρήγορα στην ιεραρχία του εργοστασίου ως τη θέση του υποδιευθυντή. Μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, κατά την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου το 1992, ήταν πλέον γενικός διευθυντής και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Οταν έναν χρόνο αργότερα μετονομάστηκε σε Donskoy Tabak, ο Ιβάν ήδη είχε αναλάβει πρόεδρος. Σήμερα, πάντως, ως ιδιοκτήτρια εμφανίζεται η σύζυγός του.
Βουλευτής στη Ρωσική Δούμα
Εκτοτε ξεκίνησε και το μεσουράνημά του στον δημόσιο βίο. Εκτός από τις επιχειρηματικές περγαμηνές του, ο Ιβάν Σαββίδης αναζήτησε και πολιτικό στίγμα ξεκινώντας από το 1998 έντονη πολιτική δραστηριότητα. Επιβραβεύτηκε με την εκλογή του ως βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ και έδρεψε πολιτικές δάφνες το 2003, όπως και το 2007, όταν εκλέχθηκε με το κόμμα του Πούτιν, Ενιαία Ρωσία, βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Διατηρώντας αξιόπιστο πολιτικό προφίλ και όντας σε διαρκή κοινωνική και φιλανθρωπική εγρήγορση, βραβεύτηκε με παράσημα και του απονεμήθηκαν έπαινοι από τη Ρωσική Ομοσπονδία, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, καθώς και τους τοπικούς φορείς του Ροστόφ. Στην πόλη του, άλλωστε, διετέλεσε και ισχυρός άνδρας στην ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα της από το 2002, όταν ανέλαβε να πληρώσει τα χρέη της, ύψους 10 εκατ. δολαρίων, έως και το 2005.
Εν τω μεταξύ, το 2004 ίδρυσε τον επιχειρηματικό όμιλο Agrokom χτίζοντας μια οικονομική αυτοκρατορία με εταιρείες που ο κύκλος εργασιών τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά σε τζίρο το 1,3 δισ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 17.000 εργαζομένους. Η μητρική εταιρεία με έδρα το Ροστόφ στον Ντον, εκτός από την καπνοβιομηχανία του που ελέγχει σημαντικό μερίδιο παραγωγής τσιγάρων στη Ρωσία, περιλαμβάνει πάνω από 40 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της καπνοβιομηχανίας, της επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, της αγροτικής οικονομίας, του λιανικού εμπορίου και της κατασκευής θεματικών πάρκων. Η Agrokom περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών επιχειρήσεων, ενώ ο ίδιος, κατέχοντας από το 2011 το αξίωμα του προέδρου του Δ.Σ., κατατάσσεται μεταξύ των 30 πλουσιότερων Ρώσων. Ηδη από το 2013 το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» αποτιμούσε την περιουσία του στα 9,4 δισ. ρούβλια (περίπου 237 εκατ. ευρώ). Ποσό που εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί μετά τις επιτυχημένες επενδύσεις του στις κοντινές αγορές της Ρωσίας -στην Αμπχαζία, στη Γεωργία, στη Νότια Οσετία, στο Καζακστάν και το Κιργιστάν- αλλά και το άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Παλαιστίνη, η Παραγουάη, η Νιγηρία. Σε μια γεωγραφία πωλήσεων των προϊόντων της Agrokom, σε περισσότερες από 82 χώρες του κόσμου και με σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και απόδοσης, γίνεται φανερό ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας οικονομικός παράγοντας που δεν βρίσκει εντός Ελλάδας αρκετούς για να συγκριθεί. Ειδικότερα όταν ο όμιλος των εταιρειών του κατέβαλε το 2015 μόνο για φόρους και τέλη 562,7 εκατ. ευρώ στο ρωσικό κράτος. 
E-Daily.gr
Πώς επινοήθηκε το όνομα Fanta
Το αναψυκτικό που δημιουργήθηκε στη ναζιστική Γερμανία!
Η Fanta φτιάχτηκε ως συνέπεια των δυσκολιών που υπήρχαν στην εισαγωγή του σιροπιού της Coca Cola εξαιτίας του εμπάργκο στο Β' Παγκόσμιο.

Ο Μαξ Κιθ υπεύθυνος της Coca Cola Deutschland χρησιμοποίησε τα τεράστια αποθέματα χυμού πορτοκαλιών που ήταν τότε διαθέσιμα στη Γερμανία προσθέτοντας ανθρακικό, φτιάχοντας ένα προϊόν για τη γερμανική αγορά!
Όταν ο Κιθ έδωσε οδηγία στην ομάδα του να αφήσουν τη φαντασία ελεύθερη (Fantasie in German), οδηγία στην οποία ένας από τους πωλητές του αναφώνησε "Fanta!"!

 
Νέο κόλπο: Λένε πως χάλασε το POS για να φοροδιαφύγουν
Κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία, προκειμένου να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν, χρησιμοποιούν ορισμένοι επιχειρηματίες, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.
Οι καταγγελίες καταναλωτών σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς πέφτουν βροχή. Η τελευταία δικαιολογία επιχειρηματιών, με σκοπό να μην κόψουν απόδειξη, είναι ότι έχει χαλάσει το μηχάνημα POS κι έτσι μπορούν να δεχτούν πληρωμή μόνον με μετρητά. Φυσικά και για αυτές τις πληρωμές δεν κόβουν απόδειξη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που μετέδωσε το cretapost, από την Κρήτη, όπου αφού οι πελάτες ζήτησαν να πληρώσουν, σε κατάστημα που ανέφερε ότι έχει τερματικό POS, ο επιχειρηματίας τους είπε ότι αυτό τελικά είχε χαλάσει, χωρίς να γνωρίζει πότε ακριβώς θα επισκευαζόταν.
Επίσης από την Κρήτη υπήρξαν καταγγελίες για αποδείξεις χωρίς ΑΦΜ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ιδιοκτήτη ταβέρνας στα Φαλάσαρνα, ο οποίος εξέδιδε αποδείξεις χωρίς ΑΦΜ (εικόνα). Σύμφωνα με την καταγγελία, παρέα άνω των 10 ατόμων κάθισε σε ταβερνάκι κοντά στη θάλασσα. Όταν ζήτησαν λογαριασμός, ο σερβιτόρος και ιδιοκτήτης της ταβέρνας τους έφερε μια απόδειξη που όμως ήταν ψεύτικη αφού δεν είχε επάνω ούτε ΑΦΜ, ούτε κανένα άλλο φορολογικό στοιχείο.

 
τις 21 Αυγούστου, εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια ολική ηλιακή έκλειψη, τόσο στη δυτική, όσο και στην ανατολική ακτή.
Το σπάνιο αυτό φαινόμενο θα βυθίσει στο σκοτάδι 14 πολιτείες ξεκινώντας από το Όρεγκον και φτάνοντας μέχρι τη Νότια Καρολίνα.
Η έκλειψη θα διαρκέσει πολύ λίγο. Ακόμη και όσοι βρίσκονται στο κέντρο της σκιάς που θα έχει πλάτος 113 χλμ θα βρίσκονται στο σκοτάδι για περίπου δυόμιση λεπτά. Η σκιά της έκλειψης θα ταξιδέψει με ταχύτητα ανάμεσα στα 2.128 χλμ και στα 3.600 χλμ την ώρα.
Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Είναι η πρώτη ολική ηλιακή έκλειψη που συμβαίνει στη Βόρεια Αμερική από το 1918. Η επόμενη αναμένεται να συμβεί στις 12 Αυγούστου 2045.
Δύο ειδικά διαμορφωμένα αμερικανικά αεροσκάφη θα παρατηρήσουν την έκλειψη για επτά λεπτά. Θα είναι εφοδιασμένα με μηχανές που θα τραβούν φωτογραφίες 30 καρέ το δευτερόλεπτο του ηλιακού στέμματος, το οποίο αποκαλύπτεται χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου. Είναι μια καταπληκτική λοιπόν ευκαιρία για τους επιστήμονες να μελετήσουν την φύση του.
Η έκλειψη θα ξεκινήσει στη στεριά στις 10.15 π.μ. τοπική ώρα, βόρεια του Νιούπορτ, στο Όρεγκον.
Το διαστημικό σκάφος DSCOVR θα παρακολουθήσει την έκλειψη από το διάστημα. Ο δορυφόρος της ΝΑΣΑ είναι ο μόνος που μπορεί να παρακολουθήσει το φαινόμενο στην ολότητά του. Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Ανάμεσα στις αμερικανικές πόλεις που θα βιώσουν το φαινόμενο είναι οι: Κάνσας Σίτι, Σαιντ Λούις, Νάσβιλ, Τσάρλεστον κ.α.
«Η μαγνητική του Γιάννη είναι καθαρή»!«Δυστυχώς, ό,τι συνέβη μέχρι σήμερα έδειχνε πως κάπου εκεί θα καταλήγαμε.... Από την πλευρά της Ελληνικής Ομοσπονδίας έγινε ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να μην δώσουμε κανένα δικαίωμα στους Μπακς ώστε να μην μας πουν ότι δεν τηρήσαμε αυτά που ζητούσαν. Εμείς έχουμε βγάλει τη μαγνητική του Γιάννη που φαίνεται ότι το πόδι του είναι καθαρό, την στείλαμε και στη FIBA. Κάτι άλλο συμβαίνει. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση εκτός από τα... social media. Δεν υπήρχε καμία έγγραφη ενημέρωση. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να διευκολύνουμε την κατάσταση, ό,τι μας ζήτησαν οι Μπακς ώστε να μην έχει πρόβλημα ο παίκτης» ανέφερε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ στην κάμερα της ΕΡΤ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και το γεγονός ότι ο Greek Freak δεν θα ενισχύσει την Εθνική στο Eurobasket.

 
Ο 74χρονος που ντύνεται... Κινέζα για χατίρι της μητέρας του
Εδώ και 14 χρόνια, κάθε σαββατοκύριακο ο ηλικιωμένος Li Yinglai από την περιοχή Kunming της Κίνας διασκεδάζει τους επισκέπτες στο Πάρκο της Πράσινης Λίμνης, στην πόλη του, ντυμένος με την παραδοσιακή τοπική γυναικεία στολή.
Ο ίδιος μάλιστα χορεύει αλλά και ποζάρει με τους τουρίστες, αφού λατρεύει την προσοχή που εκείνοι του δείχνουν όμως όπως λέει όλη αυτή η μεταμφίεση γίνεται για χατήρι της μητέρας του, για να την κάνει να χαρεί.
Ο 74χρονος υποστηρίζει ότι η 96χρονη μητέρα του ήθελε ανέκαθεν να έχει μια κόρη, όμως εν τέλη απέκτησε δυο γιους. Στα 60 του αποφάσισε να κάνει την ευχή της μητέρας του πραγματικότητα, να φορέσει δηλαδή πολύχρωμα γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ και να βγαίνει στους δρόμους με σκοπό να επιδείξει τις γεμάτες θηλυκότητα χορευτικές κινήσεις του.
Προφανώς και το όλο θέμα προκαλεί εντύπωση και ειδικά λόγω του ότι είναι μια συνήθεια που ο ηλικιωμένος έχει εδώ και τόσα χρόνια.
Ο Li που δεν είναι παντρεμένος και δεν έχει παιδιά, δεν είχε ποτέ του σταθερή δουλειά, ενώ περνάει τον περισσότερο χρόνο του προσέχοντας την 96χρονη μητέρα του. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ντύνεται με αντρικά ρούχα όμως όταν έρχεται το σαββατοκύριακο βάφει τα νύχια του, φοράει μια από τις πολλές παραδοσιακές στολές που έχει, βάζει σκουλαρίκια, βραχιόλια και δαχτυλίδια, καθώς και ένα αστείο ζευγάρι γυαλιά και προσφέρει θέαμα στους περαστικούς.
Όσο για τη μητέρα του Li, όταν τη ρωτάνε πως νιώθει σχετικά με την εβδομαδιαία ρουτίνα του γιου της, απλώς απαντά: "όσο εκείνος είναι ευτυχισμένος, τότε είμαστε εντάξει".

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!