Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Το καταραμένο κάστρο όπου όποιος κοιμάται πεθαίνει
Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Ευρώπης. Η ομορφιά του δεν περιορίζεται μόνο στη ν αρχιτεκτονική του αλλά και στην τοποθεσία, αφού βρίσκεται πάνω στην θάλασσα. Λίγο έξω από την Τεργέστη της Αυστρίας, το κάστρο του Μιραμάρε στέκει ακόμα περήφανο, σαν καινούργιο, κάνοντάς σε να ονειρεύεσαι παραμύθια γαι πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Όμως αν μάθεις τον θρύλο που το συνοδεύει, το παραμύθι χάνεται και δίνει την θέση του σε εφιάλτη.
Χτίστηκε το 1860 από τον Αρχιδούκα Μαξιμιλιανό τον Α’, τον νεότερο αδελφό του Αυτοκράτορα Ιωσήφ. Ήθελε να το κάνει δώρο στην πανέμορφη σύζυγό του Σάρλοτ του Βελγίου. Μακριά από τις ιδιορρυθμίες της αυλής, το ζευγάρι βρήκε τον παράδεισό του, για να χαρεί ανεπηρέαστο τον έpωτά του. Επέβλεψε ο ίδιος το χτίσιμό του. Είχε την φήμη του αφελή και του ονειροπόλου, πράγμα που τον έκανε εύκολα υποχείριο στις ορέξεις άλλων μοναρχών.
Το ζευγάρι έμεινε για λίγο στο ισόγειο του κάστρου. Όμως ο Ναπολέοντας ο Γ’, γνώριζε την αφέλειά του και πριν ολοκληρωθεί το κάστρο, τον έστειλε στο Μεξικό, με τον τίτλο του Αυτοκράτορα. Τον διάλεξε επίτηδες για να ελέγχει την αχανή χώρα. Ο αδελφός του δεν συμφωνούσε. Το Μεξικό βασανιζόταν από πόλεμο. Εμφύλιος, μαζί με Βρετανούς και Ισπανούς, οι οποίοι διεκδικούσαν ότι θεωρούσαν ότι τους αναλογούσε.
Η γυναίκα του όμως επέμενε. Ήθελε να γίνει αυτοκράτειρα. Μετακόμισαν στο μεξικο Σίτι το 1864. Τρία χρόναι αργότερα, ο Ναπολέων ο Γ’ απέσυρε την στήριξή του. Ο Μαξιμιλιανός αρνήθηκε να φύγει από το Μεξικό και να παραδώσει τον θρόνο. Και έτσι, πιάστηκε αιχμάλωτος από τους στρατιώτες του προέδρου Χουάρεζ. Έναν μήνα μετά εκτελέστηκε.
http://www.italymagazine.com/dual-language/stunning-miramare-castle-trieste
Η Σάρλοτ τρελάθηκε. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή της απομονωμένη, κοιτώντας τα πράγματα που απέκτησαν μαζί. Η τραγική ιστορία του ζευγαριού, μια καταραμένη ιστορία αγάπης, φαίνεται πως έδωσε τροφή στον θρύλο που στοιχειώνει ακόμα και σήμερα το κάστρο του Μιραμάρε. Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος μαζί με την σύζυγό του, κοιμήθηκαν για δυο βράδια στο κάστρο, πριν το ταξίδι του στο Σεράγεβο το 1914, όπου η δολοφονία του Φερδινάνδου έγινε η κύρια αφορμή για να ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Το ίδιο συνέβη και στον Δούκα Αμέντεο ντ’ Αόστα, όταν οι Ιταλοί του Μουσολίνι είχαν καταλάβει την περιοχή. Πέθανε αργότερα σε μια βρετανική φυλακή. Ακόμα και ο Αμερικανός στρατηγός Τσάρλς Μουρ, που έμενε εκεί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πέθανε λίγα χρόνια αργότερα στην Κορέα. Με λίγα λόγια η κατάρα το λέει ξεκάθαρα: Όποιος κοιμηθεί στο κάστρο του Μιραμάρε, θα πεθάνει νέος, βίαια σε μια ξένη χώρα.
https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g187813-d237252-i112242754-Hotel_Riviera_Maximilian_s-Trieste_Province_of_Trieste_Friuli_Venezia_Giu.html
Παρολ’ αυτά, είναι μάλλον ασφαλές να επισκεφτεί κάποιος το κάστρο του Μιραμάρε την ημέρα και να ξεναγηθεί στα δωμάτια του και στον υπέροχο κήπο του. Άλλωστε αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο. Πάντως, για καλό και για κακό, αν το επισκεφτείτε ποτέ, να έχετε χορτάσει ύπνο...

 
Ο απίστευτος τρόπος που βρήκε ένας ιδιοκτήτης μπαρ για να παρακάμψει τη νομοθεσία
Μπορείτε να μαντέψετε γιατί αυτό το μπαρ έχει έναν λαβύρινθο στην είσοδό του;
Ένας ιδιοκτήτης μπαρ στην Κεράλα της Ινδίας, ήρθε αντιμέτωπος με έναν καινούργιο νόμο και βρήκε τρόπο να τον παρακάμψει! Ο νέος νόμος έπληξε σκληρά τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και πολλοί από αυτούς χρειάστηκε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αλλά ένας ιδιοκτήτης μπαρ στην Κεράλα φαίνεται να έχει επιτύχει έναν αποτελεσματικό, αν και ασυνήθιστο, τρόπο! Για να παρακάμψει έναν πρόσφατο νόμο του Ανώτατου Δικαστηρίου που απαγόρευε την πώληση αλκοόλ σε απόσταση 500 μέτρων από εθνικές οδούς, έφτιαξε έναν λαβύρινθο.
Μίσθωσε κάποιους εργάτες και πέρασε τρεις μέρες βάζοντας μια σειρά τσιμεντένιων τοίχων που ουσιαστικά μετέτρεψαν τον προηγουμένως ίσιο δρόμο που οδηγούσε στην είσοδο σε ένα λαβύρινθο. Τώρα, η απόσταση με τα πόδια από την εθνική οδό προς το μπαρ του είναι 520 μέτρα, και έτσι, τεχνικά, του επιτρέπει να πουλά αλκοόλ!
Ο ιδιοκτήτης και οι υπάλληλοι πάντως είναι πεπεισμένοι ότι είναι απολύτως νόμιμο!
 
Anthony Bourdain: Τα παιδικά χρόνια, τα ναρκωτικά, η οργή και οι ανελέητες φωνές στους συνεργάτες του
Ο διάσημος τηλεοπτικός σεφ και γευσιγνώστης Anthony Bourdain πήρε την τραγική απόφαση να φύγει από τη ζωή χθες (8/6/18) σε ηλικία 61 ετών. Ξαναδιαβάζοντας μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα Guardian, προσέξαμε μερικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε γι αυτόν.
Ως νεαρός που είχε μεγαλώσει στο Νιου Τζέρσεϊ, έτρωγε το συνηθισμένο αμερικανικό φαγητό, δηλαδή κεφτέδες και χάμπουργκερ, παρόλο που υπήρχε ένα αντίγραφο του βιβλίου της Julia Child «Mastering the Art of French Cooking» πάνω στο ψυγείο. Ο ίδιος θυμόταν πως κάποιες βραδιές που στο σπίτι έκαναν τραπέζι οι "μεγάλοι", η δυνατή μυρωδιά από τα χτένια με μανιτάρια σε σάλτσα λευκού κρασιού έφτανε μέχρι το υπνοδωμάτιό του.
Στην ηλικία των 9 οι γονείς του πήγαν στο La Pyramide στη Βιέννη κι ενώ οι ίδιοι απόλαυσαν το δείπνο τους, άφησαν τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο. Από αντίδραση, ο Anthony ζήτησε να φάει στρείδια.
Έγινε πραγματικά ευτυχισμένος όταν έπιασε δουλειά ως λαντζέρης σε ένα εστιατόριο στην Provincetown στο Cape Cod. Αυτή ήταν η πρώτη του δουλειά. Ήταν ένας ντροπαλός, πανούργος, αδέξιος έφηβος. Αλλά σε αυτό το περιβάλλον που έμοιαζε με γραμμή εργοστασίου, δεν υπήρχε γκρίζα ζώνη, καμία θολή γραμμή, ούτε κανένα φιλοσοφικό ζήτημα που να σε τσακίζει. Τα πιάτα έπρεπε να μπουν και να βγουν από το πλυντήριο και το να κάνει αυτή τη δουλειά, αναγνωριζόταν από τους συναδέλφους του. Την ημέρα δε που τον «προήγαγαν» στο να καθαρίζει πατάτες, ήταν πραγματικά πολύ χαρούμενος.
Αποφάσισε να γίνει σεφ, όταν είδε τον σεφ Μπόμπι να κάνει σεξ με μία νύφη πάνω σε ένα βαρέλι δίπλα στα σκουπίδια, ενώ λίγο πιο δίπλα γινόταν ο γάμος της. Ήταν η πρώτη φορά που είδε κάποιον να κάνει σεξ και τότε δεν μπόρεσε να καταλάβει το κίνητρο της νύφης. Αν και μετά από χρόνια μπορούσε πλέον να το κατανοήσει.
Τα τελευταία χρόνια ήταν περήφανος ως επαγγελματίας σεφ, επειδή όσο εκνευρισμένος κι αν ήταν με το προσωπικό, μπορούσε να απολαύσει μαζί του μια μπίρα στο τέλος της βραδιάς, χωρίς να κρατά κακία. Είχε βάλει στην άκρη την... οργή του (psychotic rage), μετά από πολλά χρόνια που υπήρξε κακός με τους μαγείρους, επιθετικός με τους σερβιτόρους και έκανε bullying στους λαντζέρηδες. Όπως είχε πει σε αυτή τη συνέντευξή είναι τρομερό και αντιπαραγωγικό να κάνεις τους ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά για σένα, να νιώθουν ηλίθιοι. Μέχρι το τέλος της ζωής του, εξακολουθούσε να είναι σαρκαστικός και δυσάρεστος, αν και δεν έβαζε σε κανένας τις φωνές.
Ήταν μια δυστυχισμένη ψυχή, που είχε περάσει μια περίοδο εθισμού στην ηρωίνη και το κρακ. Πλήγωσε, όπως είπε, απογοήτευσε και προσέβαλε πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους και λυπάται πολύ γι’ αυτό. Είναι ένα κρίμα με το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να ζει.
Του άρεσε να ακούει μουσική την ώρα που μαγείρευε αλλά όχι κάτι πολύ «σκληρό». Άκουγε Curtis Mayfield, Marvin Gaye, pre-disco funk, Isaac Hayes και Brothers Johnson.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν εξέταζε το σώμα του, γυμνό μπροστά στον καθρέφτη, δεν θα έβλεπε κάποια μεγάλη ζημιά. Τα εγκαύματα και τα σημάδια από τα μαχαίρια έχουν σβηστεί μετά από τόσα χρόνια. Η βλάβη που προκλήθηκε από το πιάσιμο και τον χειρισμό των γαρίδων και των αστακών – οι φλεγμονές και τα εξανθήματα – είχαν βελτιωθεί με τον χρόνο. Το δεξί του χέρι είχε πρόβλημα με την αρθρίτιδα, από το χτύπημα τόσα χρόνια με τον αναδευτήρα, προκαλώντας μεγάλους κάλους στα χέρια του. Αλλά τον τελευταίο καιρό ήταν στην καλύτερη του κατάσταση. Ήταν αδύνατος και έκανε καθημερινά βραζιλιάνικο ζίου – ζίτσου.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του στην Guardian είχε πει: «Όταν ο μεγάλος Warren Zevon ρωτήθηκε, την ώρα που πλησίασε το τέλος του, αν είχε κάποια σημαντικά λόγια σοφίας να περάσει, είπε: ‘Απολαύστε κάθε σάντουιτς’. Σίγουρα απολαμβάνω τα σάντουιτς μου, δεδομένου πόσο χαμηλά έπεσα και πόσο πιθανό ήταν να είχα ένα τελείως διαφορετικό και τραγικό αποτέλεσμα. Είμαι πολύ τυχερός. Απολαμβάνω το φαγητό και την παρουσίαση του Parts Unknown. Έχω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο».
 
Ιωάννινα: Δεκάδες Ferrari κατέκλυσαν την πόλη
Το «Κόκκινο Πάθος», πλημμύρισε το κέντρο των Ιωαννίνων το μεσημέρι. Το πλέον δημοφιλές Ferrari Club της Ιταλίας, το "Passione Rossa" με δεκάδες πολυτελή αυτοκίνητα επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, βρίσκεται για ένα διήμερο στην Ήπειρο, και θα συνεχίσει αύριο στην Κέρκυρα...
«Είναι ένα υπέροχο μέρος η Ελλάδα. Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Club, αλλά και δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Φαμπιο Μπαρόνε. Σε μία σύντομη συνομιλία με τον οδηγό που προκαλεί δέος με τις επιδόσεις του, μας αναφέρει πως από μικρός είχε την τύχη να γνωρίσει την Ferrrari και θεωρεί τιμή του να εκπροσωπεί την Ιταλία.
Ο Μπαρόνε αναδείχτηκε πρωταθλητής κόσμου την πρώτη φορά σε διαδρομή στα Καρπαθια όρη στη Ρουμανία και την δεύτερη στην Κίνα. Τώρα, όπως λέει προετοιμάζεται για τον αγώνα στο Μαρόκο και μας μεταφέρει πως βιώνει τις στιγμές στην οδήγηση: «Τα συναισθήματα στο τιμόνι είναι πολλά. Φόβος, τρέλα... Πρέπει το μυαλό να έχει αδειάσει από σκέψεις. Να λειτουργεί μόνο η καρδιά... Είναι σαν να βρίσκεσαι στο στόμα του λύκου».
«Θέλουμε το κοινό να γνωρίσει το θρύλο της Ferrari», λέει ο διοργανωτής της εκδήλωσης Πάολο Μελισσανο και εκφράζει την ικανοποίηση του για την προσέλευση του κόσμου.
Μικροί και μεγάλοι στην πλατεία της πόλης είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα κόκκινα και μαύρα «σουπερ» ιταλικά αυτοκίνητα, να φωτογραφηθούν και να συνομιλήσουν με τους ιδιοκτήτες τους.

 
Αυτοί που αργούν στη δουλειά έχουν ένα μεγάλο ατου σε σχέση με όλους τους άλλους
Είναι αποδεκτό να αργείς στη δουλειά σου; Είναι μια ερώτηση που είναι σχεδόν ρητορική γιατί δεν είναι ποτέ αποδεκτό να καθυστερείς όμως τι θα έλεγαν τα απανταχού αφεντικά αν ηξεραν πως το Χάρβαρντ έρχεται να πει πως οι εργαζόμενοι που αργούν έχουν ένα ισχυρό προτέρημα σε σχέση με τους τυπικούς;
Οι Ιταλοί λένε "Όποιος κοιμάται, δεν πιάνει ψάρια", ενώ οι Άγγλοι λένε πως "Το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλίκι" αλλά τελικά ίσως και όχι. Ή τελοσπάντων όλοι όσοι κοιμούνται λίγο παραπάνω έχουν ένα μεγάλο ατού.
Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι όσοι καθυστερούν σε ραντεβού και δουλειά έχουν μεγαλύτερη αισιοδοξία στη δουλειά τους και ζουν περισσότερο, και πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς.
Αμέτρητες έρευνες σχετικά με τη διαχείριση και πρόληψη ασθενειών έχουν αποδείξει ότι οι αισιόδοξοι έχουν γενικά τα καλύτερα ανοσοποιητικά και καρδιαγγειακά συστήματα και λιγότερες ορμονικές αντιδράσεις στο στρες από τους απαισιόδοξους.
Ένας άνθρωπος που δεν τρελαίνεται με την ώρα και το στρες, καταλήγει στο τέλος της μέρας να είναι πιο ήρεμος, πιο χαρούμενος και να ζει περισσότερο. Σου βρήκαμε την τέλεια δικαιολογία έτσι;

 
5 καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ευρώπη
Αφού λέμε καλοκαιρινοί, εννοούμε κατά βάση στην νότια Ευρώπη. Και κυρίως νησιά. Άφθονος ήλιος, όμορφες παραλίες και όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει κανείς για αξέχαστε καλοκαιρινές διακοπές. Θέλετε περισσότερα;
Κάπρι, Ιταλία
Σαντορίνη, Ελλάδα
Μπονιφάτσιο, Γαλλία
Αζόρες, Πορτογαλία
Τενερίφη, Ισπανία

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!