Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019


Μέχρι το 2050 οι παράκτιες περιοχές στις οποίες κατοικούν 300 εκατομμύρια άνθρωποι, μπορεί να απειληθούν από την αύξηση της στάθμης των ωκεανών που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Ασία, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications. Πάνω από τα δύο τρίτα των πληθυσμών που απειλούνται βρίσκονται στην Κίνα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.
Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης οι ερευνητές διόρθωσαν τα υπάρχοντα δεδομένα όσον αφορά το υψόμετρο των παράκτιων περιοχών, τα οποία μπορεί να ήταν εσφαλμένα με αποτέλεσμα να έχει υποτιμηθεί η έκταση των εδαφών που απειλούνται από ισχυρές θύελλες και την πλημμυρίδα."Οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά την αύξηση της στάθμης των ωκεανών δεν έχουν αλλάξει", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Στράους, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και πρόεδρος-διευθυντής του Climate Central, ενός ερευνητικού ινστιτούτου που εδρεύει στις ΗΠΑ. "Άλλα όταν χρησιμοποιούμε τα νέα δεδομένα σχετικά με το ανάγλυφο του εδάφους, διαπιστώνουμε ότι στις ευάλωτες περιοχές κατοικούν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι υπολογίζαμε μέχρι τώρα", συνέχισε.
Τα δωρεάν δεδομένα που παρείχε η NASA μέσω του προγράμματος SRTM –με το οποίο χαρτογραφήθηκε το 95% της Γης– ενδέχεται να περιέχουν λάθη. Πριν από περίπου πέντε χρόνια ο Μπεν Στράους και ο Σκοτ Κελπ διαπίστωσαν, συγκρίνοντας αυτά τα δεδομένα με άλλα, ότι το σύστημα SRTM υπερεκτιμούσε συστηματικά το ύψος της όχθης της θάλασσας γιατί μπέρδευε τις σκεπές των σπιτιών και τα δέντρα με το επίπεδο του εδάφους.
"Για τις περισσότερες παράκτιες περιοχές σε όλον τον πλανήτη δεν γνωρίζαμε το ύψος του εδάφους κάτω από τα πόδια μας", εξήγησε ο Μπεν Στράους.
Συνδυασμένες απειλές
Ο πληθυσμός του πλανήτη, που σήμερα φτάνει τα 7,7 δισεκατομμύρια, μπορεί να αυξηθεί κατά 2 δισεκ. μέχρι το 2050 και κατά 1 ακόμη μέχρι το τέλος του αιώνα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων ζουν σε παραθαλάσσιες μεγαλοπόλεις.
Σήμερα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε ζώνες που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Ορισμένοι προστατεύονται από φράγματα αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν καμία προστασία.
"Η κλιματική αλλαγή έχει τη δυναμική να αναδιαμορφώσει πόλεις, οικονομίες, ολόκληρες περιοχές του πλανήτη", υπογράμμισε ο Σκοτ Κελπ, ο βασικός συντάκτης της έρευνας.
Για τους πληθυσμούς αυτούς οι απειλές είναι πολλαπλές: η μία είναι η αύξηση της στάθμης των ωκεανών επειδή λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία. Από το 2006 η στάθμη αυξάνεται κατά τέσσερα χιλιοστά ετησίως, ένας ρυθμός που θα μπορούσε να εκατονταπλασιαστεί εάν οι εκπομπές αερίων παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για το κλίμα.
Μια άλλη απειλή είναι οι τυφώνες και οι ισχυρές τροπικές καταιγίδες που θα γίνουν ολοένα και συχνότερες. "Δεν είναι αναγκαίο να αυξηθεί πολύ το επίπεδο της θάλασσας για να προκληθούν καταστροφικά προβλήματα", σχολίασε ο Μπρους Γκλάβοβιτς, του Πανεπιστημίου Μάσεϊ της Νέας Ζηλανδίας, που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Μία από τις συμβουλές που μας έχουν δώσει οι γιαγιάδες μας ήταν να παίρνουμε ζακέτα και να χτενίζουμε τα μαλλιά μας πριν κοιμηθούμε.
Σύμφωνα με τις γιαγιάδες μας, όσο περισσότερο χτενίζεις τα μαλλιά, τόσο πιο λαμπερά γίνονται αλλά… Έχουμε τις αμφιβολίες μας.
Δεν χτενιζόμασταν ποτέ πριν τον ύπνο όμως, δεδομένου ότι θέλουμε να έχουμε λαμπερά και υγιή μαλλιά σκεφτήκαμε να μάθουμε αν η συμβουλή αυτή έχει κάποια αξία (εκτός από συναισθηματική) και ρωτήσαμε τους ειδικούς. Το τι μας απάντησαν ήταν αναμενόμενο…
Όχι, δεν είναι απαραίτητο να χτενιζόμαστε πριν από τον ύπνο και όχι, το χτένισμα δεν θα κάνει τα μαλλιά μας πιο λαμπερά μακροπρόθεσμα αλλά βραχυπρόθεσμα.Το βούρτσισμα διανέμει τα φυσικά έλαια της τρίχας και έτσι τα μαλλιά γυαλίζουν λίγο. Συνεπώς το χτένισμα δε θα βοηθήσει στη λάμψη των μαλλιών αλλά, τα ξεμπλεγμένα μαλλιά θα ταλαιπωρηθούν λιγότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου, κυρίως αν χρησιμοποιείς μαξιλαροθήκες από βαμβάκι (το μετάξι είναι καλύτερο), άρα αν δεν βαριέσαι χτενίσου. Σε κάθε περίπτωση, είναι ίσως η μοναδική συμβουλή από τις γιαγιάδες μας και η μοναδική που μπορούμε να μην ακολουθήσουμε.

Πόσο μπορούν να κοστίζουν στο κέντρο της Ρώμης τρία χοτ-ντόγκ, ένα σάντουιτς με προσούτο και τυρί, τέσσερα κουτάκια Coca Cola κι ένα μπουκαλάκι νερό; Λίγο, θα πει κανένας και το ίδιο σκέφθηκε και μία οικογένεια από την Απουλία που επισκέφθηκε την Αιώνια Πόλη. Όταν όμως της ήλθε ένας λογαριασμός 119,34 ευρώ, το φαγητό – παρότι ήπιαν και ανθρακούχα αναψυκτικά–μάλλον τους «κάθισε»στο στομάχι
Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, που για του λόγου το αληθές δημοσιεύει και φωτογραφία του αναλυτικού λογαριασμού που πήραν στα χέρια τους οι πελάτες, πέρα από τις εξωφρενικές τιμές των προϊόντων, είχαν χρεωθεί και 17,34 ευρώ για το…σέρβις.
«Ακόμη ένα «δάγκωμα» σε τουρίστες στην πρωτεύουσα», τονίζει η εφημερίδα, για την «οικογένεια με τους δύο γονείς και τα παιδιά 11 και 15 ετών», που θέλησαν να καθίσουν στο μπαρ «τη φορά αυτή στη Βία ντελα Κοντσιλιατσιόνε. Μετά τον λογαριασμό των 430 ευρώ στην ίδια ζώνη του Καστελ Σαντ’ Άντζελο σε ζευγάρι Γιαπωνέζων, ένα συμβάν που συζητήθηκε ιδιαίτερα τον περασμένο Σεπτέμβριο και οδήγησε σε έρευνα των δημοτικών αρχών στο εστιατόριο αυτό», υπενθυμίζει η Messaggero.
Είναι πολλές οι ανάλογες περιπτώσεις υπερχρεώσεων πελατών σε εστιατόρια και μπαρ της Ρώμης, που έχουν αναγκάσει το Καμπιντόλιο (δημαρχία) να αναζητεί νέα μέτρα, ώστε να υπάρχει έλεγχος και πειθαρχικά μέτρα στις επιχειρήσεις εστίασης της πόλης και για να προστατευθούν οι τουρίστες από πιθανή εκμετάλλευση κι αισχροκέρδεια.
conto

Το σέλας, που συνήθως εμφανίζεται στους πόλους της Γης, αλλά κατά καιρούς και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όταν είναι πολύ έντονη η ηλιακή δραστηριότητα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα.
Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα βρήκαν σε αρχαίες πέτρινες πινακίδες με σφηνοειδή γραφή των Ασσυρίων τις αρχαιότερες παγκοσμίως περιγραφές γι' αυτό το φαινόμενο, οι οποίες χρονολογούνται από το 680 έως το 650 π.Χ., πριν δηλαδή πάνω από σχεδόν 2.700 χρόνια.
Οι εν λόγω περιγραφές είναι αρχαιότερες κατά περίπου ένα αιώνα από εκείνες που έως σήμερα θεωρούνταν οι πιο παλιές που περιγράφουν το σέλας και προέρχονται από ένα βαβυλωνιακό κείμενο, γνωστό ως «Αστρονομικά Ημερολόγια», του 567 π.Χ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Χισάσι Χαγιακάβα του Πανεπιστημίου της Οσάκα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal Letters".Το σέλας εμφανίζεται όταν κύματα από φορτισμένα ηλιακά σωματίδια πέφτουν πάνω στο προστατευτικό μαγνητικό πεδίο της Γης. Όσο πιο ισχυρή είναι η ηλιακή «καταιγίδα», τόσο πιο θεαματικό είναι το φαινόμενο και πιθανότερο να γίνει αντιληπτό πιο νότια από τις πολικές περιοχές. Φαίνεται πως μια τέτοια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα χτύπησε τον πλανήτη μας τον 7ο αιώνα π.Χ. και οι Ασσύριοι αστρολόγοι/αστρονόμοι είδαν και κατέγραψαν το φαινόμενο.
Νωρίτερα φέτος μια άλλη επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι πριν περίπου 2.600 χρόνια μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα, περίπου δεκαπλάσιας έντασης από ό,τι έχει σημειωθεί στη σύγχρονη εποχή, σάρωσε τη Γη. Ίχνη από εκείνο το γεωμαγνητικό «βομβαρδισμό» βρέθηκαν με τη μορφή ραδιενεργών ατόμων παγιδευμένων κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για την ίδια καταιγίδα που προκάλεσε το σέλας των Ασσυρίων.
Οι Ιάπωνες ερευνητές μελέτησαν μια σειρά ασσυριακών επιγραφών που βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο και βρήκαν τρεις που που κάνουν περιγραφές για ασυνήθιστα χρώματα στον ουρανό («κόκκινη λάμψη», «κόκκινα σύννεφα», «κόκκινος ουρανός» κ.α.). Το κόκκινο είναι συνήθως το χρώμα που παίρνει το σέλας σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.
Αν ληφθεί υπόψη ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι δυναμικό και μεταβαλλόμενο και ότι πριν χιλιάδες χρόνια ο μαγνητικός βόρειος πόλος βρισκόταν περίπου δέκα μοίρες πιο κοντά στη Μέση Ανατολή από ό,τι σήμερα, τότε αυξάνεται η πιθανότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όντως να έγινε αντιληπτό το αρχαίο σέλας ακόμη και από τους Ασσύριους. 'Αλλωστε, στο τέλος του 19ου αιώνα υπήρξαν αναφορές για σέλας πολύ νοτιότερα, στο Κάιρο, στη Βαγδάτη και στην Αλεξάνδρεια.
«Σε περίπτωση ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων, δεν είναι κάτι υπερβολικά ασυνήθιστο να δει κανείς το σέλας στη Μέση Ανατολή, ακόμη και στο σύγχρονο κόσμο», ανέφερε ο Χαγιακάβα, σύμφωνα με το Live Science. Πρόσθεσε ότι η σπανιότητα τέτοιων περιγραφών στα ασσυριακά κείμενα υποδηλώνει πως οι συγγραφείς τους όντως είχαν δει κάτι πολύ απρόσμενο και όχι π.χ. ένα συνηθισμένο κόκκινο ηλιοβασίλεμα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!