Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016


Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών, που στα χρόνια της κρίσης παρουσιάζουν μιας αύξηση των αυτοκτονιών, τουλάχιστον της τάξης του 30% και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας!
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 1.000.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως, μια αυτοκτονία πραγματοποιείται κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ μια απόπειρα πραγματοποιείται κάθε δευτερόλεπτο. Η αυτοκτονία σήμερα, συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα συχνοτέρων αιτιών θανάτου στο σύνολο του πληθυσμού και ανάμεσα στις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ), με αφορμή επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η πρόληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών σε περίοδο κοινωνικο-οικονομικής κρίσης», που θα γίνει το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, από 9.30 το πρωί έως 15.30, στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οδός Σεβαστουπόλεως 113, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης των αυτοκτονιών.
Οι άνδρες και οι γυναίκες
Έχει παρατηρηθεί αυξημένη αναλογία ανδρών που αυτοκτονούν, σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τις απόπειρες αυτοκτονίας. Το γεγονός αποδίδεται στην αυξημένη πρόθεση αυτοκτονίας των ανδρών και στους βίαιους και συχνά πιο αποτελεσματικούς τρόπους που χρησιμοποιούν σε σχέση με τις γυναίκες.
Εξάλλου, έχει υποστηριχθεί ότι αρκετές από τις απόπειρες αυτοκτονίας των γυναικών αποτελούν «κραυγή βοήθειας», χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η σημασία τους ως αυτοκαταστροφική ενέργεια.
Στις μέρες μας συζητείται πολύ η σχέση των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών με τα τροχαία ατυχήματα. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στον ευρωπαϊκό χάρτη σε σχέση με τις αυτοκτονίες, είναι όμως στις πρώτες θέσεις σε σχέση με τα τροχαία ατυχήματα. Υποστηρίζεται ότι κάποια από αυτά τα τροχαία ατυχήματα (π.χ. όταν ο οδηγός είναι μόνος, οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα υπό την επήρεια οινοπνευματωδών), ενδεχομένως αποτελούν αυτοκτονικές συμπεριφορές (παρα-αυτοκτονίες ) οι οποίες όμως ποτέ δεν καταγράφονται ως αυτοκτονίες.
Οι ψυχικές διαταραχές, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι
Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη έχουν δείκτη θνησιμότητας από αυτοκτονία της τάξης του 15% -20%, ενώ ασθενείς με ψυχώσεις (σχιζοφρένεια) έχουν δείκτες της τάξης 5-10%.
Στα παιδιά, οι αυτοκαταστροφικές πράξεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, ενώ στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες, η αυτοκτονική συμπεριφορά εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, λόγω της ειδικής ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης της ηλικίας αυτής και συχνά σχετίζεται με συγκρουσιακές καταστάσεις σε κοινωνικό επίπεδο.
Οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν υψηλούς δείκτες αυτοκτονιών, γεγονός που αποδίδεται στη συχνή συνύπαρξη σοβαρών σωματικών νοσημάτων που συνυπάρχουν με κατάθλιψη (π.χ. καρδιοπάθειες, καρκίνος, Πάρκινσον κ.α.), αλλά και στο γεγονός ότι η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους συχνά εκφράζεται με σωματικά ενοχλήματα και όχι λεκτικά, με αποτέλεσμα τη δυσκολία αντιμετώπισής της.

Ο Καναδάς πλησιάζει την ολοκλήρωση ενός έργου που ξεκίνησε το 1992, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός τεράστιου, ενιαίου δικτύου δρόμων και μονοπατιών για ποδηλάτες, πεζοπόρους και άλλους ενεργούς πολίτες.
Μέχρι σήμερα, έχουν συνδεθεί πάνω από 20.000 χιλιόμετρα μονοπατιών και δρόμων χωρίς αυτοκίνητα, 26% των οποίων είναι παραθαλάσσια. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του εγχειρήματος, το 80% του πληθυσμού του Καναδά ζει λιγότερο από 30 λεπτά μακριά από το αποκαλούμενο «μεγαλύτερο μονοπάτι αναψυχής στον κόσμο».
Το «Μεγάλο Μονοπάτι» ή «Διακαναδικό Μονοπάτι» ξεκινά στο Νιουφάουντλαντ (Νέα Γη), στο λεγόμενο «Χιλιόμετρο Μηδέν», και εκτείνεται δυτικά και βόρεια, προς τη Βρετανική Κολούμπια, διασχίζοντας όλη τη χώρα. Όταν ολοκληρωθεί, θα περιλαμβάνει δρόμους και μονοπάτια μεικτής χρήσης μήκους 24.000 χιλιομέτρων.
«Τα τμήματα του Μεγάλου Μονοπατιού ανήκουν, λειτουργούν και συντηρούνται από τοπικές οργανώσεις, επαρχιακές αρχές, εθνικούς οργανισμούς και δήμους σε ολόκληρο τον Καναδά», αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα.
«Το Μονοπάτι αντιπροσωπεύεται από επαρχιακές και περιφερειακές οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για την προώθηση της χρήσης του Μονοπατιού στην περιοχή τους. Αυτοί οι επαρχιακοί και περιφερειακοί εταίροι, μαζί με τις τοπικές οργανώσεις σχεδιασμού και κατασκευής του Μονοπατιού, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου και είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάπτυξή του».
Εξάλλου, νωρίτερα αυτό το έτος, η Γερμανία άνοιξε τα πρώτα 100 χιλιόμετρα μίας εθνικής οδού αποκλειστικά για ποδήλατα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν το δικό τους «πράσινο» ποδηλατόδρομο κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας.
naftemporiki.gr

Σε συμφωνία σχετικά με την επιμέλεια του γιου τους κατέληξαν την Τετάρτη η «βασίλισσα» της ποπ Μαντόνα και ο πρώην της σύζυγος, σκηνοθέτης Γκάι Ρίτσι.
Η συμφωνία προβλέπει ότι ο έφηβος ηλικίας 16 ετών θα παραμείνει με τον πατέρα του στη Βρετανία, δήλωσε ο δικηγόρος του Γκάι Ρίτσι, Πίτερ Μπρονστάιν, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο.
Εδώ και μήνες η καλλιτέχνιδα και ο σκηνοθέτης πρωταγωνιστούσαν σε μια άγρια δικαστική διαμάχη με στόχο την επιμέλεια του Ρόκο, με προσφυγές τόσο στη βρετανική όσο και στην αμερικανική Δικαιοσύνη.
Η δικαστική διαδικασία στη Βρετανία διακόπηκε τον Μάρτιο, έπειτα από πρωτοβουλία της τραγουδίστριας.
Μαντόνα και Γκάι Ρίτσι χώρισαν το 2008 έπειτα από οκτώ χρόνια γάμου.

Από παλμό και διασκέδαση θα «πλημμυρίσουν» οι νύχτες της 81ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται φέτος από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, καθώς ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής θα «πρωταγωνιστήσουν» στα Music Events Live.
Κάθε βράδυ, στις 9:30, στη μεγάλη σκηνή κάτω από το Τόξο της ΔΕΘ, τα Music Events Live θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους θαυμαστές των καλλιτεχνών, ικανοποιώντας τις μουσικές προτιμήσεις όλων των ηλικιών.
Την αρχή θα κάνουν, στις 10 Σεπτεμβρίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ενώ τη «σκυτάλη» παίρνουν στις 11 του μηνός η Δέσποινα Βανδή και οι Μέλισσες.
MOTIONTEAM/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, τραγουδούν ο Στέλιος Ρόκκος και η Μαλού και την επόμενη ημέρα οι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας των αδελφών Τσαχουρίδη θα διεκδικηθεί μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, καθώς επιδίωξη είναι να σχηματιστεί ο μεγαλύτερος σε μήκος και σε αριθμό συμμετεχόντων ποντιακός χορός «Ομάλ». Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Σταύρος Κουγιουμτζής συναντά τον Βασίλη Τσιτσάνη μέσα από το μπουζούκι του Θανάση Πολυκανδριώτη, που δένει με τις φωνές του Κώστα Μακεδόνα, της Κατερίνας Κόρου και της Αιμιλίας Κουγιουμτζή.
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στη σκηνή της ΔΕΘ θα ανέβει ο Γιάννης Πλούταρχος, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι Kings, και την Παρασκευή θα ακολουθήσει η Πέγκυ Ζήνα.
SOOC/KONSTANTINOS TSAKALIDIS
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, θα πάρουν σειρά ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Κώστας Μαρτάκης και η Demy με τον Βαγγέλη Κακουριώτη και τους Panik Live να ανοίγουν το πρόγραμμα, ενώ την αυλαία των μουσικών συναυλιών της 81ης ΔΕΘ θα ρίξει η Πάολα, με τους Rec. Τις συναυλίες μπορούν να τις παρακολουθήσει το κοινό με το εισιτήριο της 81ης ΔΕΘ.


Ο Clint Emerson ένας πρώην ναύτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αποκαλύπτει σε βιβλίο του πως μπορείς να σωθείς αν κινδυνεύεις με πνιγμό.
Συγκεκριμένα, έγραψε ένα βιβλίο για τις 100 δεξιότητες ζωτικής σημασίας που έμαθε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και το μυστικό που μπορεί να κρατήσει ζωντανό έναν άνθρωπο που κινδυνεύει με πνιγμό, είτε σε ρηχά νερά είτε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.

  Στο βιβλίο του "100 Deadly Skills: The SEAL Operative’s Guide", ο Clint εξηγεί πως "Όταν ένας ναύτης που είναι σε αποστολή συλλαμβάνεται σε εχθρικό έδαφος οι πιθανότητες να επιβιώσει είναι πάρα πολύ λίγες. Αυτό γιατί αντί ο συλληφθείς να παραπέμπεται σε δίκη, προτιμάται η 'εξαφάνισή' του, με αποτέλεσμα οι ναύτες να εκπαιδεύονται για να επιβιώσουν.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης φορούν άβολες στολές που εμποδίζουν τα χέρια και τα πόδια. Η άσκηση επαναλαμβάνεται σε στεριά και θάλασσα. Έτσι, οι ναύτες ρίχνονται δεμένοι στο νερό και αφήνονται στην τύχη τους, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν".

  Παράλληλα, επισημαίνει πως οι καλά εκπαιδευμένοι δεν χρειάζονται βοήθεια για να βγούμε μετά από λίγα λεπτά στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς διαθέτουν μερικές δεξιότητες που οι κοινοί άνθρωποι αγνοούν.
Περιγράφοντας ποιο είναι το μυστικό της επιβίωσης κάτω από την επιφάνεια του νερού αναφέρει: "Όσον αφορά την επιβίωση κάτω από το νερό το κλειδί είναι ο έλεγχος της αναπνοής. Έχοντας τους πνεύμονες γεμάτους οξυγόνο το ανθρώπινο σώμα μπορεί να πλέει στην επιφάνεια του νερού, επομένως δεν χρειάζονται πολλές κινήσεις για την ανάδυση του στην επιφάνεια. Ο νούμερο ένα κίνδυνος είναι ο πανικός, που μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε υπέρ κινητικότητα και απότομες κινήσεις, οι οποίες καταναλώνουν οξυγόνο."

  Παράλληλα, εξηγεί πως "Τα εμπόδια (δεμένα χέρια και πόδια) μπορεί να κάνουν το έργο πιο δύσκολο. Σε ρηχά νερά το μυστικό είναι οι μικρές βουτιές και η 'εκτόξευση' προς την επιφάνεια του νερού. Ενώ, σε φουρτουνιασμένη θάλασσα η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι αποτελεσματική. Το άτομο θα πρέπει να κάνει περιστροφή του σώματος, προκειμένου να καταφέρει να βγάλει το κεφάλι του από το νερό, προκειμένου να πάρει ανάσες."
Επομένως, το μυστικό για να επιβιώσει κάποιος σε περίπτωση πνιγμού δεν είναι άλλο από τον έλεγχο της αναπνοής και από τη στάση του σώματός του κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να ανεβεί στην επιφάνεια του νερού.
(ΠΗΓΗ: Unilad)
Κάθε χώρα έχει τους νόμους της και καλά θα κάνετε εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε χώρες του εξωτερικού να τους έχετε κατά νου. Τι γίνεται όμως κάποιες πράξεις δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε ποτέ πως μπορεί να συνιστούν αδίκημα;
Το Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν έχει αρκετούς από αυτούς και ο Christopher Sargeant, που κάνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge συγκέντρωσε 10 από τους πιο παλιούς και περίεργους νόμους που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ:
  1. 1313 Statute Forbidding Bearing of Armour. Εν ολίγοις δεν επιτρέπεται να φοράτε πανοπλία και να φέρετε σπαθί
  2. Licensing Act of 1872. Προβλέπει πως εάν είστε μεθυσμένοι όχι μόνο δεν θα πρέπει να οπλοφορείτε ή να είστε υπεύθυνοι για οποιασδήποτε μορφής ατμομηχανή αλλά δεν θα πρέπει να είστε υπεύθυνοι ούτε για άλογα και...αγελάδες
  3. 1839 Metropolitan Police Act. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χτυπήσετε την πόρτα κάποιου και να φύγετε πριν σας ανοίξει, έτσι για την πλάκα. Είναι παράνομο!
  4. 1839 Metropolitan Police Act. Σε συνέχεια του προηγούμενου νόμου, απαγορεύεται να κουβαλάτε ρόδες (ή γενικότερα τροχούς), σκάλες, βαρέλια, στύλους ή σανίδες στα πεζοδρόμια
  5. 1986 Salmon Act. Ο νόμος αυτός αποσκοπεί στην απαγόρευση της λαθροθηρίας και μέχρι σήμερα είναι παράνομο να πιάνετε σολωμό υπό «ύποπτες συνθήκες».
  6. Prerogativa Regis of 1322. Όλες οι φάλαινες και οι οξύρρυγχοι που κολυμπούν στις θάλασσες της Βρετανίας ανήκουν στη Βασίλισσα. Μάλιστα το 2004 ένας ψαράς προσέφερε στη Βασίλισσα μια μεγάλη ποσότητα οξύρρυγχων που είχε πιάσει.
  7. 1839 Metropolitan Police Act (ξανά). Δεν μπορείτε να τινάξετε ή να «χτυπήσετε» (ξέρετε όπως έκαναν παλιά οι γυναίκες με τον κόπανο) ένα χαλί, στο δρόμο μετά τις 8 το πρωί ή να τραγουδήσετε κάποιο βλάσφημο, ανήθικο ή άσεμνο τραγούδι ή μπαλάντα. Επίσης δεν μπορείτε να πετάξετε χαρταετό ή να πυροδοτήσετε ένα κανόνι (ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο όπλο) συγκεκριμένου διαμετρήματος και σε συγκεκριμένη απόσταση από σπίτια.
  8. Town Police Clauses Act of 1847. Δεν μπορείτε να κάνετε έλκηθρο σε πάγο ή σε χιόνι.
  9. Greater London Authority Act 1999. Αυτός είναι ο πιο «βρετανικός νόμος». Εάν υπάρχει πινακίδα ή γίνει σχετική υπόδειξη από υπάλληλο πως οι πχ πελάτες πρέπει να σχηματίσουν ουρά για να εξυπηρετηθούν, είναι παράνομο να πάρετε τη σειρά κάποιου
  10. 1872 Licensing Act (ξανά). Δεν πρέπει να σας πιάσουν μεθυσμένο σε χώρους που έχουν άδεια να σερβίρουν ποτό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να μαθύσετε ποτέ σε pub.
  11. huffingtonpost.gr
BRITAIN COURTS WIGS


Η εικόνα κάνει το γύρο του διαδικτύου και οι χρήστες των social media σχολιάζουν. Όλα συμβαίνουν την ώρα που η εφορία είναι ανοιχτή για τον κόσμο...

Λίγο η κούραση της εβδομάδας, λίγο το πιθανό ξενύχτι της προηγούμενης νύχτας και η πρωταγωνίστρια της υπόθεσης, θεώρησε ότι ένα γραφείο της ΔΟΥ Καλαμαριάς στις 09:30 το πρωί είναι ο κατάλληλος χώρος για να πάρει έναν υπνάκο. Στη φωτογραφία που αρχικά ανέβηκε στο facebook, δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για υπάλληλο ή για κάποιον πελάτη. Όπως και να 'χει η φωτογραφία έγινε viral και κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο των social media...

ΦΩΤΟ από thestival.gr

Πηγή: thestival.gr

Η πεποίθηση (ή η απουσία της) ότι ένα φάρμακο που παίρνουμε μπορεί να μας βοηθήσει, επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του! Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα μιας νέας μελέτης που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην φροντίδα των ασθενών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χορήγησαν ένα ισχυρό παυσίπονο σε ομάδα ασθενών, διαπιστώνοντας πως οι προσδοκίες που είχαν από αυτό μπορούσαν να αυξήσουν κατακόρυφα ή να εκδμηδενίσουν σχεδόν τη δράση του!

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», εντόπισε επίσης τις περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για όλο αυτό.

Το πείραμα έγινε με εφαρμογή θερμότητας στα πόδια 22 υγιών εθελοντών, οι οποίοι βαθμολογούσαν τον πόνο που τους προκαλούσαν οι ερευνητές σε μια κλίμακα από 1 έως 100.

Σε όλους τους εθελοντές είχε τοποθετηθεί φλεβοκαθετήρας, ώστε να τους χορηγούνται κρυφά φάρμακα.

Όταν πρωτοάρχισε το πείραμα, οι εθελοντές βαθμολόγησαν τον πόνο τους με 66 κατά μέσον όρο. Αφού έγινε αυτή η καταγραφή, οι ερευνητές τους χορήγησαν το ισχυρό παυσίπονο (λέγεται ρεμιφαιντανίλη) δίχως όμως να τους το πουν – και η μέση βαθμολογία του πόνου μειώθηκε στο 55.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους είπαν ότι τους χορηγούν το παυσίπονο – και η μέση βαθμολογία μειώθηκε κατακόρυφα, φτάνοντας στο 39.

Στο τέλος, οι ερευνητές είπαν στους εθελοντές να ετοιμαστούν να πονέσουν γιατί θα τους κόψουν το φάρμακο (πράγμα το οποίο δεν έκαναν, ούτε άλλαξαν τη δοσολογία, αλλά αυτό οι ασθενείς δεν το ήξεραν) – και ως εκ θαύματος ο πόνος που ένιωθαν οι ασθενείς σκαρφάλωσε στο… 64!!!

Μολονότι, λοιπόν, οι εθελοντές έπαιρναν το ίδιο πανίσχυρο αναλγητικό, πονούσαν όσο και πριν αρχίσει η χορήγησή του.

«Είναι εκπληκτικό, μοναδικό... Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα αναλγητικά που διαθέτουμε, αλλά η επιρροή του εγκεφάλου είναι τόσο ισχυρή, ώστε μπορεί είτε να αυξήσει σημαντικά τη δράση του είτε σχεδόν να την εκμηδενίσει», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Ιρέν Τρέισι, καθηγήτρια Αναισθητικής Επιστήμης στην Οξφόρδη και διευθύντρια του Κέντρου Λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας Εγκεφάλου (FMRIB) του πανεπιστημίου.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, οι οποίες έδειξαν πως στο όλο θέμα εμπλέκονται διάφορες περιοχές του εγκεφάλου – μεταξύ αυτών ο ιππόκαμπος και ο μέσος μετωπιαίος φλοιός.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημά τους μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην φροντίδα των ασθενών, αλλά και στις κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να διαθέτουμε περισσότερο χρόνο στους ασθενείς μας και να διερευνούμε την ψυχική και νοητική επίδραση της νόσου τους, η οποία τελικά μπορεί να αποτελεί αληθινή τροχοπέδη στην θεραπεία τους», είπε η δρ Τρέισι. «Και την ίδια επιρροή μπορεί να ασκεί σε όσους συμμετέχουν σε μελέτες με πειραματικά φάρμακα».

Πηγή: tanea.gr

Μια απόφαση που, όταν τελεσιδικήσει, θα κάνει την κυβέρνηση να «ιδρώσει», εκδόθηκε πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και μπορεί να χαρακτηρισθεί σταθμός, καθώς δικαιώνει υπαλλήλους και διατάσσει το Δημόσιο να τους καταβάλει τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας!

Πρωτοπορώντας η Καλαμάτα για μια ακόμη φορά, με ένα ιδιαίτερα αναλυτικό και εμπεριστατωμένο σκεπτικό το Ειρηνοδικείο αντικρούει τους ισχυρισμούς περί δημοσιονομικού ελλείμματος που επέβαλαν τις περικοπές.

Στο Ειρηνοδικείο προσέφυγαν με αγωγή τους 5 δικαστικοί υπάλληλοι της Καλαμάτας, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Ανδρόνικο Σταυρόπουλο.

Η υπόθεση δεν είναι η μοναδική, καθώς ακολουθεί τους επόμενους μήνες η εκδίκαση της αγωγής που έχουν καταθέσει οι μόνιμοι δικαστικοί υπάλληλοι της Καλαμάτας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας.

Καθώς αυτά τα οφειλόμενα παραγράφονται μετά τη διετία, οι εν λόγω προσφεύγοντες δικαστικοί υπάλληλοι δικαιώθηκαν για τα επιδόματά τους για τα έτη 2014-2015.

«Στην οικονομική κρίση οι πολίτες έχουν ανάγκη»

Η απόφαση, που μπορεί να αποτελέσει «πολιορκητικό κριό» για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, αναφέρεται στην αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου: «Τα κοινωνικά δικαιώματα είναι θεμελιώδη, εξίσου με τα ατομικά και τα πολιτικά, και παράγουν, κατά την επικρατούσα στη θεωρία άποψη, ένα “σχετικό κοινωνικό κεκτημένο”, η αξία και η προστατευτική λειτουργία του οποίου πρέπει να αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όταν οι πολίτες το έχουν περισσότερη ανάγκη».

Κάνοντας αναφορά στο άρθρο 106 του Συντάγματος για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης, τονίζει ο ειρηνοδίκης Αθανάσιος Μουτζούρης: «Από τη διάταξη αυτή απορρέει η συνταγματική επιταγή για ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη με διασφάλιση των συνθηκών κοινωνικής ειρήνης, η οποία δεσμεύει όλα τα κρατικά όργανα και πρωτίστως το νομοθέτη, περιορίζοντας το εύρος των επιτρεπτών επιλογών του.

Η παραπάνω συνταγματική επιταγή θέτει ιδίως δύο όρια στο νομοθέτη. Πρώτον, δεν είναι επιτρεπτή η θέσπιση νομοθετικών μέτρων τα οποία, ανεξαρτήτως του επιδιωκόμενου με αυτά σκοπού δημοσίου συμφέροντος, συνεπάγονται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, δηλαδή καταλήγουν σε αποτέλεσμα ευθέως αντίθετο προς το σκοπό της συνταγματικής διάταξης.

Ως σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης πρέπει να νοηθεί εξίσου η δραματική επιδείνωση των συνθηκών κοινωνικής διαβίωσης (όπως αύξηση του αριθμού των ανέργων, αστέγων, όσων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας κ.λπ.), όσο και η διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας (π.χ. βίαιες ενέργειες διαμαρτυρίας, αύξηση της εγκληματικότητας κ.λπ.), που απορρέει από την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών.

Δεύτερον, δεν είναι επιτρεπτή η θέσπιση νομοθετικών μέτρων τα οποία συνεπάγονται δραματική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μονομερώς ορισμένος, έστω και δημοσίου συμφέροντος, οικονομικός σκοπός.

Αντιθέτως, όπως συνάγεται από τη συνταγματική διάταξη, το γενικό συμφέρον δεν ταυτίζεται με το αμιγώς δημοσιονομικό».

Δυσανάλογες επιβαρύνσεις

«Ο νομοθέτης δύναται καταρχήν να επιβάλει στους πολίτες, προς εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, επιβαρύνσεις για την αντιμετώπιση ορισμένης επείγουσας ανάγκης ή κατάστασης κρίσης, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι έχουν περιορισμένη διάρκεια, ότι είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού δημοσίου συμφέροντος και όχι δυσανάλογες σε σχέση προς αυτόν.

Ότι είναι επαρκώς αιτιολογημένες και ότι κατανέμονται ισότιμα μεταξύ όλων των πολιτών, των απασχολουμένων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα, ανάλογα με τις δυνάμεις του καθενός.

Επομένως, δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση, από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας, να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες, από την ασυνέπεια των οποίων - κυρίως στο πεδίο της εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων - προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία, ούτε, κατά μείζονα λόγο, η επισώρευση νέων επιβαρύνσεων σε βάρος των ίδιων κατηγοριών πολιτών (λ.χ. διαδοχικές μειώσεις αποδοχών ή συντάξεων), εάν τα προηγούμενα αποδείχθηκαν απρόσφορα και εφόσον με τα νέα μέτρα οι ίδιες κατηγορίες πολιτών υφίστανται υπέρμετρη απώλεια του προηγουμένως διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Τούτο, μάλιστα, ιδίως όταν οι εν λόγω μειώσεις επέρχονται αιφνιδιαστικά και κλονίζουν ριζικά την οικονομική κατάσταση των ατόμων ή ανατρέπουν καταστάσεις, στις οποίες αυτά είχαν καλόπιστα αποβλέψει».

Ελέγχεται και ο νομοθέτης

Και συνεχίζει σε άλλο σημείο το σκεπτικό της απόφασης:

«Η επιβολή μέτρων προς εξυπηρέτηση δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας δε δικαιολογεί εν λευκώ και εκ προοιμίου οποιοδήποτε μέτρο με οποιοδήποτε κόστος.

Η επιλογή των συγκεκριμένων μέτρων δεν ανήκει στην ανέλεγκτη διαπλαστική εξουσία του νομοθέτη, ο οποίος ελέγχεται ως προς την τήρηση της συνταγματικής επιταγής για ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη με διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και δεσμεύεται από τα όρια που θέτουν οι ως άνω απορρέουσες από τις συνταγματικές και τις υπερκείμενες νομοθετικά διεθνείς συμβάσεις διατάξεις αρχές, την υπέρβαση των οποίων με κριτήρια την ένταση, τη διάρκεια και τη σώρευση των μέτρων, τη δίκαιη κατανομή τους μεταξύ των πολιτών, καθώς και την αιτιολόγηση και τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και της αποτελεσματικότητάς τους, ελέγχουν τα δικαστήρια.

Τα τελευταία, όταν διαπιστώσουν ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις παραβιάζουν τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές, καλούνται να τις αποκαταστήσουν».

Δεν ήταν αναγκαία τα μέτρα αυτά

Ακολούθως στην απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά στους νόμους και στις περικοπές που επήλθαν από τα μνημόνια και επισημαίνεται από την εισηγητική έκθεση του νόμου:

-«Ουδόλως προκύπτει ότι τα λαμβανόμενα μέτρα ήταν αναγκαία, αλλά και τα μόνα ικανά και πρόσφορα για τον επιδιωκόμενο σκοπό τηρουμένων και των αρχών της ισότητας και αναλογικότητας».

-«Επίσης, ακόμη και αν ήθελε κριθεί πως τα επίδικα μέτρα ήταν πρόσφορα, ο νομοθέτης όφειλε περαιτέρω να μελετήσει και να αποφανθεί αιτιολογημένα για την αναγκαιότητά τους, εξετάζοντας την ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών και συγκρίνοντας τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της καθεμίας για την επίτευξη των επιδιωκόμενων δημοσίων σκοπών.

Επομένως, πριν από την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, όφειλε προηγουμένως να εξετάσει με τρόπο επιστημονικό και δικαστικά ελέγξιμο, αν οι επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και συνδυαζόμενες με τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της διανυόμενης έκτακτης περιόδου, οδηγούν σε επιτρεπτή μείωση του επιπέδου ζωής των μισθωτών.

Ως εκ τούτου, για τη θέσπιση των ανωτέρω περικοπών δεν αρκεί η επίκληση, αορίστως, του σπουδαίου δημοσίου συμφέροντος, αλλά η τεκμηρίωση με τη δέουσα σαφήνεια και παράθεση αναλυτικών στοιχείων, του λόγου για τον οποίο η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων είναι η μόνη πρόσφορη και αναγκαία λύση για την αποφυγή του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας».

-«Όμως, η περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας, που έχουν νομοθετηθεί σε συνέχεια των αναφερόμενων νόμων με τους οποίους περικόπηκαν οι αποδοχές των μισθωτών, επιβαρύνει σωρευτικά την ίδια ομάδα πολιτών (μισθωτών) και, ως εκ τούτου, η επιβάρυνση αυτή είναι εξόφθαλμα δυσανάλογη, ιδίως για όσους υπηρετούν στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες.

Επιπλέον, οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν πλήττουν, κατ' αποτέλεσμα, στον ίδιο βαθμό τους υψηλόμισθους υπαλλήλους αφενός και τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους αφετέρου, με αποτέλεσμα οι μεν υψηλόμισθοι να εξακολουθούν να διατηρούν ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, οι χαμηλόμισθοι, όμως, οι οποίοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, οδηγούνται στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση καλούμενοι να συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη κατά προφανή αναντιστοιχία με τις δυνάμεις τους».

Μάλιστα, η απόφαση καταλήγει δικαιώνοντας τους υπαλλήλους, με το αιτιολογικό ότι οι περικοπές αυτές «στερούν το δικαιούμενο, ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης χαμηλόμισθων Ελλήνων μισθωτών» και διατάσσει την καταβολή των δώρων και, μάλιστα, με το νόμιμο τόκο.

ΠΗΓΗ: Tharrosnews.gr

Σύμφωνα με τα όσα είπαν κατά τη σύσκεψη της Τρίτης της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τα Προεδρεία των Εργατικών Κέντρων των νομών της Βόρειας Ελλάδας, οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, ο νομός τους ζει αποκλειστικά από το δημόσιο, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην περιοχή είναι δημόσιοι υπάλληλοι!
Να σημειωθεί ότι η περιοχή της Φλώρινας παρουσιάζει ανεργία 40% (78% στους νέους), ενώ οι υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν ποσοστά ανεργίας που κυμαίνονται: Θεσσαλονίκη:31%, Δράμα:40%, Αλεξάνδρεια:40%, Καστοριά:70%, Πιερία:30%, Κοζάνη:40% (60% στους νέους), Έδεσσα:35% (60% στους νέους) , Ξάνθη:42%, Σέρρες:36%, Χαλκιδική:20%, Κιλκίς:40%.
dimarxeio Florinas_aftodioikisi
florina_aftodioikisi
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!