Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Χωρίς τέλος είναι οι προκλήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο επανέφερε την θεωρία για την «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά πόζαρε και μπροστά από τον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων.
Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην οποία συμμετείχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε μια από τις φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε η τουρκική προεδρία στην ιστοσελίδα της εμφανίζεται ο Ερντογάν, να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών της σχολής. Πίσω του, υπάρχει ένας χάρτης που γράφει «Γαλάζια Πατρίδα, έκταση 462.000 χιλιομέτρων».
Στον χάρτη αυτό η έκταση της εμφανίζεται το μισό Αιγαίο ως μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας. Οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης στον χάρτη αυτό περιλαμβάνονται ως τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».
Υποδεχόμενος τους εκατοντάδες καλεσμένους του σε δεξίωση στο Λευκό Παλάτι, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή δίνει έναν μεγάλο αγώνα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
«Η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας. Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά και κάποιοι άλλοι, προκειμένου να μεγαλώσουν την πίτα τους, μεταφέρουν νερό στο μύλο των αντιπάλων μας. Γνωρίσαμε αυτή τη νοοτροπία και πριν από έναν αιώνα», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.
9c63e205-b6e0-4fc6-9174-3ce3bcdb50b8
56bb47b6-5d5d-4884-98e1-59f0cf53e294


Η λίστα του Forbes για το 2019 τον συμπεριλαμβάνει ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, κατατάσσοντάς τον
στην 838η θέση της ετήσιας κατάταξης για φέτος και αναδεικνύοντάς τον, ως τον πλουσιότερο Έλληνα επιχειρηματία.
Το εντυπωσιακό με την περιουσία του –ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης το 2003 όταν ο πατέρας του έφυγε από την ζωή– είναι το γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2019 ανερχόταν στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας την αξία της περιουσίας του κατά 400 εκατομμύρια δολάρια.
Με αυτό το «άλμα» κατάφερε να αφήσει πίσω του τον Φίλιππο Νιάρχο, ο οποίος προπορευόταν μιας θέσης (για τους Έλληνες συμμετέχοντες της λίστας) με περιουσία που άγγιζε τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έτσι, σήμερα ο Σπύρος Λάτσης, πρωτότοκος και μοναχογιός του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση, κατά κόσμον και «καπετάν Γιάννη», και της Εριέττας Τσουκαλά είναι ο πλουσιότερος Έλληνας στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes.
Ποιος είναι, όμως, ο Σπύρος Λάτσης;
Χαρισματικός τραπεζίτης, πειθαρχημένος εφοπλιστής και μεθοδικός μεγιστάνας της πετρελαιαγοράς γεννήθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου το καλοκαίρι του 1946 στην Αθήνα και τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών, στο οποίο ο πατέρας του παραχώρησε το κτιριακό συγκρότημα του Λάτσειου Διδακτηρίου το οποίο και χρηματοδότησε πλήρως.
Με σπουδές στο London School of Economics –ένα από τα διασημότερα κέντρα διδασκαλίας και επεξεργασίας της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης, μεταξύ των καλύτερων και αρτιότερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κόσμου με ειδίκευση στη μελέτη των κοινωνικών επιστημών– από το οποίο διαθέτει τρία πτυχία, όπως αναφέρει το Forbes, και αργότερα στο Harvard, δεν είναι να απορεί κανείς για την επιτυχημένη πορεία του στο χώρο των επιχειρήσεων και την ανάδειξή του ως τον πλουσιότερο Έλληνα παγκοσμίως.
Έχοντας διδάξει ως καθηγητής για ένα χρονικό διάστημα στο Harvard και όντας μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου Princeton, γοητευόταν ιδιαιτέρως από την φιλοσοφία –ένας από τους μέντορές του ήταν ο καθηγητής Ίμρε Λακάτος, από τους θεμελιωτές της νεότερης φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών– κάτι που σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο και στη διαμόρφωση του, χαμηλών τόνων, προφίλ του, με τους περισσότερους τόσο στη Γενεύη, όσο και στην Ελλάδα, να τον αποκαλούν και ως «αόρατο μεγιστάνα».
Παρόλο που φέρει το «βαρύ» επώνυμο Λάτσης, από νεαρή ηλικία, ακόμη, στο Λονδίνο διεξήγαγε απλό βίο, όπως ο κάθε νεαρός της ηλικίας του. Κάτι που τον χαρακτηρίζει και μέχρι σήμερα, παρόλο που μιλάμε για τον Έλληνα «κροίσο» μεταξύ των πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν αρέσκεται στα πολυσύχναστα μέρη και αποφεύγει, όπως ο «διάολος το λιβάνι», την δημοσιότητα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να προκαλεί με το lifestyle του.
Μάλιστα, σύμφωνα με φήμες, κατά την εποχή που «έτρεχαν» οι διαδικασίες για την εξαγορά της Τράπεζας της Κρήτης την δεκαετία του ’90, ενοχλήθηκε εντόνως από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Όχι τόσο γι αυτά που γραφόντουσαν για το πρόσωπό του, όσο για την δημοσίευση, προς το ευρύ κοινό, της φωτογραφίας του.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα προκειμένου να δει από κοντά τα αγαπημένα του πρόσωπα, την μητέρα του Εριέττα και την αδερφή του Μαριάννα, ή με σκοπό κάποια επαγγελματική συνάντηση περνάει σχεδόν απαρατήρητος, καθώς όλες οι συναντήσεις του πραγματοποιούνται αθόρυβα στο -περίπου- 40 στρεμμάτων «μέγαρο» της Εκάλης (αποτελείται από τέσσερα σπίτια, ένα για το κάθε μέλος της οικογένειας), χωρίς να καταλάβει ο οποιοσδήποτε το παραμικρό.
Αν βρεθεί στην πατρίδα του κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, επιλέγει το σκάφος της μικρότερης αδερφής του Μαργαρίτας, με την ονομασία «Rio Rita», το οποίο είναι και το λιγότερο επιβλητικό από τα υπόλοιπα του ομίλου.
Ακόμη, όταν τον επισκέπτονται τα τέσσερα παιδιά του (η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται στο Λονδίνο) -Γιάννης, Αλέξανδρος, Εριέττα, Αννίτα- στη βάση του στη Γενεύη τις περισσότερες φορές επιλέγουν να γευματίσουν σε διάσημη αλυσίδα φαστ φουντ και όχι σε κάποιο εστιατόριο πολυτελείας, όπως θα περίμεναν (ή θα έπρατταν) οι περισσότεροι.
Οι γυναίκες της ζωής του
Με την «αυτοκρατορία» του να έχει εξαπλωθεί από την Ελλάδα μέχρι το Λονδίνο και τη Γενεύη -ο Σπύρος Λάτσης είναι μόνιμος κάτοικος της ελβετικής πόλης καθώς διευθύνει έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους στη χώρα- και από εκεί στη Νέα Υόρκη, κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες και να διατηρήσει την αδυναμία του, τόσο απέναντι στη μητέρα του Εριέττα, όσο και στην σύζυγό του, Ντόροθι.
Η «σοφή» Εριέττα, όπως αποκαλούν τη μητέρα του Έλληνα μεγιστάνα, από τότε που έφυγε από την ζωή ο θρύλος των θαλασσών, Γιάννης Λάτσης, βρίσκεται υπό την «προστασία» του. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που έρχεται στην Ελλάδα με το ιδιωτικό του τζετ, έστω και για λίγες ώρες, προκειμένου να περάσει λίγες στιγμές με την μητέρα του, η οποία πάντα συμβουλεύει τα τρία παιδιά της (αδερφές του Σπύρου είναι η Μαριάννα και η Μαργαρίτα, που ζει μόνιμα στο εξωτερικό) να παραμένουν ενωμένα και να μην ξεχνάνε τον κόσμο που έχει ανάγκη από την βοήθειά τους.
Με το στήριγμα της ζωής του, την σύζυγό του Ντόροθι Μπάντελεϊ, γνωρίστηκαν κατά την δεκαετία του ’60 στις καμπάνες στα «Αστέρια» της Γλυφάδας, σημείο αναφοράς για την αφρόκρεμα του εγχώριου και διεθνούς jet set. Έμπρακτη απόδειξη του έρωτά τους η απόκτηση των τεσσάρων παιδιών τους, τα οποία μένουν μόνιμα στο Λονδίνο. Η ίδια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στη Γενεύη και την αγγλική πρωτεύουσα, ενώ αξιόλογο είναι και το έντονο φιλανθρωπικό της έργο, το οποίο ενισχύεται και από το κοινωνικό έργο του Ιδρύματος Γ. Λάτση.

Το στυλ ...«χαλαρά» της Θεσσαλονίκης, όπως το αποκαλεί χαρακτηριστικά, φιλοδοξεί να κάνει γνωστό στην πατρίδα του αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, Ινδός φοιτητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο οποίος γοητεύτηκε από τους ρυθμούς της πόλης!
Ήδη, ο 26χρονος Κουσάλ Μέτα (Kushal S Mehta) από το Τζαϊσαλμέρ της Ινδίας, πόλης που βρίσκεται μέσα στην έρημο Ταρ, έχει κυκλοφορήσει ηλεκτρονικό περιοδικό στα αγγλικά (https://www.sigmag.org) με θέμα τη Θεσσαλονίκη το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν «ξεφυλλίσει» , μέχρι στιγμής, περίπου 5000 άτομα σε 62 διαφορετικές χώρες.
«Ήρθα στη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου 2 χρόνια για να κάνω το μεταπτυχιακό μου στον τουρισμό στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και αγάπησα αυτή την πόλη αλλά διαπίστωσα ότι, δυστυχώς, είναι άγνωστη στους περισσότερους ξένους, οι οποίοι γνωρίζουν από την Ελλάδα μόνο την Αθήνα, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός φοιτητής.Εντυπωσιασμένος από την «όμορφη και ζωντανή πόλη, με τους χαλαρούς ρυθμούς και τους ανθρώπους που είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους άλλους», αποφάσισε με τη βοήθεια φίλων και εθελοντών, να κάνει κάτι ώστε να την προβάλει ευρύτερα.
«Με μια ομάδα περίπου 15 ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στήσαμε το περιοδικό προσπαθώντας να δώσουμε ένα στίγμα της Θεσσαλονίκης και να εμπνεύσουμε και άλλους ώστε να την επισκεφθούν. Στόχος μου είναι να κάνω γνωστή την πόλη σε ακόμη περισσότερες χώρες γιατί πραγματικά το αξίζει», τονίζει ο κ.Μέτα.
Στα θετικά χαρακτηριστικά προσθέτει επίσης το γεγονός ότι «έχει πολύ καλό μέγεθος για να μπορείς να πας παντού με τα πόδια, κυρίως στο κέντρο και την Άνω Πόλη, έχει πολύ καλό φαγητό, είναι σχετικά καθαρή και ασφαλής».
«Και για να προλάβω τις ενστάσεις περί καθαριότητας και ασφάλειας, κάνετε τις συγκρίσεις όχι με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αλλά, για παράδειγμα, με ασιατικές. Όσο για την ασφάλεια, όταν μιλάω με ντόπιους και μου λένε ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς, γελάω, γιατί πραγματικά δε γνωρίζουν τι σημαίνει να αισθάνεσαι ανασφάλεια να κυκλοφορήσεις στον τόπο σου», προσθέτει ο 26χρονος.
Ο νεαρός, που επιθυμεί να δημιουργήσει μία «γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ασίας», ετοιμάζει το δεύτερο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού και καλεί, όσους θέλουν να συνεισφέρουν, είτε να προσφέρουν εθελοντική εργασία, είτε να βοηθήσουν οικονομικά μέσω crowdfunding (www.sigmag.org/support). «Έστω και με 3 ευρώ», προτρέπει, « όσο κάνει ένας καφές».
Πάντως, για το πρώτο τεύχος του περιοδικού έχει έρθει σε συμφωνία με την «Travel Daily News» προκειμένου να σταλεί σε 52.000 εγγεγραμμένα μέλη και έχει κλείσει συνεργασία και με την Ένωση Κοινωνικών και Πολιτικών Μεταρρυθμίσεων (Association of Social Political Reforms), η οποία έχει ένα δίκτυο 10.000 ανθρώπων στην Ινδία. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και μία ακόμη πρωτοβουλία του με τίτλο « 1.000 λόγοι να αγαπάς τη Θεσσαλονίκη», όπου συλλέγονται βίντεο, μέχρι 45’’, από ανθρώπους που δηλώνουν τους λόγους που αγαπούν τη Θεσσαλονίκη.
«Στόχος είναι να μαζευτούν δηλώσεις αγάπης 1000 ανθρώπων και στο τέλος να γίνει μία ταινία», εξηγεί ο κ. Μέτα. «Το αστείο είναι», προσθέτει, « ότι οι ντόπιοι, κυρίως λόγω της ανεργίας, θέλουν να φύγουν σε άλλες χώρες ενώ οι ξένοι που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, θέλουν να μείνουν για πάντα».
«Όμως το ζητούμενο είναι, ακόμη και σε τέτοιες οικονομικές συνθήκες, να καταφέρεις να δημιουργήσεις το δικό σου εργασιακό περιβάλλον», σημειώνει. Βέβαια, αν και αγάπησε τη Θεσσαλονίκη και θα παραμείνει για μερικούς μήνες ακόμη για να κάνει και το διδακτορικό του, πάντα του λείπει το σπίτι του ενώ ο ίδιος «ανήκει», όπως λέει, «στην έρημο»...

Στη σκηνή του Φεστιβάλ Βενετίας επανασυνδέθηκαν οι πρώην σύζυγοι Μόνικα Μπελούτσι και Βενσάν Κασέλ και αυτή ήταν η πρώτη φορά που εθεάθησαν δημοσίως μαζί μετά το πολύκροτο διαζύγιό τους.
Στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας προβλήθηκε σε ανανεωμένη εκδοχή η ταινία που είχαν πρωταγωνιστήσει οι δυο τους το 2002 το "Μη Αναστρέψιμος" η οποία είχε συγκλονίσει το κοινό με τη σκληρότητα και την ωμότητα αλλά και την εκπληκτική ερμηνεία της Ιταλίδας σταρ.



Κασέλ και Μπελούτσι ήταν παντρεμένοι από το 1999 έως το 2013 και μαζί έχουν δύο κόρες, τη 14χρονη Ντίβα και την 9χρονη Λεονί.
Μαζί τους στη σκηνή ήταν ο σκηνοθέτης της ταινίας Γκασπάρ Νοέ και ο διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας. Αλμπέρτο Μπαρμπέρα. Πάντως, ο φωτογραφικός φακός δεν τους συνέλαβε σε καμία στιγμή μόνους τους δυο τους ή έστω σε κοινή πόζα έστω και για τις ανάγκες της διοργάνωσης.
Η 54χρονη σταρ έλαμψε μέσα στην ημιδιάφανη κόκκινη δημιουργία ενώ ο 52χρονος πρώην σύζυγός της προτίμησε ένα πιο απλό look. Ο ίδιος έφθασε μόνος καθώς η 22χρονη σύζυγός του δεν τον συνόδευσε.
Οι φωτό από την Daily Mail:




Είναι ή δεν είναι μύθος το «γονίδιο της ομοφυλοφιλίας»;
Το θέμα αυτό απασχολεί την ιατρική κοινότητα από το 1993, όταν ένας επιστήμονας στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου εξέτασε το οικογενειακό ιστορικό πάνω από 100 γκέι ανδρών διαπιστώνοντας ότι η ομοφυλοφιλία τους, έτεινε να είναι κληρονομική.
Ο ερευνητής Ντιν Χάμερ διαπίστωσε πως πάνω από το 10% των αδελφών των ομοφυλόφιλων ανδρών ήταν γκέι και αυτοί – το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που παρουσιάζει αυτή την σεξουαλική τάση είναι 3% . Παράλληλα, θείοι και ξαδέλφια από την πλευρά της μητέρας, είχαν επίσης πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από το μέσο όρο να είναι ομοφυλόφιλοι.Υπάρχουν, πράγματι, ενδείξεις ότι μια περιοχή του χρωμοσώματος Χ (το οποίο οι άνδρες κληρονομούν από τις μητέρες τους και ονομάζεται Xq28), επιδρά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.
Την ίδια ώρα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science» και θεωρείται ως η πιο ολοκληρωμένη μέχρι, τώρα δίνει κάποιες σημαντικές πληροφορίες για το θέμα, όπως επισημαίνει το BBC.
Μετά τη μελέτη του DNA περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων (ευρωπαικής καταγωγής ) με διάφορες σεξουαλικές εμπειρίες, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για ένα συγκεκριμένο «gay γονίδιο».
Οι ερευνητές βρήκαν τουλάχιστον πέντε γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με τη ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, αν και η καθεμία ξεχωριστά μπορεί να επηρεάσει ελάχιστα τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου. Η μελέτη, ωστόσο, έδωσε κάποιες ενδείξεις για το πώς η γενετική θα μπορούσε να σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία. Μια παραλλαγή, για παράδειγμα, εντοπίστηκε σε μια περιοχή DNA που είναι επίσης η «οικία» των γονιδίων που σχετίζονται με την αίσθηση της όσφρησης, η οποία σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα μπορεί να συνδέεται με τις σεξουαλικές προτιμήσεις.
«Η gay σεξουαλική συμπεριφορά έχει να κάνει με πολλά γονίδια, που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές που συμβάλλουν σ΄αυτή», υποστηρίζει η Αντρέα Γκάνα, ερευνήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.
«Αυτή η μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η διαφορετικότητα στη σεξουαλική συμπεριφορά αποτελεί φυσικό μέρος της συνολικής ανθρώπινης ποικιλομορφίας».
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η μελέτη τους αφορούσε κυρίως σε σεξουαλικές εμπειρίες και όχι σε σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Απίστευτη τραγωδία επί σκηνής καθώς η ισπανίδα τραγουδίστρια Τζοάνα Σάινθ, τραγουδίστρια του group «Super Hollywood Orchestra» σκοτώθηκε μπροστά σε 1.000 θεατές, όταν μηχανισμός με πυροτεχνήματα εξερράγη μπροστά της!
Όλα συνέβησαν με την λήξη του show, με τα πυροτεχνήματα να είναι προγραμματισμένα να εκραγούν με το φινάλε. Η άτυχη τραγουδίστρια, ωστόσο, στάθηκε πολύ κοντά στον μηχανισμό με αποτέλεσμα από την έκρηξη του πυροτεχνήματος να τραυματιστεί στο στομάχι και να σκοτωθεί μπροστά στους θεατές, που ούρλιαζαν από τρόμο.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως απλά άκουσαν έναν κρότο και μετά μέσα στις σπίθες είδαν την τραγουδίστρια να πέφτει αιμόφυρτη.
Εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου, δήλωσε στον Τύπο: «Μας αναφέρθηκε ένα δυστύχημα στην περιοχή Las Berlanas, όπου μια συσκευή με πυροτεχήματα εξερράγη στη σκηνή με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας γυναίκας, η οποία παραλήφθηκε χωρίς τις αισθήσεις της».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!