Τρίτη 21 Απριλίου 2020

«Bουίζει» ο διεθνής Τύπος για την κατάσταση της υγείας του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν μετά την είδηση που μετέδωσε το CNN -επικαλούμενο πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών- σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από εγχείρηση στην καρδιά. «Είναι σε σοβαρή κατάσταση ο 36χρονος Κιμ Γιουνγκ Ουν» γράφουν τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα ενώ υπάρχουν και ορισμένα που διερωτώνται εάν ο ηγέτης της Πιονγιάνγκ κόλλησε κορωνοϊό, με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων του Covid-19 στη χώρα του.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Σεούλ δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του CNN επισημαίνοντας ότι δεν παρατηρείται κάτι ασυνήθιστο στην Πιονγιάνγκ τις τελευταίες ώρες ενώ ο Λευκός Οίκος απέφυγε να προβεί σε σχόλιο.
Την ώρα που η κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει γρίφος, τα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν στην άκρως ενδιαφέρουσα διάδοχό του: την «Ιβάνκα της Βορείου Κορέας», όπως αποκαλούν την Κιμ Γιο Γιονγκ, λόγω της μεγάλης επιρροής που έχει στον αδερφό της, Κιμ Γιονγκ Ουν. Η «πριγκίπισσα» της Πιονγιάνγκ, είχε προβιβαστεί το 2017 στην ηγεσία του τμήματος προπαγάνδας του καθεστώτος και εκπροσωπήσει τη Βόρεια Κορέα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότιο Κορέα τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ είχε συνοδεύσει τον αδελφό της στις συναντήσεις κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η διάδοχος του Κιμ, μία γυναίκα με το «χαμόγελο της Σφίγγας», εμφανίστηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Αγώνων ως ειδική απεσταλμένη του αδερφού της Κιμ Γιονγκ Ουν, μιας και αποτελεί το δεξί του χέρι και το πιο έμπιστο μέλος του προσωπικού του. Τα σενάρια περί κρίσιμης κατάστασης του Κιμ Γιονγκ Ουν ίσως κρύβουν και την επόμενη ημέρα στην Πιονγιάνγκ δίνοντας τροφή στις συζητήσεις για την διαδοχή του.
Η 31χρονη Γιο θεωρείται το alter ego του Κιμ. Έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο καθεστώς του αδερφού της, διαθέτει αρκετές γνώσεις και θεωρείται σκληρό καρύδι. Έκανε την πρώτη της πολιτική εμφάνιση όταν με ανακοίνωσή της τόνισε πως η Νότιος Κορέα είναι απλά ένα φοβισμένο σκυλί που γαβγίζει, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Σεούλ μετά από μία πυραυλική δοκιμή της Βορείου Κορέας. Η Κιμ Γιο Γιονγκ σπούδασε όπως και ο αδερφός της στην Ελβετία.
Είθισται να την συνοδεύουν τέσσερις σωματοφύλακες. Στο πρόσωπό της αυτό που τραβάει την προσοχή είναι τα έντονα ζυγωματικά της. Σύμφωνα με τους αναλυτές, λένε ότι μοιάζει πολύ με την Κο Γιονγκ Χούι, τη μητέρα της, όταν ήταν νέα. «Κοιτάξτε τη στάση της, είναι τόσο ευθυτενής – ίσως ήταν χορεύτρια, όπως η μητέρα της», γράφουν πολλές ξένες εφημερίδες.
Με το όνομά της άρχισαν να ασχολούνται όλα τα διεθνή ΜΜΕ όταν η διαδικτυακή εφημερίδα «Daily NK», με έδρα τη Νότια Κορέα, ανέφερε ότι η χειρουργική επέμβαση στην οποία φέρεται να υποβλήθηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν κρίθηκε απαραίτητη λόγω της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της υπερκόπωσης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας«Οι ανησυχίες είναι αξιόπιστες αλλά δύσκολο να επιβεβαιωθούν» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου και ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται έκτοτε να αναρρώνει σε βίλα στην επαρχία Χιανγκσάν.
Η απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν από τη επέτειο των γενεθλίων του παππού του, στις 15 Απριλίου στην Πιονγιάνγκ, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Ο Κιμ εμφανίστηκε τελευταία φορά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας στις 11 Απριλίου. Προς το παρόν δεν υπάρχει διάψευση ή επίσημη επιβεβαίωση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ηγέτη της.
Ύστερα από τις προσπάθειες των Αμερικανών και του Ντόναλντ Τραμπ να ανοίξουν διάλογο με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ο Κιμ είχε ρίξει νερό στο κρασί του και είχε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη Δύση, όσο και με τα γειτονικά κράτη της Νότιας Κορέας, αλλά και την Ιαπωνία. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα διατηρεί πυρηνικό οπλοστάσιο και υπάρχουν πιο ακραίοι από τον Κιμ, έχει προκαλέσει συναγερμό στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση σε όλον τον πλανήτη μιας και το ενδεχόμενο να αναλάβουν σκληροπυρηνικοί του καθεστώτος που επιθυμούν διακαώς να… πατήσουν το κουμπί προκαλεί μούδιασμα στον πλανήτη.

Φρένο στην ανεργία και σταδιακή επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά εργασίας είναι το επόμενο πλάνο της κυβέρνησης, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 4 Μαΐου. Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα επιτρέψει σε έναν αριθμό εργοδοτών να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους κάτω από αυστηρούς όρους υγειονομικής προστασίας και να απασχολήσουν μέρος του προσωπικού τους. Αναμένεται να επαναλειτουργήσουν υπαίθρια καφέ, εστιατόρια και μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ενώ θα επιδοτηθεί ο εσωτερικός τουρισμός, προκειμένου να λειτουργήσουν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς παραμένει θολό το τοπίο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση θα αφορά σε πρώτο στάδιο καταστήματα με υπαίθριους χώρους. Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστούν όρια στους πελάτες ανά τ.μ. κάθε καταστήματος, όπως επίσης και στα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. Γι’ αυτό εξάλλου και το σκεπτικό των Αρχών είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν περίπου με το 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων που είχαν.
Λίγο μετά την εστίαση, όπως σημειώνει το «Πρώτο Θέμα» σειρά θα πάρουν τα εμπορικά καταστήματα λιανικής που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους. Σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσουν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής που τηρούνται σήμερα στα καταστήματα τροφίμων. Κοινώς, ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. του καταστήματος, τήρηση αποστάσεων και ατομικά μέτρα προστασίας της υγείας.

Στα  πάρτι με γυναίκες και κοκαΐνη που διοργάνωσαν οι συμπαίκτες του, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των Μπουλς στην rookie σεζόν του, την περίοδο 1984-85, αναφέρθηκε στο «Last Dance», ο Μάικλ Τζόρνταν.
«Τα παιδιά έκαναν πράγματα που δεν έβλεπα. Στην preseason ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο και προσπαθούσα να βρω τους συμπαίκτες μου. Άρχισα να χτυπάω πόρτες. Πίσω από μία άκουσα κάποιον να κάνει “σσσ, κάποιος είναι έξω”. Φώναξε “ποιος είναι;” και είπα “ο MJ” και μετά είπε “είναι απλά ένας rookie, μην ανησυχείτε γι’ αυτόν”. Άνοιξε την πόρτα, περπάτησα μέσα και όλη η ομάδα ήταν εκεί μέσα. Ήταν πράγματα που δεν είχα δει ποτέ ξανά στη ζωή μου ως νέο παιδί. Γραμμές, γυναίκες… Το πρώτο πράγμα που είπα ήταν “εγώ φεύγω”. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πως αν κάποιος ερχόταν εδώ, είμαι τόσο ένοχος, όσο εκείνοι σε αυτό το δωμάτιο. Κι από εκείνο το σημείο και μετά ήμουν στην ουσία μόνος μου», ήταν τα όσα χαρακτηριστικά είπε ο «MJ» στην κάμερα.
Το «The Last Dance» ήταν γεμάτο αποκαλύψεις στα δύο πρώτα του επεισόδια. Άλλα πράγματα ήταν γνωστά, άλλα όχι και τόσο, αλλά όλα είναι εντυπωσιακά. Όπως το ρεκόρ που έχει ο Μάικλ Τζόρνταν με το συμβόλαιο της σεζόν 1997/98.
Ο MJ είχε συμβόλαιο 33 εκατομμυρίων δολαρίων και στην πορεία έγινε 52 εκατομμυρίων δολαρίων και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει πληρωθεί αθλητής σε μια και μοναδική σεζόν. Ο μεγαλύτερος μισθός φέτος ήταν αυτός του Στεφ Κάρι με 40.2 εκατομμύρια δολάρια.
Μπορεί ο χαρακτήρας του ”Air” να μην ήταν ποτέ τέτοιος -φαινομενικά πάντα- παρόλα αυτά δεν δίσταζε να παραδεχθεί την βοήθεια που είχε από τους συμπαίκτες του. Μία από τις σπάνιες αυτές φορές αφορά τον Σκότι Πίπεν και ήρθε στη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ (10 επεισόδια), με τον κορυφαίο όλων να τα λέει όλα μέσα σε λίγες λέξεις.
«Με βοήθησε πολύ, όσον αφορά τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίζω το παιχνίδι. Όταν μιλάνε για τον Μάικλ Τζόρνταν, πρέπει να μιλάνε και για τον Σκότι Πίπεν. Δεν θα κέρδιζα χωρίς τον Σκότι Πίπεν. Και γι’ αυτόν τον θεωρώ τον καλύτερο συμπαίκτες στην ιστορία»!
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!