Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Γιατί οι σκύλοι μας σκλαβώνουν με ένα βλέμμα; Ιδού η απάντηση!
Ακόμη και αυτοί που δεν είχαν ποτέ σκύλο, σίγουρα το έχουν ζήσει: ένα σκυλάκι που μας ρίχνει ένα βλέμμα και μας σκλαβώνει κυριολεκτικά! Μας κερδίζει την καρδιά! Και την ίδια στιγμή νιώθουμε πως η αγάπη αυτή είναι αμοιβαία...
Η ιστορία αγάπης μεταξύ σκύλου και ανθρώπου κρατά χιλιετίες, σχεδόν όσο και η ιστορία των δυο ειδών. Για πρώτη φορά Ιάπωνες επιστήμονες έρχονται να εξηγήσουν αυτό το είδος "έρωτα με την πρώτη ματιά"! Όπως διαπίστωσαν λοιπόν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αζαμπού, όταν ένας σκύλος και ένας άνθρωπος κοιτάζονται στα μάτια, τότε γίνεται μια "έκρηξη" της ορμόνης ωκυτοκίνης και στους δυο (και στον άνθρωπο και στο σκύλο). Η ορμόνη αυτή έχει ονομαστεί και ορμόνη της αγάπης. Και κάπως έτσι γεννιέται μια αγάπη που κρατά για μια ζωή (ίσως και παραπάνω).
Διαβάστε ακόμη: Δέκα συμβουλές για αρμονική συμβίωση με το σκύλο σας
Από τις αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες είδαν ότι στον οργανισμό τόσο του σκύλου όσο και του ανθρώπου. Στις μετρήσεις, η ωκυτοκίνη τους ακολουθούσε παράλληλη πορεία. Όσο ανέβαινε στους ανθρώπους, τόσο αύξανε στους σκύλους - και το αντίστροφο. Και όσο μεγάλωνε η ωκυτοκίνη στα δύο είδη, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο χρόνος που οι σκύλοι (και ιδίως οι σκύλες) κοιτούσαν περισσότερο τα αφεντικά τους. Η ωκυτοκίνη αυξανόταν στους σκύλους κατά 130% περίπου, ενώ στα αφεντικά τους κατά 300%, όταν κοιτάζονταν για αρκετή ώρα στα μάτια.
Η νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", δείχνει ακόμη πως η δράση της ωκυτοκίνης -της ορμόνης της στοργής και της αγάπης- μπορεί να υπερβεί τα σύνορα των βιολογικών ειδών, τουλάχιστον μεταξύ ανθρώπων και σκύλων.
Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και εκκρίνεται από τη υπόφυση, επιτελεί ποικίλους ρόλους στους ανθρώπους και σε άλλα θηλαστικά: είναι η ορμόνη εκείνη που βοηθά στην έναρξη του τοκετού, στη δημιουργία δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος στη διάρκεια του θηλασμού, στη μείωση του στρες, στην αρμονική συνεργασία των μελών μιας ομάδας, στην ενίσχυση του αλτρουισμού, στη σεξουαλική διέγερση κ.α.
Εντυπωσιακό είναι ακόμη ότι σε παρόμοια πειράματα με λύκους (από τους οποίους προήλθαν οι σκύλοι ως είδος) δεν έδειξαν ανάλογη επίδραση στην ωκυτοκίνη, ούτε των ανθρώπων ούτε των λύκων, παρόλο που οι τελευταίοι είχαν ανατραφεί από ανθρώπους ήδη από τη στιγμή της γέννησής τους.
Η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει πώς ένα μέρος των λύκων εξημερώθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια και έγινε σύντροφος του ανθρώπου, με τη βοήθεια του αρχαίου βιολογικού μηχανισμού της ωκυτοκίνης. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι κάποια στιγμή μια ομάδα πιο φιλικών λύκων αλληλεπίδρασε με μια ομάδα ανθρώπων με τρόπο τέτοιο που υπήρξε μια αμοιβαία αύξηση της ωκυτοκίνης, κάτι που -μέσω ενός «ενάρετου κύκλου» ανατροφοδότησης- οδήγησε σε πιο στενό δεσμό μεταξύ τους κ.ο.κ.
news.gr
Νέο είδος διάφανου βατράχου είναι σαν δίδυμος του Κέρμιτ
Παρουσιάζει εντυπωσιακή ομοιότητα με τον Κέρμιτ, τον διάσημο χαρακτήρα του Muppet Show, έστω κι αν δεν τραγουδά και δεν χορεύει φορώντας ημίψηλο καπέλο.

Είναι ένα νέο είδος δενδρόβιου βατράχου που ανακαλύφθηκε στην πλούσια ζούγκλα της Κόστα Ρίκα, και ενθουσίασε τους βιολόγους που το εντόπισαν με το διάφανο δέρμα της κοιλιάς του, κάτω από το οποίο διακρίνονται τα εσωτερικά του όργανα.

«Το βολβώδες ήπαρ και τα όργανα του πεπτικού καλύπτονται από λευκό περιτόναιο» γράφουν στην επιθεώρηση Zootaxa οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Αμφιβίων της Κόστα Ρίκα.

«Η καρδιά και η κοιλιακή φλέβα είναι κόκκινες σαν αίμα. Πνεύμονες διαφανείς με ένα δίκτυο κόκκινων αιμοφόρων αγγείων. Η χοληδόχος κύστη είναι διάφανη και κίτρινη σαν θειάφι» περιγράφουν.


Costa Rican Amphibian Research Centre

Το νέο είδος κατατάχθηκε στο γένος Hyalinobatrachium, ενδημικό της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Ονομάστηκε Hyalinobatrachium dianae προς τιμήν της θεάς Άρτεμης (Ντιάνα στα λατινικά) αλλά και της Νταϊάν Κιουμπίκι, μητέρας του επικεφαλής της μελέτης Μπράιαν Κιουμπίκι.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως το εντυπωσιακό αμφίβιο δεν απειλείται, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς ελάχιστοι δρόμοι οδηγούν στην περιοχή όπου ζει.

To H.dianae ανήκει στην οικογένεια Centrolenidae, της οποίας αρκετά μέλη έχουν διάφανη κοιλιά. Είναι η πρώτη ανακάλυψη νέου είδους αυτής της οικογένειας στην Κόστα Ρίκα από το 1973.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν και ο Κέρμιτ ανήκει στην ίδια οικογένεια.

in.gr
Στις 5.945 προσλήψεις υπολογίζεται ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού για το 2015 σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Οι 5.945 προσλήψεις ορίζεται ως ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού για το 2015 σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Όπως σημειώνεται στην ΚΥΑ, από τα 5.495 άτομα που μπορούν να προσληφθούν, τα 1.037 θα αμείβονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των ΟΤΑ (ΚΑΠ), ενώ τα υπόλοιπα 4.458 θα απασχοληθούν στο πλαίσιο ερευνητικών, αναπτυξιακών συμβολαίων και συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τρίτους.

Επίσης, οι ανωτέρω θα προσληφθούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή θα συνάψουν σύμβαση μίσθωσης έργου με τους ΟΤΑ.

http://www.fpress.gr

Λίγοι μπορούν να καταναλώσουν σκέτο λεμόνι, πολλοί, όμως, το χρησιμοποιούν στο φαγητό κι ακόμη περισσότεροι κάνουν κοινά λάθη με αυτό στη μαγειρική. Το λεμόνι είναι ένας… περίεργος σύμμαχος στα πιάτα μας και υπάρχουν κάποια σημεία στη χρήση του που πρέπει να γνωρίζετε. Το ίδιο και το πορτοκάλι.
Προσέξτε όταν τα συνδυάζετε με γαλακτοκομικά
Μερικές σταγόνες λεμονιού ή πορτοκαλιού σε μια σάλτσα με βάση την κρέμα μπορεί να «φωτίσει» τη γεύση της, η υπερβολή, όμως, μπορεί να φέρει την… καταστροφή και η κρέμα να πήξει, δημιουργώντας κομμάτια –μην ξεχνάτε άλλωστε ότι προσθέτοντας όξινα στοιχεία στο γάλα είναι και ο τρόπος που φτιάχνεται το τυρί. Με μέτρο, λοιπόν!

Μην φοβάστε να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα (εκτός από τα… κουκούτσια)
Το ξύσμα του πορτοκαλιού είναι υπέροχο και ο χυμός του λεμονιού ιδανικός για το φαγητό. Για μεγαλύτερα οφέλη και γεύση, όμως, αφήστε τα επιμέρους και χρησιμοποιήστε ολόκληρο το λεμόνι ή το πορτοκάλι. Αν τόσα χρόνια παίρνετε ξεχωριστά το ξύσμα και το χυμό τους, τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξετε τακτική και να προσθέσετε ολόκληρες φέτες τους στο φαγητό, έτσι ώστε να του χαρίσετε και το ζουμί και το άρωμα του κάθε φρούτου. Προσέξτε, μόνο, να το καθαρίσετε από τα κουκούτσια, τα οποία εκτός του ότι είναι ενοχλητικά, αφήνουν και πικρή γεύση στο φαγητό.
Πάρτε το ξύσμα τους επί τόπου
Το ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού είναι ίσως από τα πιο αρωματικά υλικά σε ένα φαγητό ή γλυκό. Επειδή, όμως, θέλει λίγη δουλειά και προκαλεί αναστάτωση στην κουζίνα, πολλοί επιχειρούν να το κάνουν νωρίτερα, για να τελειώνουν με αυτή την προετοιμασία. Όσο, όμως, περισσότερο «περιμένει» το ξύσμα, τόσο χάνει το άρωμα και τη γεύση του, χάνοντας ταυτόχρονα την υγρασία και τα έλαιά του. Εκτός, λοιπόν, κι αν το θέλετε για ποτ πουρί, μην το κάνετε νωρίτερα από την ώρα που θα το χρειαστείτε. Μπορείτε, μάλιστα, να δοκιμάσετε να πάρετε ξύσμα όχι με τον τρίφτη, αλλά με το μαχαίρι, κόβοντας μακριές λωρίδες της φλούδας, αφήνοντας την πικρή, άσπρη ψίχα, κι έπειτα ψιλοκόβοντάς τες με το κατάλληλο μαχαίρι σεφ.
Αναμείξτε τα με άλλα όξινα υλικά
Μια βινεγκρέτ με λεμόνι είναι μόλις μια επιλογή για τη σαλάτα σας. Μην φοβηθείτε να της προσθέσετε και μηλόξιδο, ξίδι από ρύζι ή λευκό ξίδι, καθώς τα πιο γλυκά ξίδια βοηθούν στην ισορροπία της αρκετά όξινης γεύσης του λεμονιού. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και στις μαρινάδες: ο συνδυασμός ξιδιού και λεμονιού μπορεί να πάει το πιάτο σας σε άλλο επίπεδο, αρκεί ο συνδυασμός να είναι ταιριαστός. Το μηλόξιδο π.χ. δεν ταιριάζει καλά με το γκρέιπφρουτ.

Μην προσθέτετε ποτέ το χυμό σε σάλτσα που ήδη βράζει
Ο φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα στη σάλτσα σας. Αν, όμως, τον προσθέσετε πολύ νωρίς, η γεύση του αλλοιώνεται και η σάλτσα πικρίζει. Προτιμήστε να τον προσθέσετε αφού αφαιρέσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, είτε πρόκειται για σάλτσα, είτε για σούπα, είτε για ζωμό ή οτιδήποτε άλλο.
clickatlife.gr

Την παγκόσμια πρωτιά στην παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2014 κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ανάμεσα στις «δημοφιλέστερες» συσκευές που καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα σεσουάρ για τα μαλλιά και τα ψυγεία.

Συνολικά 41,8 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων – ή αλλιώς e-waste- κατέληξαν το 2014 στα σκουπίδια, ενώ εκτιμάται ότι εξ αυτών μόλις οι 6,5 τόνοι στάλθηκαν προς ανακύκλωση, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Εθνών (UNU).

«Σε παγκόσμια κλίμακα, τα ηλεκτρονικά απόβλητα αποτελούν ένα πολύτιμο ‘ορυχείο’, μία πιθανή δεξαμενή ανακυκλώσιμων υλικών», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μαλόουν, πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική αξία των υλικών –χρυσός, άργυρος, σίδηρος, χαλκός- που καταλήγουν στα σκουπίδια ανέρχεται στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 48 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, την πρωτιά στην απόρριψη ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2014 κατέχουν οι ΗΠΑ με 7,1 εκατομμύρια τόνους και ακολουθεί η Κίνα με 6 εκατομμύρια τόνους, ενώ διαδέχονται οι Ιαπωνία, Γερμανία και Ινδία.

Το 2012 η μέση παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων στη Νορβηγία ήταν περίπου 28 κιλά ανά κάτοικο, ενώ ακολουθούν η Σουηδία, η Ισλανδία, η Δανία και η Βρετανία.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι από την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων ανακτώνται κατά μέσο όρο 16,5 εκατομμύρια τόνοι σιδήρου, 1,9 εκατομμύρια τόνοι χαλκού καθώς και 300 τόνοι χρυσού. Εκτιμάται ότι η αξία του χρυσού που ανακτάται φτάνει περίπου τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια (10,4 δισεκατομμύρια ευρώ). Ο χρυσός χρησιμοποιείται ευρέως σε συσκευές αφού αποτελεί καλό αγωγό του ηλεκτρισμού.

«Ταυτόχρονα, το επικίνδυνο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών αποβλήτων αποτελεί ένα ‘τοξικό ορυχείο’, το οποίο θα πρέπει να διαχειριζόμαστε με μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Μαλόουν αναφερόμενος σε υλικά όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος που εντοπίζονται σε ορισμένες συσκευές, οι οποίες καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ο συνολικός όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων εκτιμάται ότι το 2018 θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%, στους 50 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Fiat είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία. Ενώ έχει απίστευτες δυνατότητες και μοναδικές περγαμηνές στη σχεδίαση και στην οδική συμπεριφορά, συχνά κάνει λανθασμένες κινήσεις.

Πλέον στην γκάμα της έχουν μείνει ελάχιστα αξιόλογα μοντέλα, τα οποία έχουν ως κοινή βάση την επιτυχημένη πλατφόρμα του δημοφιλούς 500. Το πεντακοσάρι, για μια ακόμη φορά, έβαλε πλάτη για να σταθεί στα πόδια του ένας γίγαντας.

Η τελευταία δημιουργία της ιταλικής συνταγής είναι το ολοκαίνουργιο Fiat 500X. Οδήγησα τη δικίνητη έκδοση City Look με τον βενζινοκινητήρα 1.4 Multiair ισχύος 140 ίππων. Μία πρόταση με την οποία η μάρκα αναμένει να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο από την κατηγορία των αυτοκινήτων ελεύθερου χρόνου με έντονα στοιχεία crossover.

Οσο αυξανόταν ο αριθμός των χιλιομέτρων που έγραφε ο μετρητής του κοντέρ, τόσο εκτιμούσα την αξία του πρώτου ιταλικού SUV. Είναι η μεγαλύτερη εκδίκηση στα ακριβοπληρωμένα στελέχη που ανάγκασαν τη Fiat να περιορίσει τις δραστηριότητές της και να χάσει μερίδιο από την αγορά. Αν το οδηγήσουν οι «μεγαλοσχήμονες», θα νιώσουν τη δύναμη της μάρκας και την έμπνευση των μηχανικών. Η Fiat είναι πάλι μπροστά!

Οδηγική απόλαυση

Κυλάει στον δρόμο σαν ένα καλό γερμανικό μοντέλο. Τα συμπτώματα που γνωρίζουμε από τα άλλα ιταλικά μοντέλα, ακόμη και από το βασικό πεντακοσαράκι -θόρυβοι, τριγμοί και ταλαντώσεις- απουσιάζουν. Πατάνε με σιγουριά οι ρόδες του στην άσφαλτο και όλη η κατασκευή δείχνει συμπαγής.

Το σύστημα διεύθυνσης είναι ακριβές και μου θύμισε πώς έστριβαν τα αυθεντικά ιταλικά αυτοκίνητα πριν αναλάβουν δράση εκείνοι που αλλοίωσαν το DNA της μάρκας.

Οι αναρτήσεις ακολουθούν τον ρυθμό που επέβαλα και δεν τα «βρήκαν σκούρα» ακόμη και όταν το φόρτωσα με αποσκευές και το παραδοσιακό αρνί. Ευτυχώς που η ποιότητα των υλικών, η συναρμολόγηση και το φινίρισμα, δεν είναι ιταλικών προδιαγραφών.

Η προσπάθεια πλησιάζει τα γερμανικά στάνταρ και σίγουρα είναι πάνω από τον μέσο όρο. Ελπίζω να υπάρξει και περαιτέρω βελτίωση, γιατί το 500Χ είναι η μεγάλη ελπίδα της πληγωμένης ιταλικής μάρκας.

Η χωρητικότητα δεν είναι το ισχυρό σημείο του 500Χ. Τέσσερις ενήλικες ταξιδεύουν σχετικά άνετα, ενώ από την πρώτη στιγμή οι πίσω επιβάτες θα αναζητήσουν περισσότερο χώρο για τα γόνατά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αποθηκευτική ικανότητα του πορτ παγκάζ, μόλις 350 λίτρα. Το μοτέρ «ρουφάει» μεγάλη ποσότητα βενζίνης (μέτρησα 9 λίτρα/100 χλμ.), αλλά έχει ραφιναρισμένη λειτουργία, υψηλή απόδοση, καλή κλιμάκωση ροπής και είναι μία ακόμη προσπάθεια για να δούμε με άλλη οπτική γωνία τους βενζινοκινητήρες.

Οι εργοστασιακές επιδόσεις 0-100 χλμ./ώρα σε 9,8’’ και τελική 190χλμ./ώρα δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Το κόστος χρήσης επιβαρύνεται με 153 ευρώ για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, εκπομπές CO2 139 γρ./χλμ. Από 19.820 ευρώ με απόσυρση.

real.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!