Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020


Ο ηθοποιός - παραγωγός Τζον Τσο και η ηθοποιός - συγγραφέας Άϊσα Ρέι παρουσίασαν χθες τις υποψηφιότητες για την 92η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ 2020  στο Λος Άντζελες, βάζοντας ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του πολυπόθητου χρυσού αγαλματίδιου.
Τα 8.469 μέλη της Ακαδημίας των Όσκαρ ψήφισαν από τις 2 έως τις 7 Ιανουαρίου και για τις 24 κατηγορίες των Όσκαρ, από αυτή της Καλύτερης Φωτογραφίας έως της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Η τελετή απονομής, η οποία ούτε φέτος θα έχει κεντρικό παρουσιαστή, θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου (ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα), στο «Dolby Theater» του Λος Άντζελες.
Ο «Joker» του Τοντ Φίπιλς προηγείται στην οσκαρική κούρσα Στις υποψηφιότητες προπορεύεται ο «Joker» του Τοντ Φίλιπς με 11 υποψηφιότητες. Ακολουθούν από κοντά, με 10 υποψηφιότητες ο «Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε, το «Κάποτε στο... Χόλυγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο και το «1917» του   Σαμ Μέντες. Από 6 υποψηφιότητες συγκέντρωσαν οι ταινίες «Little Women», «Marriage Story» και «Jojo Rabbit». Ωστόσο, έντονη είναι η παρουσία της δημιουργίας τα «Παράσιτα» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο, που παρότι ξενόγλωσση, ή «διεθνής», από φέτος, ταινία, είναι επίσης υποψήφια σε 6 κατηγορίες, μεταξύ αυτών και Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Φαίνεται πως το γεγονός ότι το σώμα ψηφοφόρων της Ακαδημίας είναι, πια, κατά 20% μη-αμερικανικό, έχει φέρει κάποιες αλλαγές.
Μόνο εννέα είναι φέτος οι υποψήφιες καλύτερες ταινίες, με περιθώριο τις δέκα από τον κανονισμό - η Ακαδημία, λοιπόν, σκόπιμα επέλεξε να μην συμπεριλάβει άλλο φιλμ στην κατηγορία.
Απουσίες Ο 76χρονος Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν είναι υποψήφιος για την ερμηνεία του στο «The Irishman», παρά τις 10 υποψηφιότητες της ταινίας, ενώ η Γκρέτα Γκέργουιγκ, η οποία βλέπει αυτή τη φορά την ταινία της, «Little Women», υποψήφια και ως Καλύτερη Ταινία και σε πέντε ακόμη κατηγορίες, δεν είναι υποψήφια ως σκηνοθέτης - στην κατηγορία, άλλωστε, δεν υπάρχει καμία γυναίκα υποψήφια. Παρά τις συζητήσεις και τον ειλικρινή θαυμασμό, η Τζένιφερ Λόπεζ δεν είναι υποψήφια για το «Hustlers», αλλά ούτε κι η Νικόλ Κίντμαν για το «Bombshell». Σημαντική απουσία κι αυτή του «Frozen 2» στην κατηγορία Καλύτερου Animation, όπου η συμμετοχή του θεωρούνταν αυτονόητη.
Εκπλήξεις Έκπληξη αποτελεί η υποψηφιότητα σε δύο κατηγορίες, Διεθνούς Ταινίας και Ντοκιμαντέρ, για το «Honeyland», το ντοκιμαντέρ από τη Βόρεια Μακεδονία που συνάρπασε κριτικούς και κοινό όπως επίσης και η Σκάρλετ Γιόχανσον, η οποία απέσπασε υποψηφιότητες για Α' και για Β' Γυναικείο Ρόλο, για τα «Marriage Story» και «Jojo Rabbit», αντίστοιχα. Απρόσμενη ήταν η ανακοίνωση υποψηφιότητας της Φλόρενς Πιου για τον ρόλο της στις «Μικρές Κυρίες», αλλά και του Ράιαν Τζόνσον για το σενάριο του «Knives Out».
Οι υποψηφιότητες αναλυτικά
  Καλύτερη Ταινία
    «Ford v Ferrari»
    «The Irishman»
    «Jojo Rabbit»
    «Joker»
    «Little Women»
    «Marriage Story»
    «1917»
    «Once Upon a Time in Hollywood»
    «Parasite»

Σκηνοθεσία
    Μάρτιν Σκορσέζε, «The Irishman»
    Τοντ Φίλιπς, «Joker»
    Σαμ Μέντες, «1917»
    Κουέντιν Ταραντίνο, «Once Upon a Time in Hollywood»
    Μπονγκ Τζουν Χο, «Parasite»

Α' Ανδρικός Ρόλος     Αντόνιο Μπαντέρας, «Pain and Glory»
    Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, «Once Upon a Time in Hollywood»
    Άνταμ Ντράιβερ, «Marriage Story»
    Χοακίν Φοίνιξ, «Joker»
    Τζόναθαν Πράις, «The Two Popes»

Α' Γυναικείος Ρόλος
    Σίνθια Ερίβο, «Harriet»
    Σκάρλετ Γιόχανσον, «Marriage Story»
    Σέρσα Ρόναν, «Little Women»
    Σαρλίζ Θερόν, «Bombshell»
    Ρενέ Ζελβέγκερ, «Judy»

Β' Ανδρικός Ρόλος
    Τομ Χανκς, «A Beautiful Day in the Neighborhood»
    Αντονι Χόπκινς, «The Two Popes»
    Αλ Πατσίνο, «The Irishman»
    Τζο Πέσι, («The Irishman»
    Μπραντ Πιτ, «Once Upon a Time in Hollywood»

B' Γυναικείος Ρόλος
    Κάθι Μπέιτς, «Richard Jewell»
    Λόρα Ντερν, «Marriage Story»
    Σκάρλετ Γιοχάνσον, «Jojo Rabbit»
    Φλόρενς Πιου, «Little Women»
    Μάργκο Ρόμπι, «Bombshell»

Διασκευασμένο Σενάριο
    Τάικα Γουαϊτίτι, «Jojo Rabbit»
    Στιβ Ζέιλιαν, «The Irishman»
    Αντονι ΜακΚάρτεν, «The Two Popes»
    Γκρέτα Γκέργουιγκ, «Little Women»
    Τοντ Φίλιπς, Σκοτ Σίλβερ, «Joker»

Πρωτότυπο Σενάριο
    Ράιαν Τζόνσον, «Knives Out»
    Νόα Μπόμπακ, «Marriage Story»
    Σαμ Μέντες, Κρίστι Γουίλσον-Κερνς, «1917»
    Κουέντιν Ταραντίνο, «Once Upon a Time in Hollywood»
    Μπονγκ Τζουν-χο, Χαν Τζιν-γουον, «Parasite»

Φωτογραφία
    «The Irishman»
    «Joker»
    «The Lighthouse»
    «1917»
    «Once Upon a Time in Hollywood»

Κοστούμια
    «The Irishman»
    «Jojo Rabbit»
    «Joker»
    «Little Women»
    «Once Upon a Time in Hollywood»

Μοντάζ
    «Ford v Ferrari»
    «The Irishman»
    «Jojo Rabbit»
    «Joker»
    «Parasite»

Μακιγιάζ και Κομμώσεις
    «Bombshell»
    «Joker»
    «Judy»
    «Maleficent: Mistress of Evil»
    «1917»

Μουσική
    «Joker»
    «Little Women»
    «Marriage Story»
    «1917»
    «Star Wars: Rise of Skywalker»

Τραγούδι
    I Can’t Let You Throw Yourself Away, «Toy Story 4»
    I’m Gonna Love Me Again, «Rocketman»
    I’m Standing With You, «Breakthrough»
    Into the Unknown, «Frozen 2»
    Stand Up, «Harriet»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
    «The Irishman»
    «Jojo Rabbit»
    «1917»
    «Once Upon a Time in Hollywood»
    «Parasite»

Ήχος
    «Ford v Ferrari»
    «Joker»
    «1917»
    «Once Upon a Time in Hollywood»
    «Star Wars: Rise of Skywalker»

Ηχητικά Εφέ
    «Ad Astra»
    «Ford v Ferrari»
    «Joker»
    «1917»
    «Once Upon a Time in Hollywood»

Οπτικά Εφέ
    «Avengers: Endgame»
    «The Irishman»
    «The Lion King»
    «1917»
    «Star Wars: Rise of Skywalker»

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
    «How to Train Your Dragon: The Hidden World»
    «I Lost My Body»
    «Klaus»
    «Missing Link»
    «Toy Story 4»

Διεθνής Ταινία
    «Corpus Christi»
    «Honeyland»
    «Les Miserables»
    «Pain and Glory»
    «Parasite»

Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους
    «American Factory»
    «The Cave»
    «Edge of Democracy»
    «For Sama»
    «Honeyland»

Ντοκιμαντέρ - Μικρού Μήκους
    «In the Absence»
    «Learning to Skateboard in a War Zone If You’re a Girl»
    «Life Overtakes Me»
    «St. Louis Superman»
    «Walk Run Cha-Cha»

Μικρού Μήκους Ταινία - Animation
    «Daughter»
    «Hair Love»
    «Kitbull»
    «Memorable»
    «Sister”»

Μικρού Μήκους Ταινία - Live Action
    «Brotherhood»
    «Nefta Football Club»
    «The Neighbor’s Window»
    «Saria»
    «A Sister»
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Νέο ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας το 2019 σημείωσαν οι ωκεανοί της Γης, ιδίως μεταξύ της επιφάνειας των νερών και βάθους έως 2.000 μέτρων, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η θερμοκρασία των θαλασσών όχι απλώς ανεβαίνει αλλά η άνοδος επιταχύνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν τα πιο θερμά στην καταγεγραμμένη ιστορία για τις ωκεάνιες θερμοκρασίες, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ.
Οι 14 ερευνητές από 11 επιστημονικά ινστιτούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Λιλίνγκ Τσενγκ του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Advances in Atmospheric Sciences», υπολόγισαν ότι πέρυσι η μέση θερμοκρασία των ωκεανών ήταν περίπου 0,075 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η ποσότητα θερμότητας που προσθέσαμε στους ωκεανούς του κόσμου κατά τα τελευταία 25 χρόνια ισοδυναμεί με 3,6 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα», δήλωσε ο Τσενγκ. «Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι μη αμφισβητήσιμη και συνιστά περαιτέρω απόδειξη για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο πέρα από τις ανθρώπινες εκπομπές αερίων τύπων», πρόσθεσε.
Συγκρίνοντας την περίοδο 1987-2019 με την περίοδο 1955-1986, η μελέτη δείχνει μία αύξηση κατά περίπου 450% στην ταχύτητα ανόδου της θερμοκρασίας των ωκεανών, δηλαδή η θερμοκρασία των θαλασσών ανεβαίνει στην εποχή μας με υπερτετραπλάσιο μέσο ετήσιο ρυθμό από ό,τι πριν μερικές δεκαετίες.
«Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα. Η συντριπτική πλειονότητα της θερμότητας καταλήγει στους ωκεανούς. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που πρόκειται να ακολουθήσει», ανέφερε ο καθηγητής Τζον Άμπραχαμ του Πανεπιστημίου Σεντ Τόμας των ΗΠΑ.
Από το 1970 μέχρι σήμερα, πάνω από το 90% της θερμότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής κατέληξε στους ωκεανούς, ενώ λιγότερο από 4% αύξησε τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και στην ξηρά. Όσο θερμαίνονται οι θάλασσες τόσο διαταράσσεται ο κύκλος του νερού στον πλανήτη μας, φέρνοντας περισσότερες πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, πυρκαγιές και άλλα ακραία φαινόμενα, καθώς επίσης επιταχυνόμενη τήξη των παράκτιων πάγων.

Με τριήμερη στύση μετά τη λήψη σεξουαλικού διεγερτικού που χρησιμοποιείται για εκτροφή ταύρων νοσηλεύεται ένας άντρας στο Μεξικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Daily Mail».
Ο άντρας, που χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, φέρεται να πήρε το σκεύασμα γιατί σκόπευε να συνευρεθεί σεξουαλικά με μία τριαντάχρονη γυναίκα, αναφέρει η εφημερίδα «La Republica».
«Πήρε ένα διεγερτικό που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την εκτροφή ταύρων», είπαν οι θεράποντες ιατροί του.
Ο άντρας φέρεται μάλιστα να ταξίδεψε στη Βερακρούζ, στο Ανατολικό Μεξικό προκειμένου να βρει το εν λόγω σκεύασμα. Τέλος να σημειωθεί πως δεν έχει βγει νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

Στην απόφαση για μία «μεταβατική περίοδο» κατά την οποία ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ θα περνούν χρόνο τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στον Καναδά, κατέληξε η βασιλική σύσκεψη κορυφής στο Σάντριγχαμ, σύμφωνα με την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Η 93χρονη μονάρχης εξέδωσε γραπτή δήλωση αμέσως μετά από τη λήξη της διάρκειας δυόμιση ωρών σύσκεψης, με τη συμμετοχή του πρίγκιπα Χάρι, του αδερφού του Γουίλιαμ και του πατέρα του Καρόλου.
Η δήλωση χαρακτηρίζει τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική» και τονίζει ότι η ίδια η βασίλισσα και όλη η οικογένεια «στηρίζουν πλήρως την επιθυμία του Χάρι και της Μέγκαν να δημιουργήσουν μια νέα ζωή ως νεαρή οικογένεια».
«Αν και θα προτιμούσαμε να παραμείνουν πλήρους απασχόλησης εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους να ζήσουν μία πιο ανεξάρτητη ζωή ως οικογένεια, ενώ θα παραμείνουν ένα πολύτιμο μέρος της οικογένειάς μου», συνεχίζει η βασίλισσα.
Τονίζει επίσης ότι «ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν καταστήσει σαφές ότι δε θέλουν να εξαρτώνται από δημόσια κονδύλια στις νέες τους ζωές. Για αυτό έχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος κατά την οποία οι Σάσεξ θα περνούν χρόνο στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Η δήλωση της Ελισάβετ καταλήγει επαναλαμβάνοντας την αρχική αντίδραση του Παλατιού την περασμένη εβδομάδα ότι «αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα» που πρέπει να επίλυση η βασιλική οικογένεια και ότι «απομένει ακόμα κάποια περισσότερη δουλειά να γίνει».
Αλλά, συμπληρώνει εν κατακλείδι η βασίλισσα, η ίδια έχει ζητήσει να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.
Η ανακοίνωση αναλυτικά 
«Σήμερα η οικογένειά μου είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις για το μέλλον του εγγονού μου και της οικογένειάς του.
«Η οικογένειά μου και εγώ υποστηρίζουμε απόλυτα την επιθυμία του Χάρι και της Μέγκαν να δημιουργήσουν μια νέα ζωή ως νέα οικογένεια.  Παρότι θα τους προτιμούσανε να παραμείνουν πλήρους απασχόλησης Μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή ως οικογένεια ενώ παραμένουν πολύτιμο μέρος της οικογένειάς μου.
«O Χάρι και η Μέγκαν κατέστησαν σαφές ότι δεν θέλουν να εξαρτώνται από δημόσια κονδύλια στις νέες τους ζωές.
«Eπομένως συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία η Σάσεξ θα περνούν χρόνο στον Καναδά και το ΗΒ.
«Αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα προς επίλυση για την οικογένειά μου, και υπάρχει κάποια δουλειά ακόμη να γίνει, αλλά ζήτησα να υπάρξουν τελικές αποφάσεις τις προσεχείς ημέρες».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!