Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014


Ο πληθυσμός των ελεφάντων της Αφρικής έφτασε στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας του, σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο γεννιούνται λιγότεροι ελέφαντες από όσοι πεθαίνουν λόγω λαθροθηρίας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολοράντο Στέιτ εκτιμούν πως από το 2010 περίπου 35.000 ελέφαντες σκοτώνονται κατά μέσο όρο ανά την ήπειρο. Ο Τζωρτζ Γουίτεμαϊερ, επικεφαλής της μελέτης, προειδοποιεί πως με αυτούς τους ρυθμούς τα ζώα θα εξαφανιστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια.
Το παράνομο εμπόριο χαυλιοδόντων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ένα κιλό ελεφαντοστού αξίζει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.  Η αυξημένη ζήτηση αποδίδεται κυρίως στις αγορές της Ασίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το 2010 μέχρι το 2013 ο πληθυσμός των ελεφάντων μειωνόταν κατά 2 τοις εκατό ετησίως, αν και κάθε περιοχή επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο.
«Υπάρχουν ακόμα υγιείς πληθυσμοί σε σημεία της Αφρικής, για παράδειγμα στην Μποτσουάνα. Ωστόσο σε άλλα μέρη τα επίπεδα λαθροθηρίας είναι εξαιρετικά υψηλά, κατά κύριο λόγο στην Κεντρική Αφρική», δήλωσε ο Γουίτεμαϊερ.
Ο πληθυσμός των ελεφάντων στην Κεντρική Αφρική έχει μειωθεί κατά 60 τοις εκατό την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι περισσότεροι από τους ελέφαντες αυτούς είναι μεγάλοι σε ηλικία και όγκο, των οποίων η απώλεια επηρεάζει περαιτέρω τις κοινωνίες ελεφάντων που ξαφνικά χάνουν μητέρες ή κυρίαρχα αρσενικά.
«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πόσο εντατικές προσπάθειες χρειάζονται για τη διατήρηση αυτού του μεγαλοπρεπούς ζώου, και να κινητοποιήσει τους απαραίτητους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Ήδη βλέπουμε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τζον Σκάνλον, γενικός γραμματέας του CITES, του Οργανισμού για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας.
naftemporiki.gr
Υπάρχουν δύο είδη ντους: Το γρήγορο όπου πλένεσαι μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά και το πολυτελές και μεγάλης διάρκειας που πλένεις και χαλαρώνεις το μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Δες πώς ακριβώς κάνει ντους μία beauty editor και φρόντισε να ακολουθείς και εσύ τους κανόνες της για τέλειο αποτέλεσμα.

Προετοιμασία για ντους

Πριν μπεις κάτω από το ντους και αφήσεις το νερό να τρέξει πάνω στο κορμί σου, ένα αποτελεσματικό ντους ξεκινάει με μία καλή απολέπιση. Πάρε μία στεγνή βούρτσα και κάνε απολέπιση στην επιδερμίδα σου για να βοηθήσεις την καλύτερη κυκλοφορία του αίματός σου.

Το κεφάλι πρώτα

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι ξεκινούν από το πρόσωπο καλό είναι να ξεκινήσεις από το κεφάλι σου. Βρέξε απλά τα μαλλιά σου για να φύγουν οι πρώτες βρωμιές και τα πρώτα έλαια και έπειτα συνέχισε βάζοντας σαμπουάν και κάνοντας ένα καλό μασάζ στο κεφάλι σου. Μην ξεχάσεις το πίσω μέρος του λαιμού σου καθώς πρόκειται για ένα σημείο όπου μαζεύονται τα περισσότερα φυσικά έλαια των μαλλιών σου και πρέπει να καθαριστεί καλά. Μόλις ξεπλύνεις καλά το κεφάλι σου, στράγγισε τα μαλλιά σου για να φύγει το περιττό νερό. Συνέχισε απλώνοντας κοντίσιονερ από τη μέση και κάτω των μαλλιών.

Όμορφο σώμα

Μόλις καθαρίσεις τα μαλλιά σου από κάθε υπόλειμμα σαμπουάν και κοντίσιονερ, συνέχισε με το σώμα σου. Απέφευγε τα παραδοσιακά σαπούνια για τον καθαρισμό του και προτίμησε κάτι που να είναι σούπερ ενυδατικό. Τα παραδοσιακά σαπούνια κατά πάσα πιθανότητα θα ξηράνουν την επιδερμίδα σου.

Ξυρίσου έξυπνα

Το ξύρισμα είναι μία δραστηριότητα που γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια του ντους. Το κλειδί για να αποφύγεις τα κοψίματα και τις ενοχλητικές τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα είναι να χρησιμοποιείς ένα πολύ καλό ξυραφάκι και να αντικαθιστάς το παλιό σου κάθε 5-7 ξυρίσματα. Μην αποθηκεύεις ποτέ το ξυράφι σου μέσα στη ντουζιέρα καθώς μπορεί να σκουριάσει. Καλό είναι για το ξύρισμά να μη χρησιμοποιείς απλά το αφρόλουτρό σου αλλά μία καλή ενυδατική κρέμα ξυρίσματος.

Το πρόσωπο τελευταίο

Μαλλιά, σώμα, πρόσωπο! Αυτή είναι η σειρά με την οποία πρέπει να καθαρίζεσαι. Με το που μπαίνεις στο ντους οι πόροι σου αρχίζουν να ανοίγουν και αυτή είναι η ιδανική ώρα για καθάρισμα. Όταν, όμως, καθαρίζεις το πρόσωπό σου πριν από τα μαλλιά σου, το σαμπουάν και το κοντίσιονερ σίγουρα θα πέσουν πάνω στο πρόσωπό σου μαζί με τις βρομιές από τα μαλλιά σου και θα ξαναβουλώσουν τους πόρους σου. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι καλύτερα να αφήνεις τελευταίο το πρόσωπο.

Οργάνωση προϊόντων

Είναι σημαντικό μία φορά την εβδομάδα να προγραμματίζεις και να κάνεις μία μάσκα μαλλιών και μία καλή απολέπιση σε όλο το σώμα για τέλειο καθαρισμό από την κορυφή έως τα νύχια.

Μετά το ντους


Όταν βγαίνεις από το ντους μη σαμποτάρεις το καθάρισμά σου τρέχοντας αμέσως να βάλεις διάφορα προϊόντα στο σώμα σου. Σκουπίσου καλά με μία πετσέτα και βάλε μία ενυδατική κρέμα. Φρόντισε να αποφύγεις να κλείσεις τα μαλλιά σου μέσα σε μία πετσέτα δημιουργώντας ένα τουρμπάνι με αυτήν καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο τριχών και φριζάρισμα.

ΠΗΓΗ: faysbook.gr


Ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει στο εξωτερικό του αεροσκάφους να «αισθάνεται» πιθανές ζημιές και προβλήματα, σαν το ανθρώπινο δέρμα, αναπτύσσει η ΒΑΕ Systems.
Ειδικότερα, μηχανικοί του Advanced Technology Centre δουλεύουν πάνω σε ένα «έξυπνο δέρμα» το οποίο θα φέρει δεκάδες χιλιάδες αισθητήρες που θα κάνουν μετρήσεις σχετικά με τη θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τις ασκούμενες πιέσεις και την κίνηση εν γένει.
Το «δέρμα» αυτό θα επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης της «υγείας» των αεροσκαφών και τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων πριν αυτά εκδηλωθούν σε μεγάλο βαθμό. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανάγκης τακτικών ελέγχων στο έδαφος και την έγκαιρη αντικατάσταση προβληματικών τμημάτων.
Οι μικροσκοπικοί αυτοί αισθητήρες θα μπορούσαν να έχουν μεγέθη που παραπέμπουν σε κόκκους ρυζιού ή ακόμα και σκόνης. Συλλογικά, θα διέθεταν τη δική τους πηγή ενέργειας, και σε συνδυασμό με το κατάλληλο λογισμικό θα είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τρόπο που παραπέμπει στο πώς το ανθρώπινο δέρμα στέλνει σήματα στον εγκέφαλο. Όπως υποστηρίζει η BAE Systems, οι αισθητήρες είναι τόσο μικροί που διερευνάται το ενδεχόμενο χρήσης τους σε υπάρχοντα αεροσκάφη, μέσω μεθόδων όπως ο ψεκασμός τους πάνω σε αυτά.
Eπικεφαλής της έρευας και ανάπτυξης είναι η Λίντια Χάιντ, η οποία εμπνεύστηκε από το στεγνωτήριο ρούχων της- και ειδικότερα από τον αισθητήρα που χρησιμοποιούσε για να αποφύγει την υπερθέρμανση. «Παρατηρώντας το πώς ένας απλός αισθητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει μία οικιακή συσκευή από το να υπερθερμανθεί άρχισα να σκέφτομαι πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη δουλειά μου, και πώς θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε ογκώδεις, ακριβούς αισθητήρες με φθηνούς, μικροσκοπικούς και πολυλειτουργικούς.
Αυτό με τη σειρά του έφερε την ιδέα ότι αεροσκάφη, ή ακόμα και αυτοκίνητα και πλοία, θα μπορούσαν να καλύπτονται από χιλιάδες από τέτοια 'μόρια', δημιουργώντας ένα 'έξυπνο δέρμα' που μπορεί να αισθανθεί τον κόσμο γύρω του και να παρακολουθεί την κατάσταση εντοπίζοντας την άσκηση πίεσης, τη θερμότητα ή τις ζημιές. Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε πλατφόρμες που 'αισθάνονται' χρησιμοποιώντας ένα δέρμα από αισθητήρες, με τον ίδιο τρόπο που αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους και τα ζώα.
Κατά την Χάιντ, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει «game-changer» για τη βρετανική βιομηχανία: «στο μέλλον θα μπορούσαμε να δούμε πιο ανθεκτικές αμυντικές πλατφόρμες, ικανές για πιο σύνθετες αποστολές, που παράλληλα θα έχουν μειωμένη ανάγκη τακτικών ελέγχων συντήρησης. Υπάρχουν επίσης ευρύτερες εφαρμογές πολιτικού χαρακτήρα για την όλη ιδέα, τις οποίες και διερευνούμε».
naftemporiki.gr
Ο πιο ανώδυνος τρόπος να χάσετε βάρος είναι μειώνοντας έξυπνα τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά. Κι αν επιδιώξετε να τις μειώσετε κατά 500 την ημέρα, σε περίπου ένα μήνα θα έχετε καταφέρει να χάσετε 2-3 κιλά, χωρίς εξαντλητικές δίαιτες που στη συνέχεια σας επιστρέφουν αυτά που χάσατε... διπλάσια.

Αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς
Μπορεί να είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά που ευεργετούν την καρδιά, αλλά τα λιπαρά παραμένουν λιπαρά. Ειδικά όταν βρίσκονται σε μεγάλα μπολ, μας ωθούν να τρώμε ακόμη περισσότερο και αν σκεφτείτε ότι 100 γραμμάρια καρύδια ή φουντούκια ξεπερνούν τις 600 θερμίδες, καλό θα ήταν να ασκείτε έλεγχο στο πόσο καταναλώνετε. Αν δεν μπορείτε να τους αποχωριστείτε, παραμείνετε σε μια μικρή χούφτα και προτιμήστε τα φιστίκια Αιγίνης.

Μην τρώτε βλέποντας τηλεόραση
Όλοι ξέρουμε πως η καθιστική ζωή είναι ο κύριος λόγος που τα κιλά συσσωρεύονται στο σώμα μας και δεν λένε να φύγουν τόσο εύκολα όσο έρχονται. Σύμφωνα και με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, μάλιστα, το να τρώμε βλέποντας τηλεόραση, που αποτελεί άλλη μια συνήθεια της καθιστικής ζωής, μπορεί να μας κάνει να καταναλώσουμε σχεδόν 300 θερμίδες περισσότερες από αυτές που θα καταναλώναμε αν τρώγαμε κανονικά στο τραπέζι. Πατήστε, λοιπόν, το off, φάτε στο τραπέζι και ανταλλάξτε μία ώρα τηλεόρασης με μία ώρα περπάτημα. Με αυτό το συνδυασμό θα γλιτώσετε περισσότερες από 500 θερμίδες.


Πείτε «όχι» στις σάλτσες και τα πρόσθετα στις σαλάτες
Μπορεί να έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας τη σαλάτα με ένα υγιεινό γεύμα, αυτό όμως δεν ισχύει όταν η σαλάτα «κολυμπάει» σε σάλτσες από μαγιονέζα, κρουτόν, καραμελωμένα καρύδια, μπέικον, αβοκάντο, αποξηραμένα φρούτα και άλλες θερμιδικές βόμβες ικανές να τινάξουν τη ζυγαριά σας στον αέρα. Περιοριστείτε σε μία από τις παραπάνω επιλογές μια στο τόσο και αποφύγετε να εξαφανίζετε όλο το λάδι της χωριάτικης με το ψωμί σας.
Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα
Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, ένα μεγαλύτερο πιάτο το φορτώνουμε ασυναίσθητα με περισσότερο και όσο το πιάτο μας έχει ακόμη φαγητό, τείνουμε να το καταναλώνουμε. Προτιμήστε μικρότερα πιάτα, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να φάτε 20-25% λιγότερο, χωρίς να το καταλάβετε!


Μετρήστε τα... πατατάκια
Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείτε να φάτε μόνο ένα, αλλά το να τα αρπάζετε από το μπολ χούφτα-χούφτα ή να τρώτε όλο το σακούλι μόνοι σας είναι υπερβολή. Έχετε υπόψη σας ότι μια μερίδα σημαίνει περίπου 15 πατατάκια, δηλαδή γύρω στις 100-150 θερμίδες. Αν αναλογιστείτε πόσες φορές έχετε μείνει στα 15 πατατάκια κι όχι στις 15 χούφτες, θα καταλάβετε πόσες θερμίδες θα γλιτώνετε από δω και πέρα.
Προσέξτε τα κοκτέιλ σας
Είναι νόστιμα, δροσερά, απολαυστικά, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να γίνουν τόσο παχυντικά, όσο και ένα σουβλάκι, ειδικά αν τα καταναλώνετε 2-2 στην καθισιά σας. Επιλέξτε κοκτέιλ πιο ελαφριά με σόδα, ανθρακούχο νερό, χυμό κράνμπερι, πείτε «όχι» στην έξτρα ζάχαρη που προστίθεται σε μερικά και κρατήστε τα δροσερά και απλά, χωρίς να ξεπερνάτε τα δύο.


Μειώστε τα ζυμαρικά
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, 1 φλιτζάνι μακαρόνια φτάνει τις 220 θερμίδες. Το πιάτο μας, όμως, δεν περιέχει ποτέ μόνο 1 φλιτζάνι ζυμαρικών, αλλά τριπλάσια ποσότητα, ίσως και περισσότερη, εκτινάσσοντας τις θερμίδες τους στα ύψη. Ακόμη κι αν δεν τηρήσετε την ποσότητα του ενός φλιτζανιού, συνηθίστε να μη γεμίζετε το πιάτο σας με ένα βουνό από μακαρόνια με σάλτσα και κινηθείτε πιο συγκρατημένα.
Ακολουθώντας συνδυαστικά τις παραπάνω συμβουλές, οι θερμίδες που μπορείτε να κόψετε καθημερινά ενδέχεται να ξεπερνούν τις 500, βοηθώντας σας να φτάσετε στο στόχο σας με σταθερά και ασφαλή βήματα.
clickatlife.gr
Από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας ακόμα, η «τεχνολογία» για την «αντιμετώπιση» της κουραστικής δραστηριότητας της ορθοστασίας ήταν γνωστή: ο λόγος φυσικά για την ταπεινή, συνηθισμένη καρέκλα, η οποία υπάρχει ως τις ημέρες μας, βασιζόμενη σε γενικές γραμμές στις ίδιες... αρχές.

Ωστόσο εν έτει 2014 η τεχνολογία σημειώνει αλματώδη πρόοδο, και η Chairless Chair αποτελεί ένα ιδιαίτερο «μείγμα» μεταξύ της πανάρχαιας καρέκλας και υψηλής τεχνολογίας που παραπέμπει στον... Iron Man.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNN, η Chairless Chair της noonee (startup που εδρεύει στη Ζυρίχη) φοριέται στα πόδια σαν εξωσκελετός, και όταν δεν είναι ενεργοποιημένη ο χρήστης μπορεί να περπατά κανονικά ή ακόμα και να τρέχει. Όταν θελήσει να καθίσει ωστόσο, πατά ένα κουμπί και η συσκευή αναπτύσσεται ανάλογα και «κλειδώνει» - σαν μια καρέκλα που εμφανίζεται από το πουθενά.

Κατά τον 29χρονο Κιθ Γκουνούρα, διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της εταιρείας, η ιδέα προέκυψε όταν ήταν 17 χρονών και δούλευε σε ένα βρετανικό εργοστάσιο συσκευασίας. «Η ορθοστασία επί ώρες δημιουργεί πολλά προβλήματα στα κάτω άκρα, αλλά οι περισσότεροι εργάτες κάνουν έχουν λίγες ευκαιρίες για διάλειμμα και σπάνια παρέχονται καρέκλες, καθώς πιάνουν πολύ χώρο. Οπότε σκέφτηκα ότι η καλύτερη ιδέα ήταν να προσδέσω μια διακριτική καρέκλα πάνω μου».

Η συσκευή δεν αγγίζει άμεσα το έδαφος, κάτι που κάνει ευκολότερο το να την φορά κανείς. Μία ζώνη την «ασφαλίζει» τους γοφούς και παράλληλα «κλειδώνει» γύρω από τους μηρούς. Ένα ειδικό σύστημα αναλαμβάνει την στήριξη του βάρους του σώματος, το οποίο «κατευθύνεται» προς τις φτέρνες/ τακούνια των παπουτσιών, που είναι ειδικά σχεδιασμένα και τμήμα του μηχανισμού- ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει μία εναλλακτική έκδοση του συστήματος που μπορεί να δουλέψει με κάθε είδους παπούτσια και αγγίζει το έδαφος μόνο όταν βρίσκεται σε στατική θέση.

Ο χρήστης απλά λαμβάνει τη θέση που επιθυμεί και στη συνέχεια ενεργοποιεί τη συσκευή, η οποία τροφοδοτείται από μπαταρία των 6V και έχει διάρκεια ζωής 24 ωρών. Το βάρος της συσκευής είναι δύο κιλά, οπότε και δεν υπάρχει κάποια σημαντική παρεμπόδιση ή επιβάρυνση του χρήστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Chairless Chair έχει και ένα ιδιαίτερο ελληνικό «χρώμα», καθώς συνιδρυτής και CTO της εταιρείας είναι ο Μπράιαν Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της noonee, η Chairless Chair σε πρώτη φάση προορίζεται για χρήση σε εργοστασιακά περιβάλλοντα όπου υφίσταται το πρόβλημα της έλλειψης χώρου για την τοποθέτηση εργονομικών καρεκλών- ωστόσο στο μέλλον σχεδιάζεται η προσαρμογή της τεχνολογίας και για τα δεδομένα άλλων αγορών, όπως αυτές της αποκατάστασης και της φυσιοθεραπείας.

Σύμφωνα με το CNN, η Chairless Chair έχει αρχίσει ήδη να προσελκύει ενδιαφέρον και δοκιμές γραμμής παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσουν στη Γερμανία με τη BMW τον Σεπτέμβριο και με την Audi αργότερα μέσα στον χρόνο.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα του καλοκαιριού, βρίσκει λύση!

Θέλεις να κοιμηθείς με δροσιά στο δωμάτιο, ανοίγεις το air condition, κοιμάσαι και ξυπνάς με τραγική ψύξη που σε ταλαιπωρεί στις υπόλοιπες διακοπές σου…

Η ψύξη κυρίως «χτυπάει στον αυχένα, την πλάτη, αλλά ακόμη και στο μάτι ή το μέτωπο! Τι μπορείς να κάνεις σε κάθε περίπτωση, για να νιώσεις καλύτερα;

- Κάνε επαλείψεις με θερµαντική αλοιφή ή χρησιμοποιείσε πάγο ανάλογα με τη γνωμάτευση
- Συμβουλέψου το γιατρό σου για τη λήψη µυοχαλαρωτικών και αναλγητικών χαπιών
- Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στον αυχένα χρησιμοποίησε κολάρο
- Αν η ψύξη είναι στο πρόσωπο χρησιμοποίησε θερμοφόρες ή ζεστές κομπρέσες
- Κάνε ζεστά μπάνια προκειμένου να χαλαρώσεις τους μύες και να ανακουφίσεις τον πόνο
- Απέφυγε τις εντριβές με οινόπνευμα, καθώς η εξάτμισή του οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας τοπικά στο δέρμα

ΠΗΓΗ: faysbook.gr
Την πόρτα της εξόδου από την ανώτατη εκπαίδευση θα δουν στις 31 Αυγούστου περισσότεροι από 150.000 φοιτητές πανεπιστημίου και σπουδαστές ΤΕΙ.

Την ίδια στιγμή, μόλις 33.978 από τους λεγόμενους «λιμνάζοντες» φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία στην επικείμενη εξεταστική του Σεπτεμβρίου και στην επόμενη εξεταστική του Φεβρουαρίου να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τους αριθμούς για τους «λιμνάζοντες φοιτητές».

Αναλυτικότερα, οι φοιτητές πανεπιστημίου που δεν έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρώσει τις σπουδές τους, ανήκοντας στην κατηγορία των λιμναζόντων φοιτητών ανέρχονται σε 139.175. Τα στοιχεία αυτά είναι ακόμα ελλιπή, καθώς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Ιόνιο της Κέρκυρας και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών δεν έχουν αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας τα δικά τους στοιχεία.

Αντίστοιχα στα ΤΕΙ οι «λιμνάζοντες» σπουδαστές ανέρχονται σε 39.283.

Από τα πανεπιστήμια που έχουν αποστείλει στοιχεία θα διαγραφούν 129.008 φοιτητές και από τα ΤΕΙ 23.811.

Από τα πανεπιστήμια που έχουν δώσει στοιχεία, δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες δυο εξεταστικές θα έχουν 10.167 φοιτητές, ενώ από τα ΤΕΙ 23.811 φοιτητές.

Το πανεπιστήμιο της Αθήνας αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» των «λιμναζόντων φοιτητών». Από τους 53.866 φοιτητές αυτής της κατηγορίας, μόλις οι 4.283 θα έχουν δυο ακόμα ευκαιρίες για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ την πόρτα της εξόδου θα δουν 49.583 φοιτητές που θα διαγραφούν σε λίγες ημέρες. Δεύτερο έρχεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με 27.347 «λιμνάζοντες φοιτητές» από τους οποίους θα διαγραφούν οι 25.861 και μόλις 1.486 θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις.

Πατήστε ΕΔΩ και δείτε πόσοι είναι οι λιμνάζοντες φοιτητές στα ΑΕΙ

Πατήστε ΕΔΩ και δείτε πόσοι είναι οι λιμνάζοντες φοιτητές στα 14 ΤΕΙ
real.gr
Ο ΠΑΟΚ απογοήτευσε με την εμφάνιση του και ηττήθηκε δίκαια με 1-0 από την Ζίμπρου στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τα πλει οφ του Γιουρόπα Λιγκ στο Κισινάου.

Τώρα την ερχόμενη Πέμπτη στην Τούμπα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ προκειμένου να περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και να ξεπεράσει τα σημαντικά προβλήματα που θα προκαλέσει ένας πιθανός αποκλεισμός, αφού η γκρίνια στις τάξεις των φιλάθλων για την αποδυνάμωση της ομάδας έχει ξεκινήσει –δικαιολογημένα- εδώ και αρκετό καιρό.

Η ομάδα του Δικεφάλου είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης, δίχως όμως να απειλήσει την εστία του Ρούσου. Η μεγαλύτερη ευκαιρία της ομάδας της Θεσσαλονίκης ήταν το δοκάρι του Κατσικά στο 37’.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ζίμπρου ανέβασε την απόδοση της και στο 79’ ο Μπουργκίου με κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ του Σεπτίν έκανε το 1-0. Στο 90’ ο Αλεξέεφ βρέθηκε μόνος του στην καρδιά της άμυνας του ΠΑΟΚ, που ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, όμως το σουτ του κατέληξε στο αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Γλύκου.

Αυτό που φάνηκε από το παιχνίδι στο Κισινάου, είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερη ομάδα από την Ζίμπρου, έχει περισσότερη ποιότητα, όμως του λείπουν τα παιχνίδια, συγκριτικά με την ομάδα της Μολδαβίας.

Ζίμπρου: Ρούσου, Μπουργκίου, Ερχάν, Κλίμοβιτς, Πάβλιουτσεκ, Αμάνι (69’ Αλεξέεφ), Βρεμέα, Γκρόσου, Σεπτίν (82’ Ντιαλό), Τζαρντάν, Σπαρτάρου ( 60’ Βισνάκοφς).

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Κίτσιου (79’ Σπυρόπουλος), Σκόνδρας, Κατσικάς, Ρατς, Τζιόλης (67’ Περέιρα), Μαντούρο, Κάτσε, Μακ (67’ Μάρτενς), Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης.
tanea.gr
Με πρωταγωνιστή τον Μπεργκ (τέσσερα γκολ) ο Παναθηναϊκός νίκησε 4-1 τη Μίντιλαντ και έκανε το πρώτο και σημαντικό βήμα για την πρόκριση του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν καταιγιστικός στο πρώτο ημίχρονο. Ξεκίνησε με μεγάλη ευκαιρία του Καρέλη που έφυγε μόνος στο 5΄ αλλά καθυστέρησε να πλασάρει και τον πρόλαβαν οι αμυντικοί και δεν πτοήθηκε ούτε από το γκολ που δέχθηκε στο 13΄. Ο Λαούριντσεν «γέμισε» με φάουλ στην περιοχή, η μπάλα πέρασε από όλους και κατέληξε στα δίχτυα.

Η απάντηση ήταν άμεση, με τον Καρέλη να κερδίζει πέναλτι από τον Γιάνσεν και τον Μπεργκ να ισοφαρίζει από τη "βούλα" στο 21΄. Τρία λεπτά αργότερα, πάλι οι ίδιοι παίκτες ήταν πρωταγωνιστές με τον Σουηδό να σκοράρει μετά από προσπάθεια του Καρέλη και να κάνει την ανατροπή. Εως το τέλος του ημιχρόνου οι Πράσινοι είχαν κι άλλες ευκαιρίες με τη «βολίδα» του Λαγού στο 39΄ και το πλασέ του Μπεργκ στο 41΄. Ο Σουηδός ήταν ασταμάτητος και στο 45΄ διαμόρφωσε το 3-1 με άριστο «τελείωμα» μετά από μακρινή πάσα του Τριανταφυλλόπουλου.

Οι δύο επιθετικοί του Παναθηναϊκού ήταν σε απίστευτη μέρα και συνέχισαν να ταλαιπωρούν τους αμυντικούς της Μίντιλαντ με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου. Στο 46΄ ο Καρέλης και στο 49΄ ο Μπεργκ έχασαν κλασικές ευκαιρίες για να αυξήσουν το σκορ, ενώ στο 58΄ ο Σβιατσένκο αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη, όταν ανέτρψε τον Καρέλη που έφευγε επικίνδυνα σε αντεπίθεση.

Οι παίκτες του Γιάννη Αναστασίου τράβηξαν το πόδι από το γκάζι, ωστόσο έφτασαν σε τέταρτο γκολ στο 89΄ με τον Μπεργκ απλώς να σπρώχνει τη μπάλα στα δίχτυα (αν και η UEFA το χρέωσε αρχικά ως αυτογκόλ στον Λαούριντσεν) μετά την προσπάθεια του Νάνο και την κόντρα πάνω στον Λαούριντσεν. Το 4-1 ουσιαστικά στέλνει από σήμερα στους ομίλους την ελληνική ομάδα, η οποία στη ρεβάνς δεν θα έχει στη διάθεσή της τον Τριανταφυλλόπουλο που αποβλήθηκε με δύο κίτρινες μέσα σε ένα πεντάλεπτο (77΄-81΄).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κοτσόλης, Μέντες, Σίλντενφελντ, Τριανταφυλλόπουλος, Νάνο, Ζέκα, Λαγός (78΄ Μπούι), Πράνιτς, Καρέλης (78΄ Πέτριτς), Ντίνας (67΄ Ατζαγκούν), Μπεργκ.

ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ: Χάουγκαρντ, Λάουριντσεν, Σβιατσένκο, Ντίκοχ, Γιένσεν, Πόουλσεν, Σίστο, Χασάν (60΄ Λάρσεν), Ουζοτσούκβου, Ράσμουσεν (22΄ Ονουάτσου, 85΄ Γιάν

tanea.gr
Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4.50 μ. ´Ετσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.
Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου . Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.
Καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.
Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.




Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 7:27 σε θαλάσσιο χώρο κοντά στη Χαλκιδική.
Όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση έγινε σε απόσταση 202 χιλιομέτρων βόρεια της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα νότια του οικισμού Πολύχρονο.
Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα ενώ δεν έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί ζημιές.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον ίδιο εστιακό χώρο, ενώ έξι λεπτά μετά στις 7:33 ακολούθησε μετασεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ.
Σεισμός 5,1 Ρίχτερ κοντά στη Χαλκιδική
Αιματοκρίτης (hct) ονομάζεται το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Εκφράζεται σε μονάδες όγκου, δηλαδή πόσα ml ερυθρών αιμοσφαιρίων υπάρχουν σε 100 ml αίματος.

Ο αιματοκρίτης υπολογίζεται με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης, με βάση τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης και το μέσο όγκο ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

Τα φυσιολογικά επίπεδα του αιματοκρίτη διαφέρουν ανά ηλικία αλλά μετά την εφηβεία καθορίζονται με βάση το φύλο:

Στα νεογέννητα: 55% με 68%
Στα μωρά μίας εβδομάδας: 47% με 65%
Στα μωρά ενός μήνα: 37% με 49%
Στα μωρά τριών μηνών: 30% με 36%
Στα μωρά ενός έτους: 29% με 41%
Στα παιδιά δέκα ετών: 36% με 40%
Στους ενήλικους άνδρες: 42% με 54%
Στις ενήλικες γυναίκες: 38% με 46%

Τα άτομα που έχουν χαμηλό αιματοκρίτη εκδηλώνουν αναιμία. Οι βασικότερες αιτίες της πάθησης είναι η απώλεια σημαντικής ποσότητας αίματος (από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση, αιμορραγία ή καρκίνο του παχέος εντέρου), οι διατροφικές ελλείψεις (έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος), παθήσεις του μυελού των οστών (λόγω καρκίνου, χημειοθεραπείας ή νεφρικής ανεπάρκειας) και τα μη φυσιολογικά επίπεδα αιμοσφαιρίνης (δρεπανοκυτταρική αναιμία).

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!