Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Αθανάσιο Σκορδά παρόντος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με αντικείμενο τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Προηγήθηκε συνεργασία των πιστωτών με τον υπουργό Οικονομικών και το οικονομικό επιτελείο.
Προσερχόμενος στην πρώτη σύσκεψη ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι προωθούνται περικοπές περίπου 40-50 εκατομμυρίων ευρώ από 500 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός του 2014 λόγω υπερβάσεων στους προϋπολογισμούς τους κατά το 2013.
Οπως έγινε γνωστό, από τα 500 ΝΠΙΔ τα 250 εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και περίπου 120 από το υπουργείο Πολιτισμού ενώ εκτιμάται ότι από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου θα προκύψει όφελος περίπου πέντε εκατ. ευρώ.
Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε ότι έχει διαπιστωθεί ελλιπής εφαρμογή του μέτρου για μειωμένο μισθό (στο 75%) υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ότι υπάρχει συνεννόηση ώστε μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να επιστραφούν τα χρήματα.
Στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, συζητήθηκε εκτενώς το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, η κυβέρνηση προτίθεται να το καταθέσει αύριο ή μεθαύριο, στη Βουλή.
Κατά το ίδιο στέλεχος, ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως, π.χ. το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ και ο ΦΠΑ στην εστίαση.
Κατά τη συνάντηση με την τρόικα, συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα νομοτεχνικών βελτιώσεων, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.
Σημειώνεται, ότι το νομοσχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σε αυτό διατάξεις που θα αφορούν στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε παρεμβάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγή: ethnos.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!