Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ουμπέρτο Εκο: Ο συγγραφέας που αναγέννησε τον Μεσαίωνα
«Θείο δώρο»: αυτό λένε μερικοί, χωρίς να διαψεύδεται ούτε ακριβώς να επιβεβαιώνεται, ότι σημαίνει Eco. Είναι το ακρωνύμιο της λατινικής φράσης Ex Caelis Oblatus, το οποίο αναφέρεται συχνά για παιδιά που δεν έχουν ταυτότητα, αγνώστων γονέων, που έπεσαν δηλαδή από τον ουρανό. Ο παππούς του Ουμπέρτο Εκο ήταν ένα τέτοιο παιδί, όσο για τον ίδιο, ήξερε μεταξύ άλλων γλωσσών, νεκρών και ζωντανών, άπταιστα λατινικά. Οπότε ο μύθος δεν άργησε να φτιαχτεί. Πόσω μάλλον που αυτός ο ευρυμαθής πανεπιστημιακός είχε ιδιαίτερη έφεση στις μυθολογικές κατασκευές, όπως και αγάπη στη μελέτη των συνωμοσιών όσο και στη λογοτεχνική τους χρήση.
Η Ιταλία θρηνεί από την περασμένη Παρασκευή την απώλεια του 84χρονου συμβόλου της, μακράν του πιο αναγνωρίσιμου σήμερα συγγραφέα της σε όλο τον κόσμο. Η γειτονική χώρα με τον τόσο σημαντικό σύγχρονο - πέραν, βέβαια, του αρχαίου - πολιτισμό, τους σπουδαίους συγγραφείς, τους κινηματογραφιστές, τους καλλιτέχνες γενικότερα, δεν έχει τις τελευταίες δεκαετίες την ευκολία που είχε λ.χ. το '60 να αναδεικνύει ονόματα διεθνούς βεληνεκούς.

Γι' αυτό και η απώλεια ενός Ουμπέρτο Εκο φαντάζει ακόμα μεγαλύτερη.  Ο Εκο ήταν άλλωστε μοναδική περίπτωση, ακατάτακτη σε ρεύματα και εποχές. Επιασε ένα νήμα από το έργο του Ρολάν Μπαρτ μελετώντας και διδάσκοντας (από το 1975) τη σημειωτική, την οποία διαχειρίστηκε σύμφωνα με τη διπλή της φύση, της θεωρίας και της πράξης, των λεπτών της αποχρώσεων και της ενασχόλησής της με τη μαζική κουλτούρα, έτσι όπως ακριβώς φάνηκε εντέλει ότι έβλεπε και τη δική του δημόσια παρουσία.

Προσπαθώντας δηλαδή να συγκεράσει τη σοφία της γνώσης και το λαϊκό στοιχείο, το βάθος της έρευνας με την εφαρμογή των πορισμάτων της στην πιο πεζή και γνωστή σε όλους καθημερινότητα, με στέρεο επιχείρημα και αποδομητικό χιούμορ. Το δεύτερο νήμα το έπιασε από τον Μεσαίωνα. Και αυτό επίσης ακολουθούσε τις κεντρικές του επιλογές, καθώς τα στοιχεία της πίστης, του μυστικισμού, της δεισιδαιμονίας που διακρίνουν τον Μεσαίωνα είναι πρώτης τάξεως υλικό στα χέρια ενός μορφωμένου εραστή των λέξεων που ξέρει να παίζει με τη σοβαρότητα και το γκροτέσκο, τον σεβασμό και τη γελοιοποίηση ταυτόχρονα.

Οι βασικές σπουδές του Ουμπέρτο Εκο ήταν στη Φιλοσοφία και το διδακτορικό του στην αισθητική του Θωμά του Ακινάτη. Τα δύο αυτά νήματα με τα οποία ύφανε την πολύ παραγωγική ζωή του, όσο και αν φαίνονται εντελώς άσχετα μεταξύ τους, έχουν τουλάχιστον ένα προφανές κοινό σημείο: την αγωνία του αγνοουμένου να ερμηνεύσει τον σύγχρονο κόσμο.

Η σημειωτική αποτέλεσε εργαλείο ανάλυσης των εντελώς καινούργιων πραγμάτων στην ιστορία της ανθρωπότητας - λ.χ. των σύγχρονων μίντια. Ο Μεσαίωνας, πάλι, ήταν η πηγή των βασικών του εξηγήσεων για το πλαίσιο του σημερινού κόσμου. Σύμφωνα με τα δικά του λόγια: «Ολα τα ζητήματα της σύγχρονης Ευρώπης διαμορφώνονται με τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε σήμερα, κατά τον Μεσαίωνα: από την κοινοτική δημοκρατία έως την τραπεζική οικονομία, από τις εθνικές μοναρχίες έως τις πόλεις, από τις νέες τεχνολογίες έως την εξέγερση των φτωχών. Ο Μεσαίωνας είναι η παιδική ηλικία στην οποία πρέπει διαρκώς να ανατρέχουμε».

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Τα μυθιστορήματά του είναι φτιαγμένα από τα ίδια ακριβώς υλικά. Γι' αυτό και δεν μπορούν να αντιγραφούν, γι' αυτό και εξέπληξε η επιτυχία τους. Πώς μπορείς να διαβάσεις ένα ογκωδέστατο και πολύ πυκνό μυθιστόρημα όπως το «Ονομα του ρόδου», γεμάτο πληροφορίες και γνωσιολογικά στοιχεία, και να διασκεδάσεις τόσο; Στη Γαλλία ο Seuil, που εξέδιδε τον δοκιμιογράφο Εκο, όπως ακριβώς εξέδιδε τον Ρολάν Μπαρτ, αρνήθηκε να εκδώσει τον μυθιστοριογράφο Εκο, δεν πίστεψε σε αυτόν και την πάτησε. Αν τον εξέδωσε ο Grasset ήταν γιατί ο εκδότης ήταν παντρεμένος με Ιταλίδα και την έβλεπε να γελάει διαβάζοντάς το.

Αλλιώς, ούτε αυτός θα είχε τολμήσει να τον μεταφράσει. Είχε κάνει επιτυχία στην Ιταλία, αλλά οι εκδότες στις άλλες χώρες το θεωρούσαν δύσκολο και περίπου αδύνατο να μεταφραστεί. Τελικά μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες και πούλησε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα. Αλλωστε το «Όνομα του ρόδου» το κυκλοφόρησε το 1980, σε ηλικία 48 ετών, όταν ήταν ήδη πασίγνωστος ως δοκιμιογράφος.

Εγραφε πλήθος δοκιμίων μεγάλου εύρους, από την ποιητική του Τζόις μέχρι τον Τζέιμς Μποντ και από την τέχνη του ψεύδους και την ιστορία της ομορφιάς μέχρι κείμενα για το ποδόσφαιρο. Ενώ ασχολήθηκε πολύ με την ερμηνεία και τη θεωρίας της μετάφρασης των λογοτεχνικών έργων. Αφορμή για τη συγγραφή του διάσημου μυθιστορήματος αποτέλεσε ακριβώς ότι δεν ήταν μυθιστοριογράφος. Μια εκδότρια του πρότεινε να συμμετάσχει σε μία σειρά αστυνομικών βιβλίων στα οποία θα έγραφαν μόνο non fiction συγγραφείς.

Εκείνος απάντησε ότι δεν γίνεται γιατί η αστυνομική μεσαιωνική ιστορία που έχει σκεφτεί θα είναι πεντακοσίων σελίδων. Το ίδιο βράδυ πήγε στο σπίτι του και άρχισε να κρατάει σημειώσεις για τους χαρακτήρες του «Ονόματος του ρόδου» που, φαίνεται, είχε υποσυνείδητα αποφασίσει από καιρό να γράψει. Η επιτυχία ήταν άμεση και τεράστια. Εγινε και ταινία, ως γνωστόν, από τον Ζαν-Ζακ Ανό με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Οκτώ χρόνια μετά θα ακολουθήσει το «Εκκρεμές του Φουκώ», μυθιστόρημα - κριτική στον εσωτερισμό που όμως διαβαζόταν με πάθος και από τους οπαδούς του εσωτερισμού. Κατόπιν περίπου ανά εξαετία ακολουθούσε ακόμη ένα μυθιστόρημα: «Το νησί της προηγούμενης ημέρας», «Μπαουντολίνο», «Η μυστηριώδης φλόγα της βασίλισσας Λοάνα», «Το κοιμητήριο της Πράγας».

Για να ολοκληρώσει το μυθιστορηματικό του έργο το 2015 με το «Φύλλο μηδέν», σκληρή κριτική του χώρου των μέσων ενημέρωσης και της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων δεκαετιών. Σκληρός επικριτής της εποχής Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει πρόσφατα, μαζί με άλλους συγγραφείς, ότι θα αποχωρούσε από τις ιστορικές εκδόσεις Bompiani επειδή εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Mondadori που ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι.

Ο Ουμπέρτο Εκο είχε μία τεράστια βιβλιοθήκη. Στο σπίτι του είχε 30.000 βιβλία και συνολικά (μαζί με το εξοχικό του και κάποιους άλλους χώρους) είχε στη διάθεσή του κάπου 50.000 αντίτυπα, μερικά από τα οποία εξαιρετικά σπάνια - λ.χ. το διάσημο (και για την αισθητική της τυπογραφίας του) αλληγορικό έργο «Hypnerotomachia Poliphili («Υπνερωτομαχία Πολυφίλου» ή, απλούστερα, «Το όνειρο του Πολύφιλου») του Φρανσέσκο Κολόνα, το οποίο κυκλοφόρησε στη Βενετία το 1499.

Τα βιβλία του στα ελληνικά
Στην Ελλάδα, τα βιβλία του Ουμπέρτο Εκο κυκλοφορούν από το 2011 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το «Ονομα του ρόδου» είχε πρωτοκυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Γνώση, ενώ αργότερα, μαζί με όλα τα βιβλία του για 15 χρόνια, από τα Ελληνικά Γράμματα. Μόνο σε αυτές τις εκδόσεις ο τίτλος είχε πουλήσει 100.00 αντίτυπα (επιτυχία που συνεχίστηκε όταν το «Ρόδο» δόθηκε ως εκδοτική προσφορά του ΔΟΛ σε 200.000 φύλλα).
tanea.gr

Το πάθος των Σουηδών για την ασφάλεια βραβεύτηκε για μια ακόμη φορά. Το νέο μοντέλο Volvo XC90, αναδείχτηκε “2015 Best in Class” από τον Euro NCAP.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αναδείχτηκε το ασφαλέστερο αυτοκίνητο, τόσο στην κατηγορία των μεγάλων SUV όσο και για τη συνολική του επίδοση.

O ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός δοκιμών για τα νέα αυτοκίνητα ανακοίνωσε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα όλων των δοκιμών που διεξήγαγε μέσα στο 2015, με το ολοκαίνουριο 5/7θέσιο σουηδικό SUV να επιβεβαιώνει την κυριαρχία της σουηδικής μάρκας στον τομέα της ασφάλειας.

Το νέο XC90 είναι το πρώτο και μοναδικό αυτοκίνητο στον κόσμο που σημείωσε την απόλυτη επίδοση 100% στην αναθεωρημένη, αυστηρότερη διαδικασία αξιολόγησης των συστημάτων επείγουσας αυτόνομης πέδησης ή - όπως είναι ευρέως πιο γνωστά – αυτόνομου φρεναρίσματος πανικού.

Ταυτόχρονα, σημείωσε επίδοση 97% στην υποκατηγορία προστασίας ενήλικων επιβατών, η ανώτερη που έχει καταγράψει οποιοδήποτε νέο μοντέλο την τελευταία τριετία στις δοκιμές του Euro NCAP, όταν ειδικά αυτές που σχετίζονται με την προστασία ενήλικων έγιναν ακόμα πιο απαιτητικές και επίπονες.

Διαρκής πρωτοπορία

Σε δήλωσή του, ο Γιαν Ίβαρσσον, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ασφάλειας της Volvo Cars, τόνισε πως «το βραβείο αυτό επιβεβαιώνει τη διαρκή πρωτοπορία της Volvo στην τεχνολογία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

Η Volvo Cars έχει εξαγγείλει το πρόγραμμα Vision 2020 (Όραμα 2020), σύμφωνα με το οποίο μέχρι το 2020 θα έχει εξελίξει όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες ασφάλειας ώστε να μην υπάρχει απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός σε ένα καινούργιο Volvo και η τεχνολογία που διαθέτει το νέο XC90 μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου μας».

Το βραβείο που απονεμήθηκε στο νέο XC90 έρχεται να προστεθεί στα πολλά βραβεία που έχει ήδη κατακτήσει το νέο SUV της Volvo, σε λίγους μόλις μήνες εμπορικής καριέρας.

Οι πωλήσεις του νέου XC90 συνεχίζουν να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Το εργοστάσιο στο Γκέτεμποργκ λειτουργεί στο μέγιστο της δυναμικότητάς του, με το XC90 να έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη πωλήσεων άνω των 503.000 αυτοκίνητων παγκοσμίως το 2015, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην 89χρονη ιστορία της μάρκας.
real.gr

Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή.

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν σε έναν βαθμό τις βλαπτικές συνέπειες της συνήθειας αυτής. Ποιες είναι αυτές;

Ξεκινήστε με C

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, τη βασική αιτία φθοράς και γήρανσης των κυττάρων.

Δυστυχώς, η νικοτίνη καταστρέφει τις αντιοξειδωτικές ουσίες και αυτός είναι ο λόγος που οι καπνιστές χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C προκειμένου να μην είναι τόσο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Καλό είναι, λοιπόν, όσοι καπνίζουν να ενισχύσουν τον οργανισμό τους τρώγοντας φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, και λαχανικά.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Ξεπέρασαν τις 100 οι γλώσσες που υποστηρίζει το Google Translate, μετά την εισαγωγή 13 νέων. Πλέον, η υπηρεσία της Google υποστηρίζει 103 γλώσσες, που καλύπτουν το 99% του online πληθυσμού.

Οι 13 νέες γλώσσες που υποστηρίζονται είναι τα αμχαρικά (Αιθιοπία), τα κορσικάνικα, τα φρισιανά/ φρισλανδικά (Φρισία- Φρίσλαντ), τα κιργιζικά, τα χαβανέζικα, τα κουρδικά (Kurmanji), τα λουξεμβουργιανά, τα σαμοανικά, τα σκωτσέζικα Gaelic, η Shona (Ζιμπάμπουε), η Sindhi (Πακιστάν και Ινδία) , η Pashto (Αφγανιστάν και Πακιστάν) και η Xhosa (Νότια Αφρική).

Για τον εμπλουτισμό της υπηρεσίας με νέες γλώσσες χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός machine learning, licensed content και της Translate Community.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Πέντε συγγενικά είδη φιδιών που ζουν στα δέντρα της Νοτιοανατολικής και Νότιας Ασίας, είναι σε θέση να «πετάξουν» πηδώντας από τη φωλιά τους και γλιστρώντας σε κλαδιά από άλλα δέντρα.

Η ανακάλυψη μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας για στρατιωτικά αεροσκάφη χωρίς χειριστή, καθώς η τελευταία έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αμύνης της Αμερικής.

Η βιολόγος Jake Socha, από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Virginia, κατέγραψε και μελέτησε αυτά τα φίδια.

Η ασυνήθιστη κίνηση τους προκαλεί ένα αεροδυναμικό φαινόμενο που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν από δέντρα ύψους 65 μέτρων σε απόσταση 250 μέτρων μακριά! Το video που ακολουθεί είναι εντυπωσιακό.

ΠΗΓΗ: perierga.gr

Πώς θα γίνουν τα ρομπότ πιο ανθρώπινα και ηθικά, μαθαίνοντας να διακρίνουν καλύτερα το καλό από το κακό; Διαβάζοντας παραμύθια. Αυτή την πρωτότυπη ιδέα είχαν ερευνητές στις ΗΠΑ και την έχουν βάλει σε εφαρμογή, αναπτύσσοντας ένα λογισμικό, το Quixote (Κιχώτης), που επιτρέπει στα ρομπότ να διαβάζουν ιστορίες και να βγάζουν το ηθικό νόημα από αυτές.

Οι ερευνητές της Σχολής Διαδραστικής Υπολογιστικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (George Tech) στην Ατλάντα, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη στην Αριζόνα.

Η έρευνά τους -και αυτό είναι αξιοσημείωτο- ζχρηματοδοτείται από την πανταχού παρούσα Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου και από το Γραφείο Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Στόχος των ερευνητών είναι -μέσα και από τα παραμύθια- να δώσουν στα ρομπότ τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό και ταιριαστό για κάθε περίσταση τρόπο, όταν έρχονται αντιμέτωπα με τις ποικίλες ανθρώπινες συμπεριφορές.

Όπως είπε ο Ρίντλ, «τα παραμύθια σε όλους τους πολιτισμούς διδάσκουν στα παιδιά να συμπεριφέρονται με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους. Πιστεύουμε ότι η κατανόηση των παραμυθιών από τα ρομπότ θα βοηθήσει, ώστε να εξαλείψει τυχόν ψυχωτικού τύπου συμπεριφορές τους και, αντίθετα, θα ενισχύσει επιλογές τους που δεν θα βλάπτουν τους ανθρώπους».

Το λογισμικό «Κιχώτης» αποτελεί εξέλιξη ενός προηγούμενου ανάλογου προγράμματος με την χαρακτηριστική ονομασία «Σεχραζάντ». Οι αλγόριθμοι τέτοιων προγραμμάτων επιτρέπουν στις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης να αναγνωρίζουν πρότυπα κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς μέσα στα παραμύθια.

Έτσι, όταν στην καθημερινότητα το ρομπότ έρχεται αντιμέτωπο με διλήμματα του τύπου «αυτό να κάνω ή εκείνο; Τι είναι πιο σωστό;», θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο να δώσει μόνο του την απάντηση.

Για παράδειγμα, αν το ρομπότ προγραμματισθεί να «σηκώσει» γρήγορα χρήματα από την τράπεζα, δεν θα πρέπει να του μπει η ιδέα να την κλέψει για να πετύχει το στόχο του. Αντίθετα -με τη βοήθεια και της ηθικής των παραμυθιών- θα πρέπει να περιμένει υπομονετικά στην ουρά του ΑΤΜ (θα συμβεί κι αυτό στο μέλλον!).

Αν, πάλι, είναι βράδυ και λάβει την εντολή να φέρει φάρμακα όσο γίνεται πιο γρήγορα, δεν θα πρέπει να κλέψει το κοντινότερο φαρμακείο για να εκτελέσει σωστά την αποστολή του, αλλά να ψάξει για το κοντινότερο διανυκτερεύον φαρμακείο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εφόσον δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο και μοναδικό «εγχειρίδιο χρήσης» για τους ανθρώπους, όσο κι αν ένα ρομπότ προγραμματισθεί εκ των προτέρων με ηθικούς κανόνες, πάντα θα έρχεται αντιμέτωπο με ηθικά διλήμματα, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους. Ίσως, λοιπόν, διαβάζοντας παραμύθια, να καταλάβει καλύτερα ποιός είναι ο «κακός λύκος» στην πραγματική ζωή...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Apple μπορεί να μην τσιγκουνευτεί καθόλου την επεξεργαστική ισχύ σε ότι έχει να κάνει με τα επερχόμενα iPad Air 3 και iPhone 5se.

Αν και το 4 ιντσών iPhone θα πρόκειται για μια μεσαία για την κατηγορία της συσκευή η Apple πιθανολογείτε ότι θα ενσωματώσει σε αυτή τον Α9 επεξεργαστή που είδαμε στο iPhone 6S ενώ παράλληλα το iPad Air 3 μπορεί να έρθει με τον πανίσχυρο A9X επεξεργαστή που είδαμε στο iPad Pro.

Apple isn’t skimping on processing power when it comes to the iPad Air 3 and iPhone 5se that are expected to be revealed next month.

Οι πηγές του Bloomberg αποκαλύπτουν ότι “η Apple έχει σκοπό να ανακοινώσει ένα αναβαθμισμένο iPad και ένα iPhone με μικρότερη οθόνη με το αξιοσημείωτο να είναι πως και οι δύο αυτές νέες συσκευές θα έχουν τα τελευταία chips της εταιρείας και συγκεκριμένα τα Α9Χ και A9″.

Από ότι έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η Apple θέλει το iPad Air 3 να είναι ένα mini iPad Pro με κάθε δυνατό τρόπο.

Πέρα από τον ίδιο τον επεξεργαστή αναμένουμε το ίδιο σύστημα ηχείων, τον ίδιο Smart Connector και τέλος ίσως και ακόμη υποστήριξη του Apple Pencil.

ΠΗΓΗ: appleworldhellas.com
Νέες θέσεις εργασίας οι οποίες ανακοινώθηκαν πριν μερικές μέρες αλλά και παλαιότερες οι οποίες παραμένουν ακόμη διαθέσιμες βρίσκονται προς πλήρωση από την γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ "ΑΒ Βασιλόπουλος". 

Οι θέσεις αφορούν διάφορες ειδικότητες, από διοικητικές μέχρι θέσεις σε καταστήματα, και οι περιοχές στις οποίες αναφέρονται επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα. Ανοικτές θέσεις υπάρχουν ωστόσο τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για την Χαλκιδική ενόψει καλοκαιρινής σεζόν.

Δείτε τις θέσεις ΕΔΩ και κάντε κλικ στο κουτάκι με το τμήμα που σας ενδιαφέρει να εργαστείτε.

http://www.typosthes.gr

Η Aston Martin DB10 του 007 στο Spectre βγήκε στο σφυρί για 3,5 εκατομμύρια
Η Aston Martin DB10 που είχε σχεδιαστεί για το Τζέιμς Μποντ στην τελευταία ταινία του 007, Spectre, βγήκε στο σφυρί από τον οίκο Christie's. Οι προσφορές ήταν τόσες που η δημοπρασία διήρκεσε λιγότερο από 5 λεπτά!
Η Aston πουλήθηκε προς 3,5 εκατομμύρια δολάρια και πολύ πάνω από την τιμή εκτίμησης!
Η συγκεκριμένη ήταν μία από τις δέκα που κατασκευάστηκαν για την ταινία, στην οποία ο Ντάνιελ Κρεγκ ενσαρκώνει για τέταρτη φορά τον διασημότερο πράκτορα όλων των εποχών. Οι περισσότερες είχαν υποστεί τροποποιήσεις για τις ανάγκες της ταινίας, με τις δύο, περιλαμβανομένης και αυτής που πουλήθηκε, να έχουν μείνει ως αυτοκίνητα έκθεσης.
Οι προσφορές για την "Spectre Silver" DB10, η οποία προσφερόταν στο πλαίσιο της δημοπρασίας "James Bond Spectre: The Auction", διήρκεσαν κάτι λιγότερο από πέντε λεπτά, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie's.
Με τιμή εκτίμησης 1.000.000 έως 1.500.000 λίρες, το αυτοκίνητο του Τζέιμς Μποντ πουλήθηκε τελικά έναντι 2.434.500 λιρών (3,134 εκατομμύρια ευρώ).
Άλλα αναμνηστικά αντικείμενα από το "Spectre" στη δημοπρασία της Πέμπτης περιελάμβαναν το κοστούμι "Day of the Dead" που φορούσε ο Κρεγκ στην εναρκτήρια σκηνή της ταινίας, το οποίο πουλήθηκε έναντι 98.500 λιρών.
Η παρτιτούρα με την υπογραφή του τραγουδιστή Σαμ Σμιθ και το σινγκλ βινυλίου του "Writings On the Wall" –το μουσικό θέμα της ταινίας που έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή των τσαρτ– πουλήθηκε έναντι 9.375 λιρών.
Συνολικά χθες πουλήθηκαν δέκα είδη, που απέφεραν περίπου 2,8 εκατομμύρια λίρες, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Μια ηλεκτρονική δημοπρασία για άλλα 14 είδη εξακολουθεί να δέχεται προσφορές μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου.
Το "Spectre", η 24η ταινία Τζέιμς Μποντ σε διάστημα 53 χρόνων, έχει αποφέρει περίπου 879 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις σε όλο τον κόσμο μετά την κυκλοφορία της στα τέλη Οκτωβρίου.
news.gr

Δύο απίστευτες φωτο με τίτλο “ντέρμπι κορυφής” (σ.σ. τον οποίο και διατηρήσαμε) για το συναγωνισμό οδηγών στην πλατεία στο Κεφαλάρι αναφορικά με το ποιος θα παρκάρει περισσότερο παράνομα στέλνει στην aftodioikisi.gr και στα “παράπονά σας στο δήμαρχο” αναγνώστης της ιστοσελίδας. Οι συγκεκριμένες φωτο ανέβηκαν και στο facebook και σχολιάστηκαν ποκιλοτρόπως. Η στήλη προτιμά να τις αφήσει να μιλήσουν μόνες τους.
paranomo_parkarisma_aftodioikisiparanomo1_parkarisma_aftodioikisi



Σφοδρές καταγγελίες από την ΠΟΕ-ΟΤΑ προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τους οποίους κατηγορεί ότι αγνοούν τις νομολογίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου με στόχο την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η ομοσπονδία εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «στο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών-Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αριθμ. πρωτ. 2/76892/ΔΕΠ/29-1-2016 που απαντά στην παρέμβαση της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α για τη διατήρηση της υπερβάλλουσας μείωσης στους εργαζόμενους που μετατάχθηκαν μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας, φαίνεται ξεκάθαρα η απαξίωση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στην 122/2015 Πράξη του Ι΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ανακάλεσε προηγούμενη πράξη του και ενέκρινε την διατήρηση της υπερβάλλουσας μείωσης σε συνάδελφο που είχε μεταταχθεί με την ενδοδημοτική κινητικότητα.
Ενώ με την υπ΄ αριθμ.: 351/2015 Πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου στο Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιβεβαιώνεται η άποψη της Ομοσπονδίας για την καταβολή της υπερβάλλουσας μείωσης και σε όσους εργαζόμενους είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επέστρεψαν στις αρχικές τους υπηρεσίες σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4325/2015 (Δημοτικοί Αστυνομικοί και Σχολικοί Φύλακες). Λύνεται πλέον και με νομολογία το πρόβλημα μη καταβολής αλλά και αναδρομικής παρακράτησης της υπερβάλλουσας μείωσης που παρουσιάστηκε σε πολλούς Δήμους της χώρας.
Στην ανωτέρω Πράξη (351/2015) του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου του Ι΄ Τμήματος  του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά σε συνάδελφο Σχολικό Φύλακα που επέστρεψε στην αρχική του θέση αναφέρεται ότι , «… σύμφωνα με τα όσα έγιναν δεκτά ανωτέρω η επίμαχη παροχή νομίμως καταβάλλεται στη φερόμενη ως δικαιούχο υπάλληλο, αφού αποτελεί νομίμως τμήμα των αποδοχών των υπαλλήλων που κατατάσσονται στις επανασυσταθείσες θέσεις. Συνεπώς η εντελλόμενη με το ελεγχόμενο χρηματικό ένταλμα δαπάνη είναι νόμιμη και το ένταλμα αυτό πρέπει να θεωρηθεί».
Αναλυτικότερα, ολόκληρη ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ:
Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται πως η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις νομολογίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να εφαρμόσουν την μνημονιακή πολιτική που τους διατάζει το κουαρτέτο των «θεσμών» και αποσκοπεί στην οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων.
Στο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών-Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αριθμ. πρωτ. 2/76892/ΔΕΠ/29-1-2016 που απαντά στην παρέμβαση της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α για τη διατήρηση της υπερβάλλουσας μείωσης στους εργαζόμενους που μετατάχθηκαν μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας, φαίνεται ξεκάθαρα η απαξίωση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στην 122/2015 Πράξη του Ι΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ανακάλεσε προηγούμενη πράξη του και ενέκρινε την διατήρηση της υπερβάλλουσας μείωσης σε συνάδελφο που είχε μεταταχθεί με την ενδοδημοτική κινητικότητα.
Ενώ με την υπ΄ αριθμ.: 351/2015 Πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου στο Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιβεβαιώνεται η άποψη της Ομοσπονδίας για την καταβολή της υπερβάλλουσας μείωσης και σε όσους εργαζόμενους είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επέστρεψαν στις αρχικές τους υπηρεσίες σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4325/2015 (Δημοτικοί Αστυνομικοί και Σχολικοί Φύλακες). Λύνεται πλέον και με νομολογία το πρόβλημα μη καταβολής αλλά και αναδρομικής παρακράτησης της υπερβάλλουσας μείωσης που παρουσιάστηκε σε πολλούς Δήμους της χώρας.
Στην ανωτέρω Πράξη (351/2015) του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου του Ι΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά σε συνάδελφο Σχολικό Φύλακα που επέστρεψε στην αρχική του θέση αναφέρεται ότι , «… σύμφωνα με τα όσα έγιναν δεκτά ανωτέρω η επίμαχη παροχή νομίμως καταβάλλεται στη φερόμενη ως δικαιούχο υπάλληλο, αφού αποτελεί νομίμως τμήμα των αποδοχών των υπαλλήλων που κατατάσσονται στις επανασυσταθείσες θέσεις. Συνεπώς η εντελλόμενη με το ελεγχόμενο χρηματικό ένταλμα δαπάνη είναι νόμιμη και το ένταλμα αυτό πρέπει να θεωρηθεί».
Ισοδύναμο μέτρο δεν αποτελεί η περικοπή των αποδοχών από μία κατηγορία εργαζομένων για να το δώσεις σε μία άλλη. Αυτό ονομάζεται κοινωνικός αυτοματισμός και εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων. Ούτε μπορείς να επαίρεσαι σαν κυβέρνηση ότι αποκαθιστάς αδικίες όταν η πολιτική που εφαρμόζεις δημιουργεί νέες.
aftodioikisi.gr
Ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου αναμένεται να κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τις ανακοινώσεις για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα και να ανοίξει τα χαρτιά της για το πολιτικό της μέλλον.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά, θέλει να ανακοινώσει το νέο... κόμμα στις 8 Μαρτίου, την ημέρα που είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στις γυναίκες και για έναν ακόμη λόγο: εξαιτίας των επιθέσεων, σεξιστικού περιεχομένου, που έχει δεχτεί ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα που ήταν πρόεδρος της Βουλής.

Μια από αυτές από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, που είχε επικαλεστεί τον Φρόιντ και τον Μαρξ για να εκφράσει την αντίθεσή του με τον τρόπο που η Ζωή Κωνσταντοπούλου ασκούσε τα καθήκοντά της ως πρόεδρος της Βουλής το διάστημα πριν από τη ψήφιση του τρίτου Μνημονίου!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να δημιουργήσει νέο κόμμα πηγάζει από τα προβλήματα στο εσωτερικό της Λαϊκής Ενότητας, όπου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αμφισβητείται. Η ίδια η πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει αποστασιοποιηθεί τελευταία από τις δράσεις της Λαϊκής Ενότητας.

Άγνωστο παραμένει αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου να συνεργαστεί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την ίδρυση του ευρωπαϊκού κινήματος DiEM25.

http://www.thestival.gr

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: 2-2
Συναρπαστική εξέλιξη είχε το ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής της Super League στο γήπεδο της Λεωφόρου, η λήξη του οποίου βρήκε τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ ισόπαλους 2-2.
Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 2-0 με τέρματα των Μπεργκ (10΄) και Καλτσά (51΄), όμως οι Θεσσαλονικείς βρήκαν τον τρόπο να αντιδράσουν.
Με τα γκολ των Τσίμιροτ (56΄) και Πέλκα (67΄) ο ΠΑΟΚ πήρε το βαθμό της ισοπαλίας, αν και τελείωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Χαρίση στις καθυστερήσεις.
Στην πρόσληψη 18.500 ανέργων για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών θα προχωρήσουν στο τέλος Μαρτίου 49 δήμοι από όλη τη χώρα, στο... πλαίσιο του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ.

Από την έως τώρα προετοιμασία που έχει γίνει, η αφετηρία των νέων προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί στο δήμο Περάματος. Μόνο στο συγκεκριμένο δήμο, υπάρχει η πρόβλεψη για πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, με στόχο να προκύψουν έως 510 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα είναι δημότες της πόλης.

Στη συνέχεια, θα προκύψουν ανάλογα προγράμματα σε άλλους 17 δήμους της χώρας. Η επιλογή τους θα γίνει μέσα από τα στοιχεία της υψηλής και της μακροχρόνιας ανεργίας, με στόχο να προκύψουν έως 6.000 ωφελούμενοι.

Σε δεύτερο επίπεδο θα υπάρξει επέκταση των συγκεκριμένων προγραμμάτων σε άλλους 32 δήμους σε όλη τη χώρα, με προοπτική ένταξης στην κοινωφελή εργασία, άλλων 12.000 ανέργων.

Η διάρκεια των συμβάσεων για τους ανέργους που θα επιλεγούν επεκτείνεται κατά τρεις μήνες -σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα- καθώς περιλαμβάνει και την κατάρτιση και πιστοποίηση των υποψηφίων για τις θέσεις στις οποίες θα εργαστούν.

Η αμοιβή θα ανέρχεται στα 495 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και στα 419 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών.

Επιπλέον θα καταβάλλονται και τα ανάλογα επιδόματα για τη νυχτερινή εργασία καθώς και για όσους ασχολούνται σε ειδικότητες βαρέων και ανθυγιεινών.

Μεταξύ των κριτηρίων επιλογής των δήμων που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, είναι το κατά πόσο έχουν υψηλό ποσοστό ανέργων, υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων και προβλέψεις για επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Η επιλογή των ανέργων θα γίνει με κριτήριο την ηλικία (προβάδισμα θα έχουν όσοι είναι άνω των 45 ετών), το διάστημα ανεργίας, αλλά και τη μοριοδότηση που θα εξασφαλίζουν ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Στα νέα προγράμματα που έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κα Ράνια Αντωνοπούλου, συνδυάζεται αφενός η εργασία, αφετέρου το κοινωνικό όφελος για την τοπική κοινωνία, μέσα από τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών. Παράλληλα, στόχος παραμένει και η στήριξη και ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, τα προγράμματα αυτά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ώστε να υποκαταστήσουν το μόνιμο προσωπικό του δημόσιου, από άνεργους.

Ο συνδυασμός ανάμεσα στην κατάρτιση, στη συμβουλευτική και στην πιστοποίηση των προσόντων, στοχεύει ώστε οι άνεργοι με τη λήξη των προγραμμάτων αυτών, να συνεχίσουν να εργάζονται.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!