Φανταστείτε πώς θα ήταν η καθιερωμένη βόλτα στο σουπερμάρκετ για τα εβδομαδιαία ψώνια, χωρίς την ατελείωτη ουρά στο ταμείο.
Το μέλλον των πληρωμών, σύμφωνα με τους ειδικούς, προβλέπεται «αόρατο» και το μόνο που θα έχει να κάνει ο πελάτης θα είναι να περάσει από τις ειδικές πύλες στις εξόδους των καταστημάτων, οι οποίες θα σαρώνουν τις αγορές τους και θα χρεώνουν αυτόματα τον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Σενάριο από το μέλλον
«Τα ψώνια αναμένεται να μετατραπούν σε μια αδιάλειπτη διαδικασία μέσω Διαδικτύου, μέσω μιας καταναλωτικής εφαρμογής ή ακόμα και σε ένα φυσικό κατάστημα» δηλώνει στο BBC ο Αμέρ Σαχέντ, διευθύνων σύμβουλος της Barclayscard, υπογραμμίζοντας ότι οδεύουμε προς την κατάργηση της πλαστικής πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας.
Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θα είναι απλό, καθώς αναμένεται να φουντώσει τον πόλεμο μεταξύ τραπεζών και τεχνολογικών κολοσσών.
Ποιος από τους δύο θα έχει τον έλεγχο του λεγόμενου ψηφιακού πορτοφολιού, και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών;
Σύμφωνα με τον κ. Σαχέντ, η πρώτη πιστωτική κάρτα στην Ευρώπη γεννήθηκε το 1966 από την βρετανική Barclays. Στις ΗΠΑ πάλι «χορός» του πλαστικού χρήματος, σε μια πρώιμη μορφή του, είχε ξεκινήσει ήδη από την δεκαετία του ’20.
Οι συναλλαγές με την κάρτα μέχρι πρότινος απαιτούσαν αυστηρά την παράδοση της πλαστικής κάρτας κατά την πληρωμή.
Πλέον, η κάρτα επιτρέπει ανέπαφες συναλλαγές και «μιλάει» με το smartphone, ενώ ακολουθεί και μια στρατιά από wearables που υπόσχονται να κάνουν την διαδικασία της πληρωμής πιο «ανώδυνη» από πλευράς χρόνου – ο πόνος χτυπάει απευθείας τον τραπεζικό λογαριασμό.
Η Barclayscard συγκεκριμένα, ετοιμάζει ένα πλαστικό δαχτυλίδι, ένα βραχιόλι και ένα μπρελόκ εξοπλισμένα με μικροτσίπ ώστε να επιτρέπουν την πραγματοποίηση πληρωμών.
Κατά τον κ. Σαχέντ, πρόκειται για μια «γέφυρα» που δημιουργείται στην όλη καταναλωτική διαδικασία χάρη στην τεχνολογία, η οποία θα αναγνωρίζει τον πελάτη μέσω της ίριδας ή των δακτυλικών του αποτυπωμάτων με τη βοήθεια του smartphone του, με αποτέλεσμα ο ίδιος να είναι σε θέση να ψωνίζει χωρίς να χρειάζεται να στήνεται στην ουρά στο ταμείο του καταστήματος.
Υπό το άγρυπνο βλέμμα των… συναλλαγών
Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclayscard προβλέπει ότι οι νέοι τρόποι φουτουριστικών πληρωμών αναμένεται να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που τρομοκρατούνται και μόνο στο άκουσμα μιας τέτοιας προοπτικής, δεδομένου του τεράστιου ψηφιακού κινδύνου που απειλεί να «χακάρει» διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή ακόμα και την ίδια μας τη ζωή.
«Ποτέ δεν θα παρακολουθούσαμε το στίγμα GPS κάποιου, χωρίς να το γνωρίζει – ακόμα και τότε θα ήταν μόνο για πράγματα που ο ίδιος ο πελάτης μας έχει επιτρέψει» επιβεβαιώνει ο κ. Σαχέντ.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, το πού βρίσκεται ο πελάτης την ώρα της συναλλαγής θα μπορούσε να συμβάλλει στην διαδικασία της έγκρισης, καθώς μέσω της διασταύρωσης θέσης-αγοράς θα μπορούσαν εύκολα να εντοπιστούν περιπτώσεις απάτης.
ΠΗΓΗ: tovima.gr