Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017


Τη χειρότερη αρνητική διαφήμιση γνωρίζει αυτές τις μέρες ένα ελληνικό εστιατόριο στο Λονδίνο, το οποίο πήρε το βραβείο του «πιο βρώμικου εστιατόριου στον κόσμο».
Σίγουρα όσοι έχουν φάει στην ταβέρνα «Ζορμπάς» θα αηδιάσουν μόλις διαβάσουν τους λόγους για τους οποίους αφαιρέθηκε η άδεια από αυτό το κατάστημα.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες Αρχές, βρέθηκαν μέσα στο εστιατόριο αυγά κατσαρίδας στην κουζίνα, μύγες σε δοχείο με ταχίνι, ωμό κρέας στο πάτωμα, καθώς και περιττώματα και τρίχες αρουραίων στον εξοπλισμό, στα δοχεία τροφίμων και στις τουαλέτες των πελατών. Επίσης, κατσαρίδες «έκοβαν βόλτες» στην αποθήκη όπου υπήρχαν σακιά με φακές, ενώ από τα προϊόντα έλειπαν οι ετικέτες με την ημερομηνία λήξης και στη μηχανή του κιμά υπήρχαν περιττώματα από ποντίκια.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Παύλος Πίττας παραδέχθηκε πως το εστιατόριο ήταν ακατάλληλο και επικίνδυνο για την υγεία των πελατών, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να του απαγορευτεί διά παντός να διοικήσει ξανά εστιατόριο, καθώς και να πληρώσει πρόστιμο ύψους 12.800 λιρών.


Πάντως, την απελπιστική κατάσταση του μαγαζιού έχουν περιγράψει και αρκετοί «άτυχοι» επισκέπτες στο Trip Advisor, το οποίο και έχουν χαρακτηρίσει στην βαθμολογία τους ως… απαίσιο.
«Η χειρότερη γευστική εμπειρία της ζωής μου. Απαίσιο φαγητό, απαίσια εξυπηρέτηση και ο σεφ φώναζε στο προσωπικό του όλο το βράδυ», ήταν ένα από τα σχόλια.

Μάλιστα, σχόλιο έκανε και μία υπεύθυνη του δημοτικού συμβουλίου του Γουεστμίνστερ, λέγοντας: «Όταν οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια τροφίμων διαπίστωσαν παραβιάσεις της υγιεινής που περιείχαν περιττώματα από αρουραίους και κατσαρίδες στην ελληνική ταβέρνα «Zorbas», ενήργησαν γρήγορα για να προστατεύσουν το κοινό και έκλεισαν το εστιατόριο».

«Η περιοχή Γουεστμίνστερ φιλοξενεί μερικά από τα ωραιότερα εστιατόρια στον κόσμο. Στην πλειοψηφία τους είναι ποιοτικά και καλά οργανωμένα. Οι πελάτες αξίζουν να απολαμβάνουν τα γεύματά τους, με την προϋπόθεση ότι η υγεία τους δεν κινδυνεύει», κατέληξε.


Στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας συμβάλλουν σταθερά οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.
Όπως τονίζει τη δυναμική αυτή κατάφεραν να διατηρήσουν και στο εννεάμηνο του 2017, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα, διευρύνοντας το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αύξηση των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ για τις εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017.
Η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης τόνισε τα εξής: «Η άρση της αβεβαιότητας σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δημιουργούν τις συνθήκες για να αξιοποιήσουν οι Έλληνες εξαγωγείς τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για τα ελληνικά προϊόντα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι η άρση των αντικινήτρων, όπως τα capital controls και η έμπρακτη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, μέσα από στοχευμένες ενέργειες που θα εστιάζουν στην ενίσχυση της ρευστότητας και την ελάφρυνση της φορολογίας. Οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται ίσως στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι τους από την έναρξη της κρίσης. Η ευκαιρία που ανοίγεται για τις ελληνικές εξαγωγές είναι μοναδική. Είναι στο χέρι της χώρας μας να την εκμεταλλευθούμε, αίροντας τα εμπόδια και διευκολύνοντας στην πράξη το έργο των εξωστρεφών επιχειρήσεων».
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, κατά 13,3% και ανήλθε στα 20,82 δισ. ευρώ από 18,37 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 5,9% ή κατά 799 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι εξαγωγές και χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, στα 14,25 δισ. ευρώ από 13,46 δισ. το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο.
Ο χάρτης των εξαγωγών
Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (28) εμφανίζουν αύξηση 6,9% και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο 53,9% επί των συνολικών εξαγωγών. Το μερίδιό τους το αντίστοιχο εννεάμηνο το 2016 ανερχόταν σε 57,2%. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες το εννεάμηνο του 2017 σημείωσαν άνοδο και καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο επί των συνολικών εξαγωγών 46,1% από 42,8% στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2017 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν (όπως και στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο) η Γερμανία και η Κύπρος.
Η Τουρκία ξεπέρασε τη Βουλγαρία στην 4η θέση, με τη γειτονική βαλκανική χώρα πλέον να είναι 5η. Στην 6η θέση βρίσκεται, με άνοδο κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, ο Λίβανος, στην 7η οι ΗΠΑ (όπως και πέρσι) και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 8η θέση (από 6η).
Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνουν η Ρουμανία –στην ίδια θέση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο- στην 9η θέση και η Γαλλία10η με άνοδο δύο θέσεων από πέρσι.
Η σύνθεση των εξαγωγών
Αναφορικά με την σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική αύξηση, οφείλεται στην πολύ μεγάλη άνοδο των εξαγωγών καυσίμων (κατά 33,6%) και λόγω των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές πρώτων υλών (30,6%). Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 9%, και διατηρούν μερίδιο 43,1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται ελαφρά μειωμένες -2,8% και τέλος οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα συρρικνώνονται κατά -3,7%.
πηγή: euro2day.gr
Δείτε τα σπίτια που «επιπλέουν» για να αντέχουν στους τυφώνες
Μια νέα «γενιά» σπιτιών έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν οι αρχιτέκτονες, στον απόηχο του τυφώνα Ίρμα που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στη Φλόριντα πριν λίγους μήνες.
Η start up Arkup και ο αρχιτέκτονας Κοέν Ολθούις σχεδιάζουν έναν νέο τύπο σπιτιού, με ηλεκτρική ενέργεια, το οποίο θα αντέχει σε τυφώνες και καταιγίδες αλλά και σε ενδεχόμενη αύξηση της στάθμης των θαλασσών.
Στην ουσία θα πρόκειται για ένα «κινητό» σπίτι, σαν γιοτ, όπως το περιγράφει ο Ολθούις, με υδραυλικά συστήματα και άγκυρα, τα οποία θα το κρατούν σταθερό και θα το ανυψώνουν αν χρειαστεί.
Το κάθε σπίτι εκτιμάται ότι θα κοστίζει 2-3 εκατ. δολάρια.
floating.jpg
floating2.jpg
floating3.jpg
floating4.jpg
floating5.jpg
floating6.jpg
floating7.jpg
floating8.jpg
Και όμως το αλκοόλ βοηθάει να μιλά κανείς καλύτερα ξένες γλώσσες!
Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά το αλκοόλ (με μέτρο) πράγματι βοηθάει τους ανθρώπους να μιλούν καλύτερα τις ξένες γλώσσες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πείραμα που διεξήγαγαν Βρετανοί και Ολλανδοί ερευνητές, τα συμπεράσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στο Journal of Psychopharmacology.
Τι έκαναν; Ζήτησαν από 50 Γερμανούς φοιτητές, που γνωρίζουν ολλανδική και σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, να μιλήσουν για δύο λεπτά με έναν Ολλανδό. Στους μισούς από τους συμμετέχοντες προσφέρθηκε νερό πριν τη συνομιλία και στους άλλους μισούς αλκοόλ.
Οι συνομιλίες καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν από δύο Ολλανδούς που δεν γνώριζαν ποιοι συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει αλκοόλ.
Οι αξιολογήσεις έδειξαν ότι όσοι είχαν καταναλώσει αλκοόλ μίλησαν καλύτερα στα ολλανδικά, ιδιαίτερα στην προφορά, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν το κατάλαβαν.
Βέβαια, το συμπέρασμα έχει λογική αφού το αλκοόλ βοηθά στην μείωση των αναστολών και βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τη νευρικότητα και τους δισταγμούς τους.
10 διάσημες χωρίς ίχνος μακιγιάζ
Στην εποχή των social media πολλές διάσημες ηθοποιοί και τραγουδίστριες επιχειρούν να κάνουν την... επανάσταση τους στο απαιτητικό star system. Έτσι δεν διστάζουν μέσα απ' τους προσωπικούς λογαριασμούς τους να εκτεθούν χωρίς ίχνος μακιγιάζ στους διαδικτυακούς ακολούθους και φίλους τους. Κοινώς προσπαθούν να δείξουν πως πραγματικά είναι στην καθημερινοτητα τους πίσω απ' τις κάμερες και τους φωτογραφικούς φακούς
Πάμε να δούμε μερικές απ' αυτές:
1. Liv Tyler
liv tyler
2. Emilia Clarke
emilia clarke
3. Lady Gaga 
lady gaga
4. Reese Witherspoon
reese witherspoon
5. Gal Gadot
gal gadot
6. Emma Stone
emma stone
7. Shakira
shakira
8. Jennifer Aniston 
anniston
9. Zooey Deschanel 
deschannel
10. Emma Watson
watson



Είκοσι έξι αρχαιότητες που είχαν κλαπεί από την Κνωσό στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής και εντοπίστηκαν στη Βιέννη επιστρέφουν πίσω στην Κρήτη. Πρόκειται για τον τέταρτο επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων από την Αυστρία μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Σε αυτές περιλαμβάνονται: έντεκα αρχαία αντικείμενα της μινωικής εποχής (οκτώ πήλινα αγγεία, ένα θραύσμα αγγείου, ένα λίθινο αγγείο και ένα επιτραπέζιο λυχνάρι), πέντε πήλινα αγγεία και δύο λυχνάρια της κλασικής –ελληνιστικής περιόδου, τέσσερα θραύσματα πήλινων ειδωλίων, μία πήλινη ψήφος, ένα πήλινο σφονδύλι, μια οστέινη περόνη και ένα λίθινο αντικείμενο που φέρει οπές.
Δράστης της αρπαγής ήταν ο Γερμανός στρατηγός Julius Ringel. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ο Ringel έδρασε στο Στρωματογραφικό Μουσείο και τη Βίλα Αριάδνη, στην Κνωσό, παραχώρησε δε τις κλεμμένες αρχαιότητες στο Πανεπιστήμιο του Graz, πριν από το 1945.
Είναι γνωστό πως στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολλές κλεμμένες αρχαιότητες από τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης μεταφέρθηκαν στην Αυστρία. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟ, τον Ιούλιο του 2014, με αφορμή τον επαναπατρισμό από τη Γερμανία 10.000 νεολιθικών οστράκων που ήταν προϊόν παράνομης ανασκαφής στη θέση Μαγούλα Βισβίκη, η τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΔΤΠΠΑ), Σουζάννα Χούλια Καπελώνη, σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Οι κλοπές προωθούνταν προς τη διεθνή αγορά της Τέχνης και τους ιδιώτες συλλέκτες μέσω ενός δικτύου μεσαζόντων-dealers, ενώ τα ευρήματα των ανασκαφών μέσω του Ιδρύματος Rosenberg, το οποίο συνεργαζόταν με το Ιδρυμα Goering, προωθούνταν προς τα μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Μουσείο του Χίτλερ στο Linz της Αυστρίας».
Πώς φτάσαμε όμως στην εξιχνίαση της νέας υπόθεσης; Η ταύτιση των είκοσι έξι αρχαιοτήτων έγινε κατά τη διάρκεια πρόσφατων εργασιών του Πανεπιστημίου του Graz που αφορούσε την καταγραφή και τεκμηρίωση των αρχαίων αντικειμένων που συνδέονται με τις δραστηριότητες των ναζί. Ακολούθως «το Πανεπιστήμιο εξέφρασε εγγράφως προς το υπουργείο Πολιτισμού την πρόθεσή του να επιστρέψει τις κλαπείσες αρχαιότητες στην Ελλάδα». Η τελετή επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων πραγματοποιείται σήμερα στην ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη, παρουσία της γενικής γραμματέως του υπ. Πολιτισμού, Μαρίας Βλαζάκη, και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Βασιλικής Παπαγεωργίου.
Είκοσι έξι υποθέσεις επαναπατρισμού
Η αναζήτηση των αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν στη διάρκεια της Κατοχής από τα γερμανικά, τα ιταλικά αλλά και τα βουλγαρικά στρατεύματα ερευνάται από την παραπάνω διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού. Οι απώλειες στο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας περιλαμβάνονται σε τόμο που εκδόθηκε το 1946, με τίτλο: «Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του Πολέμου και των Στρατών Κατοχής».
Από το 1947 μέχρι το 2014 ολοκληρώθηκαν 26 υποθέσεις επαναπατρισμού. Στις υποθέσεις αυτές περιλαμβάνονται: 1.158 αντικείμενα, 41 κιβώτια εβραϊκών χειρογράφων, ευρήματα νεολιθικής ανασκαφής (Μαγούλα Βισβίκη) και ευρήματα παλαιολιθικής περιόδου (σπήλαιο Σεϊντί, Κωπαΐδα). Σημειώνεται, επίσης, πως «σε 12 περιπτώσεις τα αρχαία επέστρεψαν από τη Γερμανία, σε τρεις από την Αυστρία, τρεις από την Ελβετία, δύο από την Ιταλία, δύο από τις ΗΠΑ, δύο από τη Μ. Βρετανία και, τέλος, μία περίπτωση αφορά στην Αυστραλία και μία στη Βουλγαρία».
Στα 1.158 αρχαία που επαναπατρίστηκαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ένα γυναικείο άγαλμα ρωμαϊκών χρόνων που αρπάχτηκε από τη Θεσσαλονίκη για να κοσμήσει το προσωπικό Μουσείο του Χίτλερ (πρόκειται για τον πρώτο επαναπατρισμό ελληνικής αρχαιότητας που έγινε το 1947), ο Λέων των Κυθήρων (1957), χάλκινο ειδώλιο ιππέως που είχε κλαπεί από τη Σάμο (1969), κ.ά.

«Οι άνθρωποι με ρωτούν «πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου;» και θέλουν να τους απαντήσω ότι ξεκίνησα κάποιο ενδιαφέρον χόμπι όπως η συλλογή αυγών Φαμπερζέ ή οι αγώνες με γιοτ» τονίζει σε συνέντευξή του στο BBC o 27χρονος Ιρλανδός John Collison, ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος του κόσμου.
Ο Collison είναι συνιδρυτής μιας εταιρίας λογισμικού που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ, τη «Stripe».
Η εταιρία που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο διοικείται από τον 27χρονο John και τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο αδερφό του, Patrick (3ος τη τάξει αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, πίσω από τον δημιουργό της Snapchat, Evan Spiegel). Ιδρυθείσα το 2011, η «Stripe» δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό επειδή πουλάει κάτι που οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν.
Πιο συγκεκριμένα, τα λογισμικά της συστήματα επιτρέπουν σε εταιρίες σε όλο τον κόσμο να εκτελούν πιο εύκολα διαδικτυακές πληρωμές και να «τρέχουν» τις ιστοσελίδες τους. Έχοντας περισσότερους από 100.000 πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρυσι ανακοίνωσε νέο κύκλο χρηματοδότησης που εκτόξευσε την αξία της εταιρίας στα 9,2 δισ. δολάρια. O John και ο αδερφός του, Patrick. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι τα δύο αδέρφια «αξίζουν» τουλάχιστον 1,1 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes.
Πράγμα καθόλου κακό για δύο αδέρφια που μεγάλωσαν στην ιρλανδική επαρχία και παράτησαν το πανεπιστήμιο. Τόσο ο John όσο και ο Patrick έκαναν αίτηση και έγιναν δεκτά από κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, ο πρώτος στο Χάρβαρντ και ο δεύτερος στο MIT, αλλά ήδη από τα πρώτα χρόνια των σπουδών τους είχαν ήδη γίνει εκατομμυριούχοι χάρη σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Auctomatic», το οποίο πούλησαν για 5 εκατ. δολάρια.
Γρήγορα έστρεψαν την προσοχή τους στο «Stripe» και παράτησαν τις σπουδές τους. Παρότι παρόμοια λογισμικά υπάρχουν στην αγορά, οι χρήστες του Stripe γρήγορα αυξήθηκαν και εξασφάλισαν χρηματοδότηση και υποστήριξη από τεχνολογικούς μεγιστάνες όπως ο Elon Musk και ο ιδρυτής της Paypal, Peter Thiel.
Πλέον, η «Stripe» απασχολεί 750 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 500 στο Σαν Φρανσίσκο και 150 στην Ευρώπη, έχοντας γραφεία σε Δουβλίνο, Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!