Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020


Η Αμερικανίδα αστροναύτης Κριστίνα Κόουκ, η γυναίκα που ηγήθηκε του πρώτου διαστημικού περιπάτου από γυναίκες το 2019, προσγειώθηκε σήμερα στο Καζακστάν έχοντας καταρρίψει το ρεκόρ παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο τέλος μιας αποστολής 328 ημερών (περίπου 11 μηνών) που αναμένεται να προσφέρει νέα γνώση για τα ταξίδια στα βάθη του διαστήματος.
«Αισθάνομαι τόσο συγκλονισμένη και ευτυχισμένη», δήλωσε η Κριστίνα Κόουκ, όλο χαμόγελα, αφού βγήκε από την κάψουλα και κάθισε σε μια καρέκλα.
Η διαστημική κάψουλα Soyuz MS-13 προσγειώθηκε στις στέπες του Καζακστάν στις 11:12 ώρα Ελλάδας, έπειτα από πτήση περίπου 3,5 ωρών, μεταφέροντας την Κόουκ, 41 ετών, τον Ευρωπαίο αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντερ Σκβόρτσοβ πίσω στη Γη.
Η αποστολή της Κόουκ κατέρριψε το ρεκόρ της μεγαλύτερης συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα από μια γυναίκα, το οποίο είχε προηγουμένως η Πέγκι Γουίλσον της NASA.Πέτυχε επίσης ένα φυλετικό ορόσημο σε έναν διαστημικό περίπατο 'ρουτίνας' μαζί με τη συνάδελφό της αστροναύτη της NASA Τζέζικα Μέιρ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν για πρώτη φορά δύο γυναίκες βγήκαν ταυτόχρονα από τον διαστημικό σταθμό.
Η πρώτη προσπάθεια της NASA για έναν διαστημικό περίπατο από γυναίκες τον Μάρτιο του 2019 αναβλήθηκε επειδή μια από τις μετρίου μεγέθους στολές αστροναυτών δεν είχε διαμορφωθεί εκ των προτέρων, προκαλώντας μια διαμάχη για την ισότητα των φύλων στο εσωτερικό της διαστημικής κοινότητας.
Αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό, η 20ή επέτειός του οποίου σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη συμπληρώνεται αργότερα φέτος, έχουν πραγματοποιήσει 227 διαστημικούς περιπάτους συντήρησης, εκ των οποίων περίπου 24 περιλάμβαναν γυναίκες αστροναύτες, σύμφωνα με τη NASA. Η Κόουκ και η Μέιρ πραγματοποίησαν άλλους δύο διαστημικούς περιπάτους μαζί τον Ιανουάριο.
Η NASA ανέφερε πως η μακρά αποστολή της Κόουκ θα παράσχει στους ερευνητές πολλά απαραίτητα δεδομένα για το πώς η έλλειψη βαρύτητας και η διαστημική ακτινοβολία επηρεάζουν το γυναικείο σώμα στις διαστημικές πτήσεις μακράς διάρκειας.
Οι επιστημονικές αυτές πληροφορίες που θα εξεταστούν τους ερχόμενους μήνες, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ που φιλοδοξεί να κατασκευάσει έναν μόνιμο διαστημικό σταθμό στην επιφάνεια της Σελήνης μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.
Οι 340 ημέρες σε τροχιά του Αμερικανού αστροναύτη Σκοτ Κέλι, που ξεκίνησαν το 2015 κατέδειξαν πως η μακρά παραμονή στο διάστημα έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία όπως η πάχυνση της καρωτίδας και του αμφιβληστροειδούς, αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων και ελαφρά νοητική βλάβη στους άνδρες.
Αφού τέθηκε σε τροχιά τον Μάρτιο, η διάρκεια της αποστολής της Κόουκ παρατάθηκε τον Απρίλιο, από έξι μήνες, που ήταν αρχικά σε ένα χρόνο, όταν εκείνη βρισκόταν ήδη στον διαστημικό σταθμό.

Θερμοκρασία ρεκόρ άνω των 20,75 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στην Ανταρκτική, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 20 βαθμών, ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος ερευνητής Κάρλος Σέφερ.
Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο νησί Σέιμουρ, γνωστό και με το όνομα Μαραμπίο, εξήγησε ο ίδιος. «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τόσο υψηλή θερμοκρασία στην Ανταρκτική», τόνισε ο Βραζιλιάνος ερευνητής.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα δεδομένα αυτά «δεν αποδεικνύουν κάτι σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή». «Απλώς είναι μια ένδειξη ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην περιοχή».Το νησί Σέιμουρ, όπου βρίσκεται μια επιστημονική βάση της Αργεντινής, είναι ένα από τα νησιά που βρίσκεται στα ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.
Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκε θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου στην επιστημονική βάση Εσπεράνσα. Το προηγούμενο ρεκόρ των 17,5 βαθμών είχε καταγραφεί στις 24 Μαρτίου 2015.
Έπειτα από μια δεκαετία με θερμοκρασίες ρεκόρ, η οποία ολοκληρώθηκε με το 2019 την δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, η δεκαετία του 2020 φαίνεται ότι συνεχίζει την ίδια τάση.
Ο Ιανουάριος του 2020 ήταν πιο ζεστός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στον πλανήτη, με θερμοκρασία λίγο υψηλότερη από αυτή του Ιανουαρίου του 2016, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος και την αμερικανική υπηρεσία NOAA.
H ΝΟΑΑ έδωσε μάλιστα χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της: η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης ήταν αυξημένη κατά 1,14 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα και η πιο αυξημένη από το 1880 οπότε διατηρούνται αρχεία.

Εδώ και ημέρες κυκλοφορούν οι φήμες που θέλουν τον Τζορτζ Κλούνεϊ να παίρνει διαζύγιο από την Αμάλ Αλαμουντίν καθώς ο σταρ έχει να δει τα δίδυμά του περίπου 200 ημέρες.
Φέρεται τα δίδυμά τους να είναι στη μέση από μία πικρή διαμάχη για την κηδεμονία τους, όπως γράφει το radaronline.com.
«Ο Τζορτζ και η Αμάλ έχουν διαμάχη για τον διαφορετικό τρόπο ζωής του και οι φήμες για ρήξη ανάμεσά τους κυκλοφορούν εδώ και μήνες. Αυτή όλο δουλεύει και εκείνος όλο διασκεδάζει. Είναι σαν το λάδι με το νερό. Δεν αναμιγνύονται και φέρεται να έχουν εμπλακεί σε μάχη για την κηδεμονία των διδύμων τους» ανέφερε πηγή.
«Οι δυο τους έχουν να φωτογραφηθούν μαζί από τον Αύγουστο. Η Αμάλ δεν πήγε στο ετήσιο πάρτι του Τζορτζ για το Χάλογουιν στο Βέγκας ενώ πέρασαν χώρια την τέταρτη επέτειο του γάμου τους. Εκείνος την πέρασε στο Λος Άντζελες με φίλους ενώ αυτή έμεινε στη Νέα Υόρκη με τα παιδιά λόγω της Διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ» είπε η ίδια πηγή."Όλοι θεωρούν ότι ο Τζορτζ είπε στην Αμάλ ότι θέλει να χωρίσουν" επισημάνθηκε. Επιπλέον, το δημοσίευμα του radaronline.com, αναφέρει ότι η Αμάλ εγκατέλειψε το σπίτι τους στην Αγγλία και ζει πια με τα δίδυμα στο ειδυλλιακό νησί της Σαρδηνίας. Πάντως, πηγές του περιβάλλοντος του ζεύγους σημειώνουν ότι το ζευγάρι ζει χώρια εδώ και καιρό.
“"Ο Τζορτζ είναι ο άνθρωπος του πάρτι. Περνά πολύ χρόνο και διασκεδάζει με τον συνεταίρο του Ράντι Γκέμπερ. Τον βοηθά αυτό να ξεφεύγει από τα προβλήματα" επεσήμανε άλλη πηγή αν και υπογραμμίζεται ότι έχει τόσο μεγάλη αδυναμία στα δίδυμά του που δεν σκοπεύει να χάσει -τουλάχιστον όχι εύκολα- τη μάχη για την κηδεμονία τους όσο σκληρή δικηγόρος και αν είναι η Αμάλ.
Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Twitter διεθνώς έφθασαν τα 152 εκατομμύρια στο τέλος του 2019, από 126 εκατομμύρια πριν ένα έτος (αύξηση 21%). 
Συγκριτικά, το Facebook αναφέρει 1,66 δισεκατομμύρια ημερήσιους ενεργούς χρήστες.
Παράλληλα, το Twitter ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο -στο τελευταίο του 2019- τα έσοδα του ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια (1,01 δισ. δολ.) και ήσαν αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Οι ανακοινώσεις είχαν ως αποτέλεσμα η μετοχή του να κινηθεί ανοδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των εσόδων του προήλθε από τις ΗΠΑ, ενώ της αύξησης των χρηστών του από άλλες χώρες, καθώς συνεχίζεται η διεθνοποίηση του.Τα διαφημιστικά έσοδα του κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έφθασαν στα 885 εκατ. δολάρια (από τα οποία τα 509 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ και τα άλλα στον υπόλοιπο κόσμο), αυξημένα κατά 12% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Τα καθαρά κέρδη του ήσαν όμως κατώτερα των προσδοκιών, καθώς διαμορφώθηκαν σε 119 εκατ. δολάρια, έναντι 255 εκατ. δολ. πριν ένα έτος, λόγω αυξημένων κατά 22% δαπανών πέρυσι. Το προσωπικό του Twitter αυξήθηκε κατά 900 άτομα το 2019, φθάνοντας τους 4.800 εργαζόμενους.
Το Twitter ανακοίνωσε πέρυσι το Νοέμβριο ότι θα σταματήσει να δέχεται πληρωμένες πολιτικές διαφημίσεις παγκοσμίως, ενώ προ ημερών έκανε γνωστό ότι θα καταπολεμήσει τα παραπλανητικά ("deepfake") βίντεο και φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί με ειδικό λογισμικό. Και στα δύο αυτά ζητήματα η γραμμή του είναι πιο επιθετική σε σχέση με το Facebook και άλλους ανταγωνιστές του.

Με φόντο τις εντάσεις με την Τουρκία έπειτα από φονικές συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία, το κοινοβούλιο της Συρίας αναγνώρισε επισήμως σήμερα, Πέμπτη, ως «γενοκτονία» τη σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από το 1915 έως το 1917, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.
«Το κοινοβούλιο (…) καταδικάζει και αναγνωρίζει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον των Αρμενίων από το Οθωμανικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συριακό κοινοβούλιο.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία καταδίκασε το ψήφισμα του κοινοβουλίου της Συρίας.
«Πρόκειται για μια ενέργεια υποκρισίας εκ μέρους ενός καθεστώτος, το οποίο εδώ και χρόνια διέπραξε όλων των ειδών της σφαγές εναντίον του λαού του (…) προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και το οποίο είναι γνωστό για την προσφυγή του στα χημικά όπλα» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ένα δελτίο τύπου.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Δαμασκό ότι προκάλεσε μια «ανθρωπιστική τραγωδία (…) στα σύνορά μας» και καταγγέλλει «τις αβάσιμες κατηγορίες που διατυπώνει ένα δεσποτικό καθεστώς, το οποίο έχει χάσει τη νομιμότητά του».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι όσο θα είναι πρόεδρος της χώρας δεν θα εμφανισθούν οι έννοιες «γονιός Νο 1» και «γονιός Νο 2», καθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σαφές ότι δεν υπάρχει προοπτική κατά την διάρκεια της θητείας του για γάμους μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.
«Όσον αφορά στο ‘γονιός Νο 1 και γονιός Νο 2’, έχω ήδη πει δημόσια και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: όσο είμαι πρόεδρος, δεν θα υπάρξει. Θα υπάρχει ‘μπαμπάς’ και ‘μαμά’», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με την ομάδα εργασίας που ασχολείται με την αναθεώρηση του ρωσικού Συντάγματος με βάση τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η γαλλική εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της κατάργησης των λέξεων «μητέρα» και «πατέρας» από όλα τα επίσημα έγγραφα του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε όπως ανέφεραν, να αντιμετωπιστούν τυχόν διακρίσεις που έπλητταν γονείς του ίδιου φίλου.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!