Δευτέρα 25 Μαΐου 2020


Μερικές δεκάδες μέτρα από το «Τείχος των Δακρύων», ηλικίας 2.000 ετών, που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, ανακαλύφθηκαν από Ισραηλινούς αρχαιολόγους μυστηριώδεις υπόγειοι θάλαμοι λαξευμένοι σε βράχο.
Τρία διαδοχικά δωμάτια, που φέρεται να χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή, ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής μιας μεγάλης και πολυτελούς κατασκευής ηλικίας 1.400 ετών, διακοσμημένης με καμάρες και ψηφιδωτό δάπεδο.
«Στην αρχή, ήμασταν πολύ απογοητευμένοι, γιατί κάτω από το μωσαϊκό δάπεδο, πέσαμε στο βραχώδες υπόστρωμα και πιστεύαμε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είχε σταματήσει εκεί», εξηγεί ο Μπαράκ Μονικεντάμ-Γκιβόν,  συνδιευθυντής ανασκαφών στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.
Στη συνέχεια, «ανακαλύψαμε τρία δωμάτια, και τα τρία λαξευμένα στον βράχο» και συνδεδεμένα μεταξύ τους με σκάλες, προσθέτει. Τέτοιες δομές ήταν σπάνιες στις εβραϊκές πόλεις εκείνης της εποχής, σημειώνει.
Είναι διακοσμημένα με πολλά γλυπτά και εσοχές, ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούνταν σίγουρα για να τοποθετούνται οι λυχνίες (λαδιού), σύμφωνα με τον αρχαιολόγο.
Αυτά τα δωμάτια μπορεί να ήταν το κελάρι ενός κτηρίου που έχει εξαφανιστεί σήμερα ή ένας χώρος αποθήκευσης και προετοιμασίας των γευμάτων για ιερείς της Ιερής Πόλης ή τους προσκυνητές που επισκέπτονταν τον Ναό, όπως πιστεύει.
Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός έργου δημιουργίας υπόγειου εκθεσιακού χώρου που θα παρουσιάζει αντικείμενα διαφορετικών εποχών, τα οποία βρέθηκαν σε αυτόν τον τομέα.
«Θα εξερευνήσουμε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την πλατεία του Τείχους των Δακρύων», εξηγεί ο Μονικεντάμ-Γκιβόν. «Η ιδέα είναι να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκεί όπου οι άνθρωποι προσεύχονται, και (υπoγείως), οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα για μια περιπλάνηση ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα».
Η ανακάλυψη αυτή παρουσιάζεται λίγες ημέρες πριν από την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ισραηλινοί εορτάζουν την κατάληψη της Παλιάς Πόλης από τον στρατό τους στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, όταν η Παλιά Πόλη τελούσε υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας.
Η ημέρα αυτή που γιορτάζεται με παρελάσεις μέσα στην Παλιά Πόλη, δημιουργεί εντάσεις με τους Παλαιστινίους, οι οποίοι προσδοκούν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ, την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Μετά από τρεις εβδομάδες απουσίας επανεμφανίστηκε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, βάζοντας τέλος στο νέο γύρο φημών και παραφιλολογίας για την κατάσταση της υγείας του.
Συγκεκριμένα, ο Κιμ, προήδρευσε της Τετάρτης Διευρυμένης Συνάντησης της Έβδομης Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (WPK), στην οποία συζητήθηκε η «αποτροπή πυρηνικού πολέμου» όπως ανέφερε το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο (KCNA)
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι του WPK, μαζί με στρατιωτικούς και διοικητές ασφαλείας, συζητήθηκαν, επίσης, «σημαντικά στρατιωτικά βήματα και οργανωτικά και πολιτικά μέτρα» που θα επιτρέψουν στο έθνος να «συγκρατήσει τις επίμονες μεγάλες ή μικρές στρατιωτικές απειλές από τις εχθρικές δυνάμεις».
Επίσης,​ στη συνάντηση παρουσιάστηκαν νέες πολιτικές για την περαιτέρω αποτροπή πυρηνικού πολέμου και την τοποθέτηση των στρατηγικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κατάσταση εγρήγορσης, σύμφωνα με τις γενικές απαιτήσεις για την οικοδόμηση και ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Προηγουμένως, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε εμφανιστεί σε δημόσια τελετή στη βιομηχανική πόλη Σουντσόν, στα τέλη Απριλίου, ύστερα από εβδομάδες φημών για το ενδεχόμενο είτε θανάτου είτε ανατροπής του.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!