Τρίτη 3 Μαρτίου 2015


Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν πολλές φορές και τη διαφορά. Μια τέτοια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια που αφορά το βάρος και τη δίαιτα είναι και ο χρόνος που τρώμε το φαγητό μας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που όταν τρώνε κατεβάζουν το φαγητό τους σχεδόν αμάσητο.
Ο μικρός χρόνος κατανάλωσης του φαγητού όμως, πέρα από το γεγονός ότι δεν βοηθάει την καλή πέψη του, σχετίζεται και με αύξηση του σωματικού βάρους.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι βιολογικά όταν τρώμε κάτι, το μήνυμα ότι υπάρχει τροφή και άρα κορεσμός από το στομάχι για να φτάσει στον εγκέφαλο χρειάζεται τουλάχιστον 15 – 1 7 λεπτά. Στην ουσία λοιπόν ότι τρώμε μέχρι τότε είναι σαν να μην το τρώμε, καθώς δεν αισθανόμαστε ότι χορταίνουμε. Το αποτέλεσμα είναι να τρώμε περισσότερο φαγητό.
Για αυτό το λόγο άλλωστε, μπορεί να σας έχει συμβεί όταν φάτε γρήγορα το φαγητό να αισθάνεστε ότι πεινάτε κι άλλο, αλλά να τύχει κάτι (π.χ. να ανάψει κάποιος ένα τσιγάρο ή να σηκωθεί για κάτι άλλο από το τραπέζι) και επανερχόμενος στο πιάτο του, έχοντας περάσει λίγη ώρα, να αισθάνεται χορτάτος.
neadiatrofis.gr
Οι Νεάντερταλ «έπεσαν θύμα των λυκόσκυλων»
Οι Νεάντερταλ ζούσαν για δεκάδες χιλιάδες έτη στην Ευρώπη χωρίς προβλήματα μέχρις ότου έκανε την εμφάνιση του ο σύγχρονος άνθρωπος. Οι Νεάντερταλ εξαφανίσθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα με πολλές θεωρίες να έχουν διατυπωθεί για το τι συνέβη. Μια επιφανής αμερικανίδα ανθρωπολόγος διατυπώνει μια νέα θεωρία για το τι συνέβη. Όπως υποστηρίζει ο καθοριστικός παράγοντας για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ δεν είναι ο άνθρωπος αλλά οι… σκύλοι.
Η συμμαχία
Η καθηγήτρια Πατ Σίπμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στο βιβλίο «Οι επιδρομείς: Πώς οι άνθρωποι και οι σκύλοι τους οδήγησαν στην εξαφάνιση τους Νεάντερταλ» διατυπώνει την θεωρία της Η Σίπμαν εκτιμά ότι οι εξημερωμένοι λύκοι που βοηθούσαν τους προγόνους μας να κυνηγάνε, τους έδωσαν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όχι μόνο έναντι των θηραμάτων τους, αλλά και έναντι των Νεάντερταλ, με τους οποίους οι Homo sapiens επίσης έπρεπε να ανταγωνιστούν για εδάφη, στέγη και τροφή.
«Συνάψαμε μια συμμαχία με τον λύκο και αυτό θα υπήρξε το τέλος των Νεάντερταλ», δήλωσε η Πατ Σίπμαν. Η θεωρία της αμφισβητεί την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι λύκοι εξημερώθηκαν μόλις πριν από 10.000 χρόνια, σχεδόν παράλληλα με τη δημιουργία σταθερών καταυλισμών από τους πρώην κυνηγούς-συλλέκτες και την ανάπτυξη της γεωργίας. Η αμερικανίδα ανθρωπολόγος πιστεύει ότι οι λύκοι έμαθαν να τρέφονται από τους ανθρώπους ήδη πριν από 70.000 χρόνια, μόλις οι πρόγονοι μας άρχισαν να μεταναστεύουν από την Αφρική προς την Ευρώπη, όπου έφθασαν τελικά πριν από περίπου 45.000 χρόνια, πράγμα που σταδιακά οδήγησε στην εμφάνιση των σκύλων.
Λείπουν οι αποδείξεις
Η νέα θεωρία, που ασφαλώς είναι δύσκολο να αποδειχθεί, αποτελεί πάντως μια εναλλακτική εξήγηση, πέρα από την κλιματική αλλαγή, γιατί οι κυρίαρχοι έως τότε Νεάντερταλ (επί τουλάχιστον 200.000 χρόνια) εξαφανίστηκαν λίγες χιλιάδες χρόνια μετά την συνάντησή τους με τον σύγχρονο άνθρωπο.
Η Πατ Σίπμαν, εκτιμά ότι τα πρώτα λυκόσκυλα μαζί με τα ανώτερα όπλα και τις μεγαλύτερες κυνηγετικές δεξιότητες, επέτρεψαν στους ανθρώπους να «σβήσουν» τους Νεάντερταλ από τον χάρτη και να γίνουν αυτοί οι κυρίαρχοι στην Ευρώπη.
Τα λυκόσκυλα θα εντόπιζαν και μετά θα κυνηγούσαν τα μεγάλα ζώα (π.χ. ελάφια, βίσονες κ.α) έως ότου αυτά να εξαντληθούν από την κούραση. Τελικά, οι άνθρωποι θα έδιναν με τα δόρατα και τα βέλη τους την χαριστική -και σχετικά ξεκούραστη- βολή στα θηράματά τους. Ήταν μια παραγωγική συνέργεια και κατανομή δραστηριοτήτων, καθώς τα μεν λυκόσκυλα δεν χρειαζόταν να κάνουν το δύσκολο μέρος της «δουλειάς», δηλαδή να πλησιάσουν πολύ κοντά τα μεγάλα ζώα - θηράματα, για να τα σκοτώσουν, ενώ οι άνθρωποι δεν χρειαζόταν να χαλάνε άσκοπα την ενέργειά τους στο κυνήγι.
«Ήταν μια κατάσταση αμοιβαία επωφελής για τους ανθρώπους και τους σκύλους, που μπορούσαν να μοιραστούν το κρέας από το κυνήγι», σύμφωνα με την καθηγήτρια της Πενσιλβάνια. Επιπλέον, οι λύκοι - σκύλοι μπορούσαν να διώχνουν τα άλλα επικίνδυνα σαρκοβόρα ζώα, όπως τα λιοντάρια και οι ύαινες, που έσπευδαν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, μόλις οι άνθρωποι σκότωναν κάποιο ζώο.
Φονικό δίδυμο
Μετά την εξαφάνιση των Νεάντερταλ, ακολούθησε σταδιακά η εξαφάνιση από την Ευρώπη των λιονταριών, των μαμούθ, των υαινών και των βισόνων. Οι άνθρωποι και οι λύκοι - σκύλοι αποτελούσαν -και ακόμη αποτελούν- ένα φονικό δίδυμο, σύμφωνα με την Πατ Σίπμαν.
Οι έως τώρα μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ συνυπήρξαν στην Ευρώπη για περίπου 4.000 χρόνια, ανταλλάσσοντας ιδέες και γονίδια, μέσω και σεξουαλικών επαφών. Στην Ασία αυτή η συνύπαρξη μπορεί να κράτησε πολύ περισσότερο, ίσως και 20.000 χρόνια, καθώς στην ήπειρο αυτή οι Homo sapiens (που είχαν εμφανιστεί στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια) είχαν φθάσει πολύ νωρίτερα από ό,τι στην Ευρώπη.
Οι πρώτοι Νεάντερταλ ήλθαν στην Ευρώπη πριν από 250.000 χρόνια και οι τελευταίοι φαίνεται πως έζησαν σε σπηλιές στο Βέλγιο και στην Ισπανία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα «ξαδέρφια» μας είχαν αποκτήσει οποιαδήποτε σχέση με τους λύκους (καθώς συνέχιζαν να κυνηγούν μόνοι τους τα μαμούθ και τα άλλα μεγάλα ζώα) και αυτό ίσως υπήρξε τελικά το μοιραίο λάθος τους.
Βήμα Science
Γιατί δεν θα δείτε τον λευκό καρχαρία να πλησιάζει
Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες εκμεταλλεύονται τη γωνία υπό την οποία πέφτει το φως του Ήλιου προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί από τα υποψήφια θύματά τους, διαπιστώνουν ερευνητές στην Αυστραλία.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο λευκός καρχαρίας (Carcharodon carcharias), το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι του πλανήτη, προτιμά να κυνηγά το ξημέρωμα και το σούρουπο.

Οι νέες παρατηρήσεις, οι οποίες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The American Naturalist, δείχνουν να προσφέρει μια πειστική εξήγηση για αυτή τη στρατηγική.

Διαβάστε επίσης:


Ο Τσάρλι Χάβενιρς και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο «Φλίντερς» της Αυστραλίας ταξίδεψαν 30 χιλιόμετρα από τις ακτές της νότιας Αυστραλίας και προσέλκυσαν λευκούς καρχαρίες πετώντας στο νερό ιχθυέλαιο και αλεσμένα ψάρια. Στη συνέχεια έριξαν στη θάλασσα κομμάτια τόνου, βάρος έξι κιλών, και παρακολούθησαν τις επιθέσεις στα δολώματα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 1000 προσεγγίσεις από 44 λευκούς καρχαρίες, οι οποίες κατέληξαν σε 37 επιθέσεις στα κομμάτια τόνου.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι οι καρχαρίες έτειναν να επιτίθενται από την κατεύθυνση από την οποία ερχόταν ο ήλιος: νωρίς το πρωί προτιμούσαν να πλησιάζουν τα δολώματα από την ανατολή, ενώ το απόγευμα πλησίαζαν από τη δύση.

Όταν πάλι ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος, η κατεύθυνση της επίθεσης δεν βρέθηκε να συνδέεται με τη γωνία του ήλιου -ακόμα μια ένδειξη ότι οι καρχαρίες προσανατολίζονταν εσκεμμένα με βάση τον Ήλιο.

Η τακτική αυτή δεν αποκλείεται να επιτρέπει στους κυνηγούς να βλέπουν καλύτερα τη λεία τους, λένε οι ερευνητές. Εξίσου πιθανό είναι ότι η προσέγγιση από την κατεύθυνση του ήλιου αφήνει το στόχο τυφλωμένο από τη λάμψη του Ήλιου, ανίκανο να διακρίνει την απειλή.

Το κόλπο, εκτιμά η ερευνητική ομάδα, θα ήταν αποτελεσματικό τόσο με τα ψάρια όσο και με θηράματα που έχουν το κεφάλι έξω από το νερό -όπως για παράδειγμα οι κολυμβητές και οι σέρφερ.

Σε αυτή την περίπτωση, η αντανάκλαση του ήλιου στο νερό θα έκρυβε τον δολοφόνο.

Όπως επισημαίνει η μελέτη, οι λευκοί καρχαρίες είναι το μόνο γνωστό αρπακτικό που επιτίθεται ακολουθώντας τη γωνία του Ήλιου.

in.gr

Μπορεί ένα κύμα της θάλασσας να παγώσει;
Η απάντηση είναι θετική και οι εικόνες του φωτογράφου και surfer Jonathan Nimerfroh έρχονται να το επιβεβαιώσουν.
Πριν από μερικές ημέρες ο Jonathan Nimerfroh, έφτασε στα ανοικτά των ακτών του Nantucket στην Μασαχουσέτη και αντίκρισε έκπληκτος ένα ασυνήθιστο θέαμα. Σχεδόν παγωμένα κύματα ακίνητα στον κοντινό θαλάσσιο ορίζοντα.
Η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν -7.2°C και παρόλο που τα κύματα δεν ήταν εντελώς παγωμένα, ήταν παχιά με το μεγαλύτερο μέρος τους παγωμένο, δημιουργώντας μια συγκλονιστική εικόνα. Ο πάγος άλλαζε με εντυπωσιακό τρόπο τη μορφή και το χρώμα των κυμάτων, κάνοντάς τα σχεδόν συμπαγή.
Το χιόνι έφτανε μέχρι το γόνατο μέχρι να φτάσω στο νερό. Είδα αυτά τα ημι-κατεψυγμένα κύματα  τα οποία ήταν απολύτως σιωπηλά. Σε μία συνηθισμένη καλοκαιρινή ημέρα μπορείς να ακούσεις τα κύματα να σκάνε στην παραλία, αλλά αυτή τη φορά δεν υπήρχε κανένας ήχος. Ήταν σαν να είχα ωτοασπίδες στα αυτιά μου” δήλωσε ο φωτογράφος.
Δεν είναι ασυνήθιστο για το λιμάνι να παγώνει τους χειμερινούς μήνες όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, όμως αυτό το φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ψαράδες που ζούνε χρόνια στην περιοχή.
Το Nantucket είναι ένα μικρό νησί και το όνομά του σημαίνει “μακρινή γη”, ενώ αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
echoes.gr

Έχει συμβεί σε όλους μας να καταπιούμε τσίχλα. Αυτοί που ανησυχούν είναι κυρίως οι γονείς εάν το παιδί καταπιεί κατά λάθος τσίχλα Έχετε πιθανώς ακούσει ότι αν καταπιούμε τσίχλα αυτή «κολλάει» στο έντερο ή μπορεί να παραμείνει στο στομάχι έως και για επτά χρόνια.
Η αλήθεια όμως είναι ότι το γαστρεντερικό μας σύστημα μπορεί να απορρίψει την τσίχλα όπως απορρίπτει οτιδήποτε άλλο τρώμε. Η τσίχλα βέβαια δεν διασπάται όπως οι περισσότερες τροφές, όμως περνά από το γαστρεντερικό σωλήνα και απορρίπτεται από το σώμα μέσα σε μερικές ημέρες, αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics.
Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, πως υπάρχει κίνδυνος απόφραξης του οισοφάγου ή του εντέρου σε περίπτωση κατάποσης της τσίχλας, οπότε σε καμία περίπτωση δεν είναι καλή συνήθεια να την καταπίνετε.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι γονείς δεν θα πρέπει να αφήνουν τα πολύ μικρά παιδιά να τρώνε τσίχλες, καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να τις καταπίνουν. Η επαναλαμβανόμενη κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια διάρροιας, πόνου στην κοιλιά κ.α.

Τα φιστίκια και γενικότερα οι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή από άλλη αιτία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανοκινεζική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, με επικεφαλής την κινεζικής καταγωγής καθηγήτρια Σιάο Ου Σου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 205.000 άτομα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, στη διάρκεια μιας περιόδου περίπου έξι ετών.
Το αμερικανικό σκέλος της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μειωμένος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, της τάξης του 21% κατά μέσο όρο, για όσους έτρωγαν τα περισσότερα φιστίκια (γύρω στα 18 γραμμάρια την ημέρα). Το κινεζικό σκέλος της έρευνας διαπίστωσε μια σχεδόν ανάλογη μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 17% για όσους έτρωγαν τους περισσότερους ξηρούς καρπούς.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε και στις δύο χώρες μια σχέση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών και στην μείωση του κινδύνου για ισχαιμική καρδιοπάθεια και για θάνατο από έμφραγμα. Η προστατευτική δράση ισχύει τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν κανείς καπνίζει, πίνει αλκοόλ ή πόσο βάρος έχει.
Οι ερευνητές ανέφεραν πως οι ξηροί καρποί συνιστούν ένα διατροφικό μέσο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, εφόσον όμως κάποιος δεν έχει αλλεργία σε αυτούς. Οι καρποί, εκτός του ότι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που προστατεύουν τις στεφανιαίες αρτηρίες, κάτι το οποίο έχει δειχτεί και σε προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες.
Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε κάποια προστατευτική δράση των ξηρών καρπών, όσον αφορά τον καρκίνο και τον διαβήτη.
"Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ Ν. ΚΟΒΑΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ “ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ” (2η Μέρα Παράστασης)

 Με το έργο του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς “Ο Επαγγελματίας”, από τη  θεατρική ομάδα “Enigma”, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη, συνεχίζεται το πρόγραμμα του φεστιβάλ “Ανοιχτή Σκηνή -  Θεατρικές Φωνές της Πόλης” που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
 Οι παραστάσεις του έργου θα πραγματοποιηθούν απόψε, Δευτέρα 2 και αύριο Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, στις 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο “Άνετον - Σκηνή Νίκος Ναουμίδης”, Παρασκευοπούλου 42.
 
Συντελεστές:
Μετάφραση: Γκάγκα Ρόσιτς
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Χαρίτων Παπαδόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Κυριάκος Δανιηλίδης, Νάσια Καλημέρη
Σκηνική μάχη: Βαγγέλης Μανιτάκης
Δραματολογική συνεργασία: Έφη Βαφειάδη
Βοηθός σκηνοθέτης-οργάνωση παραγωγής: Έλενα Ζήκου
Βοηθός παραγωγής-τεχνική υποστήριξη: Έλσα Λεωνίδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Ηλίας Παπαδόπουλος: Τέγια Κράιγ
Κάτια Παπαϊωάννου: Μάρθα
Κυριάκος Δανιηλίδης: Λούκα Λάμπαν
Έλενα Ζήκου: Μητέρα
Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης: Τρελός

Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων: 6973 087856

Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση του φεστιβάλ ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του θεάτρου “Άνετον”. Οι ομάδες έχουν την πλήρη ευθύνη για την πραγματοποίηση των παραστάσεων καθώς και για την έκδοση και πώληση εισιτηρίων, από άτομα της επιλογής τους. Τα θεατρικά σχήματα μπορούν να προχωρήσουν σε προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση από την πλευρά τους. Όλα τα έσοδα αποδίδονται στις ομάδες."

Με το έργο του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς “Ο Επαγγελματίας”, από τη  θεατρική ομάδα “Enigma”, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη, συνεχίζεται το πρόγραμμα του φεστιβάλ “Ανοιχτή Σκηνή -  Θεατρικές Φωνές της Πόλης” που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Οι παραστάσεις του έργου θα πραγματοποιηθούν απόψε, Δευτέρα 2 και αύριο Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, στις 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο “Άνετον - Σκηνή Νίκος Ναουμίδης”, Παρασκευοπούλου 42.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Γκάγκα Ρόσιτς
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Χαρίτων Παπαδόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Κυριάκος Δανιηλίδης, Νάσια Καλημέρη
Σκηνική μάχη: Βαγγέλης Μανιτάκης
Δραματολογική συνεργασία: Έφη Βαφειάδη
Βοηθός σκηνοθέτης-οργάνωση παραγωγής: Έλενα Ζήκου
Βοηθός παραγωγής-τεχνική υποστήριξη: Έλσα Λεωνίδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Ηλίας Παπαδόπουλος: Τέγια Κράιγ
Κάτια Παπαϊωάννου: Μάρθα
Κυριάκος Δανιηλίδης: Λούκα Λάμπαν
Έλενα Ζήκου: Μητέρα
Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης: Τρελός

Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων: 6973 087856

Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση του φεστιβάλ ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του θεάτρου “Άνετον”. Οι ομάδες έχουν την πλήρη ευθύνη για την πραγματοποίηση των παραστάσεων καθώς και για την έκδοση και πώληση εισιτηρίων, από άτομα της επιλογής τους. Τα θεατρικά σχήματα μπορούν να προχωρήσουν σε προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση από την πλευρά τους. Όλα τα έσοδα αποδίδονται στις ομάδες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 2015-ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το πρόγραμμα της “Ανοιχτής Σκηνής” θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 Απριλίου 2015, με τη συμμετοχή των παρακάτω σχημάτων και παραστάσεων:

  • Θεατρική Ομάδα Ρίσκο / “Η Παρεξήγηση” του Albert Camus στις 27 και 28 Φεβρουαρίου
  • Θεατρική Ομάδα “Enigma” / “Ο Επαγγελματίας” του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς στις 2 και 3 Μαρτίου
  • Push your Art Company” / “Μαζί με τ' άπλυτα” του Christopher Durang στις 6 και 7 Μαρτίου
  • Θέατρο Αναζήτηση / “Ζήτω η Αμφίβολη Ζωή!” του Σάκη Σερέφα στις 11 και 12 Μαρτίου
  • Θεατρική Ομάδα “Kunst” / “Ορέστης” του Ευριπίδη στις 16 και 17 Μαρτίου
  • Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Ο επιπόλαιος Φρεντ” / “Ο Δράκος” στις 20 και 21 Μαρτίου
  • Ομάδα “09 (Οι Γενναίοι του Βορρά)” / “Για απόψε αυτοσχεδιάζουμε Πιραντέλλο” στις 23 και 24 Μαρτίου
  • Ελληνικό Playback Θέατρο / “Αυτοσχεδιασμοί ζωής” στις 27 Μαρτίου 2015
  • Μουσικοχοροθεατρική - εικαστική ομάδα “ΣΩΜΑ Ως” / “Το Αρχοντικό της Μινόρε” στις 30 και 31 Μαρτίου
  • Ομάδα Τέχνης “Oberon” /“Καρακορούμ” του Ανδρέα Στάικου στις 3 και 4 Απριλίου
  • Θεατρική Ομάδα “Ουκ Νουκ” / “Εξορία” του Παύλου Μάτεσι στις 6 και 7 Απριλίου
Ο φετινός κύκλος παραστάσεων, θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης».
Ακόμη, στο πλαίσιο παράλληλης εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί στις 28 και 29 Μαρτίου 2015, στο Αλατζά Ιμαρέτ, το έργο “Κανελόριζα” με τη συνεργασία των ομάδων “kontakt^ensemble” και SourLiBooM.

“Απελευθερώνουμε 1.000 θέσεις γιατρών που θα προσληφθούν στα νοσοκομεία με προκηρύξεις του 2009 και του 2010″, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Οι προκηρύξεις «είχαν παγιδευτεί λόγω των μνημονιακών μέτρων» ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM. «Οι τοποθετήσεις θα γίνουν έως τα τέλη Απριλίου και όλοι οι γιατροί θα πάνε ως τότε στις θέσεις τους» τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για συγκεκριμένες προκηρύξεις και δεν έχει δικαίωμα να τις μετακινήσει. «Φιλοδοξούμε ότι το μεγάλο πρόβλημα που είναι το νοσηλευτικό προσωπικό θα το αντιμετωπίσουμε με μια ρύθμιση που θα φέρουμε μέσα στο Μάρτιο στη Βουλή και θα καθιερώσουμε σε κάθε χώρα που έχει δημόσιο σύστημα, όπως του Καναδά που είναι εξαιρετικό σύστημα, την ιδιότητα του νοσηλευτή. Θα κάνουν την ειδικότητα μέσα στα νοσοκομεία» τόνισε ο κύριος Κουρουμπλής.

Ξεπαγώνει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα εκδοθεί η πρώτη προκήρυξη για την πρόσληψη 32.433 ανέργων σε δήμους όλης της χώρας.
Αυτό ανακοινώθηκε στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) και η αναπληρώτρια υπουργός της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Η προκήρυξη θα εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ και θα ορίζει τις προθεσμίες και τη διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τα στοιχεία του πληροφορικού συστήματος του Οργανισμού υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έχουν όσοι ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
-Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
-Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ( για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα)
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.
Οι θέσεις είναι πεντάμηνης διάρκειας με διασφαλισμένα τα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και με αμοιβή η οποία δεν θα υπολείπεται του νομοθετημένου κατώτατου μισθού.
7 τρόποι να αναγνωρίσεις τον καλό σύντροφο
Ειλικρινά, πείτε μου τι σημαίνει καλός σύντροφος; Αυτός που μας καταλαβαίνει; Που έχουμε τα ίδια γούστα; Που κατανοεί όλες τις παραξενιές μας; Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι. Το internet είναι γεμάτο με άρθρα σχετικά με το πώς να συνειδητοποιήσεις ότι ζεις μέσα σε μία τοξική και επιβλαβή σχέση. Το ζητούμενο όμως είναι να δούμε και λίγο την θετική πλευρά του θέματος και να αναγνωρίσουμε τα καλά χαρακτηριστικά του φίλου/συζύγου και να σταματήσουμε να παραπονιόμαστε συνέχεια για μικρο-λεπτομέρειες!
1. Προσπαθούν
Αν θέλετε να αναγνωρίσετε έναν καλό σύντροφο, τότε θα πρέπει να δώσετε προσοχή στη συμπεριφορά του. Αν καταλαβαίνει την έννοια του «δούναι και λαβείν» και δεν τα περιμένει όλα από εσάς, κρατήστε τον στο πλάι σας.
2. Καταλαβαίνουν τη σημασία του να είσαι μόνη
Ένας σωστός σύντροφος ξέρει πόσο σημαντικό είναι να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Ο καθένας χρειάζεται λίγο χώρο σε μία υγιής σχέση.
3. Ξέρουν να επικοινωνούν
Ένας καλός σύντροφος γνωρίζει ότι η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη και υγιής σχέση. Ο εγωισμός και τα πείσματα δεν ωφελούν κανέναν από τους δύο.
4. Είναι απλοί και άμεσοι
Τα παιχνίδια δεν έχουν θέση σε έναν δεσμό. Είναι μόνο για την αρχή, για το φλέρτ. Για να είναι σωστός και να παραμείνει δίπλα σου πρέπει να ζει με ακεραιότητα και να συζητά κάθε είδους πρόβλημα, χωρίς παιδιαρίσματα.
5. Είναι ρεαλιστές
Κατανοούν ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι δεν μπορούν να συμφωνούν όλοι με όλους. Το σημαντικότερο είναι να σέβονται τις απόψεις του συντρόφου τους.
6. Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους
Και εννοούμε όλες! Πρέπει να παραδέχονται τα λάθη τους και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους, διότι πάνω από όλα δείχνουν ώριμοι και συνεσταλμένοι.
7. Δεν θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο
Ένας καλός σύντροφος δεν κάνει κατάχρηση των συναισθημάτων μόνο και μόνο για να έχει τον έλεγχο της σχέσης. Σέβεται, δεν φέρνει τον άλλον σε δύσκολη θέση, δεν τον επικρίνει και δεν προσπαθεί να τον ελέγξει με κάθε τρόπο.
Το φυσικά πάνω από όλα να είναι ο καλύτερός σας φίλος!
Γράφει η Μαρία Παπουτσάκη για το k-mag.gr
Πρόστιμο 250.000 ανά παιχνίδι στους παίκτες του Ολυμπιακού!
Οι παίκτες του Ολυμπιακού σήμερα είδαν το άλλο πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος τους επέβαλλε πρόστιμο 500.000 ευρώ για τις εμφανίσεις με ΑΕΚ και Ντνίπρο στο Καραϊσκάκη…

Αναλυτικά η ομιλία του Βαγγέλης Μαρινάκη στους παίκτες:

«Από την πρώτη στιγμή που έγινα πρόεδρος στην ομάδα, έχω βρεθεί κοντά σε όλους τους παίκτες, προπονητές, συνεργάτες, μέχρι τέλους και έχω εισπράξει και το κόστος του να βγαίνω πάντα μπροστά για να μην χτυπούν εκείνους.

Ειδικά εφέτος που η πορεία της ομάδας από κάποια στιγμή και μετά δεν ήταν αυτή που έπρεπε, έχω περάσει χρόνο μαζί σας, αφού ήμουν στις αποστολές της ομάδας και έχω βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. ‘Ήμουν δίπλα σας όπως είδατε και στις δύσκολες έδρες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στην Τούμπα και όχι μόνο ήμουν εκεί, αλλά και είμαι πάντα εκεί για να σας υποστηρίξω ακόμα και μπροστά στους δικούς μας φιλάθλους που τους έχετε πολλές φορές πικράνει.

Μπορείτε να φανταστείτε πως αισθάνομαι κι εγώ μετά τα τελευταία αποτελέσματα και σαν οπαδός της ομάδας, αλλά και σαν άνθρωπος που διατηρώ ψηλά το μπάτζετ της ομάδας σε δύσκολες εποχές για την Ελλάδα, όταν σας βλέπω να μην μπορείτε να κερδίσετε ομάδες που έχουν το 1/5 και το 1/6 του προϋπολογισμού του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει στις 10 Μαρτίου 90 χρόνια από την ίδρυση του και όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο και για την οικογένεια του Ολυμπιακού. Αυτή η επέτειος θέλω να συνδυαστεί με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Με το νταμπλ.

Θα σταθώ σε κάποια παιχνίδια που εκνεύρισαν και στενοχώρησαν και τον κόσμο μας αλλά και εμένα. Μιλάω για το παιχνίδι με τη Ντνίπρο στην Ουκρανία, στο Κίεβο και για το παιχνίδι Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Με την ΑΕΚ ο κόσμος γέμισε το γήπεδο και εσείς μας πικράνατε. Και στο παιχνίδι στο Κίεβο ουσιαστικά με την απόδοση σας ανακόψατε την ευρωπαϊκή μας πορεία που είναι πολύ σημαντική για τον Σύλλογο.
Γι’ αυτά τα δύο παιχνίδια λοιπόν επιβάλλεται συνολικό πρόστιμο της τάξης των 500.000 ευρώ.

Θα σας πω τώρα και κάτι πολύ σημαντικό και αδιαπραγμάτευτο. Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος και για τον καθένα από εσάς είναι τιμή να παίζει γι’ αυτή την ομάδα και γι’ αυτό τον σύλλογο.. Θα έχετε αλληλοσεβασμό και θα τιμάτε τον Ολυμπιακό. Όποιος έχει πρόβλημα ή δεν του αρέσει εδώ, να έχει τα κότσια και να σηκωθεί να φύγει και αυτό ισχύει για όλους.

Ο Ολυμπιακός δεν θα επιτρέψω να γίνει για κανέναν ένα προσωρινό σκαλοπάτι. Καταλαβαίνουμε τις φιλοδοξίες σας και ότι θέλετε να εξελιχθείτε εδώ και στο Τσάμπιονς Λιγκ διαφημίζεστε. Όσο καιρό παίζετε για τον Ολυμπιακό θα τα δίνετε όλα και θα θυσιάζεστε γι’ αυτή την φανέλα.

Και λάθη να γίνονται θα καλύπτετε ο ένας τον άλλον. Θα είστε μία γροθιά.

Εγώ έχω μάθει στην ζωή μου την οικογένεια μου να την προφυλάσσω είτε κάνει λάθος είτε δεν κάνει.

Και στο τέλος της χρονιάς ξέρω τι πρέπει να κάνω για να διορθώσω και τα λάθη που έγιναν. Τώρα όμως, το μόνο που θέλω από εσάς είναι να προστατεύετε ο ένας τον άλλον.

Θα πάρετε το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Τίποτα άλλο δεν περνάει από το μυαλό μου. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας και πράξτε ανάλογα. Μπορείτε!

Στις 9 αγωνιστικές που μένουν για το πρωτάθλημα και στους αγώνες που μένουν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου να δώσετε τα πάντα. Κάτι άλλο δεν υπάρχει.

Θεωρώ ότι είστε οι καλύτεροι, είστε οι καλύτεροι, αποδείξτε το στο γήπεδο. Τέρμα τα λόγια, τώρα μόνο πράξεις. Έχουμε χρέος να γιορτάσουμε όπως πρέπει τα 90 χρόνια του συλλόγου. Όσο λιγότερά λέτε τόσο καλύτερο είναι. Δηλώσεις να κάνετε μέσα στον αγωνιστικό χώρο όχι στα μικρόφωνα, στα σάιτ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείξτε σεβασμό στα εκατομμύρια Έλληνες που λατρεύουν αυτή την ομάδα και την φανέλα που φοράτε. Και το ξαναλέω. Πάρτε το Πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Μόνο αυτό να έχετε στο μυαλό σας!».

Πηγή: sport-fm.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!