Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Για λίγο οι δρόμοι της Μαδρίτης γέμισαν με... δραχμές
Σε ένα κουτί που θύμιζε κάλπη και ΑΤΜ, διακρίνονταν δεκάδες ψηφοδέλτια από το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Κάθε ένα έφερε πάνω ένα «όχι». Και για κάθε «όχι», δραχμές ξεχείλιζαν στους δρόμους της Μαδρίτης.

Πρόκειται για το δημιουργικό πρότζεκτ μίας ομάδας ισπανών καλλιτεχνών στη Μαδρίτη.
«Θέλαμε να γιορτάσουμε την πιθανότητα να είχαν τα ΑΤΜ στην Ελλάδα το δικό τους νόμισμα» σημειώνει η ομάδα Luzinterruptus. «Ένα νόμισμα που θα λειτουργούσε εκτός της επιζήμιας επιρροής του Eurogroup» υποστηρίζουν.

Η εγκατάσταση παρουσιάστηκε στα τέλη Ιουλίου για περίπου οκτώ ώρες στους δρόμους της Μαδρίτης. Στη συνέχεια το διέλυσαν οι τράπεζες, έξω από τις οποίες είχε στηθεί.

«Εμείς, από απόσταση, ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι από τον θρίαμβο του όχι στο δημοψήφισμα» ανέφερε η ομάδα καλλιτεχνών.

«Το είδαμε όχι μόνο ως τρόπο για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά επίσης ως μία μικρή ρωγμή, μέσα από την οποία θα γλιστρήσει τελικά στην Ισπανία η πολυαναμενόμενη αλλαγή» σημειώνουν οι καλλιτέχνες.
in.gr
Η Google ιδρύει την Alphabet, «ομπρέλα» όλων των δραστηριότητων της
Στην ίδρυση νέας μητρικής εταιρείας, την Alphabet, προχωρά ο ιντερνετικός κολοσσός της Google, σε μία κίνηση αναδιάρθρωσης που είναι μεταξύ άλλων και σήμα στους επενδυτές που επιθυμούσαν πιο «σαφή» διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του πρωτοποριακού ομίλου.

Οι παραδοσιακές και πιο κεντρικές (και κερδοφόρες) δραστηριότητες της Google θα λειτουργούν υπό την ίδια, ενώ οι πιο πειραματικές και φιλόδοξες διαμέσου της Alphabet (η οποία και θα είναι ουσιαστικά εταιρεία holding).

O ιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ θα γίνει διευθύνων σύμβουλος της Alphabet και ο ινδικής καταγωγής πρώτος αντιπρόεδρος Σουντάρ Πιτσάι θα γίνει διευθύνων σύμβουλος της Google Inc.

Ο δεύτερος συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν θα γίνει πρόεδρος της Alphabet και ο τωρινός πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ θα γίνει εκτελεστικός πρόεδρος της νέας μητρικής εταιρείας.

Υπό την, θυγατρική πλέον, Google Inc θα λειτουργεί το Google, τo YouTube, το Google Play, το Android και το Google Maps.

Κάτω από την ομπρέλα της Alphabet θα λειτουργούν τα πιο φιλόδοξα Calico (που ασχολείται με την έρευνα στον τομέα υγείας), Google X (που είναι πιο γνωστό για το σχέδιο για «έξυπνα αυτοκίνητα»), το Google Fiber (που ασχολείται με την ανάπτυξη δικτύων), το Nest (που η Google αγόρασε το 2013) και το Google Ventures (που ασχολείται με επενδύσεις σε start up).

Μπορεί ο Ντέιβιντ Ο' Ράσελ να του έδωσε τους μέχρι τώρα ρόλους της καριέρας του και με τον «Οδηγό Αισιοδοξίας» και στη συνέχεια με τον «Οδηγό Διαπλοκής» να πέτυχε τις πρώτες οσκαρικές του υποψηφιότητες, ωστόσο ο Κλιντ Ίστγουντ ήταν εκείνος που τον κράτησε στην επιφάνεια και φανέρωσε μια συνέπεια στις ερμηνείες του.

Με μια απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία, το «American Sniper» μπήκε από την πίσω πόρτα στις οσκαρικές υποψηφιότητες της περασμένης χρονιάς, έφερε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολλάρια παγκοσμίων εισπράξεων και έδωσε στον Κούπερ την τρίτη (συνεχόμενη) του υποψηφιότητα.

Και η φετινή χρονιά μοιάζει (και πάλι) να του ανήκει, αφού εκτός από το «Joy» του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ (που θα σταθεί δίπλα στην Τζένιφερ Λόρενς -στην τέταρτη συνεργασία τους μέσα σε τρία χρόνια- και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο) που θα επικεντρωθεί στην ιστορία της πρώτης γυναίκας που έγινε γνωστή από τις αμερικανικές τηλεπωλήσεις προωθώντας μια σκούπα, μόλις ετοίμασε και το «Burnt».

Η νέα ταινία του Τζον Γουέλς, δυο χρόνια μετά το «August: Osage County» που συγκέντρωσε το μισό Χόλιγουντ (Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς, Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κρις Κούπερ, Αμπιγκαίλ Μπρέσλιν, Σαμ Σέπαρντ), έρχεται και πάλι με ένα πολυσυλλεκτικό καστ.

real.gr

Στην επαρχία της «Ορόμπρα» εντάσσει τη χώρα μας το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με χάρτη από το βιβλίο Empire of Fear: Inside the Islamic State του Βρετανού δημοσιογράφου Άντριου Χόσκεν. Στον χάρτη χρησιμοποιούνται τοπωνύμια του παρελθόντος (Μαγκρέμπ, Ανδαλουσία, Αλκινάνα, Χαμπάσα, Χουρασάν κ.α.) και οι εκτάσεις τις οποίες η τρομοκρατική οργάνωση επιθυμεί να κατακτήσει μέχρι το 2020 εκτείνονται από τα σύνορα της Κίνας μέχρι την ευρωπαϊκή ακτή του Ατλαντικού και την κεντρική Αφρική. Ελλάδα, Ισπανία, Βαλκάνια, Ινδία και πολλές άλλες χώρες προορίζονται να αποτελέσουν μέρος ενός μεγάλου «χαλιφάτου» – στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που κάνει ακόμα και την αλ Κάιντα να φαντάζει «μετριοπαθής».
«Κάθε κτηνωδία, βασανιστήριο, δολοφονία και κλοπή αποτελεί μέσο για μία κυρίαρχη εμμονή- την καταστροφή κρατών-εθνών, την κατάληψη περιοχών και τη δημιουργία ενός χαλιφάτου από τις στάχτες» αναφέρει ο συγγραφέας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent. Παράλληλα, σημειώνεται ότι υπάρχει και ένα «επαγγελματικών προδιαγραφών» εγχειρίδιο για τη δημιουργία ενός τεράστιου κράτους μέσω ακραίας βίας και οργανωμένων κτηνωδιών: «Η Διαχείριση της Βαρβαρότητας». Επίσης, ο Χόσκεν σημειώνει η οργάνωση διατηρεί την παρουσία της στο Ιράκ και τη Συρία, τόσο πιο πιθανό είναι κάποια στιγμή να αναπτύξει βιολογικά και χημικά όπλα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Mirror, ένα πρόγραμμα επτά σταδίων, που πάει πίσω 20 χρόνια, περιελάμβανε την πρόκληση και εμπλοκή των ΗΠΑ σε πόλεμο με τον ισλαμικό κόσμο μεταξύ του 2000 και του 2003, και εξεγέρσεις εναντίον Αράβων ηγετών μεταξύ του 2010 και του 2013.

Με τον εύγλωττο τίτλο « η Γερμανία επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση» το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας του Λάιμπνιτς (IWH), σε σημερινή του έκθεση αναδεικνύει μια πραγματικότητα καθόλου υποβοηθητική για τα επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης.  Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου, η Γερμανία έχει μπορέσει να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, ήτοι πάνω από 3% του ΑΕΠ.
“Αντιμέτωποι με την κρίση, οι επενδυτές αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις μεταναστεύουν σε ασφαλή περιβάλλοντα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η Γερμανία επωφελήθηκε σε εντελώς δυσανάλογο βαθμό από αυτό το φαινόμενο. Κάθε φορά που προέκυπταν άσχημα νέα από την Ελλάδα, το γερμανικό ομόλογο έπεφτε και κάθε φορά που τα νέα ήταν καλά για την Ελλάδα, το ίδιο ομόλογο ανέβαινε” σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Περισσότερα τα κέρδη από τα χρέη της Ελλάδα στη Γερμανία!
«Οι εξοικονομήσεις αυτές υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης ακόμη και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως το χρέος της» (σ.σ. στην ονομαστική του αξία), γράφουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς. «Η Γερμανία επομένως σε κάθε περίπτωση κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα», συνεχίζουν.
Οι ειδικοί του ινστιτούτου έκαναν υπολογισμούς βάσει ενός μοντέλου του τι θα συνέβαινε χωρίς την κρίση και με την κρίση για να υπολογίσουν πώς θα διακυμαίνονταν τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων και ποιες θα ήταν οι τοποθετήσεις τους, καταλήγοντας στο προφανές συμπέρασμα ότι η κρίση τους ώθησε να κάνουν τις κατά το δυνατόν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. «Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Γερμανία κέρδισε εξαιτίας αυτού με δυσανάλογο τρόπο».
Το Ινστιτούτο προσπάθησε να εκτιμήσει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας ουδέτερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη Γερμανία την ίδια περίοδο.
Με βάση τους υπολογισμούς του ινστιτούτου, κατά μέσον όρο τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας από το 2010 μέχρι σήμερα θα ήταν «κατά 3% υψηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα», και αυτό το γεγονός σημαίνει ότι το Βερολίνο πραγματοποίησε «συνολική εξοικονόμηση δημοσιονομικών δαπανών τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια».
Γερμανική κέρδη και από τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις
Εξάλλου, η Γερμανία έχει εξασφαλίσει σημαντικές συμβάσεις στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει κάνει η Αθήνα από το 2011 σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από τους Ευρωπαίους. Η εταιρεία Fraport, η οποία συνδέεται με μια ελληνική εταιρεία (σ.σ. τη Slentel Ltd του ομίλου Κοπελούζου), απέσπασε τη σύμβαση για την αγορά 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, έναντι περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ.
Το Βερολίνο τηρεί έναν ιδιαίτερα σκληρό τόνο στην ελληνική κρίση, επιμένοντας συνεχώς για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας παρά την ασφυξία που βιώνει η ελληνική οικονομία. Έχει κατηγορηθεί από ορισμένους οικονομολόγους και πολιτικούς ότι κατ’ ουσίαν εξέδιδε διαταγές —diktats— στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της στα μέσα Ιουλίου για το τρίτο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Η Μέρκελ έχει δεσμευτεί πως δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε δεσμευθεί στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα τους στοίχιζαν τίποτε.
Το Βερολίνο συνεχίζει να αντιτίθεται κάθετα στην απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, που οι περισσότεροι οικονομολόγοι και ορισμένοι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ θεωρούν μη βιώσιμο (>170% του ΑΕΠ).
Ακόμη, το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς σημειώνει στη μελέτη του πως και άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη —όπως η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και οι ΗΠΑ— έχουν επίσης ωφεληθεί με τον ίδιο τρόπο από την κρίση, αν και σε μικρότερη κλίμακα.
Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, επιστρέφονται από αύριο (12.08.2015) οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους κατά την εορταστική περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας, που αφαιρούνται ή κατατίθενται στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα (11.08.2015).

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώνονται μέχρι και αύριο (12.08.2015).

Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης.
Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη.
Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

Οι Αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου, για την είσπραξη του οποίου θα ακολουθείται η τακτική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

http://www.thestival.gr


Οι Ισπανοί, απηυδισμένοι από τα σκάνδαλα στην πολιτική ζωή του τόπου τους φαίνεται πως «ξεσπούν» την απογοήτευση τους στο νέο παιχνίδια για κινητά, ο «διεφθαρμένος δήμαρχος».
Ο 26χρονος Χαβιέρ Λόπεθ Κάμπα, ο ένας εκ των τριών προγραμματιστών που το έφτιαξαν, τονίζει πως «πρόκειται για ένα δωρεάν παιχνίδι που το δημιουργήσαμε τον Μάιο και το έχουν ήδη κατεβάσει 100.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο. Η δωρεάν εφαρμογή για Android και iOS στοχεύει κατά κύριο λόγο να κατακρίνει τη διαφθορά με σατιρικό τρόπο».
o-dieftharmenos-dimarxos (1)
Στον ιστότοπο (meigalabs.com) όπου παρουσιάζεται το παιχνίδι έχουν αναρτηθεί οι «κανόνες» για να γίνει κανείς επιτυχημένος «διεφθαρμένος δήμαρχος»: «Κλέψε όσο μπορείς και συγκέντρωσε μεγάλο ποσό χρημάτων στον λογαριασμό σου στην Ελβετία. Δωροδοκούμε, εξαπατούμε (…) βοηθάμε τις κατασκευαστικές εταιρείες, εκδίδουμε πλαστά τιμολόγια, φοροδιαφεύγουμε: τα συνηθισμένα».
Οι καταστάσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο παίκτης είναι σχεδόν όλες εμπνευσμένες από πραγματικά γεγονότα, εξήγησε ο Λόπεθ Κάμπα. «Καθημερινά, όταν βλέπουμε τηλεόραση, εμφανίζεται και μια νέα υπόθεση διαφθοράς», είπε.
Λόπεθ Κάμπα τόνισε ότι το παιχνίδι θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να εμπλουτίζεται με φράσεις διάσημων… διεφθαρμένων. Έτσι, ο «δήμαρχος» θα εμφανίζεται να απαντά στον δημοσιογράφο που του παίρνει συνέντευξη για την ύποπτη εξαφάνιση δημόσιων πόρων: «Θα διεξάγω όλες τις αναγκαίες έρευνες για να μάθουμε ποιος έκλεψε τα χρήματα» ή «Το λάθος είναι της προηγούμενης κυβέρνησης».
Οι τρεις δημιουργοί του «διεφθαρμένου δημάρχου» διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν δεν έχουν κερδίσει ούτε μισό ευρώ από το παιχνίδι τους.
aftodioikisi.gr

Πόλεις φαντάσματα που άλλες ερήμωσαν από την απειλή του πολέμου, άλλες από καταστροφές που στοίχισαν τη ζωή των κατοίκων και άλλες για οικονομικούς λόγους. Δύσκολα θα μπορούσε οποιοσδήποτε να αντέξει να μείνει σε μία από αυτές.
  1. Craco, Ιταλία
Το Craco είναι μια μεσαιωνική πόλη χτισμένη στην Περιφέρεια της Basilicata, της επαρχίας Matera στην Ιταλία. Πρόεκειται για μια πόλη με σημαντική ιστορία, υπολογίζεται ότι χτίστηκε το 1060 πάνω στους λόφους της περιοχής. Τα εδάφη της πόλης φαίνεται να αποτελούσαν ιδιοκτησία του Αρχιεπισκόπου Arnaldo, επομένως οι δεσμοί των κατοίκων με την εκκλησία ήταν ισχυροί, καθώς τα πάντα καθορίζονταν από την εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο.
Μέχρι το 1891 οι κάτοικοι έφταναν του 2.000, ωστόσο ήταν τότε που άρχισαν να την εγκαταλείπουν μιας και οι αγροτικές εργασίες και η κτηνοτροφία, που αποτελούσαν τις μοναδικές ασχολίες στην περιοχή, δεν απέφεραν τα αναμενόμενα. Έτσι, από το 1892 μέχρι το 1922 περισσότεροι από 1.300 κάτοικοι της πόλης είχαν μεταναστεύσει στη Βόρεια Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
pic10
Το τελειωτικό χτύπημα για την πόλη ήρθε το 1963 όταν οι 1.800 κάτοικοι της πόλης μεταφέρθηκαν από την ιταλική κυβέρνηση σε μια κοντινή κοιλάδα που ονομάζεται Craco Peschiera, με αποτέλεσμα η πόλη να εκκενωθεί και σήμερα να θυμίζει φάντασμα.
  1. Fordlandia, Βραζιλία
Η πόλη Fordlandia στην Βραζιλία αποτέλεσε την πόλη του Henry Ford, καθώς ιδρύθηκε από τον ίδιο το 1929, ως τοποθεσία για την εξέλιξη της βιομηχανίας του. Ο Henry Ford ήθελε να χτυπήσει το Βρετανικό μονοπώλιο λάστιχων και καουτσούκ και αποφάσισε να βρει ένα παρθένο έδαφος για να χτίσει την “αυτοκρατορία” του και το βρήκε στην πόλη Fordlandia.
Έτσι, φύτεψε δεκάδες χιλιάδες  καουτσουκόδενδρα, τροπικά φυτά και στόχος του ήταν να φτιάξει μια πόλη όπου οι εργάτες στις φυτείας του και οι οικογένειές τους θα δημιουργούσαν έναν οικισμό υπόδειγμα όχι μόνο για τη Βραζιλία, αλλά για όλο τον κόσμο.
pic9
Πράγμα που κατάφερε καθώς ήταν ο ίδιος που χρηματοδότησε το χτίσιμο της πόλης και την ανάπτυξή της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλοί Βραζιλιάνοι να καταφθάνουν στην περιοχή για να εργαστούν και να ζήσουν.
Ωστόσο, σε μερικά χρόνια αργότερα η επιχείρηση άρχισε να φθίνει, το ίδιο και η οικονομία και η ανάπτυξη της πόλης με αποτέλεσμα ο Ford να την εγκαταλείψει και μετά από αυτόν και οι κάτοικοι. Σήμερα η πόλη παραμένει ακατοίκητη, ενώ αποτελεί μια από τις στάσεις της ξενάγησης των τουριστών στον Αμαζόνιο.
  1. Hashima, Ιαπωνία
Το Hashima αποτελεί ένα από τα 505 ακατοίκητα νησιά της περιφέρειας Ναγκασάκι στην Ιαπωνία. Βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Ναγκασάκι και είναι γνωστό και με το όνομα Gunkanjima, δηλαδή Θωρηκτό.
Υπολογίζεται πως η πόλη χτίστηκε στο νησί το 1890 όταν η Mistubishi το αγόρασε και ξεκίνησε την εξόρυξη άνθρακα από τη θαλάσσια περιοχή. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν αυτή που την έκανε πόλο έλξης για τους εργάτες και τις οικογένειές τους με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες να εγκαθίστανται εκεί.
pic8
Το 1959 ή πόλη βρισκόταν το απόγειο της δόξας της, αλλά και της οικονομικής της ανάπτυξης, ωστόσο το 1960 τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν δραματικά, καθώς το πετρέλαιο άρχισε να αντικαθιστά τον άνθρακα, ωστόσο το νησί κατάφερε να διατηρήσει την οικονομική του ανάπτυξη μέχρι το 1974 που η Mitsubishi αποφάσισε να κλείσει το ορυχείο και οι κάτοικοι να το εγκαταλείπουν.

Σήμερα η πόλη είναι εγκαταλελειμμένη και η πρόσβαση σε αυτήν απαγορεύεται από τις αρχές. Το 2003 αποτέλεσε την τοποθεσία για τα γυρίσματα της ταινίας Battle Royale 2, ενώ αποτέλεσε την έμπνευση για το βιντεοπαιχνίδι Killer 7.
  1. Balestrino, Ιταλία
Η ιστορία της πόλης αποτελεί ένα πραγματικό μυστήριο, καθώς οι πληροφορίες για την εποχή που χτίστηκε, αλλά και για τους κατοίκους της είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
pic7
Η πόλη βρίσκεται μόλις 70 χιλιόμετρα έξω από τη Γένοβα,  και ο οικισμός της είναι απαράμιλλης ομορφιάς. όλα δείχνουν πως η μεσαιωνική πόλη άρχισε να χάνει τον πληθυσμό της από τα τέλη του 19ου αιώνα λόγω της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας. Παρά τις προσπάθειες του άρχοντα Βενεδικτίνου του Αγίου Πέτρου που κατείχε και τις μεγαλύτερες εκτάσεις σε αυτή να τη διατηρήσει ζωντανή, η πόλη εγκαταλείφθηκε και ερήμωσε οριστικά το 1953, λόγω γεωλογικής αστάθειας, που κατακρήμνιζε ολόκληρα κομμάτια γης και έκανε τη ζωή εξαιρετικά αβέβαιη. Έκτοτε, παραμένει ερημωμένη.
  1. Agdam, Αζερμπαϊτζάν
Ήταν μια από τις πόλεις που άδειασαν εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν το 1993.
Η πόλη αυτή του Αζερμπαϊτζάν με τους 150.000 κατοίκους κυριολεκτικά άδειασε μέσα σε λίγους μήνες το 1993, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τους βανδαλισμούς που ακολούθησαν την κατάληψή της από τις αρμένικες δυνάμεις. Μάλιστα, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν αν αφήσουν πίσω τους τις περιουσίες τους που δεν μπορούσαν να μεταφέρουν, όπως και τα ζωντανά τους.
pic6
Όλα τα κτήρια είναι λεηλατημένα και βανδαλισμένα, με μόνο το κεντρικό τζαμί να μένει άθικτο, με λίγα μόνο γκράφιτι στους τοίχους του. Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και στο γειτονικό Ιράν, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.
  1. Centralia, Πενσιλβανία
Η πόλη Centralia της Πενσιλβανία  δεν ήταν ποτέ μια μεγάλη κοινότητα, ωστόσο ήταν πάντα μια σημαντική βιομηχανική περιοχή. Στην αιχμή της οι κάτοικοί της έφταναν τους 2.760, αριθμός που άρχισε να λιγοστεύει επικίνδυνα από τους θανάτους των κατοίκων από τις αναθυμιάσεις άνθρακα.
pic5
Ωστόσο, το τελειωτικό χτύπημα ήρθε το 1962 όταν οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να κάψουν τα σκουπίδια πυροδότησαν τον άνθρακα υπόγεια της πόλης με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μαι πυρκαγιά, την οποία δεν κατάφεραν ποτέ να σβήσουν. Μάλιστα, η φωτιά έκαιγε για μια 20ετία, όσα και τα αποθέματα άνθρακα υπόγεια της πόλης, με αποτέλεσμα να αρχίσουν και να την εγκαταλείπουν μαζικά, καθώς η θερμοκρασία έφτανε τους 77.8 βαθμούς Κελσίου. Η καταστροφή δεν σταμάτησε εκεί αλλά συνεχίστηκε καθώς η Γη άρχισε να υποχωρεί από τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα ο θάνατος ενός 12χρονου να αποτελέσει την ισχυρότερη ένδειξη ότι οι λιγοστοί κάτοικοι έπρεπε να εγκαταλείψουν την πόλη.
  1. Kolmanskuppe, Ναμίμπια
Η μικρή αυτή πόλη λίγα χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ναμίμπια στην Αφρική αναπτύχθηκε με τα δεκάδες μεταλλωρυχεία που λειτουργούσαν στις παρυφές της. Έτσι, σύντομα αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αφρικής, όπου χιλιάδες εργάτες κατέφθαναν στην περιοχή προκειμένου να εργαστούν στα ορυχεία.
pic4
Καθώς ωστόσο, η ζήτηση και τα αποθέματα διαμαντιών μειωνόταν, έτσι μειώθηκε και ο πληθυσμός της, για να εγκαταλειφθεί οριστικά το 1956. Έκτοτε, όλα τα οικήματα είναι γεμάτα με άμμο από τα συχνές αμμοθύελλες της ερήμου και οι μόνοι κάτοικοί της είναι οι ύαινες, οι γύπες και άλλα ζώα.
  1. Πομπηία, Ιταλία
Αποτελεί, ίσως, την πιο διάσημη από τις πόλεις της λίστας.  Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη, κατά την επέκταση και επικράτηση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας πέρασε στον έλεγχο τους.
Μέχρι το 62 μ.Χ η πόλη είχε πληθυσμό 20.000-30.000 κατοίκους, ενώ αποτελούσε μια από τις πιο πλούσιες πόλεις της αυτοκρατορίας, ωστόσο ήταν τότε που ήρθε αντιμέτωπη με έναν ισχυρό σεισμό, που όμως δεν πτόησε τους κατοίκους.
pic3
Το  79 μ.Χ σημειώθηκε η φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου και ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε, μέσα σε λίγες ώρες, τον πλούτο και τους κατοίκους. Σήμερα μια βόλτα στην πόλη αποδεικνύει ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε εκείνη την ημέρα, όπως και οι κάτοικοι που μένουν καθηλωμένοι.
  1. Oradour-sur-Glane, Γαλλία
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου οι Ναζί εισέβαλαν στο μικρό αυτό γαλλικό χωριό και το έκαναν στάχτη. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές το μικρό χωριό αποτελεί τον τόπο ανείπωτης φρίκης και μαρτυρίου, καθώς όλοι οι κάτοικοί του εκτελέστηκαν αδιακρίτως τον Ιούνιο του 1944 από τους Γερμανούς ναζί, ως αντίποινα για τη Γαλλική Αντίσταση στον Β’ Παγκόσμιο. Οι κάτοικοι που σφαγιάστηκαν ήταν 642. Το χωριό δεν επανακατοικήθηκε ποτέ και μένει ως τόπος μνήμης για τη φρίκη του πολέμου.
pic2
  1. Pripyat, Ουκρανία

Η Pripyat είναι μια εγκαταλελειμμένη πόλη στα βόρεια της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Μέχρι το 1986 ο πληθυσμός της πόλης έφτανε τους 50.000 κατοίκους, όλοι τους εργάζονταν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνομπίλ.
Η φρικτή καταστροφή του 1986 ανάγκασε τους πάντες να την εγκαταλείψουν λόγω της απειλής από την ακτινοβολία.
Αργότερα το Pripyat αποτέλεσε μουσείο, όπου έδειχνε ένα ζωντανό κομμάτι της σοβιετικής ζωής, χωρίς να μένει κάποιος εκεί. Παράλληλα, στις αρχές του αιώνα που διανύουμε η πόλη λεηλατήθηκε με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα φάντασμα του παρελθόντος. Η πόλη δεν θα αναστηθεί σύντομα καθώς θα είναι ακατάλληλη για να κατοικηθεί για πολλές δεκαετίες ακόμη, εξαιτίας της ακτινοβολίας.
pic1

Μία νέα λειτουργία, με την οποία θα είναι εφικτή η αποστολή άμεσου μηνύματος από τον χρήστη σε μια επιχείρηση αν αυτή εμφανίζεται σε διαφημίσεις ή sponsored posts, έθεσε από σήμερα σε εφαρμογή το Facebook.
Συγκεκριμένα, οι διαχειριστές των Facebook Pages, θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν το κουμπί «Send Message» στις διαφημίσεις τους, αλλά και να απαντούν άμεσα σε σχόλια που εμφανίζονται στη σελίδα της εταιρείας, χωρίς να γίνονται ορατά απ’ όλους τους χρήστες.
Οι εξωτερικοί παρατηρητές από την πλευρά τους, θα βλέπουν ένα σημείωμα ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του σχολιαστή και της επιχείρησης, τονίζει το techgear.
Σύμφωνα με τη νέα λειτουργία, οι σελίδες θα λαμβάνουν ειδικά σήματα ανάλογα με τον χρόνο ανταπόκρισης στις άμεσες ερωτήσεις των επισκεπτών.
Μια σελιδα θα λαμβάνει λ.χ. το σήμα «very responsive to messages» εφόσον απαντά στο 90% των εισερχομένων μηνυμάτων σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 5 λεπτών.
Οι χρήστες, θα έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να δέχονται άμεσες απαντήσεις από Facebook Pages.
Σημειώνεται ότι η νέα λειτουργία τέθηκε σταδιακά από σήμερα σε λειτουργία.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!