Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Τι κάνει ένας πιλότος όταν βαριέται...
Οι μεγάλες πτήσεις μπορεί να είναι βαρετές, ακόμη και για τους ίδιους τους πιλότους.
Ένας πιλότος πρόσφατα από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας είχε σαν αρμοδιότητα να κάνει δοκιμή στον κινητήρα του αεροσκάφους με μια συγκεκριμένη ταχύτητα και ισχύ για δύο ώρες.
Μετά από κάποια ώρα πτήσης κι αφού μάλλον δεν απολάμβανε το ταξίδι και τη δοκιμή του αεροσκάφους, σχημάτισε τη φράση «βαριέμαι» με το αεροσκάφος.
Δυστυχώς, η φράση δεν ήταν ορατή από το έδαφος, παρά μόνο από τη συσκευή εντοπισμού.
Γιατί αυτά τα στυλό έχουν μια μικροσκοπική τρύπα στο περίβλημά τους
Όλοι μας έχουμε πιάσει στα χέρια μας ένα στυλό BIC και έχουμε παρατηρήσει ότι έχουν μια μικροσκοπική τρύπα στο κέντρο του. Αν αναρωτιέστε γιατί υπάρχει εκεί μια τόσο μικροσκοπική τρύπα, ο λόγος είναι απλός και χρήσιμος.
Η τρύπα υπάρχει εκεί για να διευκολύνει την ροή του μελανιού. Όσο το μελάνι ρέει εκτός του στυλό, κάτι πρέπει να «γεμίσει» τον κενό χώρο που αφήνει πίσω του. Αν το στυλό ήταν αεροστεγές θα υπήρχε πρόβλημα. Αν ο αέρας δεν έρεε μέσα στο στυλό, αργά η γρήγορα, το μελάνι δεν θα έβγαινε έξω και το στυλό δεν θα έγραφε και θα ήταν άχρηστο.
Η συγκεκριμένη τρύπα ονομάζεται και «σύστημα εξαερισμού» με την BIC να αναφέρει πως «η τρύπα στα πλάγια δημιουργεί τα ίδια επίπεδα πίεσης αέρα μέσα και έξω από το στυλό, επιτρέποντας το μελάνι να ρέει στο σημείο της κορυφής». Τα νεότερα σχέδια των στυλό έχουν λιγότερο ορατά «συστήματα εξαερισμού», αλλά η μικροσκοπική τρύπα στο κέντρο του περιβλήματος των BIC έχει γίνει μέρος του παραδοσιακού στυλό της BIC, όπως το ξέρουμε για πολλά χρόνια.

Ανοιχτά θα είναι σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται πως με βάση το νόμο 4177/2013, επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων.
Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από τις 11:00 έως τις 16:00.
Κυριακή των Βαϊων σήμερα 21 Απριλίου – Τι γιορτάζουμε
Κυριακή των Βαϊων σήμερα, Κυριακή 21 Απριλίου 2019, και η Εκκλησία μας γιορτάζει μία από τις σημαντικότερες εορτές της Χριστιανοσύνης, ενώ ετοιμαζόμαστε για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο, καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.
Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Tου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Tον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».
Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούνταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου.
Σήμερα, η Κυριακή αυτή τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Εκκλησία θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών. Παρά το χαρμόσυνο χαρακτήρα της, αρχικά η κατάλυση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας, προσαρμόζοντας αυτή ανάλογα.
Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία, στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου.
Σημειώνεται ότι στις πρώτες εκκλησίες εορταζόταν η μνήμη αυτή με αναπαράσταση του γεγονότος. Συγκεκριμένα, στους Αγίους Τόπους κατά τον 4ο αιώνα ο επίσκοπος ξεκινώντας με πομπή από το Όρος των Ελαιών εισερχόταν στα Ιεροσόλυμα επί «πώλου όνου» περιστοιχιζόμενος από τον κλήρο, ενώ οι πιστοί προπορεύονταν κρατώντας κλάδους φοινίκων.
Στους δε βυζαντινούς χρόνους τελούνταν ο λεγόμενος «περίπατος του Αυτοκράτορα», όπου η πομπή ξεκινούσε από τα ανάκτορα στην οποία συμμετείχε ο αυτοκράτορας κρατώντας την εικόνα του Χριστού πλαισιωμένος από το ιερατείο, όπου και κατέληγε στην Αγιά Σοφιά. Της αυτοκρατορικής αυτής πομπής ηγούνταν ο λαμπαδάριος ο οποίος έψελνε «Ἐξέλθατε ἔθνη καὶ θεώσασθε σήμερον τὸν βασιλέα τῶν οὐρανῶν…».
Κατά τη λειτουργική τελετουργία, την Κυριακή των Βαΐων τελείται η Θεία Λειτουργία του Χρυσοστόμου. Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Την Κυριακή των Βαΐων το απόγευμα τελείται η ακολουθία του Νυμφίου
Η Κυριακή των Βαΐων στην πραγματικότητα δε συναριθμείται στη Μεγάλη Εβδομάδα, δεδομένου ότι κατά το χριστιανισμό, πρώτη ημέρα της Εβδομάδας είναι η Δευτέρα[εκκρεμεί παραπομπή]. Καθιερώθηκε όμως να συναριθμείται λατρευτικά από το γεγονός ότι στις ορθόδοξες εκκλησίες, κατά τον εσπερινό της Κυριακής αυτής, τελείται η ακολουθία του Νυμφίου, αν και ανάγεται στον όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!