Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Βασικοί πρωταγωνιστές της νέας γενιάς που θα κάνει το ντεμπούτο της μέσα στο 2014 είναι το ultra slim MacBook Air 12'', το iPad Air 2 και μια entry-level έκδοση του iMac που απευθύνεται σε πιο ρηχά πορτοφόλια
Σύμφωνα με πηγές του -συνήθως αξιόπιστου- Macrumors αλλά και του Slashgear, η Apple ετοιμάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα γενιά από υπολογιστές. Βασικοί πρωταγωνιστές της νέας γενιάς που θα κάνει το ντεμπούτο της μέσα στο 2014 είναι το ultra slim MacBook Air 12'', το iPad Air 2 και μια entry-level έκδοση του iMac που απευθύνεται σε πιο ρηχά πορτοφόλια.
Το MacBook Air στην ασυνήθιστη διάσταση των 12 ιντσών θα είναι σημαντικά λεπτότερο από το μοντέλο που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά. Δεν θα διαθέτει ανεμιστήρα και οι φήμες λένε ότι πιθανότατα θα προσφέρει Retina οθόνη!
Το iPad Air 2 αναμένεται να παρουσιαστεί έως τον Σεπτέμβριο και να βγει στην αγορά τα Χριστούγεννα του 2014. Θα έχει επεξεργαστή Α8 και είναι πολύ πιθανό να διαθέτει την τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID που συναντάμε και στο iPhone 5S.
O αναλυτής Ming-Chi Kuo της εταιρείας KGI ορκίζεται ότι και το iPad mini που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2014 θα διαθέτει Touch ID, επεξεργαστή Α8 και Retina οθόνη, αλλά ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Για το τέλος αφήνουμε το καλύτερο (για την τσέπη μας). Είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι μια «φτηνή» έκδοση του iMac με μικρότερη οθόνη, αλλά παρόμοια specs με τα μεγάλα μοντέλα της ήδη υπάρχουσας σειράς.
Εξάλλου, ο ανταγωνισμός με τη Lenovo και την HP στον συγκεκριμένο τομέα δείχνει αρνητικό πρόσημο για την Apple, η οποία πρέπει να ρίξει κάμποσο τις τιμές για να εγκαταστήσει το υπολογιστικό οικοσύστημά της σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Κι όμως χρειαζόμαστε μόνο ελάχιστα λεπτά στο πρώτο ραντεβού για να καταλάβουμε αν ταιριάζουμε με κάποιον. Για την ακρίβεια τα πρώτα 12 λεπτά είναι τα πλέον κρίσιμα, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.
«Οδηγός» στο πρώτο ραντεβού είναι το χαμόγελο, τα μάτια και η φωνή. Σύμφωνα με νέα έρευνα, για το υποψήφιο ταίρι «μετράνε» το χαμόγελο κατά 64%, η επαφή με τα μάτια κατά 58% και ο τόνος της φωνής κατά 25%.
Αντιθέτως η μυρωδιά του σώματος μπορεί να αποδειχθεί απωθητικός παράγοντας για έξι στους δέκα, ενώ ακολουθεί η κακή αναπνοή για το 53%.
Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 άτομα που κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από πρώτα ραντεβού. Οπως έδειξε οι άνθρωποι τείνουν να είναι επικριτικοί απέναντι στους άλλους, πολύ πριν τους συναντήσουν πρόσωπο με πρόσωπο. Συνηθίζουν επίσης να απορρίπτουν κάποιο ραντεβού, όταν ξεκινά με υποσχέσεις.
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
Ένας στους 20 ανθρώπους αναζητά ταίρι μέσω των ιστοσελίδων κοινωνική δικτύωσης. Πριν από το πρώτο ραντεβού το 25% προχωρά σε ριζικές αλλαγές εμφάνισης προκειμένου να εντυπωσιάσει τον υποψήφιο σύντροφο. Για τις γυναίκες οι συνήθεις αισθητικές παρεμβάσεις είναι το κούρεμα, το άρωμα και το μανικιούρ, ενώ το 5% των ανδρών αφήνει γένια για να κάνει αίσθηση κατά την πρώτη συνάντηση. Αξιοσημείωτο, ότι μία στις 16 γυναίκες και ένας στους 20 άντρες κάνουν δίαιτα ενόψει πρώτου ραντεβού.
Οι άνδρες πάντως φαίνεται ότι είναι πιο ελαστικοί μετά από μια αποτυχημένη πρώτη γνωριμία. Σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό από ότι οι γυναίκες προτίθενται να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Οι ψυχολόγοι δίνουν συμβουλές για τα «μικρά πράγματα» που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μείνουμε στο παιχνίδι και να μην ναυαγήσει η πρώτη επαφή. Η καλή υγιεινή και η δροσερή αναπνοή αποπνέουν αυτοσεβασμό και εκτίμηση για τον άλλο. Η επιλογή των ρούχων είναι σημαντική για να νιώθουμε άνετα, να είμαστε χαλαροί και να νιώθουμε αυτοπεποίθηση. Η επαφή με τα μάτια φανερώνει ειλικρίνεια και αξιοπιστία και δείχνει εάν μας ενδιαφέρει το άλλο πρόσωπο. Όπως εξάλλου υπογραμμίζουν οι ψυχολόγοι, οι άνθρωποι είναι «προγραμματισμένοι» για να ανταποδίδουν τα χαμόγελα, οπότε ένα χαμογελαστό άτομο, ακόμη και αν είναι νευρικό, βρίσκεται σε μία καλή «αφετηρία».

iefimerida.gr
Ένας Κύπριος πηγαίνει σε ένα φαρμακείο στην Αθήνα.
Λέει στον φαρμακοποιό:
- Θα ήθελα να μου δώσετε οινόπνευμα.
Πηγαίνει ο φαρμακοποιός στην αποθήκη και του φέρνει oινόπνευμα σε μπουκάλι του κιλού.

Μόλις το βλέπει ο Κύπριος λέει:
- Τόσο μεγάλο; Εμείς στην Κύπρο το οινόπνευμα το έχομε σε μικράν μπουκάλια. Τέλος πάντων! Μου δίνετε και έναν πακέτο βαμβάκι;


Του φέρνει ο φαρμακοποιός ένα τεράστιο πακέτο βαμβάκι.
Γουρλώνει τα μάτια ο Κύπριος:
- Μα είναι δυνατόν τόσον μεγάλο πακέτο; Εμείς στην Κύπρο το βαμβάκι το έχομε σε μικράν πακέτα.
- Θέλετε και τίποτ' άλλο; ρωτάει ο φαρμακοποιός.
Και ο Κύπριος:
- Θέλω και έναν υπόθετο, αλλά δεν πειράζει. Θα το πάρω από την Κύπρο...

http://simantra.blogspot.gr 
Το Μεγάλο Σάββατο για την Ορθόδοξη πίστη σηματοδοτεί το τέλος της Εβδομάδας των Παθών και προάγγελο της Ανάστασης. Η μέρα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην Κάθοδο του Χριστού στον Αδη, για να μεταφέρει στους νεκρούς το λόγο Του.
Σύμφωνα με την Εκκλησία, το Μεγάλο Σάββατο, οι Αρχιερείς, με την άδεια του Πιλάτου έβαλαν φρουρά έξω από τον τάφο του Ιησού, προκειμένου να αποτρέψουν τους μαθητές να κλέψουν το σώμα Του και να διαδώσουν ότι αναστήθηκε, όπως είχε προβλέψει ο Χριστός όσο ήταν εν ζωή.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στις εκκλησίες τελείται η λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης, όπου ο ιερέας προαναγγέλει την Ανάσταση του Κυρίου λέγοντας «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην».
Στα Ιεροσόλυμα, η Αφή του Αγίου Φωτός και η τελετή της Ανάστασης του Κυρίου γίνονται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου,ενώ στην Ελλάδα, η λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ στις 12 ακριβώς.
iefimerida.gr
Πολλές φορές έχουμε αυγά στο ψυγείο μας που δεν θυμόμαστε πότε τα αγοράσαμε και αν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση.

Έχει συμβεί σε όλες μας.
Γι’ αυτό λοιπόν βρήκαμε ένα πολύ έξυπνο και απλό κόλπο για να ξεχωρίζετε τα φρέσκα από τα παλιά αυγά.

No1. Πολύ φρέσκο
Θα βυθιστεί στο πλαϊνό μέρος του, και θα παραμείνει βυθισμένο.

Νο2. Φρέσκο (μίας εβδομάδας)
Θα βυθιστεί και αυτό, αλλά το πίσω μέρος του αυγού (το μεγάλο) θα είναι ελαφρώς ανυψωμένο.

Νο3. Παλιό (τριών εβδομάδων)
Θα βυθιστεί αλλά με τη μύτη προς τα κάτω. Το πίσω μέρος του αυγού θα δείχνει προς τα επάνω.

Νο4. Πολύ παλιά αυγά!!! -ΠΡΟΣΟΧΗ-
Το αυγό επιπλέει κανονικά. Αυτά τα αυγά δεν είναι κατάλληλα προς βρώση και πρέπει να τα πετάξετε.





Επίσης:
- Ένα φρέσκο αυγό πρέπει να έχει σφριγηλό και συμπαγή κρόκο, που να μην σπάει εύκολα.
- Στα βραστά αυγά, όταν τα ξεφλουδίζουμε δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα στο αυγό και τη φλούδα.

http://peiraxtiri.gr



Απέσυρε το «38» του Τομπίδη η Γουέστ Χαμ (pics)

Συγκίνηση στο «Άπτον Παρκ», με τη Γουέστ Χαμ να αποχαιρετά τον Ντίλαν Τομπίδη και να αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο «38» που φορούσε ο νεαρός ποδοσφαιριστής.


Ο Ελληνοαυστραλός Τομπίδης άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από τον καρκίνο το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής σε ηλικία 20 ετών και  εδώ μπορείτε να διαβάσετε την συγκινητική ιστορία του.
Από νωρίς οι οπαδοί της Γουέστ Χαμ άφηναν από ένα λουλούδι, ένα κασκόλ της ομάδας, ή κάποιο άλλο αναμνηστικό στο σημείο που είχε στηθεί έξω από το γήπεδο της ομάδας στο Λονδίνο για τον αδικοχαμένο νεαρό. 
Πριν την έναρξη του αγώνα, τόσο οι «Χάμερς», όσο και η Κρίσταλ Πάλας τίμησαν τη μνήμη του για ένα λεπτό. Οι παίκτες, ο κόσμος και όσοι βρέθηκαν στο «Άπτον Παρκ» χειροκρότησαν για τον Τομπίδη, την ώρα που η Γουέστ Χαμ απέσυρε τη φανέλα με το «38» προς τιμήν του. Ο αδερφός και ο πατέρας του τη σήκωσαν ψηλά στον αέρα και την έφεραν στο κέντρο του γηπέδου, με τη συγκίνηση να είναι έκδηλη σε όλους.


Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο http://www.gazzetta.gr

Τροφή στο μύθο του περίφημου τέρατος του Λόχνες δίνουν οι δορυφορικές φωτογραφίες από τους χάρτες της Apple, που απεικονίζουν ένα μυστηριώδες σχήμα στη διάσημη λίμνη της Σκωτίας.
Η εικόνα δείχνει ένα πλάσμα να κολυμπά κάτω από την επιφάνεια του νερού, που δεν αποκλείεται να είναι η θρυλική Νέσι. Το πλάσμα έχει μήκος 50 πόδια, δηλαδή το μισό από το μέγεθος μιας φάλαινας.
Οι φωτογραφίες δόθηκαν από την Apple στη δημοσιότητα.



Υπάρχουν φυσικά και οι δύσπιστοι, που σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουν ότι η σκιά που φαίνεται στη λίμνη είναι το περιβόητο τέρας, αλλά υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κίνηση των υδάτων.


iefimerida.gr
Υπάρχουν πολλά απλά αλλά και ανούσια πράγματα στη ζωή μας που μας κάνουν να χάσουμε το χρόνο μας...

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει κατά μέσο όρο 15 μέρες από τη ζωή του ψάχνοντας το... τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης.
Αναρωτηθείτε και εσείς πόσες φορές ψάχνετε το τηλεκοντρόλ και πόση ώρα σας παίρνει και τότε ίσως σας φανεί αρκετά σοβαρή αυτή η έρευνα.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν μάλιστα ότι μας «τρώει» 5 λεπτά από τη ζωή μας σε εβδομαδιαία βάση αυτή η καθημερινή... προσπάθεια.
Τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν μάλιστα ότι τα παιδιά τους είναι αυτά που κρύβουν το τηλεκοντρόλ και ότι δεν είναι δικό τους λάθος.
Η έρευνα τέλος συμπέρανε ότι αυτοί που σπαταλάνε τον περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους στο ψάξιμο του τηλεκοντρόλ είναι οι άνδρες (18,5 μέρες), ενώ οι γυναίκες εξοικονομούν περισσότερο χρόνο για αυτές αφού ξοδεύουν μόνο 12,5 μέρες.
Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο αναβιώνουν με τον δικό τους τρόπο τα πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας. Ασυνήθιστες τελετές και παραδόσεις υπαγορεύουν αυτομαστιγώματα, αληθινές σταυρώσεις, πομπές μετάνοιας ακόμη και Ανάσταση ενός ...πλαστικού Ιησού κάθε 60 λεπτά.
Σταυρώσεις Χριστιανών στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες, Χριστιανοί τη Μεγάλη Παρασκευή σταυρώνονται σε αναπαράσταση του μαρτυρίου του Ιησού. Το τελετουργικό χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950 και προσελκύει χιλιάδες πιστούς. Όσοι επιλέγουν να σταυρωθούν το κάνουν για να εξιλεωθούν από τις αμαρτίες τους, για να προσευχηθούν για μια καλύτερη ζωή ή για να ευχαριστήσουν το Θεό για κάποιο θαύμα που έχει συμβεί στη ζωή τους.
\

Ο 51 ετών ζωγράφος Ruben Enaje συμμετέχει στη σταύρωση επί 26 συνεχόμενα χρόνια. Την πρώτη φορά το έκανε για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του που επέζησε πέφτοντας από ένα κτήριο.


«Πομπές μετάνοιας» στην Ισπανία
Kαθολικοί από θρησκευτικές αδελφότητες στην Ισπανία πραγματοποιούν «πομπές μετάνοιας» κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας. Φορούν στολές διαφορετικού χρώματος για να ξεχωρίζουν και μεταφέρουν ομοιώματα του Ιησού Χριστού και της Παναγίας, σε φυσικό μέγεθος, υπό τους ήχους τύμπανων που κτυπούν σε πένθιμο ρυθμό.



Η συγκεκριμένη παράδοση χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Στη Σεβίλη συγκεντρώνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο επισκέπτες για να συμμετάσχουν στις «πομπές μετάνοιας».


Υπόγεια πομπή σε αλατωρυχείο στην Πολωνία
Στην Πολωνία, οι ανθρακωρύχοι δίνουν το δικό τους «χρώμα» στη Μεγάλη Παρασκευή. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, πραγματοποιούν μια ειδική πομπή γνωστή ως τον Υπόγειο Δρόμο του Τιμίου Σταυρού, στο Wieliczka Salt Mine, ένα από τα παλαιότερα αλατωρυχεία του κόσμου που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1978. Οι ανθρακωρύχοι έχουν φτιάξει εκεί μια υπόγεια πόλη με διάφορα περάσματα και ένα εκκλησάκι, που αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες από όλη την υφήλιο.




Πιστοί αυτομαστιγώνονται στις Φιλιππίνες
Οι πιστοί στις Φιλιππίνες, τη Μεγάλη Πέμπτη συμμετέχουν σε τελετές αυτομαστίγωσης για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους. Με τις πλάτες γυμνές και τα πρόσωπα καλυμμένα με κουκούλες περπατούν ξυπόλητοι στους δρόμους και αυτομαστιγώνονται, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν για να παρακολουθήσουν τις τελετές.



Η Καθολική Εκκλησία στη χώρα, πάντως, αποδοκιμάζει τις συγκεκριμένες τελετές και προειδοποιεί ότι τέτοιες εκφράσεις πίστης αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό νόημα της Σαρακοστής.


Το πασχαλινό «μαστίγωμα» των γυναικών στη Σλοβακία
Καμία γυναίκα δεν θα ήθελε να είναι τις ημέρες του Πάσχα στη Σλοβακία, καθώς η λαϊκή παράδοση επιτάσσει τα θηλυκά να μαστιγώνονται με βέργες και στη συνέχεια να τις περιλούζουν με νερό ή ακόμη να τις ρίχνουν σε ποτάμια.



Το συγκεκριμένο έθιμο ξεκίνησε ως εξαγνισμός της ψυχής και του σώματος. Σε πολλές περιοχές ωστόσο έχει προσαρμοστεί σε μοντέρνα δεδομένα και το «μαστίγωμα» γίνεται με διακοσμημένα κλαδιά, ενώ ακολουθεί ψεκασμός με αρωματικό νερό.

Ο...πλαστικός Ιησούς που ανασταίνεται κάθε μία ώρα στην Αργεντινή
Ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον Ιησού και τη ζωή του δεσπόζει στην Αργεντινή. Εκατοντάδες άνθρωποι επισκέπτονται το πάρκο για να παρακολουθήσουν με ...κατάνυξη έναν πλαστικό Ιησού που ανασταίνεται κάθε μία ώρα, αναδυόμενος από ένα βράχο. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναπαραστήσουν το Θείο Δράμα. Χιλιάδες Λατινοαμερικάνικοι συρρέουν κάθε χρόνο στο θεματικό πάρκο του Ιησού.





iefimerida.gr
Μία γυναίκα στις ΗΠΑ, η οποία κατηγορείται ότι σκότωσε επτά νεογέννητα βρέφη που έφερε στον κόσμο σε διάστημα μίας δεκαετίας, συνελήφθη από την αστυνομία ύστερα από τον εντοπισμό των πτωμάτων που ήταν τοποθετημένα μέσα σε χαρτοκιβώτια στο γκαράζ του παλιού σπιτιού της.
Η 39χρονη Μέγκαν Χάντσμαν, η οποία ζούσε στο συγκεκριμένο σπίτι στη Γιούτα μέχρι πριν από τρία χρόνια, έφερε στον κόσμο τα βρέφη στο διάστημα 1996-2006, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι αρχές.
Η αστυνομία δέχτηκε το Σάββατο τηλεφωνική κλήση από τον εν διαστάσει σύζυγο της γυναίκας για ένα νεκρό βρέφος στο σπίτι στην μεσοαστική περιοχή Πλέζεντ Γκρόουβ, νότια του Σολτ Λέικ Σίτι, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικλ Ρόμπερτς. Όταν μετέβησαν στο σπίτι οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τα άλλα έξι πτώματα.
Οι γείτονες δήλωσαν σοκαρισμένοι από την αποκάλυψη κι εξέφρασαν την απορία πως τα μεγαλύτερα παιδιά της γυναίκας, που εξακολουθούν να ζουν σε αυτό το σπίτι, δεν γνώριζαν ότι η μητέρα τους ήταν έγκυος ή δεν είχαν παρατηρήσει κάτι ύποπτο.
Σχετικά με τον εν διαστάσει σύζυγο, η αστυνομία δεν πιστεύει ότι εκείνος γνώριζε την κατάσταση.
Ερωτηθείς για το πως μπορεί να αγνοούσε την κατάσταση, ενώ ζούσε μέσα στο σπίτι, ο Ρόμπερτς απάντησε: «Αυτή είναι η ερώτηση για το βραβείο των χιλίων δολαρίων. Εντυπωσιακό».
Τα πτώματα των βρεφών εστάλησαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Γιούτα για εξέταση και για να διακριβωθούν τα αίτια θανάτου τους. Από τα δείγματα DNA που ελήφθησαν από τη γυναίκα και τον σύζυγό της θα καθοριστεί αν τα παιδιά είναι δικά τους, όπως εκτιμά η αστυνομία.
Το σπίτι όπου βρέθηκαν τα πτώματα ανήκει στους γονείς του συζύγου. Ο σύζυγος ανακάλυψε τα πτώματα ενώ καθάριζε το γκαράζ.
Οι τρεις κόρες της Χάντσμαν εξακολουθούν να διαμένουν εκεί, σύμφωνα με τα όσα είπε στην εφημερίδα The Salt Lake Tribune μία επί σειρά ετών γειτόνισσα, η Σάρον Τσίπμαν, η οποία πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτερες κόρες είναι περίπου 18 με 20 ετών και η μικρότερη 13.
Η μοναδική αυτή τελετή της Ορθοδοξίας στον Πανάγιο Τάφο πραγματοποιείται, μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Ο ναός είναι κατάμεστος από πιστούς, ορθόδοξους και μη χριστιανούς, χιλιάδες επισκέπτες, που με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιδιώκουν να βιώσουν από κοντά αυτό το μεγάλο θαύμα της Ανάστασης του Κυρίου όταν από τον Πανάγιο Τάφο βγαίνει ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων υψώνοντας στο χέρι του το Άγιο Φως για να το μοιράσει σε όλους.

Όλους αυτούς, που περιμένουν με κατάνυξη στην ψυχή και, στα χέρια, πολλές λαμπάδες αποτελούμενες από 33 κεράκια, όσα και τα χρόνια του Ιησού, να το λάβουν και να το μεταδώσουν.

Η τελετή αρχίζει με την είσοδο του πατριάρχη Θεόφιλου Γ' στον ναό, συνοδευόμενου από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αλλά και τον Αρμένιο πατριάρχη.

Ακολουθεί η Ιερή Λιτανεία και αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, έχει ελεγχθεί ότι δεν εμπεριέχει τίποτα που να μπορεί να ανάψει φωτιά και σφραγιστεί με βουλοκέρι την προηγούμενη μέρα.

Τότε, ο πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο, λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο.

Όλα τα καντήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό, με τον πατριάρχη να λέει την προσευχή και το Άγιο Φως να κατέρχεται.

Η θεϊκή φλόγα, σύμφωνα με τις παραδόσεις, εμφανίζεται «από το πουθενά» στον ελληνορθόδοξο πατριάρχη, αποκλειστικά σε αυτόν και σε κανέναν άλλο, στις 12 το μεσημέρι ακριβώς κάθε Μεγάλου Σαββάτου.

Η έξοδος της φλόγας, που άναψε μόνη της εκπληρώνοντας κάθε χρόνο ένα θαύμα στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου, είναι συγκινητική.

Χέρια απλώνονται από παντού και μέσα σε λίγα λεπτά ο ναός γεμίζει από φλόγες που «προχωρούν» μέχρι να καλύψουν όλο τον χώρο.

Από τον Πανάγιο Τάφο σε ολόκληρη την Ελλάδα

Παραδοσιακά, εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας παρίσταται στην τελετή του Αγίου Φωτός. Την κυβέρνηση φέτος θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Από τον ναό της Αναστάσεως, το Άγιο Φως αρχίζει το ταξίδι του με προορισμό τις εκκλησίες της Ελλάδας.

Το αεροπλάνο με τον αρμόδιο υφυπουργό, το μεταφέρει από το Ισραήλ στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, γύρω στις 18.30 το βράδυ, όπου γίνεται η τελετή υποδοχής, με τιμές αρχηγού κράτους για να ξεκινήσει, αμέσως μετά η διανομή του σε όλη τη χώρα.

Δύο αεροσκάφη αναχωρούν αμέσως μετά την άφιξη της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα προς περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου, μεταφέροντας το Άγιο Φως σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σάμο, Κω, Μυτιλήνη με προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, κατά προσέγγιση τις 22:30.

Παράλληλα, προκειμένου να γίνει η μεταφορά και σε άλλους προορισμούς- Ηράκλειο, Χίο, Σαντορίνη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη- μετατίθεται αργότερα, κατά μία περίπου ώρα, η αναχώρηση σε προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις.

Έτσι, από τα αεροδρόμια φθάνει στις πόλεις της επικράτειας και από εκεί, στις εκκλησίες, για να φωτίσει την Ανάσταση του Κυρίου και να φτάσει από χέρι σε χέρι σε κάθε σπίτι.
Καλή Ανάσταση!!!
real.gr
Με κλήρωση θα παραχωρούνται εφεξής, σε εμπόρους και παραγωγούς, οι θέσεις πώλησης των λαϊκών αγορών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο.

Παράλληλα, οι δύο αγορές εμπόρων και παραγωγών θα έχουν πλέον τα δικά τους ευδιάκριτα σημεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηρές ποινές φυλάκισης, από 3 έως 12 μήνες, για όσους βρίσκονται να πωλούν μη ασφαλή τρόφιμα, να απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό ή να πωλούν σε λαϊκές χωρίς άδεια.

http://www.thestival.gr
Ποιος δεν θυμάται άραγε τις απολαυστικές μεν, κουραστικές όμως δε, εκείνες στιγμές, όταν η σούβλα γύριζε χειροκίνητα και πολλοί μπαμπάδες - για εμάς τους μικρότερους - αναλάμβαναν με βάρδιες το ρόλο του ψήστη προκειμένου να ετοιμάσουν το πασχαλινό τραπέζι με το παραδοσιακό αρνάκι.
Αργότερα τη θέση του χειροκίνητου ψησίματος, έκλεψε η ηλεκτρική σούβλα, κάνοντας πιο εύκολο το έργο του εκάστοτε ψήστη για να φτάσουμε στο σήμερα, οπότε το ψήσιμο γίνεται μέσω... ηλεκτρονικού υπολογιστή ή έξυπνου κινητού.
Τη λύση έδωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο ΤΕΙ Λευκάδας. Ο μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ακαδημαϊκός υπότροφος στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Σταμάτης Δραγουμάνος, ο οποίος μίλησε στο news.gr, εξηγεί το πώς φτάσαμε στη δημιουργία και ολοκλήρωση της εφαρμογής SouvLEAP.
"Kάναμε διάφορες συναντήσεις με τους φοιτητές και ένας από εκείνους είχε την ιδέα να φτιάξουμε κάτι που θα βοηθάει να γυρίζουμε τη σούβλα με το ένα δάχτυλο στον αέρα. Εν τω μεταξύ είχα μπει σε ένα πρόγραμμα της APPLE και είδα το LEAP developer, καθώς ήμουν ο ένας από τους δύο προγραμματιστές στην Ελλάδα που έλαβαν το πρόγραμμα από την εταιρεία", εξηγεί ο κύριος Δραγουμάνος.
"Όλα ξεκίνησαν βήμα - βήμα σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τον αισθητήρα της Apple, ο οποίος ανιχνεύει τις κινήσεις του χεριού. Στην πραγματικότητα δίνει σήμα σε ένα μικροπομπό και από εκεί μέσω wi-fi στέλνει την πληροφορία σε έναν μικροϋπολογιστή κοντά στο μοτέρ, μέσω της συχνότητας που γυρίζουμε το χέρι. Από εκεί και ύστερα ο μικροϋπολογιστής αναλαμβάνει να ρυθμίσει τις στροφές του μοτέρ".
Όπως λέει το εγχείρημα ξεκίνησε, καθώς στο ΤΕΙ, εκτός του υποχρεωτικού προγράμματος σπουδών, οι φοιτητές καλούνται να αναλύσουν και να εκτελέσουν διάφορα τεχνολογικά ζητήματα, και να αναπτύξουν δεξιότητες πέρα από το ό,τι κάνουν στη σχολή.
Σύμφωνα με τον κύριο Δραγουμένο, "η όλη ιδέα έχει και... άλλα καθήκοντα. Οι φοιτητές αναζητούν τρόπους για να οργανώσουν τις ομάδες εργασίας, να βρουν χορηγό, οργανώνοντας ένα business plan. Προστίθεται δηλαδή εκτός από τις τεχνολογικές τους ανησυχίες και το διοικητικό περιτίλυγμα για να εφαρμόσουν τα όσα έχουν διδαχθεί. Στο τέλος βέβαια έρχεται και το βιντεάκι που θα δείτε στη συνέχεια, μαθαίνοντας ουσιαστικά πώς να σουβλίσετε το αρνί, χρησιμοποιώντας τα οφέλη της τεχνολογίας!".
Σήμερα δεν χρειάζεται να κουνάει κανείς το δάχτυλό του βέβαια, καθώς η εφαρμογή έχει κάνει άλματα προόδου. Μπορεί απλά να πάρει στα χέρια του ένα έξυπνο κινητό και να αρχίσει το...ψήσιμο. Επίσης υπάρχει και πιο προχωρημένη λειτουργία. Αυτή που αναγνωρίζει ανάλογα με τη θερμότητα που εκπέμπουν τα κάρβουνα αν πρέπει ή όχι να γυρίσει πιο αργά ή πιο γρήγορα η σούβλα!
"Οργανώσαμε ένα διαγωνισμό μεταξύ των φοιτητών για το ποιος θα φτιάξει την καλύτερη εφαρμογή για κινητό. Άλλος για windows, άλλος για android, άλλος για ios", καταλήγει ο κύριος Δραγουμάνος.
Όσοι λοιπόν από εσάς επιμένουν παραδοσιακά γυρίζοντας το αρνί με το χέρι, αφενός κινδυνεύουν να αποκτήσουν...σοβαρά προβλήματα στον καρπιαίο σωλήνα. Αφετέρου θα κουραστούν και θα ιδρώσουν μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για τους υπόλοιπους - τους νεωτεριστές - η λύση της ηλεκτρικής σούβλας είναι σίγουρα καλύτερη, σε κάθε περίπτωση όμως κινδυνεύουν κι εκείνοι να χαρακτηριστούν ξεπερασμένοι. Η λύση είναι στα χέρια σας ή μάλλον στα πλήκτρα σας και δεν έχετε παρά να την εφαρμόσετε. Ένα είναι σίγουρο: Ούτε θα λερωθείτε, ούτε θα μυρίσουν τα ρούχα σας, ούτε θα κουραστείτε και φυσικά θα απολαύσετε το ίδιο αποτέλεσμα!
Καλό Πάσχα!
news.gr
Τον πήχη πάνω από το «φράγμα» των 200.000 επισκεπτών ανεβάζει η ΔΕΘ-Helexpo για την 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Τις δυναμικές προοπτικές που εμφανίζει ήδη η φετινή ΔΕΘ παρουσίασε η διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα σε εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος και των διμερών Επιμελητηρίων σε εκδήλωση στην Αθήνα, ενώπιον και μελών της κυβέρνησης.

Την αισιοδοξία του ότι ο κόσμος της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής -και όχι μόνο- θα δώσει και φέτος «ψήφο» εμπιστοσύνης στη ΔΕΘ, μετά και τη δυναμική του επιστροφή στην προηγούμενη διοργάνωση, μετέφερε κατά την παρουσίαση ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, οι περισσότεροι χώροι στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει για την επικείμενη διοργάνωση, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στο μέτωπο των διεθνών συμμετοχών, ενώ το «παρών» θα δώσουν στο σύνολό τους τα Βαλκάνια.
Η 79η ΔΕΘ θα περιλαμβάνει 15 θεματικά αφιερώματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες εκθετών και επισκεπτών, ενώ στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών της θα πραγματοποιηθεί φέτος έκθεση του CERN. Πλούσια θα είναι και η ατζέντα σε B2B συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Παράλληλα, ευρεία θα είναι η γκάμα των ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προτάσεων της διοργάνωσης, ενώ θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά το Mad North Stage Festival.

Μεταξύ των εκπλήξεων που έχει σχεδιάσει η ΔΕΘ-Helexpo είναι η εγκατάσταση ενός εργοστασίου σοκολάτας στους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, ένα εγχείρημα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Όπως σημείωσε κατά την παρουσίαση ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, στην αναμενόμενη επιτυχία της 79ης ΔΕΘ συντελεί τόσο η δυναμικότητα της προηγούμενης Έκθεσης όσο και η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση που έδειξαν εκθέτες και επισκέπτες στις τελευταίες κλαδικές διοργανώσεις του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

Τη στήριξή του ίδιου αλλά και του υπουργείου του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου χτυπά ο παλμός της εγχώριας επιχειρηματικότητας, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωσταντίνος Χατζηδάκης που βρέθηκε στην εκδήλωση, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, σημείωσε πως με δεδομένη και την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές, η 79η ΔΕΘ θα είναι διοργάνωση-σταθμός, αφού θα αποτυπώνει την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας. Με τη σειρά του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, υπογράμμισε την επιτυχημένη πορεία της ΔΕΘ-Helexpo, μετά και την πρόσφατη ενοποίησή της, αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της 78ης ΔΕΘ, αλλά και στις δυναμικές προοπτικές της επικείμενης διοργάνωσης. Δήλωσε δε τη στήριξη του υπουργείου του στις προσπάθειες του εθνικού εκθεσιακού φορέα και κάλεσε τους εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος και των διμερών Επιμελητηρίων να δώσουν το «παρών» στην 79η ΔΕΘ.

http://www.thestival.gr

Με πλήρες πρόγραμμα συνεχίζονται και αυτό το weekend τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης παρά το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα των Καθολικών συμπίπτει χρονικά με αυτό των Ορθοδόξων. Το σφιχτό όμως πρόγραμμα ελέω Μουντιάλ επέβαλλε τη διεξαγωγή αγώνων ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα, κάτι όμως που δεν είναι πρωτόγνωρο για χώρες όπου το ποδόσφαιρο αποτελεί διασκέδαση και η περίοδος των διακοπών μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλη την οικογένεια να πάει στο γήπεδο.

ΑΓΓΛΙΑ

Τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος στην Premier και η Liverpool είναι πλέον το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου με την ανάσα όμως της Chelsea καυτή μόλις δυο βαθμούς πίσω της. Η City έχασε έδαφος στον εξ αναβολής αγώνα με την ουραγό Sunderland και την απρόσμενη ισοπαλία και πλέον ελπίζει μόνο σε συνδυασμό αποτελεσμάτων, σχεδόν ένα μικρό θαύμα. Αυτή την αγωνιστική δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ντέρμπι αλλά τα βλέμματα σίγουρα στρέφονται τη Κυριακή το μεσημέρι 14.00, στο Carrow Road όπου η Norwich υποδέχεται τη Liverpool, σε ένα αγώνα με μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον και για τους γηπεδούχους που βρίσκονται μόλις δυο βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Η Chelsea υποδέχεται το Σάββατο 19.30, τη ζημιάρα Sunderland κι ελπίζει σε στραβοπάτημα των κόκκινων ώστε να πάει την επόμενη αγωνιστική στο Anfield με πλεονέκτημα. Η Manchester City φιλοξενεί τη Δευτέρα 22.00, την West Brom αλλά όπως είπαμε η κατάσταση πλέον δεν βρίσκεται στον έλεγχο της. Στη μάχη για το τέταρτο εισιτήριο του ChL η Arsenal παίζει εκτός με τη Hull και η Everton υποδέχεται τη Manchester United σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που θα γίνει την Κυριακή 18.10.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ 14.00 NORWICH LIVERPOOL

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τέλος στο αρνητικό σερί των τριών τελευταίων αγωνιστικών, όπου μετράει δυο ήττες και μια ισοπαλία, θέλει να βάλει η πρωταθλήτρια Bayern που επιπλέον ψάχνει ρυθμό ενόψει και των ημιτελικών του ChL με τη Real. Δοκιμάζεται το Σάββατο 16.30, στο Braunschweig με την τοπική ομάδα να παίζει ένα από τα τελευταία της χαρτιά για την παραμονή. Μεγάλο παιχνίδι στο Dortmund με τους φορμαρισμένους γηπεδούχους να υποδέχονται την εξαιρετική φέτος Mainz που παλεύει για μια θέση που οδηγεί στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με διαφορετικούς στόχους θα τεθούν αντιμέτωποι Stuttgart και Schalke, Κυριακή 18.30, όπου οι γηπεδούχοι μάχονται για την αποφυγή του υποβιβασμού ενώ οι μπλε βρίσκονται στο κυνήγι της δεύτερης θέσης. Με τα ίδια δεδομένα θα συναντηθούν το Σάββατο 19.30 το ιστορικό Hamburg με τη Wolfsburg που βρίσκεται σε τροχιά Ευρώπης.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 16.30 DORTMUND MAINZ

ΙΣΠΑΝΙΑ

Πέμπτη στροφή πριν το τέλος για τη φετινή συναρπαστική Primera και η Atletico συνεχίζει ακάθεκτη. Το βράδυ της Παρασκευής νίκησε 2-0 την μαχητική Elche και περιμένει τους διώκτες της προετοιμαζόμενη συγχρόνως για τις μάχες με την Chelsea. Η «συμμορία» του Diego Simeone βρήκε για μια ακόμα φορά λύση από τα στημένα και με γκολ του Βραζιλιάνου κεντρικού αμυντικού Joao Miranda στο 72’  έλυσε το γόρδιο δεσμό που της είχε βάλει μέχρι εκείνο το σημείο η Elche. Ο Diego Costa με πέναλτι στο 90’ έγραψε το τελικό σκορ κι έστειλε στον 7ο ουρανό τους 50.000 ροχιμπλάνκος που γέμισαν για άλλη μια φορά τις κερκίδες του Vicente Calderon. Η Real δεν αγωνίζεται αφού το παιχνίδι της με τη Valladolid έχει οριστεί για 7 Μαΐου ενώ η Barcelona με τα πολλά προβλήματα υποδέχεται τη Bilbao του Valverde, Κυριακή 22.00. Η ομάδα του Martino βρίσκεται ίσως στο χειρότερο σημείο από πλευράς αγωνιστικής κατάστασης των τελευταίων ετών και οι μουρμούρες στην πρωτεύουσα της Καταλονίας έχουν γίνει πλέον κραυγές. Η κριτική στρέφεται πλέον κατά πάντων συμπεριλαμβανομένου και του Messi που οι εμφανίσεις του δημιουργούν ερωτηματικά. Με αυτά τα δεδομένα το παιχνίδι με τους Βάσκους αναμένεται με  εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού με μια νέα απώλεια μέσα στο Camp Nou οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ 22.00 BARCELONA ATHLETIC BILBAO

ΙΤΑΛΙΑ

Δυο είναι τα παιχνίδια που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα της 34ης αγωνιστικής στη Serie A που διεξάγεται όλο Σάββατο. Στις 16.00, στο Ennio Tardini της Parma η τοπική ομάδα υποδέχεται την Inter σε ένα ματς φωτιά για μια θέση που οδηγεί στα Ευρωπαϊκά κύπελλα. Μεγάλο ματς το βράδυ, 22.00, και στο Artemio Franchi της Φλωρεντίας ανάμεσα σε Fiorentina και Roma,  με βαθμολογικό ενδιαφέρον κυρίως για τους γηπεδούχους αφού οι Ρωμαίοι έχουν κλειδώσει στη δεύτερη θέση. Αμφίρροπο αναμένεται και το παιχνίδι Lazio Torino,16.00,  ενώ την ίδια ώρα, η Milan φιλοξενεί τη Livorno σε ένα ματς που αμφότεροι καίγονται για βαθμούς.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 16.00 PARMA INTER


Η ΣΤΗΛΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Τα παιδιά στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου περιμένουν το Πάσχα για να πάρουν λαμπάδες, κόκκινα αυγά, τσουρέκια και σοκολατένια λαγουδάκια. Μια συνήθεια που μπορεί να φαντάζει άκρως περίεργη για έναν ξένο.

Πόσοι είναι άλλωστε αυτοί που γνωρίζουν ότι τα αυγά και τα κουνέλια συμβολίζουν την γονιμότητα και την αναγέννηση; Κάθε λαός του κόσμου έχει τα δικά του μοναδικά έθιμα εορτασμού του Πάσχα.
Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο εντυπωσιακές πασχαλινές παραδόσεις, από την Φινλανδία έως τη Νορβηγία και από την Γαλλία ως την Κέρκυρα!

Φινλανδία


Τα παιδιά σε αυτή τη σκανδιναβική χώρα βγαίνουν στους δρόμους με καπνισμένα πρόσωπα και κασκόλ γύρω από το κεφάλι τους, κρατώντας κοντάρια, μπρίκια και κλαδιά ιτιάς. Σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Φινλανδίας, οι κάτοικοι καίνε φωτιές την Κυριακή του Πάσχα, μια σκανδιναβική παράδοση, που απορρέει από την πεποίθηση ότι οι φλόγες διώχνουν τις μάγισσες που πετούν με τις σκούπες τους από την Μεγάλη Παρασκευή ως την Κυριακή του Πάσχα.

Πολωνία


Μια πασχαλινή παράδοση της Πολωνίας είναι το Smingus – dyngus, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ένας ρίχνει νερό στον άλλο. Την Δευτέρα του Πάσχα, τα αγόρια προσπαθούν να μουσκέψουν άλλους ανθρώπους με κουβάδες νερό, νεροπίστολα ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούν. Ο μύθος λέει ότι τα κορίτσια που θα βραχούν πολύ θα παντρευτούν αυτή τη χρονιά. Η δροσιστική παράδοση έχει τις ρίζες της στο βάπτισμα του πολωνικού πρίγκιπα Mieszko τη Δευτέρα του Πάσχα το 966 μ.Χ.

Haux, Γαλλία


Μην ξεχάσετε το πιρούνι σας αν βρεθείτε ποτέ σε αυτή τη νότια γαλλική πόλη τη Δευτέρα του Πάσχα. Κάθε χρόνο, μια γιγαντιαία ομελέτα σερβίρεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κι όταν λέμε γιγαντιαία, εννοούμε γιγαντιαία, αφού φτιάχνεται από περισσότερα από 4.500 αυγά και μοιράζεται σε έως και 1.000 άτομα. Η παράδοση κρατά από την εποχή που ο Ναπολέων και ο στρατός του διέρχονται από το νότο της Γαλλίας, σταμάτησαν σε μια μικρή πόλη και έτρωγαν ομελέτες. Στον Ναπολέοντα άρεσε τόσο πολύ, που διέταξε τους κατοίκους να συγκεντρώσουν τα αυγά τους και να φτιάξουν μια τεράστια ομελέτα για το στρατό του την επόμενη μέρα.

Κέρκυρα, Ελλάδα


Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου , το παραδοσιακό έθιμο των “μπότηδων” λαμβάνει χώρα στο νησί της Κέρκυρας. Οι Κερκυραίοι πετούν από παράθυρα και μπαλκόνια τους παραδοσιακούς “μπότηδες”, δηλαδή πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό που σπάνε στο έδαφος προκαλώντας μεγάλο θόρυβο.
Το έθιμο αποτελεί μεταφορά ενός βενετσιάνικου εθίμου, σύμφωνα με το οποίο οι Ενετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (σημαντικότερη εορτή τους), να ρίχνουν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τ’ αντικαταστήσει ο νέος χρόνος. Κατ’ άλλους το έθιμο είναι ειδωλολατρικής προέλευσης, δεδομένου ότι το Πάσχα εγκαινιάζει ουσιαστικά την αρχή της νέας βλαστικής περιόδου, οπότε οι τρυφεροί καρποί συλλέγονται στα νέα δοχεία, ενώ τα παλιά καταστρέφονται.

Νορβηγία


Το Πάσχα είναι τόσο δημοφιλής χρονική περίοδος για την ανάγνωση αστυνομικών μυθιστορημάτων από τους Νορβηγούς, που οι εκδότες δημοσιεύουν ειδικά “Πασχαλινά Θρίλερ”, γνωστά ως Paaskekrimmen. Η παράδοση λέγεται ότι ξεκίνησε το 1923 όταν ένας εκδότης βιβλίων προώθησε το νέο του μυθιστόρημα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Οι διαφημίσεις έμοιαζαν τόσο πολύ με είδηση, που οι άνθρωποι δεν ήξεραν αν πρόκειται για πραγματικό γεγονός ή μυθιστόρημα.

Ρώμη, Ιταλία


Την Μεγάλη Παρασκευή ο Πάπας τιμά τη μνήμη του δρόμου του σταυρού, Via Crucis, στο Κολοσσαίο. Ένας τεράστιος σταυρός με αναμμένους πυρσούς φωτίζει τον ουρανό της πόλης. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα, χιλιάδες επισκέπτες συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου περιμένοντας την ευλογία του Πάπα από το μπαλκόνι του ναού, που είναι γνωστή ως " Urbi et Orbi ".

Τσεχία και Σλοβακία


Ταξιδεύετε σε αυτές τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το Πάσχα; Αν ναι, τότε θα πρέπει να προσέχετε την πλάτη σας! Υπάρχει μια παράδοση την Δευτέρα του Πάσχα, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες δέρνουν τις γυναίκες με χειροποίητα μαστίγια από ιτιά, διακοσμημένα με κορδέλες. Σύμφωνα με το μύθο, η ιτιά είναι το πρώτο δέντρο που ανθίζει την άνοιξη κι έτσι τα κλαδιά υποτίθεται ότι μεταφέρουν τη γονιμότητα του δέντρου στις γυναίκες. Αυτό το παιχνιδιάρικο έθιμο έχει να κάνει μόνο με τη διασκέδαση και δεν έχει σκοπό να προκαλέσει πόνο.

Verges, Ισπανία


Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Μεσαιωνική πόλη της Verges στην Ισπανία πραγματοποιείται ο παραδοσιακός “χορός του θανάτου” (dansa de la mort). Σε μια αναβίωση των Παθών, οι κάτοικοι ντύνονται με κοστούμια σκελετών και παρελαύνουν στους δρόμους. Η πομπή τελειώνει με τρομακτική σκελετούς που μεταφέρουν κιβώτια με στάχτες. Ο μακάβριος χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες μέχρι νωρίς το πρωί.

Ουγγαρία


Το “ράντισμα” είναι μια λαϊκή πασχαλινή παράδοση της Ουγγαρίας, που πργαματοποιείται τη Δευτέρα του Πάσχα. Παλαιότερα νεαρά αγόρια έριχναν αρωματισμένο νερό στα κορίτσια, ενώ σήμερα τους ρίχνουν άρωμα ή νερό και τους ζητούν ένα φιλί. Οι άνθρωποι συνήθιζαν να πιστεύουν ότι το νερό καθαρίζει, θεραπεύει και αυξάνει τη γονιμότητα.
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!