Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

 Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

Από την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ένα από τα μεγάλα ζητήματα που είχαν ανακύψει, και που είχαν οδηγήσει στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, ήταν η δράση του ακροδεξιού τάγματος Αζόφ στη χώρα. Η δράση του συγκεκριμένου τμήματος του ουκρανικού στρατού, κυρίως οι ακροδεξιές του απόψεις και οι εκκαθαρίσεις ρωσόφωνων και άλλων μειονοτήτων στη χώρα, είχαν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Αυτό που κανείς δεν είχε φανταστεί, ήταν ότι ένα μέλος του τάγματος Αζόφ, θα έβρισκε βήμα στην ελληνική Βουλή.

Στον ναό της Δημοκρατίας, είναι ανεπίτρεπτο να τοποθετείται και να παίρνει τον λόγο ένας άνθρωπος που υπηρετεί τις ιδέες και τις πρακτικές ενός ακροδεξιού τάγματος εκκαθαρίσεων με φρικαλέα δράση στη χώρα του όλα αυτά τα χρόνια. Κι όμως, αυτό συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μέσω βίντεο.

Σε ένα σημείο της ομιλίας του ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε αναφορά στους υπερασπιστές της χώρας του και ειδικότερα της Μαριούπολης, ενώ έκανε και τη σύνδεση με την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας και τους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, προβλήθηκε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από δυο Ελληνοουκρανούς πολεμιστές. Ένας εξ αυτών, συστήθηκε ως «Μιχαήλ», λέγοντας μάλιστα πως συμμετέχει στην υπεράσπιση της Μαριούπολης με το τάγμα Αζόφ.

Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Το ερώτημα που ανακύπτει, βέβαια, είναι το αν στην ελληνική κυβέρνηση γνώριζαν ότι θα δοθεί βήμα σε ένα μέλος του τάγματος Αζόφ.

Και σε περίπτωση που γνώριζαν, πως επετράπη αυτό το μέγιστο ολίσθημα το οποίο αποτελεί ύβρις για τη Δημοκρατία συνολικά και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

newsbomb.gr: Μέλος του Τάγματος Αζόφ μίλησε στην ελληνική Βουλή

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και όχι μόνο

Για το θέμα έχουν ήδη εκδοθεί δηλώσεις και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25) που κάνουν λόγο για απαράδεκτο γεγονός ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάμε εξηγήσεις, είναι ατόπημα

Σε δήλωσή της η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ναι μεν συμπαρίσταται στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι αλλά χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ.

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα» είπε η κυρία Γεροβασίλη.

ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ οι βουλευτές του οποίου απείχαν από την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με το γραφείο τύπου της κεντρικής επιτροπής του κόμματος να σχολιάζει «ντράπηκε και η ντροπή».

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία #Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

ΜεΡΑ25: Απόλυτος εξευτελισμός

Από την πλευρά του το ΜεΡΑ25 ανακοίνωσε ότι μοναδικός του εκπρόσωπος στη Βουλή κατά την ομιλία Ζελένσκι αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα της Βουλής μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ!» προσθέτει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε ανακοίνωσή του, δε, το ΜεΡΑ25 χαρακτηρίζει απαράδεκτο, καταδικαστέο, και απόλυτο εξευτελισμό ό,τι συνέβη στη Βουλή καταγγέλλοντας ότι «συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα».

Ελληνική Λύση: Ημέρα ντροπής για το κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία

Με δική της ανακοίνωση η Ελληνική Λύση υποστήριξε πως η παρουσία ενός μέλους του τάγματος Αζόφ στο κοινοβούλιο, αποτελεί ντροπή για τη Δημοκρατία μας. «Η εικόνα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να καταχειροκροτούν όρθιοι τα μέλη των ναζιστικών ταγμάτων Αζόφ και τον Ζελένσκι, θα τους συνοδεύει έως το τέλος του πολιτικού τους βίου», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Στο τέλος ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε ατυχώς εξ ονόματος όλης της Βουλής, νομιμοποιώντας και αυτός τους ναζί των ταγμάτων Αζόφ, αναφωνώντας «Ζήτω η Ουκρανία, Ζήτω η ελευθερία». Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ήταν ενήμερος για την παρέμβαση των κουκουλοφόρων ναζιστών, οφείλει να υποβάλλει την παραίτηση του. Η Ελληνική Λύση αισθάνεται δικαιωμένη για την εθνική επιλογή της, να μην παραστεί στο διάγγελμα Ζελένσκι, που μετετράπη σε Διάγγελμα των ναζί της Αζόφ. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναφωνούμε από τα βάθη της ψυχής μας: Ζητώ η Ελλάς. Ζήτω η Κύπρος. Ζήτω η ελευθέρια. Ζήτω η Δημοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σαμαράς: Ήταν λάθος αυτό που έγινε

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την ομιλία ενός μέλους του τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή, ήταν και το γεγονός ότι ακόμα και σημαντικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, σχολίασε το γεγονός στους διαδρόμους της Βουλής.

«Ήταν λάθος αυτό που έγινε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς δείχνοντας πως δημιουργήθηκαν ερωτήματα αλλά και έντονες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στους «κόλπους» της κυβέρνησης.

 

Η κατάσταση στη Μασσαλία τείνει να ξεφύγει. Αρκετοί οπαδοί του ΠΑΟΚ έφτασαν από την Τρίτη στη γαλλική πόλη και την Τετάρτη  πολλαπλασιάστηκαν, ενώ σήμερα  αναμένεται ο κύριος όγκος των 3.000 και πλέον φίλων του «Δικεφάλου». Οι οπαδοί της Μαρσέιγ, όμως, οι οποίοι είναι από τους πιο φανατικούς στη χώρα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.

Υπήρχαν μαρτυρίες ότι κυκλοφορούσαν  καθ’ όλη τη διάρκεια της Τετάρτης με ρόπαλα στα χέρια αναζητώντας Έλληνες οπαδούς. Σε ένα από τα βίντεο που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με όσα τονίζονται από τους Γάλλους, φαίνονται οπαδοί του ΠΑΟΚ να κρατούν εκτός ξενοδοχείο ή εμπορικού καταστήματος αστυνομικές δυνάμεις κι εκείνη την ώρα να δέχονται κι επίθεση από οπαδούς της Μαρσέιγ.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!