Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015


Μια από τις καλύτερες και πιο υγιεινές εναλλακτικές, το αμυγδαλόγαλα παρασκευάζεται από αμύγδαλα και νερό και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητα όσων ασχολούνται λίγο παραπάνω με τη διατροφή τους. Στον Μεσαίωνα, μάλιστα, το θεωρούσαν πιο αριστοκρατικό από το αγελαδινό και το προτιμούσαν. Μήπως κάτι ήξεραν;
Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, έχετε υπόψη σας ότι έχει (τουλάχιστον) 4 σημαντικά οφέλη για εσάς.
1. Δεν περιέχει χοληστερόλη
Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, συμβάλλοντας στη μείωση της πιθανότητας εμφράγματος και εγκεφαλικού σύμφωνα με την American Heart Association, ενώ δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά. Συν τοις άλλοις, αν έχετε θέμα με τη χοληστερίνη, αποτελεί την ιδανική επιλογή.
2. Αποδίδει λίγες θερμίδες
Προτιμήστε το απλό αμυγδαλόγαλα χωρίς γλυκαντικές ουσίες και άλλους παράγοντες και γλιτώστε σχεδόν τις μισές θερμίδες από αυτές που λαμβάνετε από το αγελαδινό γάλα καθημερινά. Έχετε, μόνο, υπόψη σας, ότι περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από το αγελαδινό γάλα (1 γραμμάριο αντί για 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι), γι’ αυτό, αν χρειαστεί, εμπλουτίστε το πρωινό σας με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές (σόγια, αβγά, γαλοπούλα κ.ο.κ.)

3. Μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Nutrition and Cancer Journal έχει δείξει ότι η κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη του προστάτη, καταστέλλοντας τα καρκινικά κύτταρα κατά 30%.
4. Κάνει καλό στα οστά
Λόγω του ότι περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου, το αμυγδαλόγαλα κάνει καλό στα οστά και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αργότερα.
clickatlife.gr

Σίγουρα όταν πηγαίνετε με την παρέα σας για μπέργκερ, έχετε στο μυαλό σας ένα τσιζμπεργκερ, ένα μπέργκερ με λίγο μπέικον, ίσως στη χειρότερη ένα μπέργκερ με διπλό μπιφτέκι. Όπως και να ‘χει, δεν φαντάζεστε να τρώτε το Monster Burger (όνομα και πράγμα) του The Hog in Horsley στο Gloucestershire, το οποίο θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ως το πιο ανθυγιεινό μπέργκερ -ή τουλάχιστον ένα από τα πιο ανθυγιεινά.
Με πάνω από 1 κιλό κρέας, 10 χοντρές φέτες μπέικον, 12 onion rings, 2 τηγανητά αβγά και περίπου 6 χιλιάδες θερμίδες, το ύψους 30 εκατοστών μπέργκερ ζυγίζει περίπου 2 κιλά και σίγουρα κάνει καλή παρέα με τη χοληστερίνη και το έμφραγμα.
HOG AT HORSLEY FB PAGE
Δημιουργός του ο Dave Cameron, head chef του The Hog in Horsley, Gloucestershire, ο οποίος το δημιούργησε για μια τοπική γιορτή που συνέβη στις αρχές του φθινοπώρου. Μέσα σε όλα, μάλιστα, οι πεινασμένοι καταναλωτές πλήρωναν 10 λίρες για το μπέργκερ, το οποίο, όμως, αν δεν κατάφερναν να εξαφανίσουν σε 45 λεπτά, θα τους κόστιζε άλλες 15. Και σαν να μην ήταν αρκετό το μπέργκερ από μόνο του, το συνόδευε και μισό κιλό πατάτες, όπως και σαλάτα, σε ένα γεύμα ικανό να ταΐσει όχι έναν, αλλά τουλάχιστον 4 με 6 άτομα. Το Monster Burger περιέχει περίπου μισό κιλό κιμά, μισό κιλό χοιρινό και μισό κιλό μπρίσκετ, με τον μοσχαρίσιο κιμά μόνο του να αποδίδει 2.259 θερμίδες και 76,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους –περίπου 4 φορές πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις γυναίκες. Συνολικά, το γεύμα αυτό παρέχει 409 γραμμάρια λίπους, 131 γραμμάρια εκ των οποίων κορεσμένο.
HOG AT HORSLEY FB PAGE
Από το πιάτο δεν έλειψαν και οι σος, όπως bbq, κέτσαπ και πάπρικα, γι’ αυτούς που ήθελαν κι ένα ντιπ και συνολικά αποδεικνύει ότι τα τεράστια γεύματα συνεχίζουν να ξεπηδούν ολοένα και περισσότερο, τουλάχιστον στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον περασμένο Απρίλιο στο Μάντσεστερ, ο σεφ Sam Longhurst του Splendid Kitchen δημιούργησε ένα μπέργκερ ύψους 25 εκατοστών, με 6 διαφορετικές μορφές 3 ειδών κρέατος, το οποίο έφτανε τις 2 χιλιάδες θερμίδες, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 ένα τεράστιο μπέργκερ, που θεωρήθηκε το μεγαλύτερο του Ηνωμένου Βασιλείου βγήκε σε προσφορά στο The George, στο Stockton-on-Tees της βορειοανατολικής Αγγλίας, με «ψωμάκια» μήκους 50 εκατοστών και βάρος συνολικό… 30 κιλών.
Αν θέλετε να ανακαλύψετε κι άλλα αξιοπερίεργα burger του κόσμου, κάντε κλικ εδώ.

Η αλήθεια είναι πως το όνομά του παραπέμπει σε κάτι “σκοτεινό” και “μυστήριο”, όμως το Μαύρο Δάσος (η διαφορετικά Μέλας Δρυμός) της Γερμανίας, είναι ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο!
Τοποθετημένο στα νοτιοδυτικά της χώρας, στην επαρχία της Βάδης-Βυρτεμβέργης εκεί που ο Ρήνος ορίζει φυσικά τα γαλλογερμανικά σύνορα, το Μαύρο Δάσος ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των πυκνών δέντρων του που εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στο εσωτερικό του.
Το δάσος είναι γεμάτο από κωνοφόρα, διάφορα “επίπεδα” και βουνοκορφές ενώ γύρω του υπάρχουν μεσαιωνικά χωριά με την χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική.
Με ψηλότερη κορυφή το Feldberg στα 1.493 μέτρα, ο Μέλας Δρυμός κρύβει μέσα του φαράγγια, περιβόλια, καταρράκτες και μονοπάτια για εκείνους που επιθυμούν να ανακαλύψουν τα μυστικά του. Μάλιστα το σημείο όπου ενώνονται οι ποταμοί Brigach και Breg, είναι και η αφετηρία του μεγάλου ταξιδιού του Δούναβη. Εκτός από τους δύο αυτούς ποταμούς υπάρχουν και άλλοι που αποτελούν ένα δίκτυο ποταμών το οποίο διασχίζει την έκταση των 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του δάσους.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, πάνω από 10.000 χρόνια πριν, το Μαύρο Δάσος καλύφθηκε από παγετώνες. Πολλές από τις υπάρχουσες σήμερα μικρές λίμνες, είναι τα απομεινάρια εκείνης της εποχής. Στα νεότερα χρόνια και συγκεκριμένα το 1990 αλλά και το 1999 δύο τυφώνες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο δάσος. Οι καταστροφές όμως αυτές στάθηκαν η αφορμή να “γεννηθεί” ένα νέο μεικτό περιβάλλον σπάνιας ομορφιάς.
Αυτό το τόσο ονειρικό και ταυτόχρονα μυστηριώδες μέρος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα παραμύθια των αδερφών Grimm, όπως το πασίγνωστο “Hansel and Gretel” το οποίο προέρχεται από την γερμανική λαϊκή παράδοση.
Ο Μέλας Δρυμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος τουριστικά και κάποια από τα μονοπάτια του ήταν από τα πρώτα που ορίστηκαν για οργανωμένη πεζοπορία.

echoes.gr

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το δώρο Χριστουγέννων του ΟΑΕΔ θα δοθεί φέτος σε 112.489 δικαιούχους έως τις 21 Δεκεμβρίου.
Το δικαιούνται όσοι λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας και όσες μητέρες παίρνουν επίδομα μητρότητας.
Διάστημα χορήγησης επιδόματος: 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου (ολόκληρο δώρο)
Για κάθε μήνα επιδόματος: Δώρο 3 ημερομίσθια
aftodioikisi.gr
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε το Εορταστικό ωράριο που θα ισχύσει για τα εμπορικά καταστήματα, τις ημέρες των Χριστουγέννων, στην πόλη.

Η αλλαγή του ωραρίου θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 17 Δεκεμβρίου 2015 και αναλυτικά, έχει ως εξής:
Κυριακή 13-12-2015 11 π.μ. – 6 μ.μ.
Πέμπτη 17-12-2015 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Παρασκευή 18-12-2015 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Σάββατο 19-12-2015 10 π.μ. – 5 μ.μ.
Κυριακή 20-12-2015 11 π.μ. – 6 μ.μ.
Δευτέρα 21-12-2015 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Τρίτη 22-12-2015 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Τετάρτη 23-12-2015 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Πέμπτη – Παραμονή Χριστουγέννων 24-12-2015 10 π.μ. – 5 μ.μ.
Παρασκευή – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 25-12-2015 ΚΛΕΙΣΤΑ
Σάββατο 26-12-2015 ΚΛΕΙΣΤΑ
Κυριακή 27-12-2015 11 π.μ. – 6 μ.μ.
Δευτέρα 28-12-2015 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Τρίτη 29-12-2015 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Τετάρτη 30-12-2015 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Πέμπτη – Παραμονή Πρωτοχρονιάς 31-12-2015 10 π.μ. – 5 μ.μ.
Παρασκευή – ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 1-1-2016 ΚΛΕΙΣΤΑ
Σάββατο 2-1-2016 ΚΛΕΙΣΤΑ *
* σε αντικατάσταση της Κυριακής 27/12/2015
Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα άρχισε. Μέσα από την ετήσια καθιερωμένη γιορτή (83 χρόνια κλείνει φέτος), οι Νεουρκέζοι γιορτάζουν τη φωταγώγηση του δέντρου, στο εμπορικό κέντρο Rockefeller, την έναρξη στην ουσία της εορταστικής περιόδου, στη Νέα Υόρκη.

Το Rockefeller φιλοξενεί το τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο και το παγοδρόμιο, μπροστά από το άγαλμα του Προμηθέα.

Ο στολισμός και οι εκδηλώσεις γύρω απo αυτό, συνήθως διαρκούν ένα μήνα.

Η Ουάσιγκτον φόρεσε τα γιορτινά της ανάβοντας τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου μπροστά από το Καπιτώλιο.

Το δέντρο που έφτασε από την Αλάσκα έχει ύψος 23 μέτρα και διένυσε σχεδόν 6.500 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.
karavakia
Σύμφωνα με το θρύλο που τυλίγει τις πηγές της πόλης, όταν το 1830 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν… ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ.
Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της. Έκτοτε, στις 4 του Δεκέμβρη κάθε χρόνο η πόλη της Δράμας, τιμά τη μνήμη της πολιούχου της.
 karavakia
Το θρύλο αυτό ακολούθησε το έθιμο με τα καραβάκια, οι εκδοχές του οποίου είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο.
Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο ότι η Αγία Βαρβάρα εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών που τις φυλούσε από τη γλωσσοφαγιά και βοηθούσε τα «τυχερά» του γάμου τους. Έτσι όλα τα ελεύθερα κορίτσια στις 3 του Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια του εσπερινού και μόλις σκοτείνιαζε, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης. Κάποιες κοπέλες έβαζαν τα κεράκια τους πάνω σε σανίδες ξύλου και μαζί με μια ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας.
Η πορεία της σανίδας στη λίμνη έδειχνε αν η ευχή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αν το κεράκι έσβηνε θεωρούνταν αποτυχία αλλά η ελπίδα έμενε, καθώς το επόμενο πρωί όλα τα κορίτσια κατέφθαναν και πάλι στη λίμνη για να πλυθούν με το νερό που η Αγία Βαρβάρα είχε αγιάσει το προηγούμενο βράδυ.
Τα χρόνια που πέρασαν από τότε είναι πολλά και οι εποχές εκείνες έφυγαν ανεπιστρεπτί. Και όμως το έθιμο με τα κεράκια στη λίμνη έμεινε. Μόνο που τα κεράκια τώρα ταξιδεύουν πάνω σε καράβια φτιαγμένα από παιδικά χεράκια, δημιουργώντας μια πανέμορφη και μοναδική ατμόσφαιρα. Ότι καιρό και να έχει, χιόνι, βροχή ή τσουχτερό κρύο πάντα στις 3 Δεκεμβρίου μόλις σουρουπώσει οι μικροί καραβοκύρηδες βρίσκονται στις θέσεις τους και καμαρώνουν το καράβι τους μέχρι να καεί ή να πλεύσει μακριά μαζί με τα υπόλοιπα…
Και αν οι μικροί κάτοικοι της Δράμας περιμένουν τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας για να ρίξουν το καραβάκι τους στη λίμνη, οι μεγάλοι την περιμένουν για να γευτούν τη ζεστή και μυρωδάτη βαρβάρα που όλες οι Δραμινές νοικοκυρές ετοιμάζουν.
Η πόλη της Δράμας φορά τα καλά της και γιορτάζει. Για ακόμη μια φορά το ραντεβού όλων μας είναι το μεσημέρι στην περιφορά της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας και το απογευματάκι στη λίμνη. Και μετά το κρύο που όλοι θα νιώσουμε έντονα θα μας περιμένει η ζεστή βαρβάρα στο σπίτι!Έγραψε: Σοφία Καλαμακίδου – Νηπιαγωγός
http://drama-tika.blogspot.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!