Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019


Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου υπάρχει η πιθανότητα να έχουν εξαντληθεί όλα τα ταμειακά αποθέματα toy OHE – Ανησυχία για το προσωπικό, 37.000 απασχολούνται στην γραμματεία του Οργανισμού
Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ βρίσκεται στο κόκκινο από τα τέλη Σεπτεμβρίου για 230 εκατομμύρια δολάρια και υπάρχει κίνδυνος τα «τελευταία ταμειακά αποθέματά του να έχουν εξαντληθεί έως το τέλος του μήνα», υπογραμμίζει σε χθεσινή επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.
Για να μπορεί ο ΟΗΕ να εγγυηθεί την καταβολή των μισθών έως το τέλος του έτους, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, διευκρινίζει στην επιστολή του αυτή προς το προσωπικό (περίπου 37.000 άνθρωποι εργάζονται για την γραμματεία του ΟΗΕ), αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το AFP.
Για να περιοριστούν οι δαπάνες στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, ο Γκουτέρες επικαλέστηκε κυρίως την πιθανότητα αναβολής διασκέψεων και συνόδων και την αναθεώρηση προς τα κάτω των υπηρεσιών που πρόκειται να παρασχεθούν.
Οδηγίες δόθηκαν επίσης για να περιοριστούν τα επίσημα ταξίδια στα πλέον απαραίτητα, να αναβληθεί η αγορά αγαθών και υπηρεσιών και να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.
«Μέχρι σήμερα, τα κράτη-μέλη έχουν καταβάλει μόνον το 70% του συνολικού ποσού που χρειάζεται για τις δραστηριότητες που έχουν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό του 2019», σημειώνει ο γενικός γραμματέας όσον αφορά αυτά τα προβλήματα ρευστότητας. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «έγραψε στα κράτη-μέλη στις 4 Οκτωβρίου για να τους εξηγήσει ότι οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται μέσω του τακτικού προϋπολογισμού βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο».
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άνοιξη από τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τα κεφάλαια κίνησης για να δοθεί ένα μικρό περιθώριο και να μην αντιμετωπίσει ο οργανισμός πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο αυτά αρνήθηκαν.
Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ για την περίοδο 2018-2019, εκτός από τις πιστώσεις για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, προσεγγίζει τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν το 22%.
«Σε τελευταία ανάλυση, τα κράτη-μέλη ευθύνονται για την οικονομική υγεία του οργανισμού», υπενθυμίζει ο Γκουτέρες στην επιστολή του αυτή, αναφερόμενος εμμέσως στις χώρες που δεν καταβάλλουν τη συνδρομή τους ή έχουν καθυστερήσει την καταβολή της, δημιουργώντας προβλήματα στα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΗΕ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να εξασφαλιστούν στοιχεία για τους κακοπληρωτές.

Τα δεδομένα των χρηστών του είναι για το Facebook ό,τι και το νερό για τον άνθρωπο: για να ζήσει, θα πρέπει να «πίνει» καθημερινά πληροφορίες τους. Τα δεδομένα των χρηστών είναι αυτά τα οποία δίνουν στο Facebook τη δυνατότητα να προσφέρει στόχευση στις διαφημίσεις που εμφανίζονται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Η στόχευση αυτή βασίζεται στις προσωπικές online συνήθειες και στο αποτύπωμα δραστηριοτήτων που αφήνουν οι χρήστες, δεδομένα τα οποία καταγράφονται. Και η ακρίβεια στη στόχευση των διαφημίσεων, σε συνδυασμό με τα δισεκατομμύρια χρηστών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, είναι ο λόγος που τον τελευταίο χρόνο στα ταμεία του Facebook μπήκαν περισσότερα από 62 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων το 98% προέρχεται από την πώληση στοχευμένων διαφημίσεων που απευθύνονται σε χρήστες, οι οποίοι μέσω των online κινήσεών τους φαίνεται ότι είναι το ιδανικό κοινό για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εμφανίζονται σε αυτές τις διαφημίσεις.
Ανταλλαγή μεταξύ «φίλων»
«Το Βήμα» απέκτησε πρόσβαση σε εμπιστευτικά έγγραφα που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο ιδρυτής του Facebook, μαζί με ανώτερα στελέχη της πλατφόρμας κατέστρωσαν το σχέδιο για τη συλλογή δεδομένων, που τελικά αποδείχθηκαν «χρυσός». Τα έγγραφα αυτά κατατέθηκαν από το Facebook στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης στην Καλιφόρνια, σφραγίστηκαν από το δικαστήριο ως «εμπιστευτικά» και διέρρευσαν στο βρετανικό περιοδικό «Computer Weekly» και στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό NBC News.
Οπως φαίνεται στα έγγραφα, το 2012, λίγο πριν από την αρχική δημόσια προσφορά μετοχών του Facebook, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ άρχισε να καταστρώνει σχέδια για τον τρόπο με τον οποίο θα ανέπτυσσε την εταιρεία του βασιζόμενος στο πιο πολύτιμο «περιουσιακό της στοιχείο»: τα δεδομένα που συλλέγει από τους χρήστες της  πλατφόρμας αλλά και τους φίλους τους. Το πρώτο βήμα για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του ήταν να αρχίσει να συλλέγει όλο και περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες των χρηστών όχι μόνο μέσα από το Facebook αλλά και εκτός αυτού.
Ετσι ο Ζάκερμπεργκ πρότεινε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο, το οποίο έχει την ονομασία «Full Reciprocity» («Πλήρης αμοιβαιότητα»). Η ιδέα του είχε ως εξής: το Facebook θα συμφωνούσε να δίνει σε κατασκευαστές άλλων εφαρμογών λογισμικού πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του, εάν οι ίδιοι κατασκευαστές έδιναν και αυτοί με τη σειρά τους στο Facebook τις πληροφορίες για τις κινήσεις και τις δραστηριότητες αυτών που χρησιμοποιούσαν τα προγράμματά τους. Η δυναμική για το Facebook να συλλέγει έξτρα πληροφορίες για τις online δραστηριότητες ανθρώπων και από άλλες πηγές ήταν τεράστια ήδη από εκείνη την περίοδο: όπως φαίνεται από εγγραφές της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, περισσότερα από 9 εκατομμύρια websites και εφαρμογές είχαν δημιουργήσει προγράμματα-δεσμούς με το Facebook.
Ο Μάικ Βέρναλ, τότε αντιπρόεδρος του τομέα προϊόντων και προγραμματισμού της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, εξηγούσε όπως αποτυπώνεται στα εμπιστευτικά έγγραφα το σχέδιο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε ανώτερα στελέχη τον Νοέμβριο του 2012. Στο μέλλον, είπε, «θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ο ένας στα δεδομένα του άλλου», εννοώντας το Facebook και τους αναρίθμητους συνεργάτες του.
Η τακτική για να προσελκύσουν περισσότερους χρήστες και έτσι να μπορούν να αντλούν όλο και περισσότερα δεδομένα για τις κινήσεις τους από τις υπόλοιπες εφαρμογές που χρησιμοποιούν ήταν σε πρώτη φάση να επιταχύνουν τη διαδικασία εγγραφής στο Facebook. «Το να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να εγγραφούν και να κάνουν χρήση της υπηρεσίας γρηγορότερα, καθώς και να μείνουν για περισσότερη ώρα συνδεδεμένοι, είναι θεμελιώδους αξίας» αναφερόταν στην εσωτερική αλληλογραφία.
Ο ίδιος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, όπως φαίνεται σε έγγραφο του δικαστηρίου που έχει χαρακτηριστεί εμπιστευτικό, επισήμανε: «Το να έχουμε 10-20 συνεργασίες με εταιρείες στις οποίες μετέχουμε με 10%-20% δεν είναι εκεί που θέλουμε να είμαστε», εννοώντας ότι όσο περισσότεροι ήταν οι συνεργάτες με τους οποίους θα αντάλλαζαν δεδομένα τόσο το καλύτερο. Μάλιστα τόνισε τη σημασία «της ανάπτυξης ενός μοντέλου συνεργασίας» που θα αγκαλιάσουν οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού και οι προγραμματιστές τους. «Θεωρητικά θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν άπειρο αριθμό συμφωνιών… Μια στρατηγική για να δουλεύουμε με μικρότερο αριθμό εταιρειών μπορεί να μας εμποδίσει στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων εσόδων που έχουμε» είχε αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους συνεργάτες του το 2012.
Πρόστιμο-μαμούθ
από τις ΗΠΑ
Και ενώ η Ευρώπη είναι αυτή που θεωρείται αυστηρή σε θέματα προσωπικών δεδομένων, το μεγάλο πρόστιμο τελικά ήρθε από τις ΗΠΑ. Πριν από τρεις μήνες η αμερικανική επιτροπή Εμπορίου (FTC) αποφάσισε την επιβολή προστίμου-ρεκόρ στο Facebook, ύψους 5,5 δισ. δολαρίων, για πρακτικές του σε σχέση με προσωπικά δεδομένα χρηστών. Οι έρευνες που κατέληξαν στο  πρόστιμο ξεκίνησαν από την υπόθεση Cambridge Analytica, κατά την οποία τα δεδομένα περισσότερων από 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook διέρρευσαν και χρησιμοποιήθηκαν καταχρηστικά για να στηθούν πρότζεκτ πολιτικής χειραγώγησης και επηρεασμού των πολιτών, κάποια από αυτά σε σχέση με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Οι επαφές με τον επίτροπο Ανταγωνισμού
Την ίδια περίοδο που τα υψηλόβαθμα στελέχη του Facebook αντάλλασσαν emails για την επίτευξη του σχεδίου, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο έκαναν λόγο για τη «μονοπωλιακή φύση» του Facebook.
Οπως αποκαλύπτεται στα εμπιστευτικά έγγραφα, σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησαν και οι επαφές ανώτερου στελέχους της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με τον τότε ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια (φωτογραφία). Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο είχε ξεκινήσει και πρότζεκτ για τη συλλογή δεδομένων χρηστών του Android, του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος για κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, η πλευρά Αλμούνια πληροφόρησε το ανώτατο στέλεχος της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για έρευνα που θα ξεκινούσε για το λογισμικό Android. «Ο Αλμούνια έθεσε το θέμα Google και Android και είπε ότι δεν έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα επειδή πρέπει πρώτα να επιλύσει τα ζητήματα αναζήτησης που ερευνούν αλλά στη συνέχεια σχεδιάζουν να δουν το Android» αναφερόταν στην εσωτερική αλληλογραφία. Και έτσι, το Facebook γνώριζε ότι θα ξεκινούσε έρευνα για το Android, μία από τις βασικές πηγές του για τη συλλογή δεδομένων χρηστών. O τότε επίτροπος Ανταγωνισμού φαίνεται επίσης να ενημερώνει ότι δεν έχουν υπάρξει επίσημες ή ανεπίσημες καταγγελίες για το Facebook. «Είπε ότι ο θόρυβος ήταν απλώς εικασίες των μέσων ενημέρωσης και τίποτε περισσότερο» ήταν το σχόλιο του ανώτερου στελέχους.
Δηλώνει έτοιμος για μάχη
«Δεν θέλω να εμπλακώ σε δικαστική διαμάχη με την κυβέρνησή μας. Ομως αν κάποιος προσπαθεί να απειλήσει την ύπαρξή σου, πας στη μάχη και παλεύεις». Αυτή ήταν η αντίδραση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του πριν από λίγες ημέρες, στις προτάσεις  υποψηφίων για το χρίσμα Δημοκρατικών στις ΗΠΑ που έθεσαν θέμα διάλυσης της εταιρείας σε μικρότερα κομμάτια ώστε να προστατευθούν η ιδιωτικότητα των πολιτών και τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ο αρχικός τίτλος της παράστασης ήταν «Don't Stop 'Til You Get Enough», αλλά πλέον θα ονομαστεί «MJ». Την περίοδο αυτή και για πολλές εβδομάδες το καστ των ηθοποιών κάνει πρόβες, καθώς αναμένεται η παράσταση να ανέβει σε θέατρο του Μπρόντγουεϊ το καλοκαίρι του 2020.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το μιούζικαλ Μάικλ Τζάκσον έχει νέο τίτλο», δήλωσε ο Rick Miramontez εκπρόσωπος την παράστασης. «Καθώς η παράσταση διαμορφώθηκε μέσα από τις πρόβες, η παραγωγή θεώρησε ότι το MJ είναι καλύτερη και ισχυρότερη επιλογή, από το να επιλέξουμε οποιοδήποτε μεμονωμένο τραγούδι του καλλιτέχνη», πρόσθεσε.Ωστόσο το όλο εγχείρημα έχει επισκιαστεί από τις πολλές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από τον ποπ σταρ. Αυτή η αντιπαράθεση αναζωπυρώθηκε από το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του ΗΒΟ «Leaving Neverland», το οποίο περιελάμβανε συνεντεύξεις από δύο άντρες που κατήγγειλαν τον Μάικλ Τζάκσον ότι τους κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν παιδιά.
Ο Τζάκσον πέθανε το 2009 σε ηλικία 50 χρόνων και η οικογένεια του αρνήθηκε όλους τους, σε βάρος του, ισχυρισμούς.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι περισσότερες σειρές είχαν μικρό προϋπολογισμό. Μερικές εξαιρέσεις απαιτούσαν μια επένδυση εκατομμυρίων ανά επεισόδιο. Βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά και οι τηλεοπτικές σειρές συχνά εισπράττουν εκατομμύρια ανά επεισόδιο για διαφορετικούς λόγους: λόγω ενός εξέχοντος cast, ειδικών εφέ ή παγκόσμιων τοποθεσιών γυρισμάτων.
Αλλά μια τεράστια επένδυση δεν είναι εγγύηση επιτυχίας, όπως μπορεί να δει κανείς στη λίστα που ακολουθεί. Μερικές τηλεοπτικές σειρές απέτυχαν ακόμα και αφού ξόδεψαν εκατομμύρια ανά επεισόδιο. Αλλά υπάρχουν ακόμα σειρές που γράφουν ιστορία και συνεχίζουν να βγάζουν χρήματα ακόμα και μετά από χρόνια.
Αυτές είναι, λοιπόν, οι σειρές που κόστισαν τα περισσότερα χρήματα.

Δύο Αμερικανοί ερευνητές, ο Γουίλιαμ Κέιλιν και ο Γκρέγκ Σεμέντσα τιμήθηκαν, σήμερα, μαζί με τον γεννημένο στη Βρετανία, Πίτερ Ράτκλιφ, με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2019, επειδή ανακάλυψαν πώς τα κύτταρα προσαρμόζονται σε κυμαινόμενα επίπεδα οξυγόνου μέσα στο σώμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών, όπως η αναιμία και ο καρκίνος.
Η επιτροπή απονομής, σε ανακοίνωσή της για το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 913.000 δολαρίων, δηλώνει στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα πως οι φετινοί νικητές αποκάλυψαν τον μηχανισμό με βάση τον οποίο λειτουργεί μια από τις πιο ουσαστικές για τη ζωή προσαρμοστικές διαδικασίες.
Σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καρολίνσκα εξήγησε ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί τη βάση της κατανόησης του πώς τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στο σώμα επιδρούν στις μεταβολικές διαδικασίες των κυττάρων και επηρεάζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες.
Οι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν φέτος από ένα σύνολο 633 υποψηφιοτήτων.
Η επιτροπή απονομής Νόμπελ υπογραμμίζει ότι η αποφασιστική σημασία του οξυγόνου για τη ζωή μας είναι γνωστή εδώ και χρόνια και η λειτουργία του μεταβολισμού στους ζωικούς οργανισμούς γίνεται όλο και πιο κατανοητή από την εποχή του Αντουάν Λαβουαζιέ (θεμελιωτής της σύγχρονης χημείας) και μετά.
«Αλλά η διαδικασία προσαρμογής των κυττάρων στις διακυμάνσεις των επιπέδων οξυγόνου παρέμενε εδώ και χρόνια ανεξιχνίαστο μυστήριο», τονίζει η επιτροπή απονομής.
Το υψόμετρο, η σωματική άσκηση και η αναιμία είναι όλοι παράγοντες που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων εκείνων, η αύξηση των οποίων εξαρτάται από την παροχή οξυγόνου στο αίμα, ιδιαίτερα ορισμένων καρκίνων που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως ο καρκίνος του ήπατος, και καταναλώνουν τόση ενέργεια ώστε καίνε όλο το οξυγόνο που είναι διαθέσιμο γύρω τους.
Γίνονται σημαντικές προσπάθειες από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια και τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη δημιουργία φαρμάκων ικανών να επεμβαίνουν σε διαφορετικά στάδια μιας παθολογίας είτε ενεργοποιώντας είτε εμποδίζοντας τον μηχανισμό πρόσληψης του οξυγόνου.
Ο τομέας της ιατρικής είναι ο πρώτος στον οποιο απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Νόμπελ. Τα βραβεία Νόμπελ για επιτεύγματα στην επιστήμη, την ειρήνη και τη λογοτεχνία απονέμονται από το 1901 και ιδρύθηκαν από τον εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!